<< Till Racing
<< Tillbaka till Startsidan


Övrig pressinformation
RACING 2024


2024
           


 


24-05-13 Felix Rosenqvist redo för Indy 500 efter lovande säsongsstart
Felix Rosenqvist bär med sig fyra raka topp tio-resultat från den inledande delen av årets INDYCAR-säsong när siktet nu ställs om mot mytomspunna Indianapolis 500 den här veckan.

Indy 500 är den tveklösa höjdpunkten på INDYCAR-kalendern – och ett av världens största idrottsevenemang alla kategorier med över 300 000 besökare på tävlingsdagen.

Rosenqvist går in i det klassiska ovalloppet, känt som ”The Greatest Spectacle in Racing”, som femma i INDYCAR-tabellen efter en stark säsongsstart. På meritlistan så här långt under 2024 finns bland annat en pole position i Long Beach och en pallplats i det icke-poänggivande racet på The Thermal Club.

Smålänningen lyckades dessutom slå sig tillbaka från sista till tionde plats i lördagens Sonsio Grand Prix efter en påkörning i första kurvan, och har därmed fått en bra start på ”the Month of May” tillsammans med sitt nya team Meyer Shank Racing (MSR).

Indy 500 körs över 500 miles (motsvarande 800 km), och utspelar sig under 200 varv runt Indianapolis Motor Speedway där 33 förare gör upp om den prestigefyllda segern i farter på uppemot 400 km/h.

Årets upplaga, den 108:e i tävlingens historia, körs söndagen den 26 maj. Träningarna inleds redan i morgon, tisdag.
- Dags att svänga vänster! Jag ser verkligen, verkligen fram emot Indy 500 och att få dra igång träningen den här veckan, säger Felix Rosenqvist. Det är inte bara det största loppet för året, utan även den första ovalen på kalendern och min första ovaltävling med MSR. Det finns många frågetecken och mycket att göra, men vi får helt enkelt ta det ett pass i taget och se var vi står.
- Vi har varit starka i alla race så här långt i år, och om vi kan bibehålla den nivån även på ovalen vore det idealiskt för oss. Vi får ta det som det kommer och försöka njuta av de här kommande veckorna och allt runt omkring.

Rosenqvist kvalade in i första startled till Indy 500 förra året, och har en fjärdeplats som bästa resultat 2022. Meyer Shank Racings hittills enda INDYCAR-seger kom i just Indy 500 säsongen 2021, då Helio Castroneves tog hem loppet en rekordtangerande fjärde gång.

Castroneves kommer till start även 2024 i en extrainsatt tredje MSR-bil bredvid Rosenqvist och ordinarie teamkollegan Tom Blomqvist.

Träningarna inför Indy 500 inleds alltså i morgon tisdag, och fortgår resten av veckan in mot den stora kvalhelgen på lördag och söndag. Själva racet avgörs veckan därpå, söndagen den 26 maj.

TIDSSCHEMA
Alla angivelser avser svensk tid
NTT INDYCAR SERIES | Rd. 5
108:e Indianapolis 500
Indianapolis Motor Speedway (USA)

Tisdag 14 maj
Fri träning 1: 15.00-17.00
Fri träning 2: 19.00-00.00

Onsdag 15 maj
Fri träning 3: 18.00-00.00

Torsdag 16 maj
Fri träning 4: 18.00-00.00

Fredag 17 maj (Fast Friday)
Fri träning 5: 18.00-00.00

Lördag 18 maj
Fri träning 6: 14.30-15.30
Kval: 17.00-23.50

Söndag 19 maj
Fri träning 7: 18.00-20.00
Kval (Top 12): 21.05-22.05
Kval (Last Chance): 22.15-23.15
Kval (Fast 6): 23.25-23.55

Måndag 20 maj
Fri träning 8: 19.00-21.00

Fredag 24 maj (Carb Day)
Fri träning 9: 17.00-19.00

Söndag 26 maj
108:e Indianapolis 500 (200 varv): 18.45

TV: V Sport Motor / Viaplay / indycarlive.com
TIMING: INDYCAR App / racecontrol.indycar.com
BANAN: Layout och historik
MÄSTERSKAPSSTÄLLNIN
G: Klicka här
24-05-12 Från sist till topp tio – Felix Rosenqvist i stor uppkörning i Indianapolis
Felix Rosenqvist fick en mardrömsstart på lördagens Sonsio Grand Prix men studsade tillbaka med besked och gick från sist i fältet till sitt fjärde raka topp tio-resultat för nya teamet Meyer Shank Racing.

Rosenqvist genomgick en berg-och-dalbana av känslor i INDYCAR-säsongens fjärde deltävling, som utspelade sig på road course-versionen av Indianapolis Motor Speedway och formellt fasade in ”the Month of May” i uppbyggnaden inför Indy 500.

Smålänningen inledde lördagens race som tia, men blev bryskt påkörd bakifrån i samband med starten och föll direkt till 27:e och sista plats redan på det första varvet.

Rosenqvist lyckades dock smått sensationellt slå sig tillbaka fram mot täten under resten av det 85 varv långa loppet, och tog till slut målflagg som tia - samma position han alltså startat på.- Det var ett intensivt race idag, säger Felix Rosenqvist. Jag blev mer eller mindre avrättad in i första sväng och tappade till sista plats. Vi bestämde oss för att gå i depå tidigt och göra oss av med de svarta (hårda) däcken, och sedan körde vi resten av racet på röda (mjuka däck). Vi blev tvungna att spara ganska mycket bränsle, men vi lyckades, och farten var grym.

Insatsen förlänger Rosenqvists obrutna svit av topp tio-resultat under inledningen av 2024 års INDYCAR-säsong, och cementerar svensken som femma i den sammanlagda poängställningen inför mästerskapets intensiva sommarperiod.
- Det hade varit väldigt intressant att se vad vi kunnat göra idag från vårt ursprungliga läge, avslutar Felix Rosenqvist. Jag tror att pallen var fullt möjlig. Nu har vi fyra topp tio-resultat i rad; det är en bra start. Vi har väldigt mycket positivt att bära med oss in i de nästkommande veckorna här i Indy.

NTT INDYCAR SERIES skiftar nu fokus mot ovalklassikern Indy 500 under resten av månaden. Träningarna inför det mytomspunna loppet drar igång på tisdag (14 maj). Kvalet körs nästa helg, och racet den 26 maj.

RESULTAT NTT INDYCAR SERIES | Rd. 4
Sonsio Grand Prix
Indianapolis Motor Speedway - road course (USA)
1: Alex Palou (ESP), Ganassi, 85 varv
2: Will Power (AUS), Penske, +6.610s
3: Christian Lundgaard (DEN), RLL, +8.090s
4: Scott Dixon (NZL), Ganassi, +13.426s
5: Marcus Armstrong (NZL), Ganassi, +13.897s

10: Felix Rosenqvist (SWE), Meyer Shank Racing, +26.342s
Se fullständigt resultat

MÄSTERSKAPSSTÄLLNING
NTT INDYCAR SERIES | Efter 4/17 race
1: Alex Palou (ESP), Ganassi, 152 p.
2: Will Power (AUS), Penske, 140 p.
3: Scott Dixon (NZL), Ganassi, 127 p.
4: Colton Herta (USA), Andretti, 127 p.
5: Felix Rosenqvist (SWE), Meyer Shank Racing, 107 p.
Se fullständig tabell
24-05-08 Robin Knutsson nära seger i premiären i Prosche Carrera Cup Scandinavia
För Robin Knutsson skulle det bara vara ett inhopp i Porsche Carrera Cup Scandinavia premiären på Anderstorp inför en säsong i Porsche Carrera Cup Benelux. Men efter att ha kvalat 3:a till race 1 och i pole till race 2 visade WestCoast Racing föraren att han tagit flera steg framåt till 2024 - och kunde i helgen, på riktigt, utmana om topplaceringarna:
- Jag visste att jag hade utvecklats och hoppades på att ha stark fart, men jag vågade inte förvänta mig för mycket. Efter träningarna så visste jag att vi kunde sikta på topp 3, om inte ännu mer.

I race 1 höll Robin sin tredjeplats från starten till mål och förväntningarna växte inför race 2 då han startade i pole position:
- Efter pallplatsen i första racet var det bara vinst som gällde. Efter inledningen fick jag en lucka bakåt och visste att jag var snabbast. Jag ville inte riskera för mycket och bromsade några meter tidigare i kurva 2, men tyvärr bromsade jag på ett gupp som gjorde bilen instabil och låste framdäcken.

Upplåsningen gjorde att Robin tappade ledningen ner till tredje plats. En position han höll till sista varvet då en incident framför lyfte upp honom till en andraplats i mål.
Men efter helgen ser han ändå en positiv utveckling:
- Jag är väldigt besviken för misstaget - men det säger ju också en del om min utveckling, en andraplats är ett resultat som jag förra säsongen hade gjort allt för.

Emma Wigroth hade en mer blandad premiärtävling i Porsche Sprint Challenge Scandinavia men nu har nu första racet bakom sig:
- Det var en tuff helg för mig men jag tar med mig nya lärdomar till Gelleråsen. Jag fick mycket körtid och kom in mer och mer i körstilen. Detta var även första gången jag körde med detta års startfält, så denna helg gällde det att analysera mina konkurrenter och det kommer troligen hjälpa mig i racen på Gelleråsen.

I båda racen startade hon 10:a. I race 1 blev hon 9:a (5:a i GT4 klassen). I race 2 blev hon 12:a (7:a i GT4).

Teamchefen Dick Jönsson Wigroth ser tillbaka på en helg som är starten på en resa med Emma men som även börjar visa resultatet av flera års arbete med Robin.
- Robin bevisar att den gamla klyschan - “Ju mer man tränar, desto bättre blir man” - stämmer!

Robin har race redan nu kommande helg på Spa-Franchorchamps i Benelux serien. WestCoast Racing och Emma har nästa tävling på Gelleråsen Arena 1-2 juni.

Helgens race finns att se på Porsche Carrera Cup Scandinavias YouTube Kanal

Mer om Porsche Sprint Challenge Scandinavia finns att läsa på www.sprintchallenge.se
Mer om Porsche Carrera Cup Scandinavia finns att läsa på www.carreracup.se

Följ WestCoast Racing i social medier:
Facebook: @westcoastracing
Instagram: @westcoast_racing

Följ Emma Wigroth i sociala medier:
Facebook: @racing4halmstad
Instagram: @ewigroth

Följ Robin Knutsson sociala medier:
Facebook: @RobinKnutssonRacing
Instagram: @robin.knutsson
24-05-08 Felix Rosenqvist inleder “Month of May” med Sonsio Grand Prix
Felix Rosenqvist fasar in årets mest efterlängtade månad i NTT INDYCAR SERIES när världens blickar vänds mot Indianapolis Motor Speedway under de kommande veckorna. Först ut är Sonsio Grand Prix nu till helgen.

Lördagens race körs på road course-versionen av IMS, och inleder traditionsenligt ”the Month of May” som kulminerar med den 108:e upplagan av Indy 500 den 26 maj.
- Det känns kanon att äntligen få dra igång Month of May, säger Felix Rosenqvist. När man bor här i Indianapolis märker man hur stan vaknar till liv så här års. Folk är redo. Det är en klassisk uppladdning som börjar nu och leder fram till ”500”. Jag känner mig laddad inför Indy GP. Vi gjorde ett bra race senast på Barber, vår första road course för säsongen, och om det är något att gå på bör vi ha en bra chans även i helgen.

Rosenqvist har ett bra facit på IMS road course, där han tog INDYCAR-karriärens allra första pole position under sin debutsäsong 2019. Smålänningen upprepade sedan samma bedrift 2022, då han än en gång var snabbast i kvalet, och har fem topp tio-resultat på banan på totalt tio starter.

Samtidigt har road course-versionen av Indianapolis Motor Speedway varit goda jaktmarker även för Meyer Shank Racing. Teamet har nått några av sina historiskt allra bästa resultat på banan – slumpmässigt nog sammanfallande med Rosenqvists pole position-år. Stallet inkasserade sin första pallplats i INDYCAR på IMS road course 2019 och återvände sedan till pallen även 2022.
- Vi har några bra race i ryggen och måste bara försöka bygga vidare på det, avslutar Felix Rosenqvist. Jag gillar Indy GP; jag har två pole positions där och det har varit en bra bana för mig överlag. Jag känner mig redo, och väldigt sugen på allt som väntar under de här kommande veckorna. Det blir kul!

Rosenqvist går in i helgens Sonsio Grand Prix som femma i INDYCAR-sammandraget efter en stark inledning på sin första säsong med Meyer Shank Racing. Värnamo-sonen har bland annat redan hunnit ge teamet dess första pole position någonsin i INDYCAR, och är den förste föraren i stallets historia att kvala in i topp fem i samtliga säsongens tre inledande deltävlingar.

Rosenqvist är en av bara fem förare i fältet som tagit målflagg i topp tio i samtliga race så här långt under säsongen.

Sonsio Grand Prix körs över ett kompakt tvådagarsformat, fredag-lördag. Träningar och kval genomförs på fredag, innan det 85 varv långa racet flaggas igång kl. 21.30 på lördag kväll svensk tid.

TIDSSCHEMA
Alla angivelser avser svensk tid
NTT INDYCAR SERIES | Rd. 4
Sonsio Grand Prix
Indianapolis Motor Speedway - road course (USA)
Fredag 10 maj
Fri träning 1: 15.30-16.45
Fri träning 2: 19.10-20.10
Kval: 22.20-23.50

Lördag 11 maj
Warm-up: 17.15-17.45
Race (85 varv): 21.30

TV: V Sport Motor / Viaplay / indycarlive.com
TIMING: INDYCAR App / racecontrol.indycar.com
BANAN: Layout och historik
MÄSTERSKAPSSTÄLLNING: Klicka här
24-05-08 Tunna startfält i SPVM-premiären
SPVM inledde årets racingsäsong tillsammans med SSK på Kinnekulle Ring.

Det var tyvärr dålig uppslutning bland förarna. För första gången på många år kördes alla tre Roadsportklasser i samma heat! Förarna kämpade på som vanligt och bjöd på trevlig racing. Magnus Mårtenson vann överlägset i A-klassen. Torkel Kristensson vann C-klassen och kom tvåa totalt, hett uppvaktad av Thomas Ohlsson som kom tvåa i C. Anders Stomberg fick äntligen köra sin nybyggda MX-5:a och han vann B-klassen och kom fyra totalt. Anders Träff kom femma. Anders Björnson vann Verktygsboden Modsport III före brodern Fredrik.

Rasmus Eriksson bröt i första racet, men det andra vann han och han tävlar i Verktygsboden Modsport III. En bit ned i fältet kom Anders Björnson tvåa i klassen före brodern Fredrik. Gunnar Östlund kom tvåa totalt och han vann Roadsport A. Kristensson vann C-klassen igen före Ohlsson och Träff. Stomberg tog en ny seger i B.

Verktygsboden Modsport I & II körde tillsammans med SSK Klass 3 och Valvoline Trophy. Bengt Johansson var ensam i Modsport I och han tvingades tyvärr bryta båda racen. Joel Thorén lyckades vinna heatet knappt före Leif Andersson. Thorén körde i Modsport II och Andersson i SSK Klass 3C. Peter Andersson kom trea totalt och tvåa i Modsport II före en annan Peter Andersson! Det blev exakt samma placeringar i andra racet efter nya jämna kamper.

RS och Clubman hade ett ännu tunnare startfält. Svein Langholm var ensam i RS och han vann båda heaten. Daniel Holm Sipinen vann Clubmanklassen före Jan Berntsson och Fredrik Hanström, men den stora dramatiken kretsade kring Robin Wachmann. Det började med att han tappade fästet i Kvarnkurvan och ett par varv senare upptäckte funktionärerna att det brann i bilen. De höll upp en skylt och han svängde genast åt sidan och klev ur bilen. Tyvärr dröjde det tre minuter innan funktionärerna hade börjat släcka elden och då var det ganska bränt under karossen.
– Jag hade ingen aning om att det brann i bilen innan jag parkerade. Då först flammade lågorna upp och när jag stannade kom röken. Jag hade sinnesnärvaro att hålla andan så jag klarade mig undan helt oskadd, men tyvärr blir det mycket jobb med att reparera bilen, sa Wachmann.

Berndtsson vann det andra heatet före Hanström i Clubmanklassen.

Nästa tävling körs om en månad på Rudskogen. Det var en mycket uppskattad tävling i fjol så vi räknar med betydligt fler deltagare i sportvagnsklasserna då.

För mer information besök gärna vår hemsida: http://www.spvm.se/
Alla resultatlistor hittar ni på: www.svenskracing.se
24-05-07 Bra premiär för Bengtsforsgrabbarna i Legends
Årets första tävling för Valeryd Legends Cup kördes på Mantorp Park under Vårracet.

62 bilar stod på startlinjen. Så många bilar får inte plats på banan på en gång, varför de delades upp i två lika stora heat. Efter kvalet hade Anders Berger 15:e bästa tid, Johan Sandin 20:e och Kristian Nilsson 55:e tid. Det innebar att Berger och Sandin fick köra A-final och Nilsson B-final. Nilsson hade stora mekaniska problem med sin bil hela helgen och kunde inte göra sig själv rättvisa. Han slutade på 24:e plats i första B-finalen och den andra tvingades han bryta.

Berger och Sandin hängde med bra i klungan i A-finalerna. I första racet fick Berger problem med motorn och han tappade många placeringar, men så fick han fart på motorn igen och kunde köra upp sig. Sandin körde i mål på 17:e plats och Berger slutade på 18:e. I andra racet blev Berger 15:e och Sandin 18:e. Berger fick pris för snabbaste Rookie i båda racen.
-Vi är mycket nöjda med helgen. Det var första gången som jag körde på Mantorp Park och min målsättning var endast att ta mig till A-final. Det är extra kul att vi kör i princip lika fort Anders och jag. Det bästa av allt är att vi åkte hem med hela bilar, sa Sandin.

´ästa tävling körs på Gelleråsen Arena i Karlskoga, första helgen i juni. Det är en bana som alla tre förarna har kört på mycket innan.
24-05-07 Tunna startfält i SPVM-premiären
SPVM inledde årets racingsäsong tillsammans med SSK på Kinnekulle Ring. Det var tyvärr dålig uppslutning bland förarna. För första gången på många år kördes alla tre Roadsportklasser i samma heat! Förarna kämpade på som vanligt och bjöd på trevlig racing. Magnus Mårtenson vann överlägset i A-klassen. Torkel Kristensson vann C-klassen och kom tvåa totalt, hett uppvaktad av Thomas Ohlsson som kom tvåa i C. Anders Stomberg fick äntligen köra sin nybyggda MX-5:a och han vann B-klassen och kom fyra totalt. Anders Träff kom femma. Anders Björnson vann Verktygsboden Modsport III före brodern Fredrik.

Rasmus Eriksson bröt i första racet, men det andra vann han och han tävlar i Verktygsboden Modsport III. En bit ned i fältet kom Anders Björnson tvåa i klassen före brodern Fredrik. Gunnar Östlund kom tvåa totalt och han vann Roadsport A. Kristensson vann C-klassen igen före Ohlsson och Träff. Stomberg tog en ny seger i B.

Verktygsboden Modsport I & II körde tillsammans med SSK Klass 3 och Valvoline Trophy. Bengt Johansson var ensam i Modsport I och han tvingades tyvärr bryta båda racen. Joel Thorén lyckades vinna heatet knappt före Leif Andersson. Thorén körde i Modsport II och Andersson i SSK Klass 3C. Peter Andersson kom trea totalt och tvåa i Modsport II före en annan Peter Andersson! Det blev exakt samma placeringar i andra racet efter nya jämna kamper.

RS och Clubman hade ett ännu tunnare startfält. Svein Langholm var ensam i RS och han vann båda heaten. Daniel Holm Sipinen vann Clubmanklassen före Jan Berntsson och Fredrik Hanström, men den stora dramatiken kretsade kring Robin Wachmann. Det började med att han tappade fästet i Kvarnkurvan och ett par varv senare upptäckte funktionärerna att det brann i bilen. De höll upp en skylt och han svängde genast åt sidan och klev ur bilen. Tyvärr dröjde det tre minuter innan funktionärerna hade börjat släcka elden och då var det ganska bränt under karossen.
– Jag hade ingen aning om att det brann i bilen innan jag parkerade. Då först flammade lågorna upp och när jag stannade kom röken. Jag hade sinnesnärvaro att hålla andan så jag klarade mig undan helt oskadd, men tyvärr blir det mycket jobb med att reparera bilen, sa Wachmann.

Berndtsson vann det andra heatet före Hanström i Clubmanklassen.

Nästa tävling körs om en månad på Rudskogen. Det var en mycket uppskattad tävling i fjol så vi räknar med betydligt fler deltagare i sportvagnsklasserna då.

För mer information besök gärna vår hemsida: http://www.spvm.se/
Alla resultatlistor hittar ni på: www.svenskracing.se
24-05-05 Dubbelseger till Daniel Varverud efter en spännande premiär i Anderstorp
Formula Nordic körde årets första tävling på GP-banan Scandinavian Raceway i Anderstorp. Debutanten Albin Stureson tog pole med dryga sekunden före Daniel Varverud. Namnet Stureson är vida känt i racingkretsar då både hans far Johan och hans farfar Per har ett gediget förflutet inom racingen.

Stureson tog hand om ledningen och han ledde komfortabelt de första sju varven, men på det åttonde varvet tappade han ett hjul och tvingades parkera. Varverud övertog ledningen, men tyvärr tog det så lång tid att bärga bilen så att racet fick avslutas bakom säkerhetsbilen. Peder Saltvedt kom tvåa före Robin Hafström, Andreas Aichhorn, Joannis Matentzoglou och Viktor Molander.

Det var omvänd startordning i andra racet med Matentzoglou i pole före Aichhorn, Hafström och Saltvedt. Matentzoglou fick till en kanonstart och fick en rejäl lucka ned för den långa flygrakan. Men han blev lite för optimistisk och bromsade för sent och tappade hela fältet förbi sig innan han kom igång igen. Aichhorn övertog ledningen och han ledde i fem varv, medan det var otrolig tät kamp bakom honom. När tätklungan närmade sig Hansenkurvan, på det sjätte varvet, bromsade Stureson aningen för sent och stötte till Aichhorn, som snurrade av vägen och han drog med sig Stureson i fallet.

Ännu en gång tog bärgningen så lång tid att de tvingades avsluta racet bakom säkerhetsbilen. Varverud tog sin andra seger för dagen före Hafström, Saltvedt, Matentzoglou och Molander.

Nästa tävling körs första helgen i juni på Gelleråsen Arena. Då ansluter några nya förare i Formula Nordic plus att danska Nordic 4 kommer på besök. Precis som i fjol kommer vi att få se ett ordentligt stort startfält igen!

För mer information besök gärna vår hemsida:https://www.formulanordic.se/
Alla resultatlistor hittar ni på: www.svenskracing.se
24-05-04 Porsche Carrera Cup Scandinavia: Succéstart för Marcus Annervi i Porsche Carrera Cup Scandinavia
Egentligen skulle Marcus Annervi inte ha kört i år. Nu leder han Porsche Carrera Cup Scandinavia efter en succéartad premiär i Anderstorp.
27-åringen från Halmstad vann nämligen båda heaten på Scandinavian Raceway.

En perfekt start på samarbetet med nya teamet M3G Motorsport.
– Jag är så jäkla glad. Teamet har gjort ett kanonjobb hela helgen, jublade Annervi efter framgången i Småland.
Marcus Annervi vann båda racen i premiären i Anderstorp. Foto: Armin Hadzic

Marcus inledde lördagen med att vinna race ett från pole position före Lukas Sundahl och Robin Knutsson.
Det andra heatet startade han från ruta tre, en placering hade halvvägs in i loppet. Då låste ledande Robin Knutsson upp, hamnade utanför banan och tappade till tredje plats.

Femfaldige mästaren och ”kungen av Scandinavian Raceway”, Lukas Sundahl, tog över täten och såg ut att gå mot sin 13:e seger på banan. Då slog Annervi till tre kurvor från mål på det sista varvet. Han bromsade sent och dök på innern om Sundahl. Kontakt uppstod och medan Sundahl hamnade i sandfållan med trasigt styrstag kunde Annervi ta målflagg som segrare. Igen.

Situationen blev självklart omdiskuterad och rörde upp känslor i Sundahls team, Micke Kågered Racing. Tävlingsledningen studerade incidenten länge och väl och lämnade den till slut utan åtgärd.

Sa här sa Annervi själv om omkörningen direkt efter målgång:
– Det fanns ett läge och jag gick för det.

Tvåa trots avåkning
Med sin tredje och fjärde seger hittills i Porsche Carrera Cup Scandinavia ryckte Annervi åt sig en ledning i tabellen där Robin Knutsson, WestCoast Racing, är tvåa och debutanten William Siverholm trea.

Knutsson, som körde Anderstorp som uppladdning inför kommande helgs premiär i Porsche Carrera Cup Benelux, imponerade med en tredje- och en andraplats. Självklart hade han velat vara utan misstaget i det andra heatet, men han var ändå mycket nöjd efteråt.
– En bra helg. I det andra heatet åkte jag av men blev ändå tvåa, sa han och log.

Debutant på pallen
En stark insats svarade även dubble Porsche Sprint Challenge-mästaren William Siverholm, Fragus Motorsport, för. I sin mästerskapsdebut noterades han för en femteplats i det första heatet och en tredjeplats i det andra.

I det sistnämnda uppvaktade han Knutsson och utmanade om andraplatsen. Att han inte tog sig om bekom honom inte.
– Jag är jättenöjd med min tredjeplats och hela premiärhelgen, försäkrade han.

Bakom ovan nämnda svarade självklart många andra förare för starka prestationer. En var Simona de Silvestro, schweiziskan som gjorde ett gästspel i Porsche Experience Racing. Efter en sjätteplats i det första heatet slutade hon fyra i det andra.

Löfquist i Pro Am-topp
Oscar Löfquist i Kjellin Motorsports noterades för dubbla sjundeplatsen vilket gav två segrar i Pro Am-klassen. En stark insats med tanke på att teamet brottades med tekniska problem och inte kunde genomföra ett enda testpass under torsdagen.

Löfquist leder Pro Am före Kjelle Lejonkrans (klasstvåa i båda racen) från Micke Kågered Racing. Danske Jan Engelbrecht och Albin Wärnelöv delar tredjeplatsen inför nästa deltävling som avgörs på Gelleråsen Arena i Karlskoga 1-2 juni.

Dubbelseger för 16-åring
Supportklassen Porsche Sprint Challenge Scandinavia hade också en dubbelsegrare. I sin debut i mästerskapet vann nämligen 16-årige Wilmer Wallenstam båda heaten för Fragus Motorsport. Hans teamkompis Isabell Rustad var tvåa i båda racen och Fredric Blank, Stenhaga Motorsport, trea. I mästerskapets GT4-kategori hette racevinnarna Theo Jernberg och Krister Andero.

Porsche Carrera Cup Scandinavia
Scandinavian Raceway, Anderstorp, 4 maj
Race 1.
1) Marcus Annervi, M3G Motorsport, 15 varv
2) Lukas Sundahl, Micke Kågered Racing, + 1,204
3) Robin Knutsson, WestCoast Racing,+ 1,873
4) Daniel Roos, Fragus Motorsport, + 2,432
5) William Siverholm, Fragus Motorsport, + 3,310
6) Simona de Silvestro, Porsche Experience Racing, + 4,276
7) Oscar Löfquist (AM), Kjellin Motorsports, + 4,712
8) Kjelle Lejonkrans (AM), Micke Kågered Racing, + 5,329
9) Gustav Krogh, Mtech Competition, + 6,024
10) Elias Adestam, Mtech Competition, + 6,653
11) Jan Engelbrecht (AM), Mikkel O Pedersen Racing, + 7,508
12) Mattias Kjellin (AM), Kjellin Motorsports, + 9,891
13) Albin Wärnelöv (AM), Micke Kågered Racing, + 10,606
Gustav Bergström, M3G Motorsport, bröt
Mikaela Åhlin-Kottulinsky, Porsche Experience Racing, bröt

Race 2.
1) Marcus Annervi, 21 varv
2) Robin Knutsson, + 16,853
3) William Siverholm, + 17,440
4) Simona de Silvestro, + 19,147
5) Gustav Bergström, + 20,939
6) Gustav Krogh, 21,318
7) Oscar Löfquist (AM), + 23,764
8) Elias Adestam, + 24,930
9) Kjelle Lejonkrans (AM), + 35,248
10) Albin Wärnelöv (AM), + 40,663
11) Daniel Roos, + 51,765
12) Lukas Sundahl, - 1 varv
13) Mattias Kjellin (AM), - 1 varv
14) Jan Engelbrecht (AM), - 1 varv
15) Mikaela Åhlin-Kottulinsky, - 5 varv

Mästerskapet efter 1 av 6 deltävlingar
1) Marcus Annervi, 51 poäng
2) Robin Knutsson, 39
3) William Siverholm, 29
4) Lukas Sundahl, 26
5) Daniel Roos, 20
6) Gustav Krogh, 20
7) Oscar Löfquist, 20
8) Kjelle Lejonkrans, 17
9) Elias Adestam, 16
10) Gustav Bergström, 14
11) Albin Wärnelöv, 11
12) Jan Engelbrecht, 9
13) Mattias Kjellin, 9
24-05-02 Aquila Formula 1000 inleder spännande säsong på Mantorp Park
Aquila Formula 1000, Nordens främsta instegsserie i formelbilsracing, öppnar säsongen 2024 kommande helg (4-5 maj) med årspremiären under Vårracet på Mantorp Park.

Idén bakom Aquila Formula 1000 är att det skall vara ett konkurrenskraftigt steg upp från karting, vidare in i bilracing. Klassen, där man kan tävla från 13-års ålder, är därför ofta första kontakten med riktig racing för unga talanger. I säsongspremiären kommer hela 17 bilar till start.

En av nyheterna inför årets säsong är att Juniormästerskapet tilldelats RM-status av Svenska Bilsportförbundets Racingutskott. 14 av bilarna i premiären kör i just Juniormästerskapet.

Fjolårets Juniormästare Dante Johansson har efter mästerskapstiteln tagit klivet vidare till rally. 2023-års silvermedaljör Viktor Karlsson axlar därmed ett visst favoritskap inför säsongspremiären. Likaså gör Christian Lovén, Alexia Danielsson, Oscar Mellstig, Richard Olsson med flera, som utmanade i klassen förra året.

Nya in i Juniormästerskapet till säsongen är Alex Gustafsson och Louise Larsson, som förra året tävlade i helelektriska NXT Gen Cup men i år valt att satsa på Aquila Formula 1000.
– Känslan inför helgen är jättebra. Det ska bli spännande att få prova på något nytt, och att kunna få göra det på Mantorp Park ska bli kul. Testerna har gått bättre än förväntat, så jag ska såklart sikta så högt jag kan i helgen, säger Alex Gustafsson.
– Det känns jättekul att göra ett premiärår i Aquila Formula 1000. Det ska bli väldigt spännande att köra den här bilen i år, då de blir fösta gången för mig i en bakhjulsdriven bil. Det ska även bli en omställning att sitta i en singelsittsig bil, då det också blir första gången, säger Louise Larsson, som även körde ett race i Aquila under 2023.

Fler nya spännande namn in i Juniormästerskapet är Embla Larsson som kommer från karting, William Isaksson, Leonél Skaar och franske junioren Mathéo Bordes som alla gör premiär under helgen.

I Seniormästerskapet går danske Kevin Suenson in som regerande mästare efter en hård titelfight förra året med Elias Adestam. Elias som förra året även vann NXT Gen Cup och i år kör Porsche Carrera Cup. Suenson kommer i år utmanas av bland annat Johan Varland och Andreas Skatteboe, som tar klivet upp från Juniormästerskapet.

Den första av totalt åtta racehelger i Aquila Formula 1000 avgörs på Mantorp Park i helgen. På lördag körs test, kval och race ett. Med ytterligare två race på söndagen.
– Äntligen premiär, och vilket intressant år detta kommer att bli. Erfarna Aquila-piloter blandas med väldigt skickliga förare från andra serier, och som krydda ett stort antal nykomlingar som i princip är oskrivna blad inom bilracing, säger Michael Karpers, promotor för Aquila Formula 1000.
– Jag håller med om vilka som får dela på favoritskapet, men det finns ett antal som har gått väldigt bra på träningarna och som definitivt kommer blanda sig i. Så det kan hända mycket! Detta kommer bli otroligt spännande att följa!

Racen sänds live via Aquila Formula 1000 på Youtube och på svenskbilsporttv.se

Länkar:
Livesändning
Tidsschema
Aquila Formula 1000 Hemsida

24-05-02 Skandinavisk racepremiär för Emma och Robin i helgen
Till helgen är det premiär - Emma Wigroth gör sin tävlingsdebut i sportvagn i Porsche Sprint Challenge Scandinavia på Scandinavian Raceway i Anderstorp. Hon gjorde sina första varv på Gelleråsen Arena på Porsche-seriens roll-out för en vecka sedan:
- Rollouten på Gelleråsen blev mitt första test i bilen och det blev två väldigt lärorika dagar. Bilen är en väldigt rolig och potent racebil med mycket kraft. Motorn bidrar mycket till bilens karaktär och kräver lite mer av föraren. Det är en stor omväxling för mig körmässigt då bilen kräver en speciell körstil som är väldigt annorlunda från formelbil, säger Emma om sina första intryck av Porsche 718 Cayman GT4 RS Clubsport.
- Det ska bli kul att äntligen få starta säsongen och göra min debut i Sprint Challenge. Jag tror och hoppas på en bra och utvecklande premiärhelg. Detta blir första gången på Anderstorp med bilen så det kommer att bli en utmanande helg med många intryck och massa lärdomar att hämta. Detta är mitt läroår så jag har inte satt för höga mål men målsättningen denna helg är att för varje pass i bilen utvecklas och vara med i topp 5 i GT4 RS klassen, avslutar hon om sina förväntningar inte helgen i Anderstorp.

Även Robin Knutsson kör sin svenska premiär i helgen. WestCoast Racing och Robin hade en oturlig avslutning i Porsche Sprint Challenge Southern Europe där han blev påkörd i kvalet - och aldrig kom till start i finalen i Barcelona. I år kommer Robin att fokusera på Carrera Cup Benelux med annat team, men gör i Anderstorp ett gästinhopp i Porsche Carrera Cup Scandinavia med WestCoast Racing.

Lördagens race, både i Porsche Sprint Challenge Scandinavia och Porsche Carrera Cup Scandinavia går att se LIVE på seriens webbsida www.carreracup.se

Tidsschema Lördag 4 Maj
09:55 Porsche Sprint Challenge Scandinavia Race 1
11:20 Porsche Carrera Cup Scandinavia Race 1
13:35 Porsche Sprint Challenge Scandinavia Race 2
15:00 Porsche Carrera Cup Scandinavia Race 1

Mer om Porsche Sprint Challenge Scandinavia finns att läsa på www.sprintchallenge.se
Mer om Porsche Carrera Cup Scandinavia finns att läsa på www.carreracup.se
24-05-02 Ny eller nygammal mästare – nu börjar jakten på titel och SM-guld i Porsche Carrera Cup Scandinavia
Ny säsong och en ny mästare ska koras i Porsche Carrera Cup Scandinavia.
Eller blir det en nygammal? Lukas Sundahl vill gärna upp på tronen igen efter andraplatsen bakom Ola Nilsson 2023.
– Det vore trevligt att få tillbaka startnummer ett på bilen, men det kommer att bli en fight om det, säger den femfaldige mästaren inför premiären på Scandinavian Raceway i Anderstorp 3-4 maj.
Daniel Roos, Lukas Sundahl och Marcus Annervi – de tre hetaste titelkandidaterna framför resten av startfältet i Porsche Carrare Cup Scandinavia 2024. Foto: Armin Hadzic

I fjol bröt Ola Nilsson Lukas Sundahls unika segersvit och blev svensk mästare efter en dramatisk och spännande final på Mantorp Park. I år står Nilsson över till förmån för familj och arbete. Fritt fram för en ny mästare med andra ord. Eller en nygammal.

Det råder åtminstone ingen tvekan om vem som är favorit i första deltävlingen som avgörs i Anderstorp. På Scandinavian Raceway har nämligen Sundahl, som nyligen bytt klubb till just Anderstorp RC, ett svårslaget facit. Eller vad sägs om 12 segrar och sex andraplatser i de 19 senaste racen?! Magiska siffror.

Dessutom kommer Sundahl bättre förberedd än någonsin till en Porsche Carrera Cup-säsong. I en internationell GT3-satsning har Sundahl bland annat kört två 12-timmarsrace under våren.
– Därför var det roligt att få köra min Porsche 911 GT3 Cup (992) igen på roll-outen på Gelleråsen Arena förra veckan.

• Hur kändes det?
– Som vanligt, säger Sundahl och skrattar.

Enda skillnaden var väl startnumret – 2 i stället för 1 som varit smålänningens sedan 2019.

Siverholm snabb direkt
På genrepet i Karlskoga var Sundahl, som gör sin tionde säsong totalt i mästerskapet och tredje för Micke Kågered Racing, snabbast. Han skuggades närmast av Fragus Motorsport-duon Daniel Roos och William Siverholm vars samarbete fått en bra start.
– Daniel är snäll och delar med sig av sin erfarenhet och sitt kunnande. Det här kommer att bli riktigt bra, säger Siverholm som efter två raka titlar i supportklassen Porsche Sprint Challenge tagit klivet till Porsche Carrera Cup den här säsongen.

Fjärde bästa varvtid på Gelleråsen Arena noterades Marcus Annervi för. Han är ny i M3G Motorsport där han kommer att representera teamet tillsammans med Gustav Bergström. Precis som Sundahl och Roos är Annervi, med sin erfarenhet och snabbhet, en het titelkandidat.
– Spännande och kul med teambyte, men också mycket som är nytt. Nya färger, ny personal, nytt arbetssätt och lite annan filosofi när det gäller inställningen av bilen. Nyttigt, lärorikt och kul, säger en inspirerad Annervi.

Spännande säsong
Bakom ovan nämnda toppkvartett var det jämnt i resultatlistan på genrepet.
– De flesta förarna var inom sekunden från den snabbaste varvtiden. Nivån är hög så vi kan se fram emot en väldigt spännande säsong, säger Thomas Johansson, mästerskapets Sporting Director.

Och då manar han inte bara mästerskapet i stort. Han syftar även på Pro Am-klassen, för mästerskapets lite äldre förare. Där får fjolårstvåan Kjelle Lejonkrans gälla som favorit närmast före Oscar Löfquist och Albin Wärnelöv. I Pro Am ingår även prins Carl Philip, som dock inte har möjlighet att köra alla deltävlingar i mästerskapet.

Kvinnligt dreamteam
Premiärtävlingen bjuder på ett startfält med 16 bilar. Ett team sticker ut lite extra. Porsche Experience Racing ställer nämligen upp med en unik förarduo: värmländskan Mikaela Åhlin-Kottulinsky och Simona de Silvestro från Schweiz, båda med stor erfarenhet och framgång från andra mästerskap. Ett kvinnligt dreamteam helt enkelt.
– Simone är en häftig och cool förare med mycket erfarenhet och jag ser verkligen fram emot att jobba tillsammans med henne i helgen. Det ska bli jätteroligt, säger Åhlin-Kottulinsky.

Tillbaka i Danmark
I supportklassen Porsche Sprint Challenge, som delar kalender med Porsche Carrera Cup Scandinavia, ser det svårtippat ut med inte mindre än åtta nya förare jämfört med 2023. Många tror på unga norskan Isabell Rustad, andra tippar Fredric Blank, båda toppförare förra säsongen. I roll-outen i Karlskoga var det emellertid 16-årige nykomlingen Wilmer Wallenstam, teamkompis med Rustad i Fragus Motorsport, som var snabbast.

Kalendern för både Porsche Carrera Cup och Porsche Sprint Challenge omfattar sex deltävlingar och tolv race. Utöver de klassiska svenska banorna och det sedvanliga besöket på Rudskogen Motorsenter i Norge gör Porsche Carrera Cup comeback på FDM Jyllandsringen utanför Silkeborg i Danmark. Även Porsche Sprint Challenge tävlar i Danmark.

Livestreaming på carreracup.se
För de som inte har möjlighet att följa tävlingarna på plats står liksom tidigare år populära kommentatorduon Robin Nilsson/Björn Wirdheim redo att liverapportera från mästerskapet.

Nytt för i år är att sändningarna når bredare än tidigare då samtliga deltävlingar i båda mästerskapen livestreamas på www.carreracup.se.

En annan nyhet för säsongen är att de tävlande i såväl Porsche Carrera Cup som Porsche Sprint Challenge uteslutande kör på miljöanpassat bränsle från specialbränsletillverkaren Aspen. Det nyutvecklade högprestandabränslet, som är godkänt både för 911 GT3 Cup och 718 Cayman GT4 RS Clubsport, har en 33-procentig inblandning av fossilfria komponenter som bidrar till att de båda racingserierna reducerar sitt miljöavtryck utan effektförluster.

1,1 miljoner i prispotten
Nytt för 2024 är dessutom att Porsche Sverige höjer prissumman i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Totalt kommer det finnas 1,1 miljoner kronor att tävla om. På mästaren väntar hela 500.000 kr, tvåan får 250.000 kr och trean 100.000 kr.

Utöver ovan nämnda prissummor kommer mästaren i Pro Am att få 100.000 kr. Ytterligare 150.000 kr är öronmärkta för seriens mest framgångsrika team.

Fredag 3 maj
Kl 09.40-10.10: Träning 1, Porsche Carrera Cup
Kl 11.00-11.20: Träning 1, Porsche Sprint Challenge
Kl 12.10-12.40: Träning 2, Porsche Carrera Cup
Kl 12.50-13.10: Träning 2, Porsche Sprint Challenge
Kl 15.10-15.30: Kval, Porsche Sprint Challenge
Kl 16.20-16.37: Kval, Q1, Porsche Carrera Cup
Kl 16.42-16.50: Kval, Q2, Porsche Carrera Cup

Lördag 4 maj
Kl 09.50: Race 1, Porsche Sprint Challenge (18 min + 1 varv)
Kl 11.20: Race 1, Porsche Carrera Cup (20 min + 1 varv)
Kl 13.35: race 2, Porsche Sprint Challenge (18 min + 1 varv)
Kl 15.00: Race 2, Porsche Carrera Cup (30 min + 1 varv)
24-04-29 Felix Rosenqvist fin fyra på Barber Motorsports Park
Felix Rosenqvist levererade ännu en stark INDYCAR-helg för sig själv och Meyer Shank Racing när han tog målflagg som fyra i Children’s of Alabama Indy Grand Prix.

Rosenqvist drog nytta av en sen omstart för att köra om regerande mästaren Alex Palou på näst sista varvet av söndagens race på Barber Motorsports Park, och blev därmed den bäst placerade föraren av dem som genomförde loppet på en tvåstoppsstrategi.
- Jag tycker att vi ska vara väldigt nöjda med den här helgen, säger Felix Rosenqvist. Vi kom hit medvetna om att det här kunde vara en tuff bana för oss, men vi hittade mer och mer fart i bilen och P4 är ett riktigt bra resultat på Barber för vår del.

Rosenqvist såg länge ut att gå mot något ännu bättre i loppet i Alabama, men föll tillbaka lite grann under den sista tredjedelen när en gulflaggssituation öppnade upp för bilarna på den mer aggressiva trestoppsstrategin att komma ikapp.
- Vi höll fast vid vår plan, och även om det inte var den vinnande strategin idag var vi i alla fall bäst av tvåstopparna, fortsätter Rosenqvist. Det blev en gulflagg som tyvärr tvingade oss i depå några varv för tidigt i sista stoppet. Det gjorde att vi var tvungna att spara extremt mycket bränsle på sista stinten och det fanns ingenting att göra mot bilarna på tre stopp som kunde köra fullt.
- Det är lätt att låta sig stressas i det läget, men vi behöll kylan återigen och gjorde vår grej, och vi får med oss ännu ett bra resultat. Jag vill även passa på att gratulera Linus (Lundqvist) till hans första pallplats!

Rosenqvist hamnade i ett tufft läge tidigt under helgen när hans Meyer Shank Racing-bil drabbades av ett motorproblem under den andra fria träningen på lördagsmorgonen lokal tid. Smålänningen tvingades stå över största delen av träningen, och hamnade istället i en kamp emot klockan när det stod klart att ett motorbyte krävdes - med bara ett par timmar kvar till kval.

Meyer Shank Racing-mekanikerna stod dock för en heroisk insats när den skadade Honda-motorn byttes ut på bara en och en halv timme; en prestation som snabbt belönades när Rosenqvist, trots förutsättningarna, lyckades avancera hela vägen till Fast 6 och kvala in som femma till söndagens race.
- Det här var nog den bästa insatsen vi gjort som team hittills i år, avslutar Felix Rosenqvist. Mekanikerna gjorde ett helt fantastiskt jobb som bytte motorn på en och en halv timme, och att vi faktiskt tog oss hela vägen in i Fast 6 under de omständigheterna med en missad träning säger mycket. Sedan tycker jag att vi var ännu starkare i racet. Jag är väldigt stolt över teamet – vi blir bara bättre och bättre och är med där uppe med de stora grabbarna. Det är väldigt kul.

I och med helgens resultat avancerar Felix Rosenqvist till femte plats i INDYCAR-tabellen, nu bara 14 poäng från ledning. Nästa race i NTT INDYCAR SERIES är Sonsio Grand Prix på Indianapolis Motor Speedway road course den 10-11 maj.

RESULTAT
NTT INDYCAR SERIES | Rd. 3
Children’s of Alabama Indy Grand Prix
Barber Motorsports Park (USA)
1: Scott McLaughlin (NZL), Penske, 90 varv
2: Will Power (AUS), Penske, +1.319s
3: Linus Lundqvist (SWE), Ganassi, +2.442s
4: Felix Rosenqvist (SWE), Meyer Shank Racing, +4.510s
5: Alex Palou (ESP), Ganassi, +5.369s

Se fullständigt resultat

MÄSTERSKAPSSTÄLLNING
NTT INDYCAR SERIES | Efter 3/17 race
1: Colton Herta (USA), Andretti, 101 p.
2: Will Power (AUS), Penske, 100 p.
3: Alex Palou (ESP), Ganassi, 98 p.
4: Scott Dixon (NZL), Ganassi, 94 p.
5: Felix Rosenqvist (SWE), Meyer Shank Racing, 87 p.

Se fullständig tabell
24-04-24 Felix Rosenqvist jagar vidare i Alabama
Felix Rosenqvist bär med sig vind i seglen när NTT INDYCAR SERIES drar direkt vidare från gatorna i Long Beach till Barber Motorsports Park i Alabama den här helgen.

Rosenqvist visade återigen prov på mycket lovande fart när han slog till med pole position i Acura Grand Prix of Long Beach under den gångna helgen, och kan nu visa upp kvalraden 2-1-1 under inledningen av 2024.

Även om smålänningen föll tillbaka till nionde plats i racet med bromsproblem på sin Meyer Shank Racing-bil har upptakten av säsongen i stora drag varit övervägande positiv, med två topp tio-resultat i de första två deltävlingarna och en pallplats som grädde på moset i det inofficiella miljonracet på The Thermal Club.

Rosenqvist är för närvarande sjua i INDYCAR-sammandraget, men vet att utmaningarna fortsätter att vara många för den nya MSR/FRO-konstellationen och tar en försiktigt optimistisk approach in i helgens Children’s of Alabama Indy Grand Prix.
- Vi testade på Barber för några veckor sedan, vilket förstås är en hjälp, säger Felix Rosenqvist. Det blir värdefullt att ha det i ryggen inför helgen, vilket många av de andra teamen inte har. Det blir intressant att komma till en road course (traditionell bana) efter två stadslopp i början av säsongen – förhoppningsvis känns bilen bra där också.

Rosenqvists bästa resultat på Barber Motorsports Park är en niondeplats på fyra starter, inkasserad förra året. Meyer Shank Racing har aldrig vare sig startat eller gått i mål i topp tio på den kuperade banan på Alabamas landsbygd.
- Vi har ett öppet sinne inför den här helgen, fortsätter Felix Rosenqvist. Barber är en bana vi vet att vi behöver jobba på. Jag är inte säker på att vårt paket är lika starkt här som i St. Pete och Long Beach, men jag tycker att vi har en bra grund att utgå från. Vi förväntar oss egentligen ingenting den här helgen; det blir spännande att se var vi står.

Children’s of Alabama Indy Grand Prix körs över 90 varv på söndag med start kl. 19.30 svensk tid. Träningarna inleds på fredag, och kvalet körs i vanlig ordning på lördag.

TIDSSCHEMA
Alla angivelser avser svensk tid
NTT INDYCAR SERIES | Rd. 3
Children’s of Alabama Indy Grand Prix
Barber Motorsports Park (USA)

Fredag 26 april
Fri träning 1: 21.40-22.55

Lördag 27 april
Fri träning 2: 18.15-19.15
Kval: 21.30-23.00

Söndag 28 april
Warm-up: 16.15-16.45
Race (90 varv): 19.30

TV: V Sport Motor / Viaplay / indycarlive.com
TIMING: INDYCAR App / racecontrol.indycar.com
BANAN: Layout och historik
MÄSTERSKAPSSTÄLLNING: Klicka här
24-04-23 Bengtsforstrio i Legends
Även i år kommer vi att få se tre förare i Sveriges största racingklass – Legends - från Bengtsfors MotorClub. Johan Sandin och Kristian Nilsson körde redan i fjol. Årets nytillskott är Anders Berger, som ju kört historisk racing i många år. Han sökte en ny utmaning och samtidigt få köra ihop med sin systerson Johan. I helgen var trion på Kinnekulle Ring och vässade formen inför premiären på Mantorp Park första helgen i maj. Det skall bli spännande att se hur snabbt Anders hittar tempot i klassen och hur teamet skall lyckas hjälpa varandra till framgång i tävlingarna.
24-04-23 Felix Rosenqvist faller tillbaka med bromsproblem i Long Beach
Felix Rosenqvist föll från pole position till nionde plats i Acura Grand Prix of Long Beach efter att ha tvingats hantera överhettande bromsar under det 85 varv långa stadsloppet i Kalifornien.

Rosenqvist inledde INDYCAR-säsongens andra deltävling storstilat med karriärens sjätte pole position i lördagens kval – den första någonsin för hans team Meyer Shank Racing – och gick in i söndagens race med förhoppningar om att kunna slåss om segern.

Den möjligheten försvann dock i praktiken när bakbromsarna på svenskens bil började överhetta kraftigt, ett problem som var särskilt kännbart under den första stinten där Rosenqvist tappade ett flertal placeringar.

Smålänningen fick sedan dras med bekymren även under resten av racet, men lyckades i alla fall rädda en niondeplats.
- Vi förlorade det här racet på den första stinten idag, säger Felix Rosenqvist. Bakbromsarna överhettade rejält, så jag blev tvungen att flytta fram bromsbalansen till en punkt som vi aldrig använder i normala fall. Vi hade väldigt dålig bromsprestanda och jag blev omkörd flera gånger i Kurva 1 på grund av det. Det blir omöjligt både att försvara och attackera när bromsarna inte tar som de ska.

Rosenqvist lägger söndagens niondeplats till en sjunde från premiären i St. Petersburg i förra månaden, och är kvar som sjua i INDYCAR-sammandraget.
- Det är förstås frustrerande att falla tillbaka på det här sättet, särskilt när man startar i pole, men vi får ta med oss det positiva, avslutar Felix Rosenqvist. Bilen är snabb, teamet har gjort ett bra jobb i depån idag, och vi behöll lugnet trots problemen vi hade. Vi fokuserar på den stora bilden och ett nytt topp tio-resultat är fortfarande bra för oss. Självklart ville vi mer idag, men vi har ändå fått en väldigt fin start på säsongen.

NTT INDYCAR SERIES är tillbaka på banan redan om en vecka med Alabama Indy Grand Prix på Barber Motorsports Park (26-28 april).

RESULTAT
NTT INDYCAR SERIES | Rd. 2
Acura Grand Prix of Long Beach
Streets of Long Beach (USA)
1: Scott Dixon (NZL), Ganassi, 85 varv
2: Colton Herta (USA), Andretti, +0.979s
3: Alex Palou (ESP), Ganassi, +1.766s
4: Josef Newgarden (USA), Penske, +3.973s
5: Marcus Ericsson (SWE), Andretti, +4.376s

9: Felix Rosenqvist (SWE), Meyer Shank Racing, +18.815s

Se fullständigt resultat

MÄSTERSKAPSSTÄLLNING
NTT INDYCAR SERIES | Efter 2/17 race
1: Josef Newgarden (USA), Penske, 87 p.
2: Scott Dixon (NZL), Ganassi, 75 p.
3: Colton Herta (USA), Andretti, 72 p.
4: Alex Palou (ESP), Ganassi, 63 p.
5: Will Power (AUS), Penske, 61 p.

7: Felix Rosenqvist (SWE), Meyer Shank Racing, 50 p.
Se fullständig tabel
24-04-17 Felix Rosenqvist tillbaka på banan i Acura Grand Prix of Long Beach
Felix Rosenqvist hoppas bygga vidare på en stark säsongsinledning när NTT INDYCAR SERIES återupptas med Acura Grand Prix of Long Beach den här helgen.

Rosenqvist har fått en lovande start på samarbetet med sitt nya team Meyer Shank Racing, med en förtroendeingivande sjundeplats i premiären i St. Petersburg där smålänningen dessutom satte ett nytt banrekord.

Det följdes senare upp med en pole position – Meyer Shanks första någonsin i INDYCAR – och en pallplats i det efterföljande uppvisningsracet $1 Million Challenge på The Thermal Club i Kalifornien (där inga poäng emellertid delades ut).

I helgen återgår ordningen till det normala när INDYCAR:s ordinarie mästerskapssäsong återupptas på gatorna i Long Beach, och Rosenqvist hoppas förstås kunna bibehålla sin fina form på den berömda stadsbanan utanför Los Angeles.
- Hela teamet har gjort ett bra jobb så här långt, och vi har lärt oss mycket under inledningen av säsongen, säger Felix Rosenqvist. Nu är vi tillbaka i det ordinarie mästerskapet med ett vanligt tävlingsformat, och vi är mycket bättre förberedda nu än vi var för en månad sedan. Vi tror att vi har ett bra paket för Long Beach, en stadsbana precis som St. Pete, och goda chanser att fortsätta på den inslagna vägen.

Rosenqvist – som kvalat in i första startled i både St. Petersburg och Thermal – har visat bra fart även i Long Beach vid tidigare besök. Han har bland annat tagit sig vidare till det slutliga Fast 6-segmentet i kvalet två gånger under de senaste tre åren. Rosenqvist blev sjua i fjolårets race.

Acura Grand Prix of Long Beach markerar alltså INDYCAR-säsongens andra officiella, poänggivande mästerskapslopp. Tävlingen inleds på fredag natt svensk tid med den första fria träningen. På lördag körs ytterligare ett träningspass samt kval.

Racet sträcker sig över 85 varv och flaggas igång kl. 21.45 svensk tid på söndag kväll.

TIDSSCHEMA
Alla angivelser avser svensk tid
NTT INDYCAR SERIES | Rd. 2
Acura Grand Prix of Long Beach
Streets of Long Beach (USA)
Fredag 19 april
Fri träning 1: 23.50-01.05

Lördag 20 april
Fri träning 2: 17.25-18.25
Kval: 20.25-21.55

Söndag 21 april
Warm-up: 18.00-18.30
Race (85 varv): 21.45

TV: V Sport Motor / Viaplay / indycarlive.com
TIMING: INDYCAR App / racecontrol.indycar.com
BANAN: Layout och historik
MÄSTERSKAPSSTÄLLNING: Klicka här
24-04-05 Maxat startfält gör upp i årets långloppspremiär på Mantorp Park
På söndag körs den första deltävlingen i Race4Fun, Sveriges största långloppsserie, på Mantorp Park i Östergötland. Hela 55 bilar står på startlinjen när årets säsong startar.

Mantorp Park har normalt sett en begränsning på 48 bilar. Men Race4Fun beviljades en dispens för att plocka in hela 55 startande team till söndagens premiär som avgörs med ett 8 timmar långt race.

I Klass 2, för enklare racingbilar som är 10 år eller äldre, kommer 24 bilar till start på söndag. Här finns hela toppen från fjolårets 8H Cup med till start, tillsammans med flera nya och nygamla team. NH Motorsport från Danmark, vann fjolårets cup, och utmanas återigen av ST-Auto/Veidec Racing från Hörby och BC Racing från Nässjö, som båda vart på pallen de senaste två åren. Comeback i Race4Fun gör T2N2 från Stockholm, som har bytt ut Peugeot mot VW Polo..

I Klass 1 Svenska Skrotbilsklassikern, för standardbilar som är 20 år eller äldre, kommer över 30 bilar till start. Även här är det en blandning mellan nya och gamla team. Tillbaka är erfarna team som SEMLA Racing och Valhalla, medan flera danska team fortsätter utmana dom svenska i form av Peanut Racing, SEQURE Motorsport, NH Motorsport med flera.

Den ursprungliga planen var att inleda premiärhelgen med en testdag under fredagen, följt av premiären av Nordic Endurane 1, RM-serien i långlopp, på lördagen. Men det kalla vädret och stora mängden snö som föll under veckan gjorde att dessa två dagar fick ställas in. På söndagen väntar temperaturer upp mot 17 grader, vilket gör att premiären i Race4Fun kan genomföras som planerat.
– Vi ser verkligen fram mot att inleda årets säsong på Mantorp Park. Tyvärr har inte vädret varit med oss i veckan, och lika tråkigt det var att behöva ställa in NE1-premiären på lördag. Lika roligt ska det bli att ha 55 bilar på startlinjen för Race4Fun. Vi ser med ett helt full startfält att det finns ett stort intresse för långloppsracing och en enklare typ av bilsport, säger Emil Svensson, promotor för Race4Fun och NE1.

Hela tävlingen sänds live via Race4Fun på Youtube och Svensk Bilsport TV. Sändningen startar 08:50 med Sebastian Bourghardt och Uffe Nimbe bakom mikrofonerna.

Tävlingen startar på söndag 09:00 med målgång 17:00. De team som kört flest varv i respektive klass vinner tävlingen.

Länkar:
Liveresultat
Livesändning

Kalender 2024:
7 april: Mantorp Park
2 juni: Scandinavian Raceway, Anderstorp
29 juni: Sturup Raceway, Malmö
25 augusti: Ring Knutstorp
15 september: Kinnekulle Ring
12-13 oktober: Mantorp Park 24H

24-03-31 Albin Sturesson och Enzo Hallman uttagna till Brink Junior Academy 2024
Med över 40 sökande har Albin Sturesson (16) och Enzo Hallman (16) blivit uttagna till Brink Junior Academy 2024. Initiativet är skapat av Brink motorsport och är ämnat för att hjälpa ungdomar i olika åldrar att nå sina mål inom racing.

Tobias Brink, initiativtagare Brink Junior Academy
Vi är riktigt glada över att välkomna Albin och Enzo till vårt program, två juniorer som vi ser har en väldigt spännande framtid framför sig. Efter att vi startade programmet ifjol har vi följt gokart-världen och juniorracing på närmre håll där vi bland annat haft ögonen på båda Enzo och Albin. Jag har också varit en ung racerförare en gång i tiden och jag vet hur svårt det är att navigera sig fram i den här sporten. Om vi kan hjälpa dessa två talanger lite på vägen, både på och utanför banan, blir ingen gladare än vi.

I programmet hjälper Brink Motorsport med allt från förarcoaching, mental träning, mentorskap i sponsorarbete och ingenjörsstöd. Det ultimata målet med satsningen är att hjälpa fler ungdomar framåt i sina karriärer oavsett om de kör för Brink Motorsport eller har planer på andra karriärvägar än de serier vi är engagerade i.

Enzo Hallman, 16 år, Jönköping
Det känns kul och hedrande att Brink Motorsport tror på mig och vill hjälpa mig framåt i karriären, säger Enzo Hallman. De har lång erfarenhet av racing på högsta nivå i Sverige och vet vilka misstag man ska se upp med och vilka möjligheter som finns. Det kommer bli ytterligare ett bra stöd att ha i min satsning framöver.

Albin Sturesson, 16 år, Kristianstad
Väldigt kul att bli uttagen till programmet. Det är väldigt bra timing då jag i år tar klivet från gokart till Formula Nordic vilket är något helt nytt för mig. Det finns mängder att lära sig, jag ser fram emot det.

Programmet är utsatt till ett program som varar i tre år där Enzo och Albin ansluter fjolårets årskull i form av Oscar Pedersen, Siri Hökfelt, Caspian Hagman och Vendela Kördel. Alla sex kommer vara en del av 2024 års program och därefter ämnar vi att ta in två nya kandidater varje år.

24-03-24 Felix Rosenqvist tar första pallplatsen med Meyer Shank Racing
Felix Rosenqvist fortsatte sin lovande inledning på årets INDYCAR-säsong med en tredjeplats i helgens $1 Million Challenge på The Thermal Club i Kalifornien, där smålänningen både inkasserade 250 000 dollar ur den rekordstora prispotten och samtidigt körde hem sin första pallplats med nya stallet Meyer Shank Racing.

Rosenqvist slog till med pole position – Meyer Shank Racings första någonsin – i tidskvalet på lördagskvällen lokal tid, och startade därmed det första av söndagens två heat-race från spets. Rosenqvist kontrollerade sitt heat från start till mål på sin väg mot seger, vilket gav enkelt avancemang till det avgörande, 20 varv långa finalracet en kort stund senare där totalt 12 förare gjorde upp.

Finalen avgjordes i ett unikt format över 10+10 varv, med en kort paus i halvtid. Rosenqvist, som startat tvåa, låg trea bakom Alex Palou och Scott McLaughlin när den första halvan var avverkad och behöll sedan samma position in i mål även i det avgörande segmentet.

Insatsen markerar första pallplatsen för den färska Rosenqvist/Meyer Shank Racing-konstellationen, och kommer redan i årets andra race. Det är också den första pallplatsen för MSR-teamet i INDYCAR sedan 2022.
- Det har varit en grym helg, säger Felix Rosenqvist. Vi har varit snabba från första varvet här, fokuserat på vår grej, och maximerat det vi hade. Vi tog pole i kvalet, vann vårt heat, och i finalen räckte det till en tredjeplats. Jag kunde inte hänga på Palou och McLaughlin, men jag är superglad för teamets skull och väldigt nöjd med vår första pallplats tillsammans.

Helgens race arrangerades utanför det ordinarie mästerskapet och gav inga poäng, men fyllde likväl en viktig funktion för Rosenqvist och MSR i ett tidigt skede för det nya samarbetet.
- Vi har lärt oss så mycket här, avslutar Felix Rosenqvist. Att få vara här i tre dagar, med så mycket körning, är otroligt värdefullt för oss. Vi är fortfarande väldigt nya tillsammans och har kunnat använda det här som ett avancerat test. Att faktiskt kunna sätta så här hård press på de bästa redan nu är väldigt positivt för oss.

Nästa anhalt på NTT INDYCAR SERIES-kalendern är Grand Prix of Long Beach den 19-21 april, då den ordinarie, poänggivande mästerskapssäsongen återupptas.

RESULTAT
NTT INDYCAR SERIES | Fristående tävling
The Thermal Club $1 Million Challenge
The Thermal Club (USA)
1: Alex Palou (ESP), Ganassi, 20 varv
2: Scott McLaughlin (NZL), Penske, +5.792s
3: Felix Rosenqvist (SWE), Meyer Shank Racing, +9.758s
4: Colton Herta (USA), Andretti, +13.112s
5: Marcus Armstrong (NZL), Ganassi, +15.093s

Se fullständigt resultat: https://mcusercontent.com/73c511cfcad65d2a124d92dea/files/b732b5de-3b4b-e312-67ae-1b51400f6832/indycar_race_results_allstar.pdf
24-03-24 Felix Rosenqvist levererar Meyer Shank Racings första INDYCAR-pole
Felix Rosenqvist kommer att starta längst fram i fältet i sitt heat vid söndagens $1 Million Challenge på The Thermal Club efter att ha slagit till med pole position – Meyer Shank Racings första i INDYCAR – i ett stenhårt tidskval (natten mot söndag svensk tid).

Rosenqvist och MSR-teamet studsade tillbaka efter ett problematiskt testpass tidigare under lördagen, där svenskens push-to-pass-system inte fungerade. Efter hårt slit och timmar av felsökning lyckades teamet dock komma till rätta med problemet precis i tid till kvalet – och Rosenqvist, med full effekt i sin Honda-motor, tackade på bästa sätt.

Med tiden 1m38.583s tog han plats högst upp i resultatlistan i den första av de två kvalgrupperna, 23 tusendelar före Penskes Scott McLaughlin, och kommer därmed att starta i pole position i det första av söndagens två heat-race som leder vidare in mot den avgörande finalen.

RESULTAT: Kvalgrupp/heat 1 | Kvalgrupp/heat 2
– Riktigt kul att vara på pole position här i Thermal, säger Felix Rosenqvist. Vi hade en ganska tuff dag innan dess med problemet på träningen som tog mycket fokus. Teamet gjorde ett kanonjobb som såg till att det löste sig, och att vi återigen hade en snabb bil under oss. De här två dagarna har varit väldigt värdefulla för oss som grupp; vi har lärt oss massor. Det är väldigt positivt att vi kvalat i första led både på en stadsbana (premiären i St. Petersburg) och nu på en road course. Vi har ett bra paket.

Närmast på tur i $1 Million Challenge står nu alltså två stycken heat. Båda körs över 10 varv, direkt efter varandra sent på söndagseftermiddagen svensk tid. Tilltaget markerar första gången sedan 2013 (Iowa Speedway) som en INDYCAR-tävling använder ett heat-upplägg.
– Det kommer vara ett aggressivt gäng i backspeglarna i morgon, men om vi kan göra en bra start borde vi kunna hålla undan, fortsätter Felix Rosenqvist. Det är inga poäng att förlora den här helgen, så alla kommer satsa fullt, men vi har det bästa möjliga utgångsläget.

De sex främsta från respektive heat går sedan vidare till den slutliga finalen, där alltså totalt 12 förare gör upp om den stora segerchecken. Finalen körs kl. 18.50 svensk tid över tio plus tio varv, med en kort paus i halvtid där bränslepåfyllning och mindre setup-förändringar tillåts.

Vinnaren av det sista 10-varvssegmentet tar hem $500,000 ur den sammanlagda prispotten. Tvåan belönas med $350,000 och trean med $250,000.

Hela söndagens $1 Million Challenge, INDYCAR-säsongens enda icke-poänggivande tävling, sänds live på Viaplay.
24-03-20 Höjda insatser: Felix Rosenqvist redo för INDYCAR:s $1 Million Challenge
Felix Rosenqvist är tillbaka på banan i helgen efter en stark säsongsupptakt i St. Petersburg för två veckor sedan – den här gången på jakt efter dollarsedlar istället för mästerskapspoäng i det unika INDYCAR-formatet $1 Million Challenge.

Helgens tävlingar äger rum på The Thermal Club utanför Palm Springs i Kalifornien, en privatägd anläggning som nu står värd för INDYCAR:s första fristående, icke-poänggivande race sedan 2008. På spel står istället över en miljon dollar i INDYCAR-seriens största prispott någonsin, undantaget Indy 500.

Tävlingen, som alltså inte ingår i det ordinarie mästerskapet, genomförs i ett särskilt utformat knockout-format som successivt leder fram till en avgörande 20-varvsfinal där endast 12 förare får delta.
- Det här blir lite av ett experiment, utanför mästerskapet men med en miljon dollar i potten, säger Felix Rosenqvist. Det är galet, men kul! Själva tävlingsformatet är också helt nytt, vilket betyder att den som anpassar sig snabbast antagligen kommer åka hem med pengarna. Det blir en väldigt annorlunda men intressant helg!

Evenemanget inleds med fyra stycken testpass under fredag och lördag. Därefter väntar kvalet, som körs under natten mot söndag svensk tid och som den här gången används för att formera gridden till två stycken heat. Båda heaten körs över 10 varv, direkt efter varandra på söndag eftermiddag. Tilltaget markerar första gången sedan 2013 (Iowa Speedway) som en INDYCAR-tävling använder ett heat-upplägg.

De sex främsta från respektive heat går sedan vidare till den slutliga finalen, där alltså 12 förare gör upp om den stora segerchecken. Finalen körs på söndag kväll svensk tid över tio plus tio varv, med en kort paus i halvtid där bränslepåfyllning och mindre setup-förändringar tillåts.

Vinnaren tar hem $500,000 ur den sammanlagda prispotten. Tvåan belönas med $350,000 och trean med $250,000.

LÄS MER: Regler och format – The Thermal Club $1 Million Challenge

Felix Rosenqvist beger sig till The Thermal Club, som arrangerade INDYCAR:s officiella försäsongstest under 2023, med optimism efter en stark debut för nya teamet Meyer Shank Racing vid säsongspremiären i St. Petersburg. Smålänningen satte bland annat ett nytt banrekord i kvalet, och inkasserade trots vissa problem en lovande sjundeplats i racet – stallets bästa resultat på nästan två år.

Rosenqvists MSR-bil kommer även den här helgen att prydas av logotyper från Bon Jovi Radio.
- Det ska bli intressant att tävla på Thermal för första gången, avslutar Felix Rosenqvist. Vi hade ju ett stort test där inför förra säsongen, så det är inte totalt nytt, men det är alltid en annan sak i race med omkörningar och allt annat man aldrig prövar i test. Jag är riktigt förväntansfull!

Testerna inför The Thermal Club $1 Million Challenge inleds på fredag, då med samtliga bilar på banan innan fältet alltså senare under helgen – genom lottning – delas in i två grupper för kval och heat.

TIDSSCHEMA
Alla angivelser avser svensk tid
NTT INDYCAR SERIES | Fristående tävling
The Thermal Club $1 Million Challenge
The Thermal Club (USA)

Fredag 22 mars
Test 1: 17.00-19.00
Test 2: 22.00-01.00

Lördag 23 mars
Test 3: 17.00-19.00
Test 4: 21.00-23.00

Söndag 24 mars
Kval: 01.00-01.40
Heat 1 (10 varv): 17.15-17.35
Heat 2 (10 varv): 17.45-18.05
Final (10+10 varv): 18.50

TV: V Sport Motor / Viaplay / indycarlive.com
TIMING: INDYCAR App / racecontrol.indycar.com
STARTLISTA: Klicka här
BANAN: Layout och historik
24-03-10 Felix Rosenqvist topp åtta i lovande INDYCAR-premiär - sätter nytt banrekord i kvalet
Felix Rosenqvist och Meyer Shank Racing visade att de blir att räkna med under 2024 års NTT INDYCAR SERIES-säsong när den nya konstellationen direkt slog till med ett nytt banrekord på gatorna i St. Petersburg, Florida, och kamperade framme i täten i en mycket lovande säsongspremiär.

Rosenqvist, som anslöt till MSR-stallet under vintern, fann sig snabbt tillrätta i sin nya miljö och drog omedelbart ögonen till sig genom att toppa fredagens inledande träning med en halv sekund.

Den formen höll i sig även på lördagen, då Rosenqvist ökade tempot ytterligare mellan murarna på den trånga stadsbanan. Efter att enkelt ha tagit sig vidare från den första delen av kvalet vred Rosenqvist ur ett varv på 59.270s i det efterföljande Top 12-segmentet – ett nytt banrekord.

Smålänningen missade förvisso pole position med ynka sex tusendelar av en sekund i det slutgiltiga Fast 6-avgörandet, men en plats i första startled var likväl ett mycket lovande besked i premiären.
- Teamet har gjort ett kanonjobb, säger Felix Rosenqvist. Bilen har varit en fröjd att köra hela helgen och det avspeglades i farten vi hade direkt från första passet. Ett väldigt skönt kvitto att få inför resten av säsongen.

I söndagens race fortsatte Rosenqvist att figurera i toppen, väl förankrad i palldiskussionen långt in i det 100 varv långa loppet där han till slut tog målflagg som sjua i en stark – men inte perfekt – debut för nya teamet.
- Jag känner mig nöjd med P7 idag – det är en stabil inledning på säsongen, fortsätter Felix Rosenqvist. Vi sade redan inför helgen att topp tio hade varit en bra start, och det klarade vi med lite marginal trots att vi inte gjorde ett perfekt race. Vi hade inte riktigt optimal strategi och vi förlorade några sekunder i sista depåstoppet, och dessutom hade jag problem med motorn nästan direkt från start.
- Det fanns lite mer i oss idag, och vi har lärt oss mycket här i helgen. Allt som allt, en väldigt positiv premiär.

På plats för att stötta Rosenqvist och Meyer Shank Racing under premiärhelgen i Florida fanns rockikonen Jon Bon Jovi, vars bands egen radiokanal Bon Jovi Radio prydde sidan av Rosenqvists INDYCAR-bil.
- Det var kul att ha Bon Jovi med oss i helgen och att få hänga lite med en riktig musikikon, avslutar Felix Rosenqvist. Det här är ett perfekt exempel på hur olika världar kan mötas och skapa nytta och nöje för alla. Det har varit en kanonhelg på alla plan – jag känner mig väldigt optimistisk inför resten av säsongen.

INDYCAR-fältet är tillbaka på banan igen den 22-24 mars, då för en speciell tävling - $1 Million Challenge i Thermal, Kalifornien - som inte ingår i mästerskapet. Nästa deltävling där officiella mästerskapspoäng står på spel äger rum i Long Beach den 19-21 april.

RESULTAT
NTT INDYCAR SERIES | Rd. 1
Firestone Grand Prix of St. Petersburg
Streets of St. Petersburg (USA)
1: Josef Newgarden (USA), Penske, 100 varv
2: Pato O’Ward (MEX), Arrow McLaren, +7.912s
3: Scott McLaughlin (NZL), Penske, +8.457s
4: Will Power (AUS), Penske, +9.055s
5: Colton Herta (USA), Andretti, +10.257s

7: Felix Rosenqvist (SWE), Meyer Shank Racing, +14.404s

Se fullständigt resultat: https://mcusercontent.com/73c511cfcad65d2a124d92dea/files/69fd8780-fee9-5dcc-37a5-8480aa51f7a6/indycar_race_results.48.pdf

MÄSTERSKAPSSTÄLLNING
NTT INDYCAR SERIES | Efter 1/17 race
1: Josef Newgarden (USA), Penske, 54 p.
2: Pato O’Ward (MEX), Arrow McLaren, 40 p.
3: Scott McLaughlin (NZL), Penske, 35 p.
4: Will Power (AUS), Penske, 32 p.
5: Colton Herta (USA), Andretti, 31 p.

7: Felix Rosenqvist (SWE), Meyer Shank Racing, 26 p.

Se fullständig tabell: https://www.indycar.com/Drivers
24-03-05 Felix Rosenqvist inleder nytt kapitel när INDYCAR-säsongen 2024 drar igång
Felix Rosenqvist står på tröskeln till ett nytt kapitel i karriären när han nu bara är dagar bort från den stora NTT INDYCAR SERIES-premiären i St. Petersburg, Florida, och sitt allra första race med Meyer Shank Racing.

Rosenqvist anslöt till det Ohio-baserade teamet under vintern, och bildar en helt ny föraruppställning för det hårdsatsande MSR-stallet bredvid nye teamkamraten Tom Blomqvist.

Försäsongens tester har varit kraftigt begränsade, med bara två dagar bakom ratten för Rosenqvists del. De initiala tecknen har likväl varit positiva för den nya konstellationen; Rosenqvist var snabbast av alla första gången i bilen, och slutade fyra totalt i INDYCAR:s officiella försäsongstest förra veckan på Sebring.

Rosenqvist har funnit sig snabbt tillrätta i sitt nya hem, och ser fram med spänning mot helgens premiär vid Firestone Grand Prix of St. Petersburg på Floridas solstekta gator.
- Äntligen dags för premiär, och jag kunde inte vara mer taggad, säger Felix Rosenqvist. Det har gått över förväntan att anpassa sig till bilen på testerna, och teamet i sig är fantastiskt att jobba med. Alla är så motiverade just nu och jag känner både ett stort lugn och väldigt mycket beslutsamhet på samma gång. Det är alltid spännande att dra igång en ny säsong, men kanske ännu mer än vanligt just i år – jag längtar verkligen.

INDYCAR-säsongen inleds alltså traditionsenligt med Firestone Grand Prix of St. Petersburg, det populära stadsloppet utanför Tampa i västra Florida. Det var också här som Rosenqvist gjorde sin INDYCAR-debut 2019, och smålänningen är redo för ännu en batalj på stadens pittoreska gator när årets startfält nu ska göra upp för första gången.
- INDYCAR är alltid stenhårt, och det är svårt att veta var alla egentligen står, avslutar Felix Rosenqvist. Jag tror att ingen i hela fältet känner sig riktigt säker – och det är det som är tjusningen med det här mästerskapet.
- För vår del går vi in med ett öppet sinne. Vi är nya tillsammans i den här konstellationen, och vissa saker kommer antagligen ta lite tid. Det är nya procedurer, nya relationer, men vi får se hur vi presterar i skarpt läge. Vi tar det ett steg i taget och lär oss på vägen. Förhoppningsvis kan vi göra ett stabilt första race som sätter grunden för resten av säsongen.

Firestone Grand Prix of St. Petersburg inleds med en första träning på fredag kväll svensk tid. Efter de första 20 minuterna av passet kommer INDYCAR att utvärdera ett nytt grepp genom att dela upp fältet i två grupper för resten av den första träningen.

På lördag väntar ytterligare en träning - nu utan gruppindelning - samt säsongens första kval, som avgörs kl. 20.00 svensk tid.

Noteras bör att Florida övergår till sommartid natten mellan lördag och söndag. Detta innebär att tidsskillnaden till St. Petersburg är sex timmar på fredag och lördag, men endast fem timmar på söndag. Racet på söndag startar kl. 17.15 svensk tid och körs över 100 varv.

NTT INDYCAR SERIES sänds även 2024 på Viaplay och V Sport Motor. Livestreaming finns också att tillgå via www.indycarlive.com (endast träningar och kval tillgängliga i Sverige).

TIDSSCHEMA
Alla angivelser avser svensk tid
NTT INDYCAR SERIES | Rd. 1
Firestone Grand Prix of St. Petersburg
Streets of St. Petersburg (USA)
Fredag 8 mars
Fri träning 1: 20.45-22.00

Lördag 9 mars
Fri träning 2: 15.35-16.35
Kval: 20.00-21.30

Söndag 10 mars
Warm-up: 14.10-14.40
Race (100 varv): 17.15

TV (LIVE): V Sport Motor / Viaplay
TIMING: INDYCAR App / racecontrol.indycar.com
STARTLISTA: Klicka här
BANAN: Layout och historik

24-02-28 Felix Rosenqvist avrundar försäsongstesterna – musiklegendarer sätter tonen för premiären
Felix Rosenqvist kommer att mönstra en speciell bildesign i sina två första race för nya teamet Meyer Shank Racing, när Bon Jovi Radio kliver in som framträdande partner i den inledande delen av årets NTT INDYCAR SERIES-säsong.

Grammy Award-vinnande rockikonen Jon Bon Jovi kommer att gästa Meyer Shank Racing (MSR) vid den stora INDYCAR-premiären i St. Petersburg, Florida, nästa helg.

I samarbete med teamets sponsor SiriusXM kommer samtidigt Bon Jovi Radio, gruppens egen SiriusXM-kanal, att exponeras på sidan av Rosenqvists bil både i tävlingen i St. Petersburg och i det efterföljande loppet $1 Million Challenge i Thermal, Kalifornien (24 mars).

Med den nya INDYCAR-säsongen runt hörnet har Rosenqvist nu avslutat sina förberedelser ute på banan. Den sista av det fåtal testdagar som tillåts under vintern ägde rum igår tisdag, då smålänningen var på plats på Sebring-banan i Florida tillsammans med resten av det 27 bilar stora startfältet.

Rosenqvist avslutade testet som fjärde snabbast totalt, bara några hundradelar från förstaplatsen, och satte därmed punkt för en lovande försäsong där han tidigare toppat ett föregående test på Homestead-Miami Speedway.
- Jag tror att vi har anledning att vara optimistiska, säger Felix Rosenqvist. Vi får så lite tester i INDYCAR – jag har haft två dagar i bilen i vinter – och det är ännu tuffare när man dessutom har bytt team. Det är svårt att dra några stora växlar, men farten har sett bra ut både på Homestead och Sebring. Vi hade lite småproblem i början av testet igår, men det löste sig och efter det flöt det på bra.
- Jag har fått ett fint välkomnande av teamet och jag trivs väldigt bra. Jag ser verkligen fram emot premiären nästa vecka.

Säsongsinledande Firestone Grand Prix of St. Petersburg äger rum den 8-10 mars. Felix Rosenqvist påbörjar då sin totalt sjätte INDYCAR-säsong, och sin första för Meyer Shank Racing.
24-02-27 Fantastiska race slutade med krasch i Valencia för Knutsson
I den gångna helgen kördes den tredje tävlingshelgen i Porsche Sprint Challenge Southern Europe i Valencia, Spanien.

WestCoast Racings förare Robin Knutsson fick senast i Estoril i Portugal kliva upp på pallen och även den här helgen började med en positiv känsla.

Startpositionen till race 1 blev dock inte helt enligt plan då Robin körde av under kvalet. Han fick starta från 14:e plats. Men efter en kanonstart var han uppe på 7:e plats redan på första varvet. Resten av racet blev en ständig jakt på positioner och i mål slutade han 5:a.

Till race 2 hade han kvalat 8:a efter att snabbt repat sig efter avåkningen i det första kvalet. I tävlingens inledning avancerade han tidigt upp till en 5:e plats och en pallplacering låg återigen inom räckhåll. I ett försök att ta sig upp på 4:e plats spann Robin runt och blev tyvärr påkörd. Racet var därmed över för hans del. Men Robin ser ändå en del ljuspunkter från den gångna helgen:
- Trots avåkning i kvalet och ett surt slut i race 2 så finns det mycket positivt att ta med sig. Vi kapade gapet till toppen tidsmässigt och visade att vi kunde vara minst lika snabba och till och med snabbast. Jag har tagit stora framsteg i körningen och vet vad jag måste jobba på för att bli ännu snabbare. Därför blir Barcelona väldigt spännande där jag hoppas att hitta ännu mer fart, avslutar Robin.

Även teamchefen Dick Jönsson Wigroth är ändå imponerad över Robins utveckling de senaste racen:
- Nu får vi få ihop bilen och åka till Barcelona och behålla den goa känsla från racen i Valencia. Det är bättre att göra misstagen nu och ha rätt känsla när man kommer till de viktiga racen i sommar!

Tävlingarna från Valencia och de tidigare från Estoril och Portimao finns att se på Porsche Sprint Challenges YouTube kanal.

Där kommer även finalen att se. Den går redan nästa helg, 1-2 mars i Barcelona (E).

Resultat, serietabell och mer info om serien finns att läsa på: www.sprintchallengesoutherneurope.com
24-02-16 Emma tar klivet från formelbil till Porsches GT4 klass
Efter tre säsonger i formelbilsklassen Formula Nordic tar WestCoast Racings 19-åriga förare Emma Wigroth 2024 steget till sportvagnar och klassen Porsche Sprint Challenge Scandinavia.

Hon blir därmed teamets första förare i serien i en satsning som även innebär fortsatt samarbete med Porsche Center Örebro och Porsche Center Uppsala.
- Att ta steget över till Sprint Challenge är en stor utmaning men jag har en positiv känsla. Det kommer att bli en väldigt rolig och spännande säsong med både en helt ny bil och nya konkurrenter för mig. Detta är mitt nästa steg i karriären och jag gör detta med ett fantastiskt team bakom mig, säger Emma om beslutet att köra Porsche Sprint Challenge 2024.

Emma ser satsningen på GT4 som ett treårigt projekt där målet är att fortsätta utvecklas med en annan typ av körning i en sportvagn:
- Det blir ju en stor omställning att komma från formelbil till GT, men jag tror att jag kan dra nytta av mycket av det som jag lärt mig från formelbilen. Porschen är en tyngre och större bil med mer kraft, dessutom med TC och ABS. Jag kommer behöva lära mig en ny körstil vilket jag tror kommer vara en av de största utmaningarna för mig.

Porsche Sprint Challenge Scandinavia är den andra av Porsches tävlingsklasser vid sidan om Porsche Carrera Cup Scandinavia i norra Europa. I serien tävlar man sedan starten, för 3 år sedan, med Porsche 718 Cayman GT4. Till 2023 tilläts även de äldre, och lättare, Porsche Carrera Cup bilarna Porsche 911 GT3 Cup (991 II), som i Porsche Sprint Challenge försetts med ABS.

Bilen som Emma kommer att tävla med i den skandinaviska klassen är Porsche 718 Cayman GT4 RS Clubsport. Den har alla moderna system som ABS, stabilitetskontroll (ESC) och antispinn (TC). Detta gör biltypen till en bra förberedelse för internationell GT-racing med sportvagnar i GT4 och GT3 klasserna, där alla bilar använder systemen.
- Bilvalet med en GT4:a var inte helt självklart, Emma testade en Porsche 911 GT3 Cup (991 II) redan förra året. Efter lite funderingar är GT4 vägen för oss att gå med tanke på systemen i bilen och framtiden i GT-racing, säger WestCoast Racings teamchef Dick Jönsson Wigroth.
- För WestCoast Racings del känns det också bra att genom detta fortsätta samarbetet som vi haft i Porsche Carrera Cup Scandinavia med Porsche Center Örebro och Porsche Center Uppsala, tillägger Dick.

Porsche Sprint Challenge Scandinavia 2024 delar tävlingskalender med Porsche Carrera Cup Scandinavia 2024 med race i Sverige, Danmark och Norge.

Roll-outen är på Gelleråsen Arena 18-19 april. Premiärtävlingen går två veckor senare i Anderstorp på Scandinavian Raceway 3-4 maj.

Tävlingarna streamas på seriens YouTube kanal.

Kalender Porsche Sprint Challenge Scandinavia 2024:
Gelleråsen Arena (Roll-out) 18-19 april
Scandinavian Raceway 3-4 maj
Jyllandsringen 29-30 juni
Gelleråsen Arena 16-17 aug
Rudskogen Motorsenter 6-7 sep
Mantorp Park 20-21 sep
24-02-15 Aquila Formula 1000 får Riksmästerskapsstatus
Aquila Formula 1000, Nordens främsta instegsserie i formelbilsracing, har till 2024 tilldelats Riksmästerskapsstatus för sitt Juniormästerskap. Vilket innebär att förarna i klassen nu tävlar om en officiell Junior-RM titel.

Att Aquila Formula 1000 tilldelas JRM-status av Svenska Bilsportförbundets Racingutskott är en bekräftelse på det hårda arbete som lagts ner på serien, och dess betydelse för utvecklingen av nordiska racingungdomar.

Med ett Junior-RM förtydligas den roll som Aquila Formula 1000 har på racingstegen, i att verka som en länk och en plantskola från kartingen in i formelbilsracingen.

Alla förare i Juniormästerskapet tävlar om JRM-titeln 2024, och medaljerna delas ut på Bilsportgalan i början av 2025.
– Det är fantastiskt kul att vi fått detta erkännande av Bilsportförbundets Racingutskott. Avsikten med hela Aquila-serien är ju att leverera välutbildade racingtalanger vidare upp i seriesystemet, och JRM-statusen tycker jag visar att vi är på rätt väg och att vårt arbete uppskattas. Det känns väldigt bra inför framtiden, säger Michael Karpers, promotor för Aquila Formula 1000.

Länkar:
Kalender 2024
Aquila Formula 1000 Hemsida
Mästerskapstabell 2023

Kalender 2024:
4-5 maj: Race 1, Mantorp Park - Vårracet
31 maj-2 juni: Race 2, Gelleråsen Arena - Gelleråsloppet
14-16 juni: Race 3, Falkenbergs Motorbana
29-30 juni: Race 4, Ljungbyheds Motorbana
11-14 juli: Race 5, Falkenbergs Motorbana - Västkustloppet
9-11 augusti: Race 6, Gelleråsen Arena
30 augusti-1 september: Race 7, Kinnekulle Ring
13-14 september: Race 8, Ring Knutstorp - Newsrace
24-02-06 Pallen i Estroril efter ett wake-up call i premiären i Portimao
Med två inledande tävlingshelger efter varandra i Porsche Sprint Challenge Southern Europe knep Robin Knutsson till slut en sin första pallplats i det andra racet i Portugisiska Estroril.

Förra helgen kördes premiären i Portimao och det blev lite av ett misslyckande och ett wake-up call för WestCoast Racing och Knutsson som bara fick med sig en 12:e och en 13:e plats från seriens första tävlingshelg.
- I Portimao misslyckades jag tyvärr med kvalet och gjorde det väldigt svårt för mig. Sett till bara racen i Portimao så är jag nöjd, farten var bra och omkörningarna satt, det är bara synd att jag inte fick till kvalet, säger Robin om premiärtävlingarna.

I helgen på Estorilbanan gick saker mer Robins väg, även om farten i kvalen återigen inte var till belåtenhet. Hans startpositioner blev 8:e i race 1 och 10:e i race 2.

Till skillnad från i premiären fick Robin nu till starterna och avancerade direkt. Med precisa och aggressiva omkörningar var han på väg mot en möjlig pallplats redan i race 1. Tyvärr gjorde han ett misstag vid en omstart efter en gulflaggs-episod sent i racet, föll tillbaka och rullade in som 12:a i mål.

Det andra racet blev inledningsvis en kopia på det första. Robin gjorde en bra start och började avancera. Med en tredjedel kvar av racet var han uppe på en tredjeplats! Trots hård uppvaktning bakifrån lyckades Robin hålla pallplatsen i mål och tog äntligen sin första pallplats i Porsche Sprint Challenge Southern Europe:
- Jag gjorde ett dumt misstag som kostade mig dyrt när vi låg 4:a i race 1. Som tur var så fanns det ett race till där jag kunde få lite revansch. Jag kände mig säker på varenda omkörning, att jobba uppåt till 3:a från 10:e ruta kändes som ett väldigt bra sätt att avsluta helgen på. Jag blickar framåt nu mot Valencia! avslutar Robin efter helgens tävlingar.

De två återstående racen i serien går båda i Spanien helgerna efter varandra
23-24 februari Valencia (E)
1-2 mars Barcelona (E)

Racen går att se LIVE och i efterhand på seriens YouTube kanal.
Resultat, serietabell och mer info om serien finns att läsa på: www.sprintchallengesoutherneurope.com

24-01-28 Tidigt flyg hem för Felix Rosenqvist - United Autosports #22 bryter Daytona 24-timmars
Felix Rosenqvist fick lämna Florida utan att ha kört ett enda varv i helgens stora 24-timmarsrace i Daytona, efter att United Autosports-teamets bil #22 tvingats bryta i ett tidigt skede.

Rosenqvist och förarkollegorna i bil #22 – Paul di Resta, Bijoy Garg och Dan Goldburg – var anmälda i den 13 ekipage stora LMP2-klassen, men stötte på patrull redan under de inledande timmarna i två separata incidenter.

Det första bakslaget kom cirka 90 minuter in i loppet, när en avåkning föranledde omfattande reparationer i depån som i praktiken tog bilen bort ur segerdiskussionerna. Till slut kunde man dock återuppta tävlingen och köra vidare in i skymningen.

Dessvärre fortsatte motgångarna några timmar senare när kontakt uppstod med en långsammare GTD-bil. Skadorna gick inte att reparera på plats och ridån drogs därmed ner för gott ungefär en fjärdedel in i loppet. Rosenqvist hade då ännu inte kört sin första planerade stint.

Goldburg, som satt bakom ratten vid tidpunkten för incidenten, klarade sig utan personskador.
- Det blev inte ett särskilt långt långlopp för vår del, säger Felix Rosenqvist. Det är tufft för alla. Vi hade självklart siktat på målgång och ett bra resultat, men så här är det i racing ibland. Det är en del av det som gör Daytona så utmanande. Allt kan vara över på en sekund. Även om jag inte fick köra ett enda varv i racet har jag ändå haft kul ihop med United Autosports, med Dan, Bijoy och Paul här i Daytona. Vi är ett team och vi tävlar och misslyckas som ett team. Vem vet, kanske kommer vi tillbaka hit i framtiden och gör ett nytt försök.

LMP2-klassen i Daytona vanns till slut av Era Motorsport #18 körd av Dwight Merriman/Ryan Dalziel/Connor Zilisch/Christian Rasmussen.

Totalsegern gick till GTP-ekipaget Porsche Penske Motorsport #7 med Josef Newgarden/Felipe Nasr/Matt Campbell/Dane Cameron.

För Felix Rosenqvist väntar nu intensifierade förberedelser inför den stundande NTT INDYCAR SERIES-säsongen; smålänningens första med nya teamet Meyer Shank
Racing. INDYCAR-premiären äger rum i St. Petersburg, Florida, den 10 mars.

RESULTAT
Rolex 24 At Daytona Daytona International Speedway (USA)
24-01-25 Dags för racingpremiär i Portugal i helgen
Vintern har fortfarande sin fasta hand över stora delar av Sverige när Robin Knutsson och WestCoast Racing styr trailern söderut för att för andra året köra Porsche Sprint Challenge Southern Europe.

2023 körde Robin den sydeuropeiska seriens premiärsäsong över tre deltävlingar i Valencia, Portimao och Barcelona. Serien erbjuder mycket körning och är bra träning och förberedelse inför sommarens tävlingar för förarna i Porsche Carrera Cup i Porsche 911 GT3 Cup och Porsche Sprint Challenge i Porsche 718 GT4.
- Den här serien motsvarar körtiden under en hel svensk säsong, för både Porsche Carrera Cup Scandinavia och Porsche Sprint Challenge. Det är mycket körtid, vilket är bra för både etablerade och de som är nya i klassen, säger WestCoast Racings teamchef Dick Jönsson Wigroth om Porsche Sprint Challenge Southern Europe.

Nu 2024 går premiären i helgen 27-28 januari i Portimao i Portugal. Därefter körs deltävling 2 helgen efter, 2-3 februari i Estoril, även den i Portugal. De två avslutande tävlingshelgerna körs i Spanien tre veckor senare. Valencia 23-24 februari och finalen i Barcelona 1-2 mars.

Nytt för i år är att tävlingarna kommer att streamas LIVE. Länk till sändningarna och sändningstider: www.sprintchallengesoutherneurope.com/live

Tävlingskalender Porsche Sprint Challenge Southern Europe:
27-28 januari Portimao (P)
2-3 februari Estoril (P)
23-24 februari Valencia (E)
1-2 mars Barcelona (E)
24-01-24 Felix Rosenqvist toppar första testet med nya teamet
Felix Rosenqvist fick en smakstart på samarbetet med sitt nya INDYCAR-team Meyer Shank Racing (MSR) när han toppade resultatlistan i ett lyckat första test med stallet i Florida på måndagen.

Rosenqvist tog plats i den Honda-försedda MSR-bilen under den första av tre testdagar på Homestead-Miami Speedway, där samtliga team finns representerade den här veckan när förberedelserna inför 2024 års INDYCAR-säsong inleds på allvar.

Rosenqvist fann sig omedelbart tillrätta i sin nya hemvist, och noterades med tiden 1m11.244s för dagens snabbaste varv - drygt två tiondelar före landsmannen Marcus Ericsson. Regerande mästaren Alex Palou (Spanien) var trea.
- Det har varit en riktigt bra dag, säger Felix Rosenqvist. Samarbetet med teamet har klaffat från start. Alla gillar verkligen att jobba tillsammans här i MSR. Det är ett sammansvetsat gäng. Den stora grejen idag var förstås att få en första känsla för bilen. Jag har aldrig kört den förut men jag måste säga att det är en bra start. Bilen är snabb och framför allt reagerar den som jag vill. Det känns super.

Teamkamraten Tom Blomqvist (Storbritannien) tar nu över Meyer Shank Racing-bilen under de avslutande två testdagarna på tisdag-onsdag.

Nästa stopp: Daytona 24-timmars
Felix Rosenqvist beger sig nu tillbaka norrut längs Floridas östkust, när fokus riktas om mot det klassiska sportvagnsloppet Rolex 24 At Daytona (Daytona 24-timmars) kommande helg.

Rosenqvist ställer upp i tävlingen för det brittisk-amerikanska teamet United Autosports, där han rattar bil #22 tillsammans med kollegorna Paul di Resta, Dan Goldburg och Bijay Garg i den 13 bilar stora LMP2-klassen.

Rosenqvist fanns på plats på Daytona International Speedway redan den gångna helgen när tävlingen traditionsenligt smygstartade med träningsdagarna "The Roar". Då avgjordes också kvalet, där Goldburg stod för körningen i bil #22 och gav ekipaget femte plats på gridden i LMP2-klassen.
- Vi hade några bra dagar på Roar, och jag tror absolut att vi är med och slåss om det, säger Felix Rosenqvist. Senaste gången jag körde Daytona var 2018, så det var ett tag sedan, men jag kom in i det fort och de sista två passen kändes väldigt lovande. Det är ett långt race och vad som helst kan hända på 24 timmar, men på ren fart tror jag att vi är där. Jag ser verkligen fram emot helgen.

Rolex 24 At Daytona flaggas iväg kl. 19.40 svensk tid på lördag kväll. Loppet sänds live på Viaplay och internationell streaming finns delvis tillgängligt via imsa.tv.

Innan start kommer fyra ytterligare träningspass att genomföras på torsdag och fredag.

TIDSSCHEMA
Alla angivelser avser svensk tid
Rolex 24 At Daytona
Daytona International Speedway (USA)
Torsdag 25 januari
Träning 1: 16.05-17.35
Träning 2: 20.10-21.55

Fredag 26 januari
Träning 3: 00.35-02.05
Träning 4: 17.20-18.20

Lördag 27 januari
Race - start: 19.40

Söndag 28 januari
Race - målgång: 19.40

TV (LIVE): Viaplay / imsa.tv
TIMING: imsa.com/scoring
STARTLISTA: klicka här
24-01-17 Från Mexiko till Australien - intensiv säsongsupptakt för Joel Eriksson
Joel Eriksson har förlängt sitt kontrakt som reservförare för Formel E-teamet Jaguar TCS Racing och är också klar för karriärens första start på den mytomspunna Bathurst-banan i Australien i ett av världens största långlopp.

25-årige Eriksson, från Tomelilla i Skåne, sparkar igång 2024 års racingsäsong på högsta växeln. Eriksson är nyss hemkommen från Mexico City där han närvarat vid säsongspremiären för Formel E, världsmästerskapet för elbilsracing där han för andra året i rad agerar test- och reservförare för toppteamet Jaguar TCS Racing.
- Jag är jätteglad att få fortsätta samarbeta med Jaguar i Formel E även den här säsongen, säger Joel Eriksson. Vi blev tvåa i teammästerskapet förra året och hade en helt OK premiär i Mexiko i helgen. Jag kommer att vara på plats på majoriteten av racen och göra mycket jobb i simulatorn i England. Det är naturligtvis inspirerande att få jobba så tight med ett team som är med och slåss om en officiell VM-titel i racing.

Årets Formel E-säsong utgörs av totalt 16 race i tio olika länder, med final i London i juli.

Klar för Bathurst 12-timmars
Samtidigt är Eriksson också klar för klassiska Bathurst 12 Hour, ett av världens mest prestigefyllda långlopp. Tävlingen körs på den beryktade Mount Panorama-banan i Bathurst, Australien, den 16-18 februari och attraherar flera av världens främsta GT-förare.

Eriksson kommer till start i en Porsche 911 GT3 R (992) för Phantom Global Racing, ett nybildat kinesiskt team stöttat av Porsche Motorsport Asia Pacific i partnerskap med Le Mans-vinnaren Timo Bernhards Team 75. Eriksson ingår i en stjärnspäckad förartrio som också inkluderar nyzeeländaren Jaxon Evans och danske Porsche Supercup-mästaren Bastian Buus.

Det klassiska 12-timmarsloppet kommer att markera Erikssons första tävling någonsin i Bathurst, och i Australien över huvud taget.
- Bathurst har varit en dröm för mig i många år, kommenterar Joel Eriksson. Mount Panorama räknas till de absolut häftigaste banorna i världen och det ska bli otroligt kul att äntligen få ta sig an den. Det känns fantastiskt att få göra det här loppet med Phantom Global Racing och med en så stark line-up. Det är en ny bana och ett nytt team för mig, men jag tror att vi har goda chanser att vara med och slåss om något riktigt, riktigt bra.

Utöver sina redan bekräftade engagemang fortsätter Joel Eriksson också att föra ett flertal diskussioner om ytterligare styrningar under 2024.

Mer information
Formel E: www.fiaformulae.com
Bathurst 12 Hour: www.bathurst12hour.com.au

24-01-14 Aquila Formula 1000 uppmärksammas i SBF:s medlemstidning Pole Positio
I Svenska Bilsportförbundets medlemstidning Pole Position uppmärksammas Aquila Formula 1000 i en artikel av Sebastian Bourghardt.

I en intervju med Michael Karpers och Joel Granfors kan du läsa mer om klassens betydelse i att fostra framtidens racingstjärnor.

Du hittar Pole Position här: https://www.sbf.se/download/18.27a55a3718c6320fb5a1c2f4/1702558368668/Pole%20position%202023.pdf
Förutom mängder med andra spännande artiklar om bilsporten, så hittar du texten om Aquila Formula 1000 på på sida 20.

Länkar:
Kalender 2024
Aquila Formula 1000 Hemsida
Mästerskapstabell 2023
24-01-13 Ginetta får ny partner och 250 000 kr i premier!
Gebhardt Nordic – en del av Gebhardt Intralogistics Group – går in som huvudsponsor till det skandinaviska Ginetta-mästerskapet 2024. Samtidigt byter klassen namn till Gebhardt Ginetta GT5 Championship.

Fem tävlingshelger med sammanlagt 12 deltävlingar är planerade och deltagarna har en hel del att köra om. Vinnaren erhåller en test i en Ginetta LMP3-bil, värd närmare 100 000 kr medan tvåan och tredjeplacerade föraren får möjlighet att prova Ginetta G56. Dessutom blir det prischeckar till de främsta i mästerskapet. Allt till ett totalt värde av ca 250 000 kr!

Vidare tävlar Ginetta-förarna om ett officiellt Riksmästerskap.
- Ginetta-klassen går in på sin 18:e säsong och det kan mycket väl bli den bästa hittills, säger klassens promotor Leif Lindström. Samarbetet med Ginetta Cars utvecklas och att dessutom få en stor internationell sponsor väger extra tungt.

Live streaming kommer att utvecklas med bland annat en egen Youtube-kanal och dessutom visas våra tävlingar också på Ginetta TV i England. Något som aldrig skett tidigare och är ytterligare en del i att lyfta mästerskapet till nästa nivå.

Gebhardt Nordic blir en ny, viktig partner för Ginetta-mästerskapet. Moderbolaget Gebhardt Intralogistics Group är en global koncern med över 1000 anställda och företaget är känt som en innovativ spelare inom intern logistik där man konstruerar och tillverkar automatiserade system.

Gebhardts historia inom racing är omfattande och sträcker sig mer än 50 år tillbaka i tiden.

Stanley Dickens – segrare i Le Mans 24-timmarslopp 1989 – har ett långvarigt samarbete med företaget och Gebhardt-teamet, och det är också han som är initiativtagare till det nya avtalet med Ginetta i Skandinavien.
- För Gebhardt är racing fortfarande lika aktuellt som under 80-talet när man tillverkade egna bilar och deltog i Sportvagns-VM. Motorsporten har präglat företaget redan från 60-talet och för mig personligen gav deras team mig chansen att köra och etablera mig i de sammanhang jag drömt om under hela min uppväxt. Eftersom Ginetta fungerar som en viktig inkörsport för många unga förare, kändes det naturligt att Gebhardt satsar på klassen, säger Stanley Dickens.

I England har åtskilliga unga förare börjat sina karriärer i Ginettas junior-program. Mest känd är McLarens F1-förare Lando Norris men även nationella brittiska proffs som Daniel Harper, Dino Zamparelli och Formula W-mästaren Jamie Chadwick startade i Ginetta G40 Junior.

Vår Ginetta-klass har också varit en betydelsefull plantskola med årets Porsche Carrera Cup-mästare Ola Nilsson som ett exempel. Bland andra Ginetta-förare som tagit sig vidare på karriärstegen kan nämnas Dennis Strandberg, Ted och Tobias Brink, Marcus Annervi samt Hampus Rydman.

En annan del av Ginettas framgångsrecept är klassens bredd. Från 15 år och uppåt med en speciell resultatlista för de som fyllt 50 år. Ginetta kan ge ambitiösa förare en viktig grund för att komma vidare i racing, men biltypen passar också de som vill tävla för det stora nöjets skull.

Gebhardt Ginetta GT5 Championship 2024
3 – 4 maj Anderstorp
1 – 2 juni Karlskoga
12 – 14 juli Falkenberg
10 – 11 augusti Rudskogen Norge
28 – 29 september Jyllandsringen Danmark