<< Till Racing
<< Tillbaka till Startsidan


 

TCR Scandinavia (fd STCC) 2019

1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009
2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019  

Information om STCC
19-04-14 Ring Knutstorp först ut i kalendern i STCC uppföljaren TCR Scandinavia
Under gårdagen träffades den konstellation av arrangörer som kommer driva banracingen vidare efter att STCC för någon vecka sedan lämnat in sin konkurrsansökan. TCR Scandinavian Series AB tillsammans med Svenska Bilsportförbundet och de arrangerande racingbanorna träffades under tisdagen i Jönköping för nästa steg mot säsongen 2019 för SM i standardvagnsracing. Beslut togs om att det fortsatt blir TCR-reglementet som kommer gälla för SM-klassen och att namnet blir TCR-Scandinavia.
- Med det nya samarbetet för mästerskapet så tar vi tillsammans ett omtag för svensk racing och jag är övertygad om att vi kommer lyckas i år 2019, men framförallt att vi ska säkerställa och fortsätta utveckla svensk racing under kommande år, säger Greger Petersson, vd för TCR Scandinavian Series AB.

Med under mötet fanns även team från säsongen 2018 som fick ta del av den satta premiärtävlingen för säsongen 2019 som blir Kvp Newsrace, powered by Porsche Helsingborg, 3-4 Maj.
- Vi ser med tillförsikt på framtiden efter gårdagens möte. Vi har en stor passion för motorsport och det känns väldigt bra att vi nu kan lägga fullt fokus på att utveckla mästerskapet utefter den potential som finns inom svensk elitracing och i det TCR reglemente som nu råder. Vi kommer med full kraft och ger full gas in i mästerskapet 2019 säger Ted Brink, teamchef Brink Motorsport.

Parallellt med att säkerställa en fortsättning och framtid för TCR-klassen är arbetet redan igång med att bygga upp en ny organisation för att samla alla klasser och banor till en riktigt bra helhet.
- Våren är kort, men jag är glad och nöjd över att vi kommit så här långt redan och mötet i Jönköping var riktigt positivt med en framåtanda från samtliga parter. Tillsammans ska vi säkerställa att vi har ett starkt mästerskap för svensk racing under kommande år. Det finns så mycket kraft, kunskap och kärlek till sporten från team, sponsorer, banor, funktionärer, föreningar och fans och det vill fortsätta stärka, säger Anna Nordkvist, vd på Svensk Bilsport.

Kalender 2019.
16/4 – Ring Knutstorp – Press och test
03-04/5 – Ring Knutstorp – Kvällsposten Newsrace Powered by Porsche Helsingborg
01-02/6 – Anderstorp – Sportbilsfestivalen
14-15/6 – Drivecenter Arena Fällfors – Midnattssolsloppet
13-14/7 – Falkenberg – Västkustloppet
17-18/8 – Gelleråsen Arena – Kanonloppet
Tävlingen i Danmark TBA – TBA – TBA
04-05/10 – Mantorp Park – Grande Finale
19-02-06 STCC i konkurs – men Brovallen Design tror på en ljus framtid
I dag kom beskedet att STCC AB går i konkurs. Brovallen Design är ett av STCC:s mest erfarna team och ägaren Tobias Johansson beklagar det inträffade.
– Självklart är det oerhört tråkigt, säger han.

I samband med nyheten om STCC:s konkurs, kom också beskedet att svensk elitracing lever vidare 2019. En ny konstellation med Svenska Bilsportförbundet, TCR Scandinavia och banägare ska driva TCR-serien kommande säsong. TCR kallas biltypen som tävlat inom STCC de två senaste säsongerna.
– Nu ser vi framåt och det är professionella människor bakom det nya upplägget. Jag är helt säker på att det kommer att bli bra, säger Johansson.
19-02-06 STCC AB i konkurs – ny konstellation driver mästerskapet vidare
Aktiebolaget STCC har tvingats ansöka om konkurs och ett nytt samarbete har skapats mellan Svenska Bilsportförbundet (SBF), TCR Scandinavian Series AB och arrangörer för att säkra säsongen 2019 vad gäller SM i standardvagnsracing.

Bolaget lider fortfarande av de turbulenta åren efter finanskrisen. De stora satsningarna som gjordes där efter för att återuppbygga mästerskapet inbringade för lite. Trots en positiv trend finansiellt sett under 2018 har bolaget nått en punkt där det inte längre finns förutsättningar att driva verksamheten vidare, konstaterar bolagets styrelse.

Inför säsongen 2017 införde STCC det framgångsrika reglementet TCR och var under fjolåret det fjärde största TCR-mästerskapet i världen.
– För oss gäller det nu att fokusera framåt. Svensk racing håller världsklass och ska så fortsätta. Därför kommer Svenska Bilsportförbundet, TCR Scandinavian Series AB och racingbanorna att agera tillsammans, säger Anna Nordkvist, vd för SBF.
– Tillsammans ska vi säkerställa att vi har en mästerskapssäsong under 2019 samt fortsätta utveckla svensk racing under kommande år. Det finns så mycket kraft, kunskap och kärlek till sporten från team, sponsorer, banor, funktionärer, fans och det vill fortsätta stärka.

STCC AB grundades 1996 och har sedan dess drivit en av Europas största racingmästerskap där förartalanger som Mattias Ekström, Thed Björk, Fredrik Ekblom och Johan Kristoffersson växt fram i framgångsrika team som Kristoffersson Motorsport, Flash Engineering, WestCoast Racing och Cyan Racing.

Säsongspremiären i mästerskapet hålls som planerat på Ring Knutstorp den 3-4 maj och arrangörerna står väl förberedda.
– STCC har under en lång tid varit ett bra event för banorna. Med det nya TCR-reglementet och teamen, plus alla andra klasser som vuxit sig starka finns det definitivt en ljus framtid, säger Fredrik Sjöqvist, talesman för racingbanorna och vd för banan Mantorp Park.
– Rent praktiskt innebär detta inga större förändringar för oss arrangörer. Att det blir ett samarbete med en ny stark konstellation innebär också att det finns möjligheter att utveckla tävlingshelgerna ytterligare.

Fram till premiären väntar ett hårt arbete för den nya konstellationen mellan SBF, racingbanorna och TCR Scandinavian Series AB som tillsammans ska driva mästerskapet.
– Med det nya samarbetet för mästerskapet så tar vi tillsammans ett omtag för svensk racing och jag är övertygad om att vi kommer lyckas i år 2019, men framförallt att vi ska säkerställa och fortsätta utveckla svensk racing under kommande år, säger Greger Petersson, vd för TCR Scandinavian Series AB.
– Svensk banracing står sig bra i världen, vi har extremt duktiga team och arrangörer runt om i landet. SM i standardvagnsracing är svensk bilsports starkaste mästerskap och ska så förbli.
19-01-24 Mikaela Åhlin-Kottulinsky fortsätter med PWR Racing
Under 2018 blev Mikaela Åhlin-Kottulinsky historisk som den första kvinna någonsin att vinna ett STCC-race tillsammans med PWR Racing och CUPRA. Nu förlänger Mikaela med teamet och gör därmed sin tredje säsong i STCC under 2019. Utöver det färska kontraktet med PWR har Mikaela nyligen blivit uttagen till det svenska landslaget i racing.
- Jag är väldigt glad över det fortsatta förtroendet både från PWR och teamets partners. Förra säsongen var en av de bästa, om inte den bästa, i min karriär. Både personligt och resultatmässigt. Jag hittade tillbaka till min glädje för racing, mycket tack vare PWR och den atmosfär som finns inom teamet. Jag ser verkligen fram emot en ny säsong i STCC, säger Mikaela Åhlin-Kottulinsky.

Uttagen till landslaget
Mikaela som tidigare varit en del av det svenska utvecklingslandslaget får nu ta ett steg upp på stegen inför 2019. Ett fint kvitto på de framsteg hon gjort de senaste åren. Mikaela är fortfarande ensam kvinna i landslaget bland de som tävlar i racing, men hon hoppas att det ska se annorlunda ut i framtiden.
- Det är både kul och motiverande att få vara en del av det svenska landslaget. Speciellt med tanke på hur pass många talanger som finns inom svensk motorsport just nu. Sen hoppas jag verkligen att kunna inspirera fler tjejer att börja med motorsport, men kanske framförallt att fortsätta fightas med killarna högre upp i åldrarna. Inom en snar framtid ser jag gärna att jag har sällskap av många snabba tjejer både på banan och i landslaget.

PWR Racing har sedan 2014 haft en kvinna på startlinjen i STCC varje säsong. Det har alltid varit en vision och ett uttalat mål hos grundarna Daniel Haglöf och Peter "Poker" Wallenberg att öka andelen kvinnor i svensk racing.
- Det känns hedrande att Mikaela fortsätter att tävla med oss även 2019. Mikaela är en nyckelperson i PWR Racing, både på och utanför tävlingsbanan. Men framförallt är hon enormt viktig för svensk racing och det intresse vi hoppas kunna skapa bland unga tjejer. Både bland förare, mekaniker och ingenjörer, säger Daniel Haglöf, VD på PWR Racing.

Tillsammans med tidigare presenterade Robert Dahlgren kommer Mikaela att slåss om nya STCC-framgångar för PWR Racing - SEAT Dealer Team under 2019. Säsongen startar den 4 maj på Ring Knutstorp i Skåne, resterande kalender finner du nedan.

19-01-17 Brink Motorsport klara för STCC 2019 med två Audi RS3 LMS
Brink Motorsport kommer att stå på startlinjen i STCC 2019 med två Audi RS 3 LMS-tävlingsbilar och en högt satt målsättning i samarbete med huvudpartners Ramudden och ProMeister.
– Efter en stärkande säsong 2018 med såväl utmaningar som riktigt lovande framgångar är vi oerhört glada att kunna bekräfta en fortsatt och starkare satsning i STCC 2019 tillsammans med våra partners där vi nu med stolthet kommer ingå i Ramuddens idrottsteam Team Ramudden, säger teamchef Ted Brink.

Teamet säkrade två segrar under 2018 års upplaga av STCC och fick ett kvitto på att teamet närmar sig toppen av STCC. Med nyrenoverade lokaler och en stärkt organisation står teamet redo och välkomnar tillskotten i kalendern med tävlingar i både Skellefteå och i Danmark.
– Vi tog viktiga steg framåt under fjolåret och i år ska vi vara med i topp tre av mästerskapet. Vi kommer väl förberedda med ombyggda lokaler som är anpassade för STCC och stärkt organisation som ger oss kraft att vara konkurrenskraftiga redan från premiären. Vi ser positivt på att STCC tar sig norrut och gör det möjligt för oss att bjuda på bra racing i en än större del av vårt avlånga land, säger Ted Brink.

Identiteten på teamets båda förare kommer att avslöjas inom kort.

Brink Motorsport planerar att starta 2019 som de avslutade 2018!

Tryck här för mer info!

<< Tillbaka till Startsidan