<< Till Racing
<< Tillbaka till Startsidan


 

STCC Scandinavia 2020

1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009
2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020

Information om STCC


20-07-24 17-årige Isac Aronsson gör STCC-debut med familjeteam
17-årige Isac Aronsson kommer att göra STCC TCR Scandinavia-debut till årets säsong med egna familjeteamet Isac's Racing med support från Kågered Racing.
– Vi har äntligen fått allt i hamn för att genomföra en av mina absoluta drömmar, säger Aronsson.

Aronsson har tävlat i Danska DS3 Cup med sitt familjeteam sedan han var 13 år och säkrade dessförinnan bronsmedaljen i Renault Junior Cup Sweden 2016.

Nu sitter han bakom ratten på en Volkswagen Golf GTI TCR som tidigare Formel 1-föraren Gianni Morbidelli tävlat med. Innan i veckan gjorde sina första testvarv på Ljungbyheds Motorbana.
– Det har gått snabbt, jag blev uttagen till STCC-testet på Gelleråsen tidigare i år och sedan hämtade vi bilen för tre veckor sedan, säger Aronsson.
– Bilen är riktigt rolig och lättkörd med bra väghållning och bromsar. Dessutom gick det fort när vi körde och det känns bra inför premiären.

Aronsson kommer att stå på startlinjen med resten av STCC-fältet den 15-16 augusti på Gelleråsen Arena.
– Det vore kul att vara med i toppen, men jag tror det blir rätt svårt med tanke på de namnen som är med. I år handlar det främst om att vara med och lära oss, säger Aronsson.

20-07-02 Mikaela Åhlin-Kottulinsky dominerade STCC Shootout på Gelleråsen Arena
PWR Racing-föraren Mikaela Åhlin-Kottulinsky dominerade det officiella STCC TCR Scandinavia-försäsongstestet på Gelleråsen Arena med snabbaste varvtid i såväl eftermiddagspasset som STCC Official Shootout.
– Jag är väldigt nöjd med testet. Jag och hela teamet känner väl till min bil och det känns roligt att vi fick en sista dans tillsammans med avslut på topp. Det var ju här på Gelleråsen som jag vann mitt första STCC-race med samma bil, säger Åhlin-Kottulinsky.

Åhlin-Kottulinsky körde sin fjolårsbil under testet i väntan på den nya Cupra León Competición TCR-modellen som ska levereras innan premiären.

Dagen avslutades med en shootout där förarna fick ett varv var att sätta snabbast möjliga tid och Åhlin-Kottulinsky satte en tid som var under TCR-kvalvarvrekordet, precis innan en stor regnskur drog in över banan.
– Nu ser jag fram emot leverans av både min och Pokers nya CUPRA Leon Competición, det ska bli kul att skriva nya kapitel i racinghistorien tillsammans med PWR Racing, CUPRA och teamets partners, säger Åhlin-Kottulinsky.

Tobias Brink var näst snabbast under testpasset och tredje snabbast under shootouten bakom ratten på sin Audi RS 3 LMS. Brink Motorsport-teamkollegan Hannes Morin var nära bakom, med ynka 26 tusendelar mellan de båda.

Honda Racing Sweden-föraren Mattias Andersson, som startar sin 20:e STCC-säsong i år, imponerade under shootouten där han var näst snabbast, drygt fyra tiondelar bakom Åhlin-Kottulinsky.

Regerande mästaren Robert Dahlgren gjorde världspremiär med Cupras nya modell León Competición TCR under testet och var fjärde snabbast. Dock körde han shootouten utom tävlan då bilen ännu inte homologerats av TCR-organisationen på grund av reserestriktionerna i spåren av coronapandemin.
– Bilen är ett stort steg framåt på alla områden med instrumentation, drivlina och totalkänslan, säger Dahlgren.
– Men vi fick bilen i söndags, så jag är mest glad över att vi hade så lite bekymmer med en helt ny bil. Vi har ett tufft jobb framför oss för att åka riktigt fort, vi startar i stort sett med ett vitt papper.

Tidigare världsmästaren Rob Huff gjorde STCC-debut under testet med Lestrup Racing Team var sjunde snabbaste förare.
– Vi har haft en bra testdag med blandade väderförhållanden som är bra för mig som håller på att lära mig banan, säger Huff.
– Vi hade en gedigen testplan som vi lyckades genomföra och det känns bra att vara tillbaka bakom ratten efter nästan sju månader utan körning. Jag är riktigt imponerad av teamet, de har fått mig att känna mig som hemma och varit såväl professionella som vänliga.

Mikael Karlsson var snabbast av Micke Kågered Racings tre förare på sjunde plats framför Albin Wärnelöv som gjorde debut med sin nya Hyundai i30 N TCR.

Karlssons teamkollegor Andreas Ahlberg och Emil Persson var nionde och tionde snabbast respektive.

Härnäst väntar STCC TCR Scandinavia-premimären som körs på Gelleråsen Arena den 15-16 augusti.
20-07-02 Martin Kudzak kör för Brink Motorsport under STCC-testen på Gelleråsen Arena
Brink Motorsport kommer att utvärdera Martin Kudzak under det officiella STCC TCR Scandinavia-testet på Gelleråsen Arena i dag som eventuell ersättare för Fredrik Blomstedt.
– Martin han har ett imponerande CV och har varit borta från motorsporten ett tag. Så det ska bli spännande att se hur han presterar under testdagen, säger Ted Brink, teamchef för Brink Motorsport.

Martin Kudzak tävlade i Porsche Carrera Cup Scandinavia under 2007 och 2008 där han bland annat säkrade 996-titeln under sin första säsong. 30-åringen har även tävlat i formelbilar, exempelvis brittiska Formel 3-mästerskapet och han gjorde inhopp i Formel 3000-mästerskapet som i dag heter Formel 2.

Brink Motorsports tredje Audi RS 3 LMS står utan förare efter att Fredrik Blomstedt tvingades lämna sin plats på grund av ekonomiska svårigheter.
– Tiden från att vi inte hade någon plan för bilen som blev ledig till att Martin nu hoppar in i bilen har varit väldigt kort. Så förutsättningarna är inte optimala vad gäller förberedelser, men vi tar denna testdag som den kommer utan några konkreta förväntningar på resultat, säger Ted Brink.

STCC-testet avslutas med en "shoot-out" där alla förare får ett varv på sig att sätta ett snabbt varv. Självklart sänds denna del av dagen live med start kl 16.00 på plus.stcc.se. Stöd oss genom att markera någon av våra förare när du tecknar ditt abonnemang.
20-07-02 Mattias Andersson klar för historisk 20:e STCC-säsong
Mattias Andersson skriver in sig i historieböckerna då han kommer att stå på startlinjen för sin 20:e STCC TCR Scandinavia-säsong i år.
– Vi har kämpat hårt för att få till årets satsning och det känns oerhört kul att kunna göra min 20:e säsong i STCC, säger Mattias Andersson.

STCC-legendaren från Linköping kommer att tävla med sin Honda Civic Type-R TCR och siktar på att förbättra sin femteplats från STCC 2019 där han säkrade två segrar.
– Vi har ett bra stöd från både våra nya och gamla partners. Min målsättning är ta ytterligare ett par kliv upp i mästerskapet, säger Mattias Andersson.
– Det blir en speciell och intensiv säsong i år, men det är en spännande utmaning och min motivation är precis lika hög som när jag körde min första säsong 2001.

Mattias Andersson är på plats under dagens officiella STCC-test på Gelleråsen Arena som delvis sänds live på: plus.stcc.se

Säsongspremiären körs på Gelleråsen Arena den 15-16 augusti.
20-06-29 Fredrik Blomstedt tvingas lämna sin styrning hos Brink
Fredrik Blomstedt skulle ha gjort STCC-comeback för Brink Motorsport under årets säsong men tvingas på grund av ekonomiska svårigheter i coronapandemins spår lämna sin styrning.
– Vi såg verkligen fram emot att välkomna Fredrik till teamet, det är en förare vi tror stark på och vi tror att han har potential till att vara med och slåss om titeln i STCC 2020, säger Ted Brink, teamchef.
– Tyvärr blir inte detta möjligt vilket vi givetvis är ledsna över. Arbetet har pågått en kortare tid för att hitta en ersättare. Vi har redan nu tagit beslutet att vi kommer sätta större fokus på vår junior, Hannes Morin, som gjorde lovande resultat i fjol och vi ska göra vårt bästa för att han ska slå igenom i STCC 2020.

Brink Motorsport kommer att vara på plats med full styrka och tre Audi RS3 LMS-tävlingsbilar under det officiella STCC-försäsongstestet på Gelleråsen Arena på torsdag den här veckan.

Hannes Morin och Tobias Brink, som båda kör full STCC-säsong för teamet i år, kommer att köra varsin bil på Gelleråsen Arena och eventuellt en ny förare i den tredje bilen.

STCC-testet sänds delvis live på: plus.stcc.se. Stöd oss genom att markera någon av våra förare när du tecknar ditt abonnemang.

20-06-26 Oliver Söderström blir teamkollega till världsmästaren Rob Huff i STCC 2020
Oliver Söderström gör STCC TCR Scandinavia-comeback och ansluter världsmästaren Rob Huff hos Lestrup Racing Team inför säsongen 2020.
– Det här är en otroligt stor möjlighet för mig. Det känns fantastiskt att inleda mitt tredje år med Lestrup Racing och att få Rob Huff som teamkompis, säger Söderström.
– Jag har väldigt mycket att lära mig från Rob och jag hoppas att kunna ta nästa steg framåt som förare i år tillsammans med teamet och honom. Min målsättning är JSM-guldet och att ta några segrar.

Söderström gjorde STCC-debut med Lestrup Racing Team 2018 och säkrade bronsmedaljen i junior-SM under sin första säsong i mästerskapet.

Under 2019 körde 21-åringen GT4 Scandinavia för Lestrup Racing Team och säkrade silvermedaljen i mästerskapet.
– Vi är grymt stolta att kunna presentera Oliver som förare för oss i STCC 2020, han blir ett utmärkt komplement till erfarne Rob Huff, säger Fredrik Lestrup, delägare av Lestrup Racing.
– Vi kommer till start med förutsättningar för att kunna fightas om segrar med två förare och det finns nu några självklara mål för oss. Att vinna STCC, JSM och teammästerskapet. Det är höga mål men vi skulle inte sätta upp dem om vi inte trodde det var möjligt!

Söderström gjorde en första comeback bakom ratten på teamets Volkswagen Golf GTI TCR under Dubai 24-timmars tidigare i år där han tillsammans med teamet säkrade klass-pole position och en pallplats.
– Kontinuitet är väldigt viktigt och Oliver har verkligen utvecklats under de senaste två åren med oss och det vi vill skörda frukten av tillsammans, säger Totte Malmkvist, chefsmekaniker, Lestrup Racing Team.
– Oliver passar otroligt bra in i vårt familjära team och vi skall göra allt vi kan för att ge honom och Rob Huff de bästa förutsättningarna att vinna race och mästerskapet.

Härnäst väntar det officiella STCC-testet på Gelleråsen Arena för Söderström tillsammans med teamet.
– Det ska bli sjukt kul att köra igen, senast var Dubai 24-timmars och det känns bra att vi avslutade på topp då, säger Söderström.
– Jag har köpt en gokart för att hålla igång fysiken och även kört mycket fysträning samt simulator. Vi har en oerhört spännande och intensiv säsong framför oss och det känns extra bra att teamet har tagit ett stort steg framåt på alla plan.

STCC TCR Scandinavia-säsongen startar den 15-16 augusti på Gelleråsen Arena och sänds live på: plus.stcc.se
20-06-18 Premiär för live-plattformen STCC+, streama hela STCC-säsongen 2020
I dag lanseras liveplattformen STCC+ där hela STCC-säsongen 2020 kommer att streamas live på nätet.
– STCC+ är en nyckel i vår förstärkta satsning kring STCC, där vi på ett lättillgängligt sätt ger fans och samarbetspartners en gedigen livebevakning genom hela säsongen, säger Micke Bern, vd för STCC.
– Med tanke på pandemin blir detta ett extra viktigt verktyg för mästerskapet vad gäller vår möjlighet att genomföra säsongen på ett säkert och attraktivt sätt för samtliga inblandade.

Samtliga fyra tävlingshelger streamas live via STCC+, med smygpremiär under det officiella försäsongstestet på Gelleråsen Arena den 2 juli.
– Vi kommer att inleda med en timmes livesändning av en shootout under försäsongstestet. Detta för att ge en försmak av den intensiva säsongen som vi har framför oss, säger Bern.

Under den sista timmen av försäsongstestet på Gelleråsen Arena får samtliga förare 10 minuter att sätta snabbaste möjliga varvtid med nya däck. Allt för att skapa mer action och dramatik inför STCC-säsongen 2020.
- För första gången på länge så kommer publiken att få lära känna oss förare och team på riktigt. I STCC+ kommer våra fans komma nära inpå team, förare och framförallt all action på banan. Jag ser redan fram emot att köra flat out på Gelleråsen Arena den 2 juli, säger Mikaela Åhlin-Kottulinsky

Inför försäsongstestet kommer flertalet studioprogram att sändas med start torsdag den 25 juni där det första avsnittet med Daniel Haglöf, Fredrik Lestrup och Tobias Brink avhandlar kraschen under Mantorp-finalen 2019.

Förutom STCC kommer även klasserna GT4/GTC och Formula Nordic att ha varsitt tävlingsheat livesänt under säsongens samtliga tävlingshelger.

Kommentatorer kommer att vara motorjournalisten Joakim Dyredand, tävlingsföraren Alexander Graff och kommentatorveteranen Thomas Nilsson.

En helsäsongsprenumeration kostar 400 kronor via ett specialerbjudande som gäller fram till och med premiärhelgen.

Efter premiären kostar helsäsong 800 kronor alternativt 250 kronor för enskild tävling.

Mer information finns på: http://plus.stcc.se

STCC-säsongen 2020 startar den 15-16 augusti, läs mer här.

20-06-11 Porsche Carrera Cup Scandinavia: Thed Björk gästförare i säsongspremiären!
Legendariske touringcar-stjärnan till start i Västkustloppet. Världsmästaren gästspelar i Sverige som en del av uppladdningen inför starten av den uppskjutna WTCR-säsongen.

Världsmästaren Thed Björk är gästförare i Porsche Carrera Cup Scandinavia på Falkenberg: – Jag har alltid en stark vinnarinstinkt i bilen. Den här gången handlar det mest om att tävla mot mig själv i ett helt nytt sammanhang, men en pallplats vore fantastiskt.

Svenska racingfans har väntat länge på starten av årets Porsche Carrera Cup Scandinavia. Men den som väntar på något gott väntar, som bekant, aldrig för länge. När säsongen drar igång med klassiska Västkustloppet på Falkenberg sker det med en regerande världsmästare i startfältet.
– Det här är otroligt häftigt och kommer att bli jättekul, säger Thed Björk. Det är verkligen inget dåligt sällskap man ansluter sig till som gästförare i Carrera Cup. Jag känner mig hedrad.

Han tillhör den absoluta världseliten i standardvagnsracing. Efter fyra mästerskapssegrar i STCC påbörjades 2016 en satsning på VM-titeln och redan 2017 nåddes målet. Thed Björk vann WTCC och blev Sveriges första världsmästare i touringcars. Förra året slog Björk till igen med teamseger i WTCR, tillsammans med Cyan Racing och stallkamraterna Yvan Müller, Yann Ehrlacher och Andy Priaulx.
– Porsche Carrera Cup Scandinavia har en stark position och väldigt bra startfält. Det blir kul att komma in och utmana de svenska elitförarna, fortsätter Björk. Framförallt blir det spännande att se om jag kan hitta farten tillräckligt snabbt för att utmana Robin Hansson och Lukas Sundahl.

Förskjutningen i den internationella motorsportkalendern på grund av corona-pandemin öppnar dörren för gästspelet i Sverige. Björk ser inhoppet i Porsche Carrera Cup Scandinavia som en viktig del av förberedelserna och ett sätt att öka på chanserna inför satsningen på ännu en VM-titel.
– Jag älskar att köra racerbil och det skriker i kroppen att jag vill vara ute på racerbanorna. Min längtan är ännu större när vi inte har fått tävla. Nu finns verkligen suget där, fortsätter Björk. Jag är tacksam över att få frågan samt att jag får göra det här för min arbetsgivare.

Satsningen på internationellt meriterade gästförare är en viktig del av Porsche Carrera Cup Scandinavia. De senaste åren har serien lockat en rad världsstjärnor inom motorsporten. På listan av gästförare finns bl.a. F1-världsmästaren Jacques Villeneuve och Indycar-stjärnan Felix Rosenqvist.
– Porsche Sverige letar alltid möjligheter med toppförare från andra grenar inom motorsporten. Thed Björk är ständigt en sådan kandidat, säger Raine Wermelin, Direktör, Porsche Sverige. Tv-publiken kan se fram emot att uppleva en av världens bästa racers utmana vårt ordinarie startfält.
– Vi är otroligt stolta över att ha med oss Thed Björk som gästförare i säsongspremiären på Falkenberg och tacksamma gentemot Cyan Racing som gör detta möjligt, avslutar Wermelin.

Västkustloppet körs den 18 juli på Falkenbergs Motorbana. Porsche Carrera Cup Scandinavia sänds live på V Sport Motor och streamingtjänsten Viaplay.

Porsche Carrera Cup Scandinavia – 2020
17-18 juli Falkenbergs Motorbana Race 01-02
29 juli Drivecenter Arena Race 03-04
14-15 aug Gelleråsen Arena Race 05-06
11-12 sep Rudskogen Motorsenter Race 07-08-09
02-03 okt Mantorp Park Race 10-11-12
09-10 okt Ring Knutstorp Race 13-14
20-06-05 Peter "Poker" Wallenberg fortsätter i STCC med ny CUPRA
Peter "Poker" Wallenberg fortsätter i STCC TCR Scandinavia och kommer att köra en helt ny CUPRA Leon Competición TCR med PWR Racing under konceptet Racing for Charity.
- Jag vill börja med att tacka alla som stöttat projektet från start och även de som tillkommit längs vägen, säger Peter "Poker" Wallenberg, STCC-förare och medgrundare av PWR Racing.
– Det känns fint att på något sätt kunna göra en skillnad genom att syssla med det vi brinner för. Smått otroligt att vi nu går in på Racing for Charitys fjärde år.

Racing for Charity har totalt dragit in över 800.000 kronor i donationer sedan starten som oavkortat går till de utvalda organisationerna.

Utöver rutmönstret pryds bilen av de fem organisationer som är en del av projektet under året; Friends, Happy Child Foundation, Wildhood Foundation, Mamma till Mamma och Star for Life.
- Jag har haft turen att kunna tävla med många olika biltyper och märken genom åren, men kan ärligt säga att förhoppningarna på nya CUPRAn är riktigt höga. Bilen ser väldigt vass ut och det ska bli riktigt kul tävla med den under säsongen, säger Poker.

PWR Racing kommer att driva tre nya CUPRA under årets STCC-säsong med regerande mästaren Robert Dahlgren, första kvinnliga STCC-segraren Mikaela Åhlin-Kottulinsky och Wallenberg.

STCC-säsongen startar på Gelleråsen Arena med klassiska kanonloppet den 15-16 augusti.
20-02-27 Fyrfaldiga danska mästaren Casper Elgaard klar för utvalda STCC-tävlingar
Fyrfaldiga danska mästaren Casper Elgaard kommer att köra utvalda STCC TCR Scandinavia-tävlingar för TPR Motorsport under säsongen 2020.
– Jag är oerhört glad över att kunna berätta att min comeback är säkrad efter nästan fyra års uppehåll från heltidstävlan, säger Elgaard.
– Jag kommer att tävla med TPR Motorsport i TCR Denmark och en eller två tävlingar i STCC TCR Scandinavia.

Elgaard kommer att köra en ny Honda Civic Type-R TCR, samma typ av bil som han gjorde ett inhopp med i STCC 2019 på Jyllandsringen med stark femteplats som resultat.
– Jag längtar så efter att vara tillbaka i en tävlingsbil och köra mot de bästa förarna som finns i Danmark och Sverige, säger Elgaard.

42-åringen har förutom sina fyra danska titlar även segrat i klassiska Le Mans 24-timmarstävlingen.

STCC-säsongen 2020 inleds den andra juli med officiellt test, följt av premiärtävlingen på Gelleråsen Arena med klassiska kanonloppet den 15-16 augusti.
Läs mer här: https://www.stcc.se/2020/05/15/stcc-slapper-reviderad-kalender-och-forbereder-publikfri-inledning/
20-05-15 STCC släpper reviderad kalender och förbereder publikfri inledning
STCC TCR Scandinavia släpper en reviderad kalender för att kunna genomföra 2020-säsongen på ett säkert sätt under sensommar och höst, med start på Gelleråsen Arena den 15-16 augusti.

Samtidigt förbereder man möjligheten att köra publikfria tävlingar inledningsvis och satsa hårt på en omfattande livesändning.
– Vi arbetar på att kunna genomföra årets STCC-säsong på ett säkert sätt under sensommaren och hösten. Vi jobbar aktivt på att ta upplevelsen till publiken hemma på bästa möjliga sätt under rådande omständigheter, säger Micke Bern, vd för STCC.
– Självklart är det mycket som kan ändra sig och vi bevakar pandemi-situationen noggrant. Vi följer Folkhälsomyndighetens och Svenska Bilsportförbundets föreskrifter för att kunna börja tävla på ett säkert sätt när förutsättningarna finns där. Alla inblandades säkerhet är vår främsta prioritet.

I dagsläget är evenemang som har mer än 50 personer i publik på plats förbjudna och även om förutsättningarna förbättras till hösten arbetar STCC på att utveckla konceptet kring publikfria tävlingar.
– Det är viktigt att poängtera att kalendern är preliminär, speciellt inledningen på grund av den pågående pandemin. Vi ser att det finns en stor sannolikhet att de två första tävlingshelgerna får genomföras utan publik, säger Micke Bern.
– Vi planerar för det värsta och hoppas på det bästa. Om förutsättningarna finns där för att köra publika tävlingar senare i år så är det en bonus.
– Vi för en tät dialog med samtliga team och banor för att hitta ett upplägg som passar alla. Vi har intressanta lösningar på gång så att fans och samarbetspartners kan uppleva STCC hemifrån på bästa möjliga sätt, dessa kommer att presenteras löpande under den kommande tiden.

Den preliminära kalendern inleds med officiell test på Gelleråsen Arena i juli, följt av premiär på samma bana. Mästerskapet fortsätter därefter på Skellefteå Drivecenter Arena, innan det blir ett andra officiell test i september på Mantorp Park.

Slutspelet av STCC 2020 körs under två helger i sträck i oktober på Mantorp Park och Ring Knutstorp.
– Det klassiska kanonloppet firar 70 år och det kommer bli ett mycket speciellt jubileum med STCC-premiär för första gången på 20 år hos oss, säger Richard Göransson, femfaldig STCC-mästare och delägare av Gelleråsen Arena.
– Jag bedömer att upplägget från STCC verkar vara det bästa möjliga under de rådande omständigheterna för samtliga inblandade. Vi kommer att få en kompakt och intensiv säsong, med rätt förutsättningar för att genomföra det på ett säkert och attraktivt sätt.

STCC har för närvarande 14 anmälda förare och fler förare kommer att avslöjas under våren.

Av de redan anmälda finns tidigare världsmästaren Rob Huff som tävlar för Lestrup Racing, regerande mästaren Robert Dahlgren som tävlar för Cupra-teamet PWR Racing och Fredrik Blomstedt som gör comeback för regerande teammästarna Brink Motorsport.

Preliminär STCC-kalender 2020
2 juli - Officiell test, Gelleråsen Arena
15-16 augusti - Gelleråsen Arena
28-29 augusti - Skellefteå Drivecenter Arena
11 september - Officiell test, Mantorp Park
02-03 oktober - Mantorp Park
09-10 oktober - Ring Knutstorp
20-04-03 STCC 2020-premiären flyttas på grund av COVID19-pandemin
Premiären av STCC TCR Scandinavia-säsongen 2020 på Ring Knutstorp kommer att flyttas på grund av den pågående COVID19-pandemin och en reviderad kalender kommer att släppas efter påsk.
– Säkerheten för alla inblandade i mästerskapet är prio ett för oss och vi jobbar just nu på en reviderad kalender för att kunna genomföra STCC 2020 på ett säkert och starkt sätt, säger Micke Bern, vd för STCC.

Premiären var planerad att köras på Knutstorp den 15-16 maj med en testdag på samma bana den 24 april och båda kommer att flyttas längre fram.
20-04-03 Mikaela Åhlin-Kottulinsky och Robert Dahlgren klara för ny säsong
PWR Racing presenterar årets STCC-förare
PWR Racing signar Mikaela Åhlin-Kottulinsky för en ny säsong i STCC TCR Scandinavia och tillsammans med den regerande svenska mästaren Robert Dahlgren bildar de laguppställningen för PWR Racing - SEAT Dealer Team. Båda förarna gör sin fjärde säsong med teamet och har tillsammans tagit totalt 40 pallplatser varav 13 segrar.

Mikaela Åhlin Kouttulinsky, Robert Dahlgren & Nya Cupra
- De senaste åren har varit några av de starkaste i min racingkarriär och PWR Racing har såklart en väldigt stor del i det. Tillsammans har vi presterat flera historiska racinghändelser och vi siktar på att fortsätta leverera ännu fler under 2020. Jag känner mig motiverad inför säsongen och stolt att få vara en del av PWR och SEAT/CUPRA-familjen ännu ett år, säger Mikaela Åhlin-Kottulinsky, STCC-förare hos PWR Racing.

Med en helt nyutvecklad tävlingsbil, CUPRA Leon Competición, är teamet startklara för en ny säsong med siktet inställt på fler framgångar.
- Det är alltid spännande och utmanande att få lära känna en ny tävlingsbil. Jag är också väldigt glad över att återigen tävla under STCC-flagg. Man kan såklart tycka att namnet på ett mästerskap inte borde spela någon roll, men STCC är ett starkt namn inte bara i Sverige utan även internationellt. Det är ett varumärke som de flesta har en relation till, säger Robert Dahlgren, STCC-förare hos PWR Racing.
Framtiden för STCC & Racing
Tillsammans med flera av teamets partners har PWR Racing ett uttalat fokus på eldrivna fordon, ett viktigt steg i utvecklingen av både bilindustrin och racingen som sport. Teamet presenterade sin första elbil redan 2018 och projektet är under ständig utveckling.
- Det ligger i teamets rötter att göra vårt yttersta för att driva sporten framåt. Det var med det syftet vi föddes och arbetet tar aldrig slut. Elektrifieringen av racing är en av de viktigaste övergångarna i sportens historia och vi är fast beslutna att bidra så mycket vi kan i den utvecklingen, säger Daniel Haglöf, VD på PWR Racing.

När STCC nu tar steget in i en ny era på många olika plan är det med stor framtidstro och starka utsikter. Säsongen 2020 ser ut att bli det avstamp in i framtiden som svensk racing behöver.
- Vi har ett stort jobb framför oss att utveckla STCC till den produkt som både nutidens och framtidens publik kräver och förtjänar. Men med starka partners och team, inte minst PWR Racing, ser jag en ljus framtid för mästerskapet. Många stora och positiva förändringar sker redan till 2020 och ett startfält på närmare 20 bilar vittnar om ett racingsverige som tror på STCC. Jag ser fram emot att se Mikaela och Robban racea hårt om årets titlar, må bäste man eller kvinna vinna, säger Micke Bern, promotor STCC.

Dagens läge - STCC 2020
I dagens mycket speciella läge, både i Sverige och globalt, står vi alla inför en snabbt föränderlig framtid. Det gäller inte minst stora sportevenemang som STCC TCR Scandinavia. Vi är förberedda på förändringar i årets tävlingskalender och har fullt förtroende för att STCC-organisationen kommer att göra det bästa utifrån rådande situation när säsongen 2020 ska genomföras. Mer information presenteras löpande på stcc.se.
20-03-27 19-årige norrmannen Magnus Gustavsen kör STCC 2020 för Brovallen
2009 var Magnus Gustavsen på STCC för första gången och då föddes en dröm. Han ville också köra STCC. Elva år senare besannas drömmen. 19-åringen från Oslo är klar för STCC tillsammans med Brovallen Design.
— STCC fick mig att vilja tävla i motorsport, säger han.

Magnus Gustavsen är än så länge en doldis i Racingsverige. 2019 var hans första säsong i racing, efter att ha tävlat i karting i många år. Han slutade på sjunde plats i Formula Nordic , efter bland annat en raceseger på Anderstorp och en andraplats på hemmaplan (Rudskogen). Och nu tar den unge norrmannen steget rakt in i Skandinaviens ledande mästerskap, i Brovallen Designs Audi RS3 LMS.
Han tar sig an uppgiften med stor ödmjukhet.
— Det är mitt första år i standardbil och det går inte att tro att jag ska slåss i toppen. Däremot hoppas jag att kunna vara med i fajten om juniormästerskapet, där ska vi kunna leverera, säger han.

Magnus Gustavsen tar ett snabbspår i klasserna. Det vanliga är att en förare tävlar några år i en juniorklass innan steget tas till eliten. Men han känner sig redo för STCC.
— I höstas gjorde jag ett test i STCC-bilen och det gick över förväntan. Dessutom gjorde jag under 2019 ett inhopp i GT4, tillsammans med Fredrik Blomstedt. Och trots att både banan och bilen var helt nya för mig, kvalade jag lika snabbt som Fredrik.

Inför 2020 övervägde han flera olika alternativ. Förutom STCC-testet gjorde han ett test även i Porsche Carrera Cup. Men valet föll till slut på STCC och där får han möta, bland andra, just Fredrik Blomstedt som gör comeback i serien.
— Jag tror att standardbil kommer att passa mig mycket bra. Jag har kört bil på is varje helg på vintrarna sedan jag var tio år, säger han.
Och målet har hela tiden varit STCC. När STCC gästade Norge och Vålerbanan 2009, fanns han på plats på läktaren.
— De som körde STCC då var mina förebilder och det var min barndomsdröm att själv få tävla i serien.
På längre sikt är målet att tävla i VM-serien WTCR.

Han har motorsporten i blodet. Hans pappa Vidar har tävlat på nationell nivå i Norge och pappan driver dessutom en Audiverkstad i Oslo.
— Så för mig är det perfekt att tävla i en Audi.

På frågan vilka som är hans styrkor som förare lyfter han fram att han snabbt anpassar sig till nya förhållanden, att han kör jämna varvtider i race och att han är mentalt stark. Dessutom har han ytterligare ett ess i rockärmen som också visar att ambitionerna är höga.
— Jag är utbildad racingmekaniker. Jag bodde i Sverige i tre år och gick utbildningen för den framtida tävlingskarriärens skull. Jag tror det är en stor fördel att jag kan den tekniska delen, säger han.

Han ser 2020 som ett läroår.
— Den här säsongen handlar mycket om att skaffa mig erfarenhet. Men jag tog stora steg i utvecklingen 2019 och jag hoppas att den kurvan kan fortsätta i rätt riktning.

Han ser fram emot fajten med framförallt Hannes Morin i juniormästerskapet.
— Hannes är snabb och han har kört en säsong i STCC. Men jag tror att vi ska kunna ge honom en match. Jag hoppas också att vi någon gång under säsongen ska kunna visa att vi kan slåss om en framskjuten placering totalt.

Brovallen Designs ägare Tobias Johansson är glad över att återigen få lotsa en talang vidare i karriären.
— Att få jobba med unga och ambitiösa förare är den roligaste delen i racing och Magnus är verkligen seriös i sin satsning, säger han.
Det är inte första gången Brovallen Design har en ung norrman i teamet. 2015 kördes en av teamets bilar av Kevin Aabol. Aabol var för övrigt Magnus Gustavsens ingenjör under fjolåret i Formula Nordic.

STCC 2020-premiären är planerad till 15-16 maj på Ring Knutstorp, mer information om den kommande säsongen gällande coronavirus-pandemin kommer efter påsk, läs mer här.
20-03-25 Andreas Ahlberg klar för STCC 2020 i Kågered Racings storsatsning
Andreas Ahlberg är tillbaka i årets upplaga av STCC TCR Scandinavia som del av Kågered Racings storsatsning med tre Volkswagen Golf GTI TCR.
– Jag gör min åttonde säsong tillsammans med teamet och vi har utvecklats varje år. Nu börjar vi bli mogna att slåss om titlar, säger Ahlberg.

Ahlberg gjorde sin bästa säsong hittills förra året med fjärde plats i mästerskapet efter två segrar och totalt sex pallplatser.
– Andreas har tagit stora steg framåt som förare och hans resultat under 2019 har motiverat oss alla i teamet starkt. Både Andreas som förare och vi som team är redo att ta nästa steg framåt i år, säger teamägare Micke Kågered.

30-åringen var med i titelkampen ända fram till finalen på Mantorp Park förra året och har siktet högt ställt inför årets säsong.
– Målsättningen är självklart hög. Vi var med och utmanade om mästerskapet ända fram till finalen där vi tyvärr snubblade på målsnöret, säger Ahlberg.
– I år är målet inställt på topp tre totalt i mästerskapet och vi tar med allt det positiva från 2019. Jag är väldigt tacksam över att få representera Kågered Racing med alla våra partners.

Kågered Racings föraruppställning till STCC TCR Scandinavia 2020 är därmed komplett där Andreas Ahlberg kommer att tävla tillsammans med Emil Persson och Mikael Karlsson.
20-03-19 Ett meddelande från oss på STCC gällande coronapandemin
Den pågående coronapandemin påverkar hela världen på alla plan och STCC TCR Scandinavia är självklart inte undantaget. Just nu bevakar vi den ständigt föränderliga situationen noggrant och är i nära kontakt med alla involverade team, förare, partners, arrangörer och Svenska Bilsportförbundet.

Huvudprioriteringen för oss är självklart att säkerställa alla involverades välmående.

Årets första aktivitet är planerad till den 24 april med ett försäsongstest på Ring Knutstorp, följt av säsongspremiären på samma bana den 15-16 maj.

Just nu arbetar vi med en plan för eventuell omstrukturering av kalendern om det inte är möjligt att genomföra testerna och tävlingshelgerna enligt de sedan tidigare planerade datumen.

Alla på STCC arbetar hårt för att säkerställa att säsongen kommer att genomföras, även om det innebär att flytta tävlingshelger till senare datum.

Vi kommer att återkomma med mer information så snart det finns mer klarhet i situationen kring våra första evenemang.

Fram till dess, gör som oss; håll er uppdaterade, följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer och tvätta händerna lika länge som det tar att sätta pole position på Knutstorp.

Stay safe, racing-vänner!

Varma hälsningar,
Micke Bern, STCC


20-03-12 Lestrup Racing Team gör STCC-comeback med en världsmästare
Lestrup Racing Team är tillbaka i STCC TCR Scandinavia och gör sin comeback med 2012 års världsmästare av standardvagnsracing - britten Rob Huff.
– Vi är stolta över att välkomna Rob till teamet, en av världens mest meriterade touring car-förare, och han är en mycket viktig nyckel i vår satsning för STCC 2020, säger teamchef och delägare Fredrik Lestrup.
– Vi är ett ungt team och vi tror på oss själva, speciellt efter STCC 2018 och långloppssatsningen förra året. Tack vare hårt arbete och våra partners har vi skapat förutsättningarna för vår starkaste satsning hittills. Det sätter givetvis press på oss, nu måste vi leverera och det motiverar oss samtidigt starkt.

Huff säkrade världsmästartiteln för touring cars 2012 och har tävlat på VM-nivå under de senaste 15 åren. Totalt har han kört 350 VM-tävlingar med 31 segrar och tävlade senast för Volkswagen i WTCR.
– Jag är oerhört glad över att ansluta Lestrup Racing Team och ta mig an en ny utmaning i form av STCC, säger Huff.
– Lestrup Racing är ett fantastiskt team och jag vet att de har sina målsättningar satta högt i år. Mitt mål är att ta alla mina år av erfarenhet från att utveckla Volkswagen Golf GTI TCR och hjälpa teamet att låsa upp potentialen i bilen till kampen om toppen.

Huff ansluter en välmeriterad lista av internationella förare som tävlat i STCC tidigare som Roberto Colciago, Colin Turkington, James Thompson och Jordi Gené.
– Ett par av mina teamkompisar har kört i STCC och jag har även tävlat mot förare från mästerskapet i VM tidigare. Nivån är väldigt hög för ett nationellt mästerskap, så det ska bli genuint spännande att tävla här, säger Huff.
– Jag inte tävlat på någon av banorna i mästerskapet, så det kommer bli spännande men också en utmaning. Speciellt då jag har lite tid att lära mig banorna och kommer att tävla mot förare som kört på dem i många år. Men jag är redo för utmaningen och ser verkligen fram emot säsongen.

Huff kommer att tävla med den sista Volkswagen Golf GTI TCR som byggts av Volkswagen Motorsport i Tyskland, chassi #120.

Teamet kommer att driva två bilar i STCC 2020 där Huffs teamkompis kommer att avslöjas inom kort.
– Vi är riktigt glada att fortsätta tävla med Volkswagen Golf GTI TCR, och representera Volkswagen Stockholm som varit en partner till oss sedan 2017. Teamet och Rob har en bred erfarenhet av Golfen och vi ser fram emot att bygga vidare på detta tillsammans, säger Totte Malmkvist, chefsmekaniker och delägare.
– Vi höjer ribban ödmjukt till årets säsong. Motståndet är hårt och man ska inte underskatta utmaningen för en internationell förare som Rob att ta sig an de skandinaviska banorna. Men vi har en bra testplan för att ge oss och Rob rätt förutsättningar att ta oss an de stora teamen i årets guldfight.

Närmast för Lestrup Racing Team och Rob Huff väntar försäsongstester inför premiärtävlingen den 15-16 maj på Ring Knutstorp i Skåne.

20-03-05 Tobias Brink fullbordar Brink Motorsports guldsatsning i STCC 2020
Tobias Brink fullbordar Brink Motorsports guldsatsning i STCC TCR Scandinavia 2020 och är revanschsugen efter fjolårets silvermedalj.
– Jag tänker inte sticka under stolen med att jag gärna ser mig själv överst på pallen när målflaggan faller i finalen och förutsättningarna finns definitivt där i år, säger Brink.
– Samtidigt så är jag delägare till teamet och min huvudsakliga uppgift är att säkra så att alla tre titlar hamnar hos Brink Motorsport. Hamnar Fredrik (Blomstedt) eller Hannes (Morin) i en bättre position än mig under säsongen är jag inte sen med att supporta dem till en titel. Som sagt, det viktigaste är att titlarna hamnar hos oss.

Brink startar sin fjärde säsong i kungaklassen STCC och var involverad i en tuff kamp om förartiteln förra året med huvudrivalen Robert Dahlgren.

Brink Motorsport är de regerande teammästarna och Tobias Brink menar att teamet har bättre förutsättningar än någonsin att ännu en gång utmana om guldet i såväl förarmästerskapet som teammästerskapet och juniormästerskapet.

Teamet kommer att tävla med tre Audi RS 3 LMS där Tobias Brink kör tillsammans med Fredrik Blomstedt och Hannes Morin.
– Vi har ett oerhört starkt team i år och det ska bli riktigt kul att tävla tillsammans med Fredrik och Hannes. Vi har siktet fast inställt på tre titlar, säger Brink.
– Vi har redan inlett tävlandet, vi har utmanat varandra i ett träningsprogram där vi främst fokuserar på löpning över en mil. Sista dagen varje månad är det upp till bevis då vi jämför våra tider och det har startat bra, för mig, avslutar Brink med ett leende.

STCC TCR Scandinavia startar i Skåne på Ring Knutstorp den 15-16 maj.

20-02-19 Stadsrace i Köpenhamn färdigställer STCC-kalendern 2020
STCC-kalendern för säsongen 2020 har färdigställts och innehåller en spännande nyhet i form av stadsloppet Köpenhamns GP den 1-2 augusti, en tävling som årligen lockar över 40.000 åskådare på plats.
– Vi är oerhört glada över att ha säkrat en del i en av Skandinaviens mest besökta motorsportevenemang med Köpenhamns GP. Detta är en viktig pusselbit i att ta STCC fortsatt framåt, säger Micke Bern Ohlsson, vd för STCC.

Stadsloppet körs mitt i den danska huvudstaden på en 2,4 kilometer lång bana under samma helg som nya elektriska touring car-serien PureETCR. Tre STCC-heat kommer att köras under tävlingshelgen i Köpenhamn tillsammans med den danska motsvarigheten TCR Denmark.
– Att köra under samma helg som PureETCR ger en spännande inblick för samtliga involverade vad gäller framtiden för nationell standardvagnsracing och vi följer mästerskapets utveckling mycket noga, säger Micke Bern Ohlsson.

Även Midnattsloppet på Skellefteå Drivecenter Arena utökas till tre heat, något som ger totalt 14 tävlingsheat under säsongen 2020.

En annan nyhet som introduceras i Skellefteå är poänggivande testpass.
– Skellefteå hade en av de bästa tävlingarna vi sett på svensk mark på många år och vi ser stor potential i en fortsatt positiv utveckling här, säger Micke Bern Ohlsson.
– Därför väljer vi att utöka den tävlingshelgen och ge åskådarna ännu mer valuta för pengarna. Med poäng från ett testpass ökar vi dessutom pulsen för såväl tävlande som fans som kommer att få se förarna ge allt för att sätta den snabbaste tiden redan dagen innan tävlingarna börjar.

Totalt kommer fyra testdagar att köras under säsongen 2020, där den första körs som säsongsupptakt på Ring Knutstorp den 24 april.

Juniorklassen och privatförarcupen kommer endast inkluderas under de svenska tävlingarna, detta för att hålla nere kostnaderna för de nya förarna och teamen.

Säsongen startar den 15-16 maj på Ring Knutstorp och fortsätter sedan fram till den 2-3 oktober med klassiska Grande Finale på Mantorp Park.

Kalender TCR Scandinavia 2020
15-16/5 Knutstorp
12-13/6 Skellefteå
11-12/7 Falkenberg
01-02/8 Köpenhamn
15-16/8 Gelleråsen Arena
02-03/10 Mantorp Park

Kalender testdagar 2020
24/4 Knutstorp
11/6 Skellefteå
02/7 Gelleråsen Arena
11/9 Mantorp Park
20-01-04 Fredrik Blomstedt gör STCC-comeback med Brink Motorsport
Fredrik Blomstedt är tillbaka i STCC 2020 och ansluter Brink Motorsport med siktet satt på totalseger.
– Jag ser verkligen fram emot att köra STCC igen och vi siktar högt, målet är att ta hem teammästerskapet och förarmästerskapet tillsammans, säger Blomstedt.

28-åringen gjorde debut i STCC 2017 och imponerade direkt med tredje plats totalt, trots att han aldrig tidigare tävlat med framhjulsdrift eller på svenska banor.
– Vi har haft kontakt med Fredrik sedan hans starka debut i STCC 2017, en säsong där han fick många att höja på ögonbrynen, säger teamchef Ted Brink.
– Det ska bli riktigt kul att låta Fredrik fortsätta sin karriär i STCC och göra det tillsammans med oss. Vi delar samma passion och framförallt samma mål, det är guldpokalen vi siktat in oss på!

Blomstedt segrade i sista STCC-tävlingen han körde under finalen på Mantorp Park 2017 och han hoppas på att kunna starta sin comeback i samma stil.
– Jag hoppas kunna starta säsongen starkt. Teamet har definitivt kapaciteten till att utmana om den absoluta toppen, något de speciellt bevisade förra året med teamtiteln. Jag har själv börjat med hårdträning och vi ska fortsätta förbereda oss så bra som möjligt inför säsongen, säger Blomstedt.

Blomstedt kommer att köra en av Brink Motorsports tre bilar i STCC 2020 tillsammans med Hannes Morin och en ännu ej avslöjad förare. Teamet kommer inom kort att avslöja vilket bilmärke de ska tävla med i år.

STCC-säsongen 2020 startar på klassiska Ring Knutstorp i Skåne den 15-16 maj.


20-01-29 Albin Wärnelöv siktar högt med Hyundai i STCC 2020
Albin Wärnelöv och familjeteamet Experion Racing siktar högt inför STCC TCR Scandinavia 2020 och kommer till start med en helt ny Hyundai i30 N TCR.

Wärnelöv blir först att köra full säsong i STCC med en Hyundai, en bil som skördat stora framgångar i TCR-mästerskap runt om i världen, inklusive VM-titeln i WTCR.
– Det ska bli oerhört intressant att lära sig en helt ny bil och målsättningen är att slå sig in i topp fem totalt, säger Wärnelöv.

31-åringen startar sin fjärde säsong i mästerskapet i år och hoppas kunna fortsätta utveckla sig själv och familjeteamet efter en niondeplacering totalt 2019.
– Som familjeteam i STCC har vi en stor utmaning i att försöka slå de etablerade teamen och erfarna förarna. Men det triggar oss och stärker tävlingsinstinkten, att kunna göra något bra tillsammans som familjeteam, säger Wärnelöv.

Teamet tog leverans av Hyundaien i höstas och har gjort en kort shakedown. I vår väntar ett gediget testschema med start på hemmabanan Mantorp Park.
– Vi måste testa ikapp, de flesta av konkurrenterna kan ju sina bilar efter flera år i mästerskapet medan vi startar från noll. Men så fort banorna öppnar efter vintern så ska vi börja köra, säger Wärnelöv.

Närmast väntar rehabilitering för Wärnelöv som brutit nyckelbenet under en endurotävling.
– Jag bröt nyckelbenet för ett par veckor sedan. Förhoppningsvis slipper jag operation och kan rehabilitera. Just nu längtar jag väldigt mycket till att STCC-säsongen drar igång, vi har ett oerhört spännande år framför oss, säger Wärnelöv.

STCC-premiären körs den 15-16 maj på Ring Knutstorp i Skåne.
20-01-07 Hannes Morin förlänger med Brink Motorsport till STCC 2020
17-åriga racingtalangen Hannes Morin förlänger med Brink Motorsport och kommer fortsätta tävla med de regerande teammästarna som del i deras trebilssatsning i STCC 2020.
– Jag är bara 17 år och har många år framför mig, men med den fart vi visade under 2019 vill jag redan nu ta ett steg framåt och nå pallplatser i STCC 2020, säger Morin.
– Vi kommer att komma väl förberedda inför säsongen och börjar förberedelserna redan i helgen med att köra 24-timmarstävlingen i Dubai. Jag ser verkligen fram emot en ny säsong i STCC med Brink Motorsport.

Morin, som säkrade EM-titeln i gokart 2018, gjorde STCC-debut under förra säsongen med Brink Motorsport och slutade på åttonde plats totalt med en lovande topp fem-placering i finalen på Mantorp Park.
– Vi är mycket glada över att kunna fortsätta arbeta med Hannes i STCC 2020, säger Ted Brink, teamchef för Brink Motorsport.
– Hannes körde sina första varv i en STCC-bil för bara nio månader sedan och har redan visat prov på sin kapacitet, trots sin ringa ålder. Vi ser Hannes som en framtida mästerskapsvinnare i STCC och vi ska göra allt vi kan för att ge honom de förutsättningar han behöver.

Morin kommer att stå på startlinjen i STCC-premiären som körs den 15-16 maj på Ring Knutstorp i Skåne.
Tryck här för mer info!

<< Tillbaka till Startsidan