Besök officiella hemsidan
2020


Rally-SM 2020 Traditionella Rally-SM 2021
31-2
febr Vinterpokalen Sandviken
28-29
febr Rally Vännäs Vännäs
26-27
juni Skilling 500 Skillingaryd
31-1
aug South Swedish Rally Älmhult
15
aug Snapphanerallyt Hässleholm
4-5
sept East Sweden Rally Linköping
18-19
sept Rally Bilmetro Sandviken
8–9
jan Boden  
24–25
april Gotland  
14-15
maj Älmhult  
18-19
juni Klevshult  
13-14
aug Hässleholm  
14-15
aug Hässleholm  
www.rallysm.se  
www.rallysm.se  
Sprint-SM 2020 Asfalt Rally-SM 2021
29
mars SM-Sprint Vinter Boden
28
juni SM-Sprint Sommar Halmstad
       
5
april Jönköping  
8
maj Uddevalla  
20
maj Tierp  
5
juni Tingsryd  
3
juli Halmstad  
www.rallysm.se  
   
  Sprintmästerskapet 2021
 
16
juli Årjäng  
7
aug§ Vara  
22
aug Ludvika  
26
sept Sigtuna  
16
okt Karlskrona  
www.rallysm.se  


Rallyradio Liveresultat
Besök Liveresultaten!
Rallyradio Liveresultat20-08-05 Så ska EC Snapphanerallyt genomföras på ett säkert sätt
Den 15 augusti körs EC Snapphanerallyt i Hässleholm, den andra deltävlingen i årets Rally-SM och den första större rallytävlingen som arrangeras i Sverige efter utbrottet av pandemin i mars. För att kunna genomföra tävlingen på ett säkert sätt för tävlande, mekaniker, funktionärer, media och publik har ett stort antal åtgärder vidtagits.
– Vi har haft kontakt med Svenska Bilsportförbundet som i sin tur haft dialog med RF, och vi har haft nära kontakt med vår lokala Polismyndighet. Vi har visat upp vilka åtgärder vi gör, och kan göra för att kunna köra en säker tävling. De har konstaterat att våra åtgärder vida överstiger vad de tänkt sig. Så med det som bakgrund och erfarenheten vår klubb har av att arrangera tävling var det inga problem att få godkänt att köra tävlingen, säger tävlingsledare CG Wilke.
– Skulle situationen i landet försämras när vi närmar oss tävling så hade vi blåst av tävlingen. Men vi har sett en positiv utveckling med läget och Skåne har klarat sig bra. Det är ingen jättebelastning på vården och tävlingen ska inte behöva innebära någon ökad belastning för dom heller, säger säkerhetschef Anders Åberg.

Hässleholms Motorklubb har lagt ner mycket jobb på att identifiera alla riskområdet och vidta åtgärder för att minska dessa så mycket det bara går.
– Vi har tittat brett på problematiken med smittspridning för publik, tävlande och funktionärer, och målsättningen är att minska smittspridningsriskerna så mycket det bara går, säger Åberg.

Åtgärder för att kunna genomföra EC Snapphanerallyt på ett säkert sätt:

Begränsa serviceområdet och HQ så det inte kommer för mycket folk dit:
– HQ och serviceplatsen stäng för samtliga utom tävlande med team, funktionärer och ackrediterad media.
– Varje team är begränsat till 4 personer. Förare och kartläsare samt två mekaniker.
– Separera tävlande och funktionärer på serviceplatsen.
– Extra toaletter.
– Inga kringarrangemang.
– Take away-mat som ska förtäras på teamens respektive yta.
– Större avstånd mellan teamen på servicen och större service yta per team.

Minskad kontakt mellan tävlande och funktionärer:
– Inga tidkort eller liknande växlas mellan tävlande och funktionärer
– Besiktning och anmälan kommer hållas med mindre folk och mer avstånd

För de som ämnar följa rallyt på plats i skogen:
– Tävlingsområdet är utspritt över en stor yta som möjliggör god social distansering.
– 37 öppna tillfartsvägar längs sträckorna gör också att möjligheten till social distansering är stor.
– Flera sträckor är igång samtidigt så de som följer rallyt på plats har stora ytor att sprida ut sig på.
– Hjälp av lokala fotbollsklubben med entré och uppmaningar om att hålla avstånd.
– Populära ställen längs sträckorna kan stängas av för ytterligare publik om det blir för mycket folk.
– Vägvakter och publikvärdar som jobbar med att se till att folk håller avstånd.
– Skyltar med uppmaning om att hålla avstånd.
– Inga utmärkta publikplatser och parkeringar.

Alla inblandade har också ett eget ansvar i att stanna hemma om man känner sig sjuk, undvika sociala kontakter i så stor utsträckning som möjligt under tävlingens gång, hålla avstånd om 1,5-2 meter till andra människor, hålla god handhygien och ofta tvätta händerna samt i övrigt följa funktionärernas och myndigheternas uppmaningar.

Info:
EC Snapphanerallyt är deltävling 2 av 4 i Rally-SM 2020. Premiären kördes i Vännäs i 28-29/2. Efter Hässlehom körs Linköping 5/9 och final i Sandviken 19/9.
20-08-04 115 bilar till start i EC Snapphanerallyt
När Rally-SM återupptas i Hässleholm genom EC Snapphanerallyt nästa lördag är det med 115 bilar på startlinjen, där 87 av dom tävlar i de fyra SM-klasserna. Intresset för klassen Trimmat 2WD är rekordstort med nästan 50 anmälda ekipage.
– Jag tycker det är fantastiskt kul att vi nått målet på 110 startande. Det visar att det vi gjort är rätt för de tävlande, för det är för dom vi arrangerar tävling. Det märks att det är ett stort sug att komma igång, och alla jag pratat med är positiva, säger tävlingsledaren CG Wilke.

Mattias Adielsson, som vann premiärtävlingen i Vännäs i februari, återfinns i Hässleholm med sin Skoda Fabia R5 i klassen Trimmat 4WD med totalt 10 bilar. Där möter han hårt motstånd från inte minst PG Andersson, dubbel Juniorvärldsmästare i rally, i en Ford Fiesta.
– Kampen kommer stå mellan PG Andersson och Mattias Adielsson troligtvis. Vi har följt Mattias länge under hans karriär, och han har vart här och föreläst för klubben tidigare. Så det hade vart kul om det kunde gå bra för honom. Rutinerade Stig Andervang ska också bli kul att följa, men han rår nog inte på de yngre i toppen, fortsätter Wilke.

Även i de andra klasserna väntas hårda kamper. I klassen 4WD Övriga gör 18-faldiga SM-guldmedaljören Mats Jonsson comeback efter flera år utanför SM, han ställs bland annat mot Jari Liten som vann premiären i Vännäs. I Otrimmat 2WD finns bland annat Pontus Lönnström som kör EC Snapphanerallyt som uppladdning inför nästa deltävling i Junior-VM som han kör i Estland i september. Största klassen i tävlingen är Trimmat 2WD med nästan 50 startande, där Patrik Flodin som vann EC Snapphanerallyt 2018 råder som favorit.
– Detta är mitt 19:e SM jag är med och arrangerar, och jag har aldrig sett ett sånt startfält i en SM-klass som i Trimmat 2WD i år. Jag tror Patrik Flodin tar hem det, han har kört bra här innan.

Men för de som kört i Hässleholm innan finns det inga garantier att de känner igen sig på sträckorna. Flera sträckor är helt nya för tävlingen, och andra sträckor körs på andra hållet än de gått tidigare. Dock är klassiska Hovdala kvar i tävlingen.
– Det är en sträcka som man antingen älskar eller hatar, och hittills har jag aldrig hört om någon som hatar den. Även om den är riktigt snabb är det sällan någon som bryter där i och med att den är ganska bred och förlåtande, avslutar Wilke.

EC Snapphanerallyt avgörs den 15 augusti med bas i Hässleholm. Tävlingen består av totalt åtta specialsträckor.

Info:
EC Snapphanerallyt är deltävling 2 av 4 i Rally-SM 2020. Premiären kördes i Vännäs i 28-29/2. Efter Hässlehom körs Linköping 5/9 och final i Sandviken 19/9.
20-08-02 Daniel Brorson ser fram mot R5-debut
Daniel Brorson från Växjö har de senaste åren vart oerhört snabb i södra Sverige, där han tävlat i en väldigt potent tvåhjulsdriven BMW. Men till i år tar Brorson klivet upp i den högsta klassen i SM med en Ford Fiesta R5 i Trimmat Fyrhjulsdrivet när han gör årsdebut i EC Snapphanerallyt i Hässleholm den 15 augusti.
– Det är nervöst, säger Brorson.
– Det jobbigaste är att vi inte har någon aning hur vi står oss eftersom vi aldrig kört tävling i denna bilen. Men det ska bli kul att få komma ut och köra igen.

Bilen, en Ford Fiesta R5, har stått i garaget sedan slutet av förra året, och även om Daniels BMW vart bland det värre som går att köra i den tvåhjulsdrivna klassen är steget till R5 stort.
– Det går knappt att förklara känslan att köra en sån här bil. Den är helt sinnessjuk. Det är lite som att köra tv-spel, bilen gör precis som man vill om man laddar tillräckligt hårt. Det gick inte föreställa sig på förhand hur brutalt det skulle vara,fortsätter Daniel.

Även om EC Snapphanerallyt är första gången Daniel Brorson kör bilen i tävlingssammanhang hoppas han på en framskjuten placering i Hässleholm.
– Det är klart att man har en målsättning, men vi får vara realistiska och se på startfältet vi möter. Men en topp fem-placering i Hässleholm är absolut målet.

Klart är också att Julia Thulin kommer tillbaka som kartläsare till Brorsson efter att ha åkt med Jonna Eson Brådhe tidigare under året.
– Det känns tryggt att ha Julia tillbaka i bilen. Vi funkade bra ihop innan och det är skönt att ha med någon som man vet allt lirar ihop med, avslutar Brorson.
20-07-29 18-faldiga mästaren Mats Jonsson tillbaka i Rally-SM
Mats Jonsson tog sitt första SM-guld i rally redan 1983, efter det har det blivit två totalsegrar i VM-tävlingen Svenska Rallyt och totalt 18 SM-guld för Värmlänningen som tog sin senaste SM-medalj 2016. Efter två struliga år 2017 och 18 uteblev Mats ur SM helt förra året, men i vintras aviserades det att en ny bil stod i garaget och lagom till att SM återstartar i Hässleholm den 15 augusti blev bilen klar och Mats står åter på startlinjen i Rally-SM med en nyrenoverad Skoda Octavia WRC i klassen 4WD Övriga.
– Tanken var kanske inte att köpa denna bilen från början, men det var en bra bil för pengarna att åka och ha kul i tänkte jag. Planen var att ha den klar i vintras redan, men det blev ett större projekt än vad det var tänkt. Så det fick ta sin tid, säger Mats.

Innan anmälan skickades in till EC Snapphanerallyt i Hässleholm fick Mats känna på bilen i ett test som föll väl ut.
– Hässleholm har funnits i tankarna ett tag, men jag ville prova bilen innan vi bestämde något. Nu har jag provat bilen och allt känns bra, så vi ser fram mot Hässleholm även om det känns lite rattrostigt och vi inte kört SM på ett tag.

Mats har under flera decennier dominerat i Rally-SM. Bland annat har han vid flera tillfällen vunnit samtliga tävlingar under en säsong, och 2008 till 2012 tog han och kartläsaren Johnny Johansson fem raka SM-guld. Trots det är Mats ödmjuk inför comebacken.
– Det är svårt att veta hur vi står oss. Det är en bra bil, och precis som vi är det många som inte åkt på ett tag. Framförallt är det roligt att få vara med och vi tar det för vad det är, även om vi vill göra ett bra resultat, fortsätter Mats.

Om det bara blir ett inhopp eller en fortsättning i resterande två tävlingar i höst är oklart.
– Det hade vart roligt att fortsätta om det går, vi får ut och jaga sponsorer, avslutar Mats.
20-07-27 JVM-ledaren kör EC Snapphanerallyt
Tom Kristensson leder årets Junior-VM i rally efter sin andra raka seger i Svenska Rallyt tidigare i vintras. Efter att coronapandemin ställt in flera av tävlingarna i Junior-VM står det nu klart att serien startar om i Estland i september. Som uppladdning inför återstarten av VM fjolårets VM-tvåa Tom och hans kartläsare Joakim Sjöberg till start i SM-tävlingen EC Snapphanerallyt i Hässleholm i en väldigt potent Toyota Corolla i Trimmat 2WD.
– Vi har fått äran att låna en bil av Leif Karlsson och göra en start i Hässleholm, säger Tom.

Tanken från början var dock inte att Tom skulle kört någon tävling, utan bara vara med och testa bilen.
– Det är en helt nybyggd Toyota Corolla som jag fick frågan om att provköra. Men så frågade Leif också om vi kunde åka Snapphanerallyt och vi kom överens om en plan, så nu ska vi köra tävlingen också, säger Tom som trodde att bilen skulle ha en del barnsjukdomar när han körde den första gången.
– Jag har vart en del i garaget och vart delaktig i de sista detaljerna och rett ut lite strul innan vårt första test. Jag hade ingen superbra känsla innan testet, utan ville mest se att allting fungerade. Men när jag och Joakim drog iväg första gången funkade allt som det skulle och vi satte en kanontid direkt. Visst finns det saker att göra med bilen, men allt fungerade väldigt bra.

Tom kör i VM en Ford Fiesta R2 från M-Sport och har tidigare även tävlat för Opel Motorsport i EM med flera inhopp i SM i R2-bilar, men Snapphanerallyt blir första gången Tom kör i Trimmat 2WD i SM. Även om Tom och Joakim främst är ute efter att få nyttiga mil i kroppen innan VM återstartar i Estland så är målsättningarna höga.
– Allt träning är bra träning, och vi behöver köra rallybil igen för att hitta tillbaka till rutinerna. Sen att vi sitter i en otroligt potent bil med de rätta förutsättningarna känns otroligt bra. Men som alltid när jag startar i en rallytävling är målet att vinna, även om vi inte kör med kniven mot strupen, avslutar Tom.

Anmälan till EC Snapphanerallyt är öppen till och med söndag 3 augusti, och i skrivande stund är det hela 49 ekipage som ställer upp i klassen Trimmat 2WD.

Info:
EC Snapphanerallyt är deltävling 2 av 4 i Rally-SM 2020. Premiären kördes i Vännäs i 28-29/2. Efter Hässlehom körs Linköping 5/9 och final i Sandviken 19/9.
20-06-24 FKrallysport avbryter SM-säsongen
Fredrik Karlander och Magnus Larsson kan ju tyvärr konstatera att året 2020 inte alls liknar den vanliga vardagen.
- Hej på er RallySverige och medmänniskor! Det är vi nog alla överens om. I och med den svåra tid vi alla går igenom både i Sverige och internationellt har det från oss i FKrallysports lilla Verkstad och team varit i princip knäpp tyst. Alla väntar, hoppas och tror vi på ett slut eller en lösning på den här pandemin så snart som möjligt.

Fram till den dagen är här kan vi ju som mången gång poängterats bara hjälpa varandra genom att minst följa det råd och restriktioner som finns. Men som medmänniska kanske också fundera det där lilla lilla extra i vad vi kan göra för förkorta den här krisen.

Vi som Team har tagit beslutet att avbryta vår SM-säsong. Indirekt gjordes det ju i februari i och med det tävlingsuppehållet som blivit. Men även om det blir en omstart på mästerskapet under året så väljer vi att stå över och förbereda oss inför nästa års säsong .

Det är ju på mer än ett sätt en mycket svår och osäker tid och av respekt och medkänsla gentemot våra partners och sponsorer väljer vi som sagt att avbryta och återkomma.

Med detta sagt önskar vi i FKrallysport ”en så bra sommar ni bara kan ha till er alla !”

Facebook: www.facebook.com/pg/fkrallysport
Instagram: www.instagram.com/fkrallysport
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC6P3HFa6whVdEuaR6YhKa6Q
20-06-10 Rally-SM 2020 avgörs med fyra tävlingar – återstart i Hässleholm
2020 skulle Svenska Mästerskapet i Rally avgjorts över sex deltävlingar med start på snö och is i Sandviken och målgång på grus i Linköping i september. Men på grund av en ovanligt mild vinter och coronapandemin har endast en tävling, i Vännäs, kunnat genomföras. Dessutom har två tävlingar fått ställas in på grund av pandemin. Men efter sommaren återstartar Rally-SM, som nu består av fyra tävlingar.

De tre tävlingar, som ihop med redan genomförda Rally Vännäs, kommer utgöra årets Rally-SM är Hässleholm 14 augusti, Linköping 4-5 september och finalen i Sandviken 18-19 september. Hässleholm blir nu ett endagarsarrangemang efter att fredagens två publiksträckor strukits ur tävlingen.

Det är nu klart att vi kommer köra klart Rally-SM med de tre återstående tävlingarna, säger Lars Mattsson på SM-arrangören MAS.
Vi jobbar förfullt inför vår tävling i mitten av augusti. Vi har i nära samråd med polisen tagit fram en plan för att kunna genomföra tävlingen på ett bra och säkert sätt i enighet med alla rekommendationer, säger CG Wilke, tävlingsledare för EC Snapphanerallyt i Hässleholm.

South Swedish Rally, som i ursprungsplanen skulle körts under Kristi Himmelsfärd, flyttades till sista helgen i juli men i förra veckan beslutades att tävlingen ställs in. Likaså Skillingaryds debut i SM som skulle gått av stapeln om två veckor har ställts in. Båda tävlingarna kommer vara med i SM 2021.

De två inställda tävlingarna ersätts inte, utan Rally-SM avgörs enligt nuvarande plan med fyra tävlingar där poängen från alla tävlingar räknas. Skulle situationen gällande pandemin och myndigheternas rekommendationer ändras kan även nuvarande kalender komma att förändras.

Rally-SM tävlingar 2020:
Rally Vännäs 28/2-1/3
EC Snapphanerallyt, Hässleholm 15/8
East Sweden Rally, Linköping 4-5/9
Rally Bilmetro, Sandviken 18-19/9

Första deltävlingen i Vännäs vanns av landslagsföraren Mattias Adielsson i en Skoda Fabia R5 före Rallycrossvärldsmästaren Mattias Ekström. Fullständiga resultat och tabeller finns på rallysm.se/resultat-3
20-06-08 SM-Rally i Norrbotten 2021
Äntligen: Det har inte körts ett riktigt SM i rally i Norrbotten sedan 1983, SM-veckan Piteå 2016 undantagen. Den nya SM-promotorn har valt att placera premiären i Norrbotten 2021, för att det finns med säkerhet är snö och är kallt i januari.

Tävlingen avgörs över två dagar, där varje dag räknas som en unik tävling i SM, så det utdelas dubbla SM-poäng vilket gör att ett högt deltagarantal förväntas.

5 st Motorklubbar samarbetar om arrangemanget: Luleå MS, Piteå MS, Kalix MK, Norrbottens MS, Morjärv MS, Älvsbyns MS. HQ och huvudort är Boden. Arbetet med organisation/bansträckning/tillstånd går igång omgående.

Det kommer att bli mycket intressant att se Sverige eliten komma upp och tampas med rutinerade, lokala SM-åkare som Mikael Wikström och Thomas Lahti.

SM-tävlingen blir en skarp generalrepetition inför eventuellt VM-Rally i Norrbotten 2022.
20-06-04 South Swedish Rally ställs in
South Swedish Rallys tävlingsledning har tagit beslutet att ställa in tävlingen 2020 under rådande omständigheter. Det är olyckligt, men beslutet är taget efter noga övervägande. Det har inte saknats kreativitet i försöken att genomföra tävlingen, men vi kommer inte att leta kryphål eller egna tolkningar för att få till detta event.

Fortfarande är prognoser och situationens allvar allt för viktigt. Med största sannolikhet kommer det att vara fortsatt smittspridning och en hård belastning på landets sjukvård under sommaren 2020.

Hur mycket vi ändå hoppas och anpassar vår tävling måste även vi ta vårt samhällsansvar. Att borträkna tävlande och funktionärer i volymen av storleken på eventet minskar inte möjligheten eller risken för smittspridning. Vi har även varit i kontakt med polisen och hittar ingen lösning som gör att vi kan genomföra tävlingen enligt deras föreskrifter.

Därför väljer vi, med nedstämdhet och besvikelse, att ställa in årets upplaga och gå vidare och blicka framåt mot 2021. Då är målet att åter köra en tävling som planeras utifrån den kunskap och intresse som denna organisation besitter.

http://www.rallysm.se/nyheter/south-swedish-rally-stalls-in/

20-02-27 Jonsson historisk SM-segrare
När det första virtuella mästerskapet i rall #sm virtuell bilsport rally by Hankook idag avgjordes blev Robin Jonsson historisk som först SM-vinnare.

Redan från start i det sex deltävlingar långa mästerskapet som körts i Dirt Rally 2.0 var e-sportaren Robin Jonsson en man att slå efter det att han säkrat segern i den första deltävlingen. Men det skulle visa sig en uppgift svår att bemästra. Bara totaltvåan Daniel Johansson lyckades med det vid ett tillfälle. Övriga fem deltävlingar var det Robin Jonsson som var snabbast. Bakom toppduon Robin Jonsson och Daniel Johansson var Andreas Zetterlund trea. Fyra i den totala samanställningen placerade sig den flerfaldige SM-medaljören från rally i verkligheten Mattias Adielsson och femma blev Anton Brorsson.

TOTAL
1. Robin Jonsson Kolsva MS 224 p
2. Daniel Johansson Kolsva MS 215 p
3. Andreas Zetterlund Västerås MS 180 p
4. Mattias Adielsson Göteborgs MF 158 p
5. Anton Brorsson Jämtlands MK 155 p
20-04-23 SM-veckan 2020 i Halmstad ställs in
Med anledning av rådande situation och pågående coronapandemi har Riksidrottsförbundet och SVT i samråd med Halmstads kommun beslutat att ställa in SM-veckan sommar 2020.
Destination Halmstad undersöker nu möjligheten att istället arrangera SM-veckan sommar 2021.
- Rådande myndighetsbeslut och rekommendationer gör det omöjligt att arrangera SM-veckan 2020 i sin helhet. SM-veckan är ett mycket uppskattat evenemang i Halmstad och har stor betydelse för Halmstads besöksnäringsföretag och idrottsföreningar. Med respekt för hur rådande situation påverkar Halmstads kommun, Riksidrottsförbundet och kommande värdstäder är vi positiva till att undersöka möjligheten att arrangera SM-veckan 2021, säger Ann Johansson, chef Evenemang & Möten, Destination Halmstad.

SM-veckan sommar 2021 har tilldelats Linköping och 2022 har tilldelats Umeå.
- Halmstads kommun har uttryckt en viljeinriktning till SM-veckans styrgrupp där kommunen ställer sig positiva till att se på möjligheten att arrangera SM-veckan 2021 istället. När förutsättningarna utretts lämnas en formell förfrågan, säger Ann Johansson.

Riksidrottsförbundet har tillsammans med Halmstad och SVT analyserat olika alternativ utifrån en dialog med deltagande specialidrottsförbund. Bland annat utifrån den information samt beslut och rekommendationer som finns att tillgå har parterna beslutat att det inte är möjligt att genomföra SM-veckan sommar 2020.
- Att ställa in ytterligare en SM-vecka är ett mycket tungt beslut. Vi jobbade för och hoppades på ett genomförande av en SM-veckan i sommar men i rådande situation har vi inget annat val än att ställa in. Det är fortsatt en allvarlig situation där Riksidrottsförbundet självfallet tar det ansvar vi kan för att bidra till att hålla nere smittspridningen, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.
- SM-veckan är ett av Sveriges populäraste evenemang som varje år lockar hundratusentals tv-tittare, så därför känns det såklart väldigt tråkigt att inte kunna bjuda SVT:s publik på en av sommarens största höjdpunkter. Men som läget är i Sverige har vi tvingats ta detta oönskade men ansvarsfulla beslut, säger SVT: sportchef Åsa Edlund Jönsson.

SM-veckan sommar 2020 arrangeras av Riksidrottsförbundet, berörda specialidrottsförbund och Halmstads kommun. SVT är sändande bolag. Destination Halmstad projektleder SM-veckan 2020 i Halmstad på uppdrag av Halmstads kommun.

SM-veckan sommar i Halmstad skulle ha genomförts 24–30 juni med SM-tävlingar i 37 olika idrotter. Tidigare i år ställdes även SM-veckan vinter som skulle arrangerats i Luleå och Boden in.
20-04-07 Skillingaryds MK flyttar fram Skilling 500 ett år
Sedan tidigare står det klart att South Swedish Rally, som skulle körts i Älmhult under Kristi himmelsfärd, flyttades fram på grund av rådande situation i världen gällande covid-19. Nu meddelar även Skillingsryds MK att deras SM-tävling, Skilling 500, inte kommer kunna köras som planerat 26-27 juni. Tävlingen utgår ur årets SM-kalender och skjuts upp till motsvarande helg 2021.
– Vi tror att detta är bäst för både tävlande, klubbens medlemmar och våra samarbetspartners. Dessa har nog med att hålla sitt vardagsliv och ordinarie verksamheter igång i dessa svåra tider utan att behöva tänka på ett rally flyttat till senare i höst, säger Mats Bergman, tävlingsledare Skilling 500.
– Vi räknar med att det mesta av det arbete som lagts ner inför årets tävling kommer att kunna användas och det ger då några fartfyllda dagar i Vaggeryds och Gnosjö Kommuner nästa år. Nu hoppas vi att alla runt om i landet som drabbas fysiskt, psykiskt , socialt och ekonomiskt får en hoppfull vardag igen och tillfällen i livet att se fram emot med glädje, till exempel Göhlins-Skilling 500 i juni 2021, avslutar Bergman.

Nästa planerade deltävling i Rally-SM är South Swedish Rally den 31/7-1/8, följt av EC Snapphanerallyt 14-15/8, East Sweden Rally 4-5/9 och Rally Bilmetro 18-19/9.

Rally-SM 2020:
Deltävling 1: Rally Vännäs, Vännäs. 28-29/2
Deltävling 2: South Swedish Rally, Älmhult. 31/7-1/8
Deltävling 3: Snapphanerallyt, Hässleholm. 14-15/8
Deltävling 4: East Sweden Rally, Linköping. 4-5/9
Deltävling 5: Rally Bilmetro, Sandviken. 18-19/9
20-04-07 Klart för SM i virtuellt rally
Den virtuella simulatorvärlden växer i rekordfart och med en hel värld på halvfart har e-sporten växlat upp än mer. Nu är det även beslutat att Svensk Bilsport arrangerar SM i virtuellt rally.
- Vi har redan flera förare som kör och tävlar i virtuell bilsport där simulatorerna nu är så bra så att det under säsongsuppehållen utgör en bra träning för att hålla rattrosten borta. Och nu har vi ett påtvingat uppehåll så då passar det extra bra att erbjuda en SM-tävling i virtuell bilsport. Och jag tror att det inte är det sista och inte heller att det bara är för den rådande situationen. Som jag ser det kommer den virtuella världen att växa och självklart ska de som kan få tävla om att bli Svensk Mästare, säger Anna Nordkvist, vd på Svensk Bilsport.

SM i virtuellt rally kommer genomföras med sex deltävlingar med start den 8:e april i vecka 15. Deltagaren får räkna bort en deltävling. Tävlingen körs i Dirt Rally 2.0.
- Det ska bli riktigt spännande att se hur intresset blir. Personligen tror jag att det kommer bli stort. Både bland icke bilsportare, men även bland de som redan har licenser inom Svensk Bilsport. Det är även roligt att vi som är en idrott som normalt kräver mycket runt om kring våra tävlingsredskap här på ett enkelt sätt kan skapa något som stimulerar våra utövare till att utöva en form av bilsport, säger Anna Nordkvist.

Och intresset är redan stort. Förbundskapten Pier Steffansson har lyssnat av med landslagets förare.
- Flera av förarna är intresserade och några är riktigt laddade, så det kommer bli en hel del prestige. Också förare som i verkliga livet kör andra sportgrenar kommer prova på lyckan här, säger Steffansson.

En av dem är Mattias Adielsson som under senaste tiden satsat hårt på den virtuella bilsporten.
- Riktig rolig nyhet och helt rätt att satsa på e-sporten som växer. Det jag tycker är så kul med det här är att här kan alla vara med. Jag har saknat det där som många andra sporter har att bara ta en boll och passa lite. I bilsport och just rally som jag kör så finns inte det spontana och det är alltid förknippat med kostnader. Med e-sport så är det så mycket lättare för flera att vara med. Och det behövs inte värsta simulatorn utan funkar med ratt och pedaler vid köksbordet också, eller vanliga handkontroller, säger Mattias Adielsson och fortsätter.
- Att det nu blir ett SM i virtuellt rally kommer skapa ett enormt intresse tror jag och det kommer gynna hela bilsporten. Det här kommer bli bra och jag är riktigt laddad för det. SM-guld i vanligt rally har jag, nu ska jag kämpa för att bli historisk och ta det första SM-guldet i virtuellt rally, avslutar Mattias Adielsson.

Första deltävlingen körs med start den 8:e april och är öppen fram till den 15:e april. Under den här perioden får förarna träna hur mycket du vill, men de har bara en chans på sig för varje specialsträcka att sätta din tävlingstid.
- Med den här tävlingen kan vi nu bygga vidare på det intresse som vi såg kring Virtuell bilsport under SM-veckan förra året i Sundsvall och målbilden är att vi ska ha fler SM i virtuell bilsport, säger Eric Stranne, ordförande i Svensk Bilsports utskott för virtuell bilsport.

Mer information på, https://www.sbf.se/Sportgrenar/Virtuellbilsport/.
20-03-26 SSR överger "sin" helg flyttar fram två månader
South Swedish Rally flyttar fram sin SM-deltävling till den 30/7-1/8 med samma koncept, det vill säga start och mål i Älmhult. Arbetet med årets tävling, den 45:e upplagan, har i stort sett pågått oavbrutet sedan målgång förra året. Arbetet fortsätter, men som en följd av Corona-viruset är tävlingsdatum framflyttat till 30 juli-1 augusti. Istället för traditionsenligt under Kristi Himmelsfärdshelgen.
– Att det här skulle komma kunde ingen ana, men självklart tar vi vårt ansvar för att värna om tävlande, mekaniker, funktionärer, samarbetspartner och all publik, säger tävlingsledare Patrik Persson.

Tillsammans med partners har organisationen hittat en helg som passar IKEA Hotell, där många av deltagarna övernattar.
– Den helgen har vi också möjlighet att använde de ytor som behövs för serviceplats samt start och mål, fortsätter Patrik Persson.
South Swedish Rally körs alltså den 30/7-1/8 med Älmhult som bas.
– Vi jobbar stenhårt för det, men följer naturligtvis utvecklingen av Covid-19 med förhoppningen att rådande restriktioner har lättat till slutet av juli, avslutar Patrik Persson.
20-03-26 SSR överger "sin" helg flyttar fram två månader
South Swedish Rally flyttar fram sin SM-deltävling till den 30/7-1/8 med samma koncept, det vill säga start och mål i Älmhult. Arbetet med årets tävling, den 45:e upplagan, har i stort sett pågått oavbrutet sedan målgång förra året. Arbetet fortsätter, men som en följd av Corona-viruset är tävlingsdatum framflyttat till 30 juli-1 augusti. Istället för traditionsenligt under Kristi Himmelsfärdshelgen.
– Att det här skulle komma kunde ingen ana, men självklart tar vi vårt ansvar för att värna om tävlande, mekaniker, funktionärer, samarbetspartner och all publik, säger tävlingsledare Patrik Persson.

Tillsammans med partners har organisationen hittat en helg som passar IKEA Hotell, där många av deltagarna övernattar.
– Den helgen har vi också möjlighet att använde de ytor som behövs för serviceplats samt start och mål, fortsätter Patrik Persson.
South Swedish Rally körs alltså den 30/7-1/8 med Älmhult som bas.
– Vi jobbar stenhårt för det, men följer naturligtvis utvecklingen av Covid-19 med förhoppningen att rådande restriktioner har lättat till slutet av juli, avslutar Patrik Persson.
20-03-19 Tommy Andersson fortsätter SM med Jari Liiten
Efter en tråkig vinter med lite tävlingar som kunde genomföras blickar Jari Liiten tillbaka på de få tävlingar som åkts den här säsongen.
– Första deltävlingen i Rally-SM i Vännäs blev en succé där allt var nytt för mig, både med bil, klass och kartläsare. I Vännäs hade jag min närmsta vän Tommy Andersson med mig i kartläsarstolen, vanligtvis så kör Tommy själv rally i en Toyota Corolla Grupp H, men när jag hade svårt att hitta en kartläsare så ställde han upp och åkte med, säger Jari.

Jari och Tommy har växt upp med varandra i samma by (Bergsjö) och har alltid hållit ihop.
– Tommy är en stor del av att jag har lyckats kommit dit jag är i dag i rallyt, Han är nåt år äldre och ställde upp när jag börja åka rally med att dra bilen till tävlingar och även åka med då och då som kartläsare, så han är en stor del att jag kom igång med mitt tävlande inom rally. Skillnaden på mitt tävlande och framför allt ambitionen då och nu är väldigt stor, att som Tommy som bara sporadiskt åker rally idag är inte lätt, det vet alla som åker på SM nivå med recce och alla andra saker som hör till en SM tävling, säger han.

Men med resultatet som dem presterade i denna hårda konkurrens uppe i Vännäs så kan de bara konstatera att de gjorde ett mycket bra rally.
– Glädjen att kunna göra detta med sin barndoms kompis är svår att förklara och Tommy gjorde ett fantastiskt bra inhopp, både på reccen och sträckorna, jag är helnöjd. Så nu till den bästa delen, jag och Tommy har pratat ihop oss och Tommy Andersson fortsätter som min kartläsare i Rally SM, Jag är riktigt glad över detta och ser fram emot att sommarsäsongen ska börja. Känns riktigt bra att få ha en så nära person med sig i bilen på jakten mot ett SM-guld, avslutar Jari.
20-03-11 SM-veckan vinter i Luleå/Boden ställs in
Regeringen har efter hemställan från Folkhälsomyndigheten beslutat att allmänna sammankomster med över 500 personer inte får hållas. Med anledning av regeringens beslut har RF och SVT i samråd med Luleå kommun och Boden kommun därför beslutat att stä

SM-veckan vinter skulle ha genomförts 25–31 mars i Luleå och Boden, med SM-tävlingar i 20 olika idrotter. Med anledning av regeringens beslut gällande coronaviruset, och gårdagens höjda risknivå för spridning av coronavirus i Sverige, ställs SM-veckan vinter alltså in.

Riksidrottsförbundet ser allvarligt på situationen kopplat till smittspridning och följer noggrant utvecklingen både i Sverige och omvärlden.
- Att ställa in ett sådant stort och populärt evenemang som SM-veckan är ett mycket tungt beslut, men vi står inför en allvarlig situation där Riksidrottsförbundet självfallet tar det ansvar vi kan för att bidra till att hålla nere smittspridningen, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.
- Det känns självklart oerhört tråkigt att vi inte får möjlighet att bjuda vår publik på en stor idrottsfest med sändningar från 20 olika sporter under sju dagar, men som läget är nu i Sverige var detta var ett naturligt beslut att fatta tillsammans med Riksidrottsförbundet och värdstäderna, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

20-03-06 Lite info från Jari Liiten efter Rally Vännäs
Hemkommen från Rally Vännäs och första SM deltävlingen så är känslan riktigt bra, över förväntan faktiskt. Första tävlingen i för mej ny klass, 4WD Övriga med bästa resultatet man kan önska sig. Att jag också hade valt jokern till denna tävling gjorde ju resultat ännu mer värt. Att välja jokern i den enda vintertävlingen var självklart då vinter och snö är det underlag som jag trivs bäst på och med senaste resultat från denna tävling 2018 så var valet enkelt.
Kom till tävlingen som många andra med ganska lite mil i bilen men ändå mer än många andra detta trots många inställda tävlingar denna vinter.

Till tävlingen hade jag Tommy Andersson som codriver, har åkt tidigare tillsammans tidigare men inte i SM och detta fungerade klockrent.

Startade med att vinna de 6 första sträckorna blev sedan utmanad av Kristoffer Karlsson på nästkommande 3 sträckor men kände egentligen ingen riktig oro utan tyckte att vi hade ett tempo som borde räcke och tog också sträcksegern på de 2 sista sträckorna som behövdes för att hålla Kristoffer och Ida bakom oss. Detta gav oss också full pott på Power sträckan.

Måste passa på att tacka alla i teamet och alla mina sponsorer som gjort detta möjligt även organisationen uppe i Vännäs för ett fantastiskt rally med vägar som höll för alla förväntningar.

Nästa tävling är SM veckan uppe i Boden som också avsluta vintern 2020. Sedan är det dags att starta förberedelserna för Grus säsongen.
20-03-05 Emil Bergkvist får möjligheten hos Mattias Ekström och hans team EKS
Mattias Ekström har nyligen startat ett rallyteam efter att tidigare i karriären ha vunnit STCC 1999, DTM (2004 och 2017) samt Rallycross VM 2016. Ett team där Emil Bergkvist från Torsåker nu får chansen att köra.
– Det känns oerhört roligt att få möjligheten att jobba med Mattias och teamet. Jag praktiserar där på fredagar och känner mig verkligen välkommen, säger Emil.

Säsongen kommer att starta i Sandviken 20 mars med Bilmetro Motor Show. Efter det är planen SM-Sprint i Boden 29 mars och SM-sprinten i Halmstad till sommaren.
– Jag tar allt steg för steg och ser verkligen fram emot att få prova den nya Skoda Fabia Evo som jag kommer att köra under året.
Som vanligt kör vi med målsättningen att vinna men jag inser att jag haft en paus och är ödmjuk för uppgiften. Vinna är roligt, men aldrig enkelt!


20-03-03 Summering från Lörd Motorsport från SM-premiären i Vännäs
Elias Lörd och Magnus Lördssresa började tidigt på onsdagsmorgonen, 118 mil, enkel resa till vårt hotell i Umeå.

På torsdagen fortsatte vi till Mullsjö där arrangörsklubben anordnat ett officiellt test. Under dagen körde vi 7 mil på isiga vägar, ett nytt underlag för oss som vi aldrig tidigare kört på. Mycket intressant att uppleva vilket grepp man har med vinterdäcken och där det genast gick upp för oss att här gäller det att våga ”hålla i”.

Torsdagskvällen gick åt att administrativt anmäla oss i Vännäs.
Under fredagen rekade vi samtliga specialsträckor 2 gånger. Vilka vägar och vilket vinterlandskap. Övriga i teamet riggade vår serviceplats (på gator och torg i centrala Vännäs) och besiktigade R2:an.

Allt klart för start och på fredagskvällen avverkade vi 1 specialsträcka som kördes 2 gånger. Sträckan var en publiksträcka på 2,2 km, trångt och bökigt, mörker och snörök, inget för oss.

På lördagen väntade 9st specialsträckor på totalt 11 mil.
Vi började med 2 specialsträckor innan vi hade ett kortare tankstopp och fortsatte sedan med 3 specialsträckor innan första service och en välbehövlig lunch. Lunchen bestod av en SKÅNSK gulaschsoppa som rallymamman/hustrun skickat med, TACK för den.

Vilket tempo Lönnström m fl har i toppen. Vi var helnöjda med vår körning där vi hela tiden ökade tempot.

Efter lunch körde vi 2 specialsträckor som gått en gång vardera på förmiddagen innan vi hade en 20 minuters service.

Efter en något tråkig transport på drygt 6 mil väntade näst sista sträckan, den längsta på 2 mil, och tillika powerstage. Vi hade monterat nya däck och bestämde oss för att satsa lite extra, avståndet till de främsta krympte. Sista sträckan var en 5km kortare version av powerstagen och gick i mörker. Även mörker var en nyhet för oss då vi bröt innan mörkret föll i Blekinge.

Nu satsade vi allt vi kunde och avståndet framåt krympte än mer vilket vi tar med oss inför framtiden. Vi kom till MÅL som 11:a i klassen och 9:a i JSM, 2 JSM-poäng med hem till Skåne. Vi är mer än nöjda med vårt resultat och ser fram emot vårt underlag, grus.

Tyvärr fick vi inte med oss några poäng till Team Hässleholms MK i teammästerskapet men där Johan Green lyckades knipa 9 poäng, grattis. Tyvärr fick vår andre teamkompis Johannes Haraldsson problem med sin servo vilket gjorde att han fick bryta.

Nu hade vi BARA 118 mil hem.

Tack till ALLA som stöttar, följer och hjälper oss. Vi hade aldrig klarat detta utan er
20-03-03 Pallplats för Isac Nordström Motorsport i JSM-premiären
Rally Vännäs 2020 fick agera premiärtävling i 2020 års Rally-SM pga av den milda vintern. Rallyt skulle bjuda på magiskt fina förhållanden ute på sträckorna. Ceremoniell start skedde vid HQ mitt i Vännäs på fredagskvällen, därefter skulle två kvällssträckor i centrala Vännäs avklaras. Fredagkvällens resultat efter två körda sträckor var en 5:e plats, precis innan målgång gick drivaxeln av, något som kunde bytas under servicen på kvällen

Efter en stabil frukost på lördagsmorgonen var Isac Nordström och Karl-Johan Borhammar redo för dom 9 sträckorna under lördagen.

Tempot ökade successivt hela tiden och bilen pressades mer och mer. Vid lunch uppehållet efter SS7 så placerades vi på 4:e plats i klassen.

SS11 agerade powerstage för tävlingen och där inkasserades 1 poäng av maximalt 5 möjliga.

De skulle bli en fight om 3:e platsen i klassen mellan Isac, William Binbach och Joakim Ellner Landberg inför sista sträckan, SS12 som skiljde de 6 sekunder mellan de tre. Isac och Karl-Johan sätter en riktigt bra tid som leder till en 3:e plats trots en motorsvagare bil än övriga i toppstriden.

Isac och Karl-Johan plockade även viktiga poäng i Teammästerskapet för GN Motorsport. Tyvärr blev poängskörden svag för teamet pga att både P-G Andersson och Mattis Olsson fick tyvärr bryta tävlingen. Lukas Hägg placerade sig på en 10:e plats i samma klass som Isac och Karl-Johan.

Nästa tävling är i SM-veckans vintersprint som körs i år körs i Boden den 28:e mars.
20-03-03 En tuff SM premiär för WB Motorsport Sweden
William Binbach och da Lidebjer Granberg kom till Rally Vännäs utan allt för många mil i bilen på vinterväglag. Säsongen började nämligen med ett motorras i Hassela vilket medförde att planerade förberedelser blev inställda och allt fokus låg på att få ihop en ny motor. Väl uppe i Vännäs hann vi med ett kort test för att se så att motorn och allt annat fungerade som det skulle.

Därefter var det dags för administrativ check in och rekognosering av sträckorna. Reken gick väldigt bra i de otroligt fina förhållandena och noterna fungerade klockrent hela tävlingen igenom, vilket känns väldigt positivt inför framtiden

Sedan var det dags för starten på tävlingen och en superspecial sträcka som gick två gånger på fredagskvällen. Första vändan gick väldigt lugnt och sansat vilket visade sig vara ganska tidseffektivt. Andra vändan körde vi på liknande första vändan förutom att vi tappade bakändan i snömodden vilket medförde att vi bromsade på oss i en sväng och fick motorstopp (inte så tidseffektivt).

Trots det hade vi en bra känsla inför lördagens etapper, trodde vi... hela förmiddagen kämpade vi med att hitta fästet utan någon större framgång, vilket visade sig på klockan då vi halkade mer och mer efter, trots att vi försökte så mycket vi kunde utifrån förutsättningarna. På lunchservicen justerade vi bilen och fick positiva effekter för resten av tävlingen, vilket vi får anses positivt.

Summa summarum slutar vi på en 5:e plats i SM och en 4:e plats i JSM, inte vad vi önskade och kände att vi hade kapacitet för innan tävlingen men sån är sporten ibland. Vi får trots det se det positiva i det hela och att vi fick med oss poäng i både mästerskapet och teammästerskapet.
20-03-02 Poänglöst för Fredrik Karlander i SM-premiären
Tyvärr får inte med Fredrik Karlander och Victor Svensson några poäng från årets första tävling. Vi inleder tävlingen bra på fredagskvällens publiksträckor och går till nattvila endast 10sek från toppen.

SS3, Lördagens första sträcka är av svår och lurig karaktär. Vi gör en okej sträcka där och kommer in i körningen för dagen.

SS4 är av betydligt snabbare karaktär. Vi får där ganska tidigt den där sköna känslan i bilen man eftersträvar. Kommer in i bubblan kort sagt. Några små missar men inget stort och därmed gör vi en bra tid och börjar känna att vi är med i matchen.

SS5 är en betydligt kortare sträcka på ca 5km blandad snabb och krokig karaktär. Även här gör vi en bra sträcka och konstaterar att med bibehållet tempo och känsla fortsättningen av dagen så kommer det här bli riktigt bra.

SS6 en liten kort sträcka med endast ett kort parti som sträcker ut och därefter en väldigt krokig karaktär runt i ett litet skogsområde är olyckan framme tyvärr. En liten miss i kommunikationen gör att vi kommer alldeles för fort in i en vänster 1 efter ett högfartsparti. Vi blir passagerare rakt ut i en rejäl snövall och ingen publik finns på platsen. Bilen fastnar så pass hårt att vi sliter som djur i ca 30 minuter innan vi får loss den och kan ta oss i mål. Pga. av att vi lägger så pass lång tid där i vallen överskrider vi en maxtid och blir därmed uteslutna ur tävlingen. Det som såg så bra ut blev i ögonblicket av en sekund till fiasko.

Tyvärr är det nackdelen med rally att marginalen mellan succé och fiasko är väldigt liten och det sker över en sekund. Besvikelsen blir total och luften går ur. Men efter att fått lite distans till det hela och analyserar både misstaget och tävlingen så ser vi positivt på alltihop.

Vi har lärt av misstaget och vi kan konstatera innan på morgonen sätter vi fantastiskt fina tider och är på allvar med och slåss i klassen vilket är ett skönt kvitto att få. Vi kommer med hjälp av reglerna att välja bort denna tävling. Och vi kommer till grussäsongen med vetskap om att både vi och bilen räcker till.

Nästa tävling i SM är i Älmhult i Maj månad och körs därmed på vårt favoritunderlag grus. Då ska vi fightas igen.

Något som också är roligt och positivt med helgen är att våra båda teamkamrater Pontus och Viktor lyckas bra.

Pontus Vinner sin klass och Viktor slutar 6:a och därmed får vi bra poäng med oss och placerar Team Ramudden Motorsport på en 5:e hittills i Teammästerskapet.

20-02-29 Mattias Adielsson mästerlig i Rally Vännäs
Mattias Adielsson och kartläsaren Andreas Johansson ledde Rally Vännäs från start till mål och skrev segermarginalen till hela 40 sekunder. Rally Vännäs var den första deltävlingen i 2020 års Rally-SM.
- Vi har verkligen presterat på topp hela helgen. Det här känns så skönt. Allt har varit perfekt noterna, bilen, däcken ja hela teamet är helt fantastiskt, jublar Mattias Adielsson.

Segern i Rally Vännäs såg utifrån ganska enkel ut, men både Mattias och Andreas har varit tvungna att prestera sitt ytterst för att kunna hålla konkurenterna bakom sig. Tuffa vägar och snöfall i stort sätt hela dagen gjorde de 11 specialsträckorna utmanande.
- Det har verkligen inte varit så lätt som det kanske sett ut, vi har verkligen laddat hela dagen. Det har kostat både framskärm och bakspoiler, men marginalerna har varit med oss. Känslan i bilen har varit enorm, vi har känt oss oövervinnliga. All rutin från Rally-EM börjar betala sig nu, vi har roligt och kan åka på en hög nivå en hel tävling. Andreas och jag är så tacksamma för alla som hjälper oss på något sätt, ni är ovärdeliga. Nu laddar vi för SM-veckan i mars, avslutar Mattias Adielsson

Totalt Rally Vännäs
1, Mattias Adielsson Göteborgs MF
2, Mattias Ekström Finnskoga MK +40,7
3, Thomas Tunström Ludvika MS +1.47,8

20-02-29 Mattias Adielsson segrare i Rally Vännäs
Landslagsföraren Mattias Adielsson vann årets första deltävling i Rally-SM i Trimmat 4WD före dubbla DTM-mästaren och rallycrossvärldsmästaren Mattias Ekström efter 11 sträckor i fantastiska vinterförhållanden i Vännäs utanför Umeå.
– Vi har aldrig åkt så här fort innan. Det har vart ett fantastiskt flyt hela hela helgen och noterna har vart kanon. Det känns riktigt bra att vara tillbaka i SM igen efter ett år i EM, nu är det riktigt roligt med rally igen, säger Adielsson.

Adielsson tog ledningen redan på fredagskvällen tätt följt av Ekström som endast var 0,6 sekunder efter inför andra dagen. Men redan på lördagens första sträcka kunde Adielsson öka tempot och bygga upp en marginal till Ekström som han höll in i mål. Adielsson vann klassen med 40,7 sekunder sekunder före Ekström med Thomas Thunström på en tredjeplats. Samtliga i Skoda Fabia R5.
– Det blev okej. Jag är glad, men inte nöjd, säger Ekström.
– Vi hade inte annat att förvänta. Mattias har kört bra och förtjänar det. Men säsongen är lång.

Pontus Lönnström, som normalt tävlar i Junior-VM, vann klassen för Otrimmade Tvåhjulsdrivna bilar. Lönnström hade en sekundfight med Albin Nordh genom stora delar av tävlingen, och vann tillslut med 37, sekunder före Nordh. Svenska juniormästaren från 2014, Sebastian Johansson, slutade trea i klassen.
– Det känns riktigt bra, skönt med en seger. Albin har vart sjukt snabb, men vi har gjort vårt bästa, summerar Lönnström.

Patrik Flodin och Göran Bergsten har de två senaste åren vunnit SM-guld i Rally-SM. 2018 i Trimmat 2WD och 2019 i Trimmat 4WD efter en hård kamp med dubbla rallycrossvärldsmästaren Johan Kristoffersson. Till i år är Patrik och Göran tillbaka i Trimmat 2WD och vann samtliga nio sträckor under lördagen. Hampus Jakobsson blev tvåa före hemmaföraren Nils Östgård.
– Det var inte planerat att vi skulle köra i år. Allt har hänt på väldigt kort tid och jag är så tacksam för alla som hjälpt till. Det har känts bra hela helgen, säger Flodin.

Jari Liten, guldmedaljör i JSM Otrimmat 2WD 2018 utmanades hårt av Kristoffer Karlsson om segern i 4WD Övriga, där Jari kunde hålla emot och vinna med Thomas Lahti på tredjeplats.
– Det känns bra att starta säsongen med seger. Det har vart tufft i helgen, säger Liiten.

Topp 3 Rally Vännäs 2020:
Trimmat 4WD:
1. Mattias Adielsson/Andreas Johansson, Skoda Fabia R5
2. Mattias Ekström/Stefan Bergman, Skoda Fabia R5 +40,7 sekunder
3. Thomas Thumström/Tom Törngren, Skoda Fabia R5 +1minut 47,8 sekunder

4WD Övriga:
1. Jari Liiten/Tommy Andersson - Mitsubishi Lancer
2. Kristoffer Karlsson/Ida Bood, Mitsubishi Lancer +16,4 sekunder
3. Thomas Lahti/Tomas Wikström - Mitsubishi Lancer +1 minut 32,1 sekunder

Otrimmat 2WD:
1. Pontus Lönnström/Stefan Gustavsson, Ford Fiesta R2
2. Albin Nordh/Christoffer Bäck, Ford Fiesta R2 +37,1 sekunder
3. Sebastian Johansson/Jesper Elfver, Peugeot 208 R2 +1 minut 47,7 sekunder

Trimmat 2WD:
1. Patrik Flodin/Göran Bergsten, Volvo 940
2. Hampus Jakobsson/Pontus Jakobsson, Toyota Corolla +1 minut 43,2 sekunder
3. Kristian Johansson/Fredrik Livh, Renualt Clio +2 minuter 8,2 sekunder

Resultat: https://resultatservice.se/resserv/v2/results/result.jsp?tvlnr=2020010&deltvlnr=1&page=1c12
20-02-29 Flodin och Bergsten tackar vännerna efter succén i SM-comebacken i Rally Vännäs!
Fjolårets svenska mästare i den trimmade fyrhjulsdrivna klassen, Patrik Flodin, Ilsbo MK och hans co-driver Göran Bergsten, Forshaga MC, hade tänk ta ett sabbatsår. Men idag tackar de sin Fanclub och vännerna för att de istället ordnade med en comeback i den trimmade tvåhjulsdrivna klassen i Rally-SM. Patrik och Göran kammade hem segern i SM-premiären i Vännäs efter att ha vunnit samtliga nio sträcksegrar idag.
– Det är tur att man har snälla kompisar som har dragit ihop det här åt oss, säger Patrik.

Rally Vännäs drog igång igår kväll med en sträcka som kördes två gånger inne på ett industriområde. Patrik och Göran, som rattar en lånad Volvo 940 Grupp H, inledde lite trevande och låg inför dagens sträckor på fjärde plats.
– De sträckorna passade inte riktigt vår stora bil! Det var lite trixigt och jag lyckades få motorstopp. Men jag fick snabbt igång den. Nya tag i morgon, sa Patrik.

Idag höll de upp ett helt annat tempo och då var det ingen som kunde rå på dem. De kammade hem segern i dagens samtliga nio sträckor och vann rallyt med drygt en minut och fyrtiotre sekunder.
– Det var himla himla skönt att få inleda där vi avslutade i fjol. Noterna sitter där de ska direkt. När vi rekade vägarna var det isigt och fint, så jag blev lte skakigt i morse när det kommit så mycket snö. Det gjorde det lite svårare, men det blev bättre under dagen. Jag har kunnat köra i mitt eget tempo hela rallyt, säger Patrik.

Både Patrik och Göran vill hylla alla som gjort deras start möjlig:
– Vi har så många att tacka för det här. Det var verkligen inte planerat att köra i år. Jag har så bra vänner som har löst det mesta åt oss. Och när motorn rasade på testet förra helgen ställde Kent Karlsson upp och lagade den på två dagar så att vi skulle kunna komma till start. Vi är så otroligt tacksamma, säger Patrik.

Göran håller med:
– Ja, vi är verkligen tacksamma för att vi kör i år med. Det är så mycket körglädje i bilen och kul att vara "Back to basic". Idag har det flutit på felfritt och varit en helt odramatisk för vår del. Vi har inte behövt tänja på några gränser, säger han.

Rally Vännäs, trimmat 2-wd (R3)

1. Patrik Flodin 1.11.30,0
2. Hampus Jakobsson +1:43,2
3 Kristian Johansson +2:02,8
4. Oskar Sundell +2:12,8
5. Nils Östgård +2:12,9

Mer info hittar du på www.patrikflodin.com där vi följt rallyt, sträcka för sträcka
20-02-29 Snabb sorti för P-G Andersson i SM-comebacken!
Det blev tidig sorti för Per-Gunnar "P-G" Andersson och hans co-driver Anders Fredriksson i SM-comebacken i Rally Vännäs tillsammans med GN Motorsport idag. Redan efter dagens andra sträcka tvingades de kasta in handduken.
– Inte alls den här starten vi hade önskat oss på säsongen, säger P-G.

Redan på testet hos Depå Grande i torsdags hade man problem med bilens bakdiff och beställde delar. De blev tyvärr fast i tullen, så teamet fick försöka lösa det provisoriskt.
– GN Motorsport har verkligen försökt göra vad de kan, men tyvärr höll det inte, säger P-G.

Redan under gårdagens inledande sträckor inne på den smala, trixiga sträckan på insustrimområdet gav sig problemen tillkänna.
– Bakdiffen slirade och handbromsen fungerade inte alls. På ett ställe hängde sig även gasen, säger P-G.

De tappade mycket tid och låg inför dagens sträckor på tionde plats. Men trots att de var helt utan handbroms, lyckades de redan på dagens första sträcka sätta fjärde snabbaste tid och avancerade upp till fjärdeplats totalt. Samma placering noterades även på nästkommande sträcka.
– Det var rejält svårkört. Jag var lite för försiktig på första sträckan idag. Det är lite läskigt att köra utan handbroms och i vissa snäva svängar blev jag för osäker på om jag skulle få runt bilen Men det gick hjälpligt, trots att vi slirade på bakdiffen och tappade tid, säger P-G.

Men på transportsträckan ut till SS5 tvingades de kasta in handduken:
– Efter målgång slirade det på allt. Jag körde i femtio km och då slirade det även i framvagnen. Vi skulle aldrig ta oss i mål på sträckan därpå och valde att bryta, säger P-G.

Därmed nollar de i första SM-deltävlingen 2020.
Nästa SM-deltävling körs 22-23 maj i Älmhult.

Mer info hittar du på www.pgandersson.se där följt rallyt, sräcka för sträcka.
20-02-29 Mattias Adielsson i förarsätet i Rally Vännäs
Mattias Adielsson har kopplat greppet om ledningen i Trimmat 4WD efter förmiddagens sträckor i SM-premiären Rally Vännäs. Adielsson leder över Mattias Ekström med 37,9 sekunder när fyra sträckor återstår av rallyt.
– Det har gått väldigt bra under förmiddagen. Bilen är bra och samarbetet med Andreas är kanon, säger Adielsson som leder före Mattias Ekström och Thomas Thunström i R5-klassen.

Junior-VM aktuella Pontus Lönnström tog ledningen i Otrimmat 2WD redan på dagens första sträcka, och leder efter förmiddagen med 13,4 sekunder före Albin Nordh och 59,6 sekunder före Sebastian Johansson. Victor Hansen som var tvåa efter fredagen tappade två minuter under inledningen av lördagen efter en avåkning.

Fjolårsmästaren i Trimmat 4WD, Patrik Flodin och Göran Bergsten, har öppnat upp en stabil ledning i deras återkomst till Trimmat 2WD. De leder med 47,8 sekunder över Hampus Jakobsson.
– Helt felfritt och utan risk så långt, konstaterar Flodins kartläsare Göran.

Jari Liiten leder 4WD Övriga med 17,7 sekunder över Kristoffer Karlsson.

Liveresultat: https://resultatservice.se/resserv/v2/results/result.jsp?tvlnr=2020010&deltvlnr=1
20-02-28 Mattias Adielsson leder Rally Vännäs efter första dagen
Mattias Adielsson leder Rally Vännäs efter de två inledande publiksträckorna på fredagskvällen. Marginalen är inte stor utan bara 0,6 sekunder.
- Superskönt att vara i ledning, det är inte stora marginaler men det räcker för att vara i ledning. Det gick riktigt bra på första sträckan, vi tog i men hade bra marginaler. Den andra vändan blev vi lite överraskade av att det var så halt, det blev några riktiga sladdar för publiken. Vi har en riktigt bra känsla inför imorgon och ser fram mot de häftiga vägar som väntar, säger Mattias Adielsson.

Lördagen består av nio specialsträckor på vintervägar med mycket is och höga snövallar runt Vännäs. Vid klockan 18 går bilarna i mål i centrala Vännäs.

Totalt efter Rally Vännäs 2 SS av totalt 11
1, Mattias Adielsson Göteborgs MF 4,19,1
2, Mattias Ekström Finnskoga MK +0,6 sek
3, Thomas Tunström Ludvika MS +3,6 sek

20-02-28 Sandviken arrangerar SM-finalen i Rally 2020
Sandviken skule stått som arrangör för premiärtävlingen i Rally-SM sista helgen i januari. Men på grund av den milda vintern tvingades Sandvikens Motorklubb att ställa in tävlingen. Nu är det klart att Sandviken arrangerar SM-finalen helgen 18-19 september.
– Vi är glada att meddela att vi jobbar på att arrangera SM-finalen i Sandviken i september, säger tävlingsledaren Kalle Andersson.

Därmed består årets Rally-SM åter av sex stycken deltävlingen, där de tävlande räknar poäng i sina fem bäst tävlingar.

Rally-SM 2020:
Deltävling 1: Rally Vännäs, Vännäs. 28-29/2
Deltävling 2: South Swedish Rally, Älmhult. 22-23/5
Deltävling 3: Skilling 500, Skillingaryd. 26-27/6
Deltävling 4: Snapphanerallyt, Hässleholm. 14-15/8
Deltävling 5: East Sweden Rally, Linköping. 4-5/9
Deltävling 6: Rally Bilmetro, Sandviken. 18-19/9
20-02-27 P-G Andersson redo för SM-comeback!
2017 kammade Per-Gunnar "P-G" Andersson hem SM-guld i tyngsta klassen i rally. Efter nästan två och ett halvt års frånvaro är det i helgen dags för SM-comeback. Tillsammans med teamet GN Motorsport kommer P-G och hans co-driver Anders Fredriksson att ratta teamets Fiesta R5a.
– Det ska bli riktigt kul att få tävla igen, säger P-G.

Under förmiddagen har teamet genomfört ett litet test hos Depå Grande i Rissna.
– Det var skönt med ett test på en riktigt vinterväg inför Vännäs. Och det kändes bra att få köra lite rallybil igen under några timmar, säger P-G.

Rally Vännäs är premiärtävling i årets Rally-SM med totalt 87 startande. P-G och Anders kör i klassen R5, trimmat fyrhjulsdrivet, tillsammans med 13 andra ekipage.

Rallyt består av elva sträckor som mäter 117,12 km. Med transporterna inräknade är årets enda vinterrally 418,38 km. På fredag kväll startar rallyt klockan 19:10 med två sträckor och de övriga körs under lördagen.
– Det ska bli riktigt kul att få komma tillbaka till rallyskogen och få köra SM igen efter några års vila. Jag kan kanske inte ha så stora förväntningar på mig själv som jag brukar ha, men jag lovar att jag ska försöka i all fall, avslutar P-G med ett skratt.

Tidsschema
Fredag 28 februari
19:10 SS1 Liljaskolan 1 2,28 km
20:39 SS2 Liljaskolan 2 2,28 km
20:45 Service

Lördag 29 februari
08:05 Service
08:36 SS3 Brattby 8,55 km
09:26 SS4 Stärkesmark 1
13:10 km
10:08 SS5 Renfors 4,44 km
10:23 SS6 Flakabäck 6,89 km
11:01 SS7 Saltsjöliden 15,43 km
11:30 Service
12:47 SS8 Stärkesmark 2 13,10 km
13:19 SS9 Saltsjöliden 2 15,43 km
13:41 Service
15:14 SS11 Örsträsk 1 20,39 km
16:35 SS12 Örsträsk 2 15,23 km
17:54 Målgång

Mer info hittar du på www.pgandersson.se där vi kommer följa rallyt sträcka för sträcka
20-02-27 Hektisk vecka för Flodin men nu är de redo för Rally SM-premiären!
Patrik Flodin, Ilsbo MK och hans co-driver Göran Bergsten, Hagfors MC, har fått låna en potent Volvo 940 GrH-bil i år och deras Fanclub har hjälpt till att få ihop budgeten för Rally-SM.
– Jag har känt mig nöjd med rallyåka för ett tag och tänkte prioritera annat. Men killarna i teamet och Fancluben har varit lite besvikna på mig och började dra i lite trådar bakom min rygg, säger Patrik.

Testet inför SM-premiären i helgen blev kort:
– Vi skulle testa bilen i söndags, men då fick vi motorproblem direkt. Vi skickade motorn till Kent Karlsson och fick den tillbaka i onsdags. Vi är otroligt tacksamma för att han ställde upp så snabbt och kunde fixa motorn, säger Patrik.

Motorn monterades på plats och idag hann de med ett litet test innan de var tvungna att bege sig upp till Vännäs.
– Det var länge sedan jag körde en Volvo, men på slutet fick jag till bilen så att den passar mig och är lättkörd, säger Patrik.

Duon ser nu fram emot årets enda vintertävling i SM:
– Jag tror att det här vädret och underlaget kommer att passa oss med bakhjulsdrivet jäkligt bra. Det kommer bli grymt väder, kallt med isiga vintervägar. Väldigt kul med så stort potent startfält. Hälften av sträckorna har vi kört och det finns några sträckor vi kommer fälla ner på, säger Göran.

Patrik håller med:
– Det ska bli kul att se var vi hamnar i resultatlistan. Vi kommer i alla fall att försöka och bjuda publiken på lite sladd, avslutar han.

Det är totalt 87 ekipage anmälda till Rally Vännäs och av dem är 27 anmälda i den tvåhjulsdrivna trimmade klassen, R3 där Patrik och Göran startar.

Rallyt består av elva sträckor som tillsammans mäter 117,12 km, med transporterna inräknade är det 418,38 km.

I morgon klockan 19:10 körs två inledande sträckor och de övriga körs under lördagen.

Tidsschema
Fredag 28 februari
19:10 SS1 Liljaskolan 1 2,28 km
20:39 SS2 Liljaskolan 2 2,28 km
20:45 Service

Lördag 29 februari
08:05 Service
08:36 SS3 Brattby 8,55 km
09:26 SS4 Stärkesmark 1
13:10 km
10:08 SS5 Renfors 4,44 km
10:23 SS6 Flakabäck 6,89 km
11:01 SS7 Saltsjöliden 15,43 km
11:30 Service
12:47 SS8 Stärkesmark 2 13,10 km
13:19 SS9 Saltsjöliden 2 15,43 km
13:41 Service
15:14 SS11 Örsträsk 1 20,39 km
16:35 SS12 Örsträsk 2 15,23 km
17:54 Målgång

20-02-26 Perfekta förutsättningar när Rally-SM inleds i Vännäs
På fredag kväll inleds årets Svenska Mästerskap i Rally med premiärtävlingen Rally Vännäs. Nästan 80 av landets bästa förare, kartläsare och team finns på plats för att göra upp under nästintill perfekta vinterförutsättningar.
– Det ser förträffligt ut. Det är bra med is och snö ute på sträckorna, säger tävlingsledaren Roland ”Mikro” Åström.

I den högsta klassen i SM, Trimmat 4WD, kommer 14 bilar till start. Först ut är förre Rallycrossvärldsmästaren Mattias Ekström följt utav EM-medaljören Mattias Adielsson, hemmaföraren Jörgen Jonasson och dubbla Juniorvärldsmästaren P-G Andersson som utgör favoriterna i klassen, där enbart Rally2-bilar tävlar.
– Det ska bli kul att få komma tillbaka till rallyskogen och få köra SM igen efter några års vila. Jag kan kanske inte ha så stora förväntningar på mig själv som jag brukar, men jag lovar att jag ska försöka iallfall, säger P-G inför tävlingen.

I klassen 4WD Övriga tävlar 15 ekipage under helgen, där 14 av bilarna är Mitsubishi i olika skepnader. Förre Juniormästaren Jari Liten gör en intressant start och ställs mot tufft motstånd i norrlänningarna Michael Wikström och Tomas Lahti från Boden. Tävlingens enda helkvinnliga ekipage återfinns i 4WD Övrige där Jonna Eson Brådhe gör premiär i en fyrhjulsdriven bil tillsammans med kartläsaren Julia Thulin.
– Det ska bli spännande, säger Jonna Eson Bråhde.
– Det är kul att bara få stå på startlinjen i en sån här bil. Att köra fyrhjulsdrivet har länge vart en dröm. Vi är ödmjuka men ska göra så bra vi kan.

Flera av landets största rallytalanger tävlar i klassen Otrimmat 2WD. Regerande juniormästare i klassen är Pontus Lönnström, som i år gör en satsning på Junior-VM, men även tävlar i SM tillsammans med Team Ramudden. Han ställs mot bland annat mot Adam Westlund som är tillbaka i SM efter att ha skadat sig svårt i samband med en olycka i SM-tävlingen i Köping förra året. Han kör en ny Ford Fiesta för Mattias Ekströms team EKS, i en likadan bil kör Albin Nordh som förra året tog sin första seger i Rally-SM. Bland seniorerna i klassen gör Fredrik Karlander en intressant start i en Peugeot 208 efter bra resultat i de avslutande tävlingarna av SM förra året.
– Vi ser fram emot att få köra en riktig tävling med vår nya bil. Vi har kört ett test och bilen är lättkörd, som att man kan göra vad man vill med den. Motståndet i klassen är som vanligt stentufft och det går inte lämna nått åt slumpen, säger Albin Nordh, som gör premiär i nya Ford Fiesta Rally4.

Trimmat 2WD är den största klassen i Rally Vännäs är den på förhand den kanske mest ovissa med över 15 ekipage som har potential att nå pallen. Flera rutinerade namn ses i klassen som Kristian Johansson, Emil Karlsson, Jonas Åkesson, Patrik Flodin, Viktor Karlsson och många fler som ställs mot yngre förmågor som Simon Karlsson, Elias Lundberg och Linus Månsson. Tillbaka i SM efter en strulig fjolårssäsong är Niklas Hägg som ser fram mot premiären i Vännäs.
– Vi är laddade som aldrig förr. Det är en tuff klass där väldigt många kan vinna, är man topp fem är det som en seger. Men det kommer bli spännande. Vi trivs bra i Vännäs också, det är riktigt bra vägar där, säger Hägg.

En nyhet i årets Rally-SM är införandet av ett teammästerskap, där varje team kan nominera tre förare varav de två bäst placerade ekipagen utgör poäng för teamet. Intresset för teammästerskapet har vart stort, och 13 team ställer upp i Vännäs.
– Rally-SM blir ännu mer spännande nu när det går att följa hela team istället för enbart en enskild förare och kartläsare. Det kommer bli tuffa fajter mellan teamen, och tajta mästerskap är alltid roliga att följa. Vi tror detta är bra för hela Rally-SM och att det bidrar till ännu mer intresse runt de tävlandes prestationer, avslutar Hampus Juteryd, som ansvarar för teammästerskapet


20-02-25 Mattias Adielsson redo för Rally-SM 2020
Göteborgaren Mattias Adielsson kommer tillsammans med sin kartläsare Andreas Johansson under 2020 satsa på Rally-SM. De kommer göra satsningen i den tuffa R5 klassen med en Skoda Fabia. Första deltävlingen blir redan till helgen i Vännäs.
- Det är några år sedan vi planerade för en hel säsong hemma i Sverige men vi kände att det nu var dags. Senaste året har vi kört Rally-EMs juniorklass för R5 bilar och vi står nu som regerande bronsmedaljörer där. Jag tror på Rally-SM i år, motståndet är riktigt bra och serien har under de senaste åren tagit många kliv framåt, säger Mattias Adielsson.

Rally-SM består 2020 av fem deltävlingar med start i Vännäs 28 februari och avslutas i Linköping 6 september. Efter att serien under några år gått på lite sparlåga ser det till 2020 ut att bli en av Europas bästa nationella mästerskap. Några av Sveriges internationellt meriterade förare har planer på att under 2020 delta i Rally-SM. Tyvärr har den varma vintern gjort att arrangören fick ställa in den första deltävlingen så i år blir det bara en vintertävling. I slutet av maj övergår serien till de fyra sista deltävlingarna som då avgörs på krokiga grusvägar.
- Det ska bli riktigt roligt att få köra på hemmaplan igen. Vi vill ju visa upp oss för våra samarbetspartner och fans. Säsongen kommer att börja med lite tester innan Rally-SM som drar i gång den 28 februari. Vi planerar att åka hela serien och målsättningen är att stå som segrare i september. Jag tycker att rally och Rally-SM har fått ett uppsving de senaste åren så vi hoppas att den trenden håller i sig. Vi ska göra vad vi kan med all den lärdom vi har fått från de internationella team som vi har tävlat med de senaste åren, avslutar Adielsson.

Deltävlingar Rally SM 2020
1. Rally Vännäs, Vännäs. 28-29/2
2. South Swedish Rally, Älmhult. 22-23/5
3. Skilling 500, Skillingaryd. 26-27/6
4. Snapphanerallyt, Hässleholm. 14-15/8
5. East Sweden Rally, Linköping. 4-5/9
20-02-24 Stor succé för teammästerskap i Rally-SM
Inför årets säsong presenterade SM-arrangören MAS, Motorarrangörerna i Sverige, att de instiftar ett mästerskap för team i Rally-SM. Det nya mästerskapet har redan blivit populärt bland de tävlande, och inför nästa veckas premiär i Rally Vännäs är det hela 12 team som anmält sig till teammästerskapet.
– MAS tycker det är jättekul för Rally-SM att intresset har så stort för mästerskapet. Vi tror att upplägget blev bra med att ha tre nominerade förare varje tävling där de två bästa resultaten räknas. Detta kommer bli superspännande att följa, säger Hampus Juteryd hos MAS som ansvarar för teammästerskapet.

Bland dom anmälda teamen finns bland annat EKS med rallycrossvärldsmästaren Mattias Ekström, Märkesdemo som mönstrar flerfaldiga SM-medaljörerna Mattias Adielsson, Hampus Jakobsson och Niklas Hägg som möter minst 10 andra team med både rutinerade förare och stora talanger.
– Vi tror verkligen att de flesta av teamen kommer vara med och slås om att vara med i toppen. Det viktigaste under säsongen blir att alltid komma i mål med minst två bilar. Så att tippa en vinnare redan nu är omöjligt att göra.

MAS hoppas teammästerskapet ska bidra till ökat intresse för Rally-SM so helhet.
– Rally-SM blir ännu mer spännande nu när det går att följa hela team istället för enbart en enskild förare och kartläsare. Det kommer bli tuffa fajter mellan teamen, och tajta mästerskap är alltid roliga att följa. Vi tror detta är bra för hela Rally-SM och att det bidrar till ännu mer intresse runt de tävlandes prestationer, avslutar Hampus Juteryd.

Ett av teamen som senast i helgen aviserade att de satsar på teammästerskapet är Växjöbaserade Drive VXO med Hans Bååth/Andreas Sigfridsson i Trimmat 2WD, Emrik Smedberg/Carl Eriksson i Otrimmat 2WD och Robin Adolfsson/Nicklas Jidflo i 4WD Övriga.
– Vi ser initiativet från Rally-SM att införa ett teammästerskap som ett styrkebesked att man tänker framåt och arbetar rätt för att stärka sporten inifrån, säger Hans Bååth, grundare av teamet.

Följande team är anmälda till teammästerskapet 2020:
Team Nybe
Team Ramudden
Tractive
EKS
Team Hässleholms MK
Team Märkesdemo
Mattias Adielsson Junior team
GNM Sweden AB
Team KJM Service
Yokohama Motorsport
Drive VXO
Team ”Dekor Reklam & Fjutt”
20-02-09 Elias Lundberg tillbaks i bakhjulsdrivet för Rally Vännäs
Det blev snabba vändningar för 21-åriga Elias Lundbergs planer när förutsättningarna för säsongen ändrades. Planen var att köra Volvo Euro Cup säsongen 2020. Men när teamets Opel Astra byttes bort mot en Volvo 242 Evo så började tankarna gå mot att göra comeback i SM. Volvon är en bil som går i SM-klassen Trimmat 2WD. Elias som tävlar för SMK Sala tog 2018 SM-silver med en bakhjulsdriven Volvo i Trimmat 2WD.

- Detta var inte alls vad som var tänkt från början. Vår grundidé för säsongen var att ta ett mellanår i vår internationella satsning med fokus på att ha kul, säger Elias och fortsätter. När då denna Volvo 242 hamnade i garaget så kunde vi inte riktigt bara låta den stå eller sälja den. Jag har tidigare haft otroligt roligt i Ola Axelssons trimmade Volvos. Så vi har valt att ta oss an SM igen istället för Volvo Euro Cup.

Teamet startar sin säsong 28-29 Februari när Rally-SM gästar Vännäs vinterlandskap. Tävlingen körde teamet 2018 i en Volvo 940 och var senaste gången Elias satt bakom ratten på vinterunderlag i en bakhjulsdriven bil.
- Vännäs är en riktig fin tävling och jag ser verkligen fram emot att köra där igen. 2018 blev vi tvåa i tävlingen och var snabbaste bakhjulsdrivna bil. Men i år har vi inga förväntningar på något toppresultat. Som det ser ut kommer jag inte ha något tillfälle att köra bilen innan tävlingen vilket utan tvekan kommer bli den största utmaningen för mig. Så vi tar tävlingen lite som ett test inför en eventuell fortsättning i resterande SM-deltävlingar.

Co-driver för tävlingen blir rutinerade Jim Hjerpe. 2017 var senast Elias och Jim tävlade i SM tillsammans, resultatet? ett JSM-Guld i klassen Otrimmat 2WD.
- Ska bli riktigt roligt att komma tillbaks till SM med Jim som co-driver i Vännäs. Vårt JSM-guld från 2017 är speciellt för mig och vi har alltid riktigt roligt i bilen.
20-02-07 Team Hässleholms MK ställer upp i Rally-SM
Nu är det klart att Team Hässleholms MK. kommer ställa upp i årets stora SM- nyhet : Teammästerskapet 2020. I samarbete med Hässleholms MK startar tre ekipage under namnet Team Hässleholms MK.

Det är Elias Lörd (Fiesta i klass R2) och Johannes Haraldssson (Golf 3 Kitcar i klass R3) samt Johan Green (Corolla i klass R3),.
- Vi alla ser fram emot säsongen 2020 och vad rallysverige kommer bjuda på. Detta kommer förhoppningsvis innebära mer uppmärksamhet i olika medier, säger Elias Lörd.
20-02-07 GN Motorsport i Teammästerskapet 2020
När starten går i Rally-SM 2020 kommer GN Motorsport att ställa upp i Teammästerskapet med siktet inställt på Guld.

Teamet kommer bestå av följande 5st förare/codrivers:
- P-G Andersson/Anders Fredriksson Fiesta R5
- Isac Nordström/Karl-Johan Borhammar Fiesta R2
- Mattis Olsson/Marcus Sundh Fiesta R5
- Lucas Hägg/Daniel Borgqvist Fiesta R2
- Joachim Grahn/Per-Börje Andersson Fiesta WRC16.

Dessutom kommer vi under säsongen att använda oss av ytterligare en joker chaufför.

Inför var SM-deltävling kommer vi toppa laget för att maximera möjligheten att ta så mycket poäng som mjöligt i enlighet med reglerna för Teammästerskapet!

Teamchefer för GN Motorsport blir Staffan Andersson och Rickard Nilsson.
”Vi är väldigt stolta i GN Motorsport"

PG Andersson/Anders Fredriksson Fiesta R5
”Trodde rallygiftet gått ur kroppen, men det vaknade till liv igen! Jag kommer kämpa för att hålla fanan högt men vet att det var några år sedan jag tävlade på denna nivå. Skall bli ett roligt år tillsammans med GN Motorsport och kämpa för teamets bästa samt det viktigaste utav allt försöka vinna Rally SM!”

Isak Nordström/Karl-Johan Borhammar Fiesta R2
”Riktigt kul att vara en del utav GN Motorsport och ha deras kunskap och kompetens bakom sig. Ser framemot ett roligt år tillsammans!”

Lucas Hägg/ Daniel Borgqvist Fiesta R2
En ung lovande talang som vi spår en framgångsrik karriär i, dessutom en riktig Skåning!

Mattis Olsson/Marcus Sundh Fiesta R5
En snabb förare med oerhört mycket rutin vilket han visat 2019 med mycket fina resultat både i SSRC och enstaka SM deltävlingar, i år är det full satsning på SM!

20-02-06 Jonna byter till 4WD och blir första tjej i en Mitsubishi Mirage!
Jonna Eson Brådhe tillsammans med co-driver Julia Thulin satsar på Rally-SM 2020 i ny bil och klass. För bara några dagar sedan stod det klart att Jonna byter ut den 2WD Peugeot mot en 4WD Mitsubishi Mirage.

Efter tre framgångsrika år i R2:an där Jonna bland annat tog bronsmedalj i Rally-SM 2018 ser hon nu framemot nya utmaningar!
”Senaste månaderna har inneburit mycket jobb för att kunna göra denna satsning, och det känns väldigt skönt att äntligen kunna avslöja vad vi jobbat för.
Att få denna möjlighet nu känns riktigt roligt, jag ser på uppgiften väldigt ödmjukt. Vi har mycket och lära men med ett starkt team bakom oss ska vi försöka göra vårt absolut bästa”, säger Jonna

Full SM- Säsong 2020 är målet och arbetet för det pågår för fullt just nu!

Första tävlingen blir 28-29/2 - Rally SM i Vännäs.
20-01-27 Team Ramudden anmält till Teammästerskapet
Team Ramudden är glada att få offentliggöra vårt 3 bils till Teammästerskapet 2020.
- Vi tycker att idén med ett teammästerskap är toppen och gör nu allt för att vara så förberedda som möjligt.

De 3 ekipage som ingår i teamet är:

Pontus Lönnström och Stefan Gustavsson som parallellt med sitt JWRC äventyr skall åka på hemmaplan för att bygga erfarenhet och fart. Ekipaget är ödmjuka inför sitt äventyr men har ambitioner att visa vad de kan.

Viktor Karlsson och Jonas Magnér. Hade en sjukt bra förstasäsong i trimmat 2wd 2019. Nu laddar duon vidare med en uppdaterad bil och hög målsättning.Jättekul för oss i teamet att kunna knyta en så bra förare och människa till oss. Välkommen Viktor och Jonas.

Fredrik Karlander och Victor Svensson. Tar steget från Golf Kit Car till Peugeot 208 R2 2020. Grabbarna visade under 2019 att det går att utmana de främsta. Till 2020 hoppas duon kunna hitta ytterligare lite fart och jämnhet. Premiären i Elverum visade positiva besked.
20-01-27 Ingen ersättningstävling för Rally-SM i vinter
I förra veckan aviserade Rally Bilmetro i Sandviken att de jobbade för ett ersättningsdatum den 13-14 mars för sin SM-deltävling i Rally som skulle körts kommande helg, men som ställdes in på grund av vinterbrist i området.

Nu står det klart att tävlingen inte kommer kunna köras i mars heller, och därmed blir det ingen ersättningstävling i vinter.

Arbetet med en ersättningstävling under grussäsongen pågår nu, och besked om en eventuell tävling kommer i samband med Rally Vännäs den 28-29/2.

Rally-SM 2020:
Deltävling 1: Rally Bilmetro, Sandviken. 31/1-1/2 (INSTÄLLD)
Deltävling 2: Rally Vännäs, Vännäs. 28-29/2
Deltävling 3: South Swedish Rally, Älmhult. 22-23/5
Deltävling 4: Skilling 500, Skillingaryd. 26-27/6
Deltävling 5: Snapphanerallyt, Hässleholm. 14-15/8
Deltävling 6: East Sweden Rally, Linköping. 4-5/9

Länkar:
Anmälningslista Rally Vännäs https://resultatservice.se/resserv/v2/tvlinfo/ShowEntrants.jsp?RaceNbr=2020010
Rally-SM http://rallysm.se/
20-01-17 SM-premiären Rally Bilmetro ställs in
Rally Bilmetro med start och mål i Sandviken skulle utgöra premiärtävling i årets Rally-SM. Nu meddelar tävlingsledningen att tävlingen inte kommer köras som planerat.
– Tyvärr så måste vi meddela att SM tävlingen Rally Bilmetro 31/1-1/2 2020 ställs in, säger tävlingsledaren Kalle Andersson.
– Anledning är naturligtvis saknaden av vinter. I dag har vi bara rena grusvägar och prognosen fram till tävlingen ger oss inget hopp.

Första tävling i årets mästerskap blir nu Rally Vännäs, som körs sista helgen i februari.
20-01-09 Team Nybe först in med anmälan till Teammästerskapet
En av nyheterna inför årets Rally-SM är introduktionen av ett eget mästerskap för team. Varje team kan anmäla upp till tre förare i olika bilklasser, där de två bäst placerade förarna plockar poäng för teamet. Med tre veckor kvar till SM-premiären har första teamet anmält sig till mästerskapet, Team Nybe.

Team Nybe med bas i Älmhult tog 2019 hem förarmästerskapet i Trimmat 2WD genom Smålänningarna Robin Sandberg och Mathias Bengtsson, till teammästerskapet har de valt att köra med Simon Karlsson/Tobias Steen (Svenska Juniormästare 2019) och Jonas Åkesson/Martin Holmdahl i Trimmat 2WD, samt Victor Hansen/Victor Johansson (Bronsmedaljörer Junior-SM 2019) i Otrimmat 2WD.
– Vi funderade under hösten på vad vi kunde göra föra att utveckla SM-serien, och kände att ett teammästerskap var rätt väg att gå. Vi har sett flera team de senaste åren komma in i SM och satsa hårt med flera bilar och mycket promotion, så det känns bra att kunna erbjuda ett eget mästerskap för dom, säger Hampus Juteryd, ansvarig för teammästerskapet hos SM-promotorn MAS.

Sedan tidigare har även den förre rallycrossvärldsmästaren Mattias Ekström aviserat att hans team EKS kommer satsa på seger i teammästerskapet med flera bilar i olika klasser. Vilka som kommer köra teamets bilar är i nuläget fortfarande oklart.
20-01-02 Starkt startfält väntas när Rally-SM inleds i Sandviken
Sandvikens Motorklubb är tillbaka som arrangör i Rally-SM 2020, där Rally Bilmetro utgör premiärtävling för årets mästerskap med start och mål i Sandviken 31 januari – 1 februari. Med många av landets mest internationellt meriterade förare som Johan Kristoffersson, Mattias Ekström och Mattias Adielsson som aviserat ambitionerna att vara med i tävlingen väntar en stark start på vintersäsongen i Sandviken.

Kalle Andersson är mångårigt meriterad tävlingsledare för Sandvikens SM-tävlingar, och han ser fram mot att få arrangera tävling med Svensk Mästerskapsstatus efter tre säsonger utan SM-deltävling.
– Det känns inspirerande att få arrangera en SM-tävling igen, säger Andersson.
– Vi är ganska rutinerade nu, jag tror detta blir vårt 15:e SM. Men det kittlar ändå lite mer att få göra en SM-tävling än en mindre lokaltävling.

Ett orosmoln som alltid dyker upp är den oberäkneliga svenska vintern, som är en förutsättning för att tävlingen ska bli av. Men Sandviken MK har förlagt banan till ett relativt vintersäkert område nordväst om Sandviken, där förutsättningarna just nu ser mycket bra ut.
– Vintrarna har blivit sämre kring Sandviken de senaste åren, vilket gör det vanskligt att arrangera en vintertävling. Därför behöver vi säkra upp i ett mer vintersäkert område som kanske inte är optimalt om man ser till närheten till Sandviken. Men det ser bra ut just nu på sträckorna, fortsätter Kalle.

Rally-SM har de senaste åren bjudit på ett starkt startfält med en stor bredd där många av de mest meriterade förarna och teamen kommit hem från internationellt tävlande samtidigt som många talangfulla juniorer valt att kombinera tävlande i SM med satsningar på VM och EM.

Till 2020 har bland annat EM-bronsmedaljören från 2019, Mattias Adielsson meddelat att han kommer satsa mot ett SM-guld i den högsta klassen Trimmat 4WD. Även dubbla rallycrossvärldsmästaren Johan Kristoffersson, som förra året tog silver i Rally-SM, kommer till Rally Bilmetro där han förhoppningsvis för möta sin gamla rallycrossrival Mattias Ekström - som storsatsar på Rally-SM med ett flerbilsteam där Mattias jobbar för att få ihop kalendern och köra en av bilarna. Dessutom kommer Pontus Lönnström, som ska köra Junior-VM, till start som förberedelse inför Rally Sweden i februari.
– Av de signaler som jag fått är det kanske det starkaste startfältet vi haft i landet på många år, vilket är riktigt roligt, avslutar Kalle.

Rally Bilmetro är den första av totalt sex deltävlingar i Rally-SM 2020, och avgörs med utgångspunkt i Sandviken den 31 januari – 1 februari. Tävlingen avgörs över totalt sex sträckor, där en publiksträcka kommer inleda rallyt vid Travet i Gävle fredagen den 31 januari. Planerad första start är kl. 19.00.

Tryck här för mer info!