Besök officiella hemsidan
2023

Rally-SM 2023

Traditionella Rally-SM 2023 Asfalt-SM 2023
4
febr Rally Lima Lima MS
18-20
maj South Swedish SSR
16-7
juni Skilling 500 Skillingaryds MK
18-19
aug Snapphanerallyt Hässleholms MK
5-9
sept Rally Arvika MK Team Westom
www.rallysm.se
16
april Bil Månsson RS SMK Hörby
22*
april Rollso Cityrace Älvbygdens MK
27
maj Asfaltsknixen Gullabo RC
1
juli Sturupsprinten Svedala MK
5
aug EMC-sprinten Enköpings MK
www.rallysm.se * Ej fastställt datum
   
Grus-SM 2023  
29
april Timmerhultsprinten Laholms MK
3
juni Hovdalasprinten Hässleholms MK
29
juli Mästarmötet Älmhults MK
26
aug Hårdingen Vara MK
23
sept Dackefejden GS Wäxjö MS
www.rallysm.se  

 


23-01-26 Limas stjärna Levin är ödmjuk inför SM
Ett antal klassegrar i LBC-Ruschen, det har Limas rallystjärna Andreas Levin. En tävling han aldrig missat och nu med SM är målet topp tre.

Han beskrivs som ”lite försiktig”. Vilket absolut inte gäller bakom ratten i en Nissan Sunny. Då är han en furie i tvåhjulsdrivet. Särskilt på snö och is.
– Vinterföre är favoriten! Och visst är jag bekväm med vägkaraktären i Lima. Lite utmanande är vad man får för startnummer, och om fästet är bra eller om det är två spår, funderar Levin och fortsätter:
– Sedan är det lite nya sträckbitar, som jag inte kört. Det blir också utmanande!

Pappa Jan Levin tävlade framgångsrikt på sin tid, och som bäst blev han svensk mästare1992, med Andreas mamma Birgitta i högerstolen.
– Jag får ofta höra att de minsann har ett SM-guld och inte jag. Men SM har alltid kolliderat med mitt jobb, så jag har aldrig satsat helhjärtat på det.
Men nu blir han med. Sedan 18-årsdagen och körkort har han alltid kört hemmatävlingen. Oftast med klassvinst. Förra året tvingades de bryta i ledning, med tekniska problem.
– Mamma åkte med mig när jag körde utbildningsrally, sen blev syrran sugen och hon har åkt med sedan dess.

Sin första Nissan Sunny köpte han 2014. Nu är han inne på sin andra, för en krasch i Arvika fem år senare krävde kostymbyte. Annars är det ytterst sällan Andreas Levin åker av i någon av det tiotal tävlingar han kör per år.
– Peppar, peppar… och det brukar gå hyfsat. Fast den här gången är hela Sverigeeliten med. Många bra! Men om allt funkar, håller och jag håller mig på vägen ska det inte vara några problem. Topp tre, så är jag rätt nöjd.
– Det behövs alltid lite stolpe in, det kommer man aldrig ifrån!

Det Levinska garaget finns i Malung. Morfar hade åkeri, och även om en vägg idag delar på privat- och rallybil är det gott om utrymme. Andreas har alltid tävlat för Lima MS och med minst 15 starter i LBC-Ruschen känner han till vägarna väl.
Det gör att tävlingsledare Sune Rickardsson har sin åsikt klar inför SM-premiären:
– I nationella klassen 2wd tror jag de andra får svårt med Andreas Levin. Får han inga tekniska problem är han snabbast.
Lite färgat kanske, för Rickardsson är kusin med Levins mamma Birgitta.
23-01-25 Dubbel mästare ska jaga i Lima
Mästaren i rallycross älskar snö och is, och rallytävlingen i Lima.
– Den känns som min hemmatävling, säger Andreas Israelsson.

Israelsson började med rally för 20 år sedan, och har gästat Lima åtminstone ett tiotal gånger. Efter fyra SM-guld i backe slog han förra året knock på allt motstånd och körde hem guld i både backe och rallycross.
– En magisk säsong som slår allt. Nu ska jag ge Andreas Levin (Limas egen storåkare) en riktig match. Målet är att slå honom, för då blir det också en bra placering, fortsätter Israelsson.
Garaget har han på tomten hemma i Nordanåker, strax utanför Dala-Järna. En bit på dryga åtta mil från Lima. Det, i kombination med att han älskar snö och is, bäddar för att bilsportaren Andreas Israelsson drar till SM-upptakten Rally Lima den 4 februari.
– Det är min favorittävling! Och den ligger närmast, inte geografiskt men närmast mitt hjärta.

Genom åren har Israelsson kört det mesta som driver på två hjul: Corolla, Golf, Volvo, Seat… Till Rally Lima kommer han i en nyinköpt och noga genomgången Nissan Sunny. Premiär med en sådan.
– Jag vill ha samma förutsättningar som Levin och jag tror ”Nissan-familjen” blir farlig!
Den tredje till start i en Sunny är Oskar Sundell, Sandviken.
– Synd att Patrik Flodin har bytt klass. Det hade varit roligt att mäta sig med honom.
Senast de möttes var under SM i Östersund 2018. Då gjorde Israelsson ett inhopp och var före Flodin på några sträckor. Slutade trea i nationella 2wd, Flodin fick bryta.
– Ännu så länge har jag inte kört en meter med bilen, men ska testa här hemma i skogen.
När det sedan är dags för start har han två ivriga påhejare med i form av döttrarna Holley och Nickey, drygt sju respektive fem år.
– En stor anledning till att jag gick över till rallycross var att det inte går att ha en bebis med ute i rallyskogen, speciellt inte när min sambo Angelica satt i högerstolen. Men nu är tjejerna stora nog att vara med på serviceplatsen och vi ska åtminstone ta en topp fem-placering i Rally Lima, avrundar Andreas Israelsson, regerande svensk mästare i backe och rallycross som i Rally Lima har Björn ”BJ” Johnsson i högerstolen.
23-01-24 Asfalt-SM inleder 2023 i Hörby
I år väljer SMK Hörby att sätta guldkant på sin traditionella asfalttävling ”Bilmånsson Rallysprint” genom att ha den som deltävling i ”Asfalt SM”. Ett förtroende som ordförande Lars Servin är både glad och stolt över.
- Absolut är det så och för klubben blir detta första SM-arrangemanget sedan 1996, fast då var det TV-Svängen det handlade om.

I år är det tredje året som SM-serien körs med sina fem deltävlingar där SMK Hörby är först ut söndagen den 16 april. Efter detta är det tävling i Kungälv och Gullabo innan serien återvänder till Skåne och då med Svedala MK som arrangör. Finalen körs i Enköping den 5 augusti.

I Hörby blir det som vanligt Industriområdet som kommer att användas under söndagen, med i stort sett samma upplägg som de senaste åren. I fjol var det en riktig publikmagnet när klubbens internationella stjärna Tom Kristensson visade upp sig själv och sitt polska team Kowax 2BRally. Servin som även är ”Event-ansvarig” tror stenhårt på att succén upprepas den 16 april.
- Vi kommer att använda Hörbys båda torg under lördagen för att skapa SM-stämning. Ännu är inga beslut tagna om vad som kommer att hända där men en sak är säker, ingen lär missa att det är SM-rally byn!

Extra bonus är att klubbens egen Joacim Kristiansson och Maya Ragntoft har vunnit 2WD-klassen de två första åren av Asfalt SM. Att man är sugna på att försvara de dubbla SM-gulden är självklart, men det kommer inte att bli enkelt, menar Servin.
- I fjol slutade ”Jocke” på samma poäng som Eslövs Mats Andersson och nu är den f.d ”Asfaltkungen” sugen på revansch. Det lär bli en tuff fajt mellan de här båda men sedan kommer där även till några nya spännande namn...

Även om SMK Hörby har rutin från över 20 år som arrangör av RS-tävlingar som är den officiella benämningen på ”Bilmånsson Rallysprint”, är där ändå stor skillnad nu när tävlingen har SM-status.
- Visst är det så men inga nya krav som vi menar är omöjliga, menar tävlingsledare Mia Nilsson som har Eva-Marie Hasslöf vid sin sida som biträdande tävlingsledare.
- Att det är en stor utmaning med att köra en SM-tävling istället för DM är självklart, men vi känner oss ändå trygga med all rutin och kunskap som finns i vår klubb!

En sak som skiljer från tidigare år är att tävlingens HQ och serviceplats blir på Lågehallen och parkeringen utanför.
- Det slog så väl ut i fjol på TV-Svängen så vi väljer att hålla kvar vid detta koncept även för Bilmånsson Rallysprint. Enda nackdelen är att det blir lite transportsträcka
för de tävlande mellan sina tre körningar på Industriområdet, men fördelarna uppväger detta, konstaterar Mia.

En som är mycket nöjd över att SMK Hörby nappade på att bli SM-arrangör är promotorn Svenska Rallymästerskapens VD Patrik Persson.
- Vi har försökt få med Hörby ända sedan vi drog i gång med SM på asfalt 2021, förklarar Patrik.
- För oss i SRM har det hela tiden varit nästan självklart att en av landets bästa tävlingar måste ingå i SM och nu blir det så, klart att vi är glada en dröm går i uppfyllelse!

SM-drömmen förverkligas på Industriområdet i Hörby den 16 april och då förhoppningsvis i ett strålande vårväder.
23-01-23 130 anmälda till Rally Lima
Anmälan till Rally Lima har stängt. Startlistan innehåller 130 ekipage fördelat på fem SM-klasser.
För nästan tjugo år sedan var antalet anmälda till LBC-Ruschen i Lima uppe i 239. Sedan dess har vi haft en pandemi och förra året var det som mest 89 startande i en av de fem SM-deltävlingarna. Till årets SM-premiär har kostnaderna skjutit i höjden.
När Lima Motorsällskap nu för första gången har SM-status på sin vintertävling har 130 förare anmält sig. Förutom svenska förare finns också representanter för Österrike, Norge och Irland i listan.

Huvudklassen har aldrig tidigare skådat så många likvärdiga bilar, så kallade R5:or, i händerna på de bästa förare Sverige kan ställa upp till start. 23 startande i Internationella 4WD.
Några fler, 28 förare, ska ge sig in i kampen om SM-medaljerna i Nationell 4WD.

Av de tre klasserna i tvåhjulsdrivet är som vanligt nationellt trimmade (Nationell 2WD) störst av alla. 57 bilar och en blandning av både etablerade fortåkare och yngre utmanare, från norr till söder.
Klasserna Standard och Internationell 2WD lockar båda elva förare till start.
Förare som fyller 24 år eller mindre i år och kör tvåhjulsdriven bil tävlar också om ett JSM-tecken, oavsett motorvolym.

Anmälningslista (förare som hunnit bli kontrollerade):
https://raceconsulting.com/rally/anmalan/listor/lista.jsp?tavling=1437&urval=granskaddeltar

Anmälningslista (ännu en kontrollerade): https://raceconsulting.com/rally/anmalan/listor/lista.jsp?tavling=1437&urval=ejgranskaddeltar
23-01-20 Folkets Park Limedsforsen - navet i Rally Lima
Nav i Rally Lima är Folkets Park i Limedsforsen, några kilometer söder om Lima. Inne vid dansbanan finns servering och infodisk, utanför staketet ligger serviceplatsen.

Förutom stora entrén finns en ingång från "baksidan", vid västra änden av fotbollsplan.

Den administrativa incheckningen ("anmälan") görs inne i Folkets park. Öppettiderna är torsdag kväll, 16.00 till 21.00 samt fredag 06.00 till 10.00.

Infodisk finns på dansbanan, öppen fredag från 12:00 och lördag från 06.00 på lördagen till tävlingens slut. Där kan du köpa karta&program och få svar på frågor om Rally Lima och omgivningarna.
Press/media hänvisas till infodisken.

Programmet släpps så snart startlistan är klar. Förutom vid infodisken säljs dessa även på Coop i Limedsforsen, Frendo Malung samt GA-Macken i Likenäs. Pris 100 kronor inklusive karta.

Servering finns, med allt från godis, fikabröd och smörgåsar till rallykorv, gulaschsoppa och Karelius pyttipanna (Karelius är Limas lokala charkuteri med pytt i världsklass).

Kiosk finns även längst norr ut på serviceplatsen. Där säljs rallykorv, hamburgare och dricka. Ännu en "korvkiosk" hittar du på lördagen vid målet på SS6, i Husom.

Toaletter och omklädningsrum finns inne i Folkets Park.

Startrampen står uppställd inne på parkområdet.

Serviceplatsen upptar alla tillgängliga ytor utanför Folkets Park.

Prisutdelningen sker efter tävlingen på scenen intill dansgolvet.

Fri entré till Folkets Park och serviceområdet.

Fri entré även till specialsträckorna. Lima MS vädjar dock till alla om ett frivilligt bidrag som lätt kan Swishas, för det kostar stora summor att ploga vägar och parkeringar. Även skoterspår finns "upptrampade" så publiken kan passera obehindrat förbi tidtagningsutrustningen vid start och mål på sträckorna.
Skoterspår finns också upp till Serpentinvägen, målet SS6 Lecab Lastbilar (power stage). Ett nätt motionspass för hugade rallyfans!

Förarvärdar: Johan "Lima-Johan" Eriksson och Johan Holmudd

Limas klubbhus är HQ, där tävlingsledning, domare, säkerhet och tidtagningspersonal kan jobba ostört. Utanför den skaran ska särskilda skäl finnas för att du släpps in.

Logi. Saknar du någonstans att sova över? Lista på uthyrare finns på limams.com
23-01-17 Målet för Thunström är en ny topplacering
Fjolårets segrare, Thomas Thunström från Ludvika, beskriver kommande startfält i Rally Lima som enastående. En topplacering är målet, trots ny bil och kartläsare.

Den fyrhjulsdrivna Skoda Fabia han ska köra har precis rullat ut ur garaget i Ludvika. Nybyggd och med de allra senaste uppdateringarna. Samma modell som den han hade förut, men sålde till en hugad spekulant. Därav blev den gångna SM-säsongen rumphuggen för Ludvika-föraren.
Men populära vintertävlingen LBC-Ruschen vann Thunström totalt då den kördes i mars. Kommande upplaga inleder SM i februari och har bytt namn till Rally Lima.
– Redan nu är anmälningslistan enastående! Och det blir garanterat publikrekord i skogarna, säger Thomas Thunström och fortsätter:
– Hoppas media tar tillvara på tillfället och skriver, för startfältet är nog det bästa någonsin. Rally Lima blir spännande!

Under nästan hela SM-karriären har Jörgen Lindahl levererat noterna från högerstolen. Men han har hoppat av och ny kartläsare till Thunström är Kevin Athley från Växjö.
– Det är Jörgens förtjänst, för han sammanförde oss och det fungerade så bra med Kevin att vi fortsätter, säger Thunström.
Årets upplaga av Rally Lima innehåller sex specialsträckor, mot fjolårets fyra.
– Då kom det en decimeter nysnö medan vi väntade på att få starta på sista sträckan och det vräkte ner medan vi körde de tre milen. Något svårare har jag aldrig upplevt som rallyförare!

Nu med SM startar huvudklassen först. Därmed får Thunström och alla andra med fyrhjulsdrivna bilar gå ut på nyplogade vägar.
– Det kan inte bli värre än förra året och hinner vi bara få de mil vi behöver i test innan tävlingen drar igång, är målet helt klart en topp fem-placering, avrundar Thunström.

23-01-15 Rallycrossmästaren Martin Jonsson kör rally-SM i Lima
Martin Jonsson, Woxnadalens MK, är regerande svensk mästare i rallycross. I fjol vinter tog han rallylicens och dagen efter debuterade han i rally med Mattias Svedberg, Bollnäs MK, i högerstolen under Supercupens tävling Hälsingerallyt. De slutade elva bland A, B och C-förarna i klassen. Det gav honom blodad tand och nu kommer han tillsammans med med co-driver Mattias till start i SM-premiären i Lima.
– Vi är redo för race! Efter rallydebuten i supercupen förra säsongen så gör jag och Mattias inhopp i en betydligt vassare och modernare VW Golf, säger Martin.

Efter rallypremiären körde Martin RallyX Nordic i klassen Supercar Lites där han slutade femma, vann SM-guld i samma klass. Under hösten körde han Svenska Sprintserien, Back-SM och Hälsingeserien vilket resulterade i tre segrar, en andraplats och en sjätteplats.

Han och Mattias kommer till start i den nationella tvåhjulsdrivna klassen som har 43 anmälda.
– Vi börjar med ett inledande test och påbörjar förberedelserna att möta Sverigeeliten i rally. Målet är att samla så mycket erfarenhet vi kan och lära oss så mycket som möjligt. Vi är bådär riktigt taggade inför den här nya och spännande satsningen, säger Martin.
23-01-14 Inför Rally Lima - kanonstartfält med tre veckor kvar till start ”Vi är helnöjda med startfältet”
Tre veckor kvar till Rally Lima, SM-premiären den 4 februari. Promotorn (SRM) är redan helnöjd med startfältet i huvudklassen.

Troligtvis har det aldrig tidigare varit ett så tufft startfält i huvudklassen. Klart är att regerande mästaren, Per-Gunnar ”PG” Andersson, siktar på att ta sin fjärde raka SM-titel med hem till Årjäng. Med ny bil och för nytt team. Regerande mästaren i Nationellt tvåhjulsdrivet, Patrik Flodin Hudiksvall, byter klass efter att ha varit outstanding under några år med sin Volvo. Nu ska han ratta en fyrhjulsdriven bil igen. Senast han gjorde det var 2019, då med SM-guld som resultat. Kan bli ett nytt i år.
Norges Ole Christian Vejby kör den VW Polo GTI R5 som världsmästarteamet Kristofferssons i Arvika förfogar över. Vilket mycket väl kan leda till att segern går till vårt grannland.

Comeback gör värmlänningarna Fredrik Åhlin och Dennis Rådström. Åhlin har tidigare flera delsegrar i SM, men också några års uppehåll. Rådström tappade suget efter sin ruggiga krasch i South Swedish Rally 2021, men före det var han framgångsrik i Junior-VM och utsedd till årets rookie. Nu är frågan hur mycket rattrost de två har att nöta bort?
Av de erfarna finns naturligtvis fjolårets segrare anmäld, Thomas Thunström från Ludvika.

Sandvikens Jari Liiten var nyligen uttagen att representera Sverige i FIA Motorsport Games i Frankrike i höstas och är det något talangen vill är det att etablera sig i medaljjakten i SM. En annan talang som inte räds de mer rutinerade är Albin Nordh, när han nu tar steget upp i huvudklassen.
Där har Jonas Åkesson redan sin givna plats och med stegrat tempo är siktet medalj av hög valör.
SvT:s expertkommentator Jonas Kruse är tillbaka, i ett nybildat team, och unge Martin Enlund – framgångsrik i både crosskart och rallycross – ska nu bevisa att andraplatsen totalt i rallyt Rikspokalen inte var någon tillfällighet. Inte heller fjärdeplatsen i SM-sprinten eller att han var trea totalt i Marknadsnatta. Vid sin sida i högerstolen har Martin co-drivern Christer Carlsson, som redan för 20 år sedan skötte samma uppgift åt Martins pappa Roger Enlund.

De nordliga rallyskogarna representeras i den fyrhjulsdrivna huvudklassen av Jan-Olov Renberg och Christer Hedlund, Piteå respektive Lycksele. Killar som garanterat är vana vid snö och is under dubbhjulen!
Totalt är det i skrivande stund 22 anmälda med Internationellt klassade fyrhjulsdrivna bilar. När hade svensk bilsport så många startande senast i huvudklassen?
— Det är en bra fråga! Det är väldigt länge sedan, om vi ens någonsin haft så många. Vi är helnöjda med startfältet, säger Patrik Persson, VD för Svenska Rallymästerskapen AB (SRM) som driver SM.
Omöjligt är det inte att ytterligare några förare kommer till start, för anmälningstiden går ut först den 22 januari klockan 18.00.

Sträcksponsor SS1: Comfort Simonssons Rör 
SS2: BSR Transport AB 
SS3: Rental & Sales Sverige AB
SS4: COOB
SS5: Cubic AB
SS6: Lecab Lastbilar
Shake down: Sveden Trä Bolist 

Anmälningslistan på ekipage som ännu inte betalt startavgiften till Rally Lima hittar du här:
https://raceconsulting.com/rally/anmalan/listor/lista.jsp?tavling=1437&urval=ejgranskaddeltar
Komplett anmälningslista finns här: https://raceconsulting.com/rally/anmalan/listor/lista.jsp?tavling=1437&urval=granskaddeltar
Inbjudan till Rally Lima finns här: https://media.rallysm.se/2022/11/Inbjudan-RALLY-SM-2023-221129.pdf
23-01-05 Pontus Tidemand blir en del av GN Motorsport
Med flera mästerskapsvinster på hög nivå i WRC2 2017, JWRC 2013, hela vägen ner till APRC 2015 välkomnar vi Pontus Tidemand till GN Motorsport som mentor till våra tävlande och juniorer.

Med sitt aktivt tävlande på hög nivå vet Pontus vad som behövs för att nå toppen, dit vi på GN Motorsport vill. Därav ser vi tillsammans detta som ett långsiktigt samarbete där vi kan ha användning av varandras kunskap.
– Det är alltid kul att kunna vara med och hjälpa juniorer som vill framåt. Där är många val som ska göras och ibland krävs det erfarenhet bakom för att kunna göra dessa val. Med mina erfarenheter ifrån mitt tävlande på hög nivå och på olika underlag tror jag att jag kan stötta deras val och hjälpa dom framåt mot deras mål, berättar Pontus.

Utöver Pontus mentorskap kommer han själv tävla tillsammans med GN Motorsport, första tävlingen kommer bli SM-veckan i Skövde redan nu i vinter.
23-01-03 Missa inte anmäla till SM-veckan – vinterns nationella tävlingsfest
SM-veckan vinter avgörs i Skövde från första till femte februari och för bilsporten även i Falköping där såväl rallycross och crosskart som rally kommer köras under veckan.

Nu finns anmälan ute till samtliga tävlingar som ska genomföras på Falköpings Motorstadion.

På motorklubbens anläggning utanför Falköping kommer rallycross och crosskart köras på torsdagen 2 februari och rallysprinten körs söndag 5 februari.
– Det här är en stor sak som vi inte gjort förut. När det ingår i SM-veckan är det så mycket mer än när vi kör vanliga tävlingar, men det ska bli riktigt roligt och jag tror det kan komma att bli ett jättelyft, både för oss i klubben, men även för kommunen, säger Jonas Sandgren, ordförande i Falköpings motorklubbs bilsektion.

Rallycrossen och crosskarten körs på den bana som finns på motorklubbens mark. Även rallysprinten genomförs innanför klubbens grindar. På området som klubben äger finns en fin kurvig och kuperad rallyslinga i ett skogsparti på cirka tre kilometer som erbjuder ett flertal olika alternativ som rallysprint.

SM-veckan kan ses i SVT som kommer sända från både rallycross och crosskart på torsdagen och rallyt på söndagen. SVT har varit på plats för att reka inför sändningarna och för bilsporten och rallyt specifikt kommer det bli den produktion med flest kameror som producerats hittills på en rallytävling i en SM-vecka.

Förutom tävlingarna på Falköpings motorbana avgörs finalen av SM Esport Touring Car i Arena Skövde under lördagen med sändning i SVT Play. I Arena Skövde kommer samtliga finalister tävla mot varandra i tolv uppställda simulatorer.

Anmälan till rallysprint finns här: https://www.raceconsulting.se/tavlingar/5-2-23-rallysprint-sm-veckan-vinter/
Anmälan till Rallycross och Crosskart finns här: https://www.raceconsulting.se/tavlingar/2-2-crosskart-rallycross-sm-veckan/

Mer information om SM-veckan vinter finns här på arrangörens hemsida: https://falkopingsmk.nu/

Tryck här för mer info!