2004
1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008
2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018
2019 2020 2021 2022 2023 2024


Rallycross/Backe Rallycrossutskottets hemsida för Rallycross och Backe


HÄR HITTAR DU RESULTAT FRÅN TÄVLINGAR


04-12-15 Rallycross SM startar på is
Premiären av Svenska Mästerskapet i rallycross startar rekordtidigt nästa säsong. Redan den 26-27 februari går den första SM-deltävlingen på Höljesbanan i norra Värmland.
- Det blir ett helt nytt inslag i rallycrossen när vi nu ska prova på att köra på is och snö också, säger Kenneth Hansen förväntansfullt och fortsätter.
- Jag tror det kommer att bli suveränt. Det blir visserligen en tuff utmaning för teamen med så pass kort varsel som vi fått om den här tävlingen, men det får vi lösa för det kommer att bli bra.
Finnskoga MK arrangerar sedan flera år tillbaka den svenska EM-deltävlingen första helgen i juli. Då invaderas den lilla byn Höljes av motorsportpublik. Från att ha varit en lugn och stillsam plats mellan de stora skogarna och Klarälven med några hundra invånare förvandlas området till rallycrossfest och närmare 20.000 personer breder ut sig i vildmarken i tält och husvagnar.
Nu verkar Höljesborna vilja ha lite drag under skoterkängorna vintertid också.
- Är det någon arrangör som kan klara av att arrangera rallycross på is så är det Finnskoga, tror Kenneth. Det är en klubb med framåtanda och som inte är rädda för jobb. För jobb lär det bli att anlägga ett så tjockt islager som krävs. Om inte annat får de väl öppna dammluckorna i kraftverket. Det ligger bara någon kilometer ovanför banområdet. SM-serien i rallycross fortsätter med ytterligare fyra deltävlingar. I Arvika den 28-29 maj, i Höljes den 2-3 (bara som resultatlista baserad på EM), i Kalix den 23-24 juli och finalen i Götene lördagen den 11 september.
För mer info se: www.hansen-motorsport.se
04-11-19 Per Eklund, Saab och Clarion Team Europe i fortsatt samarbete
Eklund kommer att tävla med nya Saab 9-3 Aero SportSedan nästa EM säsong. Det är nu klart att Saab klassar sin nya 9-3 Aero SportSedan för tävlingsverksamhet. Samtidigt offentliggjordes på Bilsportmässan i Älvsjö att man fortsätter samarbetet med rallycrossföraren Per Eklund och hans team, Clarion Team Europe.
- Jag ser fram mot att få tävla med den nya modellen samt mot ett fortsatt gott samarbete på samma nivå som tidigare med Saab, sa Per Eklund när nyheten om FIA-klassningen och skalbytet presenterades på fredagen.

Saab kommer att bistå Per Eklunds team vid byggnation av tävlingskarosser, medan slutgiltig anpassning till Eklunds egenkonstruerade chassi, motor och transmission sker helt i det Arvika-baserade teamets regi. Det sistnämnda är något som man poängterar från Saabs sida.
- Det finns mycket som talar för att bilen kan komma att bli mycket konkurrenskraftig, menar Björn Berglöf, motorsportkoordinator på Saab Automobile i Trollhättan, och fortsätter:
- Bland annat höjs rallycrossbilarnas reglementsenliga minimivikt från 1.120 kilo till 1.200, vilket är till fördel för Per Eklunds Saab som redan har varit för tung denna säsong jämfört med de WRC-bilar man tävlat emot.

Berglöf ser främst arbetet med att tillverka många karosseridetaljer i kolfiber och andra, i bilindustriella sammanhang, nya material som en speciell utmaning.
- Tävlingsbilen byggs kring en ursprunglig Saab 9-3-kaross, men modifieras med kolfiberdetaljer. Vissa delar kommer att specialkonstrueras av teamet direkt för att passa fyrhjulsdrift, berättar han.
- Saab 9-3 Sport Sedan är idealisk för ändamålet, menar Per Eklund. Bilens grundkontruktion är utpräglat sportig med en mycket vridstyv kaross.
- Själva arbetar vi med tekniska lösningar och material som tangerar Formel1, så detta har alla förutsättningar att bli en mycket konkurrenskraftig bil, avslutar han. I april 2005, när EM rullar igång, lär vi se frukten av arbetet, då står regerande svenske mästaren i rallycross på startlinjen med en ny Saab 9-3 Aero SportSedan. Samtidigt läggs Eklunds SM-guld 1997 och EM-guld 1999 medden gamla Saab-karossen till historiehandlingarna tillsammans med två segrar i den klassiska backtävlingen Pikes Peak. Men till den rekordtidiga SM-preimären i rallycross, på snö och is i Höljes, den 26 februari, kommer Per Eklund i den gamla Saaben.
04-11-17 Finnskoga Motorklubb startar motoråret 2005 med vintertävling för SM Rallycross och SM Supermotard
Den 26 februari inleds 2005 års SM-serier i Rallycross och Supermotard på den välkända Höljesbanan i Värmland. Klubben har under hösten arbetat på att få arrangera en vintertävling och har nu av Svenska Bilsportförbundet utsetts till arrangör. Tävlingen är öppen för de internationella klasserna Div 1 och Div 2 samt för SM Supermotardklassen.

Vintertävlingen blir den första av 4 SM-deltävlingar.
Serien är som tidigare öppen för internationellt deltagande och klubben har stor förhoppning från i första hand vårt grannland Norge med det stora motorintresse som finns där och närheten till Höljesbanan.

Rallycrosslegenderna Per Eklund och Kenneth Hansen mottog beskedet med entusiasm och förklarar att det ska bli spännande att köra på is. Ola Eifrem, den historiskt första mästaren i Supermotard, säger att det kommer att bli "fränt". Denna tävling blir inledningen till klubbens 30-års jubileum. Klubben bildades 1975 och den första rallycrosstävlingen kördes 1976 och redan då fanns veteranen Per Eklund på startplattan.

För ytterligare upplysningar kontakta:
Leif Halvarsson, Finnskoga MK, Tel: +46 564 202 00, +46 70 690 90 82
Staffan Bergman, Bergmans Trading AB, Tel: +46 33 15 88 73, +46 70 652


04-11-02 Kenneth Hansen – Årets Rallycrossförare
Europamästare för tolfte gången. Tidningen Bilsports jury tyckte att Kenneth Hansens tävlingssäsong, som resulterade i ännu ett EM-guld i rallycrossens tyngsta klass, var svårslaget när Bilsport Award – Årets Rallycrossförare skulle utses. För fjärde året i rad tilldelas Kenneth denna titel i knivskarp konkurrens med bland andra Michael Jernberg och Lars Larsson.
- Jag är både stolt och tacksam för utmärkelsen, säger Kenneth glatt. Ute på banorna och i depån kan jag själv påverka mina resultat, men här ska andra granska och bedöma ens insats och om man kan anses vara en värdig vinnare. Just därför känns Bilsport Award så speciellt och prestigefyllt för mig.
Priset kommer att delas ut på Bilsportgalan den 20 november. I år hålls den i samband med Svenska Bilsportmässan i Älvsjö 19-21 november. Rösta fram Bilsport Senior Award och Bilsport Junior Award.Bland de nio Award-vinnarna ska sedan två ”Årets Förare” röstas fram. För Bilsport Senior Award är dessa fyra nominerade, Mattias Ekström (Racing), Kenneth Hansen (Rallycross), Daniel Carlsson (Rally), Håkan Nilsson (Dragracing).


04-10-17 Rallycross SM rullar vidare
2004 års Rallycross SM blev en succé både medialt, publikt, arrangörsmässigt samt bland aktiva och den framgångsvågen rullar nu vidre in till kommande säsong.
Tävlingskalenderna sträcker sig från maj-sept. med 2 st "nya" arrangörer. MK Team Westom i bolagsform skall återigen köra stora SM kallad eXtreme samt Skellefteå MS står för en deltävling i "lilla" SM.
Tävlingsmässigt ändras final-tävlingen till att avgöras på en dag, där allt kval är borttaget och samtliga heat är förlottade för att underlätta för publiken. Deltagarantalet i eXtreme SM är maximerat till totalt 66 st plus Juniorklassen som ej maximerats.
EXtreme Rallycross SM innehåller Div1, Div2, Supernationell samt Juniorer körs över 4 st tävlingar. Supernationella klassen + juniorer körs även till kommande säsong 3 st deltävlingar utöver eXtreme SM.
Supernationell klass 2, 2400 cc fortsätter med sitt RM, men har fått kommande års serie utökad med 2 st backtävlingar.

Tävlingskalender Rallycross SM/RM 2005

Datum Arrangör

Klasser

15-16 maj Vakant   SN, SN Klass 2, Juniorer
28-29 maj MK Team Westom eXtreme Div1, Div2 SN, Juniorer
18-19 juni Skellefteå MS   SN, SN Klass 2, Juniorer
23-24 juli Kalix MK eXtreme Div1, Div2 SN, Juniorer
30-31 juli Älvsbyns MS   SN, SN Klass 2, Juniorer
20-21 aug SMK Arboga   SN Klass 2 BACKE
27-28 aug Vakant eXtreme Div1, Div2 SN, Juniorer
00 11 sept Götene MK eXtreme Div1, Div2 SN, Juniorer. FINAL
17-18 sept SMK Sundsvall   SN Klass 2 BACKE FINAL

Läs som PDF fil
04-10-04 Marcus Nilsson 3:a i EM-finalen i Tyskland.

Det blev en tuff EM-avslutning i Tyskland, när silver och bronsmedlajerna skulle utdelas. Marcus hade en stor chans att ta hem sin första medalj i EM, förutsättningarna var minst sagt hårda för att ta bronset. Sämst en 3:e plats i tävlingen med Roman Castoral på en 6:e och Per Gustavsson fick inte bli bättre än 2:a. Tyvärr så räckte det dock inte med Marcus 3:e plats, då Per vann tävlingen och Castoral slutade 5:a. Så bronset blev hastigt och lustigt en total 5:e plats.
- Visst är det bittert, att förlora bronset med endast 3 poäng, men jag gjorde precis allt som jag kunde. Vi var bra med från början med en 3:e tid på tidsträningen samt 4:e tid i första omgången. Men i 2:a omgången så sköt vi växellådan i bitar när vi hade en kanontid på gång. I 3:e fick jag 5:e tid, vilket räckte till 5:e ruta i A-finalen.

Vilken final det skulle bli. Castoral fick ta omvägen över B-final, och gick in i den sista startrutan. Per Gustavsson och Marcus var snabbast av startplattan från 2:a resp. 3:e led, och attackerade på ledarna in i första sväng. DeKeersmaecker tryckte till ledande Jussi Pinomäki, så denna snurrade. Marcus valde att köra långt ut för att undvika kraschen, men förlorade samtidigt en placering till Harald Sachweh. Per Gustavsson hade samtidigt turen att komma loss i ledning. Marcus jagade hela tiden finalen för att komma förbi Sachweh, men lyckades inte då Sachweh körde smart och blockerade alla luckor på banan. Tyvärr hade det inte räckt att bli tvåa, då det skiljer 3 p mellan 1:a och 3:e, så Marcus hade varit tvungen att vinna.
- Jag är nöjd med min säsong ändå, vi har byggt en ny bil, som har haft en del barnsjukdomar, och vi förlorade inte medlajen här i Tyskland, den förlorade vi i Holland / Belgien tävlingarna, där det gick minst sagt dåligt.

Vi gratulerar samtidigt Per Gustavsson, Vara till segern i Tyskland samt 3:e platsen totalt och Jussi Pinomäki och Harald Sachweh för 1:a resp. 2:a platsen i EM 2004.

Resultat EM-finalen Rallycross Div. 2
1. Per Gustavsson Peugeot 206 RC Sverige
2. Harald Sachweh Opel Astar OPC Norge
3. Marcus Nilsson Peugeot 206 RC Sverige
4. Michael De Keersmaecker Honda Civic Belgien
5. Roman Castoral Opel Astra OPC Tjeckien
6. Jussi Pinomäki Renault Clio Finland

Slutställning EM Div 2 2004
1. Jussi Pinomäki Finland 149 p
2. Harald Sachweh Norge 124 p
3. Per Gustavsson Sverige 115 p
4. Roman Castoral Tjeckien 113 p
3. Marcus Nilsson Sverige 112


04-10-03 Kenneth Hansen visade mästartakter och vann i Tyskland
Kenneth Hansen, nykorad europamästare för tolfte gången, avslutade säsongen på bästa tänkbara sätt genom att vinna den tyska EM-deltävlingen. Hansen hade en nästintill felfri tävling och ledde A-finalen från pole position till mål.
- Där satt den, pustar Kenneth glatt. Efter bottennappet med svartflagg förra helgen i Polen var jag taggad till tusen och sugen på revansch.

Kenneth vann A-finalen överlägset, men hade dessförinnan haft en fight med Mikael Jernberg i första sväng och sedan tvåhjulat rejält på det slagigaste partiet på banan. När Kenneth väl fick en lucka orkade inte Jernberg hänga på och Hansen gick mot en ohotad seger.
Mikael, som visat strålande form sista halvan av mästerskapet, blev tvåa i finalen och klättrade med det fina resultatet ändå upp till ett EM-silver. Jos Kuypers tog EM-brons, trots sin mindre lyckade fjärde plats i B-finalen.

Bakom Mikael Jernberg hade B-final vinnaren Thomas Rådström och Lasse Larsson en tät fight som den sista pallplatsen i A-finalen. Trots ivriga försök kom aldrig Larsson förbi när Rådström inte heller gjorde några misstag och blev trea respektive fyra. Sverre Isachsen körde in som femma och Guttorm Lindefjell som sexa.

- Ikväll, på prisutdelningsfesten, ska vi passa på att fira, säger Kenneth medan teamet packar ihop för sista gången i år. Sedan åker vi hem för att redan på tisdag börja förhandlingarna för nästa säsong.

Resultat A-final Tyskland

 

Förare

Nation

Bilmärke

Poäng

1

Kenneth Hansen

S

Citroën Xsara

20

2

Mikael Jernberg

S

Ford Focus

17

3

Thomas Rådström

S

Hyundai

15

4

Lars Larsson

S

Skoda Fabia

13

5

Sverre Isachsen

N

Ford Focus

12

6

Guttorm Lindefjell

N

Hyundai

11

 

Totalställningen efter 10 av totalt 10 deltävlingar

 

Förare

Nation

Bilmärke

Poäng

1

Kenneth Hansen

S

Citroën Xsara

144

2

Michael Jernberg

S

Ford Focus

112

3

Jos Kuypers

NL

Ford Focus

106

4

Morten Bermingrud

N

Citroen Xsara

102

5

Per Eklund

S

Saab 93

100


04-09-29 På begäran Evocupen 2005 Super Evolution Cup
Tänkta Arrangörer:
Strängnäs, Tomelilla, Älvsbyn, Haninge, Arvika (Final). För mer info: rc_kenneth@hotmail.com eller 0708-218730. Välkommen önskar Kenneth Karlsson. Information från: www.evocupen.com/

04-09-26 Kenneth Hansen sexa i Polen
Den redan klare europamästaren, Kenneth Hansen, blev sexa i A-finalen i den nästsista deltävlingen i Polen. Vann en galant seger gjorde Lars Larsson före Michael Jernberg. Duon var långt före Per Eklund, som rullade in som trea. - Det har varit en turbulent dag, pustar Kenneth Hansen trött efter en hård A-final, där han fick svart flagg efter en incident med Eklund.
- Det var inget märkvärdigt som hände, med tanke på tidigare bedömningar. Så här har det körts hela dagen.

Kenneth, som redan i den holländska EM-deltävlingen säkrade EM-titel, hade lite svårt att hitta rätt inställningar på bilen under lördagens kval. Till dagens avslutande kval och finaler hade teamet gjort en del justeringar och på morgonens uppvärmning var Hansen i topp igen. En påkörning av en annan svensk i tredje heatet gjorde att Hansen bara hamnade i B-final ihop med bland annat norrmannen och Citroën-kollegan Morten Bermingrud. Kenneth vann B-finalen och tog så den sista A-finalplatsen.
I A-finalen fick Hansen en kanonstart och höll sig kallt kvar på yttern i första sväng. Han tog sig förbi både tjecken Pavel Koutny och holländaren Jos Kuypers. Kenneth var strax ikapp Eklund och efter en mindre sammanstötning drev Per ut och Kenneth var uppe på tredje plats. Dessvärre blev Kenneth utesluten för detta och placerad som sexa.
- Jag brukar inte ha turen med mig här i Polen, suckar Kenneth. Jag vet inte varför det alltid ska strula. Nu får vi lägga det här bakom oss och repa nya krafter till den sista deltävlingen som körs i Tyskland redan nästa helg.
/ Susann Hansen,www.hansen-motorsport.se

Resultat A-final Polen

 

Förare

Nation

Bilmärke

Poäng

1

Lars Larsson

S

Skoda Fabia

20

2

Mikael Jernberg

S

Ford Focus

17

3

Per Eklund

S

Saab 93

15

4

Jos Kuypers

NL

Opel Astra

13

5

Pavel Koutny

CZ

Ford Focus

12

6

Kenneth Hansen

S

Citroën Xsara

11

 

Totalställningen efter 9 av totalt 10 deltävlingar

 

Förare

Nation

Bilmärke

Poäng

1

Kenneth Hansen

S

Citroën Xsara

135

2

Jos Kuypers

NL

Ford Focus

106

3

Morten Bermingrud

N

Citroen Xsara

102

4

Michael Jernberg

S

Ford Focus

101

5

Per Eklund

S

Saab 93

98


04-09-26 Ny"fajt" mellan Per Eklund och Kenneth Hansen

Visserligen vann svensken Lasse Larsson den polska EM-deltävlingen i rallycross på söndagseftermiddagen. Men det var desto tuffare bakom honom där Per Eklund och Kenneth Hansen ånyo reste tuppkammarna. Resultat denna gång - svartflagg för Hansen efter en påkörning av Eklunds röda Saab i finalheatet. - Jag vet inte vad han menar med det, men tydligen tycker han inte om mig, säger Per Eklund och tillägger att han redan i den tredje kvalomgången stött på en rosenrasande Hansen efter plåtkontakt. - Han slet upp dörren efter målgång och skällde en massa, berättar Eklund. Tydligen var det inte nog med det för grollet mellan de båda kombatanterna denna gång, utan i finalen gick det över till lite mer fysiska övningar bil mot bil. Åtminstone menar Per Eklund det i sin version av det inträffade. - Redan vid första inbromsningen klappade han till mig i kofferten, sedan blev det nog tio gånger till innan han fick mig av banan, berättar Per som efter lite harvande i en sandfålla åter kunde ta sig upp på banan för att köra i mål som trea efter Larsson och tvåan Michael Jernberg. Kenneth Hansen svartflaggades av domarna för tilltaget och blev därmed sexa i A-finalen. Han ville dock se det som en "race incident" i stridens hetta. Västgöten är dock sedan tidigare redan klar europamästare i rallycross, division 1. En omgång återstår. Inför nästa veckas EM-final i Tyskland ligger Michael Jernberg fyra på 101 poäng medan Per Eklund är femma, tre poäng efter honom. Båda har medaljkänning.
Resultat EM-deltävling 9 av 10:
1. Lars Larsson
2. Michael Jernberg
3. Per Eklund
4. Jos Kuypers
5. Pavel Koutny
6. Kenneth Hansen
04-09-26, Göran Björklund, Newsroom
04-09-23 Svealandscupens åttonde deltävling är iställd
Svealandscupen deltävling 8/FM för Nedre Norra BF, är inställd. Borlänge MK tog ikväll beslutet att ställa in sin deltävling, den 25 september. Det har regnat alldeles för mycket och man kan inte iordningställa banan.
Nästa deltävling i Svealandscupen deltävling 9/FM för Nedre Norra BFHorndals MK och Masarna Speedway FINALEN i Svealandscupen i Rallycross. Tävlingen arrangeras i full överstämmelse med FIA:s, SBF:s och Svealandscupens reglemente denna inbjudan samt ev. PM. Tävlingen ingår i FM för Nedre Norra. Anmälan: Skall vara Horndals MK tillhanda senast 1 oktober kl . 18,00 till adress: Lars Fornlöf , Fornby 38 774 98 Horndal.
04-09-13 Västerås MS 80-årsjubilerar
Först crosskart, sedan rallycross - motorsportpremiärerna duggar just nu tätt i Västerås. Även denna gång är det 80-Års jubilerande Västerås MS som bjuder på fartfylld underhållning ute vid Malma. Den 18 september, alltså bara en dryg månad efter crosskartpremiären, kör Västerås MS sin första tävling i rallycross. Arbetet med att göra i ordning den helt nya slingan ute på Västerås Motorstadion vid Malma har varit intensivt hela sommaren, och en utmanande nyhet möts de tävlande av:- Alternativspåret kommer att gå över bron som skiljer de två banslingorna åt under RallyXplosion, säger Yvonne Fredriksson hos arrangerande VMS. Under de tre varv som varje rallycrossheat innehåller måste föraren en gång välja ett alternativspår, allt för spänningen och dramatiken. Denna ingrediens är förarna vana med, men inte att de ska forcera en smal bro där bara en bil i taget får plats, vilket är fallet i Västerås.- Vi bestämde oss häromdagen för att köra den slingan som alternativspår. Om det blir bra eller dåligt får vi se - och höra! - efteråt, fortsätter Yvonne Fredriksson.Den nybyggda slingan på Västerås Motorstadion mäter 915 meter och när första start går är det för stans allra första tävling i rallycross, någonsin. Tävlingen ingår i Svealandscupen, som totalt omfattar nio deltävlingar. Den som VMS arrangerar är den sjunde, och förarna får till slut räkna sina fem bästa delresultat. - Ett 60-tal startande kan det nog bli i Västerås, gissar Thomas Avelin i cupkommitten då anmälningstiden ännu inte gått ut. Det betyder att det i så fall blir lika många startande som det antalet funktionärer som behövs för att klara allt från besiktning, flaggpostering till servering.Ytterligare frågor och upplysningar lämnas av Yvonne Fredriksson på tel 070-22 19 144
Pressvisning!
Den nybyggda banslingan för rallycross visas speciellt för media den 15 september kl 14.00. Då kommer också några länsförare att finnas på plats för att demonstrera sina bilar. Den som önskar få en verklig bild av sportgrenen och den nya banslingan får åka med, för dagen till ära finns det passagerarstol i någon eller några av bilarna! Hjälm utlånas.
För att den lätta förtäringen ska räcka till alla ber vi Er ringa och meddela hur många som kommer på telnr. 070-22 19 144
Välkomna
hälsar Västerås MS

04-09-13 Rallycrossfinalen i SM avgjord på Kinnekulle Ring
Per Eklund svensk mästare
Samarrangemanget i SM med bilarnas rallycross och motorcyklarnas supermotard under säsongen har visat sig vara en lyckträff. Publiken har kommit i allt ökande grad under året. Vid finalen på Kinnekulle Ring kunde arrangörerna räkna in över 7 500 åskådare. Vid övriga tävlingar har det varit rekordsiffror på flera ställen. Trots dåligt väder besökte en storpublik Tomelilla vid premiären och när serien gästade Kalix kom inte mindre än 5 300 åskådare till söndagens finaler.

Hemmafavoriten Kenneth Hansen startade tävlingsdagen med att vara snabbast i första kvalheatet och han tog sig ända till A-finalen. Men den var ingen succé för honom utan han snurrade bort sig. Segrade i A-finalen gjorde Skenes Fordåkande Michael Jernberg - tidigare svensk mästare - som höll klubbkompisen Lasse Larsson, Skoda, bakom sig i med ett par sekunders marginal. Ytterligare två sekunder därefter kom Thomas Rådström, Vännäs, som dagen innan hade kommit flygande från SM-finalen i rally i Norrköping, där han kört hem SM-guldet. Årets rallycrosstävlande för Rådström har varit tekniskt motigt. Den avancerade tekniken i en modern WRC-bil har ställt till det och teamet har inte hittat felet under hela säsongen så helgens tredjeplats kändes som en framgång för honom.

I division 2 blev det en hård kamp mellan de två som hade chans att ta hem guldet. Per Gustafsson, Peugeot, uppvaktades i finalen av Matthias Thörjesson i en Opel Astra som till slut lyckades ta sig förbi Per och var först över mållinjen. Trean Peter Hedström var fem sekunder efter i mål, men det kände han som en seger, efter en säsong med mest problem.

I juniorklassen hittar vi framtidens löften. Där visade ledaren Martin Lundqvist från Fagersta vem som var värdig mästare. Han ledde helt ohotad och höll tvåan - nyblivne sextonåringen Mattias Ledin, Kopparberg - på behörigt avstånd bakom sig. Trea blev dansken Morten Jespersen i en Peugeot 106.

Supernationella klassen såg Tony Croon som segrare i en Volvo S40. Han har inte någon seger sedan 1996, men raden av andraplaceringar hade han tappat räkningen på. Dagens seger var därför desto mer välkommen. På andra plats kom Jimmy Holmqvist från Gästrikland och på tredje hamnade årets svenske mästare Lars Jonsson från Höljes. Han tog sig förbi Kalix Fredrik Tiger som släppte en liten lucka i allra sista kurvan.

Liksom vid deltävlingen i Kalix hade supermotardförarna svåra förhållanden under semifinalheaten. Vid det ena var det ösregn och mycket oberäkneligt. Årets svenske mästare i supermotard heter Ola Eifrém från Stockholm. Det räckte för honom att komma fyra i finalen för att säkra guldet. Etta i årets sista deltävling kom Jörgen Huvell från Motala på en Husaberg med tidigare crossmästaren Jocke Karlsson på en andraplats. Hässleholms Martin Lind var mycket nöjd med sin tredjeplats som räckte till SM-silver.

Götene MK, SM-final Rallycross, 11-12 september 2004
Resultat A-final division 1: 1) Michael Jernberg, Skene MS, Ford Focus, 3.41,86, 2) Lars Larsson, do, Skoda Fabia, 3.43,29, 3) Thomas Rådström, Vännäs MK, Hyundai Accent WRC, 3.45,64, 4) Kenneth Hansen, Götene MK, Citroën Xsara, 3.56,93, 5) Guttorm Lindefjell, N, Hyundai Accent WRC, 3.58,91, 6) Per Eklund, Finnskoga MK, Saab 9-3, utesluten.

Slutställning i SM div 1: 1) Per Eklund, 71 p , 2) Lasse Larsson, 65 p, 3) Michael Jernberg, 60 p, 4) Kenneth Hansen, 55 p, 5) Thomas Rådström, 48 p, 6) Guttorm Lindefjell, 37 p, 7) Stig-Olov Walfridsson, 36 p, 8) Marko Jokinen, 36 p, 9) K-G Lindqvist, 36 p, 10) Stefan Strand, 24 p.

Resultat A-final division 2: 1) Mattias Thörjesson, Ryds MK, Opel Astra, 4.00,34, 2) Per Gustafsson, Vara MK, Peugeot 206 RC, 4.01,51, 3) Peter Hedström, MK Ratten, Renault Clio, 4.06,38, 4) Mika Koski, Fin, Honda Civic, 4.07,50, 5) Marcus Nilsson, Tomelilla MK, Peugeot 206 RC, 4.32,98, 6) Jimmy Farsbo, Linköpings MS, Honda Civic, Utesluten.

Slutställning i SM div 2: 1) Per Gustafsson, 75 p, 2) Mattias Thörjesson, 71 p, 3) Jimmy Farsbo, 56 p, 4) Mika Koski, 52 p, 5) Peter Hedström, 47 p, 6) Mads Leth Sörensen, 43 p, 7) Niklas Hagström, 33 p, 8) Jenny Eliasson, 29 p, 9) Marcus Nilsson, 24 p, 10) Nicolai M Sörensen, 22 p.

Resultat A-final JSM: 1) Martin Lundqvist, Fagersta Mk, Citroën AX Sport, 4.09,71, 2) Mattias Ledin, MK Kopparberg, Citroën Saxo VTS, 4.14,79, 3) Morten Jespersen, Dk, Peugeot 106, 4.16,12, 4) Santosh Berggren, Falköpings MK, Citroën AX GTI, 4.16,44, 5) David Johansson, Vara MK, Citroën AX Sport, 4.16,48, 6) Robert Norss, Vetlanda RRC, Honda Civic, brutit.

Slutställning i JSM: 1) Martin Lundqvist, 128 , 2) Mattias Ledin, 126 p, 3) Linus Emilsson, 107 p, 4) David Johansson, 98 p, 5) Robert Norss, 93 p, 6) Robin Olsson, 73 p, 7) Santosh Berggren, 56 p, 8) Fanny Trygg, 47 p, 9) Ronni Jensen, 46 p, 10) Morten Jespersen, 33 p.

Resultat A-final Supernationella: 1) Tony Croon, Bollnäs MK, Volvo S40, 3.53,16, 2) Jimmy Holmqvist, Gestrike GT, do, 3.54,43, 3) Lars Jonsson, Finnskoga MK, do, 3.55,73, 4) Fredrik Tiger, Kalix MK, BMW Compact, 3.56,29, 5) Mats Öhman, Älvsbyns MS, Volvo S40, 3.56,94, 6) Urban Bergström, Finnskoga MK, do, 4.36,03.

Slutställning i SM Supernationella klassen: 1) Lars Jonsson, Finnskoga MK, 131 p, 2) Jimmy Holmqvist, 100 p, 3) Urban Bergström, do, 98 p, 4) Tony Croon, 95 p, 5) Thomas Öhman, 65 p, 6) Per-Anders Johansson, MK Team Westom, 62 p, 7) Jonas Andersson, 61 p, 8) Jan-Krister Nilsson, 51 p, 9) Mats Öhman, 47 p, 10) Johan Wärnbring, 42 p.

Resultat A-final supermotard: 1) Jörgen Huvell, SMK Motala, Husaberg 650, 10.17,80, 2) Joakim Karlsson, Tranås MS, Yamaha 501, 10.18,13, 3) Martin Lind, FMCK Hässleholm, Husaberg FS 650, 10.21,70, 4) Ola Eifrém, MS Stockholm, KTM 525, 10.33,00, 5) Johan Stambeck, Linköpings MS, Husaberg 650, 10.22,79, 6) Bo Högberg, SMK Gävle, KTM 525, 10.30,99, 7) Daniel Jansson, Göta MS, KTM, 10.34,12, 8) Henrik Karlsson, Örebro MK, Yamaha 450, 10.34,46, 9) Kenneth Boding, Kortedala MK, Honda CRF 500, 10.37,92, 10) Christian Kronnäs, AMF Södertälje, Suzuki DRZ 400, 10.40,91.

Slutställning i SM supermotard: 1) Ola Eifrém, 83 p, 2) Martin Lind, 81 p, 3) Joakim Karlsson, 67 p, 4) Bo Högberg, 66 p, 5) Jörgen Huvell, 54 p, 6) Henrik Karlsson, 51 p, 7) Johan Ejdehage, 47 p, 8) Johan Stambeck, 44 p, 9) Kenneth Boding, 39 p, 10) Daniel jansson, 36 p.
Håkan Tonér
Presschef rallycross-SM
Alla resultatlistor finner du under resultat eller här>>


04-09-13 Kenneth Hansen avkörd i SM-finalen
Kenneth Hansen slutade fyra i SM-finalen i rallycross på Kinnekulle Ring. Göteneföraren hade pole position efter att ha satt två snabbaste kvaltider. Kenneth fick en fin start och tog ledningen in i första sväng. Men där blev han attackerad av Per Eklund som genade och körde klockrent in i sidan på Hansens Citroën så att han handlöst snurrade av banan. Per blev svart flaggad och diskad från finalen.
- Jag är bara så trött på honom, suckar Kenneth tungt och syftar på sin ständige antagonist Eklund. Hans SM-guld var ju redan i hamn så jag kan inte fatta vad han sysslade med.

Kenneths missöde innebar också att han tappade SM-medaljen och blev nu istället fyra i SM-serien. Hansens olycka i finalen öppnade istället för Skeneföraren Michael Jernberg. Micke hade kvalat in i A-finalen via seger i B-finalen och rundade hela fältet medan Hansen snurrade av. När väl Micke nappat åt sig ledningen körde han stadigt mot segern. Lasse Larsson försökte hinna ikapp men lyckades inte och blev tvåa både i finalen och SM-serien också. Jernbergs toppresultat gjorde att han avancerade i SM-tabellen och la beslag på bronset. Thomas Rådström blev trea i mål. Kenneth lyckades trycka sig förbi Guttorm Lindefjell i allra sista sväng efter att de två haft en tuff kamp. Nästa tävling för Hansen blir den nästsista EM-tävlingen i Polen om 14 dagar.
Mer bilder och info hittar du på: www.hansen-motorsport.se


04-09-06 Resultatlista Rallycross SM i Strängnäs pdf

04-09-12 Per Eklund svensk mästare i rallycross efter kaosfinal
Egentligen borde man vara glad om man blivit svensk mästare i rallycross. Men Per Eklund var långt ifrån glad när han vann årets mest prestigefyllda mästerskap som avgjordes på Kinnekulle Ring på söndagen. Han kände sig illa behandlad av domarna efter en märklig situation i A-finalen. - Jag blev svartflaggad för att ha kört utanför banmarkeringen och ingen annan, dundrade Eklund efter att avgas- och gummiröken skingrats och känslorna slutat att svalla på Kinnekulle Ring. Visst diskades Eklund i en rörig start där alla satsade på att vara först in i startsvängen efter asfaltsplattan. - Men varför jag? Alla körde på samma linje! Då borde ju åtminstone några till ha svartflaggats, vi har kört det spåret hela dagen.

Uteslutningssituationen uppstod efter att Hansen tagit starten följd av Eklund med Lasse Larsson på utsidan och Thomas Rådström i Eklunds bagagelucka. Rådström tryckte till Eklund som i sin tur touschade till den inbromsande Hansen. - ”Rådis” smet förbi mig ytterligare en halvmeter till bredvid banan, men han fick ingen svartflagg. - Varför inte, säger Per Eklund frågande. Men för Per Eklunds vidkommande hade inte resultatet i A-finalen någon betydelse. Redan i kvalet stod det klart SM-guldet var hans i år, och ingen annans. - Visst kändes det skönt efter ett så pass klockrent kval att redan vara klar mästare, men jag hade så gärna viljat vinna A-finalen också, och inte tvingats stå bredvid, sade han. Först över mållinjen var dock Michael Jernberg. Men sedan följde diskussioner om den tuffa svartflaggningen av Eklund. - På TV-bilderna ligger vi på rad allihopa med Larsson instängd. - Men vad hjälper det när ett domarbeslut från en faktadomare inte kan överklagas, förklarar Per Eklund För den 58-årige värmlänningen är SM-tecknet ett fint delbokslut på en annars lite motgångsfylld EM-säsong. Inledningsvis gick det bra, men efter en krasch har det varit tufft att komma igen. Mitt under säsongen har han även bytt klubbadress. Efter en dispyt med MK Team Westom, som han tävlat för under 40 år, har han Finnskoga MK som ny adress. - Visst har det varit mycket, men guldet sitter fin. Det är nästan svårare att vinna SM än EM, avslutar han.
Göran Björklund, Newsroom


04-09-07 SM i Strängnäs 4-5 september 2004
Så har vi kommit till den näst sista deltävlingen i årets SM och den kör vi på Strängnäs Motorstadion. Vi kom till banan vid åttatiden på fredagskvällen. Dom har ju lovat fint väder hela helgen. När vi tittade ut på lördagsmorgonen sken solen från en klarblå himmel. Bättre sensommar väder kan man inte få. Skruva lite på bilen, sen var det besiktning. Förarmöte, och sedan första träningen. Vi fick köra två träningar idag. Träning nummer två och det går kanonbra för Jonas som är snabbast på den fria träningen. Så var det dags för den obligatoriska tidsträningen. När alla har kört den, är det för en gång skull Jonas som är snabbast. Första kvalet så. Jonas kör ihop med Lars Jonsson, Tony Croon. Thomas Öhman och Per-Anders Johansson, och när dom kommer till första kurvan, vad händer då, jo Perra kör på Jonas bakifrån så han väder runt, får backa för att komma på rätt håll igen. En klar svartflagg, men Perra får ingenting för detta. Jonas får en trettonde tid i första. I det andra kvalet får Jonas till en kanonstart och kör runt på en kanon tid. det visar sig till slut när alla kört att det är den snabbaste i andra kvalet. I det tredje kvalet får han återigen köra ihop med Lars Jonsson och Tony Croon, Per-Anders Johansson och Urban Bergström. Han får till en bra start och är först ut efter den första kurvan och det här går fort. När Jonas tar alternativet så är det så jämt mellan han och Lars, Men Lars är lite före och Jonas fickparkerar mellan Lars och Tony. Lars vinner före Jonas med Tony på den tredje platsen. Och fort gick det, för både Lars och Jonas är under 2.28. Lars 2.27.42 och Jonas 2.27.92, det är dom snabbaste tiderna för dagen i den supernationella klassen. A finalen så. Lars och Jonas står i första rutan, Thomas Öhman och Tony Croon i den andra, Jimmy Holmqvist och vinnaren av B finalen Christer Johansson i den tredje rutan. Starten går, det sägs att man inte kan tjuvstarta i rallycrossen, men i Strängnäs kan man, i varje fall Christer. Jag hörde att Perra gjorde en likadan, såg tyvärr inte B-finalen. Men Christer, han gör en sån klockren tjuvstart man bara kan göra. Vinkar dom av, i helskotta heller, dom släpper den, inte klokt. Han var före hela startfältet när det blev grönt. Det står sex bilar på plattan och väntar på grönt, då åker en av dom, fem står kvar tills det blir grönt, då är Christer i höjd med dom som står i första ledet. Inget annat än en klockren tjuvstart. Tråkigt med ett sådant avslut på en mycket bra tävling förövrigt, med bra RALLYCROSS från förarna. Christer är först in i första kurvan, Thomas är tvåa, Jonas, Jimmy och Tony fastnar på något sätt i varandra och åker ut i sandfållan. Tonys bil går sönder och får problem, Lars Jonsson har punktering, kränger av däcket från fälgen och får bryta, SM mästare som han är, vid målgång är det Christer som är först, Thomas Öhman tvåa, Jimmy trea, Jonas fyra, Tony blir femma och Lars sexa .
Vid datorn
Bertil Arvidsson

04-09-05 Explosionsartad helg....
Det var helt enkelt inte Stig-Olovs helg. På den fria träningen gick allt strålande, men under tidsträningen kom han in fel i en sväng och höll på att få stopp alldeles på bilen. Morgan Antonsson "sköt" motorn och fick avstå tävlandet i helgen. Det gav Stig-Olov fjärde startspår i första kvalheatet, som var väldigt tätt och bökigt i början och flera bilar körde ihop. Men Stecka var bra med tills han på andra varvet fick lov att bryta när drivaxeln rasade. Det första heatet vanns av Kenneth Hansen före Lasse Larsson och Mikael Jernberg. Stefan Strand fick bryta även han, eftersom han råkade ut för en motorbrand. Läs mer på www.walfridsson.com (under tävlingsrapport) där vi följt div. 1 heat för heat. Under bilder hittar du även några kort från tävlingen

04-09-05 Kenneth Hansen fick revansch i Strängnäs.
Kenneth Hansen säkrade nyligen sitt 12:e EM-guld i rallycross. I årets SM-serie har han inte varit lika framgångsrik och låg bara på en sjunde plats inför dagens lopp i Strängnäs.I SM-premiären i Tomelilla kom han inte ens till final och i Kalix tvingades han bryta A-finalen. Men idag fick han äntligen lite revansch när han överlägset vann A-finalen i den tredje deltävlingen som avgjordes i Strängnäs.
- Ja, det satt fint att äntligen få till ett toppresultat, jublar Hansen belåtet. Bilen gick perfekt i finalen och jag kunde attackera precis så hårt jag behövde.
Kenneth hade pole position i A-finalen med Thomas Rådström bredvid sig i första ledet. Hansen gjorde en kanonstart och tog kommandot direkt. Lasse Larsson hängde sig fast i Hansens stötfångare första varvet, men orkade inte hålla det tempo som Kenneth skruvade upp. Efter halva loppet drabbades Larsson av växellådshaveri. Guttorm Lindefjell, som låg längre ner i fältet, uppfattade aldrig att Larsson fick problem och de två körde ihop rejält så båda fick bryta. ”-Tackar” sa Per Eklund som fick fritt fram och kunde köra i mål som tvåa efter Kenneth. Michael Jernberg rattade in som trea och Rådström, som så småningom fick fart, blev fyra. Med dagens seger avancerade Kenneth rejält från sin sjunde plats till en tredje plats i SM-sammandraget
- SM-guld blir nog svårt eftersom Eklund har ett stort försprång i tabellen, säger Kenneth. Min målsättning inför SM-finalen på Kinnekulle Ring nästa helg är att försöka vinna det racet och att det förhoppningsvis kan ge en SM-medalj.
Som sagt fjärde och sista deltävlingen i rallycross SM i Götene på Kinnekulle Ring redan nästa helg, 11-12 september.
04-09-01 Final i Svealandscupen i Rallycross.
Horndals MK och Masarna Speedway inbjuder till FINALEN i Svealandscupen i Rallycross
Lördagen den 9 oktober 2004 kl. 12,00. Läs hela inbjudan>>

04-08-31 MK Westom tvingas ställa in
MK Team Westoms rallycrosstävling ingående i Götalandscupen tyvärr är inställd på grund av för få anmälda.
04-08-24 rallycross-SM i Strängnäs
Årets nya mästerskapsserie inom svensk motorsport - Xtreme rallycross - har varit på turné! Premiärtävling på landets sydligaste bana - Svampabanan i Tomelilla - och så bar det av nästan så långt man kan komma norrut - till Kalix MK:s härliga rallycrossbana på Kalix Motorstadion i slutet av juli.
Publiken har redan upptäckt att kombinationen supermotard med tvåhjulingar och rallycross med bilar är sällsynt häftigt. Aldrig hade så många åskådare kommit till Kalix för att se på rallycross som vid tävlingen i sommar. Fyllda läktare redan på lördagen - det är inte arrangörerna bortskämda med tidigare. Nu tar serien ett avslutande kliv till mer tättbefolkade områden av landet.
Strängnäs MS står på tur att bjuda in en storpublik till den näst sista deltävlingen i serien Xtreme Rallycross. Strängnäs Motorstadion lördag och söndag den 4 och 5 september är det som gäller nu närmast. Närheten till Stockholm signalerar att en ny publik från storstaden kan förväntas till tävlingen. Inte minst har ryktet gått i tvåhjulskretsar att här kan man lära sig ett och annat om hur man ska framföra sin hoj. Innehojen idag är ju en supermotardskapelse.
Xtreme rallycross bjuder på det bästa av två världar. De högsta mästerskapsserierna i rallycross och en helt nyinstiftad SM-serie för motorcyklar. SM-klasserna som ingår i serien är Division 1, Division 2, Junior-SM och klassen Super Nationell - och så den nyinstiftade SM-klassen supermotard för motorcyklar.
Efter två SM-deltävlingar har vi Stockholm i toppen av tabellen i supermotard! Det är Ola Eifrém, KTM, som efter seger i Tomelilla och en fjärdeplats i Kalix har kopplat greppet med 43 poäng inför den tredje deltävlingen. Med det har han ett försprång på 5 poäng före fjolårsmästaren - då körde man om RM - Bo Högberg, KTM, från Gävle. På tredje plats ligger skåningen Martin Lind, Husaberg, från Hässleholm, som var den klart lysande stjärnan i Kalix. Han hade genomgående segrar i sina kvalheat och seger även i finalen. Lind har skrapat ihop 36 poäng och det delar han med tidigare crossmästaren Joakim Karlsson - tävlande för Tranås MS.
SM-tabellen i högsta divisionen i rallycross ser lite underlig ut. Mest för att man får gå ända ner till sjundeplats i Div 1 innan man hittar den redan färdige Europamästaren i rallycross - Kenneth Hansen, Citroën Xsara - men man kan ju inte ha turen med sig överallt hur skicklig man än är. Det innebär att han kommer till start hungrigare än någonsin, för chansen finns. De konstigaste saker kan hända i rallycrossen, så Kenneth kommer att göra allt han kan för att krångla sig uppåt i tabellen. Helt säkert.
I täten ligger Per Eklund med sin Clarion-Saab - platsen före regerande mästaren Lasse Larsson i en Skoda Fabia, som har visat sig vara både snabb och driftssäker. Trea ligger Stig-Olov Stecka Walfridsson som i år återfinns i Kenneth Hansens fjolårsbil. Han tycker nog inte att hah har gjort vare sig bilen eller sig själv rättvisa hittills - så han kommer nog att göra allt för att ta sig upp i topp i Strängnäs.
Så fick Thomas Rådström äntligen fart på sin Olsbergs-Hyundai WRC till Kalix och sedan han gjort några spårval som ingen annan upptäckt i en av kurvorna blev ha tvåa i finalen. Räkna med att han också kommer att ha höga ambitioner i Strängnäs.
I div 2 kom det en danska attack i Kalix i form av två snabba Sörensen. Per Gustavsson, Peugeot, leder visserligen tabellen efter seger i Tomelilla och en andraplats i Kalix men Mads Leth Sörensen i en likadan bil knep segern där och är nu tvåa. Trea ligger Mattias Thörjesson från Ryd i Småland i en Opel Astra.
Juniorerna har på samma sätt som den Supernationella klassen hunnit med ytterligare en deltävling efter Kalix. Helgen efter Kalix var det dags för Älvsbyns MS att arrangera de två klassernas femte deltävling i SM-serien .
Efter fem deltävlingar leder Mattias Ledin JSM i sin Citroën Saxo VTS på 90 poäng. Det gör han före Linus Emilsson i en AX GTI på 84 och Martin Lundqvist i en AX Sport på 82 p.
Ett smärre jordskred krävs för att inte Lars Jonsson från Finnskoga MK ska ta sin Volvo S40 till seger den här säsongen i klass Super Nationell. Två deltävlingar återstår och Jonsson leder med 26 poäng före klubbkompisen Urban Bergström. Trea ligger Jimmy Holmqvist från Gestrike Racing Team på 65 poäng. Tony Croon, Bollnäs, och Perra Johansson från Arvika tillhör det gäng som har en chans att ta sig upp till medaljdiskussioner om att går dem väl i händer i Strängnäs.

Preliminär tidsplan på Strängnäs Motorstadion:
Lördag den 4 september:
8.30 Supermotard träning och kval
13.30 Rallycross träning
15.15 Rallycross tidsträning
16.30 Rallycross kvalomgång 1
Söndag den 5 september:
09.00 Rallycross warm up
10.00 Rallycross kvalomgång 2
11.00 Supermotard semifinal
11.45 Obligatorisk grid show
12.30 Supermotard sista chansen
12.50 Rallycross kvalomgång 3
14.20 Finaler
TV-tider
SVT24 sänder en halvtimme från rallycross-SM och en halvtimme från supermotard-SM i separata program.
Strängnästävlingen sänds lördagen den 11 september kl 18.00 respektive kl 18.30.
Finaltävlingen i Götene sänds lördagen den 18 september kl 18.00 respektive 18.30.

04-08-20
Resultat Pär Holcks memorial 2004 TP-data

04-08-16 Team JB och EVO-cupen i Haninge
Den fjärde deltävlingen i EVO-cupen skulle gå i Haninge. Dit kom vi på fredagskvällen. Det hade regnat på dagen. EL kunde dom inte erbjuda. Här är vi några mil utanför Sveriges huvudstad Stockholm, och dom kan inte få fram en sponsor som kan ställa dit ett par ELVERK som kan förse hela depån med EL, DÅLIGT. Lördags morgon, fint väder och det skulle köras träning och två kval. Det började ju inte så bra, för när dom släppte iväg klass 2 första heat, så höll Jocke Karlsson på att köra på en funktionär som stod mitt i banan och pratade i komradion. Det var lite snurrigt, dom fick ju rödflagga och starta om. I det första kvalet får Jonas till en bra start och är på väg mot en bra tid, men på det sista varvet när han tar alternativspåret, ( det var markerat med ett antal koner ) så välter han den sista konen och får fan i mej SVART FLAGG för detta. Han var inte ensam om detta, det var ett antal bilar till som fick svart flagg för samma förseelse. Det kom som en chock, visserligen hade dom pratat om det på förarsammanträdet och att det skulle bli någon form av bestraffning om dom var när konerna, MEN DOM SA INTE ATT DET SKULLE BLI SVART FLAGG. Det blev ett jävla hallå om detta. Nytt förarmöte. Nu skulle dom byta ut konerna mot en däckstrave i början och en i slutet och däremellan två koner, men det blev fortfarande SVART FLAGG om du körde på däck eller kon. Detta var ju inte klokt. En rolig grej till, domaren hade nog glömt sina glasögon hemma, för svart flaggorna dom duggade tätt. Som när Stefan skulle ut i fjärde kvalet. Han står i det yttersta, starten går, iväg åker dom, upp över kullen och ner på andra sidan, i bredd, Stefan får en smäll på vänster sida och blir utknuffad i räcket på höger sida, kör sönder bilen och blir stående och får fan i mej SVART FLAGG för detta, dom är fan i mej inte kloka. Hur fan kan du få svart flagg när du blir utknuffad i räcket och fastnar där??. Åter till tävlingen. Andra kvalet så. Jonas kör bra även här och får en tredje tid, men han måste ju sätta två tider till på söndagen för att få en platssiffra. Söndags morgon och warmupp. Jonas får till det även i tredje kvalet och får en femte tid. Fjärde kvalet och nu gäller det att få till en bra tid. Han gör en bra start och lägger sig bakom Christer Johansson. Det går fort. Men vad händer, jo, Jonas kör sönder en drivaxel och det var slutåkt för denna gång.
Bertil Arvidsson

04-08-16 Kenneth Hansen säkrade ny EM-titel i Holland.
Kenneth Hansen har säkrat EM-titeln! Hansen blev trea i den holländska EM-deltävlingen efter segrande fransmannen Jean-Luc Pailler och tvåan svenske Michael Jernberg. Det räckte för att Kenneth skulle komma utom räckhåll för sina närmsta titelkonkurrenter Jos Kuypers (NL) och Morten Bermingrud (N).
- Otroligt härligt, jublar Kenneth tillsammans med sitt Citroen-team. Som alltid är även det här 12:e EM-guldet en lagseger. Vi är ett starkt team och funkar 100 ihop.
Dagens segare på Eurocircuit, Jean-Luc Pailler, ledde från start till mål. Michael Jernberg blev tvåa och gjorde en strong insats genom att hålla Kenneth bakom sig alla finalvarven.
- Jag låg precis i Mickes stötfångare, berättar Kenneth. Men mer gick det inte att göra åt honom eftersom han hade hittat både farten och taktiken idag. Jag fick nöja mig med en tredje plats.
Fyra blev Jos Kuypers (NL) följd av Pavel Koutny (CZ) och på sjätte och sista plats hamnade Sverre Isachsen (N).
Hansen hade det struligt i början av tävlingen och hade svårt att få till en bra rytm i körningen. Inte förrän i sista kvalheatet funkade det som det skulle och i finalen var bilen precis som Kenneth vill ha den.
- Den nya EM-titeln kom lite oväntat tidigt på säsongen, säger Kenneth. Jag visste i bakhuvudet att det var möjligt att säkra redan nu, men det var också beroende på hur de andra körde. Eftersom nu varken Kuypers eller Bermingrud lyckades ta poäng från oss idag så räckte tredje platsen till EM-guldet. De har varit ganska ojämna i sina resultat medan vi har en hög jämn serie bra poängplatser. Det var det som avgjorde till vår fördel i år.
Det återstår två EM-tävlingar, Polen och Tyskland i slutet av september. Innan dess ska Hansen köra de återstående två SM-tävlingarna i Strängnäs och Götene.

04-08-11 Supernationella supportrace i Belgien
Då var turen kommen till Belgien och en EM deltävling, där dom supernationella kör support race. Vi kom ner till banan på fredag eftermiddag och även i år var det jävl.... varmt. Åskan slog några gånger och det kom lite regn.
Lördag förmiddag och det var träning nummer ett. Det var blött, så det blev skurna däck för dom flesta, men inte Steffe. Förarmöte och träning nummer två. Första kvalet. Jonas kör till sig en åttonde tid efter en bra start, men i första böjen fick han en smäll av Urban Bergström och snurrade runt. Stefan kör till sig en fjortonde tid i första.
Nu ska vi komma ihåg att Stefan kör en klass två bil med en motor som är på 2400 cc. På banan hänger han med rätt bra, men i starten är det lite tungt. Benny tar en andra tid i sitt heat, där det blev omstart efter att den stackars Pekka rullat i startkurvan, andra gången i år. Men vi vet hur Pekka är, lika gla och go ändå. Nu blev det inte så mycket på bilen, lite plåtrikt, men mest blev det att ösa bilen tom från jord och grus, och det gjorde dom, Pekka, Lars, Jonas, Jörgen och Steffe mfl.
På kvällen dukades det upp ett långbord med alla Svenskar, vi var elva team så det blev ganska långt och trevligt blev det också. Söndags morgon och warmupp. Strålande fint väder. Andra kvalet. Jonas får en åttonde tid igen efter att ha kört punktering på höger fram. Pekka kommer tillbaka och får en nionde tid. Steffe kör till sig en elfte tid och Benny får en tredje tid, vet inte vad som flugit i gubben men han kör bra. Innan andra omgången var slut körd med div. 1 som sista bilar, händer en otäck olycka, en bil sladdar in i räcket vid mållinjen och åker runt och in i nästa räcke.
Vid detta räcke står sjukvårdarna och brandmännen samt ett litet barn. En brandman skadar sig, dock lindrigt men barnet däremot blir fastklämd och får allvarliga skall & bukskador. Vad vi vet i skrivande stund, så har läget blivit stabilare, men som sagt så vet inte så mycket om hur det är med barnet. Det tog tid, men till slut körde dom färdigt andra kvalet. Det bestämdes att köra klar tävlingen.
Tredje kvalet. Här få Jonas till en kanonstart efter ett par tjuvstarter. Han behåller ledningen in i mål. Han får en första tid och tar sig till A-final som femte bil. Pekka och Steffe tar sig båda till C-final.
I C-finalen får Pekka problem med motorn och bryter, Steffe kör in som tvåa efter Mats Öhman som går upp till B-final. Jörgen Larsson vinner B-finalen och går upp till A-final.
Frode Holte, Urban Bergström, Benny Isberg, Jonas Andersson, Morten Langörgen och Jörgen Larsson skulle göra upp om platserna i finalen. Frode Holte tar starten före Benny Isberg. Benny har häng på Frode och "gubben" gör allt han kan för att köra förbi. Men i innerkurvan tar han i för hårt och glider ut och vips så var Urban förbi. Frode vinner Urban tvåa, Benny trea Jonas fyra, Jörgen femma och Morten sexa.
När dom hade gått i mål utbrast ett publikjubel, varför, jo alla sex satte igång och bränna däck. Det gillar den Belgiska publiken.
Resultat
1. Frode Holte, Norge, Volvo S 40 2. Urban Bergström, Sverige, Volvo S 40 3. Benny Isberg, Sverige, Volvo S 40 4. Jonas Andersson, Sverige, Volvo S 40 5. Jörgen Larsson, Sverige, Volvo 240 6. Morten Langörgen, Norge, Volvo S 40 7. Torleif Rafoss, Norge, Volvo 240 8. Mats Öhman, Sverige, Volvo S 40 9. Alf Öberg, Sverige, Volvo S 40 10. Lars Sakariassen, Sverige, Volvo PV 11. Dag Inge Myrseth, Norge, BMW 318 12. Stefan Martinsson, Sverige, Volvo 240 13. Tommy Bakkerud, Norge, Subaru Impreza 14. Knut Ludvugsen, Norge, Opel Kadett GSI 15. Per-Erik Israels, Sverige, Volvo S 40 16. Roy Olsson, Sverige, Volvo S 40 17. Peter Thijs, Belgien, BMW 320i 18. Thomas Fjeld, Norge, Volvo S 40 19. Lars Englund, Sverige, Volvo S 40 20. Johan Sleeckx, Belgien, BMW 318
Bertil Arvidsson

04-08-08 Kenneth Hansen tog hem segern i Belgien
Kenneth Hansen vann den sjunde EM-deltävlingen i rallycross efter att ha lett A-finalen från start till mål.
Det såg ut som en promenadseger, men inne i bilen kämpade Kenneth mot hettan och sin handledsskada.
- Härligt! jublar Kenneth efter målgång. Det har varit en lång dag. Inte förrän vid 19-tiden gick A-finalen på grund av olyckan tidigare i dag. Allas våra tankar går givetvis till de två skadade personerna och till deras familjer.
Olyckan var framme i andra kvalomgången när den tjeckiske föraren Milan Schmied förlorade kontrollen på sin bil och kraschade in i ett räcke. Intill räcket fanns ett antal personer som inte hann undan och som blev klämda. De har förts till sjukhus och tillståndet är kritiskt men stabilt.
När Kenneth hade tagit ledningen i A-finalen fick han genast en lucka då norrmannen Morten Bermingrud och fransmannen Jean-Luc Pailler hade en stenhårt fight om andraplatsen. Pailler vann den duellen och slutade tvåa efter att först ha fått bekänna färg när tjecken Pavel Koutny jagade ivrigt alla de sex finalvarven.
Bermingrud blev fyra följd av den andra norrmannen Sverre Isachsen och holländaren Jos Kuypers.
Kenneth drygade ut sin EM-ledningen ytterligare med dagens seger och leder på 109 poäng före Bermingrud på 82 och Jos Kuypers på 80.
Nästa tävling går redan nästa helg i Valkenswaard i Holland.
www.hansen-motorsport.se

04-08-04 SMK Nyköping Rallycrosstävling flyttad
SMK Nyköping Rallycrosstävlingen är flyttad till 22/8 och anmälan kvarstår för er som anmält sig. Anmälningstiden för övriga intresserade utgår 040812.
Frågor ring SMK 0155-283252 eller kjell 0708-422872

04-08-02 Resultat från Rallycross SM i Älvsbyn 31 juli
www.alvsbynsms.nu

04-07-28 Livet runt Rallycross SM
www.walfridsson.com finns det lite betraktelser från livet runtomkring tävlandet på Rallycross SM från Kalix. Där kan man se lite hur vardagen ser ut, hur teamet spexar och hur man förbereder sig. Gå in på hemsidan och titta under bilder.
På hemsidan kan du även se direktrapporteringen som var, heat för heat, den aktuella SM-ställningen och se Pär Backmans kort.

04-07-25 Lotteri för Perra Johanssoni i finalen!
Helgens SM-tävling i rallycross i Kalix blev till ett lotteri när det vankades final för Perra Johansson. Molkomsförare Johansson fick inte alls till det i kvalen och det blir för Perra att till att rannsaka sig själv inför nästa deltävling i Älvsbyn nu nästa helg.
- Chaufförskladd, jag fick inte alls till några tider, kommenterar Perra självkritiskt sin körning i kvalheaten. Ihopskrapade poäng i kvalen räckte i alla fall till C-final, och där det gick desto bättre. Perra tog utan några större problem hem denna och B-final stod på tur.
Då öppnades skyarna. En rejäl regnskur som slutade just innan B-finalen gjorde denna till ett veritabelt lotteri, speciellt då inte förarna fick tillåtelse att svida om till regndäck på bilarna. Banan förvandlades till lervälling. - Rena gyttjebadet, menar Perra om den slumpartade finalen. Jag var ena stunden uppe på andra plats andra stunden nere på femte. Till slut blev det tredje plats och nio välbehövliga poäng i SM-fighten. Nio ja, den siffran gäller också för antalet finaler Perra kört i år, mest av alla i årets SM-serie faktiskt.
Efter 112-milsfärden upp till Kalix väntar nu ett par dagars semester som får bli mental uppladdning för Perra inför nästa deltävling nu nästa helg. Denna körs i en annan norrlandsmetropol, Älvsbyn, dit det är betydligt kortare, bara 13 mil att köra. -Till dess ska chauffören vara topptrimmad igen, lovar Perra.
Kalix, Rallycross-SM, 24-25 juli. Deltävling 2 av 4.
Resultat division 1: 1) Per Eklund, Team Westom, Saab 9-3, 2) Thomas Rådström, Vännäs MK, Hyundai, 3) Lasse Larsson, Skene MK, Skoda Fabia, 4) Guttorm Lindefjell, N, do, Kenneth Hansen, brutit, Stig-Olov Walfridsson, brutit.
SM efter 2 deltävlingar av 4: 1) Per Eklund, 41 p , 2) Lasse Larsson, 36 p, 3) S-O Walfridsson, 26 p, 4) Michael Jernberg, 22 p, 5) KG Lindqvist, Bolidens MK, 20 p, = Marko Jokinen, 20 p.
Resultat division 2: 1) Mads Leth Sörensen, DK, Peugeot 206 RC, 2) Per Gustafsson, Vara, Peugeot 206 RC, 3) Nicholai M Sörensen, DK, Peugeot 206 RC, 4) Jimmy Farsbo, Linköpings MS, Honda Civic, 5) Mattias Thörjesson, Ryds MK, Opel Astra.
SM efter 2 deltävlingar av 4: 1) Per Gustavsson, 43 p, 2) Mads Leth Sörensen, 35 p, 3) Mattias Thörjesson, 28 p, 4) Jimmy Farsbo, 26 p, = Niklas Hagström, 26 p, 6) Peter Hedström, 23 p.
Resultat JSM: 1) Martin Lundqvist, Fagersta MK, Citroën AX, 2) Mattias Ledin, MK Kopparberg, Citroën Saxo, 3) Santosh Berggren, Falköpings MK, Citroën AX, 4) Linus Emilsson, Falköpings MK, do, 5) Robert Norss, Vetlanda RRC, Honda Civic.
SM efter 4 deltävlingar av 7: 1) Martin Lundqvist, 70 p, 2) Mattias Ledin, 69 p, 3) Linus Emilsson, 64 p, 4) David Johansson, 56 p, 5) Robert Norss, 54 p, 6) Robin Olsson, 44 p.
Resultat Supernationella: 1) Lars Jonsson, Finnskoga MK, Volvo S40, 2) Urban Bergström, do, do, 3) Benny Isberg, Skene MS, do, 4) Per-Anders Johansson, MK Team Westom, 5) Jonas Andersson, Orust MS, do, 6) Jimmy Holmqvist, Gestrike RT, do.
SM-ställning efter 4 deltävlingar av 7: 1) Lars Jonsson, Finnskoga MK, 83 p, 2) Urban Bergström, do, 62 p, 3) Jimmy Holmqvist, Gestrike RT, 53 p, 4) Tony Croon, Bollnäs MK, Bollnäs MK, 46 p, 5) Per-Anders Johansson, MK Team Westom, 43 p, 6) Jonas Andersson, 36 p.
Resultat supermotard: 1) Martin Lind, FMCK Hässleholm, Husaberg 650. 2) David Starnberg, SMK Ockelbo, KTM, 3) Bo Högberg, SMK Gävle, KTM 525, 4) Ola Eifrém, MS Stockholm, KTM 525, 5) Joakim Karlsson, Tranås MS, Yamaha 501, 6) Jörgen Huvell, SMK Motala, Husaberg 650, 7) Henrik Karlsson, Örebro MK, Yamaha 450, 8) Håkan Lidgren, Umeå AK, KTM, 9) Johan Lennartson, Örfebro MK, Yamaha, 19) Tim Cedergren, SAMS, Husaberg 650.
SM efter 2 deltävlingar av 4: 1) Ola Eifrém, 43 p, 2) Bo Högberg, 38 p, 3) Joakim Karlsson, 36 p, = Martin Lind, 36 p, 5) Johan Ejderhage, 27 p, = Jörgen Huvell, 27 p, 7) David Starnberg, 22 p, 8) Joakim Engström, 17 p, = Kenneth Bodingh, 17 p, = Fredrik Eriksson, 17 p.

04-07-25 Per Eklund "paddlade" bäst i rallycross-SM i Kalix
Per Eklund utklassade allt motstånd i årets andra SM-deltävling i rallycross som avgjordes i Kalix på söndagseftermiddagen.
Ett våldsamt regn gav Eklund, som tog starten med sin röda Saab och var först genom den sjölika startsvängen, ett ointagligt försprång i A-finalen.
- Ibland är det bra med fyrhjulsdrift när det vattenplanar, det bara paddlade på istället för att slira, säger Eklund och tillägger:
- Det hade nästan behövts flytväst och oljeställ istället för flamsäker overall och störthjälm inne i kupén bakom ratten. Så mycket regnade det!
Fram till finalen handlade det om Per Eklund eller Kenneth Hansen i tungviktsklassen division 1. Eklund vann första kvalomgången som avgjordes redan på lördagen medan Hansen tog hem både den andra och den tredje.
- Kenneth hade pole position i det första startledet, men jag tror inte att det spåret var så avgörande här i Kalix som på andra banor.
- Så med den kanonstart som jag fick till höll det andra spåret bra fram till första svängen där jag var först över "vattenhindret", berättar Eklund som därefter fick ett solorace med fri sikt längst fram.
- Det var nära till att det hade blivit en varvning och det tillhör ju inte vanligheterna i dagens tuffa rallycross, berättar han.
För Eklunds vidkommande innebär detta att han tar ledningen i årets stenhårda rallycross-SM. Tvåa är Lasse Larsson som blev trea i Kalix.
- Dessutom var det en viktig seger för mig. Låt säga att den var mitt 40-årsjubiléum eftersom det i dagarna är så många år sedan som jag körde min första biltävling.
För den nu 58-årige värmlänningen var det även den första segern för sin nya klubb, Finnskoga MK.
- Men, säger Per. Det hade förstås varit roligare om jag tagit den för tre veckor sedan i Finnskogas EM-deltävling.
- Dock är det inte fel att åka 130-140 mil hem till Arvika i SM-ledning.
Tvåa i regnet var Thomas Rådström. Han var hela åtta sekunder efter Eklund i den Clarion-sponsrade Saaben, medan Kenneth Hansen inte slutade bättre än femma i A-finalen, trots de starka insatserna i kvalet under söndagen.

04-07-23 Rallycross-SM i Kalix
Thomas Rådström och ÷Stecka÷ Walfridson hotar Eklund och Hansen i rallycross-SM
Rallymästarna Thomas Rådström och Sitg-Olof ÷Stecka÷ Walfridson satsar båda på rallycross. Lite oväntat innebär det att det inte finns några direkt självskrivna guldkandidater som Per Eklund eller Kenneth Hansen i årets SM. Men helgens SM-arrangörer i Kalix gnuggar händerna.
- Med ÷Rådis÷ och ÷Stecka÷ blir det verkligen drag i butiken. Jag tror inte att vi har haft ett så bra SM sedan rallycrossens guldålder på 70-talet, säger Per Eklund som varit med längst i sporten med sitt Clarion Team Europe.
- I helgen får jag inte slita allt för mycket på bromsbeläggen, fortsätter han.
Och publiken tycker om den vitamininjektion som nytillskotten inneburit. Allra senast vid EM-deltävlingen i Höljes kom nästan 19.000 och vid SM-premiären i Tomelilla 5.000 åskådare, trots konkurrens från andra arrangemang och avsaknad av Thomas Rådström. Till helgens SM-deltävling förväntas en ny storpublik.
- Folk vill se fighter. I Höljes var det tre svartflaggningar i A-finalen, vilket jag aldrig varit med om tidigare.
- Och Kenneth Hansen körde bort sig i Tomelilla.
- Det visar hur tufft det är, säger Eklund och fortsätter:
- Utan det blir en strid på kniven för att bara kunna ta sig till en av A-finalens sex startrutor.
- Rådström vill säkert visa vad han kan inför den norrländska hemmapubliken.
- Och körkortslöse ÷Stecka÷ Walfridson får ju bara köra bil på inhägnat område, så där blir det säkert åka av.
- Där hade vi fyra man med mig själv, så tillkommer både Larsson och Jernberg.
- Det blir trångt både i startsvängen och om pallplatserna, konstaterar Per Eklund.
Västgöten Lasse Larsson leder SM i tungviktsklassen division 1, men bara två poäng före Eklund som sin tur har fyra poäng tillgodo på ÷Stecka÷ Walfridson. EM-ledande Kenneth Hansen ligger inte bättre än nia i SM-sammandraget. Allt efter en deltävling.

04-07-12 Xtreme Rallycross i Kalix
Årets nya mästerskapsserie inom svensk motorsport - Xtreme rallycross - drar norrut! Från att ha kört sin premiärtävling på landets sydligaste bana - Svampabanan i Tomelilla - bär det nu av nästan så långt man kan komma norrut - till Kalix MK:s härliga rallycrossbana på Kalix Motorstadion den 24 - 25 juli 2004.
Serien Xtreme rallycross bjuder på något helt nytt. Här kombineras det bästa av två världar. De högsta mästerskapsserierna i rallycross - för fordon med fyra hjul - och en helt nyinstiftad SM-serie för motorcyklar. SM-klasserna som ingår i serien är Division 1, Division 2, Junior-SM och klassen Super Nationell - och så SM-klassen supermotard för motorcyklar.
Premiärtävlingen i Tomelilla blev verkligen den succé som arrangörerna väntat sig. Över 4000 åskådare fick se en mycket spännande tävling. Hade vädret varit något mer inbjudande hade publiken varit ännu större.
Till Kalix kommer Lasse Larsson som ledare i Div 1 i sin uppseendeväckande välbyggda och snabba Skoda Fabia. Han leder serien med 2 poäng före Per Eklund med sin Clarionsponsrade röda Saab 9-3 - och på tredje plats med 15 p, Stig-Olov Walfridsson i Kenneth Hansens fjolårs-Citroën Xsara - numera Helmialackad i silver.
-Om jag är nöjd? Näe jag trodde allt på seger - sa Stecka efter premiärtävlingen.
Den här gången kommer Kenneth Hansen garanterat inte att missa A-finalen - inte av samma skäl som vid premiären i alla fall. Där blev han utesluten i brist på kvalresultat. Kenneth missade att ta alternativspåret vid sista kvalchansen och så gick det som det gick - uteslutning.
I Div 2 tog Per Gustavsson kommandot i sin Peugeot 206 RC med 23 p, trots störande moment innan helgen i form av havererad servicebuss. Dessutom en lånad ersättningslastbil som vägrade starta på väg till Tomelilla. Tvåa Niklas Hagström och trea Mads Leth Sörensen med 17 respektive 15 poäng.
Juniorerna kommer liksom Supernationella klassen till Kalix med tre deltävlingar i bagaget. För dessa två klasser gäller att premiärtävlingen kördes redan den 15-16 maj i Höljes, följd av tävlingen i Arvika 29-30 maj. Sedan var det dags att tävla tillsammans med de övriga klasserna i Xtreme Rallycross på Svampabanan i Tomelilla den 19-20 juni.
Efter tre deltävlingar leder Linus Emilsson JSM i sin Citroën AX GTI - om än knappt. Det gör han före Mattias Ledin i en Saxo VTS på 49 och Martin Lundqvist i en AX Sport på 48 p.
Den största klassen - den Supernationella - har Lars Jonsson från Finnskoga i ledningen inför Kalixtävlingen. Han har med sina två segrar tagit ett stadigt grepp om klassen. Med sina 61 poäng ser det ganska tryggt ut för Lars Jonsson. Urban Bergström och Jimmy Holmqvist i likadana Volvo S40 som Lars Jonssons, ligger tvåa och trea med 44 respektive 36 poäng.
Den spektakulära MC-klassen supermotard kryddade tävlingen i Tomelilla och kommer garanterat att göra detsamma i Kalix. Täta fighter som tilltalar både tvåhjulsfantaster och den traditionella rallycrosspubliken. Det var en erfarenhet som var lätt att dra efter premiärtävlingen. Många i publiken hade aldrig sett något liknande men var mycket nöjda.
Tidernas första SM-deltävling i supermotard vanns av rutinerade Ola Eifrém från Stockholm på en KTM 525.
-En standardhoj till skillnad från många konkurrenters - säger Ola Eifrém efter tävlingen. Han leder efter den första tävlingen med 25 poäng före tvåan Johan Ejdehage, KTM, från
Gränna med 22 p och trean Jocke Karlsson, Yamaha, med 20 p.

04-07-11
Svealndscupen rallycross Gestrike Racing Team 10 juli pdf

04.07.04 Kenneth Hansen tvåa i Höljes.
Kenneth Hansen hade en lång uppförsbacke i den svenska EM-deltävlingen i Höljes innan han till slut inför 18.700 åskådare blev tvåa i A-finalen efter segrande norrmannen Sverre Isachsen.
-Vilken final!, utropar Kenneth efter sin kämpainsats i finalloppet. Jag fick prova alla platser från sjätte till första innan det efter fem varv blev en andraplats, hack i häl på Isachsen.
A-finalen blev den mest dramatiska och händelserika på länge. Morten Bermingrud (N) hade bästa startspår men krokade ihop med holländaren Jos Kuypers efter starten. Det öppnade upp för Kenneth, som efter en kanonstart från sista led, kunde knipa tillfället och gå upp i ledning. Men innan han ens hade hunnit till nästa sväng hade Lasse Larsson lyckats trycka Hansen av banan. Kenneth kom igång igen men var då sist och långt efter ledande Larsson. Nu började Kenneth sin makalösa uppkörning och med en hissnande attack i körningen tog han in förlorad mark varv för varv.
Efter den tumultartade inledningen på finalen bedömde tävlingsledningen att det varit i hårdaste laget och uteslöt först Morten Bermingrud och Lasse Larsson för ojuste körning och sedan Jos Kuypers för att ha ignorerat teknisk varningsflagg.
Kenneth Hansen jagade under tiden vidare och avancerade successivt. Över det spektakulära hoppet på sista varvet satsade Kenneth allt och landade så gnistorna yrde. Precis innan målsväng var han ikapp Sverre Isachsen som tidigare kört om Lasse. Michael Jernberg tog en fin tredje plats.
Efter allt strul som varit i dag under kvalheaten var jag supertaggad till finalen och hade kämpat till sista blodsdroppen om det behövts, säger Kenneth.
- Nu ser jag fram emot en tids välbehövlig semester efter en kopiöst intensiv första halva av rallycross säsongen.
Kenneth leder fortfarande EM-tabellen med 89 poäng före Jos Kuypers och Morten Bermingrud som båda har 69.
Nästa tävling går om tre veckor och då är det SM-tävling uppe i Kalix.

04-07-01 Rallycross-EM, Eklund v/s Hansen i Höljes
Per Eklund hemmafavorit i den svenska EM-deltävlingen i rallycross Mellan 600-700 husvagnar finns redan på plats, trots att det är ett par dagar kvar till tävlingsdags. Intresset för den svenska EM-deltävlingen i rallycross som avgörs i Höljes kommande helg är rekordstort. Mycket tack vare en stjärnspäckad startlista och ett allt tuffare EM. - I och med den svenska EM-deltävlingen växlar vi upp ytterligare, förklarar förhandsfavoriten och hemmaföraren Per Eklund, Clarion Team Europe.
- Nu handlar inte svenskmötet bara om en kamp mellan mig Kenneth Hansen, Lasse Larsson och Michael Jernberg , utan även om Stig-Olov÷Stecka÷ Walfridson och Thomas Rådström, fortsätter han och tillägger att nu blir det mycket÷rött÷ att fajtas emot på banan.
- Frågan är, säger Per, om inte Hansen och teamkompisen Stecka Walfridson ska prova på att köra parspeedway mot mig, Jernberg, Lasse Larsson och Rådis.
- Stecka är het efter att ha fått andraplatsen i den norska EM-deltävlingen sedan Tommy Rustad diskats, fortsätter han.
Eklund kan se tillbaka på en otursförföljd säsongsinledning. I första deltävlingen uteslöts han på mycket tvivelaktiga grunder, i den tredje deltävlingen kraschade han mycket brutalt och den allra senaste, den femte förstördes A-finaldrömmarna av en punktering under kvalet. Men i kraft av bl a en seger och en fjärdeplats som bäst ligger han på delad tredjeplats i EM tillsammans med Morten Bermingrud, en poäng efter tvåan Jos Kuypers och ytterligare femton efter EM-ledande Kenneth Hansen.
- Årets EM är tuffare än någonsin, kanske kan den andra delen av EM-säsongen bli förar- och materialmässigt starkare än under toppåren i slutet av 70-talet och början av 80-talet.
- Att bara ta sig till A-final är en bedrift, menar Eklund.
Inför EM-deltävlingen i Höljes har uppladdningen störts något av det hastiga klubbytet från MK Team Westom i hemorten Arvika till EM-arrangören Finnskoga MK i Höljes.
- Det är synd att behöva lägga onödig kraft på detta, men jag tog beslutet efter den kritik som riktats mot mig från den nya klubbledningen för Westom, säger han.
Med klubbytet bakom sig ser Eklund fram mot Höljes-tävlingen som inleder den andra halvan av årets EM-serie.
- Jag hoppas på att kunna fira mina 40 år som tävlingsförare med en ny EM-seger på min nya hemmabana, avslutar han.

04-07-01 Per Eklund byter klubb efter 40 år
Per Eklund byter motorklubb efter klagomål EM-arrangören Finnskoga MK ny klubbadress
I 40 år har rallycrossföraren Per Eklund tävlat för Arvika MK och sedermera MK Team Westom. Men nu är det sluttävlat för klubben som fostrat den 58-årige värmlänningen till en av Sveriges och Europas främsta tävlingsförare med bl a VM-seger i rally och så sent som för några år sedan ett Europamästerskap i rallycross.
Enligt Per Eklund ligger klagomål från klubbledningen, på honom och teamet, bakom att han i förrgår fattade det drastiska beslutet att lämna moderklubben till förmån för nordvärmländska Finnskoga MK.
- Jag kallades till styrelsemöte förra veckan, jag trodde att det var för att jag i dagarna tävlat i 40 år för klubben, men så var det inte utan man framförde kritik mot att jag breder ut mig för mycket vid de träningar som klubben har på banan två gånger i veckan.
- Man menade att vi ställde vår transportbuss fel samt att vi hade en bil med eldsläckningsutrustning olämpligt parkerad på startplattan i samband träningen.
- Enligt deras mening hämmade mitt agerande den breddsatsning som klubben håller på med, säger Per Eklund samtidigt som han poängterar att utan elit får man inte heller några nya förare till klubben.
För helgens EM-arrangör, Finnskoga MK i Höljes, passar Eklunds hastiga klubbyte som hand i handske. Det kunde inte komma mer lägligt.
- Vi hälsar Per hjärtligt välkommen till klubben samtidigt som vi kan glädjas över att vårt eget förarmaterial förstärks. Sedan tidigare kör Marku Jokinen för vår klubb och med Per Eklund ökar vår status ytterligare.
- Europas bästa rallycrossarrangör förstärks med en Europamästare, säger Sven-Eric Adolfsson, ordförande i Finnskoga MK och mångårig tävlingsarrangör i Höljes.
S-E Adolfsson säger också att han ska ta Eklund under sina vingar som ledare och observatör i samband med EM- och SM-tävlingar.
- Det är vårt klubbstöd, förklarar han.
På lördag inleds EM-deltävlingen i Höljes, och då finns Per Eklund och Clarion Team Europe på plats, dock med ny klubbadress - Finnskoga MK! På något sätt sluts därmed cirkeln för Per Eklund och Finnskoga MK; när klubben startade upp sin rallycrossverksamhet i mitten av 70-talet var Per med som rådgivare från förarsidan.

04-06-27 Kenneth Hansen säker segrare i Norge
Kenneth Hansen tog en solklar seger i den norska EM-deltävlingen. Han gjorde ett näst intill perfekt lopp då han från bästa startspår tog ledningen direkt och med god marginal gick segrande över mållinjen.
- Åh, den satt fint, skrattade Kenneth vid prisutdelningen. Jag gjorde min bästa tävling hittills i år och är jättenöjd.
I det indelande delen av A-finalen låg Mikael Jernberg precis bakom Kenneth, men efter punktering tvingades han ge upp och tappade flera placeringar.

Nu kom norrmannen Tommy Rustad upp istället, tätt följd av Stig-Olov Walfridsson. Kenneth hade redan skaffat sig en bra lucka och trots en kämpainsats kom Rustad aldrig ikapp. Dessvärre blev Tommy fråntagen sin andraplats efter målgång då teamet brutit mot efterbesiktningsreglerna.
Stig-Olov kom in som trea över mållinjen, men fick kliva upp ytterligare ett snäpp efter Rustads uteslutning.
- Två Citroener i topp känns som pricken över i och Stecka gjorde en strong insats idag, säger Kenneth och fortsätter. Det var synd om Tommy. Han körde verkligen bra och vi hoppas att vi får se honom i rallycross snart igen när han inte kör STCC.
Guttorm Lindefjell hade avancerat från B-final och lyckades plocka några platser och blev trea. Michael Jernberg slutade så småningom fyra och Glenn Voie femma.
Dagens seger gjorde gott i poängställningen för Kenneth. Han vann nu den första halvleken av EM-serien där man av totalt 10 deltävlingar räknar fem i varje halva. Och av dessa fem resultat ska de fyra bästa poängen tas med i totalställningen.
Nästa lopp är den svenska EM-tävlingen i nordvärmländska Höljes redan kommande helg, 2-4 juli.
Då väntar en riktig rallycrossfest i dagarna tre, med biltävling, dans och glada människor.


04-06-23 Resultat Götalandscupen SMK Trollhättan 19 juni pdf

04-06-21 Stig-Olov trea i premiär!
Den sena SM-premiären i Tomelilla är avklarad och det blev en riktigt publikfest, trots regn och blåst. Över 4.000 personer hade letat sig dit för att följa supermotardarna och rallycrossåkarna i sina SM-bataljer.
För Stig-Olovs del slutade det med en tredjeplats, när han premiäråkte i tävlingssammanhang med Citrën Xsaran. Han är nöjd resultatmässigt, men än går bilen inte riktigt som han vill och det behövs ytterligare finjusteringar för att få ut det där lilla extra.
Stig-Olov vann sitt första kvalheat och både Eklund och Hansen tvingades bryta det. I finalheatet slutade han alltså trea, efter regerande svenske mästaren Lars Larsson och tvåan Per Eklund.
Vill du läsa mer om helgen, så finns det både slutsummering, heat för heat rapportering och bilder på
www.walfridsson.com.
Nästa tävling för Stig-Olovs del är i Lyngås, som körs i midsommarhelgen (26-27 juni) i Drammen Vi kommer givetvis att ha rapportering även där och den fria träningen börjar kl 10.00 och första kvalomgången kl 14.30. (Komplett schema och information kommer inom kort på hemsidan)

04-06-20 Friska fläktar i Tomelilla
Årets ovanligt sena SM-premiär i rallycross på Svampabanan i Tomelilla blev en publik fullträff. Inför mer än 4000 åskådare kördes den första tävlingen med både bilar och mc tillsammans. Ett stort startfält i den nya SM-klassen supermotard bjöd på spektakulära drabbningar mellan tvåhjulingarna. Rutinerade Ola Eifrém tog hem segern i den första SM-tävlingen någonsin i supermotard.
Kenneth Hansen, Citroën Xsara, blev utan kvaltid i den första omgången men det var han inte ensam om. Det gällde även Per Eklund, med sin Saab 9-3. Men båda ordnade varsin seger i nästa kvalheat och då var de med i leken igen. Men för Kenneths del slutade det pinsamt. Han stressades av Per Eklund i den tredje kvalomgången så han glömde bort att köra det obligatoriska alternativspåret. Med endast en godkänd kvaltid blev Kenneth diskad och kom aldrig till finalen.
I finalens första kurva blev det trångt och Michael Jernberg, Ford Focus, med pole position var den som kom sist ur kurvan. Lasse Larsson, Skoda Fabia, från Skene tog kommandot trots en fladdrande motorhuv, sviter efter kontakten med Jernberg i första kurvan. Han höll ställningen ända in i mål med Per Eklund på behörigt avstånd. På tredje plats kom Stig-Olov Walfridsson i Kenneth Hansens fjolårsbil.
I division 2 hade Per Gustafsson, Vara, i en Peugeot 206 RC inga större problem att ta hem segern. På andra plats kom Niklas Hagström, Team Westom, i en äldre Peugeot 306 följd av dansken Mads Leth Sörensen i en likadan bil som Per Gustafsson.
Finalen i den Supernationella klassen blev en fight mellan de två nordvärmlänningarna Lars Jonsson och Urban Bergström i varsin Volvo S40. Benny Isberg, även han S40, hade allt serverat på ett fat inför finalen, men gled ut i första kurvan och fick se sig passerad av flera förare. Efter det seglade Lars Jonsson iväg och vann en tämligen behaglig seger.
Bland juniorerna utmärkte sig den här gången Martin Lundqvist från Fagersta, Citroën AX, som var jättenöjd med sin insats. Linus Emilsson med gott rallycrosspåbrå tog andraplatsen och Mattias Ledin tredjeplatsen.
SM-åkarna i supermotard presenterade sig för en ny publik på Svampabanan. Hela 57 förare ställde upp i lördagens kval som startade i ett miserabelt väder. Ösregn och kyla gjorde förhållandena vanskliga, men vädret bättrade sig och på söndagen var det uppehåll och solsken. Rutinerade Ola Eifrém på en standard KTM 525 den nya SM-klassens blev klassens premiärsegrare.
Resultat Rallycross-SM, Tomelilla, 20 juni. Deltävling 1 av 4.
Division 1: 1) Lasse Larsson, Skene MK, Skoda Fabia, 2) Per Eklund, Team Westom, Saab 9-3, 3) Stig-Olov Walfridsson, Torsby, Citroën Xsara, 4) Michael Jernberg, Skene MS, Skoda Fabia, 5) Marko Jokinen, Finnskoga MS, Peugot 206 WRC, 6) Morgan Antonsson, BMK Uddevalla, Mitsubishi Lancer .
Division 2: 1) Per Gustafsson, Vara, Peugeot 206 RC, 2) Niklas Hagström, MK Team Westom, Peugeot 306, 3) Mads Leth Sörensen, Danmark, Peugeot 206 RC, 4) Mattias Thörjesson, Ryds MK, Opel Astra, 5) Jimmy Farsbo, Linköpings MS, Honda Civic, 6) Peter Hedström, Torsby, Renault Clio.
JSM: 1) Martin Lundqvist, Fagersta MK, Citroën AX, 2) Linus Emilsson, Falköpings MK, do, 3) Mattias Ledin, MK Kopparberg, Citroën Saxo, 4) Robin Olsson, Torsby, Citroën AX, 5) David Johansson, Vara, do, 6) Robert Norss, Vetlanda RRC, Honda Civic.
Supernationella. Deltävling 3 av 7: 1) Lars Jonsson, Finnskoga MK, Volvo S40, 2) Urban Bergström, do, do, 3) Benny Isberg, Skene MS, do, 4) Per-Anders Johansson, MK Team Westom, 5) Jonas Andersson, Orust MS, do, 6) Jimmy Holmqvist, Gestrike RT, do.
Ställning i SM efter deltävling 3 av 7: 1) Lars Jonsson, Finnskoga MK, 61p, 2) Urban Bergström, do, 44 p, 3) Jimmy Holmqvist, Gestrike RT, 4) Per-Anders Johansson, MK Team Westom, 34 p, 5) Tony Croon, Bollnäs MK, Bollnäs MK, 34 p, 6) Kjell Arne Smerud, Norge, 29p.
Supermotard-SM: 1) Ola Eifrém, MS Stockholm, KTM 525, 2) Johan Ejdehage, Tranås MS, KTM, 3) Joakim Karlsson, Tranås MS, Yamaha 501, 4) Bo Högberg, SMK Gävle, KTM 525, 5) Joakim Engström, Uppsala MCK, Kawasaki 500, 6) Kenneth Boding, Kortedala MK, Honda CRF 500, 7) Ståle Björdal Norge, Yamaha 450, 8) Carl Johansson, SMK Värnamo, Honda 450, 9) Jörgen Huvell, SMK Motala, Husaberg 650, 10) Martin Lind, FMCK Hässleholm, Husaberg 650.

04-06-20 Kenneth Hansens uteslutning kostade finalplats.
Premiären i Rallycross-SM slutade nattsvart för Kenneth Hansen. En uteslutning i sista kvalheatet kostade honom finalplatsen.
Det var mitt eget fel, suckar Kenneth uppgivet. Jag var piskad att ha en bra tid i sista kvalheatet efter mitt stopp i det inledande försöket. Jag missade att gå in i alternativspåret eftersom jag var bomsäker på att det var ett varv kvar. Så var det uppenbarligen inte och istället för en kanontid blev jag utesluten.
Kenneths fart på Citroenen var det inget fel på. Han var klart snabbast både på tidsträningen och i det andra kvalheatet. I första heatet ledde han när plötsligt motorn dog utan förvarning. Troligen ett elektronikfel som spökade. I sista försöket gick bilen perfekt men istället gjorde Kenneth ett ödesdigert misstag med det missade alternativspåret och diskvalificering från loppet.
Det känns snopet och retligt. Jag är hemskt ledsen för det inträffade och hoppas att jag inte har gjort mina tillresta supportrar alltför besvikna, säger Kenneth.
Samtidigt är Hansen kritisk till domarnas udda agerande, som med motiveringen "-Vi kan inte ta bort storfavoriter ur loppet så tidigt.", när Per Eklund bröt mot två-minuters regeln vid framkörning till andra heatet. Kanske ansågs inte en 11-faldig EM-mästare som någon storfavorit, när han inte ens tilläts starta i B-finalen även om domarna hade makt att fatta ett sådant beslut.
Lars Larsson vann SM-premiären i Tomelilla före Per Eklund. På tredje och sista pallplats kom Stig-Olov "Stekka" Walfridsson efter en imponerande debutkörning i Hansens andra Citroen.
Nu måste Kenneth lägga dagens missöden åt sidan och istället fokusera fullt på nästa helgs viktiga EM-tävling i Norge. Och veckan därefter den svenska EM-loppet i Höljes, som som vanligt förväntas bli en folkfest.

04-06-17 Sändningstider från Xtreme Rallycross i TV
SVT 24 sänder både från rallycross-SM och från supermotard-SM. Båda programmen sänds i direkt anslutning till varandra och båda repriseras dagen efter.
Den 26 juni kl 18.00 sänder SVT 24 ett sammandrag från Tomelillas premiärtävling i rallycross-SM som körs nu på lördag och söndag -den 19 och 20 juni. Repris den 27 juni kl 18.00.
Den 26 juni sänds även programmet från supermotard-SM kl 18.30 -med repris dagen efter -den 27 juni kl 18.30.
Vid säsongens övriga mästerskapstävlingar ser tablån ut så här:
Rallycross
Kalix 31 juli kl 18.00 1 aug kl 21.15 repris
Strängnäs 11 september kl 18.00 12 september 21.15 repris
Götene, final 18 september kl 18.00 19 september 18.00 repris
Supermotard
Kalix 31 juli kl 18.30 1 aug kl 21.45 repris
Strängnäs 11 september kl 18.30 12 september 21.45 repris
Götene, final 18 september kl 18.30 19 september 18.30 repris

04-06-17 Hög puls inför rallycross premiären
Det är inte bara Kenneth Hansen och Per Eklund som är spända inför premiären på årets stora SM i rallycross i helgen. När bilarna släpps iväg på Svampabanan i Tomelilla är förutsättningarna de allra bästa. I år möter man en vrålsnabb, stenhård bana.
Vem som drar längsta strået är omöjligt att säga men det gäller att utnyttja minsta lilla öppning. Kraven från sponsorerna är höga och det gäller att kunna hantera trycket på rätt sätt.
-Jag är jättenervös för helgens tävling, suckar Marcus Nilsson, det här med hemmabana är inte skoj.rallycrossMarcus Nilssons karriär startade på Svampabanan med debut i folkrace. Men snart blev det rallycross för hela slanten. Nu kör han både SM och EM i en vass Peugeot 206RC i division 2. Men det hjälper inte. När det blir hemmatävling kryper det under skinnet på Marcus.r
Jo, tänk bara att jag får hit alla sponsorer, fortsätter han, och dom har mellan 60 och 80 gäster med sig hit till tävlingen. Det känns som om dom bara kommer för att titta på mig. Det är jättenervöst. Inte blir det bättre av att alla kompisar är här heller.
På startlinjen har han skakat av sig all nervositet och vad han siktar på är solklart. Det är bara seger som räknas. Det målet är han inte ensam om. På söndag eftermiddag vet vi hur det har gått för Marcus Nilsson, den nervöse hemmaföraren, som redan nu längtar till nästa tävling i Kalix.rallycrossHur trångt kan det bli på ett ungefär?
Ibland blir det trångt på en rallycrossbana. Det vet vi, och det vet alla som sett rallycrossen på TV. Då kan man fråga sig hur det kommer att se ut när MC-klassen supermotard kör sina heat. Här är det fråga om en helt ny serie med ett helt nyinstiftat SM.
Publiken kommer att bjudas på den spektakulära godbiten i Tomelilla. Inte mindre än 63 förare är anmälda i supermotard. Frågan är om trängseln kommer att vara värst på banan eller i TV-rutan.
Ändring i tidsplanen för söndagen den 20 juni
Lördag den 19 juni: 09.00 -13.45 Supermotard träning och kval
14.00 Rallycross fri träning
15.15 Rallycross tidsträning
16.25 Rallycross kval 1, 4 varv
Söndag den 20 juni: 09.45 Warm up Ny tid
10.45 Rallycross kval 2, 4 varv Ny tid
12.00 Obligatorisk grid show Ny tid
12.40 Supermotard semifinaler Ny tid
13.35 Rallycross kval 3, 4 varv Ny tid
15.40 Finaler, 6 varv Ny tid
Efter premiären i Tomelilla fortsätter Xtreme Rallycross i Kalix den 24 och 25 juli, Strängnäs den 4 och 5 september och finalen i Götene den 11 och 12 september.

04-06-15 Xtreme Rallycross drar igång
Lördagen den 19 juni är det dags för Rallycrosspremiären i Tomelilla, Xtreme Rallycross som det kallas iår. Man har slagit ihop sig med Supermotarden och kör de olika divisionerna samtidigt. Mer information och starttider m.m. hittar ni på www.walfridsson.com under knappen "Tävlingsrapport". Under den knappen kommer vi även att rapportera hur det går för Stig-Olov och hans motståndare, heat för heat om allt går som det ska.
I år är det dessutom ett betydligt större startfält i div 1 än på många år, så vi ser med spänning fram emot lördagen!

04-06-14 Markus Nilsson 6:a efter tuff körning
Det blev ingen ny pallplast för Marcus Nilsson vid 4:e EM-deltävlingen i Melk, Österrike. Istället var det märkeskollegan Per Gustavsson som tog hem sina bästa placering någonsin i sin Röda Peugeot 206 RC. Helgen gick annars som på räls för Marcus.
Efter lite regn och 5:e tid på tidsträningen, så började allt åter stämma för rattsnidaren från Tomelilla. Placeringarna 2, 4 och 3 i kvalomgångarna ställde Marcus i 2:a led ihop med Per Gustavsson. Framför fanns EM-ledande Jussi Pinomäki och Harald Sachweh.
Allt skulle avgöras i starten. Marcus och Per fick båda kanonstarter från 2:a startledet och var ikapp Pinomäki direkt in i första kurvan. Men i den andra fanns det inte plats för båda svenskarna, så Marcus fastnande i en däckstrave, medan Per Gustavsson tog hand om 2:a platsen efter Pinomäki. Marcus kom ut som 5:e bil efter incidenten, och började jaga framförvarande bilar. Men på det 4:e varvet hade temperaturen gått upp till 98 grader i motorn, så för att inte riskera ett motorras, valde Marcus att bryta.
-Det är tråkigt att inte kunna fullfölja finalen, speciellt som både bil och körningen har fungerat felfritt här nere. Jag tror att kylaren fick sig en knäck efter det att jag kört in bland däcken i 2:a kurvan. Incidenten är inget att snacka om, båda vill fram, och denna gång var det jag som förlorade på det, en ren Race-incident, så Per skall ej ha någon skuld i detta. Alla vill ju fram i finalen för att vinna. Men vi tar nya tag till nästa tävling, och då är det min tur o ha turen på min sida.
Nilsson teamet laddar nu om för SM-premiären på hemmabanan i Tomelilla kommande helg. Bilen skall ses över för att hjälpa Marcus att starta SM-serien på samma vis som EM, med en seger.
-Det blir inte lätt, SM är nästan tuffare än EM, då det är mindre antal bilar, och mycket bra chauförrer i samtliga fordon. Men, som alltid så kör vi för att vinna. Ingen fegkörning här inte.
Till SM-premiären kommer Marcus som 3:a i EM-serien efter 4 deltävlingar. 0 poängaren i Tjeckien är det som gör att hoppet upp till Pinomäki för tillfället är stort. Men en deltävling av de inledande 5 skall räknas bort, så en fullpoängare i nästa tävling på Lyngåsbanan i Norge 26-27 juni, skulle göra att vi är med i racet igen.
Resultat 4:e deltävlingen EM Rallycross Div. 2
1 Jussi Pinomäki Renault Clio Finland 2. Per Gustavsson Peugeot 206 RC Sverige 3. Harald Sachweh Opel Astar OPC Norge 4. Roman Castoral Opel Astra OPC Tjeckien 5. Marcus Nilsson Peugeot 206 RC Sverige 6. Marcel Snoeijers Renault Clio RS Holland
Sammanlagd EM-ställning
1. Jussi Pinomäki Finland 77 p 2. Harald Sachweh Norge 54 p 3. Marcus Nilsson Sverige 49 p 5. Per Gustavsson Sverige 42 p
Läs mer på:
marcusnilsson.se

04-06-13 Kenneth Hansen tog årets första seger i Österrike.
Äntligen ville det sig för Kenneth Hansen. I den fjärde deltävlingen på Wachauring i Österrike tog han sin första seger för året i rallycross-EM.
-"Du gamla, du fria" klingade underbart skönt när jag äntligen fick kliva högst upp på prispallen, jublar Kenneth. Första segern satt hårt inne fastän vi varit snabba hela tiden. Nu lyckades det äntligen och solen verkar lysa klarare än på länge.
Kenneth Hansen stod, liksom i de föregående tre loppen, i pole position i A-finalen. Bredvid sig hade han fortåkande norrmannen Morten Bermingrud, också han i en Citroen. I A-finalen gjorde Kenneth en klockren start och tog kommandot direkt. Men Morten visade att han inte tänkte ge sig i första taget. Inte förrän Bermingrud själv fick uppvaktning bakifrån av den flygande holländaren Jos Kuypers kunde Kenneth bygga ett betryggande försprång. Jos gick om Morten och satte siktet på Kenneth, men fick aldrig kontakt innan målflaggan kom efter sex varv.
Fransmannen Jean-Luc Pailler låg fyra men tvingades bryta när hans bil började brinna. Istället var det Per Eklund som blev fyra följd av Mikael Jernberg. Jernberg hade tidigare vunnit B-finalen efter en rafflande B-final i kamp med Lars Larsson och Guttorm Lindefjell.
-Med de senaste tävlingarna i minnet var jag ärligt talat lite orolig för vad som skulle kunna sätta käppar i hjulen den här gången, säger Kenneth och kränger av sig den genomvåta föraroverallen som just nu är dränkt i skumpa. Killarna har jobbat stenhårt hela helgen för att kolla över bilen både en och två gånger. Jag har haft ont i handleden, som jag skadade redan i Portugal, och är tveksam om jag skulle ha klarat hålla bilen i en närkamp. Därför var det extra skönt när jag kände att jag fick en lucka.
Dagens seger tog också Kenneth upp i EM-ledning med 63 poäng före Morten Bermingrud och Per Eklund, båda på 56 poäng.
Härnäst på tävlingskalendern står SM-premiären i rallycross i Tomelilla redan nästa helg, 19-20 juni.

04-06-10 Markus Nilsson laddar om för Österrike
Efter förra helgens nattsvarta resultat med 0 poäng i Tjeckiens deltävling på Sosonova banan, har Marcus Nilsson nu siktet inställt på nya framgångar inom EM-rallycrossen.
-Vi har aldrig någonsin drabbats av ett sådant nederlag som vi gjorde under föregående helg. Växellådsras 2 gånger om på lördagen och sen drabbas av en kortslutning i elektronikboxen på söndag morgon så att bilen inte startar. Det var för mycket för att vara sant.
Teamet har dock under veckan varit i Danmark, på Peugeot Sports avdelning i Slangerup på Själland. Där har det byggts en ny elektronikbox, som också säkrats från mer fuktintag. Motorn i bilen har också plockats ner och kontrollerats för att säkerställa att inget skall krångla.
-Det har varit mycket arbete här i 3 dagar. Vi fick också nya delar till den trasiga växellådan från Sellholm i Sverige under tisdagen. Så nu är båda växellåderna klara för race igen. Det känns nu att vi skruvat i 5 dagar i sträck, först på plats i tjeckien, sedan här i Danmark. Men nu är allt lastat och resan till Österrike kan börja. Vi får nog lite tillfälle för vila under resans gång under torsdagen, så vi kommer utvilade och fräscha till en ny batalj. Berättar en mycket positiv Marcus på telefon.
Som sagt teamet är laddat för ännu en fight i EM-serien Division 2 i rallycross. På den ombyggda banan i Melk, Österrike skall Marcus återigen köra för att ta en fullpoängare.
Sammanlagd EM-ställning
1. Jussi Pinomäki Finland 57 p
2. Harald Sachweh Norge 39 p
3. Marcus Nilsson Sverige 37 p
6. Per Gustavsson Sverige 25 p
Läs mer på:
marcusnilsson.se

04-06-10 Risk att Per Eklund tappar ledningen
Risk att Per Eklund tappar ledningen i rallycross-EM efter söndagens krasch? EM-ledande rallycrossföraren Per Eklund känner sig ÷OK÷ efter helgens våldsamma krasch i Tjeckien, men värre är det med tävlingsbilen som blev ÷platt÷ sedan han kört in i en skyddsmur i 160 km/h efter en framhjulspunktering. På torsdagseftermiddagen var det alltjämt ytterst tveksamt om mekanikerna i Clarion Team Europe skulle lyckas med att få ihop en ny Saab 93 till lördagens första EM-heat i Österrike, 200 mil från Arvika.
-Skulle vi få ihop bilen så lovar jag att det blir seger, förklarar den ständige tidsoptimisten Eklund.
-Vi har jobbat med bilbygget dygnet runt sedan smällen, detta efter 250 mils resa hem från Tjeckien.
-Största problemet är att även motor, växellåda och övrig transmission skadats. I princip har vi byggt en helt ny bil, förklarar han och tillägger att man ska hinna med att testa innan det bär iväg till Österrike.
-Just nu vet vi inte om vi får ihop bilen, men vi hoppas på det, säger Per.
Trots ont i ryggen och bäckenet, säger han sig må bra efter omständigheterna.
-Det kunde ha varit värre, och faktiskt har jag inte hunnit med att känna efter riktigt än eftersom vi jobbat med bilen hela tiden, säger han.
-Nu är vår målsättning att komma till start på lördag morgon, men vi har klockan och avståndet emot oss.
Efter tre omgångar leder Per Eklund rallycross-EM, dock på delad poäng med Kenneth Hansen men med en seger.
-Det är segrarna som räknas, avslutar Per Eklund.

04-06-08 SM i rallycross tillsammans med SM i supermotard
Första deltävlingen på Svampabanan i Tomelilla den 19 och 20 juni Årets mästerskapsserie Xtreme Rallycross kommer att locka publik som aldrig förr. Det ska bli som på Nalen -festligt, folkligt, fullsatt. Eller rock´n roll på banan -som en del förare säkert kommer att se till att det blir -och då rockar det fett!
SM-klasserna som ingår i Xtreme Rallycross är Div 1, Div 2, JSM och Supernationella -och så de totalt hjärndöda supermotardförarna -de som kör på flintskalliga däck och sladdar sig runt hela banvarvet.
Nya spännande namn finns bland Division 1-förarna. Tillsammans med de gamla kan vi utlova spektakulära heat på Svampabanan. -Jag tror att det är tio SM-guld jag har -säger Kenneth Hansen -men i år siktar jag på ännu ett guld även om det blir en mycket tuff säsong.
-På åttitalet körde jag mer än etthundra rallycrosstävlingar -berättar Thomas Rådström, en av de nya spännande förarna -men det är inte många som kommer ihåg det. Så nu är det skoj att vara tillbaka.
-Det kommer att gå åt backspeglar i år -skrattar Per Eklund -men nu har jag lackat bilen röd så inte domarna ska se nåt.
Med tanke på hur säsongen har börjat ute i Europa, kan vi utgå ifrån att det inte bara är backspeglar som kommer att förbrukas. Domarna kommer inte att vara sysslolösa på Svampabanan -det kan vi utlova.
Publiken kommer inte att få många lugna stunder -tidplanen ger möjligen tillfälle till toalettbesök och varmkorv-eller hamburgerintag -sen är det åskådande som gäller.
Den supernationella klassen har tjuvstartat och redan avklarat två deltävlingar. I ledningen inför tävlingen på Svampabanan ligger Lars Jonsson, Finnskoga, före Tony Croon, Bollnäs och Kjell Arne Smerud, Norge på en delad andraplats och Urban Bergström, Finnskoga fyra.
Så här kommer de två dagarna att se ut på Svampabanan:
Lördag den 19juni:    
9.00 -13.45    Supermotard träning och kval
14.00              Rallycross fri träning
15.15              Rallycross Tidsträning
16.25              Rallycross kval 1
Söndag den 20 juni:   
8.30                Warm up
9.45                Rallycross kval 2
11.30              Obligatorisk grid show
12.30              Supermotard semifinaler och final
14.15              Rallycross kval 3
15.30              Finaler
Efter premiären i Tomelilla fortsätter Xtreme Rallycross i Kalix den 24 och 25 juli, Strängnäs den 4 och 5 september och finalen i Götene den 11 och 12 september.

04-06-07 Super Evolution Cup i Piteå
Då var vi i Piteå för den andra deltävlingen i EVO-Cupen. Eftersom Jonas av förklarliga skäl inte körde i Piteå, var jag med och körde för Stefan, för vi har ju ungefär 125 mil till Piteå. Vi kom upp till Piteå på förmiddagen på fredag efter 16 timmars körning. Det blåste en del, men solen sken. Besiktning, anmälan och fri träning på kvällen. På kvällen blev det riktigt kallt.
Lördags morgon, blåser kallt men sol. Stefan får till det rätt bra i första kvalet, en tredje tid. I andra kvalet får han en åttonde tid och ligger delad trea efter dagens körning. I klass 1 är det Tony Croon som är den som kör snabbt idag, två ettor.
Vi klarar oss från regn under dagen men på kvällen börjar det. Söndag, det regnade inte, men det var mulet och kallt. Det fortsätter att gå bra för Stefan, en nionde i tredje och en åttonde tid i det fjärde kvalet, så han får två åttor och en trea och går som första bil in i B-finalen.
I B-finalen blir han till slut trea i mål. Vinnare i A-finalen för klass två blir Magnus Johansson med den gröna Wankelbubblan. I klass etts A-final är det Tony Croon som drar det längsta strået, efter ett överläget kval med fyra ettor står han som segrare i klass ett. Så kommer den roliga resan hem, den flöt på bra och vi var hemma på måndags morgon.
Bertil Arvidsson

04-06-06 Kenneth Hansen tvåa i Tjeckien
Kenneth Hansen blev tvåa i rallycross-EM i Tjeckien efter norrmannen Morten Bermingrud. Trots sin tredje pole position i A-finalen av tre möjliga i år tappade Kenneth ledningen direkt i början av loppet.
-Det ville sig inte den här gången heller. Jag fick en fruktansvärd smäll i sidan när vi kom till första sväng, förklarar Kenneth, och var bara centimetrar från att köra på en fotograf som stod ute vid räcket innan jag lyckades rädda situationen. Jag vet inte vem som körde på mig, så jag ska gå iväg och titta på TV-bilderna nu.
Smällen öppnade en lucka för Bermingrud, som kunde smita förbi tumultet och upp i ledning. Per Eklund hade redan tagit rygg på Morten och Kenneth fick lägga sig bakom honom när han väl kom upp på banan igen. Medan Kenneth attackerade på Eklund lyckades norrmannen dra ifrån alltmer. Inte förrän på sista varvet när Eklund, med stora däcksproblem, inte orkade håll emot mer kunde Kenneth bromsa sig förbi på innern och kliva upp till andra platsen.
En annan norrman, Guttorm Lindefjell, blev trea. Mikael Jernberg kom in som fyra medan Eklund, som blev stående med punktering slutade femma. Hemmaåkaren Pavel Koutny blev kvar i första kurvan och fick sjätte och sista plats.
I EM-tabellen ligger nu Per Eklund och Kenneth Hansen i topp med vardera 43 poäng tätt följd av Morten Bermingrud på 41.
Nästa tävling körs i Österrike nästa helg, 12-13 juni.
Mer information om tävlingen finns på
www.hansen-motorsport.se

04-06-03 Hello Rally/rallycross fans!
As you may already have heard or read, on 12 July this year Per Eklund will be celebrating 40 years in motorsport.
I thought it would be nice to take the opportunity to present him with a book of anecdotes, memories and good wishes from his friends, associates and fans all over the world.
If you would like to write something for inclusion in the book, either mail me at
mike.jager@home.ict.nl with your story, name and location, or surf to http://drive.to/eklund, click on "Forum" and then "word to Per Eklund's 40 years in motorsport anniversary". You can then enter a message by clicking on "new thread". Don't forget to add your name and location.
Best wishes Mike Jager

04-05-31
Resultat SM Rallycross MK Team Westom 30 maj

04-05-24 Rapport från EVO-cupen i Srängnäs
Så var också nästa stora Rallycross serie igång, "EVO-CUPEN" som skulle köras i Strängnäs. Team JB Jonas Andersson landade i Strängnäs med bussen ca. kl 21.00 på fredagskvällen. Det var en kall kväll, men uppehåll. Lördags morgon, besiktning och anmälan och lite justeringar på bilen. Vädret var bra, sol men det blåste kallt som f.a.n.
Första kvalet. Bilen går inte bra, den spottar och fräser. Det är något med förgasarna. Det blir en 18 tid.
Andra omgången. Solen försvinner. Det börjar och regna + lite hagel och Jonas står redan i kön på släta däck, en 15 tid. Söndags morgon, warm up kl 09.00, första start 10.00. Vi hinner inte ut ur bussen för än det börjar att regna och regna och gör så hela dagen, det blir tävlingar på blött underlag, visserligen lika för alla. Men det är inte lika roligt som när det är torrt.
Tredje omgången så. Jonas får till det rätt så hyfsat i sitt heat, blir tvåa i mål och en 4 tid totalt. Nu gäller det att få bort den 18 tiden från lördagen. Fjärde omgången börjar bra, men i sista böjen på sista varvet ut på målrakan, snurrar Jonas och det blir en 20 tid. Med den platssiffra han får tar han sig in som sista bil i C-final. Från sitt sjätte spår får han en kanonstart och jag trodde nog att han skulle greja detta och ta sig till B-final.
Men, nej då, det ville sig inte denna söndag. Till slut blir han fyra i C-finalen. Vann C-finalen gjorde Per Erik Israels. Vann tävlingen totalt gjorde förra årets totalsegrare Ola Stenvall. Jag trodde nog att Lars Sakariassen skulle ta denna final. Han gjorde en bra start, men tog alternativspåret redan på andra varvet och det satt nog käppar i hjulet för Lasses del. Lars hade annars kör bra i kvalen 6 -1 -1 -7.
Bertil Arvidsson

04-05-23 Kenneth Hansen bara sexa i Frankrike
Kenneth Hansen hade inte heller turen med sig i den franska EM-deltävlingen i rallycross. En sjätte plats i A-finalen var långt ifrån vad han hoppats på. Hansen hade segerläge när han med två snabbaste kvaltider tagit pole position i den avgörande finalen.
-Jag fick drivningsproblem direkt i starten och kunde bara se på hur de andra drog ifrån mig, suckar Kenneth tungt. Vi har ett fantastiskt publikstöd här i Frankrike och jag var supertänd på att försöka vinna. Den franska EM-tävlingen är en av de viktigaste för oss som också kör för det franska märket Citroen.
Vann gjorde istället en annan svensk, Per Eklund. Hela finalloppet var han tätt följd av holländaren Jos Kuypers och svenske Lars Larsson. Fransmannen Laurent Terroitin blev fyra och norrmannen Sverre Isachsen femma. Och på sjätte och sista final plats kom Hansen sakta linkandes.
I kvalet gjorde Kenneth några härliga publikvärmande körningar med sin Citroen. Trots att Hansen kom efter Eklund i sista heatet lyckades han ta sig förbi och med ett par blixtrande snabba varvtider ta en andra kvalseger.
-Nu måste vi hem och gå till botten med problemet i finalen, säger Kenneth. Det känns skönt att veta att jag kan prestera bra tider och är med och krigar i toppen även i år.
Nästa lopp är den tjeckiska EM-deltävlingen om 14 dagar.

04-05-20 Team JB rapport från RC-SM i Höljes
Så var det då dags för första tävlingen för året. Det så kallade lilla SM, SM för klass 1 och juniorer och RM för klass 2. På lördagen kördes fri träning, tidskval och sedan första omgången. Jonas Andersson som inte kört något med bilen, fick testat en del varv på träningen.
När tidskvalet var klart hade han en sjätte tid. I omgång nummer ett fick han till en sjunde tid. På söndag var det warm up kl: 10.00. Efter omgång nummer två hade han kört till sig en tredje bästa tid och bilen fungerade bra. I den sista omgången fick han en sjunde tid igen. Så med platssiffra 10 tar han sig som femte bil in i A-final.
På starplattan i A-finalen står i poole Kjell Arne Smerud och Tony Croon, i andra led står Urban Bergström och Lars Jonsson och i tredje led står Jonas Andersson och Per-Anders Johansson.
Jonas tjuvar och får backa bak en billängd, nästa tjuv får Lars Jonsson, han backar bak ett steg. Så kommer dom iväg. Jonas får en bra start, trots att han står sist, han tar Lars.
Smerud åker alternativet, hur det går till vet jag inte, men enligt Jonas så kommer Urban och Jonas fram till utfarten till alternativet. Där kommer Smerud ut och Urban och han går ihop. Smerud snurrar och Jonas smäller i han med höger fram, men kommer loss. Ska dra iväg på insidan om Smerud, då fastnar han i Norskens bil och rycker loss bakdörr och bakskärm och får teknisk flagg när han passerar mål nästa gång.
Jonas ser inte detta utan kör vidare, så han får svart nästa gång han passerar mål. Urban har kört punktering och kör så sakta runt banan. Smerud står kvar ute på banan och har brutit. Croons bil brinner någonstans, han får också teknisk flagg, ser heller inte denna utan fortsätter. Nästa gång han ska passera mål får dom ut målflaggan för att få stopp på honom "säger dom", vilket också medför att Lars slår av på takten så att Perra smiter förbi Lars och dom fortsätter ett varv till och får målflagg.
Perra först, Lars tvåa och Jonas trea. Sen utbryter ett kaos. Lars protesterar mot att målflaggan har varit ute ett varv för tidigt, och det var den. Tävlingsledningen bestämmer sig för att A-finalen ska köras om. Jonas har kört in sin bil i Parc Farme, som man brukar. Urban kör in i depån och byter hjul, Croon kör också in i depån och gör något med sin bil, vet ej vad han gör, för bilen har ju brunnit och ska man vara strikt, så har han fått en teknisk flagga och inte brytt sig om den, då ska han på nästa varv också ha en svart flagg och inte målflagg, precis som Jonas fick.
Smerud kommer in för egen maskin, tankar och tejpar ihop sin bil. Perra och Lars kör också in i depån och tankar förmodar jag. Så ska då A-finalen köras om, med TVÅ bilar, Lars Jonsson och Per-Anders Johansson. Jo, det är sant, för Smerud har brutit, Urban hade punktering, Jonas hade fått teknisk och svart flagg och Croon hade också fått teknisk och målflagg, men skulle haft svart istället för målflagg.
Men vad händer, jo alla kommer till start utan Jonas, varför vet jag inte, det vet nog inte Jonas heller, det hade bara varit att hänga dit dörr och bakskärm, för dom var i ett stycke, men det fick han inte. Hur kunde dom andra få laga sina bilar, tanka och byta hjul, släcka eld och tejpa ihop framskärmar, när inte Jonas fick det.
Reglerna säger väl så här vid en omstart av ett heat, ATT MAN SKA OMEDELBART, FÖR EGEN MASKIN, SKA TA SIG TILL STARTPLATTAN, MAN FÅR VARKEN BYTA HJUL, TANKA, ELLER REPARERA BILEN. Så tolkar jag reglementet. Men dom har väl egna regler i Höljes. Men fem bilar kommer ut på plattan. Starten går, men utan Jonas. Lars Jonsson vinner denna gång, Smerud tvåa, Perra trea och Urban fyra. Croon bryter. Jonas var inte nöjd.
Bertil Arvidsson

04-05-19 Thomas Rådström utmanar i Super Evolution Cup
-Jag siktar på att vara med i A-finalen sedan kan det gå hur som helst, säger Thomas Rådström inför sin debut i Rallycross.
När årets upplaga av Super Evolution Cup inleds på Strängnäs Motorstadion med träning och kvalificering under lördagen så finns ett drygt sextiotal förare på plats i de två tävlingsklasserna.
Serien är öppen för bilar enligt det Super Nationella reglementet för klass 1 medan klass 2 har en motorvolymsbegränsning på 2400 cc.
Med färsk vinnarkänsla och med farten uppe efter segern i South Swedish Rally gör Thomas Rådström årsdebut i rallycross. Thomas kör en Volvo S40 i klass 1 där de snabbaste bilarna återfinns. Men det blir en tuff uppgift för Rådström med konkurrenter som Ola Stenvall i en supervass Ford Escort, Fredrik Tiger med en BMW Compact, norske rallycrossmästaren Lars Sakariassen med en värsting PV och gamle rallycrossräven Ingemar Bjöörn i Volvo S40.
-EVO Cupen är ju värre än SM så det blir mycket tufft. Jag har fått låna en mycket potent bil så det kommer att bli intressant att se hur långt jag räcker till, säger Rådström.
I klass 2 får Magnus Johansson gälla som favorit med sin mycket potenta VW 1303 men det det påståendet gillas inte av förare som Kristian Gertsson som åker Opel Corsa, Ronnie Hagestig som kommer till start med en Citroën eller Porscheföraren Kristian Snahr som också siktar på totalsegern i år Starlistan innehåller många toppåkare som kommer att ge sitt yttersta för att bjuda publiken på överraskningar under söndagens finaler.
Tidsprogram EVO Cup premiären Strängnäs Motorstadion
Lördagen den 22 maj
10:00 Träning
12:45 Kvalomgång 1
14:45 Kvalomgång 2
Söndagen den 23 maj
09:00 Warm up
10:00 Kvalomgång 3
12:00 Kvalomgång 4
14:45 Finaler

04-05-17 Perra Johansson från seger-till bronsglädje!
Tredje plats i årets säsongöppning var vi mycket nöjda med. Efter att jag gått till A-final efter seger i B-finalen var jag laddad till max när starten skulle gå. Trea ut i starten och jagade Lars Jonsson och Tony Croon. Men det var verkligen fajt för att hålla denna tredje plats. Efter div. närkontakter med Urban Bergström, han tyckte att jag körde på honom med tyvärr har jag inte sett hans bil men kände den när det small i bakhjulet så jag vet inte vem som körde på vem. På näst sista varvet brann Croons bil och när vi skulle passera mållinjen för sista varvet vinkades det i alla flaggor för att få stopp på Croon. Även mål flaggan var ute en stund med togs in med en gång, Lars Jonsson släppte av lite medan jag visste att det var ett varv kvar. När jag gick in som slut segrare i tävlingen beslutade man att Finalen skulle köras om. Det var bara att ladda om för att orka med fem varv till.
15 varv med samma däck och på så kort stund hur skulle detta gå? Det var inga som helst problem med däcken, jag blev ganska trött i armarna men det gick bra. Jag kom ut som fyra och när Croon ännu en gång fick brand var jag trea efter Smerud och Lars Jonsson. Bilen gick lite varm på slutet så jag slog av på tempot och var nöjd med tredje platsen och det var långt till bakom varande bil trodde jag. När jag sedan fick se Urban i backspegeln blev det lite bråttom igen med det fixade sig.
15 värdefulla poäng och vi känner verkligen att vi hänger med och kan slåss om SM medaljerna.
Den nya 16 ventilsmotorn från Köhler funkade perfekt och lär man sig att köra denna till 100 % så kommer det att vara många pallplatser fram över.
Nästa tävling är 29-30/5 då jag även kommer att vara med som SM arrangör i Arvika .

04-05-16 Markus Nilsson vann EM-premiären
Historien upprepar sig i mycket positiv riktning för Rallycrossföraren Marcus Nilsson, Tomelilla MK i sin Peugeot. Förra året kom Marcus med en oprövad Peugeot 306 till Portugal och vann, i år var det premiär för den lilla och ettriga Peugeot 206 RC. Och resultatet blev återigen en vinst..
Trots stora problem med starter och ovana vid den nya bilen, blev det alltså seger.
-Jag provade med samma fräckis som förra året, när Pinnomäki bromsade och försökte hålla tätt på innern, höll jag fullt på yttern och tog mig förbi in genom första böjen. Nu tror jag knappt att det är sant, vi gjorde det igen med en ny bil i Premiären av EM. Å vad skönt efter allt slit.
Helgen började dock ej så. Närkontakt i det första heatet på Lördagen gjorde att framvagnen blev skev och Marcus hade fullt sjå att ta bilen i mål, att då klara en 5:e tid i omgången är mycket bra.
Söndagen fortsatte att strula lite.
-Ja, ja har haft mycket svårt med starterna i denna bil, bara 300 varv fel på motorn gör att den antigen dör eller bara spinner. Men när vi väl kommer iväg, så går den desto bättre. Jag har varit tvungen att kämpa mig fram i varje heat, så någon enkel resa var det inte.
Andra omgången slutade med 4:e tid och lagom till 3:e omgången lyckades Marcus få rätt på startvarvet. Marcus tog starten före Harald Sachve och ledde i ett halvt varv, men Sachve ville mer och tryckte ut både sig själv och Marcus i en kurva, Resultatet blev att Marcus kom loss själv och kunde ohotad ta sig imål som segrare i heatet. 3:e tid.
I finalen ställde Marcus upp i fjärde startruta, precis som 2003. Och starten blev perfekt in i första böj, där han passerade Pinnomäki på yttern.
-Pinnomäki hade nog bara koll på Harald som låg tätt bakom, jag tror inte han var beredd på att jag skulle få till en kanonstart från min fjärde ruta, och dessutom passera honom på yttern. Men det gick, och under hela finalens 6 varv var Pinnomäki på mig som en igel. På näst sista varvet försökte han att trycka ut mig i sista kurvan, men han förlorade själv mest på detta och jag kunde ta mig i mål som segrare. Vilken känsla berättar en strålande glad Marcus Nilsson från Portugal.
Den nya Peugeot 206 RC som Nilsson teamet byggt under vintern fungerade utan några som helst bekymmer. Enda svårigheterna är att lära sig den nya bilen som har 16 cm kortare hjulbas än 306:an, vilket gör den mycket mer nervös i körningen. Så kommer bara starterna och körningen att bli stabil, blir Marcus Nilsson riktigt farlig under årets EM och SM serie.
-Vi skall imorgon se över bilen lite här nere, innan vi packar för att ta oss vidare till Frankrike och den andra deltävlingen i EM redan nästa helg. Lite firande hinner vi nog också med i kväll innan vardagen börjar igen.
Resultat 1:a deltävling EM Rallycross Div. 2
1 Marcus Nilsson Peugeot 206 RC Sverige
2. Jussi Pinnomäki Renault Clio Finland

04-05-16 Hansen trea i Portugals hyperdramatiska A-final.
Europamästaren Kenneth Hansen blev trea i den första EM-deltävlingen i rallycross. Han hade pole position, men efter en händelserik och smått kaotisk A-final är det istället norrmannen Morten Bermingrud som kommer segrande ur loppet.
-Jag hade tur som kom i mål överhuvudtaget, pustar Kenneth ut när han kommer tillbaka efter vård i ambulansen. Styrservon försvann och jag fick ta i tills det svartnade för ögonen för att hålla mig kvar på banan.
I starten av A-finalen går Kenneth och Per Eklund jämsides mot första sväng med Per en halv billängd före, men på ytterspår. Per styr in och Kenneth, som inte har annat än ett kraftigt räcke på andra sidan slår i detta och studsar ut igen och drar Per med sig av banan. Kenneth blir stående med trasigt styrstag.
-Jag tycker nog inte att Per förtjänade svart flagg för incidenten, men så bedömde tävlingsledaren det hela, säger Kenneth.
Per protesterade förgäves hos domarna och efter 20 minuters fördröjning var det äntligen klart för omstart. Tack vare förseningen hade Hansens mekaniker hunnit reparera skadorna och han kunde vara med igen. Nu drog Kenneth starten följd av fransmannen Jean-Luc Pailler och Morten Bermingrud. Tre varv orkade Kenneth hålla ledningen sedan mattades han allt mer.
Den portugisiska publiken hade i detta läge av någon anledning blivit som tokiga och börjat slänga ut glasflaskor och annat på banan. Pailler blir första offret och tvingas bryta med punktering. Morten går enkelt om Kenneth och drar ifrån mot en säker första EM-seger.
Bara två svängar före mål blir Kenneth även upphunnen och omkörd av holländaren Jos Kuypers. Sverre Isachsen från Norge tvingas också ge upp med lufttomt däck.
En högdramatisk början på rallycross-EM, som nu drar vidare till Frankrike nästa helg.
Resultat av A-finalen i Portugal. 1 Morten Bermingrud (N) Citroen Xsara 2 Jos Kuypers (NL) Ford Focus 3 Kenneth Hansen (S) Citroen Xsara 4 Sverre Isachsen (N) Ford Focus 5 Jean-Luc Pailler (F) Peugeot 206 6 Per Eklund (S) Saab 93


04-05-16 Praktskandal med Hansen och Eklund i rallycross-EM
Flaskorna och picknickkorgarna ven genom luften. Kenneth Hansen stod inte högt i kurs när årets EM i ralllycross inleddes i Portugal på söndagen. Den regerande europamästaren fick transporteras undan publikmobben sedan han skickat Per Eklund in i ett räcke samt därefter otillbörligen reparerat sin tävlingsbil invid startplattan i 20-25 minuter. Dessutom lyckades han tillse att Eklund svartflaggades för incidenten.
-Det är som Ådalen 31, folk är förbannade. Jag har hela publiken och alla förare bakom mig. Folk har gett mig pengar, förare har sagt att de inte ställer upp på sådant här.
-Men själv har jag valt att hålla mig lugn, det här får andra sköta, förklarar Eklund.
Det var i A-finalen som allt inträffade. Eklund tog starten med den Clarion-sponsrade Saaben, snabbt hade han en billängdsförsprång till Hansen. När de kom till den tvära högerkurvan efter startrakan valde Hansen att knuffa av Eklund. Rakt in i ett avbärarräcke for Eklunds Saab. Därefter kom även norrmannen Bermingrud farande och gav Eklund ännu en kyss.
-Därefter backade Bermingrud ut i banan och stannade, och trots att det fanns utrymme att köra förbi rödflaggades finalen, berättar en lugn Eklund som i väntan på omstart möttes av beskedet att han diskats.
-Jag fattade inte varför jag svartflaggades, likaså de andra förarna som inte kör Citroên, för att inte tala om publiken som började att bua.
Under tiden hade Hansen transporterats tillbaka till startplattan, varvid teamets mekaniker hoppade in för att reparera bilen. Regelvidrigt enligt Eklund och de andra icke Citroên-körande förarna i A-finalen
-Reparera, det får man göra i depån, men inte på startplattan eller invid den med mekannker till hjälp, påpekar "Pekka" Eklund.
Finalen startades om utan Eklund, men med Hansen. Hansen bombarderades med allehanda föremål och fick problem, men slutligen räknades han in som trea.
Morten Bermingrud flaggades i mål som vinnare, men om han verkligen är det återstår att se. Sista ordet är ännu inte sagt.
-Det här var pricken över i:t från Hansens sida, menar Per Eklund och påpekar att han inte har brusat upp något.
-Jag är lugn, men Hansen har dom transporterat i ambulans till något ställe där han gömmer sig.
-Jag tror att han gör bäst i att hålla sig undan ett tag.
-Folk är förbannade, men jag är lugn, avslutar Per Eklund.
Alltså, rallycrossäsongen har inletts med både kaos och skandal.

04-05-13 KTH-avhandling om Per Eklund och hans rallycross-Saab
Svensk spjutspetsteknologi i Per Eklunds nya Saab KTH-avhandling skrivs om den unika konstruktionen Made in Arvika, Trollhättan, Skellefteå och Upplands-Väsby . Per Eklund tar svensk spjutspetsteknologi till hjälp för att kunna vinna årets rallycross-EM med sin Saab. Allt så intressant att det skrivs en KTH-avhandling om konstruktionen.
Ingen WRC-bil
I söndagens EM-premiär i Portugal ställs den 57-årige värmlänningen och EM-tvåan mot två andra svenskar i potenta bilar; nästan ständige EM-vinnaren Kenneth Hansen, Citroên och årets utmanare, Lasse Larsson, Skoda.
-Men det finns en stor skillnad mellan oss, de kör bilar med sitt ursprung i WRC-konstruktioner, medan vår Saab är ett enda stort projekt Made in Sweden, förklarar Per Eklund.
Inte nog med att Eklunds Saab är snabbare än Schumachers lika ilsket röda Ferrari upp till 100 km/h, den är även en palett av svensk ingenjörskonst och spjutspetsteknologi sammanvävt genom värmländsk klurighet a la Eklund och hans Clarion Team Europe.
Det var för sex år sedan som Per Eklund presenterade sin rallycross-Saab. En bil konstruerad av allt för tidigt bortgångne Leif X:et Ahl. Därefter har Eklunds son, blivande maskingenjören vid KTH, Per-Anders, tagit vid. Hans arbete har främst inriktat sig på att utveckla chassit. Det blir hans examensarbete som civilingenjör.
-Det räcker nog också till en hel doktorsavhandling, skämtar Eklund.
Made in Sweden
Tillsammans med lilla Trollspeed i Trollhättan har Saabs turbomotor trimmats upp till 500-600 hkr och till denna säsong försetts med ett nytt respondersystem. Medan ProAgo i Skellefteå svarat för tekniskt finlir och support. Slutligen har Öhlins i Upplands-Väsby konstruerat en ny, helt unikt, hjulupphängning för Eklunds Saab.
-Allt är specialgjorrt av svenka företag, det är vi stolta över, säger Eklund som nu åter ska mäta sig som förste utmanare till segermaskinen Kenneth Hansen.
-Jag är laddad och hoppas på att turen står på min sida denna säsong, avslutar Eklund på väg till EM-premiären.

04-05-11 Kenneth Hansen på väg till EM-premiären i Portugal
Han har vunnit europamästerskapet elva gånger och svenska mästerskapet 10 gånger. Han har gått segrande ur 60 av de 180 EM -tävlingar han kört och i 68% av tävlingarna har han kommit på prispallen sedan debutåret 1987.
Imponerande statistik för den regerande europamästaren i rallycross, Kenneth Hansen. Men Kenneth själv bryr sig inte nämnvärt om antalet titlar när han nu återigen tar sig an en säsong i sportens "värstingklass".
-Motivationen ligger i grund och botten i körningen, säger han och förklarar. Våra rallycrossbilar liknar inget annat. Adrenalinkicken går ända in i benmärgen. Noll till hundra på 2,5 sekunder talar för sig själv.
I helgen, den 15-16 maj, körs EM-premiären på Lousada-banan i Portugal. Hansen och hans team har redan påbörjat resan söder ut. 340 mil enkel väg från verkstaden i Götene på västgötaslätten tar sin lilla tid.
-Men det är skönt att få sätta sig ner ett tag, tycker Kenneth. Vi har byggt färdigt en ny bil i vinter och det betyder långa arbetsdagar.
Kenneths nya Citroën Xsara är en vidareutveckling på de tidigare vinnande koncepten. I samarbete med svensk chassiingenjör och fransk motoringenjör har Kenneth jobbat målmedvetet att förbättra körbarhet och tillförlitlighet. Inga revolutionära idéer, bara små ändringar, som förhoppningsvis ska bidra till att Kenneth kan börja året med en seger nere i Portugal. Och vem vet kanske kan det bli ytterligare en titel att fira när europamästerskapet avslutas i oktober?

04-05-11 "Perra" Johansson varvar upp!
Till helgen är det så dags. Motorerna varvas upp och armbågarna vässas. Årets första deltävling i rallycross-SM rullar igång på Höljesbanan i norra Värmland. En som tänkt sig betydligt mer än att rulla igång så där lite försiktigt, är Per-Anders "Perra" Johansson från Molkom.
För Team Westom-förare Johansson är det full attack från första metern som gäller i den hårdaste SM-klassen av alla, Super Nationell. Detta i den uppdaterade knallgula Volvo S40:n som han bärgade fjolårets SM-silver i backe med. Målsättningen är given. -Det är A-final som gäller, konstaterar Perra. -Sen får vi se hur långt det räckerÉ Detta trots att den glade Johansson inte hunnit testa en enda meter innan premiären. -Men vi har hunnit välta i alla fall, så lite plastdetaljer har vi fått bytt ut innan säsongen börjat, konstaterar Per-Anders. Välta undrar ni då, jo det kan man göra i garaget också, om bilen trillar av lyften!
Nytt segervapen.
Bilen har fått en rejäl vinterrenovering efter fjolårets tuffa säsong. -Det är ny växellåda, ny differential och ny fjädring med justerbara fjäderben runt, fortsätter Johansson. Men kronan på verket är ändå det nya segervapnet, en nybyggd 16-ventilsmotor från Köhler som ska ge betydligt bättre effekt. Liksom ifjol dubblerar Perra även i år SM-säsongen. -Jag satsar både på rallycross-SM och back-SM, avslöjar rallycrosskungen i Molkom.
Med i toppen
Inspirationskällan denna säsong för Per-Anders är framför allt motorn. Det ska bli enormt roligt att åka 16-ventilare, kvittrar Perra glatt och uppspelt. Säsongen börjar som sagt till helgen med Höljesbanan och rallycross där hela Svenska eliten i Supernationell ställs mot varandra i kamp om poängen. En som ska vara med i topp är Per-Anders Johansson. På söndag får vi se hur långt 16-ventilsspisen kan ta honom i resultatlistan. En lätt gissning är "hur högt som helst".

04-05-10 Poängtabell Götalandscupen 2004 pdf

04-05-08 Resultat Götalandscupen RC Vimmerby MS 8 maj pdf

04-05-06 Pressdag på Strängnäs motorstadion
www.walfridsson.com kan du under nyheter läsa om pressdagen den 5 maj på Strängnäs motorstadion om bland annat det nya inslaget i SM-samhanhang; Supermotard!! Och under bilderna finns bilder på sex av de 12 anmälda div I förarna i årets Rallycross-SM och även bilder på Supermotarden och Stecka.

04-05-06 Extrainsatt supportklass! i Finnskoga
Extrainsatt under Rallycross-SM i Finnskoga -Supportklass! Tävlingsledningen har beslutat att inbjuda klass 4, 2150 cc till Supportklass under SM-dagarna 15-16 maj. För vidare information: www.finnskogamk.nu

04-05-05
Eklund firar 40 år som tävlingsförare
Eklund firar 40 år som tävlingsförare i en Saab som är snabbare än Schumachers F1-bil upp till 100 km/h
Han har alltid någonting att fira, rallycrossföraren Per Eklund. I år firar han 40 år som tävlingsförare. Men vad gör det nu när EM-och SM-säsongen rullar igång?
-Helst vill jag fira med ett EM-guld till i höst, säger Eklund, silvermedaljör i fjol, och förklarar att nu ska det bli åka av med F1-Saaben ännu en säsong.
-Att klå Hansen är främsta drivkraften, förklarar den 57-årige värmlänningen samtidigt som han tillägger att varken norrmännen eller landsmannen Lasse Larsson ska undervärderas.
-De kan allt de med. Jag tror faktiskt på ett mer spännande EM och SM än någonsin tidigare, säger Per och tillskriver massor av hästkrafter, förarprofiler och intensiva, TV-mässiga, heat, som viktiga framgångsfaktorer.
Ny MC-klass
-Släpper vi också in motorcyklarna, supermotardåkarna, i vårt SM-paket ökar häftighetsfaktorn ytterligare, menar Eklund.
Supermotard är en modern form av motocross, fast inte på så tuffa banor. Underlagen tillåts variera, vilket gör att man kan köra en tävling på, exempelvis, en rallycrossbana.
-De är inte buskablyga de killarna, inflikar Eklund samtidigt som han trots sin motorsportsliga mångsidighet förklarar att han inte har en tanke på att ens prova på ett varv på rallycrossbanan med en hoj.
-Det håller inte ryggen för, säger han.
Accelerationssnabbare än F1
Han håller sig istället till sin Saab. Landets värsta vrålåk "made in" Trollhättan och Arvika. I år förstärkt med en ny hjulupphängning "made in" Upplands Väsby av fjädringsspecialisten Öhlins. Även denna är av F1-snitt och specialbyggd åt Per.
När Eklund släpper upp kopplingen på sin röda och Clarion-sponsrade Saab 9-3, tar det knappt 2,5 sekunder innan han bryter 100-kilometersvallen. Inte ens Schumachers Ferrari är accelerationsmässigt snabbare än rallycrossbilarna i rallycrossens eget Formula 1, Division 1.
-Det är en rejäl spark där bak när det drar iväg. Snacka om G-krafter!
Jubileum i juli
Per Eklund är en av världens mest rutinerade och meriterade tävlingsförare. Utöver VM-seger i rally, EM-guld i rallycross, nordiskt mästerskap i rallycross, ett par handfullar med SM-guld i rally, rallycross och backe, har han ett unikt perspektiv till bilsporten.
-När jag började med rally i juli 1964, två veckor efter min 18-årsdag, tyckte man att farterna var svindlande. Men de farter som vi rörde oss i på den tiden är ingenting jämfört med i dag. Då var allt över 70 snabbt, idag måste det gå över 250 för att vara snabbt nog, säger han i denna flashback.
-Men tekniken förändras också. Förr fanns visserligen stora, tunga motorer med hög effekt, men väghållning; däck, fjädrar, bromsar, stötdämpare osv, var inte lika utvecklat som idag.
-Bara att få gå från trumbromsar till skivor var en teknisk revolution för oss tävlingsförare, förklarar Per Eklund.
Rallycross för hela slanten
I år är det rallycross i EM och SM som gäller för rattviritiousen från Arvika. I det egna Saab-teamet, Clarion Team Europe, ska han återigen utmana Kenneth Hansen i kampen om guldet i både EM och SM.
-Det borde vara min tur igen, förklarar Eklund som vann det mest historiska EM-guldet, det vid millenieskiftet som kommer att finnas i alla historieböcker.
Det kommer att gå fort, garanterat fort, i årets EM och SM när kanske 600 hästkrafter drar iväg med varje tävlinsgbil i Division 1-heaten.
Och på tre sekunder kan mycket hända i rallycross, fråga Per Eklund, Clarion Team Europe, han vet svaret.

04-05-01
Resultat Svealandscupen RC SMK Arboga 1 maj pdf

04-04-25 Resultat Parallellrace Strängnäs AMS 24 april pdf

04-04-24 Resultat Götalandscupen Fjärås MK/ Kungsbacka MA 24 april pdf

04-04-12 2003 års vinnare Tobias Gyllström hoppar av SM i år
Efter en imponerande körning under 2003 där SM vinnaren Gyllström både varit träningssnabbast och stått i poleposition i samtliga SM deltävlingar väljer teamet nu att tillfälligt lägga hjälmen på hyllan.
-Det är såklart ett tungt beslut för mig och alla inblandade men vi har valt att stå över i år. Huvudanledningen är att budgeten inte ännu är klar, vi satte ett stoppdatum till 1:a april och det är nu passerat utan att vi nått vår nivå då måste vi vara professionella nog att veta när vi ska bromsa.
Resumé 2002-2003
Tobias Gyllström valde 2002 att konvertera sin rallybyggda Renault Clio till rallycross för att prova på den tävlingsformen. Då det gick över förväntan så togs beslutet att göra en målmedveten satsning på rallycross SM 2003. En ny bil iordningställdes nu maximerad för rallycross, även denna en Renault Clio i RS light "Ragnotti" version. Ett målmedvetet team växte fram och succén var ett faktum. SM guldet kördes planenligt hem.
Vad händer nu då ?
-Bilen som är uppdaterad och i princip tävlingsklar står nu till försäljning. Om inget oförutsett händer så tar vi ett sabbatsår. Visst hoppas vi innerst inne fortfarande på någon lösning men vi ska ta det här året som uppladdning inför -05. Vi ska hitta på aktiviteter och vårda våra sponsorer och samarbetspartners för att tillsammans sikta på ännu ett SM guld 2005.
Säger Tobias Gyllström som in i det sista hoppades att Renault skulle komma med ett positivt besked inför årets säsong men dom valde bort både rally och rallycross satsningarna. Kan tyckas som ett märkligt beslut då dom 2003 vann SM guld i både rally och rallycross.

04-03-21 Arrangörer Svealandscupen 2004, 9 st deltävlingar
25 april Strängnäs AMS (Parallellrace)
1 maj SMK Arboga (Rallycross)
12 juni Films MK (Rallycross)
10 juli Gestrike RT (Rallycross)
8 Augusti Nyköping (Rallycross)
7 augusti SMK Arboga (Backe)
18 september Västerås MS (Rallycross)
25 september Borlänge MK (Rallycross)
9 oktober Horndals MK (Bilspeedway)
Mer information på NNBF:s hemsida
http://www.nnbf.w.se/ under Rallycross/Backe, Svealandscupen.

04-03-21 Nedre Norra BF, Förbundsmästerskap i Rallycross 2004
25 april Strängnäs AMS (Parallellrace)
1 maj SMK Arboga (Rallycross)
12 juni Films MK (Rallycross)
10 juli Gestrike RT (Rallycross)
25 september Borlänge MK (Rallycross)
9 oktober Horndals MK (Bilspeedway)
Genomförs 6 tävlingar räknas 4, men genomförs 5 tävlingsr räknas 3 tävlingar.
Mer information på NNBF:s hemsida
http://www.nnbf.w.se/ , under Rallycross/Backe.

04-03-21 Nedre Norra BF Rallycross / Backe möte
Nedre Norra BF:s Rallycross/Backe kommitté inbjuder förare, klubbarnas kontaktpersoner för rallycross & backe, domare, tekniker samt tävlingsledare till Rallycross / Backe möte Tisdagen den 13 april, kl 19.00
Vi träffas hos Erikssons Bilteam,Gävle.
Onsdagen den 14 april, kl 19.00
Vi träffas hos Föreningsprodukter, Borlänge.
Vi presenterar: FM I Rallycross, Svealandscupen, Back SM mm mm Kom och diskutera!!!!
För att kunna beräkna åtgång för förtäring MÅSTE förhandsanmälan göras till: Suzanne B Larsson, tele 0278-65 00 29 el. 070-265 11 29 el. larsson.su@telia.com Senast den 7 april
Förtärings-och matrial kostnad ca 50:-/ pers.
VÄLKOMNA!

04-02-26 Marcus Nilsson Årets Bilsportman Södra BF
Marcus Nilsson, Tomelilla MK, utsågs på Onsdagen till Årets bilsportman i Södra Bilsportförbundet 2003. Vid Södra Bf´s årsmöte i Höör fick Marcus en av de finaste utmärkelserna som en förare i Södra BF kan erhålla. Marcus utsågs till Årets Bilsportsman alla kategorier i Södra BF för år 2003.
Utmärkelsen erhölls för framgångarna i Rallycross Div2 2003 med följande resultat:
4:a Europa mästerskapet
3:a Svenska mästerskapet
2:a ERA-cup.
Utmärkelsen kom som en total överraskning för en mycket förvånad och glad Marcus Nilsson.

04-01-21 "Stekka" siktar högt i Kenneth Hansens vinnarbil
Förra året vann Kenneth Hansen sin 11:e EM-titel i rallycross med en Citroën Xsara. I år kommer Stig-Olov "Stekka" Walfridsson att ta över Hansens vinnarbil.
-Både Citroënen och Stekka är snabba, så nu får jag ligga i ännu hårdare, småler Kenneth. Vi har byggt en ny bil till årets säsong, så min förra bil var ledig när Stekka hörde av sig och undrade om jag hade en bil till övers.
"Stekka", som är flerfaldig svensk mästare i rally och med många års rutin även i rallycross, siktar under 2004 främst in sig på SM-serien. Det blir förmodligen även inhopp i de svenska och norska EM-tävlingarna.
-Min målsättning med samarbetet med Walfridsson är att få ytterligare en Citroën på prispallen, säger Kenneth.
-Och jag ser fram emot den första provturen, säger Stig-Olov. Det ska bli "sköj" och sen får vi se hur långt det räcker.
Under våren kommer Stekka att börja testa Citroënen, innan dess står Svenska Rallyt för dörren.