<< Till Racing
<< Tillbaka till Startsidan


Övrig pressinformation
RACING 2020


202020-08-05 Dubbel världsmästare i skotercross är nästa gästförare i Porsche Carrera Cup Scandinavia
Porsche Carrera Cup Scandinavia har fått en smakstart på säsongen. Efter två omgångar och totalt fyra race är det helt jämnt i mästerskapet. De senaste årens titelkombattanter, regerande mästaren Lukas Sundahl och Robin Hansson, har 88 poäng vardera.

Strax bakom ledarduon pågår samtidigt en intensiv kamp mellan mästerskapets unga förartalanger. Bara tio poäng bakom Hansson återfinns Pontus Fredricsson efter mycket övertygande körning. På fjärde och femte plats i mästerskapet ligger Hampus Ericsson och Edvin Hellsten som bjöd TV-publiken på briljant körning i regnet på Drivecenter Arena.

Inför tredje tävlingsomgången på Gelleråsen Arena den 15 augusti presenterar Porsche Sverige nästa förare i gästförarprogrammet – Emil Öhman från Älvsbyn i Norrbotten. Han är en av de stora stjärnorna i snöskotercross under 2000-talet. På meritlistan från tiden som aktiv skotercrossförare finns bland annat två VM-guld och tre VM-silver.
– Det här kommer att bli lika svårt som det blir spännande, säger Emil Öhman. Jag ser verkligen fram emot att få tävla!

Emil Öhman kommer till start i Fragus Motorsports bil med startnummer 20. En bil som nu med rätta kallas ”Världsmästarbilen”. Öhman är nämligen den tredje världsmästaren på lika många tävlingsomgångar som sätter sig bakom ratten. WTCC-världsmästaren Thed Björk tog bilen till fina fjärde- och femteplaceringar i säsongspremiären på Falkenberg. Dubble rallycrossvärldsmästaren Johan Kristoffersson tog därefter bilen till två imponerande segrar på Drivecenter Arena.
– Jag vet vad det innebär att tävla på den här nivån och hur mycket tid förarna lägger på sin sport, fortsätter Öhman. Entypsracing innebär dessutom att samtliga förare i startfältet är specialister på 911 GT3 Cup och i det avseende är jag nybörjare. Det blir en stor utmaning.

På Emil Öhmans resumé finns även en seriös satsning på rallycross, med framgångar på både nationell och internationell nivå. Den enorma tävlingserfarenheten och de stora framgångarna till trots är helgens inhopp i Carrera Cup norrlänningens debut i banracingsammanhang.
– Emil Öhman är en extrem tävlingsmänniska och en världsstjärna inom skotercross, säger Raine Wermelin, Direktör, Porsche Sverige. Han är en unik förartalang som är magisk på snö. Det blir otroligt spännande att se vad han kan åstadkomma på Gelleråsens asfalt i en Porsche.

I väntan på nya direktiv gällande corona-pandemin körs Porsche Carrera Cup Scandinavia inför tomma läktare. Samtliga deltävlingar sänds på streamingtjänsten Viaplay. Se lördagens Race 1 live på Viaplay kl. 11:00 och Race 2 kl. 14:30.

Löpande information och nyheter från Porsche Carrera Cup Scandinavia finns på www.carreracup.se samt i mästerskapets sociala kanaler.
20-08-04 Skärås tog en pallplats redan i sitt fjärde race
Första pallplatsen för Emil Skärås i Carrera Cup Italia! Han körde i mål som fyra i Misano, men flyttades upp ett hack då vinnaren fick ett tidstillägg.

Andra tävlingshelgen i det italienska mästerskapet för Porschar ägde rum på Misano, och det var i söndagens race som Emil Skärås lyckades över förväntan. Eller kanske inte, för redan i tidskvalet imponerade han genom att ta sig från Q1 till Q2. Endast de tio snabbaste får köra den andra kvalet.
– Första gången jag klarade av det! Men vi behövde använda båda seten nya däck i Q1, vilket gjorde att jag inte hade något att slåss med i Q2, säger Emil.
Varpå han blev tionde och sista man.

I Race 1 gjorde han en halvbra start men fick sedan upp farten rejält. Många stunder var han en av de snabbaste på banan.
– Jätteskönt! Farten var sjukt bra så att sluta åtta kändes väldigt bra.
Race 2 blev en stenhård historia. Emil gjorde för första gången en riktigt bra start och behöll sedan farten från lördagen.
– Jag lyckades hålla mig kall och tog vara på mina chanser, trots att det kändes som krig ute på banan, säger Emil.
Flera gånger var säkerhetsbilen ute, och då gäller det att vara uppmärksam som förare. Emil gick i mål på en fjärdeplats, men efter racet fick vinnaren ett tidstillägg för felaktig omstart efter Safety car och västeråsaren flyttades upp ett pinnhål. Första pallplatsen var ett faktum!
– Wow! Lite tur ska man också ha, men otroligt häftigt att se de framsteg vi gjort på så kort tid. Alla var jäkligt nöjda och det var så otroligt kul!

Nästa racehelg är den 28-30 augusti på banan Imola.

Emil Skärås har gjort enorma framsteg under de fyra race han kört i Porsche Carrera Cup Italia. Med en tredjeplats som bäst.
20-08-02 Åtta av åtta segrar - Linus Lundqvist gör det igen
Linus Lundqvists formidabla segertåg fortsatte att skena i oförminskad hastighet när han återigen gjorde rent hus i Formula Regional Americas och tog hem alla helgens tre race på Barber Motorsports Park i Alabama, USA.

Lundqvist vann alla helgens tre race ohotat från en trio pole positions, och underströk sitt övertag över resten av fältet med snabbaste varv i samtliga tre heat.

Lundqvist passade samtidigt på att radera ut ännu ett banrekord - det tredje på lika många deltävlingar - när han formligen krossade den gamla rekordnoteringen för FR Americas runt Barber Motorsports Park i såväl kval som race.

Lundqvist har därmed vunnit alla åtta race som körts i den amerikanska formelbilsserien så här långt under 2020, och startat samtliga från pole position.
- Det är helt enkelt magiskt hur bra den här säsongen är, säger Linus Lundqvist. Det här hade jag aldrig kunnat drömma om när jag kom hit. Åtta raka segrar... det är svårt att sätta ord på. Det här har nog varit den bästa helgen hittills. Jag har kunnat köra med lite större marginaler och farten har ändå funnits där. Jag kan bara tacka hela mitt team, alla som hjälper och supportar mig, och jag lovar en sak: att det aldrig blir tråkigt att vinna!

Tyresö-sonen, som tävlar för det amerikanska teamet Global Racing Group, leder nu mästerskapet hela 76 poäng före andraplacerade David Malukas. Maximal möjlig skörd under en tävlingshelg är 75 poäng, vilket innebär att Lundqvist i praktiken skulle kunna stå över en deltävling och ändå fortsatt vara i topp.

Formula Regional Americas går nu in i ett två månader långt tävlingsuppehåll innan säsongen återupptas i Florida i slutet av september. Linus Lundqvist kommer att återvända hem till Sverige under uppehållet.

Video: återupplev drömhelgen i Alabama: https://www.youtube.com/channel/UC0EpATpkwxGJyJCXXq3nxrg

RESULTAT
Formula Regional Americas | Rd. 3
Barber Motorsports Park (USA)

Race 1
1: Linus Lundqvist (SWE), 26 varv
2: Victor Franzoni (BRA), +4.896s
3: David Malukas (USA), +5.711s
4: Nicky Hays (USA), +13.326s
5: Joshua Car (AUS), +18.299s

Se fullständigt resultat https://mcusercontent.com/73c511cfcad65d2a124d92dea/files/9293f6f1-16a5-4773-9656-d9cf62ac3cc1/FR_Round_6_Provisional_Race_Results.pdf

Race 2
1: Linus Lundqvist (SWE), 25 varv
2: Nicky Hays (USA), +4.132s
3: David Malukas (USA), +5.413s
4: Victor Franzoni (BRA), +8.530s
5: Jacob Abel (USA), +22.036s

Se fullständigt resultat https://mcusercontent.com/73c511cfcad65d2a124d92dea/files/830c9cd7-dae5-4d9d-8c85-2413b2f2fd22/FR_Round_7_Provisional_Race_Results.pdf

Race 3
1: Linus Lundqvist (SWE), 27 varv
2: David Malukas (USA), +3.126s
3: Nicky Hays (USA), +36.084s
4: Victor Franzoni (BRA), +37.300s
5: Danial Frost (SGP), +39.328s

Se fullständigt resultat https://mcusercontent.com/73c511cfcad65d2a124d92dea/files/fefa883d-b784-4a46-8f5d-06d10b90626e/FR_Round_8_Official_Race_Results.pdf

POÄNGSTÄLLNING
Formula Regional Americas | Topp 5
Efter 8/16 race
1: Linus Lundqvist (SWE), 200 p.
2: David Malukas (USA), 124 p.
3: Victor Franzoni (BRA), 93 p.
4: Joshua Car (AUS), 83 p.
5: Nicky Hays (USA), 72 p.

Se fullständig tabell https://en.wikipedia.org/wiki/2020_Formula_Regional_Americas_Championship
20-08-02 Jimmy Eriksson inleder med topp tio i ADAC GT Masters
Jimmy Eriksson inledde ADAC GT Masters-säsongen 2020 med poäng i helgens premiär på Lausitzring-banan utanför Berlin.

Eriksson, i par med förarkollegan Daniel Keilwitz (GER), tog målflagg som nia bland 33 startande i det andra av premiärhelgens två race på söndagseftermiddagen.
- Alltid skönt att inleda med poäng och topp tio, även om man alltid vill ha mer, säger Jimmy Eriksson. Det har varit en märklig uppbyggnad till den här säsongen, men nu är vi igång och vi har en relativt bra grund att stå på.

Duon, som tävlar för Zakspeed-teamet i en Mercedes-AMG GT3, var på väg mot ett liknande resultat även i lördagens Race 1 – där Eriksson efter ett tyngre kval stod för en mäktig start och klättrade hela 11 platser på första varvet.

Halvvägs genom det timslånga racet, i samband med det obligatoriska depåstoppet, stötte den svensk-tyska konstellationen dock på problem. En fortkörning i depån, plus strul med säkerhetsbältet när Keilwitz skulle spänna fast sig, resulterade i två ofrivilliga extrarundor genom depågatan – och en förstörd dag.
- Det var synd att vi inte fick betalt för insatsen i Race 1, för fartmässigt var vi definitivt starka, säger Jimmy Eriksson. Om vi inte hade trasslat till det i depån hade vi varit topp tio där också, men det är sådant som sker. Både jag och Daniel kommer att lära oss av det.

Överlag är Eriksson både nöjd och missnöjd med premiären på Lausitzring.
- Tendensen har varit lite grann densamma som i fjol, avslutar skåningen. Det har känts riktigt bra i racen, men vi måste hitta lite mer tid i kvalen. Kan vi bara starta bland de fem-tio främsta vet vi att vi har en bra bil som tar hand om däcken riktigt effekt. Det, att förbättra kvalen, blir vårt största fokus framöver.

Eriksson/Keilwitz återfinns efter premiären på 14:e plats i den sammanlagda mästerskapstabellen, som leds av Maro Engel/Luca Stolz.

Jimmy Eriksson och resten av ADAC GT Masters-fältet är tillbaka på banan i deltävling två på anrika Nürburgring den 14-16 augusti.

RESULTAT
ADAC GT Masters - Deltävling 1
Lausitzring (GER)

Race 1
1: L.Stolz/M.Engel, Mercedes-AMG GT3
2: M.Ammermu¨ller/C.Engelhart, Porsche 911 GT3
3: M.Hofer/C.Haase, Audi R8 LMS GT3
---
26: J.Eriksson/D.Keilwitz, Mercedes-AMG GT3
Ladda ner fullständigt resultat https://mcusercontent.com/73c511cfcad65d2a124d92dea/files/53c3f0d8-7f14-45f8-bf12-85bbbf8a333e/32714.01.pdf

Race 2
1: C.Weerts/D.Vanthoor, Audi R8 LMS GT3
2: L.Stolz/M.Engel, Mercedes-AMG GT3
3: R.Renauer/S.Mu¨ller, Porsche 911 GT3
---
9: J.Eriksson/D.Keilwitz, Mercedes-AMG GT3
Ladda ner fullständigt resultat https://mcusercontent.com/73c511cfcad65d2a124d92dea/files/3422f791-e913-4f36-a537-211947aaf89c/32717_R2.01.pdf

MÄSTERSKAPSTABELL
ADAC GT Masters - Efter 2/14 race https://www.adac-gt-masters.de/de/wertung
20-08-02 Motig säsongsupptakt för Joel Eriksson och BMW på Lausitzring
Joel Eriksson och teamkamraten Aidan Read gick poänglösa från säsongspremiären av ADAC GT Masters under en tung helg för BMW och Schubert Motorsport på tyska Lausitzring.

Eriksson/Read inledde med en 27:e plats i säsongens första lopp på lördagen, men låg betydligt bättre placerade i söndagens Race 2 där Eriksson stod för en särskilt stark öppningsstint. Skåningen noterade bland annat helgens snabbaste racevarv bland samtliga BMW-chaufförer, och följde relativt enkelt med bland snabbare bilar i utkanten av topp tio.

Vid det obligatoriska förarbytet i halvtid kunde Eriksson växla över till Read med häng på poängplats. Dessvärre fick australiensaren dock först motorstopp i utfarten från depån, och körde sedan av banan och tappade flertalet placeringar.

I mål blev det till slut en blygsam 25:e plats för Schubert Motorsport-duon, under en helg då BMW M6 GT3-bilarna inte riktigt kunde konkurrera med de ledande fabrikanterna.
- Det har varit en ganska motig premiär överlag, och vi har helt enkelt inte varit tillräckligt snabba, säger Joel Eriksson. Jag är nöjd med min stint i det andra racet nu idag – där kunde jag inte ha gjort mer. Jag jagade en Porsche och en Audi och var lite snabbare än dem, och jag tycker att jag tog hand om däcken på ett bra sätt inför Aidans stint. Tyvärr gick det som det gick därefter, men vi hade ändå inget riktigt toppresultat på gång så i slutändan är det kanske bättre att det sker under en sådan här helg.

Nästa deltävling för ADAC GT Masters äger rum på klassisk, tysk motormark – Nürburgring – om två veckor; och Joel Eriksson tror att förutsättningarna på pappret kommer att vara något bättre då.
- Vi är ärliga mot oss själva och kan enkelt konstatera att Lausitzring inte var en bra bana för oss, fortsätter Eriksson. Det har med karaktären att göra, och det är också det som är kul med GT3-racing. Kanske inte en sådan här helg när man är på fel sida, men det kommer andra banor som passar oss bättre. Dessutom var det över 30 grader varmt i helgen och vi vet att M6:an med turbomotorn lider av det. Jag tror att Nürburgring blir bättre, och framför allt på ett större steg framåt senare under säsongen.

Joel Eriksson reser nu den korta distansen från Lausitzring till Berlin, där han kommer att vara på plats i sin roll som reservförare för GEOX Dragon under de stundande finaltävlingarna för elbilsmästerskapet Formel E.

Joel Erikssons storebror, Jimmy, fick med sig en poänggivande niondeplats från helgens premiär

RESULTAT
ADAC GT Masters - Deltävling 1
Lausitzring (Tyskland)
Race 1
1: L.Stolz/M.Engel, Mercedes-AMG GT3
2: M.Ammermu¨ller/C.Engelhart, Porsche 911 GT3
3: M.Hofer/C.Haase, Audi R8 LMS GT3
---
27: J.Eriksson/A.Read, BMW M6 GT3

Race 2
1: C.Weerts/D.Vanthoor, Audi R8 LMS GT3
2: L.Stolz/M.Engel, Mercedes-AMG GT3
3: R.Renauer/S.Mu¨ller, Porsche 911 GT3
---
25: J.Eriksson/A.Read, BMW M6 GT3

20-07-30 Fullt fokus framåt för Linus Lundqvist efter succéstarten
Barber Motorsports Park nästa för Formula Regional Americas
Lundqvist alltjämt obesegrad efter fem körda race
Viktig helg att vänta inför långt tävlingsuppehåll

Fem race - fem segrar. Linus Lundqvist har gjort rent hus så här långt under en spektakulär inledning på sin debutsäsong i amerikanska Formula Regional Americas. I helgen fortsätter mästerskapet med tre nya lopp på Barber Motorsports Park i Alabama; de sista inför ett nästan två månader långt tävlingsuppehåll.

Lundqvist har varit den stora rubrikmakaren i FR Americas under de inledande två tävlingshelgerna.

Full pott i premiären på Mid-Ohio, där två race kördes, följdes upp av en än mer eftertrycklig trippelviktoria på Virginia International Raceway för två veckor sedan - och i mästerskapets topp har Tyresö-sonen redan öppnat upp en 49 poäng stor lucka över Indy Lights-meriterade David Malukas (USA).

Lundqvists järngrepp på motståndet så här långt understryks av att han också kört hem samtliga pole positions och satt tävlingens snabbaste varv i fyra av fem heat. Han har också utraderat gällande banrekord på båda banorna som besökts - trots att han aldrig satt sin fot där tidigare.

En nära nog perfekt start på alla sätt, men nu väntar nya utmaningar i Alabama och tre viktiga race på 3.8 km långa Barber Motorsports Park.
- Det känns bra, vi vet att vi är starka och att vi bevisligen har farten för att vinna race, säger Linus Lundqvist. Det är egentligen samma förutsättningar inför den här helgen som tidigare. Ny bana igen, och kanske något svårare omständigheter än senast eftersom vi inte har någon testdag på torsdagen den här gången. Det var dock samma sak i premiären på Mid-Ohio dessförinnan, och där gick det ju bra, så det är egentligen inget som oroar nämnvärt.

Efter helgens tävlingar väntar ett åtta veckor långt uppehåll - forcerat av de effekter coronapandemin haft på kalendern - innan FR Americas återgrupperar i Florida i slutet av september. Det innebär att helgens trippel i Alabama blir mentalt extra viktig.
- Man vill alltid sätta punkt på ett bra sätt, oavsett om det gäller en hel säsong eller inför ett längre uppehåll som det här, fortsätter Linus Lundqvist. Allting blir så mycket enklare om man går in i ett break med ett positivt resultat i bagaget. Jag tar aldrig någonting för givet och vi såg senast på VIR att framför allt ett team hade närmat sig. Jag vet att jag måste prestera på topp om vi ska kunna hålla den här fantastiska sviten igång, men målsättningen är naturligtvis att stå högst upp på pallen även i helgen.

Tävlingarna på Barber Motorsports Park inleds med fri träning i morgon fredag. Därefter väntar kval och det första av helgens tre race på lördag. De två avslutande heaten körs på söndag.

Alla race under säsongen livestreamas på https://fanracing.live. Streamingtjänsten, liksom resultat, live timing och annan relevant information, kan också nås via "LL Race Centre" direkt på startsidan på www.linuslundqvistracing.se.

TIDSSCHEMA (SVENSK TID)
Formula Regional Americas | Rd. 3
Barber Motorsports Park (USA)

Fredag 31 juli
Fri träning 1: 18.00-18.30
Fri träning 2: 21.45-22.15

Lördag 1 augusti
Kvalificering: 15.40-16.10
Race 1: 19.55 (35 min)

Söndag 2 augusti
Race 2: 15.00 (35 min)
Race 3: 19.00 (35 min)

STARTLISTA
https://mcusercontent.com/73c511cfcad65d2a124d92dea/files/726ba848-f55b-4436-b951-b0e047881f96/FR_Entry_List_Barber_V1.pdf

LIVESTREAMING (ENDAST RACE)
https://fanracing.live

UPPDATERINGAR/RESULTAT
www.linuslundqvistracing.se

POÄNGSTÄLLNING
Formula Regional Americas | Topp 5
Efter 5/17 race
1: Linus Lundqvist (SWE), 125 p.
2: David Malukas (USA), 76 p.
3: Joshua Car (AUS), 64 p.
4: Victor Franzoni (BRA), 51 p.
5: Benjamin Pedersen (DEN), 30 p.

Se fullständig tabell: https://mcusercontent.com/e4e91fada898e41afee23244f/files/42ed18e5-7430-4221-a3e1-5b1705c918db/2020_FRA_Driver_Points_after_Round_5.pd
20-07-29 Dubbelseger för Kristoffersson – men full pott för Hansson när Porsche Carrera Cup Scandinavia gästade Drivecenter Arena
Gästföraren Johan Kristoffersson vann dubbelt i Porsche Carrera Cup Scandinavia på Drivecenter Arena i Fällfors. Robin Hansson var tvåa i båda racen och klättrade till delad ledning i mästerskapet. Lukas Sundahl och Pontus Fredricsson fick med sin var sin tredjeplats hem från Norrland.

Johan Kristoffersson har vunnit Porsche Carrera Cup Scandinavia tre gånger i karriären. På ett blött Drivecenter Arena utanför Skellefteå visade han varför. Kristoffersson var mästerlig från morgon till kväll och njöt verkligen av framgången efteråt.
– Skön revansch för mitt mindre lyckade inhopp i finalen på Mantorp Park förra året. Det var inte min helg, men det här blev min dag, sa värmlänningen och log.

Den ende som lyckades utmana Kristoffersson var Robin Hansson. Göteborgaren besegrade Kristoffersson i den andra kvalomgången och ledde båda racen efter bra starter. Men hett uppvaktad av Kristoffersson gjorde han två mindre misstag i de tuffa förhållandena och fick se sig passerad.

Nu spelade det mindre roll. Gästförare tar inte poäng i Porsche Carrera Cup Scandinavia och därför blev det full pott för Hansson.
– En hektisk och bra dag med mycket körning är över. Full pott i båda racen innebär att jag plockade in de poäng jag förlorade på Lukas Sundahl i premiären i Falkenberg. Nu delar vi ledningen i mästerskapet på 88 poäng, sa Robin och gladda sig speciellt över resultatet i det andra heatet.

Där tog nämligen hans team, Fragus Motorsport, alla tre pallplatser: Johan Kristoffersson, Robin Hansson och Pontus Fredricsson. Den sistnämnde svarade även för en stark insats i det första heatet där han slutade fyra.

Lukas Sundahl fick inte riktigt till det som i premiären där vann han dubbelt. I Fällfors fick han nöja sig med en tredje- och en sjätteplats. I det andra heatet gjorde han sig bland annat skyldig till en tjuvstart och fick tio sekunders tidstillägg.

Smålänningen hade självklart hoppats på mer, men den här gången hade inte det regerande mästarteamet fart för mer.

Starka igen
Bakom de allra främsta svarade Hampus Ericsson och Edvin Hellsten än en gång för imponerande prestationer. Sina fina insatser i premiären följde de nämligen upp med nya, starka prestationer. De var trea och fyra i Q2 och i racen höll de sig också långt framme. Ericsson slutade femma och sjua, Hellsten var sexa och fyra.
– Jag hade verkligen en kanonbil den här helgen. Det var bara att åka, sa Hellsten som avslutade dagen med att utmana Pontus Fredricsson om tredjeplatsen i det andra racet.

Första segern för Karlsson
I Masters Cup, mästerskapet i mästerskapet för förare över 40 år, tog Thomas Karlsson från Ullared sin första seger i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Hårt uppvaktad av teamkompisarna Magnus Öhman och Prins Carl Philip höll han undan och korsade mållinjen som klassetta i det andra heatet. I det första var han tvåa bakom Öhman.
– En fantastisk skön framgång i ett häftigt race, konstaterade Karlsson som kört Porsche Carrera Cup sedan 2015.

Prins Carl Philip, som gjorde succé med klasseger i Falkenberg, svarade på nytt för en finfin insats och blev trea i det andra heatet.

Magnussen tog revansch
Förutom Johan Kristoffersson innehöll startfältet ytterligare två intressanta gästförare, rutinerade och meriterade dansken Jan Magnussen och unge Hannes Morin, 18 år, från Umeå.

Magnussen tvingades dessvärre bryta det första racet efter närkontakt med en konkurrent. Då låg han fyra. I det andra racet tog han lite revansch och blev femma.
– En intressant och utmanande bana, speciellt i de förhållanden som rådde i dag, sa dansken som lämnade dörren öppen för fler inhopp i mästerskapet.

Efter många år i USA har han flyttat hem till Danmark och letar nya racingutmaningar i Skandinavien.

Fler inhopp?
Ordet utmaning använde sig även Hannes Morin av när han skulle summera sin första tävlingsdag i Porsche Carrera Cup Scandinavia.
– Placeringsmässigt hade jag kanske hoppats på mer, men jag är ändå jättenöjd med min insats, säger han och tillägger apropå avåkningen i det andra heatet:
– Ingen kommer ihåg en fegis.

Morin noterades för sjunde och elfte plats och inhoppet i mästerskapet gav definitivt mersmak.
– Det finns absolut möjligheter att jag gör fler inhopp redan i år.

Porsche Carrera Cup Scandinavia.
Drivecenter Arena, Fällfors, 29 juli.
Race 1.
1. Johan Kristoffersson (G), Fragus Motorsport, 23:22.975
2. Robin Hansson, Fragus Motorsport, +2.883
3. Lukas Sundahl, Sundahl Racing, +12.737
4. Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport, +14.061
5. Hampus Ericsson, Mtech Competition, +25.249
6. Edvin Hellsten, Nova Racing, +25.609
7. Hannes Morin (G), MRA Morin Racing Academy, +39.976
8. Magnus Öhman (M), Mtech Competition, +43.305
9. Thomas Karlsson (M), Mtech Competition, +48.730
10. Hugo Andersson, Steber Racing, +50.567
11. Christoffer Bergström (M), Team Pampas, +51.170
12. Carl Philip Bernadotte (M), Mtech Competition, +52.002
13. Hampus Hedin, Fragus Motorsport, +1:17.117
14. Patrick Rundquist (A), Steber Racing, +1:22.713
DNF. Jan Magnussen (G), Mtech Competition, DNF

Race 2.
1. Johan Kristoffersson (G), Fragus Motorsport, 33:20.285
2. Robin Hansson, Fragus Motorsport, +5.686
3. Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport, +6.730
4. Edvin Hellsten, Nova Racing, +17.170
5. Jan Magnussen (G), Mtech Competition, +30.672
6. Lukas Sundahl, Sundahl Racing, +43.117
7. Hampus Ericsson, Mtech Competition, +54.934
8. Thomas Karlsson (M), Mtech Competition, +56.556
9. Magnus Öhman (M), Mtech Competition, +57.065
10. Carl Philip Bernadotte (M), Mtech Competition, +58.144
11. Hannes Morin (G), MRA Morin Racing Academy, +1:18.548
12. Hampus Hedin, Fragus Motorsport, +1:24.171
13. Patrick Rundquist (A), Steber Racing, +1:34.727
14. Hugo Andersson, Steber Racing, +1:36.343
DNF. Christoffer Bergstrom (M), Team Pampas, DNF

För poängtabeller – se www.carreracup.se
20-07-29 Premiärdags för Joel Eriksson i svensktätt ADAC GT Masters
Joel Eriksson är redo att dra igång motorsportsäsongen 2020. I helgen inleds ADAC GT Masters - Tysklands största mästerskap för GT-bilar - på Lausitzring utanför Berlin, och med Eriksson på plats för att försvara BMW Motorsports färger i sin roll som fabriksförare för den bayerska biljätten.

22-årige Eriksson, som spenderat de två senaste säsongerna i DTM, har i år placerats i ADAC GT Masters med det meriterade BMW-teamet Schubert Motorsport. Han kommer där att dela en BMW M6 GT3 (startnummer #9) med australiensaren Aidan Read, och ta upp kampen mot en lång rad andra premiumtillverkare och internationella toppförare.
- Jag tror att vi alla är väldigt glada att äntligen få dra igång den här säsongen, säger Joel Eriksson. Det har varit många månaders väntan och det dröjer inte särskilt länge innan abstinensen kryper sig på. Jag gjorde ett inhopp i karting-SM i Kristianstad för några veckor sedan, och det var ett bra sätt för mig att vässa tävlingspsyket och bli av med den värsta rattrosten.

Totalt ska 14 timslånga race ska köras i ADAC GT Masters den här säsongen, fördelade över sju tävlingshelger. Förarbyte är obligatoriskt och sker halvvägs in i varje race.

Eriksson/Reid har spenderat en del tid tillsammans under uppbyggnaden till säsongen, främst vid det officiella försäsongstestet på just Lausitzring för två veckor sedan.
- Vi valde att låta Aidan köra det mesta av försäsongstesterna, förklarar Eriksson. Han behöver lite mer tid i bilen, så det var en självklarhet. Jag har ändå tillräckligt med erfarenhet för att kunna komma upp i fart lite snabbare. Vi får se hur vi står oss i helgen, men för egen del känner jag mig redo. Det här ska bli riktigt kul!

Helgens premiär markerar alltså Joel Erikssons första start i ADAC GT Masters - men mästerskapet är allt annat än obekant för den unge skåningen. Storebror Jimmy har tävlat i serien både 2018 och 2019, och finns med i fältet även i år för Mercedes-teamet Zakspeed. Därmed möts de båda Tomelilla-bröderna för första gången i karriären man mot man i samma mästerskap.
- Det blir häftigt att köra mot Jimmy, kommenterar Joel Eriksson. Det har varit en dröm för oss båda sedan vi började tävla i motorsport. Jag kör alltid för att slå alla mina motståndare, men det är naturligtvis extra prestigefyllt att bli bäste man från Tomelilla!

De svenska inslagen i fältet slutar emellertid inte där. Faktum är att det i år är rekordstort blågult deltagande i ADAC GT Masters, med totalt fyra svenskar anmälda - och tre av dem i Joel Erikssons team Schubert Motorsport. I systerbilen med startnummer #10 återfinns nämligen Henric Skoog under hela säsongen, och i andrasätet bredvid honom kommer Erik Johansson och britten Nick Yelloly växelvis att ta plats vid olika deltävlingar.

Helgens premiär inleds med test och träning på fredag. Säsongens första race starar kl. 13.05 på lördag, och Race 2 samma tid på söndag. Alla lopp under säsongen streamas live på adac.de/motorsport och YouTube.com/adac.

TIDSSCHEMA
ADAC GT Masters - Deltävling 1
Lausitzring (GER)

Fredag 31 juli
Test 1: 08.00-09.45
Test 2: 10.50-12.35
Fri träning 1: 14.15-15.15
Fri träning 2: 17.50-18.50

Lördag 1 augusti
Kval 1: 09.00-09.30
Race 1: 13.05-14.05

Söndag 2 augusti
Kval 2: 09.00-09.30
Race 2: 13.05-14.05
20-07-29 Tomelilla vs. Tomelilla: brödrafighten inleds i ADAC GT Masters
Racingsäsongen 2020 har redan en unik plats i historieboken på grund av coronapandemin - men för en viss familj från Tomelilla är det här året betydligt mer än så. För första gången någonsin ska Jimmy och Joel Eriksson ställas direkt mot varandra på den internationella elitracingscenen när ADAC GT Masters, ett av världens främsta GT3-mästerskap, inleds på tyska Lausitzring i helgen.

Jimmy Eriksson (29 år) står inför sin tredje ADAC GT Masters-säsong, medan lillbrorsan Joel (22) debuterar i serien efter två år i DTM. Eriksson den äldre kommer till start i samma team som i fjol, meriterade Mercedes-stallet Zakspeed, medan Joel placerats hos Schubert Motorsport av sin uppdragsgivare BMW.
- Det ska bli fantastiskt att komma igång igen efter det här extrema uppehållet, och det här blir verkligen en extra speciell säsong, säger Jimmy Eriksson. Dels har coronaläget kastat om saker och ting totalt, och dels har jag länge haft en dröm att få köra mot Joel. Nu blir det äntligen verklighet. I den bästa av världar är vi båda med i toppen och slåss hjul mot hjul framme i täten, men vi vet båda två hur tufft det här mästerskapet är och i första hand är det bara väldigt kul att vi står på startlinjen tillsammans.

Som vanligt i ADAC GT Masters ska två förare dela på styrningen i respektive ekipage, med obligatoriska förarbyten halvvägs genom varje race (alla heat körs över en timme). Jimmy Eriksson bildar par i Zakspeeds bil #21 med tyske Daniel Keilwitz, som vann ADAC GT Masters-titeln 2013 och som slutat i topp tre i mästerskapet ytterligare fem gånger.
Duon genrepade ihop redan under de två avslutande deltävlingarna förra säsongen, ett samarbete som föll mycket väl ut och bland annat resulterade i en stark andraplats i finalen på Sachsenring.
- Jag har en väldigt bra känsla inför den här säsongen, och jag har aldrig haft så bra förutsättningar på förhand som jag har i år, fortsätter Jimmy Eriksson. Daniel och jag fungerar väldigt bra ihop: vi kör på ett liknande sätt, är väldigt jämna, och vill ha samma saker från bilen. Dessutom har teamet stärkt upp ingenjörssidan och alla Mercedes-bilar har fått ett nytt aerodynamiskt paket. Med tanke på hur vi avslutade förra säsongen borde vi kunna ha en riktigt bra chans i år, men man vet aldrig innan första racet och vi kommer få en hel del svar nu i helgen.

Zakspeed-teamet kommer också liksom i fjol att driva en andra bil vid sidan av Eriksson/Keilwitz. Bil #20 rattas av Dorian Boccolacci/Mick Wishofer.

Som alltid i ADAC GT Masters utgörs varje tävlingshelg av två stycken timslånga race - ett på lördagen och ett på söndagen. Båda föregås av varsitt tidskval tidigare på morgonen samma dag. Den förare som kör kvalet måste också ta starten i det aktuella racet samma dag.

Helgens premiär på Lausitzring körs utan publik - ett beslut fattat inom ramarna för mästerskapets COVID-19-protokoll - och inleds med test och träning på fredag. 32 bilar och 64 förare är anmälda till upptakten inte långt från Berlin.

Den omarbetade ADAC GT Masters-kalendern omfattar i dagsläget totalt sju deltävlingar (14 race), med final på Oschersleben den 6-8 november. Alla säsongens race streamas live på adac.de/motorsport och YouTube.com/adac.

TIDSSCHEMA
ADAC GT Masters - Deltävling 1
Lausitzring (GER)
Fredag 31 juli
Test 1: 08.00-09.45
Test 2: 10.50-12.35
Fri träning 1: 14.15-15.15
Fri träning 2: 17.50-18.50

Lördag 1 augusti
Kval 1: 09.00-09.30
Race 1: 13.05-14.05

Söndag 2 augusti
Kval 2: 09.00-09.30
Race 2: 13.05-14.05
20-07-28 Porsche Carrera Cup Scandinavia: Johan Kristoffersson kommer till start i Fällfors!
Dubble världsmästaren i rallycross gör inhopp som gästförare i Skandinaviens ledande racingmästerskap. Utmanar Porsche-eliten under midnattssolen på Drivecenter Arena.
Porsche Carrera Cup Scandinavia får ytterligare ett celebert tillskott i startfältet under deltävlingarna på Drivecenter Arena i Fällfors nu på onsdag. Johan Kristoffersson, dubbel världsmästare i rallycross, meddelar idag att han gör ett inhopp som gästförare i Skandinaviens ledande racingmästerskap.

Kristoffersson är en av Sveriges mest hyllade och framgångsrika förartalanger med ett flertal mästerskapstitlar i banracing och rallycross. Säsongen 2020 satsar värmlänningen framförallt på att ta sin tredje VM-titel i rallycross.
– Jag är grymt körsugen, säger Johan Kristoffersson. Gästspelet i Porsche Carrera Cup Scandinavia på Drivecenter Arena blir den perfekta uppvärmningen inför starten av rallycross-VM i augusti.

De ordinarie förarna i startfältet får räkna med hård konkurrens i Fällfors. Johan Kristoffersson har vunnit Porsche Carrera Cup Scandinavia hela tre gånger. Säsongen 2015 var han överlägsen och vann samtliga race. Kristoffersson körde sitt senaste race i serien 2019 då han gjorde ett inhopp i finalen på Mantorp Park.
– Inhoppet på Mantorp ifjol gav mersmak, fortsätter Kristoffersson. Startfältet i Porsche Carrera Cup Scandinavia har utvecklats enormt sedan jag körde min senaste fulla säsong för fem år sedan. Jag ser verkligen fram emot två intensiva race i Fällfors.

Drivecenter Arena är Sveriges nordligaste och längsta racingbana. 2019 sågs deltävlingarna i Porsche Carrera Cup Scandinavia av hela 18 600 åskådare på den då nyinvigda anläggningen.
– Johan är en av motorsportens stora multi-talanger, säger Raine Wermelin, Direktör, Porsche Sverige. En dubbel världsmästare i rallycross som dessutom har vunnit Porsche Carrera Cup Scandinavia tre gånger. Det ska bli fantastiskt kul att se honom köra på Drivecenter Arena.

I väntan på nya direktiv gällande corona-pandemin körs Porsche Carrera Cup Scandinavia inför tomma läktare. Samtliga deltävlingar sänds på streamingtjänsten Viaplay och V Sport Motor. Se onsdagens Race 1 live på Viaplay kl. 17:00 och Race 2 kl. 19:30.

Löpande information och nyheter från Porsche Carrera Cup Scandinavia finns på www.carreracup.se samt i mästerskapets sociala kanaler.
20-07-27 Segersugen Fredricsson vill blanda sig i titelkampen i Porsche Carrera Cup Scandinavia
Lukas Sundahl och Robin Hansson var etta och tvåa i Porsche Carrera Cup Scandinavia 2019 och dominerade förhandssnacket inför årets upplaga av mästerskapet. Men i premiären i Falkenberg visade en målmedveten och fokuserad Pontus Fredricsson att han vill vara med i guldstriden. – Lukas och Robin ska verkligen inte känna sig säkra på att få göra upp om titeln. De ska känna sig hotade, säger Fredricsson inför deltävlingen på Drivecenter Arena i Fällfors på onsdag.
Pontus Fredricsson gör sin femte säsong i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Varje år har han tagit steg i sin utveckling – och kliv uppåt i tabellen. Elfteplatsen 2016 har han följt upp med mästerskapsplaceringarna 6-4-3.

I år siktar han ännu högre – hela vägen till toppen.
– Jag ser fram emot en rolig och spännande säsong. Jag känner mig taggad och gör allt för att försöka ta titeln, säger han.

Hotade mästaren
Fredricsson imponerade i premiären i Falkenberg 17-18 juli. Han kvalade bra och blev tvåa i båda racen. Två riktigt bra starter och beslutsamhet i kampen mot teamkompisens Robin Hansson i den första kurvan borgade för den lyckade säsongsstarten.
– Jag är nöjd med min insats där. Bra fart och bra känsla i racen gav ökat självförtroende inför fortsättningen.

Fredricsson åkte ifrån Hansson och hotade Sundahl, speciellt i den första omstarten i det andra heatet. Då var han riktigt nära Lukas in i den första kurvan.
– Det gick i alla fall inte att bromsa senare än vad jag gjorde, men det låste upp bak. Det var värt ett försök i alla fall, stressa honom lite, säger Fredricsson.

Vill bli bäst
Att utmana den regerande mästaren tänker 23-åringen från Skogås fortsätta med. Nyckeln för att lyckas med det tycker han själv att kvalen är.
– Kvalmässigt har det gått bättre och bättre för mig varje år. Jag är mer fokuserad nu än tidigare, vill prestera bättre och arbetar hårdare för att bli bäst, säger han och fortsätter:
– I racen brukar jag kunna få till bra startar och bra fart, men det gäller som sagt att kvala bra också för att ha en bra position från början i racen. Det jobbar jag mycket med.

Blickar framåt
Men det är fler än Fredricsson som vill stå i pole position. I Falkenberg parkerades Sundahls svart-gula Porsche 911 GT3 Cup (991 II) i första startrutan i båda racen. Från det utgångsläget tog Lukas täten och behöll ledningen till mål.
– Lukas är sjukt duktig. Han gör sällan några misstag så man får ta chanser för att försöka köra om honom.

Enklaste sättet att ta sig förbi den regerande mästaren är att starta före honom.
Pole position var precis vad Pontus Fredricsson hade i det andra racet på Drivecenter Arena förra året. Han var snabbast i Q2 och förvaltade sitt optimala utgångsläge med att ta ledningen i racet.

Men han tappade den när ett omkörningsförsök från teamkompisen Robin Hanssons sida gick fel. Båda snurrade och en till synes säker dubbelseger för Fragus Motorsport försvann. Fredricsson lyckades trots incidenten köra upp sig till fjärde plats. Hansson slutade på 15:e plats efter bestraffning.

Nu väntar Fällfors igen och frågan hur Fredricsson ser på situationen för att år sedan är oundviklig.
– Den kändes onödig, men det är inget jag grottar ner mig i eller orkar lägga tid på. Det är bättre att blicka framåt, säger han.

Gillar banan i norr
Och fram mot onsdagens intensiva tävlingsdag i Fällfors blickar Fredricsson verkligen. För trots incidenten med Hansson åkte han därifrån med positiva intryck förra sommaren.
– Jag gillade banan extremt mycket. På Drivecenter Arena kör man nära murarna och vid minsta lilla misstag skrotar man. Det går lite på gränsen och det tycker jag om. Snabba banor som kräver lite risktagande gillar jag.

Prins Carl Philip i topp
Efter att ha tagit målflagg som etta och trea i premiärracen i Falkenberg toppar prins Carl Philip Masters Cup, mästerskapet i mästerskapet för förare över 40 år. Med sin starka insats sätter han press på tippade titelkandidater som Magnus Öhman och Christoffer Bergström inför deltävlingen på Drivecenter Arena.

Både Öhman och Bergström bröt det inledande racet i Västkustloppet den 18 juli. En annan topptippad förare, Thomas Karlsson, nollade också.

Karlsson körde sönder ett styrstag i en duell med gästföraren Andreas Mikkelsen redan i den andra kurvan. Utan att kunna styra sin Porsche 911 GT3 Cup kanade Karlsson in i teamkompisen Magnus Öhman så ett styrstag gav vika även på hans bil. Ridå!
– En race incident, konstaterar Öhman som emellertid tog snabb revansch.

I det andra heatet slutade han på en stark sjätteplats totalt, var etta före Thomas Karlson i Masters Cup och körde hem 25 viktiga poäng.

Prinsen blev trea och har 42 poäng totalt i klassen, 17 fler än Öhman.
– Skönt att jag fick med mig så många poäng från det andra heatet, säger Öhman och tillägger:
– Prinsen gjorde det flera av oss andra inte klarade av; tog sig i mål på topplaceringar i båda heaten. Det är bara att gilla läget. Punkt.

Öhman hoppas givetvis på bättre utdelning för egen del när Porsche Carrera Cup Scandinavia gäster Drivecenter Arena i Västerbotten på onsdag.
– Jag åker dit för att vinna båda racen i Masters Cup. Det är bara att kamma till sig, säger han och ler.

Dansk dynamit i gästbil
Danska racingstjärnan Jan Magnussen gästar Porsche Carrera Cup Scandinavia i Fällfors. Den tidigare F1-föraren, ALMS- och IMSA-mästaren utmanar Porsche-eliten i Norrland. Magnussen kör Porsche Sveriges gästbil med startnummer 911.
– Det här kommer att bli kul! Porsche Carrera Cup Scandinavia har utvecklats mycket starkt de senaste fem åren, säger Jan Magnussen, som tillhört världseliten i olika typer av racing sedan 1990-talet.

Efter tre VM-titlar i karting och en oöverträffad mästerskapsseger i brittiska Formel 3, med hela 14 racesegrar på en säsong, spenderade han fyra säsonger i Formel 1 med Stewart Grand Prix och McLaren.

Magnussen kommer senast från en 16 år lång sejour som fabriksförare för Corvette. Resultatlistan innehåller bland annat fyra klassegrar i Le Mans 24-timmars, fem klassegrar i 12-timmars på Sebring, en klasseger i Daytona 24-timmars samt dubbla mästerskapssegrar i både American Le Mans Series och IMSA SportsCar Championship.
– Drivecenter Arena är en snabb och teknisk bana som blir en spännande utmaning för mig. Det här är mitt första race i 911 GT3 Cup och jag ser fram emot två intensiva race med ett starkt startfält under midnattssolens sken.

Live i V Sport Motor och Viaplay
Deltävlingen på Drivecenter Arena i Fällfors livesänds både i V Sport Motor och i Viaplay. Sändningarna från race ett startar kl 17.00 och kl 19.30 öppnas på nytt fönstret mot Norrland för dagens andra heat.

Janne Blomqvist sköter snacket och vid sin sida har han expertkommentatorn Björn Wirdheim.
Med anledning av corona-pandemin genomförs tävlingen på Drivecenter Arena inför tomma läktare.

Porsche Carrera Cup Scandinavia 2020
Mästerskapstabellen inför deltävlingen på Drivecenter Arena 29 juli
1) Lukas Sundahl, Sundahl Racing, 54 poäng
2) Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport, 40
3) Robin Hansson, Fragus Motorsport, 34
4) Hugo Andersson, Steber Racing, 20
5) Hampus Ericsson, Mtech Competition, 19
6) Carl Philip Bernadotte (M), Mtech Competition, 18
7) Edvin Hellsten. Nova Racing, 14
8) Magnus Öhman (M), Mtech Competition, 14
9) Krister Andero (M), Prido Racing, 14
10) Thomas Karlson (M), Mtech Competition, 12
11) Patrick Rundquist (A), Steber Racing, 12
12) Christoffer Bergström (M), Team Pampas, 8
M = Masters Cup (förare över 40 år)
A = Porsche Approved Cup (991 II)

Tidsschema Porsche Carrera Cup Scandinavia
Drivecenter Arena, Fällfors, 29 juli
Kl 09.00. Fri träning, 30 min
Kl 10.30: Fri träning, 30 min
Kl 12.30: Officiellt test, 30 min
Kl 14.30: Kval, Q1 och Q2
Kl 17.15: Race 1, 20 min + 1 varv
Kl 19.50: Race 2, 30 min + 1 varv
20-07-23 Skärås positiv efter debuten i Porsche Carrera Cup Italia
Stora framsteg och ändå mycket kvar att lära. Ungefär så kan Emil Skärås debut i italienska Porsche Carrera Cup summeras.

Från att ta både EM-guld och VM-brons i karting under fjolåret tog västeråsaren Emil Skärås definitivt steget över till täckt bil den här säsongen. Debut på italienska banan Mugello nyligen, där han tävlar för team Ombra Racing i Porsche Carrera Cup Italia.
– Jag tror vi får använda den första halvan av säsongen för att lära och bygga erfarenhet. Sedan kan vi fokusera mer på att verkligen börja blanda oss i topp 5 under andra halvan, säger Emil.

Debuten i Mugello gav både ris och ros. Under första kvalet körde han in som tolva av 24 stycken. Med det första setet däck hamnade han i trafik och på det andra fick teamet inte riktigt till det.
– Annars hade nog en topp 8-10-placering varit inom räckhåll!
Det hela blev inte bättre av att Emil gjorde en riktigt dålig start i första racet och tappade ner till 13:e plats. Men han bet ihop och arbetade sig uppåt.
– Hade hyfsad fart och slutade i alla fall elva, konstaterar Emil.

I det andra racet lossnade det ordentligt efter en bättre start, även om han återigen tappade ett par placeringar.
– Bilen kändes väldigt bra och efter ett tag blev jag lite för ivrig.
Vilket resulterade i att han bromsade på sig, touchade en annan förare lite lätt och så var racet över för Emils del.
– Synd så klart… men man ska ju göra misstag också och det är ofta då man lär sig!

Nästa racehelg är den 30 juli-2 augusti i Misano och redan den 30:e är Emil i bilen igen.
– Vi ska köra en testdag då och det blir intressant att se hur mycket framsteg vi kan göra då. Känslan inför Misano är väldigt positivt.
20-07-21 Härlig formelracing i Falkenberg
Det blev ett Västkustlopp i år till sist, trots alla problem med Corona/Covid-19, dock utan publik… Det har varit många farhågor inför årets säsong och de flesta klasser har noterat minskade startfält, men när junior-SM-klassen Formula Nordic rullade ut på startgriden fanns det nio förväntansfulla ungdomar på plats, lika många som i finalen i fjol. Tre förare var med redan i fjol, fem var debutanter och en kom från standardbilsracing.

På fredagens första fria träning var det William Karlsson som var snabbast. På andra träningspasset var det teamkamraten Calle Bergman som var snabbast. Båda kör för Nika Racing. De sex första förarna var samlade inom 0.3 sekunder!

I det tredje och sista kvalet var Håvard Hallerud snabbast och det var upplagt för ett mycket spännande kval där Hallerud tog pole före William Winsth och Charlie Andersen. Det var därmed de tre förarna med erfarenhet från i fjol som klev fram när det blev allvar.

Hallerud kontrollerade första racet från start och han gick i mål före Andersen och Philip Victorsson. Dock visade det sig på den tekniska efterkontrollen att bakvingen på Andersens bil hade en grads lutning för mycket varför han diskades. Victorsson tog därmed andraplatsen före Karlsson.

Andra racet dominerades också av Hallerud som vann före Winsth och Andersen. Hallerud satte nytt banrekord för klassen med tiden 43.973.

Det var upplagt för spänning i det tredje racet eftersom man vänder på topp sex från kvalet. Det innebar att Maja Hallén Fellenius startade i pole före teamkamraten Victorsson. Det var Victorsson som var snabbast iväg, medan Maja tappade ett par platser direkt. Karlsson och Andersen slogs om de övriga pallplatserna. Hallerud snurrade av banan på det femte varvet sedan en bult brustit i bakvagnen. Efter drygt halva loppet började Winsth avancera från sin femteplats. Han tog in mer och mer på de framförvarande och började plocka placering efter placering. När det var tre varv kvar tog han sig upp till andraplatsen. Han gjorde en sista kraftansträngning för att nå Victorsson, men tiden rann ut och han fick nöja sig med andraplatsen, knappt sekunden efter Victorsson. Victorsson är yngst i startfältet med sina 14 år och han var överlycklig över att få vinna redan under premiärhelgen. Karlsson tog tredjeplatsen.
- Jag överhettade däcken under min uppkörning så jag tvingades lugna ned mig lite, annars hade jag nog tagit segern, sa Winsth.

Nästa tävling körs i Karlskoga om en knapp månad.

För mer information besök gärna vår hemsida:https://www.formulanordic.se/

Alla resultatlistor hittar ni på: www.svenskracing.se
20-07-20 Framgångar direkt i premiären för WestCoast Racing
Efter en lång försäsong utan tävlingar har äntligen racingen kommit igång. Premiären fick nu ska mitt i sommaren med Västkustloppet i Falkenberg. Banan är WestCoast Racings hemmabana och lockar normalt en storpublik i semestertider. Under Covid-19 pandemin måste tävlingarna vara fria från åskådare men gick att följa på Falkenberg Motorklubbs YouTube sida.

Det var inte bara premiär för svensk racing och Formula Nordic, även WestCoast Racing hade en ny förare som gjorde sin formelbilspremiär - Maja Hallén Fellenius.
Stockholmstjejen som kommer direkt från karting var med bra på testerna på Falkenbergsbanan men i kvalet slutade hon sexa. En rödflagg avbröt kvalet och tiden som kvarstod räckte inte för Maja att sätta snabbare varv.
Tur i oturen gav sjätteplatsen henne pole position i helgens tredje race där startordningen vänds för de sex främst placerade förarna i kvalet.

I första racet avancerade Maja från sin sjätteplats i starten till en femte i mål. En placering som sedan blev till en fjärdeplats efter teknisk kontroll. I race två slutade hon på samma placering hon startade, som 6:a.
Med många race är det viktigt att hålla sig ifrån incidenter och samla poäng för sammanställningen, både för Formula Nordic Cup, men även för Formula Nordic JSM(endast för svenska förare).
I det tredje racet startade nu Maja längst fram från pole position. Efter en hyfsad start kom hon iväg som 2:a. In i första chikanen fick hon försvara sin position och tappade ner till 4:e. Racet avslutades på 5:e plats.

Sammanfattningsvis var Maja nöjd med helgen men har nya högre mål för kommande race:
“Min debuthelg i formelbil var exakt det jag hade sett fram emot, och mycket mer. Trots att resultaten inte var där denna helg så har jag lärt mig mycket och har fått en bra överblick på vad som ligger i fokus till nästa race.”

Majas kommenterar även upplevelsen att starta längst fram och sin prestation i debutracet:
“Att starta i pole var också en hyfsat ny upplevelse men det var otroligt roligt. I slutändan lyckades jag med en 4:e plats och en 3:e bästa tid och det är jag nöjd med under mitt debutrace.”

“Jag är otroligt tacksam för all hjälp från WestCoast Racing i helgen. Alla lägger ner sitt yttersta på att bilarna och förarna ska vara så snabba som möjligt och det är jätteroligt att se och att vara en del av.“, avslutar Maja om samarbetet med teamet.

Utöver Maja Hallén Fellenius hade även WestCoast Racing även privatföraren Philip Victorsson under sina vingar vid Västkustloppet i helgen. Philip kommer precis som Maja från karting, är regerande svensk mästare i OKJ och debuterade nu i formelbil som 14-åring.

I sitt debutrace blev Philip 2:a och i helgens sista race tog han sig om Maja i starten upp i ledning. Därefter höll han hela startfältet bakom sig under hela loppet och avslutade sin succéhelg som segrare, 2:a i mästerskapet och ledare i JSM!

Teamchefen Dick Jönsson Wigroth om premiären:
“Det är skönt att vara igång även om det blev en lite annorlunda helg på Falkenberg utan publik. Vi är även nöjda som team där både Maja och Philip fick mycket körning och kunde bocka av alla nya procedurer kring en tävlingshelg. Just Falkenbergsbanan är dessutom inte den enklaste bana att börja på, där exempelvis starten går i nedförslut.”

“Formula Nordic har i helgen även visat oss vad flera unga debutanter med erfarenhet från internationell karting kan prestera. De kan utmana de etablerade förarna över ett varv och kommer under säsongen säkert att utmana om flera racesegrar”, avslutar Dick om förarna i årets startfält i Formula Nordic.

Nästa race i Formula Nordic är på Gelleråsen Arena under Kanonloppet 14-16 augusti.

Resultat tabell för Formula Nordic Cup och JSM 2020 https://www.formulanordic.se/resultat/
20-07-19 Linus Lundqvists segertåg fortsätter - trippelt upp i Virginia
Linus Lundqvist är fortsatt obesegrad i Formula Regional Americas efter ytterligare en guldkantad helg i mästerskapets andra deltävling på Virginia International Raceway - där den svenske USA-debutanten vann tre gånger om från pole position.

Lundqvists makalösa facit i Virginia kommer bara tre veckor efter att han gjorde rent hus även i premiären på Mid-Ohio, där två race kördes, och innebär att svensken nu under uppseendeväckande former tagit hem alla fem lopp hittills i den amerikanska formelbilsserien under 2020.

Lundqvist satte tempot genomgående under helgen i Virginia. Han toppade båda träningspassen på fredagen, han satte ett nytt varvrekord på vägen mot pole position i kvalet, och vann sedan alla tre race samt satte snabbaste varv i två av dem.
- En helt, helt otrolig helg - igen, utbrister Linus Lundqvist. Det är nästan svårt att förstå det här, men det är verkligen en dröminledning på den här säsongen. Jag vill tacka mitt team som ställt en snabb och tillförlitlig bil på gridden i varje race så här långt i år. Det är jag som kör, men det är ett otroligt lagarbete bakom varje seger. Jag är fantastiskt glad, nöjd och stolt över både min egen och teamets insats den här helgen.

Den största dramatiken uppstod i det avslutande loppet sent på söndagskvällen svensk tid, där Lundqvist initialt förlorade ledningen till australiensaren Joshua Car i starten men slog tillbaka med en vågad manöver på utsidan i första kurvan.

Car fortsatte sedan att dra nytta av slipstreamingeffekten bakom Lundqvists Global Racing Group-bil och satte hård press på svensken, som dock försvarade sig effektivt och till slut vann med den rekordlilla marginalen 0.256 sekunder.
- Det var nog det tuffaste racet jag någonsin har kört, fortsätter Linus Lundqvist. Dels för den enorma pressen hela tiden, men också på grund av värmen här. Det har varit nästan 40 grader varmt och det är oerhört svettigt inne i bilen. Jag fick använda alla knep i boken för att hålla Joshua bakom mig, men det gick och den här segern kommer jag att minnas länge.

Linus Lundqvist leder nu förarmästerskapet hela 49 poäng före tvåan David Malukas (USA).

Nästa deltävling för Formula Regional Americas körs på Barber Motorsports Park den 1-2 augusti.

RESULTAT
Formula Regional Americas | Rd. 2
Virginia International Raceway (USA)

Race 1
1: Linus Lundqvist (SWE), 14 varv
2: Joshua Car (AUS), +1.506s
3: Jordan Missig (USA), +6.009s
4: Victor Franzoni (BRA), +10.506s
5: David Malukas (USA), +10.968s

Se fullständigt resultat: https://mcusercontent.com/73c511cfcad65d2a124d92dea/files/51238035-dd59-4c4b-9557-5c27bfaf566f/FR_VIR_Round_3_Provisional_Race_Results.pdf

Race 2
1: Linus Lundqvist (SWE), 20 varv
2: Joshua Car (AUS), +4.918s
3: David Malukas (USA), +15.147s
4: Nicky Hays (USA), +18.660s
5: Benjamin Pedersen (DEN), +19.514s

Se fullständigt resultat: https://mcusercontent.com/73c511cfcad65d2a124d92dea/files/5f4454d3-4e47-44c6-885a-067c337d3776/FR_VIR_Round_4_Provisional_Race_Results.pdf

Race 3
1: Linus Lundqvist (SWE), 18 varv
2: Joshua Car (AUS), +0.256s
3: David Malukas (USA), +4.038s
4: Victor Franzoni (BRA), +4.864s
5: Danial Frost (SGP), +5.407s

Se fullständigt resultat: https://mcusercontent.com/73c511cfcad65d2a124d92dea/files/1f7e3a03-1481-4ce0-9e3f-18fac9cd7294/FR_Round_5_Provisional_Race_Results.pdf

POÄNGSTÄLLNING
Formula Regional Americas | Topp 5
Efter 5/17 race
1: Linus Lundqvist (SWE), 125 p.
2: David Malukas (USA), 76 p.
3: Joshua Car (AUS), 64 p.
4: Victor Franzoni (BRA), 51 p.
5: Benjamin Pedersen (DEN), 30 p.

Se fullständig tabell: https://en.wikipedia.org/wiki/2020_Formula_Regional_Americas_Championship
20-07-18 Lära och gå vidare för Felix Rosenqvist i Iowa
Felix Rosenqvist tog målflagg i båda helgens två NTT INDYCAR SERIES-race på Iowa Speedway, men lyckades inte följa upp förra veckans segersuccé med ett nytt toppresultat i den amerikanska formelbilsserien.

Rosenqvist, som tog en historisk första IndyCar-seger på Road America förra söndagen, fick nöja sig med en 14:e respektive 15:e plats i helgens två race på kortovalen på Iowa Speedway.

Den svenske Chip Ganassi Racing-föraren spelades bort i det strategiska spelet i lördagens inledande race, och genomförde sedan ett liknande lopp i mittfältet i söndagens Race 2.
- Ingen fantastisk helg, men vi har lärt oss mycket och det var viktigt att få genomföra båda loppen med alla tre bilar, säger Felix Rosenqvist. Det ger oss ett bra underlag med data att analysera. Det har fattats lite grepp och fart i bilen, framför allt i trafik, och jag hade hoppats på att åka härifrån med ett bättre resultat.

Team Penske vann båda helgens race genom Simon Pagenaud (Frankrike) och Josef Newgarden (USA).

Nästa NTT INDYCAR SERIES-race körs på Mid-Ohio Sports Car Course, där Felix Rosenqvist inkasserade karriärens första pallplats för ett år sedan, den 9 augusti.

RESULTAT
NTT INDYCAR SERIES | Rd. 6
Iowa 250s - Race 2 | Iowa Speedway
1: Josef Newgarden (USA), Penske, 250 varv
2: Will Power (AUS), Penske, +2.786s
3: Graham Rahal (USA), RLL, +3.564s
4: Simon Pagenaud (FRA), Penske, +6.124s
5: Scott Dixon (NZL), Ganassi, +6.575s
---
15: Felix Rosenqvist (SWE), Ganassi, +1 varv

Se fullständiga resultat https://mcusercontent.com/73c511cfcad65d2a124d92dea/files/23142f97-1cdf-4943-83a0-b96cbe76f12c/indycar_race_results.16.pdf

NTT INDYCAR SERIES | Rd. 5
Iowa 250s - Race 1 | Iowa Speedway
1: Simon Pagenaud (FRA), Penske, 250 varv
2: Scott Dixon (NZL), Ganassi, +0.495s
3: Oliver Askew (USA), McLaren SP, +7.212s
4: Pato O'Ward (MEX), McLaren SP, +13.989s
5: Josef Newgarden (USA), Penske, +16.735s
---
14: Felix Rosenqvist (SWE), Ganassi, +3 varv

Se fullständiga resultat https://mcusercontent.com/73c511cfcad65d2a124d92dea/files/131a41e8-979b-43c4-841a-22b3a7442564/indycar_race_results_1.pdf

MÄSTERSKAPSSTÄLLNING
NTT INDYCAR SERIES | Efter 6/14 race
1: Scott Dixon (NZL), Ganassi, 244 p.
2: Simon Pagenaud (FRA), Penske, 195 p.
3: Josef Newgarden (USA), Penske, 191 p.
4: Pato O’Ward (MEX), McLaren SP, 162 p.
5: Will Power (AUS), Penske, 142 p.

9: Felix Rosenqvist (SWE), Ganassi, 120 p.

Se fullständig tabell https://www.indycar.com/Drivers

20-07-18 Full pott för Sundahl i Porsche Carrera Cup-premiären
Regerande mästaren Lukas Sundahl från Växjö visade klassen när årets säsong i Porsche Carrera Cup Scandinavia tog sin början i Falkenberg. På sin favoritbana tog den 23-årige smålänningen full pott genom att vinna båda racen från pole position. – Det går knappt att göra bättre, skojade Sundahl som vann båda racen före Pontus Fredricsson och Robin Hansson.

Lukas Sundahl följde upp fredagens kval med en mästerlig insats i lördagens båda race. I det första ryckte han snabbt åt sig en lucka och kunde ohotad ta säsongens första seger. I race två blev det betydligt tuffare. Sundahls ledning krympte två gånger när säkerhetsbil kallades ut på banan och samlade ihop fältet.
– I den första omstarten blev allt fel, medgav Sundahl.

Pontus Fredricsson försökte verkligen utmana, men räckte inte riktigt till.
– Man vill alltid vinna såklart, men även om det inte blev någon seger i dag så är jag jättenöjd med min insats och den fart jag hade i racen. Det var sjukt kul, sa Fredricsson som konkurrerade ut sin teamkompis i Fragus Motorsport, Robin Hansson, i båda starterna.
Hansson fick nöja sig med dubbla tredjeplatser och var väl inte helt nöjd med det, men problem med växellådan störde göteborgaren i båda racen.

Hellsten på palljakt
Bakom helgens topptrio svarade Edvin Hellsten från Hovås för en mycket stark insats. Han slutade fyra i det första heatet och hade samma placering i det andra när han tyvärr åkte av och tvingades bryta.
– Då hade jag en pallplats i sikte. Halva racet var kvar, jag började närma mig trion där framme och noterade varvtider i paritet med dem, berättar han.

Ett hjul lite utanför bankanten och en grop där satte emellertid stopp för palljakten den här gången.

Björk bäst av gästerna
I mål som fyra i det andra racet blev i stället Thed Björk, 2017 års världsmästare i WTCC, som gjorde ett gästinhopp i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Björk var femma i heat ett och vann därmed duellen mot startfältets andre ”inhoppare”, norske VM-föraren i rally, Andreas
Mikkelsen. Mikkelsen, bokfördes nämligen för sjunde och femte plats.
– Jag är glad att jag blev tillfrågad om att få göra ett inhopp i mästerskapet och har verkligen haft roligt den här helgen, menade Björk, som nu tar sikte mot sin internationella satsning i WTCR.

Bra facit för Andersson
Med en fjärdeplats i bagaget kunde även Hugo Andersson lämna Falkenberg och åka hem till Täby. Andersson är nämligen fyra i mästerskapstabellen efter dubbla åttondeplatser i racen.
– En bra helg även om det blev några misstag för mig på vägen. I det första hetat fick jag motorstopp och i det andra snurrade jag. Ändå blev det många poäng i min debut på den här banan och eftersom Patrick Rundquist tog full pott i Porsche Approved Cup är vi i Steber Racing tvåa bakom Fragus Motorsport i teammästerskapet, sa en ganska nöjd Andersson.

Trångt för Ericsson
Femma i mästerskapet, efter en sjätte- och en elfteplats i Falkenberg, är nykomlingen Hampus Ericsson från Kumla. Ericsson kvalade bra och startade båda racen från fjärde ruta. I det första heatet slog han vakt om den positionen inledningsvis, men orutin med att ”ta hand om” däcken gjorde att han fick se sig passerad av både Thed Björk och Edvin Hellsten.

I det andra blev han vänd redan i den första kurvan och fick starta om racet från sista position. I mål var han ändå elfte man.
– Jag fick till en bra start och försökte avancera, men det blev för trångt, konstaterade han.

Seger för prinsen
Prins Carl Philip var tillbaka i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Hans comeback blev lyckosam. I det första racet slutade han på nionde plats vilket gav seger i Masters Cup – klassen för förare över 40 år – när favorittippade konkurrenter som Magnus Öhman, Christoffer Bergström och Thomas Karlsson tvingades kasta in handduken.

I det andra racet körde prins Carl Philip till sig en ny niondeplats. Den räckte till tredje plats i Masters Cup bakom Öhman och Karlsson, som båda fick revansch för nollorna tidigare under dagen.
– Fredagens testpass var en besvikelse, kvalet bättre och dagens seger och tredjeplats pricken över i på en bra premiärhelg. I det första heatet körde jag mer med hjärnan än hjärtat och kände att jag inte behövde pressa mig. Och det var skönt. I det andra blev det lite bökigare med lite kontakt. Det är spännande ibland, säger prinsen och ler.

Porsche Carrera Cup Scandinavia
Falkenbergs Motorbana 18 juli.
Resultat.
Race 1.
1. Lukas Sundahl, Sundahl Racing, 21:10.377
2. Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport, +0.779
3. Robin Hansson, Fragus Motorsport, +11.200
4. Edvin Hellsten, Nova Racing, +15.267
5. Thed Björk Bang-Melchior (G), Fragus Motorsport, +20.125
6. Hampus Ericsson, Mtech Competition, +23.098
7. Andreas Mikkelsen (G), Mtech Competition, +24.763
8. Hugo Andersson, Steber Racing, +40.596
9. Carl Philip Bernadotte (M), Mtech Competition, +1 Lap
10. Krister Andero (M), Prido Racing, +1 Lap
11. Patrick Rundquist (A), Steber Racing, +1 Lap
Christoffer Bergstrom (M), Team Pampas, bröt
Magnus Öhman (M), Mtech Competition, bröt
Thomas Karlsson (M), Mtech Competition, bröt
Hampus Hedin, Fragus Motorsport, ej till start

Race 2.
1 Lukas Sundahl, Sundahl Racing, 22:50.605
2. Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport, +0.813
3. Robin Hansson, Fragus Motorsport, +1.708
4. Thed Björk Bang-Melchior (G), Fragus Motorsport, +2.525
5. Andreas Mikkelsen (G), Mtech Competition, +6.199
6. Magnus Öhman (M), Mtech Competition, +7.648
7. Thomas Karlsson (M), Mtech Competition, +8.326
8. Hugo Andersson, Steber Racing, +8.961
9. Carl Philip Bernadotte (M), Mtech Competition, +10.478
10. Christoffer Bergstrom (M), Team Pampas, +11.021
11. Hampus Ericsson, Mtech Competition, +11.311
12. Krister Andero (M), Prido Racing, +28.584
13. Patrick Rundquist (A), Steber Racing, +1 Lap
Edvin Hellsten, Nova Racing, bröt
Hampus Hedin, Fragus Motorsport, ej till start

Poängtabeller – se www.carreracup.se
20-07-17 Dubbla pole positions för Sundahl i rekordsnabbt Porsche Carrera Cup-kval i Falkenberg
Regerande mästaren Lukas Sundahl visade klassen när säsongens första kval i Porsche Carrera Cup Scandinavia avgjordes på Falkenbergs Motorbana under fredagen. 23-åringen från Växjö var snabbast i båda kvalomgångarna, Q1 och Q2, och står i pole position i lördagens race. I Q1 var smålänningen tämligen överlägsen, men i Q2 utmanades hans rekordsnabba tid. Ärkerivalen Robin Hansson var nämligen bara sex futtiga tusendelar efter.

Porsche Carrera Cup-säsongen 2020 inleddes med en rivstart i Falkenberg. Toppförarna satte nämligen upp högsta tempo när det var dags för eftermiddagens kval. Lukas Sundahl, som dominerat både fria träningen och det officiella testet, slog till med 43,009 i den första kvalomgången och var hela två tiondelar före närmaste man, Pontus Fredricsson.

I Q2 var Sundahl ännu snabbare – 42,877. Aldrig tidigare har en Porsche i Carrera Cup varit snabbare på banan utanför Falkenberg.
– Det gick bra, men något perfekt varv var det inte, det kan jag inte påstå. Det blir alltid lite småmissar, sa Sundahl, som tack vare insatsen också tog hem Mobil 1 Pole Award.

Trots framgången var han emellertid lite frustrerad. Anledningen var att hans allra snabbaste varv, 42,709, blev struket för att han genat på ett ställe på banan.

Fragus tätt bakom
Pontus Fredricsson, tvåa i Q1 och trea i Q2 var mycket nöjd med sin kvalinsats.
– Vi hade lite strul på träningen, men i kvalet kom jag in i det direkt och kände mig verkligen taggad, sa Fredricsson, som i Q1 var fem tusendelar före teamkompisen i Fragus Motorsport, Robin Hansson.

I Q2 var rollerna de ombytta; Hansson före Fredricsson. Hansson klockades för kanontiden 42,883, men mot Sundahl räckte den inte riktigt. Han var sex tusendelar bakom!

Hansson hade sannerligen inte marginalerna på sin sida, men var samlad efteråt och konstaterade att utgångsläget i lördagens båda race, startposition tre och två, ändå är ganska bra.
– Det här är inte över, det är bara att kämpa vidare, säger han.

Nykomling dubbelfyra
Bakom kvalets topptrio Sundahl, Fredricsson och Hansson, överraskade och övertygade nykomlingen Hampus Ericsson med fjärde tid i båda kvalomgångarna.
– Det var bra. Nu fick jag äntligen till bil och körning – och hade hundradelarna på min sida, sa Ericsson direkt efter att han precis avslutat ett telefonsamtal med storebror Marcus, svensk racingstjärna i IndyCar.
– Han var nöjd och gav min några råd inför racen i morgon; ta det lugnt, inga onödiga misstag.

Snabbare och snabbare
Bakom Ericsson knep Edvin Hellsten femteplatsen i Q1 medan gästföraren Thed Björk nådde samma placering i Q2. I Q1 var 2017 års världsmästare i WTCC sexa.
– Jag är nöjd med dagen, har sänkt mig hela tiden och tack vare en ny strategi i Q2 plockade jag ytterligare två tiondelar, sa Thed, som med sin erfarenhet givetvis blir att räkna med i racen.

Där ska det även bli intressant att följa Edvin Hellsten, som likt Björk noterades för en femte och en sjätteplats.

Små marginaler
I Porsche Carrera Cup Scandinavia går bara de åtta bästa förarna från Q1 vidare till Q2. Kampen om de sista platserna dit blev även den stenhård. Bakom sjundeplacerade Hugo Andersson slog sig startfältets andre gästförare, norske VM-stjärnan i rally, Andreas Mikkelsen, in som åtta, bara fem tusendelar före snabbaste förare i Masters Cup, Magnus Öhman.
– Surt, tyckte givetvis den sistnämnde medan Mikkelsen konstaterade:
– Jag är delvis nöjd. Jag vill ju vara högre upp, men det är väldigt jämnt.

I Q2 var Mikkelsen sjua, placeringen före Hugo Andersson, som aldrig kom till start på grund av för lite bensin i tanken!

Prins Carl Philip var tillbaka i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Efter en tuff start kunde han lämna banan relativt nöjd.
– Det strulade på testpassen, men i kvalet lyckades jag knyta ihop det och fick lite revansch. Jag är nöjd med min kvaltid med tanke på omständigheterna, sa Prins Carl Philip som var tolfte man i Q1.

Porsche Carrera Cup Scandinavia.
Falkenberg 17 juli.
Q1.
1. Lukas Sundahl, Sundahl Racing, 43.009
2. Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport, +0.214
3. Robin Hansson, Fragus Motorsport, +0.219
4. Hampus Ericsson, Mtech Competition, +0.245
5. Edvin Hellsten, Nova Racing, +0.257
6. Thed Björk Bang-Melchior (G), Fragus Motorsport, +0.311
7. Hugo Andersson, Steber Racing, +0.472
8. Andreas Mikkelsen (G), Mtech Competition, +0.529
9. Magnus Öhman (M), Mtech Competition, +0.534
10. Thomas Karlsson (M), Mtech Competition, +0.721
11. Christoffer Bergstrom (M), Team Pampas, +0.740
12. Carl Philip Bernadotte (M), Mtech Competition, +1.007
13. Krister Andero (M), Prido Racing, +1.222
14. Patrick Rundquist (A), Steber Racing, +2.037
DNS. Hampus Hedin, Fragus Motorsport

Q2.
1. Lukas Sundahl, Sundahl Racing, 42.877
2. Robin Hansson, Fragus Motorsport, +0.006
3. Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport, +0.107
4. Hampus Ericsson, Mtech Competition, +0.174
5. Thed Björk Bang-Melchior (G), Fragus Motorsport, +0.206
6. Edvin Hellsten, Nova Racing, +0.323
7. Andreas Mikkelsen (G), Mtech Competition, +0.443
DNS. Hugo Andersson, Steb
20-07-17 Prins Carl Philip redo för comeback i Porsche Carrera Cup Scandinavia
Prins Carl Philip är tillbaka i svensk elitracing. Den 18 juli gör han comeback i klassiska Västkustloppet i Falkenberg. Prins Carl Philip kommer till start i en Porsche 911 GT3 Cup (991 II). – Det känns lite som cirkeln sluts eftersom det var i just Porsche Carrera Cup Scandinavia jag på allvar började min racingkarriär 2008, säger Prins Carl Philip.

Prins Carl Philip är en av 15 förare på startlinjen när Porsche Carrera Cup Scandinavia inleder säsongen i Falkenberg. I dag, den 17 juli, väntar test och kval. I morgon avgörs säsongens två första race.

Senast Prins Carl Philip tävlade i Porsche Carrera Cup Scandinavia var 2011. Debuten i klassen skedde på Ring Knutstorp fyra år tidigare.
– Det är några år sedan. Jag var förväntansfull, lite nervös tror jag, men tyckte att det skulle bli jättekul. Det var första gången jag satt i en ordentlig racerbil i tävlingssammanhang, berättar han.

Mästare i långloppscup
Trots lite racingerfarenhet klarade sig Prins Carl Philip mycket bra i den tuffa konkurrensen. Han tog poäng redan i sin tredje tävling, nådde tionde plats eller bättre i 18 race och slutade på elfte plats totalt i mästerskapet både 2010 och 2011.
– Att lyfta fram en specifik prestation är svårt, men kanske är femteplatsen på Mantorp Park 2011 den jag rankar främst.

2010 hade Prinsen även en hel del framgångar i Porsche GT3 Endurance Scandinavia, en långloppscup som avgjordes lite i skuggan av PCCS och Porsche GT3 Cup Challenge. Prins Carl Philip vann ett av tre race, stod på pallen i de övriga två och segrade totalt!
– Visserligen var vi betydligt färre som körde långloppscupen, där racen avgjordes över 60 minuter, men det var en tävlingsform jag tyckte var spännande. Att hålla en hög, jämn hastighet över så lång tid passade mig. Och det gick ju bra också.

Häftig och tuff utmaning
Om Prins Carl Philip har svårt att lyfta ut en enskild prestation från Porsche-åren 2008-2011 råder det ingen tvekan om vilken han tycker var den största upplevelsen.
– Det var när Porsche arrangerade Porsche Carrera World Cup med över hundra cupbilar på Nürburgrings nordslinga i Tyskland. Det var en häftig, märklig och enormt cool känsla, intygar Prinsen, som dessvärre inte tog sig i mål.
– Nej, det kunde ha gått bättre (skratt).

Det regnade kraftig innan start så när bilarna släpptes iväg blev sikten minimal för de en bit ner i fältet.
– I starten såg jag noll och ingenting. Sedan lyckades jag få imma på vindrutan. Genom att sträcka mig så långt jag förmådde kunde jag med fingertopparnas hjälp skapa en liten, liten glugg, säger han och måttar en yta stor som en tändsticksask med höger hands tumme och pekfinger.
– Den körde jag på.

Västkustloppet väcker minnen
Sedan 2011 har Prins Carl Philip tävlat i såväl Swedish GT (2012, 2017-2018) som STCC (2014-2016). Självklart har han många roliga minnen från de åren, men det alla svenska racingfans främst kommer ihåg är Västkustloppet 2015.
– Jag med av någon konstig anledning, säger han och ler gott.

Det var då Prins Carl Philip fick kliva upp överst på prispallen i STCC efter ett händelserikt race och en dramatisk avslutning där Fredrik Larsson, som tagit målflagg som etta, fick en bestraffning.
– Larsson körde om mig 2-3 varv innan målgång. Då var jag lite sur, eller sur, men jag tyckte det var tråkigt att jag inte fick korsa mållinjen som etta. Men jag fick bli tvåa och det var ju fantastiskt bra det. Men så fick Larsson som sagt en bestraffning för en kollision tidigare i racet så när jag stannade bilen och öppnade dörren så ropade killarna i teamet ”du har vunnit, du har vunnit!” Det var en otroligt märklig upplevelse fylld av glädje och eufori.

”Svårt att tacka nej”
Nu återvänder Prins Carl Philip till Falkenbergs Motorbana och Västkustloppet. Den här gången tillsammans med Porsche Carrera Cup Scandinavia som återigen får nöjet att ha honom som en av förarna i startfältet. körde PCCS även förra året, men då bara som gästförare i deltävlingen på Gelleråsen Arena utanför Karlskoga. Egentligen hade han ett sabbatsår från racingen.
– Förra året ville jag ha mer tid med familjen och pojkarna, vilket jag hade och vilket var jättehärligt. I år funkar det att köra igen och det var fantastiskt kul att få frågan att köra med Porsche. Svårt att tack nej, intygar han.

Fjolårets tävlingsinhopp – och medverkan på vårens officiella test – var viktigt för Prins Carl Philips beslut att köra hela mästerskapet 2020.
– Ja, absolut. Det var viktigt för mig att få känna att allt funkade och att jag hade speeden. Det var några år sedan jag körde Porsche, men inhoppen gav mersmak.

Tillbaka för att stanna?
• Det har gått nio år sedan Prinsen senast körde en hel säsong i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Vad tycker Prinsen är sig likt jämfört med då och vad är/känns annorlunda?
– Jag tycker det finns många likheter. Porsche Carrera Cup Scandinavia är fortfarande en enhetsklass med en stark sammanhållande känsla. Bilen är ny och helt annorlunda jämfört med den Porsche 911 GT3 Cup (997) jag körde 2011. Nya 991 är enklare att köra och känns bättre och stabilare. Men det är fortfarande en Porsche med mycket tryck och allt ligger där bak liksom.

2019 fyllde Prinsen 40 år vilket innebär att han, förutom huvudklassen, även kommer att tävla i Masters Cup, mästerskapet i mästerskapet för förare som är 40 år eller äldre.

• Hur ser Prinsen på sina chanser i Masters Cup? Är målet att vinna?
– Jag tycker det är jättekul och väldigt bra för racingen på olika sätt att Porsche öppnat upp Masters Cup och Porsche Approved Cup, cupen för den första generationen av 991. Men det finns många i startfältet som kört Carrera Cup i många år och som har betydligt mer erfarenhet av bilen än vad jag har.

• Så Prinsen känner inget favorittryck?
– Jo åldersmässigt eftersom jag är yngst i kategorin, men jag vet att det finns några, inte minst i mitt team Mtech Competition (Magnus Öhman och Thomas Karlsson = reds. anm.) som är starka. Där är det bra konkurrens.

• Följs 2020 års comebacksäsong av fler? Får vi se Prinsen som ordinarie förare i Porsche Carrera Cup Scandinavia en lång tid framöver?
– Det får vi se, det hoppas jag. Det är mycket som ska till, men det klart att det hade varit jättekul.

Racen live i Viaplay
Även om de inledande deltävlingarna i mästerskapet kommer att avgöras inför tomma läktare behöver inte racingpubliken missa en sekund av racen eftersom samtliga deltävlingar livesänds på Viaplay och, vid vissa tillfällen, även på V Sport Motor.

Där garanteras högt tempo, spänning och dramatik under ledning av kommentatorn Robin Nilsson och expertkommentatorn Björn Wirdheim.

Sändningstiderna i Viaplay för Västkustloppet den 18 juli är kl 11.00 och 14.30.

Tidsschema Västkustloppet, Falkenberg, 17-18 juli
Fredag 17 juli
Kl 09.00: Fri träning 30 min
Kl 11.00: Fri träning 30 min
Kl 13.30: Officiellt test 30 min
Kl 16.00: Kval (Q1 och Q2)

Lördag 18 juli
Kl 11.15: Race 1
Kl 14.50: Race 2

20-07-16 Ingen segervila för Felix Rosenqvist - dubbel i Iowa väntar
För bara några dagar sedan tog Felix Rosenqvist en historisk första seger i NTT INDYCAR SERIES och blev den blott andre svensken genom tiderna att vinna ett race på toppnivån av amerikansk formelbilsracing. Det har varit en intensiv tid sedan dess - och redan till helgen är Värnamo-sonen tillbaka i sittbrunnen.

Segern på Road America i söndags har gjort Rosenqvist till hett villebråd, både på och utanför banan. Nu är det dock dags att blicka framåt mot nästa uppgift i den NTT DATA-sponsrade Chip Ganassi Racing-bilen: Iowa 250s, ytterligare en dubbeltävling med två race på säsongens kortaste och mest intensiva bana.
- Det har varit fantastiskt att se intresset kring min seger i söndags, och jag vill verkligen passa på att tacka för alla gratulationer, säger Felix Rosenqvist. Det var en viktig pusselbit i min karriär och jag tror att det kommer hjälpa mig köra lite mer avslappnat framöver. Iowa Speedway är en riktigt rolig bana, definitivt en av mina favoritovaler. Varvet är bara 17 sekunder långt, du har bilar omkring dig precis hela tiden, och det är riktigt bra racing. Jag ser fram emot att se hur vi står oss där.

Rosenqvist avancerade i och med sin seger i söndags till åttonde plats totalt i NTT INDYCAR SERIES. 28-åringen var också på väg mot minst en andraplats i säsongens första race på ovalen i Texas när han kraschade med tio varv kvar och förlorade en stor mängd till synes säkra poäng.
- Vi var väldigt snabba på den förra ovalen i Texas och jag känner verkligen att jag har tagit ett steg på ovalerna i år, avrundar Felix Rosenqvist. Det var något jag fokuserade mycket på under vintern. Iowa är en helt annan typ av bana än Texas - en kortoval istället för en superspeedway - men jag hoppas att känslan infinner sig även där. Det är en intensiv helg med två race, så det är bara att köra!

Båda helgens två race körs över 250 varv (därav evenemangsnamnet, Iowa 250s), vilket motsvarar en distans på 35 mil. Tävlingarna inleds med 90 minuters fri träning på fredag kväll svensk tid.

Endast ett tidskval ska köras. Det gäller att sätta två snabba varv, där det första ligger till grund för gridden till Race 1 och det andra avgör startuppställningen till Race 2.

Race 1 körs kl. 03.15 svensk tid natten mot lördag, och Race 2 kl. 02.45 natten mot söndag.

TIDSSCHEMA
Iowa 250s | Iowa Speedway
Alla angivelser avser svensk tid
Fredag 17 juli
Fri träning 1: 20.00-21.30
Kvalificering: 23.30-00.30
Race 1 (250 varv): 03.15 – natten mot lördag

Lördag 18 juli
Fri träning 2: 21.30-22.30
Race 2 (250 varv): 02.45 – natten mot söndag

TV: V Sport Motor och Viaplay sänder kval och race LIVE
LIVE TIMING: IndyCar-appen och racecontrol.indycar.com
STARTLISTA: Ladda ner här: https://mcusercontent.com/73c511cfcad65d2a124d92dea/files/b0dd62ec-08a2-443b-8cc3-cb32d25307ad/Iowa_Race_1_Entry_List.pdf

MÄSTERSKAPSSTÄLLNING
NTT INDYCAR SERIES | Efter 4/14 race
1: Scott Dixon (NZL), Ganassi, 173 p.
2: Colton Herta (USA), Andretti, 119 p.
3: Simon Pagenaud (FRA), Penske, 110 p.
4: Pato O’Ward (MEX), McLaren SP, 110 p.
5: Josef Newgarden (USA), Penske, 106 p.

8: Felix Rosenqvist (SWE), Ganassi, 88 p.

Komplett tabell https://www.indycar.com/Drivers
20-07-16 Lukas Sundahl siktar på historisk trippel i Porsche Carrera Cup Scandinavia
Lukas Sundahl har vunnit Porsche Carrera Cup Scandinavia de två senaste åren. Nu siktar han på en historisk trippel. Sedan starten 2004 är det nämligen ingen förare som lyckats vinna mästerskapet tre år i rad. – Det vore skoj att bli först med tre raka. Det är min och teamets målsättning, men konkurrensen är hård så vi vet att det inte blir lätt, säger Sundahl inför premiären i Falkenberg 17-18 juli.

2018 blev Lukas Sundahl mästare genom att vinna överlägset flest race.
I fjol var hans segerrecept jämnhet på en grymt hög nivå.
• Finns det ett tredje sätt att vinna Porsche Carrera Cup Scandinavia på?
– Jag vet inte. Har du något förslag? frågar smålänningen, ler och tillägger:
– Jag kommer väl att göra som vanligt och sedan får vi se hur det går.

Lukas Sundahl är ingen man av stora ord. I offentlighetens ljus är han ofta lågmäld och fåordig. Inga stora gester, inga långa utläggningar. Han vantrivs inte i rampljuset, men föredrar ensamheten bakom ratten i sin Porsche 911 GT3 Cup (991 II). Där är han fokuserad, målmedveten, snabb och iskall. Oavsett vad som händer på banan blir han aldrig stressad eller nervös.

Samma utmanare som 2019?
Det är de här egenskaperna som tagit honom till två raka titlar. Det kunde ha varit tre om det inte varit för Jocke Mangs som i en dramatisk avslutning på säsongen 2017 höll undan för den unge smålänningen och själv tog sin tredje titel i mästerskapet.

Men sedan dess har 23-åringen från Växjö regerat i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Uppbackad av familjeteamet Sundahl Racing, där pappa Per basar, har han i hård konkurrens erövrat två titlar.

2018 hette främsta utmanarna Oscar Palm och Roar Lindland. I fjol slogs Lukas om titeln med Robin Hansson och Pontus Fredriksson.

De två sistnämnda, teamkompisar i Fragus Motorsport, blir av allt att döma Sundahls främsta hot för att nå en historisk trippel.
– Så blir det förmodligen, men det ska bli intressant och se om någon av de andra kan blixtra till. Personligen har jag inget emot om vi blir fler där uppe i toppen.

Premiär inför tomma läktare
Lukas Sundahl har heller inget emot att den försenade säsongen inleds med Västkustloppet i Falkenberg. Han trivs på banan och har nått en hel del framgångar där. Senast Porsche Carrera Cup Scandinavia körde Västkustloppet var 2017. Då var Sundahl kvalsnabbast och vann det andra racet. Efter det första fick Robin Hansson kliva upp överst på prispallen.

2017 kantades banan av mycket publik. Årets premiär kommer att avgöras inför tomma läktare – och efter myndigheternas rekommendationer – på grund av Coronapandemin.
– Det är alltid roligt med mycket folk på tävlingarna, men som förare tänker man inte så mycket på det. Åtminstone inte under racen.

Inget utrymme för stora misstag
En nyhet för året i PCCS är en ny poängskala som innebär att samtliga pallplatser blir mer värda än tidigare. Bland annat ger en seger fem poäng mer än en andraplats. I fjol var skillnaden bara två poäng.
– Det känns bra och rättvist. Tidigare har man kunnat bli tvåa och ändå ta lika många poäng som segraren tack vare systemet med en bonuspoäng för pole position och en för snabbaste varv.

Hur, och om, det nya poängsystemet kommer att påverka racingen är Lukas osäker på. En sak vet han emellertid.
– Oavsett vad de olika placeringarna ger poängmässigt måste man vara med där framme i racen. Vill man vara med och konkurrera om titeln finns det inte utrymme för några stora misstag eller poängtapp.

Kamp i tre klasser
I Porsche Carrera Cup Scandinavia tävlar alla förare i huvudklassen, men mästerskapet omfattar även två underkategorier: Porsche Approved Cup och Masters Cup.

I den förstnämnda deltar förare som kör den första generationen av den senaste modellen av Porsche 911 GT3 Cup, dvs 991 I. Masters Cup är för amatörförare över 40 år som tävlar i den senaste generationens bil, 991 II.

Så länge norrmännen Emil Heyerdahl och Roger Hermansen inte kan tävla i Sverige på grund av karantänsregler får nykomlingen Patrik Rundquist från Uppsala gälla som storfavorit i Porsche Approved Cup. .

Prinsen gör comeback
I Masters Cup får Magnus Öhman och Christoffer Bergström – tvåa och trea bakom mästaren Lars-Bertil Rantzow 2019 – dela på favoritskapet inför premiären. Men båda får se upp för Thomas Karlsson som var snabbast på den officiella testen på Mantorp Park den 30 juni och som dessutom har Falkenberg som hemmabana.

En intressant start i Masters Cup gör även Prins Carl Philip som gör comeback i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Han medverkade visserligen i deltävlingen på Gelleråsen Arena förra året, men då bara som gästförare.

Världsmästare i startfältet
Gästförare blir det även i år. Porsche Sverige fortsätter nämligen sitt uppskattade gästförarprogram med internationellt meriterade elitförare. Till Falkenberg kommer 2017 års världsmästare i WTCC, Thed Björk, och han får sällskap den VM-meriterade norske rallyföraren Andreas Mikkelsen. Mikkelsen har gjort inhopp i PCCS tidigare, men för Björk blir det första gången.
– Jag tänker att jag ska vara med i toppen och fightas med killarna. Men det ska göras också, säger Björk i en kommentar inför Västkustloppet.

500.000 kr i prispotten
För första gången i Porsche Carrera Cup Scandinavias historia införs prispengar. Segraren i PCCS 2020 erhåller 200.000 kr, tvåan i mästerskapet får 100.000 kr och trean 50.000 kr.

Ytterligare 150.000 kr tillfaller mästerskapets mest framgångsrika team. I teammästerskapet får teamen räkna sina två bästa förare i varje race. Generation av Porsche 911 GT3 Cup har ingen betydelse, men eftersom PCCS (911 II) och Porsche Approved Cup (991 I) räknas separat kommer det att vara optimalt att ha minst en bil i varje klass.

Nytt poängsystem
Racesegrar får högre värde i Porsche Carrera Cup Scandinavia 2020. När poängtabellen anpassas till Porsche Mobil 1 Supercup ökar nämligen skillnaden mellan en seger och en andraplats.

Poängförändringen gäller de tre främsta förarna i varje race. En seger kommer att ge 25 poäng mot tidigare 20, en andraplats 20 i stället för 18 och en tredjeplats 17 mot tidigare 16. Från fjärde och ner till 15:e plats är poängtabellen oförändrad: 14-12-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1.

Den nya poängskalan gäller inte bara i mästerskapets huvudklass utan även i Porsche Approved Cup och i Masters Cup.

Racen live i Viaplay

Även om de inledande deltävlingarna i mästerskapet kommer att avgöras inför tomma läktare behöver inte racingpubliken missa en sekund av racen eftersom samtliga deltävlingar livesänds i Viaplay och, vid vissa tillfällen, även i V Sport Motor.

Där garanteras högt tempo, spänning och dramatik under ledning av kommentatorn Robin Nilsson och expertkommentatorn Björn Wirdheim.

Sändningstiderna i Viaplay för Västkustloppet den 18 juli är kl 11.00 och 14.30.

Tidsschema Västkustloppet, Falkenberg, 17-18 juli
Fredag 17 juli
Kl 09.00: Fri träning 30 min
Kl 11.00: Fri träning 30 min
Kl 13.30: Officiellt test 30 min
Kl 16.00: Kval (Q1 och Q2)

Lördag 18 juli
Kl 11.15: Race 1
Kl 14.50: Race 2

Anmälningslista Västkustloppet
Nr, namn, bostadsort, team.
#1 Lukas Sundahl, Växjö, Sundahl Racing
#9 Thomas Karlsson, Ullared, Mtech Competiotion (M)
#10 Krister Andero, Falköping, Prido Racing (M)
#11 Pontus Fredricsson, Skogås, Fragus Motorsport
#13 Carl Philip Bernadotte, Stockholm, Mtech Competition (M)
#14 Robin Hansson, Göteborg, Fragus Motorsport
#20 Thed Björk, Askim, Fragus Motorsport (G)
#21 Magnus Öhman, Solna, Mtech Competition (M)
#27 Edvin Hellsten, Hovås, Nova Racing
#28 Patrick Rundquist, Uppsala, Steber Racing (A)
#31 Hampus Ericsson, Kumla, Mtech Competition
#39 Hugo Andersson, Täby, Steber Racing
#42 Christoffer Bergström, Stockholm, Team Pampas (M)
#44 Hampus Hedin, Mölndal, Fragus Motorsport
#911 Andreas Mikkelsen, Oslo, Mtech Competition (G)
M = Masters Cup, A = Porsche Approved Cup, G = Gästförare (tar inte poång)

Porsche Carrera Cup Scandinavia.
Kalender 2020
17-18 juli: Falkenbergs Motorbana, Falkenberg (Race 1-2)
29 juli: Drivecenter Arena, Fällfors (Race 3-4)
14-15 augusti: Gelleråsen Arena, Karlskoga (Race 5-6)
11-12 september: Rudskogen Motorsenter, Norge (Race 7-8-9)
2-3 oktober: Mantorp Park, Mantorp (Race 10-11-12)
9-10 oktober: Ring Knutstorp, Kågeröd (Race 13-14)
20-07-16 Porsche Carrera Cup Scandinavia: WRC-stjärnan Andreas Mikkelsen kommer till start i säsongspremiären!
Spänningen stiger i Skandinaviens ledande racingmästerskap när ännu en internationell toppförare kastar sig in i hetluften. Norske rallystjärnan Andreas Mikkelsen tävlar som gästförare i helgens premiär på Falkenbergs Motorbana.

Porsche Carrera Cup Scandinavia fortsätter att locka internationellt meriterade motorstjärnor. Tidigare meddelade den svenske touringcar-världsmästaren Thed Björk att han utmanar Porsche-eliten under helgens säsongspremiär på Falkenbergs Motorbana. Detta som en del i hans förberedelser inför WTCR-säsongen och satsningen på en ny VM-titel.

Idag kommer beskedet att ytterligare en internationellt meriterad toppförare ansluter till premiärtävlingarna. Det handlar om norske WRC-stjärnan Andreas Mikkelsen som gör comeback i Porsche Carrera Cup Scandinavia efter tidigare gästspel 2017. Han kommer att köra Porsche Sveriges gästbil med startnummer 911.
– Härligt att vara tillbaka! Det är många snabba förare i startfältet i år, säger Andreas Mikkelsen. Att få chansen igen att vara med, på en av Skandinaviens snabbaste banor, gör detta till en stor utmaning som verkligen väcker tävlingslusten.

Andreas Mikkelsen anländer till Falkenberg direkt från Sardinien där han har genomfört omfattande däcktester med Pirelli inför WRC-säsongen 2021. Mikkelsen kommer således att ha mycket fart i kroppen när han spänner fast sig bakom ratten på sin 911 GT3 Cup.
– Som alltid när man hoppar in i en ny bil tar det lite tid att hitta farten innan man känner sig hemma. Men jag stortrivs i 911:n och ser fram emot två väldigt spännande race på Falkenbergs Motorbana.

På Andreas Mikkelsens långa meritlista finns 110 VM-rallyn, som förare åt bl.a. Volkswagen Motorsport. Resultatlistan innehåller tre topp-treplaceringar i förar-VM, och tre segrar samt 25 pallplatser i WRC.
– Det känns fantastiskt att välkomna Andreas Mikkelsen tillbaka till Porsche Carrera Cup Scandinavia, säger Raine Wermelin, Direktör, Porsche Sverige. Mikkelsen är en mycket spännande förare som gång på gång visat prov på både talang och vinnarinstinkt i WRC. Vi ser fram emot att ha honom i vår gästbil på Falkenberg i helgen.

I väntan på nya direktiv gällande corona-pandemin körs Porsche Carrera Cup Scandinavia inför tomma läktare. Samtliga deltävlingar sänds på streamingtjänsten Viaplay och V Sport Motor. Se lördagens Race 1 live på Viaplay kl. 11:00 och Race 2 kl. 14:30. Redan från den 15 juli bjuds tittarna på ”Viaplay Sport: Magasin PCCS”. Ett Video on Demand-program om mästerskapet på Viaplay som tar tittarna med bakom kulisserna inför säsongspremiären.

Löpande information och nyheter från Porsche Carrera Cup Scandinavia finns på www.carreracup.se samt i mästerskapets sociala kanaler.
20-07-15 Linus Lundqvist jagar nya segrar i Virginia-trippel
Han fick en perfekt säsongsstart och sopade rent i premiären på Mid-Ohio - men Linus Lundqvist vet att självbelåtenhet är en racerförares värsta fiende. I helgen återvänder Tyresö-sonen till hetluften i deltävling två av Formula Regional Americas, och den här gången står det ännu mer på spel när inte bara två, utan tre, race ska avgöras på tekniskt krävande Virginia International Raceway.

Lundqvist stod för en sällan skådad uppvisning i sin första formelbilstävling i USA för tre veckor sedan, när han formligen dominerade FR Americas-upptakten på Mid-Ohio Sports Car Course och vann båda helgens race från pole position - och ledde vartenda varv på vägen.

Resultaten i Ohio har givit Lundqvist en tidig ledning i mästerskapet, där en styrning i INDYCAR-supportande Indy Lights står på spel till 2021, men när fältet i helgen intar Virginia International Raceway är den 21-årige USA-debutanten fullt medveten om att han har en ny, tuff utmaning framför sig.
- Vi hade en magisk premiär, verkligen, men nu är det ny racehelg och om man ska leva på gamla meriter blir man snabbt omkörd i den här sporten, säger Linus Lundqvist pragmatiskt. Jag är helt säker på att våra konkurrenter gjort allt för att stänga igen övertaget vi hade på Mid-Ohio, men jag tänker inte göra det lätt för dem. Efter en sådan premiär som vi hade vore det konstigt om jag inte siktade på seger igen i helgen, och det är mitt absoluta mål, men jag är redo för en rejäl fight.

Utmaningen stavas, förutom revanschlystna rivaler, denna helg till stor del "VIR". Virginia International Raceway - allmänt känd i amerikanska racingkretsar under sin akronym - är en drygt fem kilometer, mycket tekniskt avancerad bana med blinda krön, svepande kurvkombinationer och snabba riktningsförflyttningar; en bana som i högre utsträckning än många andra premierar god lokalkännedom.

En allt annat än enkel uppgift för en svensk rookie som aldrig satt sin fot på anläggningen, alltså - men Lundqvist har gjort vad han kan för att axla utmaningen.
- VIR är en ny bana för mig, precis som Mid-Ohio var, och den ser onekligen svår ut, konstaterar Lundqvist. Samtidigt vet jag att jag brukar lära mig snabbt. Jag har gjort vad jag kan för att förbereda mig och det är klart att självförtroendet också finns där efter premiären. Dessutom har vi gott om träning inför den här helgen med en extra testdag på torsdag. Det ska bli grymt kul att tävla igen och förhoppningsvis är vi med och slåss om de allra bästa resultaten nu också.

FR Americas-helgen inleds officiellt med fri träning på fredag, men innan dess ska alltså en inofficiell testdag avverkas redan under torsdagen.

Lördagens tidsschema omfattar kval och det första av totalt tre race den här helgen. Övriga två heat körs på söndag.

Poängsystemet i FR Americas är detsamma som i bland annat Formel 1, med poäng till de tio främsta i varje race enligt skalan 25-18-15-12-10-8-6-4-2-1.

Linus Lundqvist bär med sig en ledning på 14 poäng över tvåan David Malukas in i helgens tävlingar.

Alla race under säsongen livestreamas på https://fanracing.live. Streamingtjänsten, liksom resultat, live timing och annan relevant information, kan också nås via "LL Race Centre" direkt på startsidan på www.linuslundqvistracing.se.

TIDSSCHEMA (SVENSK TID)
Formula Regional Americas | Rd. 2
Virginia International Raceway (USA)
Torsdag 16 juli
Inofficiell testdag

Fredag 17 juli
Fri träning 1: 17.00-17.30
Fri träning 2: 21.10-21.40

Lördag 18 juli
Kvalificering: 16.25-16.55
Race 1: 20.55 (35 min)

Söndag 19 juli
Race 2: 16.35 (35 min)
Race 3: 21.05 (35 min)

STARTLISTA
Ladda ner här: https://mcusercontent.com/73c511cfcad65d2a124d92dea/files/c7c76363-ef1c-420c-ab87-52c80863f819/V5_FR_Entry_List_Mid_Ohio_002_.pdf

LIVESTREAMING (ENDAST RACE)
https://fanracing.live

UPPDATERINGAR/RESULTAT
www.linuslundqvistracing.se


POÄNGSTÄLLNING
Formula Regional Americas | Topp 5
Efter 2/17 race
1: Linus Lundqvist (SWE), 50 p.
2: David Malukas (USA), 36 p.
3: Victor Franzoni (BRA), 19 p.
4: Danial Frost (SGP), 16 p.
5: Jacob Abel (USA), 16 p.

Se fullständig tabell: https://mcusercontent.com/73c511cfcad65d2a124d92dea/images/355f0331-3e1c-453d-8c63-680481f7d0ba.png
20-07-14 WestCoast Racing i Formula Nordic med Maja Hallén Fellenius 2020
WestCoast Racing inleder sin 30:e tävlingssäsong nu till helgen under Västkustloppet i Falkenberg med Maja Hallén Fellenius och ny juniorsatsning i Formula Nordic.

Racingsäsongen 2020 är nu igång för WestCoast Racing efter en turbulent tid under Covid-19 epidemin. Årets fokus är formelbilsklassen Formula Nordic och en ny juniorsatsning.

Teamchefen Dick Jönsson Wigroth presenterar satsningen med ett nytt spännande namn från karting - Maja Hallén Fellenius.

17-åringen från Stockholm började med karting i 11-årsåldern och är etablerad som en av de främsta kvinnliga förarna i internationell karting. 2019 tillhörde hon de sex som bland över 2000 tävlande kvalificerade sig för FIA:s europeiska program för unga kvinnliga förare, The Girls On Track.

2020 gör Maja Hallén Fellenius sin debut som formelbilsförare i Formula Nordic. Klassen har varit språngbräda för flera av Nordens unga racerförare, bland dem Hugo Nerman, som vann serien med WestCoast Racing 2017.

Dick Jönsson Wigroth ser fram emot racingen 2020:
“Det blir ett annat fokus för WestCoast Racing i år. Vi har redan har ett engagemang i Formula Nordic så deltagande i serien med Maja en bra satsning för 2020.”

Dick om Majas förutsättningar inför debuten:
“Maja har definitivt varit med bra på försäsongstesterna. 2020 bjuder på det mest konkurrenskraftiga startfältet på flera år i Formula Nordic. Med mycket att lära för Maja direkt från karting ska vi komma ihåg att det är nya rutiner och ett annat upplägg i bilracing.”

Maja ser fram emot utmaningen med formelbilsdebuten:
“Jag är både stolt och glad att göra min formelbilspremiär med WestCoast Racing! Det är som att få en extra familj men där man BARA snackar racing över middagen. Enligt proffsen kommer detta år bli stenhårt med många förare som, precis som jag, går från internationell karting till formelbil. Jag ser fram emot riktigt bra och tight racing som blir lika underhållande oss förare som för publiken.”

Det första racehelgen, av sex planerade, för Formula Nordic 2020 går nu i helgen under Västkustloppet i Falkenberg 18-19 juli.

Formula Nordic Tävlingskalender 2020
(Kalendern är preliminär och tävlingarna körs tills vidare utan publik):
18-19 juli Falkenberg
15-16 augusti Karlskoga
28-30 augusti Skellefteå
11-12 september Rudskogen
3-4 oktober Mantorp
10-11 oktober Ring Knutstorp
20-07-14 Porsche Carrera Cup Scandinavia: Äntligen dags för efterlängtad och fullmatad säsongspremiär!
Skandinaviens ledande racingmästerskap kickstartar årets säsong på Falkenberg. En intensiv jakt på ett historiskt hattrick, gästförare i världsklass, nytt teammästerskap och en högklassig TV-produktion som tar tittarna ännu närmare racingen.

Porsche Carrera Cup Scandinavia är tillbaka. Efter ett utdraget uppehåll på grund av corona-pandemin inleds årets mästerskap den 17-18 juli med två spännande race på Falkenbergs Motorbana. Säsongpremiären kickstartar en fullmatad säsong, med totalt 14 race i Sverige och Norge, som har alla förutsättningar att bli en av de mest spännande någonsin.

Regerande mästaren Lukas Sundahl inleder jakten på ett historiskt hattrick. En seger i årets mästerskap skulle göra honom unik som den ende föraren att vinna Porsche Carrera Cup Scandinavia tre säsonger i följd. Sundahl kommer till Falkenberg som favorit men är samtidigt medveten om att han kommer att få kämpa hårdare än någonsin för segrarna. Han kan räkna med mycket hård uppvaktning från konkurrenterna. Framförallt från ärkerivalen Robin Hansson som slutade tvåa ifjol och satsar allt på att ta sin första mästerskapsseger.

Ett av de mest omtalade och uppskattade inslagen i Carrera Cup de senaste åren är Porsche Sveriges omfattande gästförarprogram med internationellt meriterade elitförare som bjuds in för att utmana det ordinarie startfältet. Till Falkenberg kommer ingen mindre än Thed Björk som tillhör den absoluta världseliten i standardvagnsracing. Björk vann WTCC 2017 och blev därmed Sveriges första världsmästare i touringcars. Förra året slog han till igen med en teamseger i WTCR.

För första gången i Porsche Carrera Cup Scandinavia finns en rejäl prispott med hela 500 000 kronor att köra om under säsongen. Mästaren får 200 000 kr, tvåan i mästerskapet får 100 000 kr och trean 50 000 kr. För att uppmärksamma det omfattande lagarbete som ligger bakom fina individuella prestationer instiftar Porsche Sverige även ett teammästerskap jämte förarmästerskapet. Ytterligare 150 000 kr är öronmärkta för seriens mest framgångsrika team.

Racingmästerskap världen över har i år försenats och ställts in på grund av det rådande läget med corona-pandemin. Porsche Carrera Cup Scandinavia följer myndigheternas rekommendationer och i väntan på nya direktiv sker all tävling inför tomma läktare.

Racingpubliken kommer trots det inte att missa en sekund av all spänning då samtliga deltävlingar sänds live på Viaplay och V Sport Motor. Redan från den 15 juli bjuds tittarna på ”Viaplay Sport: Magasin PCCS”. Ett Video on Demand-program om mästerskapet på streamingplattformen Viaplay, som tar tittarna med bakom kulisserna inför säsongspremiären.

Löpande information och nyheter från Porsche Carrera Cup Scandinavia finns på www.carreracup.se samt i mästerskapets sociala kanaler.

Facebook - Carrera Cup Scandinavia
Instagram - carreracupscandinavia
Twitter - Carrera Cup
YouTube - Porsche Carrera Cup Scandinavia

Racekalender 2020
17-18 Juli Falkenbergs Motorbana Race 1-2
29 Juli Drivecenter Arena Race 3-4
14-15 Aug Gelleråsen Arena Race 5-6
11-12 Sep Rudskogen Motorsenter Race 7-8-9
2-3 Okt Mantorp Park Race 10-11-12
9-10 Okt Ring Knutstorp Race 13-14
20-07-13 Felix Rosenqvist tar första IndyCar-segern efter stor dramatik
Felix Rosenqvist har tagit en historisk första seger i NTT INDYCAR SERIES efter ett dramatiskt avgörande på näst sista varvet av söndagskvällens REV Group Grand Prix på Road America.

Rosenqvist låg tvåa bakom mexikanen Pato O'Ward i slutskedet av en raffinerad tävling i Wisconsin, men närmade sig snabbt i kampen om segern och lyckades till slut ta över ledningen i en mycket djärv manöver på det näst sista varvet.

Rosenqvist kunde därefter dra ifrån O'Ward på den sista rundan, och inkassera en förlösande första seger i den högsta divisionen av amerikansk formelbilsracing. Den 28-årige Värnamo-sonen underströk också sin fart i racet genom att sätta loppets klart snabbaste varv.

Segern är den första för en svensk förare i IndyCar sedan Kenny Bräck vann i Mexiko City 2002, för 18 år sedan.
- Det känns helt otroligt att äntligen få vinna ett IndyCar-race, säger Felix Rosenqvist. Det här är en dröm som går i uppfyllelse, ett av mina absolut största mål. Jag har varit på pallen tidigare, men det var en seger som saknades och nu har vi äntligen nått dit. Stort tack till mitt team, Chip Ganassi Racing, för en fantastisk bil och en dag jag aldrig kommer att glömma.

I det första av de två race som kördes under dubbelhelgen på Road America var Rosenqvist också på väg mot ett framskjutet resultat, men föll tillbaka med tekniska problem och klassificerades på 18:e plats. Det första racet vanns av Scott Dixon, som tillsammans med Rosenqvists seger i Race 2 nu ser till att Chip Ganassi Racing alltjämt förblir obesegrade så här långt den här säsongen.

Rosenqvists seger på söndagen kom trots en stökig inledning av loppet, där han tilldelades en hård smäll från en avåkande Graham Rahal på det första varvet. Sammanstötningen skadade Rosenqvists bil och försvårade framför allt för hans team i samband med depåstoppen.
- Vi har jobbat så hårt för det här och den här segern vill jag tillägna mitt team på bil #10, fortsätter Felix Rosenqvist. De har jobbat så hårt och de fick slita som djur för att få däcken av bilen i depåstoppen idag. Vi hade en skada på bilen efter smällen på första varvet, så grabbarna gjorde verkligen en hjälteinsats i depån. Vi har varit så nära så många gånger tidigare, men nu - äntligen! Det här betyder oerhört mycket för mig och jag värderar detta som något av det absolut största i min karriär.

I och med dagens seger avancerar Felix Rosenqvist, som innan dagens triumf haft en problemfylld inledning på årets säsong, till åttonde plats i förarmästerskapet.

NTT INDYCAR SERIES fortsätter med full intensitet om bara några dagar, med två nya race inplanerade under ytterligare en dubbelhelg på Iowa Speedway den 17-18 juli.

RESULTAT
NTT INDYCAR SERIES | Rd. 4
REV Group Grand Prix - Race 2 | Road America
1: Felix Rosenqvist (SWE), Ganassi, 55 varv
2: Pato O'Ward (MEX), McLaren SP, +2.869s
3: Alexander Rossi (USA), Andretti, +8.616s
4: Marcus Ericsson (SWE), Ganassi, +14.223s
5: Colton Herta (USA), Andretti, +32.416s
---
Se fullständiga resultat https://mcusercontent.com/73c511cfcad65d2a124d92dea/files/dd3e197b-9403-439a-85c4-b495dc47dd22/indycar_race2_results.pdf

NTT INDYCAR SERIES | Rd. 3
REV Group Grand Prix - Race 1 | Road America
1: Scott Dixon (NZL), Ganassi, 55 varv
2: Will Power (AUS), Penske, +2.538s
3: Alex Palou (ESP), Dale Coyne, +3.192s
4: Ryan Hunter-Reay (USA), Andretti, +3.984s
5: Colton Herta (USA), Andretti, +7.249s
---
18: Felix Rosenqvist (SWE), Ganassi, +1 varv (tekniskt problem)

Se fullständiga resultat https://mcusercontent.com/73c511cfcad65d2a124d92dea/files/177344cd-1286-48da-9bed-a479f432dca4/indycar_officialrace1results.pdf

MÄSTERSKAPSSTÄLLNING
NTT INDYCAR SERIES | Efter 4/14 race
1: Scott Dixon (NZL), Ganassi, 173 p.
2: Colton Herta (USA), Andretti, 119 p.
3: Simon Pagenaud (FRA), Penske, 110 p.
4: Pato O'Ward (MEX), McLaren SP, 110 p.
5: Josef Newgarden (USA), Penske, 106 p.
---
8: Felix Rosenqvist (SWE), Ganassi, 88 p.

Se fullständig tabell: https://www.indycar.com/Drivers
20-07-09 Dansk dynamit under midnattssolen!
Racingstjärnan Jan Magnussen gästar Skandinaviens ledande racingmästerskap. Den tidigare F1-föraren, ALMS och IMSA-mästaren utmanar Porsche-eliten på Drivecenter Arena i slutet av juli.
Porsche Carrera Cup Scandinavia kommer till Drivecenter Arena utanför Fällfors i Västerbotten den 29 juli. Förra året sågs deltävlingarna av hela 18 600 åskådare på den då nyinvigda anläggningen. Med anledning av corona-pandemin genomförs årets racingevent med tomma läktare.

TV-publiken kan se fram emot en mycket spännande tävlingskväll kryddad av äkta dansk racingdynamit. Racingstjärnan Jan Magnussen från Roskilde kommer till start som gästförare i den andra omgången av årets mästerskap.
– Det här kommer att bli kul! Porsche Carrera Cup Scandinavia har utvecklats mycket starkt de senaste fem åren, säger Jan Magnussen.

Jan Magnussen har tillhört världseliten i olika typer av racing sedan 90-talet. Efter tre VM-titlar i karting och en oöverträffad mästerskapsseger i brittiska Formel 3, med hela 14 racesegrar på en säsong, spenderade han fyra säsonger i Formel 1 med Stewart Grand Prix och McLaren.

Magnussen kommer senast från en 16 år lång sejour som fabriksförare för Corvette. Resultatlistan innehåller bland annat fyra klassegrar i Le Mans 24-timmars, fem klassegrar i 12-timmars på Sebring, en klasseger i Daytona 24-timmars samt dubbla mästerskapssegrar i både American Le Mans Series och IMSA SportsCar Championship.
– Drivecenter Arena är en snabb och teknisk bana som blir en spännande utmaning för mig, fortsätter Magnussen. Det här är mitt första race i 911 GT3 Cup och jag ser fram emot två intensiva race med ett starkt startfält under midnattssolens sken.

Jan Magnussen är den senaste av en lång rad internationellt meriterade racingstjärnor i Porsche Sveriges omfattande gästförarprogram.
– Vi är stolta att kunna addera ännu ett världsnamn till listan över gästförare i Porsche Carrera Cup Scandinavia, säger Raine Wermelin, Direktör, Porsche Sverige. Jan Magnussen är en äkta racer och har varit en av motorsportens snabbaste GT-förare under de senaste 20 åren. Det blir spännande att se vad han kan göra på Drivecenter Arena.

Samtliga deltävlingar i Porsche Carrera Cup Scandinavia 2020 sänds live på V Sport Motor och streamingtjänsten Viaplay. I Danmark visas Skandinaviens ledande racingmästerskap på Viaplay.
20-07-09 Felix Rosenqvist siktar på snabb revansch i Road America-dubbel
Det är bråda tider i NTT INDYCAR SERIES just nu. Bara några dagar efter att målflaggan föll på Indianapolis Motor Speedway står nu nästa deltävling för dörren - och den här gången är det dubbelt upp för Felix Rosenqvist och hans rivaler när två stycken race ska köras på pittoreska Road America i Wisconsin.

Rosenqvist har haft en resultatmässigt tuff inledning på årets IndyCar-säsong, med en krasch när han låg tvåa i premiären i Texas och en icke-representativ 15:e plats i ett stökigt race på IMS road course i förra veckan.

Farten har dock funnits där för betydligt mer än den 19:e plats i mästerskapet där Chip Ganassi Racing-svensken för närvarande huserar, och inför REV Group Grand Prix på Road America - där fältet nu för första gången i år får tävla inför publik - är Rosenqvist fast besluten att vända blad.
- Jag är glad att vi har den här dubbelhelgen framför oss och att vi därmed får en ny chans att leverera ett bra resultat, dessutom inför publik vilket förstås är fantastiskt, säger Felix Rosenqvist. Jag gillar verkligen Road America. Det är den längsta banan på hela kalendern, över 6 km lång, och har en bra mix av kurvor. Jag tror att vi har en bra chans att vara med och slåss i toppen.

Rosenqvist slutade på sjätte plats på Road America i fjol (då endast ett race kördes på anläggningen), men på vägen dit stod Värnamo-sonen för en av sina bästa körningar under 2019. Efter ett misslyckat kval, där ingen av Ganassi-förarna lyckades slå sig in i topp tio, avancerade Rosenqvist furiöst i racet från 18:e plats på gridden.

Utgången på Road America i fjol speglar tämligen väl tendensen från inledningen av årets IndyCar-säsong, då just kvalet varit lite av en akilleshäl för Ganassi-bilarna - som sedan flugit fram i racetrim med två raka segrar för teamets femfaldige mästare Scott Dixon.
- Kvalen har inte gått som vi hade hoppats så här långt, men vi har jobbat hårt på det den senaste tiden och har en del intressanta saker på gång till den här helgen, fortsätter Felix Rosenqvist. Vi vet att vi har en väldigt effektiv bil över en racedistans, så målsättningen nu är att kombinera det med bättre fart i kvalen. I helgen har vi inte bara två race, utan också två kval, så vi kommer att kunna testa lite mer än vanligt. Det här kommer bli en väldigt intressant helg på flera plan.

REV Group Grand Prix är den första av tre tävlingshelger på årets coronareviderade IndyCar-säsong som inbegriper två stycken race.

Tävlingarna i Wisconsin inleds på lördag med ett 75 minuter långt träningspass - det enda för helgen - följt av det första kvalet och racet senare samma dag. Under söndagen går fältet rakt in i det andra tidskvalet, som formerar gridden till Race 2.

TIDSSCHEMA
REV Group Grand Prix | Road America
Alla angivelser avser svensk tid

Lördag 11 juli
Fri träning: 17.00-18.15
Kvalificering 1: 20.15-20.45
Race 1 (55 varv): 23.15

Söndag 12 juli
Kvalificering 2: 16.00-16.30
Race 2 (55 varv): 18.40

TV: V Sport Motor och Viaplay sänder kval och race LIVE
LIVE TIMING: https://racecontrol.indycar.com/
STARTLISTA: https://mcusercontent.com/73c511cfcad65d2a124d92dea/files/c534bcd2-b98e-4c4d-b657-09c81888e921/indycar_entrylist_road_america_r1.pdf

MÄSTERSKAPSSTÄLLNING
NTT INDYCAR SERIES | Efter 2/14 race
1: Scott Dixon (NZL), Ganassi, 104 p.
2: Simon Pagenaud (FRA), Penske, 75 p.
3: Josef Newgarden (USA), Penske, 64 p.
4: Colton Herta (USA), Andretti, 58 p.
5: Graham Rahal (USA), RLL, 54 p.
---
19: Felix Rosenqvist (SWE), Ganassi, 25 p.

Komplett tabell: https://www.indycar.com/Drivers
20-07-05 Robin Friskopps vann första B-Zero Racingtävlingen någonsin i Norge
Racingentusiasten Bård Bergsjö har startat upp en ny racingserie som heter B-Zero Racing. Det är en racingklass som skall vara billig, enkel och således en bra instegsklass i racing. Konceptet kommer från England där man har kört i sex år med startfält uppåt 100 bilar! I första hand skall B-Zero Racing köras som långlopp, men i framtiden kan det även bli sprintrace. Årets serie körs med några 90-minutersrace med två obligatoriska depåstopp. Man får vara en, två eller tre förare som kör varje bil.

Det första racet någonsin i Norge för B-Zero Racing kördes i helgen på Rudskogen med åtta bilar på startlinjen. Daniel Störkersen och Håvard Kollen var med och körde en 24-timmarstävling i Belgien i höstas i denna klass och i helgen delade de bil igen och de var snabbast på tidsträningen. Robin Friskopps körde Formula Basic säsongen 2012. I helgen gjorde han comeback och han satte den näst snabbaste kvaltiden. Formula Basic-förarna Pål Snoen/Roger Iversen satte tredje bästa tid.

Starten gick bra och alla bilar tog sig igenom första kurvan utan problem. Ganska snart delade startfältet upp sig i två klungor. I tätklungan ledde Håvard Kollen före Friskopps och Håvard Hallerud. Den andra klungan anfördes av Mathias Sandell. Det var tät och spännande racing. Friskopps var den förste som gick i depå för att ta sitt första obligatoriska depåstopp. – Jag kände att jag var lite snabbare än Kollen, men kunde inte hitta någon lucka att köra om. Jag valde därför att göra mitt depåstopp tidigt för att få en bättre position på banan, sa Friskopps. Trean Hallerud resonerade likadant och han var den andre som kom in i depån. Några varv senare kom ledaren Kollen in i depån och lämnade över ratten till Störkersen. Nu var frågan vem som hade haft bäst taktik? Störkersen kom ut på banan bara någon meter före Friskopps, vilket innebar att läget var oförändrat.

Friskopps bidade sin tid och han studerade Störkersens körning. Efter en noga planerad attack övertog Friskopps ledningen och han kunde sedan dra ifrån Störkersen mer och mer. När Friskopps kom in för sitt andra depåstopp ledde han med 14 sekunder. Väl ute på banan igen fortsatte Friskopps sätta snabba tider, medan Störkersen och Hallerud tog i så det knakade för att försöka kämpa sig ikapp, men det var förgäves. Friskopps satte tävlingens snabbaste varv på näst sista varvet och han vann med 24 sekunder före Störkersen/Kollen. Hallerud kom trea, ytterligare 12 sekunder bakom.

Hur kunde då Friskopps vinna mot de väletablerade förarna Kollen och Störkersen, som har så mycket racingerfarenhet både från norsk och internationell racing? Och även mot toppföraren Hallerud från Formula Nordic? Friskopps hade ju inte suttit i en racerbil sedan 2012?!? Alla förare körde exakt likadana bilar med samma prestanda.

Svaret är att Friskopps tillhör framtidens racingförare som har anammat ett nytt sätt att köra och framförallt träna sig att köra racing. Friskopps har aldrig tävlat i gokart, men han vann en talangjakt i hyrkart, som Bård Bergsjö ordnade 2011 som hette Racing Star Challenge. Förstapriset i den talangjakten var en betald säsong i Formula Basic där Friskopps snart tillhörde toppförarna. Är då Friskopps en talang i världsklass? Troligen inte, men hemligheten ligger i att han har spenderat mer än tio år av sitt liv med att köra simulatorracing. Friskopps är ett levande bevis på att man kan lära sig köra racerbil i en simulator och sedan översätta denna kunskap på racerbanan. När han satte sig i en racerbil för första gången på åtta år var det som att sätta sig framför datorn.

Det är ingen slump att Bård Bergsjö håller på att bygga upp något speciellt i verkstaden i Vestby där Friskopps är en av hörnstenarna i en ny satsning som kommer att få se dagens ljus inom en snar framtid…
20-07-04 Tuff dag för Felix Rosenqvist i GMR Grand Prix
Felix Rosenqvist hade en dag att glömma när GMR Grand Prix, säsongens andra deltävling i NTT INDYCAR SERIES, avgjordes på Indianapolis Motor Speedways road course-slinga på lördagen.

Rosenqvist tog IndyCar-karriärens första pole position på just Indianapolis Motor Speedway förra säsongen, men fick nöja sig med en niondeplats i kvalet till årets upplaga och tappade sedan ytterligare mark ner till P15 under ett stökigt förstavarv.

Därefter fortsatte det att gå troll i Rosenqvists ambitioner. Chip Ganassi Racing-föraren avancerade förvisso till en position i topp tio knappt halvvägs genom loppet, men när halvsvensken Oliver Askew sedan kraschade sin Arrow McLaren SP-bil och tvingade ut säkerhetsbilen föll korten helt fel för Rosenqvists del.

Ett olyckligt timat depåstopp, precis i samband med Askews incident, innebar att Rosenqvist tappade nästan ett helt varv och förlorade kontakten med huvudklungan när omstarten gick.

Rosenqvist föll till en placering utanför topp 20, och spenderade sedan den sista halvan av racet i ett hopplöst läge utan rimlig möjlighet till större avancemang. Han tog till slut målflagg på 15:e plats efter en fartmässigt trots allt stark avslutning.
- Det här var helt enkelt inget bra race, säger Felix Rosenqvist. Man har sådana ibland, när allting mer eller mindre går fel. Det började stökigt redan på det första varvet och jag tappade en hel del placeringar, och vi hade inte riktigt farten för att hämta hem det under den första stinten. Sedan hade vi problem i ett av depåstoppen, fick motorstopp där, och tappade i praktiken ett varv bakom säkerhetsbilen. Det kändes som att ingenting gick vår väg idag.

Loppet i Indianapolis vanns av Chip Ganassi Racing-kollegan Scott Dixon, som därmed tagit hem båda de två inledande racen den här säsongen.
- Bilen är bra och farten finns där, framför allt i racetrim, fortsätter Felix Rosenqvist. Nu ska vi sätta oss ner och se över det här loppet, vad vi gjorde fel, och se till att vara tillbaka i toppen där vi hör hemma. Lyckligtvis får vi många chanser till revansch de närmaste veckorna, så det är bara att glömma det här och gå vidare.

Felix Rosenqvist och NTT INDYCAR SERIES är tillbaka på banan redan nästa helg (11-12 juli), då två stycken race är inplanerade på Road America-banan i Elkhart Lake, Wisconsin.

RESULTAT
NTT INDYCAR SERIES | Rd. 2
GMR Grand Prix | Indianapolis Motor Speedway
1: Scott Dixon (NZL), Ganassi, 80 varv
2: Graham Rahal (USA), RLL, +19.946s
3: Simon Pagenaud (FRA), Penske, +20.564s
4: Colton Herta (USA), Andretti, +25.088s
5: Rinus VeeKay (NED), ECR, +25.636s
---
15: Felix Rosenqvist (SWE), Ganassi, +56.688s

Se fullständiga resultat: https://mcusercontent.com/73c511cfcad65d2a124d92dea/files/61ad4d3a-46b3-44e2-9f2b-80baa43c4159/indycar_race_results.15.pdf

MÄSTERSKAPSSTÄLLNING
NTT INDYCAR SERIES | Efter 2/14 race
1: Scott Dixon (NZL), Ganassi, 104 p.
2: Simon Pagenaud (FRA), Penske, 75 p.
3: Josef Newgarden (USA), Penske, 64 p.
4: Colton Herta (USA), Andretti, 58 p.
5: Graham Rahal (USA), RLL, 54 p.
---
19: Felix Rosenqvist (SWE), Ganassi, 25 p.

Se fullständig tabell: https://www.indycar.com/Drivers
20- 07- 02 Felix Rosenqvist redo för fullmatad IndyCar-period
Från ett rekordlångt uppehåll till en tävlingsfrekvens av historisk intensitet - säsongen 2020 är som ingen annan. Felix Rosenqvist och NTT INDYCAR SERIES står på tröskeln till den mest fullspäckade delen av årets mästerskap, med hela fem race inom loppet av bara två veckor.

Efter smygstarten i Texas för en månad sedan, där Rosenqvist låg tvåa när han tvingades bryta efter en krasch i samband med en varvning, väntar nu ett betydligt mer fullmatat schema utan chans till kontemplation. Faktum är att en dryg tredjedel av säsongens alla race kommer att avverkas mellan den 4-18 juli.

Bakgrunden till det rekordintensiva programmet är förstås effekterna av coronapandemin, som tvingat fram otaliga kalenderkorrigeringar i INDYCARs ambition att trots allt genomföra så många lopp som möjligt.

Först ut är GMR Grand Prix på road course-varianten av Indianapolis Motor Speedway nu till helgen; säsongens första tävling på en traditionell bana, och en plats förknippad med ljusa minnen för Felix Rosenqvist - som körde till sig IndyCar-karriärens första pole position just här för ett drygt år sedan.
- Jag tror att vi alla ser fram emot att dra igång igen, och med fem race på 15 dagar står vi inför någon form av rekord, säger Felix Rosenqvist. Efter premiären i Texas är alla mer uppe i varv och det är inte samma nervositet. Samtidigt är det här första loppet på en road course sedan Laguna Seca i september, så det blir spännande att se hur alla står sig. Den här typen av bana brukar vara mer talande för hur säsongen faktiskt kommer att se ut, så jag hoppas att vi får ett bra besked i helgen.

Rosenqvist tog starten från pole i fjolårets race på IMS road course och ledde sedan i 15 varv, innan en kombination av faktorer - inte minst en regnskur - förpassade honom till en slutlig åttondeplats i mål.

Efter helgens tävling i Indianapolis väntar dubbla race på Road America i nästa vecka (11-12 juli). Därefter följer ytterligare en dubbelhelg, med två race på Iowa Speedway-ovalen den 17-18 juli.

Ett riktigt mastodontprogram alltså, som dock underlättas något av att det inleds i just Indianapolis där både Rosenqvist och hans team Chip Ganassi Racing - liksom INDYCAR-serien själv - är baserade.
- Med tanke på allt som händer just nu känns det bra att köra i Indianapolis den här helgen, fortsätter Felix Rosenqvist. Det blir lättare för alla involverade eftersom de flesta av oss faktiskt bor här. Jag känner att jag har lite ouppklarade affärer i det här racet efter det som hände i fjol. Bilen var kanon i kvalet men jag lyckades inte få till ett bra lopp, så det är målsättningen i helgen. Jag är verkligen sugen på att komma igång!

GMR Grand Prix inleds med fri träning och kval i morgon fredag. Racet körs sedan över 80 varv med start kl. 18.00 svensk tid på lördag - sammanfallande med den amerikanska nationaldagen 4th of July.

TIDSSCHEMA
GMR Grand Prix | Indianapolis Motor Speedway
Alla angivelser avser svensk tid

Fredag 3 juli
Fri träning: 17.30-19.00
Kvalificering: 22.30-00.00

Lördag 4 juli
Warm-up: 15.00-15.30
Race (80 varv): 18.00
20-06-28 Linus Lundqvist fullbordar drömhelg i USA-debuten
Linus Lundqvist fullbordade en perfekt debut i den amerikanska formelbilsserien Formula Regional Americas när han följde upp sin seger i lördagens inledande race med en ny kraftfull triumf i det avslutande heatet på söndagskvällen svensk tid.

Lundqvist var i absolut storform när FR Americas inleddes på Mid-Ohio Sports Car Course under helgen, och lämnar premiären med ett smått osannolikt facit av två segrar, två pole positions och två snabbaste varv.

Tyresö-föraren ledde vartenda varv av helgens båda race, och tar en tidig ledning med 14 poängs marginal i mästerskapet - där en fullt finansierad styrning i INDYCAR-supportande Indy Lights till 2021 står på spel.
- Det har varit en helt fantastisk helg, en riktig drömstart på säsongen, säger Linus Lundqvist. Det är svårt att ta in det. Jag har varit här i USA i mindre än två veckor och att få med sig ett sådant här resultat direkt i premiären är otroligt. Stort tack till mitt team, Global Racing Group, som verkligen har välkomnat mig med öppna armar. Det här var ett teamarbete och vi visade verkligen att vi träffat rätt.

Lundqvist - som också toppade fredagens fria träning och noterade ett nytt varvrekord i kvalet - vann båda helgens race före amerikanen David Malukas. Trea i söndagens finalheat blev Malukas teamkamrat i HMD Motorsports, Santiago Urrutia.

Både Malukas och Urrutia var klara för Indy Lights den här säsongen innan serien tvingades till ett uppehåll på grund av coronapandemin. Urrutia har redan slutat tvåa totalt i Indy Lights två gånger.

- Naturligtvis har jag fått ta i för att vinna, men det har ändå varit väldigt mycket under kontroll och innanför marginalerna hela tiden, fortsätter Linus Lundqvist. Det kunde helt enkelt inte ha gått bättre, och det är ytterst sällan man kan säga så i motorsport. Samtidigt är jag säker på att våra rivaler inte kommer ligga på latsidan framöver, så det gäller att vi fortsätter utvecklas. Vi har inte råd att stå still - men just nu tänker jag njuta av det här ett tag!

Nästa deltävling för Formula Regional Americas är inplanerad till den 17-19 juli på Virginia International Raceway.

RESULTAT
Formula Regional Americas | Rd. 1
Mid-Ohio Sports Car Course (USA)

Race 1
1: Linus Lundqvist (SWE), 24 varv
2: David Malukas (USA), +3.407s
3: Victor Franzoni (BRA), +6.962s
4: Benjamin Pedersen (DEN), +8.891s
5: James Roe (IRL), +11.776s
Se fullständigt resultat https://mcusercontent.com/73c511cfcad65d2a124d92dea/files/f339150d-e675-452e-b8e6-c6eb798569a7/FR_Mid_Ohio_Round_1_Provisional_Race_Results.pdf

Race 2
1: Linus Lundqvist (SWE), 18 varv
2: David Malukas (USA), +1.418s
3: Santiago Urrutia (URY), +6.170s
4: Danial Frost (SGP), +6.425s
5: Joshua Car (AUS), +9.384s

Se fullständigt resultat https://mcusercontent.com/73c511cfcad65d2a124d92dea/files/00dd2ae8-284c-45ab-b36b-674e65c0b14a/FR_Mid_Ohio_Round_2_Provisional_Race_Results.pdf

POÄNGSTÄLLNING
Formula Regional Americas | Topp 5
Efter 2/17 race
1: Linus Lundqvist (SWE), 50 p.
2: David Malukas (USA), 36 p.
3: Victor Franzoni (BRA), 19 p.
4: Danial Frost (SGP), 16 p.
5: Jacob Abel (USA), 16 p.
Se fullständig tabell https://mcusercontent.com/73c511cfcad65d2a124d92dea/images/355f0331-3e1c-453d-8c63-680481f7d0ba.png
20-06-27 Succédebut för Linus Lundqvist - seger från pole i premiären
Linus Lundqvist presenterade sig med full kraft på den amerikanska formelbilsscenen när han direkt i sin debut slog till med pole position och en eftertrycklig seger vid helgens Formula Regional Americas-premiär.

Lundqvist startade lördagens premiärrace på Mid-Ohio Sports Car Course från pole efter att ha noterat ett nytt varvrekord i fredagens kval, och ledde sedan vartenda varv fram till målflagg på sin väg mot en tidig mästerskapsledning.

Lundqvist – som inför helgens tävlingar aldrig hade satt sin fot på den tekniska Mid-Ohio-banan – höll undan utan problem trots en sen säkerhetsbilssituation och vann till slut 3.4 sekunder före Indy Lights-meriterade David Malukas.
- Det här var ett i det närmaste perfekt race, kommenterar Linus Lundqvist. Mitt team gav mig en snabb bil som jag känt stort förtroende för hela helgen, så tack till Global Racing Group för det. Jag var lite orolig för starten eftersom jag knappt haft någon tid att öva på det momentet i den här bilen, men det gick bra och jag behövde inte försvara mig in i första kurvan. Därefter försökte jag bygga upp en lucka under de första tio varven, och sedan var det bara att ta bilen i mål.

Lundqvist - som också toppade fredagens fria träning - noterades på sin väg mot segern för racets klart snabbaste varv, närmare halvsekunden bättre än någon annan mäktade med. Det innebär att han också kommer att starta söndagens Race 2 från pole position.
- Allt som allt en fantastisk dag, och jag är så glad att jag fått komma hit till USA och vara en del av det här mästerskapet, fortsätter Lundqvist. Stort tack till alla som hjälpt till att göra det här möjligt, inte minst då mitt team och mina supportrar. Jag kan knappt vänta till det andra racet i morgon och målet är förstås att upprepa det här då.

Söndagens race, som avrundar premiärhelgen för Formula Regional Americas, körs kl. 18.05 svensk tid. Livestreaming finns att tillgå via www.linuslundqvistracing.se.
20-06-26 Skärås klar för Porsche Carrera Cup Italia
Stjärnföraren Emil Skärås är klar för Ombra Racing och serien Porsche Carrera Cup Italia. Målet är pallen i 911 Gt3 Cup med en blågul racer.

Efter fjolårets EM-guld i Karting och bronspengen i World Cup tar Emil Skärås nu steget fullt ut till banracing. Han tjuvstartade redan förra året med att köra en Lamborghini i GT Italian Championship. Det alldeles ypperligt, trots avsaknad av rutin. När säsongen summerades var han tvåa totalt!

Framgångarna gjorde att italienarna har haft ögonen på svensken och nu är det officiellt: Emil kör Porsche Carrera Cup i Italien i sommar.
– Efter det här långa uppehållet känns det underbart att få komma igång igen. Team Ombra Racing är välrenommerat och vi har goda chanser att göra bra resultat redan den här säsongen. Jag ser verkligen fram emot att få starta och målet är alltid att vinna, säger Emil.

Mästerskapet drar igång med ett officiellt test den 15 juli och strax efter är det premiär på Mugello-banan den 18-19 juli. Med totalt sex racehelger och två deltävlingar i varje, avslutas mästerskapet den 7-8 november på Monza.
Teammanager Davide Mazzoleni säger så här om att få Emil Skärås till Ombra Racing:
– Han gjorde imponerande resultat under fjolåret och har visat sådan potential och professionell framtoning att nu är det upp till oss att se till att han får rätt support och kan ta sig an 911 Gt3 Cup på bästa sätt. Vi är väldigt glada över det här samarbetet!

Med stöd av Torino Porsche Centre ska Emils Porsche förses med färgerna blått och gult, både för att symbolisera den svenske föraren och staden Piedmonteses.
– Vi har den största respekt för Corona-pandemin och lider med alla som drabbats. Samtidigt känns det underbart att efter det här långa uppehållet få komma igång igen med racing. Som jag har längtat, summerar Emil.
20-06-26 Internationell karriär i sikte med V8 Thunder Cars för Daniel Andersson
Daniel Andersson, 18 år, från byn Strandbaden utanför Höganäs i Skåne har siktet inställt på en professionell karriär som racerförare och vägen ut till den internationella arenan går via V8 Thunder Cars – redan i år kör Daniel final med V8 Thunder Cars som supportklass till NASCAR Whelen Euro Series på tyska Hockenheim och därefter väntar en testkörning i den europeiska versionen av den amerikanska NASCAR-serien.

Jag kommer att köra hela säsongen i V8 Thunder Cars och målet är att vinna juniormästerskapet vilket ger mig en testkörning i NASCAR, säger Daniel.

Hur det går i det riktiga mästerskapet, riksmästerskapet i V8 Thunder Cars, det är en annan fråga men även där är målsättningen hög.

Vi får se hur det går, jag vet inte hur bra de andra är och hur jag står mig mot dem men jag siktar så högt det går och hoppas på att åka hem med en pallplats från något race.

I fjol slutade Daniel tvåa totalt i Ginetta GT5 Challenge och vann juniorklassen med stor marginal under sin debutsäsong. Daniel är den tredje föraren i år, vid sidan av Sebastian Arenram och Dennis Strandberg, med bakgrund från Ginetta-klassen som har tagit steget till V8 Thunder Cars.

Både V8 Thunder Cars och Ginetta är väldigt bra klasser där resultaten inte beror på hur mycket pengar man lägger. I klasser med låg budget och hög prestanda hänger det mer på föraren och det ger tajtare racing som ger alla chansen.

För Daniel fanns det också ytterligare en faktor som spelade in i beslutet att köra V8 Thunder Cars - ambitionen är att bli stor på riktigt inom racingen och bli professionell racerförare.

Jag kommer inte att sluta förrän jag har lyckats med det. V8 Thunder Cars satsning på juniorer med möjlighet till provkörning av en NASCAR-bil har lockat och att också få köra internationellt med tävlingar i Finland och Tyskland för nästan samma peng som i Sverige.

Den 18-19 juli är det premiär för V8 Thunder Cars då Västkustloppet (publikfritt på grund av pandemirestriktioner) körs i Falkenberg.

Se även www.v8thundercars.com

20-06-25 Gör internationell racingkarriär med EuroNASCAR och V8 Thunder Cars
NASCAR Whelen Euro Series fortsätter sin expansion i Europa med en imponerande hastighet inför den stundande säsongspremiären den 12-13 september i Italien. För skandinaviska racingfans och deltagare är det spännande nyheter – EuroNASCAR välkomnar nämligen de bästa förarna från V8 Thunder Cars att delta i NWES Drivers Recruitment Programme och det svenska mästerskapet kommer också att köra sin final som supportklass till EuroNASCAR på American Fan Fest på tyska Hockenheim den 17- 18 oktober.

För V8 Thunder Cars blir det final på Hockenheim där mästarna i de olika klasserna kommer att krönas – och de platser som är tillgängliga för klassen i Drivers Recruitment Programme kommer att fördelas enligt följande: topp tre i riksmästerskapet, topp tre i juniormästerskapet samt topp tre i Super Star-klassen för förare äldre än 40 år.
- NASCAR Whelen Euro Series har fortsatt att växa sedan starten 2009. Idag är EuroNASCAR ett av de främsta standardbilsmästerskapen i Europa och attraherar förare från hela världen till några av de bästa banorna i Europa, säger Jerome Galpin, vd för NASCAR Whelen Euro Series.
- Intresset för NWES växer definitivt i Skandinavien och vi har sett alltfler förare från regionen som deltagare i NWES. De är duktiga och har god erfarenhet tack vare den utmärkta V8 Thunder Cars-serien! Därför välkomnar vi de bästa förarna från V8 Thunder Cars att delta i vårt förarutvecklingsprogram och även mästerskapet till vår final, American Fan Fest på Hockenheim, som supportklass. Tillsammans kan vi hjälpas åt att få NASCAR och den amerikanska racingkulturen att växa i Skandinavien med målet att kunna arrangera ett EuroNASCAR-evenemang där i framtiden som ett led i utvecklingen av NASCAR i Europa.

V8 Thunder Cars, som har sitt ursprung i rakt nedåtstigande led till Superstar-klassen som den hette vid premiären 1975, kör med V8-motorer på 450 hästkrafter och amerikanska muskelbilskarosser över ett rörramschassi. Kalendern 2020 omfattar fem tävlingar, tre i Sverige, en i Finland och slutligen finalen tillsammans med NASCAR Whelen Euro Series på tyska Hockenheim. 2016 års V8 Thunder Cars-mästare, Alexander Graff, tog steget till NASCAR Whelen Euro Series 2018 och slutade nia i mästerskapet under sin debutsäsong i EuroNASCAR Pro-klassen.
- Att få komma till Hockenheim tillsammans med NWES är en fantastisk möjlighet för alla skandinaviska förare att ta del av det som amerikansk racing erbjuder. Racingvärlden erbjuder idag få möjligheter att ta klivet vidare i racingkarriären utan att behöva lägga enorma pengar. Vi skapar nu en möjlighet genom att visa på V8 Thunder Cars som ett första steg på vägen för att kunna tävla i NASCAR i Europa, säger Richard Berggren, koordinator för V8 Thunder Cars, vars team Memphis Racing också är representerat med en Chevrolet Camaro i EuroNASCAR.
- NASCAR Whelen Euro Series erbjuder unika möjligheter för att utveckla en racingkarriär och vi ser fram emot att en gång få se en skandinavisk förare att gå hela vägen till NASCAR i USA.

Första tävlingen för V8 Thunder Cars sker i Falkenberg, på Västkustloppet den 18-19 juli. NASCAR Whelen Euro Series har sin premiär planerad till Vallelunga i Italien den 12-13 september. Den 3-4 oktober besöker man Zolder i Belgien för att därefter bege sig till Hockenheim och American Fan Fest den 17-18 oktober.
20-06-18 Porsche Sprint Challenge Scandinavia – premiär för ny instegsklass! Tryggar återväxten i skandinavisk motorsport
Säsongen 2021 har Porsche Sverige för avsikt att lansera en helt ny racingserie för ambitiösa talanger och avancerade trackday-förare med sikte på Porsche Carrera Cup Scandinavia. En omfattande satsning på skandinavisk motorsport.

Porsche Carrera Cup Scandinavia är Skandinaviens ledande racingmästerskap som körs på de största arenorna i Sverige och Norge. För att trygga återväxten inom motorsporten satsar arrangören Porsche Sverige på en helt ny racingserie, Porsche Sprint Challenge Scandinavia. Avsikten är att mästerskapet ska lanseras säsongen 2021 och riktar sig till ambitiösa racingtalanger och avancerade trackday-förare.

Ansvaret för serien har organisationen bakom Porsche Carrera Cup Scandinavia och det nya mästerskapet blir en officiell supportklass som körs på samma banor som Carrera Cup under 4 - 5 av huvudklassens tävlingshelger. Varje racinghelg består preliminärt av två stycken sprintrace på 20 minuter vardera. Med möjligheter till längre endurance-tävlingar vid utvalda specialevent från Porsche.

Klassen är öppen för 718 Cayman GT4 Clubsport och Cayman GT4 Clubsport (981) samt 911 GT3 Cup (997), samtliga fabriksbyggda tävlingsfordon från Porsche Motorsport. För att utjämna bilarnas olika prestandanivåer och skapa förutsättningar för tät och intensiv racing, med fokus på förarprestationen, används vikthandikapp s.k. balance of performance.
– Det har saknats en seriös instegsklass som kan fånga upp unga talanger och ge nytt blod till skandinavisk elitracing, säger Thomas Johansson, Sporting Director. Porsche Sprint Challenge Scandinavia är en omfattande satsning på återväxt inom motorsporten. Ett mästerskap för framtida racingstjärnor.

Det nära släktskapet till huvudklassen Carrera Cup och samarbetet med Porsche Motorsport ger mycket goda utvecklingsmöjligheter för den som siktar på en seriös karriär inom elitracing, nationellt eller internationellt. Enhetsdäck från Michelin och möjligheter till förmånliga logistiklösningar säkerställer dessutom att serien erbjuder högkvalitativ racing till hanterbara kostnader.
– Vi har en brinnande passion för racing och fortsätter att satsa hårt på svensk och skandinavisk motorsport, säger Raine Wermelin, Direktör, Porsche Sverige. Porsche Sprint Challenge Scandinavia är vår plantskola för nästa generation elitförare. Serien erbjuder samtidigt en spännande väg in i den seriösa racingvärlden för våra mest passionerade kunder.

Porsche Sprint Challenge Scandinavia kommer att testköras redan under 2020. Den historiska första deltävlingen går på norska Rudskogen Motorsenter i samband med Porsche Carrera Cup Scandinavia 11-12 september.


20-06-15 Hyundai juniorsatsar på racingsyskonen Bäckman för andra året i rad
Andreas och Jessica Bäckman har för andra året i rad valts ut av Hyundai Motorsport Customer Racing till en del av deras Junior Driver-initiativ som stödjer unga racerförare.
- Det känns jättespännande att återigen vara en av de få utvalda förarna i Hyundai Motorsport juniorsatsning på unga förare. Vi är verkligen hedrade över att Hyundai Motorsport fortsätter att tro på oss, säger Andreas.

Hyundai Motorsport Customer Racing lanserar idag årets utvalda förare till sitt juniorprogram. De kommer under 2020 att stödja fyra unga begåvade förare, däribland de svenska racingsyskonen Andreas och Jessica Bäckman för andra året i rad. Varje utvald förare kommer att få ingenjörsstöd från Customer Racing-avdelningen på Hyundai såväl som att få mentorskap från de nuvarande WTCR-förarna för att hjälpa dem att förbättra sin prestanda på banan. Programmet inkluderar också support utanför banan, inklusive individuell feedback för att bygga en professionell profil som behövs för en övergång till en professionell framtida motorsportkarriär i FIA WTCR.

Andreas och Jessica Bäckman har för andra året i rad valts ut av Hyundai Motorsport Customer Racing till en del av deras Junior Driver-initiativ som stödjer unga racerförare.
- Det känns jättespännande att återigen vara en av de få utvalda förarna i Hyundai Motorsport juniorsatsning på unga förare. Vi är verkligen hedrade över att Hyundai Motorsport fortsätter att tro på oss, säger Andreas.

Hyundai Motorsport Customer Racing lanserar idag årets utvalda förare till sitt juniorprogram. De kommer under 2020 att stödja fyra unga begåvade förare, däribland de svenska racingsyskonen Andreas och Jessica Bäckman för andra året i rad. Varje utvald förare kommer att få ingenjörsstöd från Customer Racing-avdelningen på Hyundai såväl som att få mentorskap från de nuvarande WTCR-förarna för att hjälpa dem att förbättra sin prestanda på banan. Programmet inkluderar också support utanför banan, inklusive individuell feedback för att bygga en professionell profil som behövs för en övergång till en professionell framtida motorsportkarriär i FIA WTCR.

Racingsyskon med målet att vinna
Andreas och Jessica Bäckman kommer att köra varsin Hyundai i30 N TCR i den europeiska serien TCR Europe under säsongen 2020, återigen tillsammans med det framgångsrika italienska teamet Target Competition som blev teammästare i TCR Europe 2019. Syskonen som för i år även är med i Svenska Bilsport landslaget spås nu fortsätta klättra lika framgångsrikt som deras historia förtäljer. Andreas lyckades under 2019 med bedriften att nå en total fjärdeplats i TCR Europe-mästerskapet. Dessutom tog han en välförtjänt vinst på den klassiska F1-banan Circuit de Barcelona Catalunya i Spanien samt två pole positions och flertal pallplatser. Jessica hade också ett lyckat år då hon blev den första kvinnan genom tiderna att kliva upp på pallen i det prestigefyllda mästerskapet TCR Europe. Förutom det hade hon även två framgångsrika pallplatser i TCR Scandinavia och TCR Germany och blev slutligen utvald att representera Sverige i motorsportens OS, FIA Motorsport Games, där hon slutade på en fin sjätteplats totalt.
- Det känns jättespännande att återigen vara en av de få utvalda förarna i Hyundai Motorsports juniorsatsning. Vi är verkligen hedrade över att Hyundai Motorsport fortsätter att tro på oss och vi kommer att göra allt vi kan för att göra detta år till det bästa hittills, säger Andreas Bäckman.
- Denna möjlighet ger oss dessutom bästa möjliga förutsättningar att utvecklas som förare och så småningom nå vårt mål: att tävla i FIA WTCR mot de bästa touringcar-förarna i världen, säger Jessica Bäckman.

Racingsyskonen Andreas och Jessica Bäckman inledde sina respektive racingkarriärer som blott 9 och 7 år gamla. De har genom åren tävlat i stora förarmästerskap som STCC, Scandinavian Touring Car Championship, och den brittiska motsvarigheten TCR UK, med fantastiska framgångar som resultat. Under 2020 tävlar syskonen i prestigefyllda TCR Europe tillsammans med det flerfaldigt prisbelönta, italienska teamet Target Competition. Syskonens tävlingsbilar är varsin Hyundai i30 N TC
20-06-05 Indycar-premiär med två svenska rivaler
På lördagen inleds IndyCar Series, med teamkompisarna Marcus Ericsson och Felix Rosenqvist på startlinjen.
Viaplay och V Sport Motor direktsänder race, kval och träning från hypersnabba ovalbanan Texas Motor Speedway.
– Det är fördel Felix med tanke att han gör andra året i samma team, och de fina resultaten han gjorde i fjol. Marcus kan behöva lite tid att komma in i det nya teamet, säger NENT Groups racingexpert Rickard Rydell.

Det har äntligen blivit dags för den uppskjutna premiären av IndyCar Series.
Två svenskar kommer till start, och från och med i år kör de för samma team.
– Jag tycker det ser spännande ut, och Chip Ganassi är ett av de tre stora teamen, säger Rickard Rydell.
NENT Groups expert tror att båda svenskarna har chans att vinna race och vara med i toppen av mästerskapet.
– Felix var årets rookie förra året, och har imponerat jättestort så många kommer ha ögonen på honom i år. Marcus hade inte en lika bra säsong, men satt å andra sidan inte i en lika bra bil då. Så det är lite upp till bevis nu för Marcus, och visa att han också förtjänar att vara en av dem man pratar om.
Som förare har svenskarna olika egenskaper och spetskompetenser.
– Kvalmässigt så har Felix hittills varit bättre, medan Marcus starka sida har varit racen. Så var det även under hans tid i F1. Felix är starkare på vanliga banorna, medan Marcus visat sig skicklig på ovalerna vilket han visade när han vann ett av simulatorloppen under våren.
Men det är stor skillnad på simulatorlopp och riktiga race.
– Du håller visserligen tävlingsmomentet levande i simulatorer, men det går inte att jämföra med riktiga ovalbanor där man utsätts för upp till 6 i g-kraft i kurvorna.

Lagkompisar och fiender
På grund av restriktioner genomförs träning, kval och race på samma dag vilket även det innebär stora påfrestningar.
– Det blir tufft för förarna med så lite förberedelser bakom sig. Och det innebär en större risk att det sker misstag.
I svenskarnas team ingår femfaldige mästaren Scott Dixon.
– Dixon har otroligt mycket erfarenhet och de kan lära sig mycket av honom. Men i slutändan måste de även kunna slå honom. En lagkompis är på sätt och vis din värsta fiende. Det är inte alltid lätt. Men Felix och Marcus är så pass professionella att de kan skilja på rollerna på och utanför banan, säger Rydell.
Sammanlagt återfinns 15 race i årets säsongskalender med Indianapolis 500 den 23 augusti som den givna höjdpunkten.
– IndyCar har fått en renässans i Sverige då Ericssons och Rosenqvists framfart i Nordamerika har lyft sporten för den svenska idrottspubliken. Helgens premiär blir dessutom startskottet på en intensiv motorsommar. Formel 1-cirkusen drar igång med sitt mest intensiva schema om en månad och sedan tidigare visar vi Nascars comeback på Viaplay, säger Per Nunstedt, sportchef NENT Group Sverige.

Sändningstider IndyCar Series-premiären
Lördag den 6 juni:
18.00, Viaplay/V Sport Motor: Träning
23.00, Viaplay/V Sport Motor: Kval
02.00, Viaplay/V Sport Motor: Race

Kommentatorer: Janne Blomqvist, Robin Nilsson och Richard Göransson.
I studion: Janne Blomqvist och Richard Göransson.
20-05-23 Topp 3 race i INDYCAR: #2
Coronaviruspandemin har inte lämnat någon oberörd - men nu börjar världen sakta men säkert att öppna upp. Den 6 juni är det äntligen premiär för Felix Rosenqvist och resten av IndyCar-fältet på Texas Motor Speedway, och som ett led i uppladdningen väljer vi nu att blicka tillbaka i dagarna tre - på Felix egna tre höjdpunkter från fjolårets debutsäsong.

https://www.felixracing.se/en/top-3-indycar-races-2/
20-04-30 Skandinaviskt team i helgens F1 Virtual Dutch Grand Prix
Nu på söndag den 3 maj körs Formula 1 Virtual Grand Prix Tyskland, anordnat av Renault DP World F1 Team med en helt skandinavisk föraruppställning; Christian Lundgaard, Renault Sport Academy Driver från Danmark och norske rallystjärnan Petter Solberg.

Christian bygger vidare på sin imponerande debut i F1 Virtual GP efter en podieplacering i Vietnam-loppet tidigare i april. Christians teamförare är rallylegenden Petter Solberg som har stor motorsportserfarenhet som världsmästare 2003 i rally och 2014 och 2015 i rally cross.

Petter är gästförare i teamet (och det är hans första lopp i Formel 1 E-sports) genom sitt ambassadörskap åt sponsorn Castrol. Han har också en personlig relation till laget eftersom Pierre Genon som arbetar i Renault DP World F1 Team tidigare var Chief Rally Engineer åt norrmannen under 2003 när de vann.

45-åringen kommer att använda sin simulator hemma i Sverige för loppet som kommer att hållas på Interlagos, Brasilien på F1 2019 Codemasters-spelet, efter den officiella Formula 1-fan voteringen.

Det är inte första gången som en Lundgaard tävlar med en Solberg. Faktum är att Christians far, Henrik, den europeiska rallymästaren 2000, tävlade mot Petter i olika rallymästerskap, inklusive åtta världsrallytävlingar mellan 1999 och 2001.
20-04-29 Syskonen Bäckman klara för e-sport serie
Andreas och Jessica Bäckman klara för TCR Europe SIM Racing. Racingsyskonen Andreas och Jessica Bäckman väntar fortfarande på att deras racingsäsong ska dra igång. Som ett komplement till denna väntan har TCR Europe lanserat en ny e-sport serie, i vilken Andreas och Jessica idag presenterades som två av förarna.
– Vi känner oss laddade att få vara med och tävla i sim-racing. Det kommer att bli en ny utmaning att få tävla virtuellt, säger Jessica Bäckman.

Idag offentliggör syskonen Andreas och Jessica Bäckman från Boden att de kommer att tävla i TCR Europe SIM Racing. Det är en serie där TCR Europe förarna från den verkliga racingen runt om i Europa kan tävla mot varandra i en tävlingskalender med sju deltävlingar i virtuell e-sport racing. Förarna kommer virtuellt att köra på samma banor som de kommer att tävla på senare i år när den riktiga tävlingssäsongen drar igång.
– E-sport och sim-racing har fått mycket uppmärksamhet och popularitet den senaste tiden, så det är kul att TCR Europe hoppar på sim-racing tåget. Både för fansen och förarna är det fin möjlighet att underhållas av lite racing i de svåra tiderna som är just nu runt om i världen, säger Andreas Bäckman.

Samma banor, samma bilar
Den första tävlingen av Sim Racing serien drar igång nu på lördag den 2:a maj på den virtuella Spa-Francorchamps banan i Belgien. Alla banlayouter kommer att vara identiska till det verkliga banorna. Banorna är noggrant skannade för att simulera alla detaljerna och göra dem så realistiska som möjligt.

När det kommer till bilarna, kommer alla nuvarande TCR Europe bilar att vara tillgängliga för förarna att välja mellan. Andreas och Jessica kommer att köra med samma bilar som de körde under fjolåret, Hyundai i30 N TCR-bilar, men nu med en ny design. Denna nya designen kommer även att användas ute på banorna senare i år när säsongen drar igång.
– En kul grej med sim-racing är att det är möjligt att designa bilarna så de blir väldigt realistiska och ser nästan identiska ut till de riktiga bilarna, säger Jessica Bäckman.

Följ eventet LIVE på sociala medier
Den första Sim-Racing tävlingen denna helg kommer att livestreamas på TCR:s sociala medier på Facebook, YouTube och Twitch, såväl som på TCR TV:s webbsida. Tävlingsformatet är uppbyggt likt det vanliga TCR Europe formatet, med ett kval och sedan två race, där Race 2 har omvänd startordning för de topp 10 placerade förarna från Race 1.

Här är tidsschemat för helgens premiärtävling lördag den 2:a maj:
18:55 Livesändningen startar
19:00 Kval
19:24 Race 1
19:58 Race 2
20:25 Intervjuer med förarna

Racingsyskonen Andreas och Jessica Bäckman inledde sina respektive racingkarriärer som blott 9 och 7 år gamla. De har genom åren tävlat i stora förarmästerskap som STCC, Scandinavian Touring Car Championship, och den brittiska motsvarigheten TCR UK, med fantastiska framgångar som resultat. Under 2019 tävlade syskonen i prestigefyllda TCR Europe tillsammans med det flerfaldigt prisbelönta, italienska teamet Target Competition. Syskonens tävlingsbilar är varsin Hyundai i30 N TCR.
20-04-28 Audi motorsport ställer om – lämnar DTM och fokuserar på Formel E
På vägen mot C02-neutral mobilitet ändrar Audi inriktning för märkets motorsportprogram: Märket med de fyra ringarna kommer inte förlänga engagemanget i det tyska standardvagnsmästerskapet DTM efter årets säsong. Ledningen för AUDI AG fattade beslutet även mot bakgrund av de ekonomiska utmaningarna till följd av corona-pandemin och meddelade beslutet till ITR e.V., paraplyorganisationen för DTM, under måndagen. Därmed står det framgångsrika engagemanget i Formel E och kundracing i centrum för Audis framtida motorsportaktiviteter. Märket har varit representerat i Formel E sedan starten av den eldrivna racingserien 2014. Med 41 pokaler är Audi Sport ABT Schaeffler det hittills mest framgångsrika teamet i Formel E.

Mattias Ekström i DTM på Nürburgring 2017
- Audi har format DTM och DTM har format Audi. Det visar vilken kraft det ligger i motorsporten – både tekniskt och emotionellt, säger Markus Duesmann, VD för AUDI AG. Med samma energi kommer vi att driva på vår omställning till en leverantör av sportig, hållbar och elektrisk mobilitet. Vi fokuserar oss därför även på racingbanan och tävlar för morgondagens ‘Vorsprung”. Formel E erbjuder en väldigt attraktiv plattform för detta. Samtidigt överväger vi andra progressiva motorsportformat för framtiden.

Audi kan se tillbaka på en extremt framgångsrik tid i DTM. Med 23 mästerskapstitlar, inklusive 11 förartitlar, 114 segrar, 345 pallplatser, 106 pole positions och 112 snabbaste varvtider, formade Audi DTM från 1990 till 1992 och från 2000 och framåt. Med tre av tre möjliga mästerskapstitlar, många pallplatser och andra rekord var 2019 så långt den mest framgångsrika DTM-säsongen i företagets historia.

Audi vill gärna fortsätta den framgångsrika säsongen 2020 och säga adjö till DTM fansen genom att försvara titeln i alla tre mästerskapet.
- Vi hoppas att den nuvarande svåra situationen kommer att förbättras snart och att vi fortfarande kommer att kunna tävla i några få DTM-race i år, säger utvecklingschefen Hans-Joachim Rothenpieler. Fansen förtjänar det, och även ITR, liksom våra förare, team och partners, som nu har en rimlig ledtid för att kunna planera för tiden efter 2020. Framgångsrik motorsport är – och kommer fortsatt att vara – en viktig del av Audi’s DNA.
20-04-28 Succéseger i första racet för FORS eSPORTS
FORS eSPORTS kopplar grepp om Europa genom att Tomas Andersson vinner det längsta racet i den största serien på iRacings simulatorplattform och placera samtliga ordinarie förare i topp tio.
– Jag har inte riktigt smält det ännu, men jag är extremt glad att jag levererade en vinst till FORS eSPORTS i teamets premiär, säger Tomas. Det gick inte helt smärtfritt men jag åkte på gränsen och levererade max, och det gick hela vägen denna gång. Jag är otroligt stolt över hela teamet och det resultat som vi kunde leverera som team.

Tomas hade under hela racet en duell med Dallas Pataska från Dynamic Racing, ett av toppteamen i eNASCAR Coca Cola iRacing Series, den högsta möjliga serien i simulatorracing överlag.
– Det är också en go känsla i kroppen just nu att jag hade farten för att slåss med Dallas [Pataska] som kör för Dynamic Racing, eNASCAR Coca-Cola iRacing Series-teamet.

Efter söndagkvällens race är Jonas Fors en rörd och stolt teamägare.
– Jag är tårögd, säger Jonas. Första stora ligaracet, det längsta i den största serien och Tomas tar vinsten. Jag visste att vi hade en stark laguppställning och tanken var att vi skulle kalibrera oss mot Europaeliten ikväll, inte att vi skulle bevisa oss att vara en del av den.

Tomas är den första svensken att vinna ett race i Majors Series och nu siktar FORS eSPORTS mot fler direktsända race och iRacings största serier.
– Vi går in i en ny fas i teamet nu när vi bekräftat oss i Europa, säger Jonas. Nu handlar det om att synas så mycket som möjligt och knyta till oss partners till varje bil. För varje framgång kan vi knyta till oss bättre supportfunktioner och fler riktigt snabba förare men också få mer resurser till att träna mer och underhålla fler.

Alexander Wegert kommer tillbaka efter ett längre uppehåll och tar sig efter en vågad omkörning på utsidan i sista kurvan i mål som femma.
– Jag är otroligt nöjd med hur min körning var under 400 varv, säger Alexander Wegert. Jag har varit borta ifrån racing i två månader och kommer tillbaka och visar att jag fortfarande är snabb och gör inga fel alls under ett så pressat race. Jag har tidigare haft problem med att hålla däcken vid liv men igår visar jag att min utveckling har blivit bättre när det gäller att ta hand om däcken.

Linus Broström kom tillbaka till en sjundeplats med en skadad bil efter krascher tidigt i racet.
– Bara ge aldrig upp förrän du går i mål var mottot för racet och det spelade ju ut sig ganska bra, tre skadade bilar slutar i topp 7 varav en tar hem vinsten, säger Linus. Lagprestationen och bara ge aldrig upp fungerade.

Linus riktar ett särskilt tack till teamet och alla närstående å teamets vägnar.
– Vi vill alla tacka Jonas, teamägaren och teamchefen för allt han satt ihop till oss och hela teamet, säger Linus. Alex, Tomas, Marcus allihop gör ett riktigt bra jobb. Jag vill också tacka min vackra fästmö som står ut med all racing vi gjort den här veckan såklart och jag tror alla andra i teamet vill tacka sina familjer också eftersom vi har lagt ner många många timmar och tusentals varv inför det här racet. Det är inte bara vi fyra förare som gör det här, det är alla som behöver stå ut med det eftersom vi kör så mycket.

Jonas Fors tog steget in i E-sportvärlden som förare för snart en månad sen och kvalar in till ett av simulator racingvärldens största race.
– Jag har bara kört andra bilar fram tills i början av förra veckan och det här var första racet i bilen som Alex tvingade mig att köra i sista sekund, säger Jonas. Jag lyckades ta mig upp 15 platser från en 33:e plats till 18:e och jag är förbannad på mig själv att jag inte kommer topp 10. Bara den känslan i mig förklarar nog ganska bra varför jag är där jag är, både i racingkarriären och i E-sportvärlden, det går alltid att bli bättre, hungern för mer är omättlig.

Jonas är osäker på om han kommer ställa upp i fler officiella race efter hans egna och teamets framgångar.
– Racet var en perfekt simulering av riktiga tävlingar men jag ska göra racingkarriär, inte E-sportkarriär, säger Jonas. Covid-19 har tagit den här säsongen ifrån oss och mina racingsponsorer tvingas att permittera personal och avsluta anställningar. Samtidig har de vi varit i framgångsrika förhandlingar med fryst dem till hösten så måste jag kämpa för att få ihop en bra plan B för ta ett steg närmare NASCAR Xfinity Series 2021. När det gäller E-sportlaget så måste jag i första hand vara en supportfunktion och finnas där för Tomas, Alex och Linus så vi kan skörda nya framgångar.

Mer om FORS eSPORTS: http://www.jonasfors.com/forsesports

Mer om Jonas Fors: http://www.jonasfors.com

20-04-27 Audi realigns its commitment in motorsport
Involvement in DTM touring car racing series not to be extended after 2020 season
Audi CEO Markus Duesmann: “Also focusing our efforts on the race track and systematically competing for tomorrow’s ‘Vorsprung’”
On its way to becoming a provider of premium mobility with a carbon-neutral footprint, Audi is realigning the brand’s motorsport program: The four rings will not extend their commitment in the DTM touring car racing series beyond the 2020 season. The management board of AUDI AG made this decision also in light of the economic challenges due to the corona pandemic and communicated it to ITR e.V., the DTM’s umbrella organization, this Monday. Consequently, the successful involvement in Formula E and in customer racing will be taking center stage in Audi’s future motorsport activities. The brand has been represented in Formula E ever since the popular fully electric racing series was started in 2014. With 41 trophies, Audi Sport ABT Schaeffler has been the most successful Formula E team over the years. Off the race track, Audi is planning to generate about 40 percent of its sales with electric cars and plug-in-hybrids by 2025.

“Audi has shaped the DTM and the DTM has shaped Audi. This demonstrates what power lies in motorsport – technologically and emotionally,” says Markus Duesmann, Chairman of the Board of Management of AUDI AG. “With this energy, we’re going to drive our transformation into a provider of sporty, sustainable electric mobility forward. That’s why we’re also focusing our efforts on the race track and systematically competing for tomorrow’s ‘Vorsprung.’” Formula E offers a very attractive platform for this. To complement it, we’re investigating other progressive motorsport formats for the future.”

Audi looks back on an extremely successful past in DTM. Having scored 23 championship titles, including eleven driver titles, plus 114 victories, 345 podium finishes, 106 pole positions and 112 fastest laps, Audi shaped the DTM from 1990 to 1992 and from 2000 onwards. With three of three possible championship titles, numerous podiums and many other records, 2019 has so far been the most successful DTM season in the company’s history.

Audi would like to continue these successes in the 2020 season and bid farewell to the DTM fans with a successful title defense in all three championships. “We’re hoping that this currently difficult situation will improve soon and that we’ll still be able to contest a few DTM races this year,” says Member of the Board for Development Hans-Joachim Rothenpieler. “The fans would deserve this, and so would the ITR, our drivers as well as our teams and partners, who will now have adequate advance notice to reposition themselves for the time after 2020. Successful motorsport is – and will continue to be – an important element of Audi’s DNA.”
20-04-26 Livesädning 18:00 ikväll: Jonas Fors möter E-sportproffsen i Majors Series
Se racet här

Samma dag som Mikaela Åhlin-Kottulinsky blev klar för en ny säsong i STCC kom beskedet att serien skjuts tills vidare upp på grund av corona. Nu berättar stjärnan om sin nya vardag – och satsningen vid sidan av racingkarriären.
– När man tittar på extremsporter känns det generellt som att många tjejer kanske inte vågar. Det blir en naturlig koppling att inspirera andra kvinnor just för att de kan relatera till oss.

iRacing är en av de mest respekterade plattformarna för simulatorracing i världen. Banorna lasermäts för att varje grop ska bli korrekt simulerade i programmet och fysiken i programvaran uppdateras flera gånger varje månad för att komma så nära verkligheten som möjligt. Det gör det enklare för racerförare men mer utmanande för den som förväntar sig ett datorspel.
– Vi är på många sätt ledande i iRacing i Sverige, ikväll utmanar vi om ledningen i Europa, säger Jonas. Att jag lyckats kvala in till en tävling med det här motståndet är ofattbart, säger Jonas. Gör du en E-sportkarriär i simulatorracing så är att få köra i de livesända racen i Majors Series en av de sista milstenarna och här är jag och om några dagar var det en månad sen jag började med det här.

Jonas Fors har bara en månads erfarenhet av iRacing och kommer under kvällen göra sitt första race i NASCAR Cup-bilen som körs på den virituella Charlotte Motor Speedway.
– Jag kommer ge järnet, säger Jonas. Jag hoppade in här för att lära mig och kunna leda laget bättre, men jag hängde med bättre än väntat. Jag är snabbare än vad min kvaltid visar och jag hoppas jag överlever de här 400 varven utan att fastna i någon krasch, så det gäller att hålla huvudet kallt och högerfoten i golvet.

De ordinarie förarna i FORS eSPORTS startar i topp tio med Alexander Wegert på femteplats, Linus Broström på sjätteplats och Tomas Andersson på tiondeplats, medan Jonas efter missöden på kvalet utgår från 33:e plats.
– Jag är så oerhört stolt över teamet, säger Jonas. De är tre helt olika individer men har den sista veckan verkligen arbetat tillsammans för att hitta det sista lilla. Jag har förbjudit intern konkurrens det är bara skadligt för slutresultatet och kräver total transparens gällande inställningar och körteknik. De vet att jag vill se dem i topp 5 och vi får se hur långt upp i fältet jag själv kan navigera och hur mycket vi kan underhålla tittarna på vägen.

Racestart: 18:00
Rålänk till racet: https://www.youtube.com/watch?v=G5g-4YVpQUc&feature=youtu.be

Startpositioner FORS eSPORTS (Kvaltid):
Alexander Wegert: P5 (28.404)
Linus Broström: P6 (28.405)
Tomas Andersson: P10 (28.446)
Jonas Fors: P33 (28.659)
20-04-15 Porsche Carrera Cup Scandinavia: Säsongspremiären framflyttad
Ring Knutstorp stoppar förberedelserna inför den traditionsenliga premiärhelgen i Kågeröd. Arbete med reviderad tävlingskalender pågår. Årets första deltävlingar körs på Falkenbergs Motorbana.
Magnus Öhrström, vd, Ring Knutstorp: – Kvällsposten Newsrace med Carrera Cup är en klassiker på den svenska motorsportkalendern. Att vi tvingas ställa in årets premiär känns självklart ledsamt. Vi välkomnar tävlande och publik tillbaka till banan så snart hälsoläget tillåter.

Säsongsstarten i Porsche Carrera Cup Scandinavia på Ring Knutstorp är en av höjdpunkterna under den svenska motorsportsäsongen som de senaste åren har lockat en stor publik till arenan. På grund av det rådande läget med corona-pandemin tvingas nu arrangören ställa in motortävlingen.
– Kvällsposten Newsrace med Carrera Cup är en klassiker på den svenska motorsportkalendern. Att vi tvingas ställa in årets premiär känns självklart ledsamt, säger Magnus Öhrström, vd, Ring
Knutstorp. Vi välkomnar tävlande och publik tillbaka till banan så snart hälsoläget tillåter.

Dagens besked berör ett stort antal människor och är smärtsamt för alla som har arbetat hårt med förberedelserna under vintern. Beslutet togs i samråd med Porsche Sverige och Svensk Bilsport.
– Vi följer myndigheternas rekommendationer, säger Raine Wermelin, direktör, Porsche Sverige. Säkerhet och hälsa för samhället i stort, våra tävlande, vår publik och vår personal kommer alltid i första rummet. Med respekt för rådande situation har det tyvärr blivit nödvändigt för Ring Knutstorp att ställa in säsongspremiären.
– Naturligtvis jättetråkigt att ännu en stor tävling måste skjutas på framtiden utifrån den tid vi befinner oss i. Vi ser det runt omkring oss i alla idrotter och stora evenemang. Att det nu också slår mot premiären av svensk racing är verkligen tråkigt. Jag kan bara hoppas att vi kommer igång med något som påminner om normal verksamhet så fort som möjligt, säger Anna Nordkvist, vd, Svensk Bilsport.

Dialog förs även med Drivecenter Arena om att senarelägga deltävlingarna i Fällfors. Fjolårets nypremiär för anrika Midnattssolsloppet på Drivecenter Arena blev en stor succé med närmare 19 000 åskådare. Enligt nuvarande planering flyttas Midnattssolsloppet en dryg månad och körs 24-25 juli. Sedan tidigare är deltävlingarna på norska Rudskogen Motorsenter 29-30 maj inställda. Säsongspremiären för Porsche Carrera Cup Scandinavia körs därmed på den nyligt uppgraderade Falkenbergs Motorbana 11-12 juli.

Porsche Carrera Cup Scandinavia berörs inte enbart av samhällsläget i Sverige. Omfattande och svårförutsägbara förändringar i schemaläggningen av Formel 1 och Porsche Mobil 1 Supercup påverkar seriens startfält och bemanningen av TV-sändningarna i Viasat/Viaplay.
– Det är en komplex situation med många berörda intressenter och omfattande restriktioner från samhället. Vi arbetar intensivt med en reviderad tävlingskalender där fokus självfallet ligger på att genomföra så många av årets deltävlingar som möjligt. Samtidigt måste vi vara anpassningsbara inför beslut och händelser utanför vår kontroll, avslutar Wermelin.

Preliminär tävlingskalender 2020
Mantorp Park (Roll Out) 30 juni
Falkenbergs Motorbana 11-12 juli
Drivecenter Arena 24-25 juli
Gelleråsen Arena 14-15 aug
Rudskogen Motorsenter 11-12 sep
Mantorp Park 2-3 okt
Ring Knutstorp TBD
20-04-11 ADAC GT Masters presenterar ny preliminär kalender - premiär i augusti
ADAC GT Masters har, som ett av de första racingmästerskapen i Europa, presenterat en ny preliminär kalender för årets säsong i spåren av den pågående coronaviruspandemin.

Nytt preliminärt premiärdatum är nu satt till den första helgen i augusti - över tre månader efter det att säsongen ursprungligen var tänkt att dra igång. Upptakten för Joel Eriksson och hans konkurrenter kommer nu att ske på tjeckiska Autodrom Most, med Lausitzring-banan i östra Tyskland som reservarena om de tjeckiska myndigheterna vid det laget fortsatt skulle tillämpa strikta restriktioner.

Därefter följer ytterligare två racehelger i augusti, på Nürburgring och den nyligen renoverade Zandvoort-banan i Nederländerna, innan fältet får ett månadslångt uppehåll fram till mitten av september.

Den avslutande delen av säsongen blir sedan högintensiv med hela fyra racehelger - Hockenheim, Sachsenring, Red Bull Ring och Oschersleben - under perioden 20 september till 25 oktober.

Den reviderade kalendern innebär att samtliga ursprungliga sju deltävlingar (totalt 14 race) fortsatt ligger kvar på agendan.

Joel Erikssons huvudsakliga tävlingsprogram under 2020 kretsar kring just ADAC GT Masters, där han ska köra en BMW M6 GT3 för Schubert Motorsport. Skåningen har även ett parallellt uppdrag som test- och reservförare i elbilsmästerskapet Formel E, som tills vidare lagt alla tävlingar på is.

LYSSNA: Så lever Joel Eriksson i coronatider http://radioactive.se/archive/joel-eriksson-racing/

KALENDER 2020 - ADAC GT MASTERS
UPPDATERAD OCH PRELIMINÄR
1-2 augusti: Autodrom Most (Tjeckien) alt. Lausitzring (Tyskland)
14-16 augusti: Nürburgring (Tyskland)
21-23 augusti: Zandvoort (Nederländerna)
18-20 september: Hockenheim (Tyskland)
2-4 oktober: Sachsenring (Tyskland)
16-18 oktober: Red Bull Ring (Österrike)
23-25 oktober: Oschersleben (Tyskland)
20-04-11 ADAC GT Masters presenterar ny kalender - premiär i augusti
ADAC GT Masters har, som ett av de första racingmästerskapen i Europa, presenterat en ny preliminär kalender för årets säsong i spåren av den pågående coronaviruspandemin.

Nytt preliminärt premiärdatum är nu satt till den första helgen i augusti - över tre månader efter det att säsongen ursprungligen var tänkt att dra igång. Upptakten för Jimmy Eriksson och hans konkurrenter kommer nu att ske på tjeckiska Autodrom Most, med Lausitzring-banan i östra Tyskland som reservarena om de tjeckiska myndigheterna vid det laget fortsatt skulle tillämpa strikta restriktioner.

Därefter följer ytterligare två racehelger i augusti, på Nürburgring och den nyligen renoverade Zandvoort-banan i Nederländerna, innan fältet får ett månadslångt uppehåll fram till mitten av september.

Den avslutande delen av säsongen blir sedan högintensiv med hela fyra racehelger - Hockenheim, Sachsenring, Red Bull Ring och Oschersleben - under perioden 20 september till 25 oktober.

Den reviderade kalendern innebär att samtliga ursprungliga sju deltävlingar (totalt 14 race) fortsatt ligger kvar på agendan.

Jimmy Eriksson står inför sin tredje raka säsong i ADAC GT Masters, och sin andra tillsammans med toppteamet Zakspeed BKK Mobil Oil Racing. Den 29-årige Tomelilla-pågen, som nyligen blev pappa, kommer att dela en Mercedes-AMG GT3 med tidigare mästaren Daniel Keilwitz i årets mästerskap.

KALENDER 2020 - ADAC GT MASTERS
KORRIGERAD OCH PRELIMINÄR
1-2 augusti: Autodrom Most (Tjeckien) alt. Lausitzring (Tyskland)
14-16 augusti: Nürburgring (Tyskland)
21-23 augusti: Zandvoort (Nederländerna)
18-20 september: Hockenheim (Tyskland)
2-4 oktober: Sachsenring (Tyskland)
16-18 oktober: Red Bull Ring (Österrike)
23-25 oktober: Oschersleben (Tyskland)

20-04-03 Porsche Mobil 1 Supercup Virtual Edition: Stjärnspäckad premiär med två svenska toppförare i startfältet
På lördag drar den första virtuella upplagan av det internationella entyps-racingmästerskapet från Porsche igång. 32 förare gör upp på Circuit de Barcelona-Catalunya.

Porsche Mobil 1 Supercup Virtual Edition är redo att starta sin första säsong någonsin med en imponerande line-up. Startfältet består av hela 32 bilar med flera internationella racingstjärnor som utmanar de officiella förarna från årets verkliga Porsche Mobil 1 Supercup. Serien drar igång nu på lördag (4:e april) med två race på en digital version av den spanska grand prix-banan Circuit de Barcelona-Catalunya.
– Supercup är spjutspetsen bland entyps-mästerskapen under Porsche Motorsport. Jag är otroligt glad att vi har lyckats skapa ett högkvalitativt alternativ under nuvarande omständigheter som tyvärr inte tillåter tävlingar inför publik, säger Oliver Schwab, projektledare, Porsche Mobil 1 Supercup. Vi har samlat ett suveränt startfält och jag är väldigt spänd att se vem av dem som är bäst i den virtuella miljön.

De 11 ordinarie Supercup-teamen deltar med 22 förare. Samtliga är specialister på entyps-racing och tillhör världseliten i racing med Porsche 911 GT3 Cup. Bland annat kommer de tre senaste årens Supercup-mästare Michael Ammermüller till start. På gridden återfinns även de två svenska elitförarna Robin Hansson och Pontus Fredricsson från Fragus Motorsport.
– Det här kommer att bli otroligt spännande och självklart är det en enorm utmaning med ett superstarkt startfält, säger Robin Hansson mästerskapstvåa och sjufaldig racevinnare i Porsche Carrera Cup Scandinavia 2019.

Robin har varit en tongivande förare i svensk racing de senaste åren och belönades ifjol med Fastest Lap Award för flest antal snabbaste racevarv i Carrera Cup. Frågan är hur snabbt han kan hitta farten i den virtuella racing-miljön.
– Som vanligt i entyps-racing blir kvalet otroligt viktigt. Förhoppningsvis kan man hitta en bra rytm och ett konkurrenskraftigt tempo relativt snabbt.

På lördag möter våra svenska elitförare kanske sitt tuffaste motstånd i karriären. Bland internationella racingstjärnor och fabriksförare för Porsche Motorsport märks bl.a. Le Mans-vinnaren och Formula E-föraren André Lotterer och Le Mans-vinnaren Nick Tandy.

Porsche Mobil 1 Supercup Virtual Edition består av fyra tävlingshelger med åtta race. Efter premiären på Circuit de Barcelona-Catalunya går serien vidare på tre klassiska grand prix-banor. Silverstone, Spa Francorchamps och Autodromo Nazionale di Monza. Mästerskapet genomförs med gaming-plattformen iRacing och kommenteras av Jan Seyffarth, expertkommentator från Eurosport och tidigare Supercup-förare. Helgens deltävlingar live-streamas från www.porsche.com/virtualPMSCBarcelona.

Tidschema livestream (4 april):
15.45-17.45
(Tider anges i CEST/svensk sommartid)
20-03-27 Framflyttad premiär för V8 Thunder Cars
Premiären för V8 Thunder Cars, som var planerad till den 1-2 maj på Mantorp Park har flyttats. Istället sker premiären i samband med den andra deltävlingen som enligt kalendern går av stapeln på nybyggda KymiRing i Finland. De två heat som skulle körts på Mantorp 1-2 maj flyttas till 5-6 Juni på KymiRing och till den redan inplanerade tävlingshelgen på Ljungbyhed den 15-16 augusti. Antalet heat/deltävlingar är därmed oförändrat men sprids ut på fem tävlingshelger istället för de ursprungliga sex.

Finns det risk att även den andra tävlingshelgen i Finland är i fara?
Det gör det, men alternativ för denna tävlingshelg finns redan i beredskap. I så fall flyttas tävlingen till senare och då blir det Västkustloppet i Falkenberg den 11-12 juli som blir premiärhelg för V8 Thunder Cars.

Kan hela säsongen ställas in?
Säsongen kan komprimeras ytterligare om det blir nödvändigt. Vi är, som alla, hoppfulla att världen får bukt med viruset och de konsekvenser det har medfört. Med sommaren i antågande hoppas vi alla på att varmare väder och ändrade beteendemönster ska hjälpa till i positiv riktning.

Det har talats om mindre tävlingsformat utan publik, varför är inte det ett alternativ för serien?
V8 Thunder Cars har, till skillnad från de flesta andra serier, deltagare från flera olika länder och ur ett sportsligt perspektiv måste vi ge alla likvärdiga förutsättningar att förbereda sig, något som är svårt i nuläget då varje land har infört sina egna restriktioner. Dessutom avråder Folkhälsomyndigheten i dagsläget från alla sammankomster, oaktat antal, som samlar personer från spridda geografiska delar. Med deltagare från fyra till fem olika länder är det något vi ser som vårt ansvar att respektera.

V8 Thunder Cars är en unik och inkluderande smältdegel av män och kvinnor från slott till koja som samlas under samma målsättning, att tävla mot varandra under likvärdiga sportsliga förutsättningar med god gemenskap i depån – inga beslut kommer att fattas som exkluderar någon från denna gemenskap.
20-03-26 Porsche Carrera Cup Scandinavia presenterar årets gästförare!
Supertalanger och etablerade stjärnor inom motorsporten utmanar det ordinarie startfältet i Skandinaviens ledande racingmästerskap. Ett av de mest uppskattade och omtalade inslagen inom svensk racing de senaste åren har varit gästförarna i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Internationellt meriterade förare som bjuds in till serien för att utmana det ordinarie startfältet. Såväl unga talanger som etablerade racingstjärnor och legendarer från motorsportens finrum har kört mästerskapets gästbil.

Porsche Sverige bekräftar idag att satsningen på gästförarprogrammet fortgår under säsongen 2020. Samtidigt passar man på att presentera tre av årets spännande gästförarnamn. Samtliga är högaktuella förare från den internationella elitracing-scenen.
– Det är med stolthet vi presenterar Rasmus Lindh, Tom Blomqvist och Dennis Hauger som gästförare i årets Porsche Carrera Cup Scandinavia, säger Raine Wermelin, direktör, Porsche Sverige. Samtliga tre har allt som krävs för att bjuda vår publik på racing av världsklass.

Rasmus Lindh från Kullavik har nyligen presenterats som förare i Indy Lights, juniorserien under Indycar, med det tidigare mästarteamet Belardi. Rasmus tippas bli näste svensk i Indycar efter Felix Rosenqvist och Marcus Ericsson. 18-årigen gjorde ett bejublat inhopp i Carrera Cup-finalen ifjol. Comebacken i Porsche Sveriges gästbil sker denna gång på Drivecenter Arena helgen 12-13 juni.

Tom Blomqvist har tävlat framgångsrikt i europeiska Formel 3, DTM och Formula E. De senaste fem åren är han bl.a. racevinnare i DTM och har en fin seger i Spa 24-timmars. I februari tog han en imponerande andraplats i ett annat av världens mest utmanande långlopp, Bathurst 12-timmars. Tom dyker upp i Carrera Cup under Kanonloppet på Gelleråsen Arena 14-15 augusti.

Dennis Hauger är ett av Skandinaviens stora framtidslöften. Den 16-årige Aurskog-föraren kommer i år att köra FIA F3 med HiTech Grand Prix. Han är en av åtta förare i ett av världens mest framgångsrika förarutvecklingsprogram, Red Bull Junior Team. Som gästförare i Porsche Carrera Cup Scandinavia kommer Dennis att visa vad han går för på norska Rudskogen Motorsenter 11-12 september.

Under säsongen 2020 väljs totalt fyra förare ut för att köra den välkända gästbilen, en Porsche 911 GT3 Cup med startnummer 911. Med andra ord ska ytterligare ett namn adderas till listan som presenteras av Porsche Sverige idag.
– Vi för dialog med några internationellt mycket framgångsrika motorsportprofiler, berättar Wermelin. Det är ett komplicerat pussel med de utvalda förarna. Dels ska det passa i tid med deras ordinarie mästerskap. Ofta blir det även en fråga om hur förarnas huvudsakliga uppdragsgivare ser på gästspel i ett starkt mästerskap drivet av (den konkurrerande) bilfabrikanten Porsche. Vi kommer att presentera mer information så snart den är tillgänglig, men det ser bra ut för ytterligare ett riktigt tungt namn i Porsche Carrera Cup Scandinavia innan året är slut.

Corona-pandemin har stor inverkan på alla typer av publika evenemang just nu. Porsche Sverige följer noggrant utvecklingen och kommer självklart vidta de åtgärder som situationen kräver med hänsyn till mästerskapets aktiva, dess personal och publiken.
– Målsättningen är att genomföra säsongspremiären i Skåne som planerat den 15-16 maj. Det blir ett komprimerat format utan publik och med ett minimum av personal på plats, fortsätter Wermelin. Man kan självklart följa premiären från första parkett ändå. All action i bägge deltävlingarna på Ring Knutstorp live-sänds på streamingplattformen Viaplay och på Viasat Motor.
20-03-17 ADAC GT Masters-premiären skjuts upp på grund av coronaviruset
ADAC GT Masters har beslutat att skjuta upp säsongspremiären på tyska Oschersleben och fortsätter att följa den rådande utvecklingen kring coronavirusets utbredning över Europa.

Premiären var ursprungligen inplanerad till den 24-26 april, men tävlingen på Oschersleben är nu senarelagd och avses istället äga rum den 23-25 oktober. Därmed blir Oschersleben ny finalarena istället för premiärort.

Enligt nu liggande plan drar säsongen istället igång på tjeckiska Autodrom Most den 15-17 maj, men mästerskapsarrangören ADAC poängterar att läget hela tiden utvärderas och att ytterligare omkastningar mycket väl kan komma att göras.

Joel Eriksson presenterade nyligen en satsning på ADAC GT Masters - ett av Europas främsta GT-mästerskap - inför säsongen 2020. Den 21-årige skåningen, som är fabriksförare för BMW, kommer att dela en BMW M6 GT3 med australiensaren Aidan Read för det tyska teamet Schubert Motorsport.
- Det är naturligtvis tråkigt att premiären inte blir av som det var tänkt, men det är ofrånkomligt just nu och jag har självklart full respekt för det beslutet, säger Joel Eriksson. Just nu finns det viktigare saker att tänka på. Jag hoppas att alla tar hand om sig själva och varandra den närmsta tiden, och sedan ser jag fram emot att dra igång den här säsongen när vi väl hamnar i det läget.

ADAC GT Masters meddelar också att det officiella försäsongstestet, som även det var tänkt att ske på Oschersleben (den 6-8 april), helt ställs in på grund av COVID-19.
20-03-06 Joel Eriksson fortsätter som fabriksförare för BMW - bäddat för brödrafight under 2020!
Joel Eriksson har förnyat sitt fabrikskontrakt med BMW och kommer att tävla för tidigare mästarna Schubert Motorsport i tyska ADAC GT Masters under 2020 - med bland andra storebror Jimmy som konkurrent i ett av Europas absolut tuffaste GT-mästerskap.

Joel Eriksson har placerats hos långtida BMW-partnern Schubert Motorsport inför vad som utgör skåningens debut i ADAC GT Masters, där 21-åringen kommer att dela en 585 hästkrafter stark BMW M6 GT3 (startnummer #9) med australiensaren Aidan Read.

Eriksson, som spenderat de två senaste åren som fabriksförare för BMW i DTM, kommer att kombinera sitt tävlande i ADAC GT Masters med den sedan tidigare bekräftade test- och reservförarrollen för GEOX DRAGON i elbilsserien Formel E.

Sitsen i ADAC GT Masters innebär att Joel Eriksson nu för första gången i karriären kommer att tävla mot sin egen storebror Jimmy, som också han återfinns i det stenhårda GT3-mästerskapet (för det rivaliserande Zakspeed-teamet) som regelbundet attraherar en bra bit över 30 bilar från flera olika tillverkare till start.
- Det här är ett ganska speciellt tillkännagivande för mig, säger Joel Eriksson. För det första är jag glad att få fortsätta jobba med BMW, som stöttat mig i min karriär under de senaste fyra åren. För det andra ser jag verkligen fram emot att, för första gången, få köra mot Jimmy. Det blir en prestigefylld kamp! Jag körde några race i M6:an i Kina och Macau i fjol, så jag har lite erfarenhet, men jag vet också hur tufft ADAC GT Masters verkligen är. Det blir kul att få mäta sig mot de bästa GT-förarna i världen i år.
Eriksson och nye teamkamraten Aidan Read kommer att dela en av de två BMW M6 GT3 som Schubert Motorsport mönstrar i ADAC GT Masters under 2020. Den andra bilen, med startnummer #10, kommer att rattas av Henric Skoog (SWE) i par med alternerande duon Nick Yelloly (GBR) och Erik Johansson (SWE) - vilket alltså ger tre svenskar i samma team den här säsongen.
- Det är häftigt att vi har fyra svenska förare i mästerskapet den här säsongen, och tre av oss i samma team, fortsätter Joel Eriksson. Det blir väl en hel del snack om köttbullar och Zlatan, skulle jag tro! Förhoppningsvis kan vi alla bidra till en bra säsong för Schubert Motorsport, särskilt eftersom teamet fyller 30 år i år. Jag ska i alla fall göra mitt bästa och målet är att matcha tempot i toppen varje gång jag sitter i bilen.

Schubert Motorsport är ett traditionsrikt team som länge samarbetat med just BMW. Stallet debuterade i ADAC GT Masters säsongen 2010 och har sedan dess vunnit tio race, tagit sex pole positions, och utropats till mästare i teammästerskapet 2015.

Årets upplaga av ADAC GT Masters inleds på tyska Oschersleben - ett stenkast från Schubert Motorsports lokaler - den 24-26 april. Mästerskapet utgörs av totalt sju deltävlingar runt om i Centraleuropa, med två timslånga race vid varje tillfälle. Förarna i respektive bil byts av i obligatoriska depåstopp halvvägs genom loppen.

Vid sidan av sitt engagemang i ADAC GT Masters kommer Joel Eriksson under 2020 också att köra ytterligare strategiskt utvalda tävlingar för BMW Motorsport.

KALENDER 2020 - ADAC GT MASTERS
24-26 april: Oschersleben (Tyskland)
15-17 maj: Autodrom Most (Tjeckien)
5-7 juni: Red Bull Ring (Österrike)
14-16 augusti: Nürburgring (Tyskland)
21-23 augusti: Zandvoort (Nederländerna)
18-20 september: Hockenheim (Tyskland)
2-4 oktober: Sachsenring (Tyskland)
20-02-23 Jessica Bäckman är Årets Bodensare 2020
Den 22 februari arrangerades Näringslivsgalan i Boden med syfte att hylla stadens handlingskraft. Flera priser delas ut, bland annat Årets Bodensare – där racingföraren Jessica Bäckman nu har blivit utsedd till Årets Bodensare.
– 2019 är ett år jag aldrig kommer glömma och att få fira mina framgångar med den här utmärkelsen känns stort, säger Jessica.

Varje år arrangeras Näringslivsgalan i Boden och i år gick festligheterna av stapeln den 22 februari. Galans syfte är att främja och hylla stadens handlingskraft och företagsamhet, inte minst genom en rad prestigefyllda utmärkelser. Bakom initiativet står Företagarna Boden i samverkan med Bodens kommun, och en av kvällens kategorier var Årets Bodensare. Fem personer var nominerade till årets pris, och efter att folket lagt sin röst står det klart att årets vinnare är ingen mindre än racingföraren Jessica Bäckman.

Juryn motivering gällde: Hon är Bodenföraren som med sina imponerande prestationer tagit sig upp till högsta eliten inom racingsporten. I år blev hon dessutom historisk som den första kvinnan genom tiderna att kliva upp på pallplats i det prestigefyllda mästerskapet TCR Europe. En sann förebild och inspiration för andra bodensare.
– Det känns obeskrivligt! När jag såg vilka som var nominerade trodde jag aldrig att jag skulle vinna. Jag är jätteglad och tacksam, speciellt eftersom det är folket som har röstat på just mig. Det är värt jättemycket, säger Jessica.

Fjolåret var minst sagt händelserikt för Boden-dottern då hon tog pallplatser i tre olika europeiska mästerskap. Jessica blev även uttagen till att representera Sverige i motorsportens OS, FIA Motorsport Games, i Rom – och stod dessutom som första kvinna genom tiderna på pallplats i TCR Europe.
– Jag vill rikta ett stort tack till alla som har röstat på mig! Nu ser jag extra mycket fram emot att starta en ny racingsäsong och att veta att jag har Bodens stöd med mig i bilen känns stort, säger Jessica Bäckman.

Racingsyskonen Andreas och Jessica Bäckman inledde sina respektive racingkarriärer som blott 9 och 7 år gamla. De har genom åren tävlat i stora förarmästerskap som STCC, Scandinavian Touring Car Championship, och den brittiska motsvarigheten TCR UK, med fantastiska framgångar som resultat. Under 2019 tävlar syskonen i prestigefyllda TCR Europe tillsammans med det flerfaldigt prisbelönta, italienska teamet Target Competition. Syskonens tävlingsbilar är varsin Hyundai i30 N TCR.
20-02-19 Joel Eriksson anlitas som reservförare i Formel E - kör officiellt test nästa vecka
Joel Eriksson har kontrakterats som test- och reservförare för det amerikanska teamet GEOX DRAGON i världens främsta mästerskap för elbilsracing, ABB FIA Formula E Championship (Formel E), och kommer att debutera bakom ratten i sin nya roll i ett officiellt test i Marrakesh redan nästa vecka.

Erikssons nya uppdrag inbegriper omfattande test- och simuleringsarbete vid sidan av GEOX DRAGONs ordinarie förare, Brendon Hartley (Nya Zeeland) och Nico Müller (Schweiz), under resten av den pågående Formel E-säsongen 2019-20.

21-årige Eriksson, som spenderat de två senaste åren som fabriksförare för BMW i tyska DTM, kommer att ta plats i GEOX DRAGONs Formel E-bil – Penske EV-4 – för första gången vid mästerskapets officiella rookietest i marockanska Marrakesh den 1 mars.

Testet i Nordafrika är exklusivt utformat för att utvärdera morgondagens Formel E-förare, och markerar Erikssons andra framträdande i den innovativa elektriska formelbilsserien. Skåningen deltog också i samma test för två år sedan. I och med dagens tillkännagivande blir han den blott andre svensken (efter Felix Rosenqvist) som haft ett förarkontrakt i Formel E.
- Jag är glad att få jobba med GEOX DRAGON i år, och jag ser verkligen fram emot att köra en Formel E-bil igen, säger Joel Eriksson. Teknologin i det här mästerskapet utvecklas oerhört fort och de nya Gen 2-bilarna är betydligt snabbare än sina föregångare, så jag förväntar mig en helt ny upplevelse på testet den här gången. Formel E växer och växer för varje dag som går och nivån har blivit enormt hög nu. Det är ett mästerskap som inte kunde vara mer aktuellt och jag är spänd på att få ta del av det från insidan.

Formel E är ett av världens absolut mest snabbväxande racingmästerskap, och utgör idag huvudpelaren inom motorsport för flera av bilindustrins största fabrikanter. Seriens explosiva genomslagskraft understryks av det faktum att internationella bilsportförbundet, FIA, under nästa säsong (2020-21) upphöjer Formel E till officiell världsmästerskapsstatus.

Loppen i Formel E körs företrädesvis på specialdesignade banor i hjärtat av ikoniska städer som Rom, Paris, Seoul, New York och London.

GEOX DRAGON grundades 2007 av amerikanen Jay Penske. Efter att initialt ha tävlat i den amerikanska IndyCar-serien blev teamet ett av de allra första att äntra Formel E under premiärsäsongen 2014, och har sedan dess varit en bestående del av startfältet.

Teamet är administrativt baserat i Los Angeles i USA, men driver racingsatsningen från brittiska Silverstone.
- Det är avgörande för oss att ha toppförare om vi ska kunna maximera de investeringar vi gör i forskning och utveckling, simulationsverktyg och personal både i LA och Silverstone, säger Jay Penske, ägare och teamchef för GEOX DRAGON. Jag är nöjd med det jobb som Joel redan gjort för oss så här långt; han är både bevisat snabb och dessutom en tekniskt kunnig ung förare. Jag ser fram emot hans test i Marrakesh och jag förväntar mig att han fortsätter leverera värdefull feedback gällande utvecklingen av vår bil den här säsongen.

Rookietestet i Marrakesh den 1 mars äger rum bara ett dygn efter säsongens femte Formel E-race, Marrakesh E-Prix, som avgörs den 29 februari på samma bana. Joel Eriksson kommer att vara på plats i Marocko även under racet.

Ytterligare tillkännagivanden beträffande Joel Erikssons åtaganden under 2020 kommer att följa inom kort.

20-02-14 Porsche Carrera Cup Scandinavia höjer temperaturen med teammästerskap och en prispott på 500 000 kr
Skandinaviens ledande racingserie inleder säsongen 2020 med spännande nytillskott i form av ett teammästerskap och en prispott på totalt en halv miljon svenska kronor. En långsiktig satsning på kvalitet och spets inom svensk elitracing.
Porsche Carrera Cup Scandinavia inleder säsongen 2020 med spännande nytillskott i form av ett teammästerskap och en prispott på totalt 500 000 svenska kronor. En långsiktig satsning på kvalitet och spets inom svensk elitracing.

När starten i Porsche Carrera Cup Scandinavia går i maj inleds jakten på en ny mästartitel i Skandinaviens ledande racingserie. Till säsongen 2020 adderas dessutom två nya element som både gynnar kampen om racesegrar och startfältets höga kvalitet. En långsiktig satsning på svensk elitracing.
– Under de senaste framgångsrika åren i Porsche Carrera Cup Scandinavia har det varit fokus på förarna, de stora startfälten och de tuffa fighterna i mästerskapet, säger Raine Wermelin, direktör på Porsche Sverige. Vad som lätt glöms bort är att det är seriens team som skapar den professionella miljön som våra elitförare tävlar i.

Porsche Carrera Cup Scandinavia har en mängd framgångsrika team vars verksamhet har bidragit till mästerskapets stabilitet, status och positiva utveckling. För att uppmärksamma det omfattande lagarbete som ligger bakom individuella prestationer på banorna etablerar Porsche Sverige ett teammästerskap jämte förarmästerskapet.
– Den höga kvaliteten i startfältet återspeglas bland annat av Fragus Motorsport. Ett av toppteamen i Carrera Cup som i år får chansen att köra Porsche Mobil 1 Supercup. Den internationella upplagan av entyps-mästerskapen under Porsche Motorsport. Satsningen sker samtidigt som de slåss om seger i förar- och teammästerskapen här på hemmaplan, fortsätter Wermelin.

För första gången i mästerskapets historia införs även en ansenlig pott med prispengar som förare och team tävlar om. Den segrande föraren i Porsche Carrera Cup Scandinavia får 200 000 kr, tvåan i mästerskapet får 100 000 kr och trean 50 000 kr. Till den prispotten på 350 000 kronor adderas 150 000 kr som är öronmärkta för seriens mest framgångsrika team.
– Porsche Carrera Cup Scandinavia erbjuder totalt 500 000 kr att köra om den här säsongen. En halv miljon kronor för att ytterligare spetsa till kampen i detta elitmästerskap på både kort och lång sikt, säger Porsche Sveriges direktör Raine Wermelin.

Jakten på årets mästerskapstitlar i Porsche Carrera Cup Scandinavia inleds som vanligt med stor Porsche Festival vid säsongspremiären på Ring Knutstorp i Skåne 15-16 maj.
20-02-11 Skärås på lyckat test i Barcelona
Nytt år, nya utmaningar och en ny säsong på g. Landslagsföraren Emil Skärås från Västerås har precis premiärkött på Formel 1-banan utanför Barcelona. Säsongen är inte igång på allvar, men förberedelserna är det.
– Ännu så länge är det inte klart vad jag ska köra den här säsongen, men det är viktigt att komma igång med tester för att få kilometer i kroppen, säger Emil.
Circuit de Catalunya är den spanska Formel 1-banan norr om Barcelona, och fjolårets Europamästare i kartingens växlade klass KZ2 var där för första gången.
– Så allt gick mest ut på att lära sig den häftiga banan. Den föll mig verkligen i smaken!
Framför allt var västeråsaren stark i de tekniska partierna.
– I någon kurva har jag fortfarande förbättringspotential, men i stort var det ett mycket bra första test för säsongen, säger Emil.

För testet svarade toppteamet Antonelli Motorsport. Förra säsongen gjorde Emil inhopp i teamet för att köra i den italienska GT-serien. Då som nu i en Lamborghini Super Trofeo.
Målet för säsongen 2020 är att köra en komplett internationell GT-serie. De gånger han var med under fjolåret blev det segrar.
20-02-07 Porsche Carrera Cup Scandinavia: Driver Development Programme tar nästa steg
Förarutvecklingsprogrammet från Porsche inleder säsong två med kickoff i Åre. Unga skandinaviska förartalanger tar sikte på en internationell elitkarriär i racing. Förarna utbildas av ett team med professionella instruktörer inom fysisk träning och diet, körteknik, medieträning, personlig träning, teknisk feedback och dataanalys.

Porsche Carrera Cup Scandinavia är Skandinaviens ledande racingserie med 14 deltävlingar under sju tävlingshelger i Sverige och Norge varje år. Ett mästerskap för elitförare som erbjuder en naturlig språngbräda mot en internationell racingkarriär.

2019 grundade Porsche Sverige elitsatsningen Driver Development Programme. Ett omfattande förarutvecklingsprogram under Carrera Cup som coachar nästa generation toppförare. Ambitionen är att hitta unga talanger som har kapaciteten att vinna Porsche Motorsport Junior Programme Shoot–out. Samt kan gå vidare till en framgångsrik internationell karriär i Porsche Mobil1 Supercup.

Just nu pågår kickoff inför Driver Development Programme 2020 i Åre där Porsche Motorsport och ett team av professionella instruktörer möter årets förare. Under tre intensiva träningsdagar med avancerad bilkörning på is, e-learning, föreläsningar och längdskidåkning läggs grunden för det utvecklingsarbete som fortlöper hela den kommande racingsäsongen.
– Vi vill skapa professionella förare som håller internationell toppklass och då räcker det inte längre med att bara vara snabb på banan, säger Thomas Johansson, Sporting Director på Porsche Carrera Cup Scandinavia. Racing handlar om att optimera allt. Det är det som är kärnan i allt inom Driver Development Programme.

Förarna i Driver Development Programme tränas av välrenommerade coacher med mångårig erfarenhet och framgång inom respektive kompetensområde. Redan under programmets första säsong uppnåddes en av huvudmålsättningarna genom Robin Hansson och Pontus Fredricsson som i år kör Porsche Mobil 1 Supercup jämte satsningen på seger i Carrera Cup. Från säsongen 2021 har Thomas Johanssons DDP-team även seger i Porsche Motorsport Junior Programme Shoot-out som övergripande mål.
– Vi har byggt ett fantastiskt team som kommer att jobba hårt med våra utvalda förare under året. Målsättningen är tydlig och deltagarna coachas professionellt inom fysisk träning och diet, körteknik, medieträning, teknisk feedback och dataanalys samt personlig träning. Resten är upp till grabbarna!
20-02-02 Audi racing drivers thrill fans at GP Ice Race
Audi Sport RS 5 DTM #33 (Audi Sport Team Rosberg), René Rast
Daniel Abt, René Rast and Benoît Tréluyer put in a spectacular show in Zell am See
Audi e-tron FE06 and Audi RS 5 DTM sideways on ice and snow
Rally legend Stig Blomqvist drives historic Audi Sport quattro

Spectacular drifts on ice and snow: at the second running of the GP Ice Race in Austria’s Zell am See, Formula E driver Daniel Abt and DTM champion René Rast tackled slippery terrain with their Audi race cars. The 1984 World Rally Champion Stig Blomqvist and triple Le Mans winner Benoît Tréluyer joined the Audi show.

Hildegard Wortmann, member of the Board of Managament responsible for marketing and sales, was present and joined René Rast in the Audi RS 5 DTM as well as Stig Blomqvist in the Audi Sport quattro for several fast laps. “It was an impressive experience,” she said. “It was great to see the enthusiasm of the many fans at the circuit, they were treated to a tremendous show: a unique event that connects the history, the present and the future of motorsport.”

After the traditional ice race in Zell am See had celebrated a revival after 45 years last year, Audi racing drivers again treated spectators to an enthralling show. Daniel Abt turned several spectacular laps on snow with his Audi e-tron FE06 from the FIA Formula E and pulled the freestyle ski ace Benedikt Mayr on a rope, in traditional skijoring-style, behind his Formula E racer. “Bene is a professional skier, I drive race cars, so we had the idea to do something together here again,” said Abt. “Over time, this event with exciting racing cars from several marques and eras has turned into a hot spot of the motor racing scene. The drivers spend a great day together, there’s no competition pressure, and we give the fans a great show.”

In difficult conditions around freezing point, the two-time DTM champion René Rast shared driving duties in his Audi RS 5 DTM #33 with Frenchman Benoît Tréluyer. Because the DTM-Audi lacked the required traction last year on ice, the rims were now twelve centimeters narrower and significantly slimmer studded tires were fitted. “After we had adjusted the setup for the soft, deep surface and to the special tires, my run in the DTM-Audi over snow was huge fun for the fans,” reported Rast.

The spectacular display of the Audi brand was made perfect thanks to Stig Blomqvist. The former Audi factory driver, who won the World Rally Championship in 1984 in an Audi, piloted the historic Audi Sport quattro. Benoît Tréluyer drove another classic: in the skijoring event, the 2012 FIA World Endurance Champion towed the 1987 slalom World Champion Frank Wörndl with a historic DKW F91. Wörndl was on Willy Bogner’s original 1960 Olympic skis.
20-01-24 V8 Thunder Cars kör final med NASCAR Whelen Euro Series på Hockenheim
Det var många nyheter när V8 Thunder Cars säsong presenterades i Bromma i onsdags. Prispengar, sponsringsprogram för deltagare och nystart för reservdelshantering och administration av mästerskapet var bara några av de godsaker som presenterades. Den största nyheten var ändå att årets final körs den 17-18 oktober på Hockenheim tillsammans med NASCAR Whelen Euro Series.
– Det är en perfekt avslutning på säsongen för V8 Thunder Cars, släktskapet med NASCAR i de amerikanska bilarna finns där och vi delar också tanken om att racing ska vara kul och underhållande för både publik och deltagare, säger Richard Berggren som höll i presentationen för Performance Automotive AB.

Årets kalender för V8 Thunder Cars består av sex deltävlingar, varav en i Finland, på nybyggda KymiRing där V8 Thunder Cars är med och inviger banan, och finalen som körs i Tyskland som de två utländska inslagen. Det återstår en tävling att presentera, vilket sker kommande vecka, för att göra kalendern komplett. Då kommer även ytterligare nyheter om V8 Thunder Cars säsong 2020 att presenteras.

6-7 juni Kymiring, Finland
11-12 juli Västkustloppet – Falkenberg
7-8 augusti Ljungbyhed Drivers Club
2-3 oktober Mantorp Park
17-18 oktober Hockenheim, Tyskland – NASCAR Whelen Euro Series

20-01-24 Joel Eriksson fortsätter i racinglandslaget
Joel Eriksson har tagits ut till landslaget i racing även inför säsongen 2020. 21-årige Eriksson har varit en del av det svenska racinglandslaget under hela sin bilracingkarriär, och förblir en del av truppen även 2020.

Svenska Bilsportförbundet presenterade på fredagsförmiddagen en lista på totalt 12 namn som tagits ut till årets landslag. I truppen finns också bland andra Joels storebror Jimmy Eriksson.
- Jag är glad att förbundet fortsätter att tro på mig, och på Jimmy, säger Joel Eriksson. Det är förstås hedrande att bli uttagen till landslaget. Jag hoppas att jag kan leverera bra resultat ute på banorna i år och längtar efter att få presentera mitt tävlingsupplägg för säsongen väldigt snart.

20-01-24 Jimmy Eriksson tillbaka i racinglandslaget
Jimmy Eriksson har tagits ut till det svenska racinglandslaget och återinförs därmed i truppen inför säsongen 2020. Svenska Bilsportförbundet presenterade på fredagsförmiddagen en lista på totalt 12 namn som tagits ut till årets landslag i racing. Jimmy Eriksson är tillbaka i landslagstruppen, som nu leds av nye förbundskaptenen Pier Steffansson, efter ett års utevaro. Bland de övriga uttagna förarna i årets landslag finns också lillebror Joel Eriksson.
- Det är kul att vara tillbaka i landslaget inför den här säsongen, säger Jimmy Eriksson. Det är en samlande plattform som framför allt gör det möjligt att utbyta erfarenheter med de andra i truppen. Jag är glad att Pier och SBF ser potentialen i det arbete jag och vi lägger ner för att fortsätta representera Sverige på en hög nivå ute i Europa.

Jimmy Eriksson presenterade nyligen sitt tävlingsupplägg för årets racingsäsong, med en fortsatt satsning på GT-serien ADAC GT Masters där han förlängt sitt kontrakt med toppteamet Zakspeed BKK Mobil Oil Racing.

RACINGLANDSLAGET 2020
(I ALFABETISK ORDNING)

Viktor Andersson
Isac Blomqvist
Andreas Bäckman
Jessica Bäckman
Marcus Ericsson
Joel Eriksson
Jimmy Eriksson
Linus Lundqvist
Alfred Nilsson
Felix Rosenqvist
Emil Skärås
Mikaela Åhlin-Kottulinsky
20-01-24 Bäckmans uttagna till landslaget
Jessica och Andreas Bäckman klara för svenska bilsportlandslaget- Idag blev det klart att Andreas och Jessica Bäckman från Boden har valts ut som två av förarna som under 2020 kommer att vara med i svenska landslaget för bilsport. Förbundets huvudsyfte med landslaget är att utveckla förare inom bilsporten och ge dem så många verktyg som möjligt.
– Detta är en fantastisk möjlighet för oss att fortsätta vår utveckling inom bilsporten och vi är oerhört stolta att få vara med i landslaget, säger Andreas Bäckman.

Idag offentliggjorde Svensk Bilsport sina landslagsförare för 2020. Bland alla talangfulla förare från landet över så fanns syskonen Andreas och Jessica Bäckman från Boden med bland namnen av de som valts ut.
– Detta är en fantastisk möjlighet för oss att fortsätta vår utveckling inom bilsporten och vi är oerhört stolta att få vara med i landslaget, säger Andreas Bäckman.

Första norrbottningarna i landslaget
Andreas och Jessica blir därmed de första norrbottningarna att komma med i Svensk Bilsports satsning på unga och lovande talanger. Andreas kommer att ingå i seniorlandslaget Sweden National Team och Jessica kommer att ingå i juniorlandslaget Sweden Junior Team.
– Det känns jättekul att få den här chansen, det är en viktig pusselbit för oss att kunna fortsätta vår väg mot att tävla i VM. Att vara med i landslaget kommer att kunna hjälpa oss att utvecklas som förare och allt som kommer med att vara racingförare på elitnivå, säger Jessica Bäckman.

Elitsatsning på bilsporttalanger
Den nyblivne landslagskapten Pier Steffansson ser framemot sin nya roll och att få jobba med Andreas och Jessica:
– Andreas och Jessica har visat att helheten finns för att komma långt i sina karriärer. Att få möjligheten att arbeta tillsammans med dem i landslaget säsongen 2020 är inspirerande och jag ser fram emot en utvecklande och framgångsrik säsong, säger Pier Steffansson.

Andreas och Jessica ser framemot att få utvecklas mer på alla plan under 2020 och hoppas på att kunna bli mer kompletta som förare med hjälp av den här satsningen:
– För att kunna vara en förare på elitnivå så krävs det mycket mer än att bara vara en snabb förare ute på banan, det kräver god fysik, bra kost, vara bra med media och mycket mer, säger Andreas Bäckman.

Racingsyskonen Andreas och Jessica Bäckman inledde sina respektive racingkarriärer som blott 9 och 7 år gamla. De har genom åren tävlat i stora förarmästerskap som STCC, Scandinavian Touring Car Championship, och den brittiska motsvarigheten TCR UK, med fantastiska framgångar som resultat. Under 2019 tävlar syskonen i prestigefyllda TCR Europe tillsammans med det flerfaldigt prisbelönta, italienska teamet Target Competition. Syskonens tävlingsbilar är varsin Hyundai i30 N TCR.
20-01-22 Rösta på motorsportaren - Jessica Bäckman kan bli Årets Bodensare 2020
Den 22 februari arrangeras Näringslivsgalan i Boden med syfte att hylla stadens handlingskraft. Flera priser delas ut, bland annat Årets Bodensare – där racingföraren Jessica Bäckman återfinns bland de nominerade.
– 2019 är ett år jag aldrig kommer glömma och att få fira mina framgångar med den här nomineringen känns stort, säger Jessica.

Varje år arrangeras Näringslivsgalan i Boden och i år går festligheterna av stapeln den 22 februari. Galans syfte är att främja och hylla stadens handlingskraft och företagsamhet, inte minst genom en rad prestigefyllda utmärkelser. Bakom initiativet står Företagarna Boden i samverkan med Bodens kommun, och en av kvällens kategorier är Årets Bodensare. Bland de nominerade hittas talanger som skidåkaren Kristoffer Jakobsen, hockeyspelaren Oskar Sundqvist – och racingföraren Jessica Bäckman. När Jessica tog emot beskedet var det med viss förvåning och en stor ära.
– Till en början blev jag chockad men samtidigt väldigt glad. Jag ser nomineringen som en enorm ära, inte minst sett till de som håller mig sällskap i kategorin. 2019 är ett år jag aldrig kommer glömma och att få fira mina framgångar med den här nomineringen känns stort, säger Jessica.

En sann vinnarskalle – i dubbel bemärkelse
Och fjolåret var minst sagt händelserikt för Boden-dottern. Inte enbart då hon för första gången anslöt till det framgångsrika, italienska teamet Target Competition (som avslutade året som teammästare!); Jessica blev uttagen till att representera Sverige i motorsportens OS, FIA Motorsport Games, i Rom – och stod dessutom som första kvinna genom tiderna på pallplats i TCR Europe. I höstas prisades Jessica för sitt imponerande driv, genom att få ta emot priset som Årets Vinnarskalle på Närhetsliv 2019; en gala som hyllar Bodens eldsjälar. Nu har alltså Bodens invånare valt att återigen nominera Jessica till ett ärofyllt pris och motiveringen lyder nu:
Hon är Bodenföraren som med sina imponerande prestationer tagit sig upp till högsta eliten inom racingsporten. I år blev hon dessutom historisk som den första kvinnan genom tiderna att kliva upp på pallplats i det prestigefyllda mästerskapet TCR Europe. En sann förebild och inspiration för andra bodensare.

Prisutdelningen sker på Näringslivsgalan i Boden den 22 februari.

För att rösta på Jessica, klicka här: http://www.axacoair.se/go?mSqTkMI5

20-01-21 PWR Racing i nytt samarbete med Cupra & Seat Sverige med sikte på eldrift och nya framgångar
PWR Racing har sedan 2016 representerat SEAT och sedermera CUPRA på de skandinaviska racingbanorna. Teamet grundades 2012 och har alltid tävlat mot den yppersta eliten i STCC, sedan samarbetet med SEAT, CUPRA och de svenska återförsäljarna inleddes har PWR Racing - SEAT Dealer Team tagit totalt fyra mästerskapstitlar och gjort fler än 50 event med SEAT-handlare runt om i landet. Nu fördjupar aktörerna partnerskapet och förlänger samarbetsavtalet kring tävlan i STCC ytterligare tre år.
- Vi på SEAT och CUPRA är ytterst glada över att kunna fortsätta vår resa ihop med PWR Racing. Satsningen sedan 2016 har starkt bidragit till den starka utvecklingen vi ser för SEAT och CUPRA i Sverige. Vi har ökat volymerna med över 100% under denna period. Nu startar vi nästa del av vår resa, mot en ny era med elektrifiering av bilbranschen och även motorsporten, där CUPRA och SEAT Dealer Team kommer att vara ledande, säger Per Brinkenberg, märkeschef på CUPRA och SEAT Sverige.

PWR Racing - SEAT Dealer Team har beställt det spanska varumärkets senaste TCR tävlingsbil, CUPRA Leon Competición. En helt nyutvecklad bil och efterträdaren till den framgångsrika CUPRA TCR som var mallen för hela TCR-reglementet.

Satsning på eldrivna bilar
PWR Racing, SEAT och CUPRA har förutom sin starka historik på tävlingsbanan flera gemensamma nämnare i form av tron på eldrift samt en mer jämställd bransch och sport. SEAT har flera hybrid- och elmodeller i sitt program och flera nyheter är på ingång. PWR Racing avtäckte redan 2018 en 100 procent eldriven tävlingsbil med över 600 hästkrafter och en tävlingsserie för helt eldrivna touring cars är inte långt borta.
- Vi har alltid varit mån om att försöka påverka och driva utveckling inom områden vi tycker är viktiga och intressanta. Tävling med elbilar är ett exempel. Därför känns det extra spännande och lovande att förlänga partnerskapet med två varumärken som pushar hårt för framtidens energikällor, säger Daniel Haglöf, VD och medgrundare på PWR Racing
20-01-20 Dubbla V8 Thunder Cars-mästaren Emil Persson kör STCC med Kågered Racing
Dubbla V8 Thunder Cars-mästaren Emil Persson tar steget till STCC TCR Scandinavia inför säsongen 2020 där han kommer att köra för Kågered Racing.
– Det här blir en helt ny utmaning då jag aldrig tidigare tävlat med en framhjulsdriven bil. Det ska bli väldigt kul och målet är topp tre, säger Emil Persson.

29-åringen testade teamets Volkswagen Golf GTI TCR för första gången under höstens STCC-testdag på Gelleråsen Arena.
– Golfen var väldigt givande att köra, riktigt bra väghållning. Men det gäller att testa ordentligt i vår så att vi kommer väl förberedda inför årets säsong, säger Persson.

Persson är den regerande dubbelmästaren i V8 Thunder Cars och har tidigare tävlat i såväl GT som Legends. Inför årets säsong har han satt målet högt.
– Självklart vill jag vinna, det kör man ju alltid för. Men sedan får man ju vara realistisk med tanke på det hårda motståndet i STCC. Målet är topp tre, jag tror absolut att vi har möjlighet till det, vi har ett riktigt bra team, säger Persson.

Kågered Racing har bekräftat tre bilar hittills till årets STCC-säsong, mer information kommer inom kort.

STCC 2020 startar på Ring Knutstorp i Skåne den 15-16 maj.

20-01-19 Jessica Bäckman 2019 års Anecto Racing-stipendiat
Sedan 18 år tillbaka utses årligen en stipendiat till Anecto Racing Minnesfond, vars syfte är att främja racingtalangers goda ambitioner och uppförande, med sikte på en karriär inom Formel 1. 2019 års stipendiat är Jessica Bäckman – som första kvinna någonsin.

Anecto Racing Minnesfond stiftades redan 2002, till minne av de nio medlemmar i kartteamet Anecto Racing som omkom i en flygolycka året dessförinnan. Fondens syfte är att ekonomiskt stimulera svenska racingtalanger och att bidra till en karriär inom Formel 1. Det är Anette Forsman, fru och mor till två av de omkomna, och en rad branschprofiler, så som Rickard Rydell, som årligen utser den stipendiat som bäst främjar fondens syfte och målsättning med sin ambition, talang och uppförande. Exempel på en tidigare stipendiat är den nu framgångsrika Indy Car-föraren Marcus Ericsson, som tidigare även tävlat i Formel 1. När 2020 års stipendium delades ut på Bilsportgalan i Sandviken lördagen den 18 januari är det historiskt; för första gången någonsin är nämligen mottagaren en kvinnlig förare.

Första kvinna på pallplats i TCR Europe
Jessica Bäckman är född och uppvuxen i Boden, och gav sig redan som 7-åring in i gokartens värld. 2006 debuterade hon i Norrlandscupen, för att sedan tävla i såväl Stockholm som i södra Sverige och internationellt. 2018 började Jessica tävla i Touringcar-bilar, för att 2019 satsa fullt ut i det europeiska mästerskapet TCR Europe med det framgångsrika italienska teamet Target Competition. Genom åren har Boden-dottern kammat hem otaliga prestigefyllda priser, så som en andraplats i TCR Germany – och dessutom titeln som den första kvinna någonsin att nå pallplats i TCR Europe.
– Jag är väldigt stolt över att få ta emot detta pris; det känns ärofyllt – inte minst att få ta emot det från Philip Forsman. Priset ger mig en boost av självförtroende till att göra årets racingsäsong till ett än bättre än fjolårets, säger Jessica.

Nominerad till Årets Bodensare 2020
Utöver det ärofyllda stipendiet från Anecto Racing Minnesfond är Jessica dessutom nominerad till att bli Årets Bodensare 2020. Vinnaren utses på Näringslivsgalan i Boden 22 februari, där den med mest röster tar hem priset och äran.

Racingsyskonen Andreas och Jessica Bäckman inledde sina respektive racingkarriärer som blott 9 och 7 år gamla. De har genom åren tävlat i stora förarmästerskap som STCC, Scandinavian Touring Car Championship, och den brittiska motsvarigheten TCR UK, med fantastiska framgångar som resultat. Under 2019 tävlar syskonen i prestigefyllda TCR Europe tillsammans med det flerfaldigt prisbelönta, italienska teamet Target Competition. Syskonens tävlingsbilar är varsin Hyundai i30 N TCR.
20-01-17 Prins Carl Philip kör Porsche Carrera Cup Scandinavia
Efter ett inspirerande inhopp 2019 genomför Prinsen en hel tävlingssäsong i Skandinaviens ledande racingmästerskap 2020.
– Vi är väldigt glada och stolta över att Prins Carl Philip kör Porsche Carrera Cup Scandinavia under säsongen 2020, säger Raine Wermelin, direktör på Porsche Sverige. Prinsen är en erfaren racerförare och racevinnare på elitnivå med stor passion för motorsport, som dessutom känner vår racingserie väl.

Prins Carl Philip tävlade senast en hel säsong i Porsche Carrera Cup Scandinavia 2011 och gjorde under 2019 ett mycket uppskattat inhopp som gästförare i Kanonloppet på Gelleråsen Arena.
– Prins Carl Philip är en fantastisk ambassadör för svensk motorsport och vi välkomnar honom tillbaka i det ordinarie startfältet under säsongen 2020, avslutar Wermelin.

Porsche Carrera Cup Scandinavia är Skandinaviens ledande racingmästerskap som avgörs på banor i Sverige och Norge under 7 racehelger med totalt 14 deltävlingar. Säsongen sträcker sig från premiären på Ring Knutstorp i maj till finalen på Mantorp Park i oktober.
20-01-16 Jimmy Eriksson förnyar med Zakspeed i ADAC GT Masters
Jimmy Eriksson har förnyat sitt kontrakt med Zakspeed BKK Mobil Oil Racing i Tysklands-baserade ADAC GT Masters, ett av Europas ledande mästerskap för GT-racing.

Eriksson kommer under 2020 att bilda par med tyske Daniel Keilwitz – 2013 års ADAC GT Masters-mästare – och återförenas därmed med den förare som han avslutade fjolårets säsong tillsammans med. Eriksson/Keilwitz nådde bland annat en andraplats i 2019 års säsongsfinal på Sachsenring, och kommer även i år att köra en av Zakspeed-teamets två Mercedes-AMG GT3.

Vilka två som kör Zakspeeds andrabil kommer att presenteras vid ett senare tillfälle.

28-årige Eriksson – som nyligen blev pappa för första gången – gör sin tredje säsong i ADAC GT Masters under 2020, och sin andra ihop med det anrika och Formel 1-meriterade Zakspeed-teamet.
- Det känns bra att förnya kontraktet med Zakspeed och ta vårt samarbete vidare ett år till, säger Jimmy Eriksson. Vi gjorde stora framsteg under förra säsongen, och med tanke på den nivå vi höll mot slutet av året tror jag absolut att vi kan vara med och slåss om mästerskapet den här gången. Det kommer naturligtvis inte bli enkelt – motståndet är stenhårt – men jag trivs verkligen tillsammans med Daniel och teamet. Vi bör ha ett paket som kan räcka långt.

2020 års ADAC GT Masters-kalender är snarlik fjolårets, med totalt 14 race fördelade över sju tävlingshelger på några av Europas främsta racerbanor. Varje race pågår i en timme, med obligatoriskt förarbyte i halvtid.

Säsongen drar igång på tyska Oschersleben den 24-26 april och avslutas på Sachsenring i början av oktober.

KALENDER - ADAC GT MASTERS 2020
24-26 april: Oschersleben (Tyskland)
15-17 maj: Autodrom Most (Tjeckien)
5-7 juni: Red Bull Ring (Österrike)
14-16 augusti: Nürburgring (Tyskland)
21-23 augusti: Zandvoort (Nederländerna)
18-20 september: Hockenheim (Tyskland)
2-4 oktober: Sachsenring (Tyskland)