<< Till Racing
<< Tillbaka till Startsidan


Övrig pressinformation
RACING 2023


2023
             


 


23-01-27 Tuffa race i Valencia
- Vi hängde med bra och det här blir en nyttig sejour, sammanfattar WestCoast Racings teamchef Dick Jönsson Wigroth efter den inledande tävlingen i Porsche Sprint Challenge Southern Europe i Valencia, Spanien.
Som en uppladdning inför Porsche Carrera Cup Scandinavia 2023 körde teamet den gångna helgen premiären i den nya vinterserien. Målet för deltagandet är att teamets förare Robin Knutsson ska samla på sig tävlingserfarenhet och lära sig nya banor.

Serien erbjuder även ovanligt mycket körning per tävlingstillfälle, totalt 7 timmar! Det är mer än det dubbla mot en ordinarie tävlingshelg, vilket Robin anser ger honom rätt förutsättningar:
- Det är en väldigt bra serie med tanke på hur mycket körning det är för oss förare. Det ger mig stora möjligheter att träna på det jag behöver bli bättre på.

Startfältet i serien är starkt där flera förare likt Robin är unga och vill samla på sig mer erfarenhet:
- I toppen är det bra motstånd och man får ge allt för att kunna utmana om pallplatser och vinster, det är dock något jag tror vi absolut är kapabla till, säger Robin om motståndet i serien.

Till Race 1 hade Robin kvalat till sig en 5:e startposition och slutade racet som 4:a:
- Race 1 var rätt lugnt, det var inte så många fighter och det handlade mest om att inte få track limits bestraffning.

Race 2 startade han 6:a och det blev dramatik från start till mål (där Robin klassificerades som 7:a):
- Andra racet blev lite mer händelserikt. Efter en kontakt i starten halkade jag ner i fältet men lyckades köra upp mig bra under racet. Dessvärre blev det ännu en incident mellan mig och en annan när vi fightades om tredjeplatsen. Trist slut men jag lärde mig mycket och är nöjd med min insats i helgen, avslutar Robin efter premiärhelgen i Porsche Sprint Cup Southern Europe.

Det återstår två deltävlingar i serien, 11-12 februari på Portimao i Portugal samt 24-25 februari i Barcelona i Spanien.

Resultat från helgen:
Race 1 (pdf): https://www.westcoastracing.se/wp-content/uploads/2023/01/03_Classification_Race1.pdf
Race 2 (pdf): https://www.westcoastracing.se/wp-content/uploads/2023/01/03_Classification_Race2.pdf
23-01-25 Superduo i Race of Champions
Johan Kristoffersson gör sin fjärde start i Race of Champions. I år kamperar han ihop med Mattias Ekström i nationstävlingen.
- Det blir ett starkt Team Sweden-lag. Jag har aldrig kört i lag med Mattias tidigare, så det ska bli skoj, säger Johan.

För andra året körs allroundtävlingen Race of Champions vid Pite havsbad, på is och snö. Startfältet är späckat av meriterade förare från olika kategorier inom motorsport. Förutom Kristoffersson och Ekström, tillsammans med totalt sex VM-titlar i rallycross, förgylls startlistan av till exempel rallylegenden och fjolårssegraren Sebastién Loeb samt formel 1-kvartetten Mika Häkkinen, Sebastian Vettel, David Coulthard och Valtteri Bottas. Lägg därtill att Petter och Oliver Solberg både ska tävla tillsammans och mot varandra, så förstår man att det blir en spektakulär tävling.
- Med ett sånt startfält finns inget utrymme för ens små misstag. Det är tuffa stegar upp mot final oavsett vilken halva man befinner sig på, konstaterar Kristoffersson.

Race of Champions har körts ända sedan 1988, men förra året var första gången i vintriga förhållanden.
- För oss är det ju betydligt närmare än att åka till Mexiko eller Saudiarabien och det är roligt med snö och is där man får åka runt och sladda.

Första året i Norrbotten blev dock en utmaning för arrangörerna. Storm och regn drog in natten före första tävlingsdagen, vilket komplicerade saker och ting.
- Det tryckte upp en halv meter vatten, så de fick stänga halva banan, men nu ser det ut att bli minusgrader och fina förhållanden, menar Johan.

2022 tävlade Johan Kristoffersson i Team Nordic tillsammans med danske Tom Kristensen, med vilken han vann sin hittills enda titel i RoC.
- Vi vann teamtävlingen i Mexiko 2019. Tom är en erfaren luring som behärskar många olika bilar.

I år möts istället Kristoffersson och Kristensen i första omgången av lördagens lagtävling. Kristensen kör tillsammans med IndyCar-föraren Felix Rosenqvist och ska försöka betvinga den starka svenska rallycrossduon.

På söndagen avslutas tävlingen med den prestigefyllda individuella tävlingen. Johan Kristoffersson är ute efter sin första titel i den här delen av arrangemanget.
- Det här är ju en jippotävling där man tycker det är en ära bara att bli inbjuden. Det är alltid mycket roligt som händer vid sidan av själva tävlingen, men när man väl tar på sig hjälmen är det klart man vill vinna och jag vill väldigt gärna ta den där individuella titeln.

Han har i första omgången lottats mot rallycrosskollegan Tanner Foust.
- En mångsidig chaufför. Han har kört både rallycross och Extreme E och behärskar även drifting, så det blir tufft.

Förarna tävlar i flera olika typer av bilar, såväl eldrivna som med förbränningsmotorer.
- Jag vet inte så mycket om bilarna än så länge, men det är två RX Lites-bilar, den ena med eldrift, säger Johan, som har laddat upp inför tävlingen med en förkylning.
- Inte optimalt, men så var det för Ekström ett år när han vann också, så det kanske är ett gott tecken.
23-01-24 SxS Nordic växlar upp för vintertävling i Piteå
Till helgen är det dags för SxS Nordic att inta norra Sverige. På den 4,5 kilometer specialbyggda banan ska trettio förare göra upp under seriens andra deltävlingen.
– Det här är mer än bara race. Det är äventyr, adrenalin och ett fantastiskt gäng likasinnade människor, säger SxS Nordics grundare Mattias Ekström.

Under hösten 2022 lanserades en helt ny racingserie för side-by-side-fordon, med motorsportikonen Mattias Ekström i spetsen. På lördag arrangeras seriens andra deltävling, som även blir den första av två vintertävlingar.

SxS Nordics allra första tävling gick av stapeln i Hedemora i oktober, med 24 förare i premiären. Inför den andra deltävlingen i Piteå kommer 21 Can-AM-fordon finnas på startlinjen och eftersom serien tillåter delade fordon kommer 30 förare till start.

Deltävlingen arrangeras lördag 28 januari tillsammans med Piteå Motorsällskap. De tävlande kommer köra på en 4,5 kilometer lång specialsträcka, två gånger åt vardera håll. Sträckan är en kombination av rallycross- och motocrossbana och smala skogsvägar.

SxS Nordic är en serie som välkomnar både hobbychaufförer och och professionella förare. Terrängserien är enbart öppen för Can-Am Maverick XRS/XRC side-by-side-fordon, som är utrustade med ett särskilt säkerhetskit. Det gör att alla tävlar på lika villkor under hela serien.

Mattias Ekström, grundare av SxS Nordic:
”Under vår första tävling såg vi stor entusiasm och glädje hos de tävlande. Det visade att det finns en hunger för en mer prisvärd och rolig motorsportserie i Sverige. Redan inför den andra deltävlingen har vi fler bilar på startlinjen, och jag känner verkligen att det finns en stark potential för att serien ska fortsätta växa i framtiden.

Den första tävlingen hade en ordentlig terrängbana med utmanande lera, grus och sten. Nu rör vi oss norrut för snö och is. Var och en av dessa deltävlingar levererar helt olika förutsättningar och utmaningar för förarna, och understryker hela andan som finns i SxS Nordic. Det här är mer än bara race. Det är äventyr, adrenalin och ett fantastiskt gäng likasinnade människor.”

23-01-22 NE1 medaljörerna prisades på Bilsportgalan
Under lördagen hölls den traditionsenliga Bilsportgalan i Jönköping, där framgångarna från bilsportåret 2022 prisades under festliga former. För första gången var Nordic Endurance 1 representerade som promotor för RM i långlopp, och under eftermiddagen fick medaljörerna från Riksmästerskapet i långloppsracing 2022 motta sina medaljer från Svenska Bilsportförbundet.
– Vi har kämpat ganska länge, i 25 år, för att nå hit. Det har vart värt allt slit, säger Team86, riksmästare i Klass C från scenen på Elmia i Jönköping.

Resultat NE1 2022:
Klass A:
1 - Rocco racing
2 - Team GAPET
3 - Pico Racing Team

Klass B:
1 - Citius Motorsport #8
2 - Flying Fellows
3 - Citius Motorsport #80

Klass C:
1 - Team86
2 - Dkracing #44
3- Team Curbs Fillebaxter #16

Nordic Endurance 1 2023 avgörs med fem deltävlingar på fem olika banor, med start 6 maj på Ring Knutstorp och final 7 oktober på Mantorp Park. Anmälan och reglemente för årets säsong finns ute på: www.ne1.se

Kalender 2023:
5-6 maj: Ring Knutstorp
11 juni: Falkenbergs Motorbana
5 augusti: Scandinavian Raceway, Anderstorp
17 september: Kinnekull Ring
7 oktoer: Mantorp Park, RM-Final

22-01-19 Race Of Champions Snow & Ice är tillbaka!
Helgen den 28-29 januari kommer Race Of Champions för andra gången någonsin att köras på snö och is. Missa inte årets mest fartfulla helg – Race Of Champions är en av världens största motorsporttävlingar med toppförare från olika serier som Formel 1, NASCAR, IndyCar, Le Mans, World Rally och Rallycross. Stjärnorna samlas under två intensiva tävlingsdagar för att köra head-to-head i identiska bilar för att se vem som är ”Mästarnas mästare” på det frusna havet utanför Pite Havsbad.

Exklusivt erbjudande till alla medlemmar i Svenska Bilsportförbundet
Med rabattkoden ”SBF2023” får alla medlemmar 20% rabatt på biljetter till Race Of Champions 2023. Erbjudandet gäller vid köp online och koden är giltig till och med tävlingen 28 & 29 januari.

Biljetter finns att köpa på tickster.se: https://secure.tickster.com/sv/xngzdz6xh7yhmhb/selectproductgroup

Fakta om Race Of Champions
Tävlingen har tidigare hållits på några av världens största arenor – inklusive Beijings Bird’s Nest Olympic Stadium, Stade de France i Paris, Wembley Stadium, Londons Olympiastadion, Mexico Citys Foro Sol plus ett brett utbud av exotiska platser över hela världen från Bangkok till Miami till Riyadh till Barbados. Tidigare i år i Sverige var det första gången någonsin som tävlingen hölls på snö och is på Pite Havsbad och nu är världsförarna tillbaka!

Läs mer: pitehavsbad.se/race-of-champions-snow-ice

Konfirmerade förare till Race Of Champions 2023:
Sebastian Vettel, 4x F1-världsmästare
Mick Schumacher, 1x F2-mästare
Mika Häkkinen, 2x F1-världsmästare
Tom Kristensen, 9x Le Mans 24 timmars-vinnare
David Coulthard, 13x F1 Grand Prix-vinnare
Valtteri Bottas, 10x F1 Grand Prix-vinnare
Johan Kristoffersson, 5x FIA-världsmästare i Rallycross, 1x Extreme E-vinnare
Petter Solberg, 2x världsmästare i Rallycross, 1x världsmästare i Rally
Oliver Solberg, 1x FIA ERC1 Junior mästare, WRC
Jamie Chadwick, 3x W Series-vinnare
Felix Rosenqvist, 1x europamästare i F3, NTT IndyCar Series
Felipe Drugovich, 2022 F2-mästare
Thierry Neuville, 17x WRC Rally-vinnare
Travis Pastrana, Regerande mästare i Nitro Rallycross och extremsportlegend
Tanner Foust, 3x amerikansk mästare i Rallycross
23-01-18 Säsongen 2023 startar till helgen i Valencia med ny Porsche serie
Efter en premiärsäsong som på slutet gick från klarhet till klarhet tar nu WestCoast Racing och Robin Knutsson nästa steg. I helgen börjar förberedelser inför Porsche Carrera Cup Scandinavia 2023 med deltagande i premiärsäsongen av Porsche Sprint Challenge Southern Europe.

I den nya serien kommer flera av Europas toppteam från de nationella Porsche serierna drabba samman på tre av Sydeuropas största banor. 
Premiären går nu kommande helg i Valencia, Spanien. Andra tävlingen går på Portimao i Portugal 11-12 feb och finalen i Barcelona i Spanien 24-25 feb.

WestCoast Racings teamchef Dick Jönsson Wigroth ser fram emot den tidiga säsongsstarten:
- Vi bygger vidare på det vi startade med Robin Knutsson förra säsongen när vi deltog i finalen i Benelux mästerskapet på Hockenheim. Robin behöver tävlingserfarenhet och detta är ett ypperligt tillfälle att köra mer bil på banor som av annan karaktär än det vi kör på hemma.

Robin Knutsson ser fram emot att hålla igång under vintern och fortsätta köra på internationella banor:
- Jag är väldigt taggad att få dra igång säsongen tidigare än normalt. Efter ett bra sista race i Tyskland så är det viktigt att hålla momentet uppe. Ju längre paus desto längre tar det att komma igång igen. Att börja 2023 redan nu är absolut en fördel när ”riktiga” säsongen i Sverige drar igång.
- Min ambition är att bygga en framtida karriär utomlands. De här banorna och framför allt bantypen skiljer sig rätt mycket från svenska banor. De är snabbare, större och helt enkelt en annan utmaning.

Robins målsättning i vinterserien:
- Som förare vill jag såklart alltid vinna men den främsta målsättningen i vinterserien blir att lära sig så mycket som möjligt. Det är mycket körtid så jag har chansen här att jobba för att bli mer rutinerad i bilen. I och med detta kommer vi att vara bättre förberedda när Porsche Carrera Cup Scandinavia säsongen drar igång, avslutar Knutsson.

Mer om serien finns att läsa på www.sprintchallengesoutherneurope.com
23-01-12 Joel Eriksson ny test- och reservförare för Jaguar TCS Racing i Formel E
Joel Eriksson har skrivit på som test- och reservförare för Jaguar TCS Racing i ABB FIA Formula E World Championship (Formel E) – världsmästerskapet för elektrisk formelbilsracing – inför säsongen 2023.

Eriksson ansluter till det brittiska stallet samtidigt som Formel E fasar in den nya tekniska plattformen Gen3, med snabbare, lättare och mer kraftfulla bilar än någonsin förut.

Avtalet innebär en återkomst till Formel E-depån för 24-årige Eriksson, som körde åtta race för det amerikanska stallet Dragon Penske Autosport säsongen 2021. 

Eriksson kommer att dela på test- och reservförarrollen med fransmannen Tom Dillmann. Tillsammans ska duon understödja Jaguars ordinarie tävlingsförare Mitch Evans och Sam Bird under racehelgerna, samt driva utvecklingsarbetet av teamets helt nya tävlingsbil Jaguar I-TYPE 6 både på banan och i simulatorn.
 - Jag ser verkligen fram emot att jobba med Jaguar TCS Racing i den här rollen som test- och reservförare, säger Joel Eriksson. Jag har kört Jaguar I-TYPE 6 i simulatorn och det märks direkt hur stor skillnad det är mellan Gen2 och Gen3. Det är verkligen ett rejält steg framåt både teknologiskt och prestandamässigt. Teamet har gjort väldigt bra resultat de senaste två åren och jag hoppas att jag kan hjälpa Mitch, Sam och ingenjörerna till nya höjder den här säsongen. 
 
Jaguar TCS Racing slutade fyra i teammästerskapet i Formel E förra året, medan Evans blev tvåa i förar-VM.
  - Alla på Jaguar TCS Racing är glada att få välkomna Joel till teamet som en av våra test- och reservförare, säger James Barclay, teamchef Jaguar TCS Racing. Han har verkligen imponerat på oss så här långt med det jobb han gjort i simulatorn. Joel har dessutom flera stora framgångar på sitt CV och en stark juniorkarriär i ryggen, så det är fantastiskt att knyta honom till oss. Vi ser fram emot att jobba tätt tillsammans.
 
2023 års Formel E-säsong omfattar totalt 16 race fördelade över 11 tävlingshelger runt om i världen, med start nu på lördag (14 januari) i Mexico City. Kalendern innehåller bland annat fyra helt nya lopp i Hyderabad (Indien), Kapstaden (Sydafrika), São Paulo (Brasilien) och Portland (USA). 
 
Joel Eriksson kommer att närvara vid samtliga race inom ramarna för sitt nya uppdrag.