<< Till Racing
<< Tillbaka till Startsidan


Övrig pressinformation
RACING 2021


2021
                 21-06-17 Joel Eriksson på plats i Mexiko för VM-debut i Formel E
Joel Eriksson har anlänt till mexikanska Puebla där han under kommande helg gör efterlängtad debut i ABB FIA Formula E World Championship (Formel E), världsmästerskapet för elektrisk banracing.

22-årige Eriksson blir i och med helgens Formel E-inhopp den förste svensken någonsin att delta i en VM-klassad deltävling för elektrifierad motorsport.

Eriksson tävlar för det amerikanska teamet DRAGON / PENSKE AUTOSPORT, där han ersätter den ordinarie föraren Nico Müller under de två race som ska köras vid Pueblas E-Prix den här helgen. Teamets andra bil körs som vanligt av brasilianaren Sérgio Sette Câmara.
- Det här är en dröm som går i uppfyllelse, säger Joel Eriksson. Formel E har funnits på min önskelista i flera år och jag har jobbat för att komma precis hit där jag står just nu, på väg in i min första racehelg i det här mästerskapet. Att dessutom göra det under en säsong när serien fått officiell VM-status gör det bara ännu häftigare. Jag är otroligt glad att vara tillbaka i en tävlingssituation och jag ska göra mitt absolut bästa för att återgälda teamets förtroende.

Eriksson har förberett sig inför helgens debut genom omfattande simulationsarbete tillsammans med teamet, och äntrar scenen inför en deltävling då Formel E i stort också beträder okänd mark.

Mästerskapet har förvisso tävlat i Mexiko tidigare, men då alltid i Mexico City. 2021 är den första upplagan som körs i Puebla, närmare bestämt på Autodromo Miguel E. Abed vid foten av den mäktiga Popocatépetl-vulkanen.

Banan är belägen 2175 meter över havet.
- Banan är ny för alla, vilket väl är en liten hjälp för mig, men på det stora hela är jag naturligtvis medveten om att jag har en enorm uppgift framför mig, resonerar Joel Eriksson. Jag har knappt suttit i en racerbil på sex månader och jag hoppar in halvvägs in i ett mästerskap där alla de andra har rejält mycket mer erfarenhet. Jag är realistisk och är här för att se och lära - men självklart kommer jag inte lägga några fingrar emellan om vi skulle vara med och hugga om ett bra resultat.

De två loppen vid Pueblas E-Prix markerar race nummer åtta och nio av totalt 15 under den pågående Formel E-säsongen. DRAGON / PENSKE AUTOSPORT ligger för närvarande på 11:e plats i teammästerskapet.

Helgens tävlingar sträcker sig över lördag och söndag, med fri träning, kval och race båda dagarna. Båda racen är 45 minuter plus ett varv och kräver en kombination av rå snabbhet och energieffektiv körning; ett adelsmärke inom Formel E.

Formel E sänds LIVE på Eurosport och Eurosport Player.

Läs mer om förutsättningarna inför Pueblas E-Prix här: https://www.fiaformulae.com/en/news/2021/june/cbmm-niobium-puebla-e-prix-preview

TIDSSCHEMA
ABB FIA Formula E World Championship
CBMM Niobium Puebla E-Prix (MEX)
Alla angivelser avser svensk tid
Lördag 19 juni
Fri träning 1: 15.00-15.45
Fri träning 2: 17.15-17.45
Kval 1: 19.00-20.00
Race 1 (45 min + 1 varv): 23.00

Söndag 20 juni
Fri träning 3: 16.15-17.00
Kval 2: 19.00-20.00
Race 2 (45 min + 1 varv): 23.00
21-06-17 Sundahl vill förlänga sin supersvit när Porsche Carrera Cup Scandinavia gästar Anderstorp
De fyra senaste säsongerna har Lukas Sundahl vunnit sex av nio race på Scandinavian Raceway. I övriga tre har han varit tvåa. Ska den regerande mästaren förlänga den makalösa sviten när Porsche Carrera Cup Scandinavia är tillbaka i Anderstorp 18-19 juni? Och ska mästerskapstvåan Hugo Andersson upprepa sin insats från i fjol då han däckade konkurrenterna och faktiskt snuvade Sundahl på en av segerpokalerna?

Lukas Sundahl svarade för en hundraprocentig insats i premiären på Ring Knutstorp för sex veckor sedan. Dubbla heatsegrar och maximala bonuspoäng för såväl pole position som snabbaste varv. En mästerlig säsongsstart minst sagt.

Nu väntar Scandinavian Raceway, mästarens hemmabana. Men även om Lukas kommer från Växjö är inte den tidigare Formel 1-banan i Anderstorp hans favorit i kalendern. Men det har inget med resultat att göra, för det finns ingen annan bana Lukas har haft lika stora framgångar på. Sedan 2017 är hans placeringsrad i Anderstorp 1-2-1-2-1-1-1-2-1!

Sex segrar och tre andraplatser! En helt osannolikt facit.
– Ja, det är rätt okey, men jag vet egentligen inte varför det gått så bra just där.

Ärligt talat tycker jag att banan i Anderstorp är rätt tråkig, men det stämmer att det är den vi lyckats bäst på de senaste säsongerna, säger Lukas och tillägger:
– Och jag har självklart för avsikt att förlänga den sviten kommande helg. Det är i alla fall planen.

Däckade konkurrenterna
Hugo Andersson svarade också för en stark premiärinsats i Skåne. Dubbla tredjeplatser gav 34 poäng och en andraplats i tabellen. Till Anderstorp återvänder Hugo mer än gärna. Det var nämligen på Scandinavian Raceway han under fjolåret nådde sin hittills största framgång i Porsche Carrera Cup Scandinavia. I ett minnesvärt race däckade bokstavligt talat 19-åringen från Täby konkurrenterna. När alla andra rullade ut till det andra av de tre racen på regndäck chansade Hugo med slicks. Ett genidrag skulle det visa sig. Efter en lite halkig inledning började hans däckval betala sig i takt med att banan torkade upp. Hugo avancerade från tionde till andra plats och kunde i racets slutskede dessutom ta sig om ledande Lukas Sundahl och ta sin första seger i mästerskapet.

Hugo Andersson är därmed en av bara tre förare som lyckats besegra Sundahl på Scandinavian Raceway de fyra senaste säsongerna. Övriga två är Oscar Palm och IndyCar-stjärnan Felix Rosenqvist.
– Målsättningen inför årets deltävling är definitivt podium och jag ska självklart försöka klämma in åtminstone en seger, säger Hugo inför återkomsten till Småland.

Kommer ge allt
Men att besegra Lukas Sundahl är uppenbarligen inte lätt. Speciellt inte i Anderstorp.
– Lukas är svår att rå på och det är många som ställer sig frågan hur man ska göra för att slå honom. Helst ska man kvala bättre än vad han gör. Lyckas man inte med det måste man ta sig om honom så fort som möjligt i racet, vara rak på sak och försöka sätta honom ur spel. I ledning är han fruktansvärt jämn och gör inga misstag, säger Hugo.

Uppgiften att besegra Lukas Sundahl är svår, men inte omöjlig. Det är i alla fall Hugo Anderssons övertygelse.
– Det ska gå. Kan han köra så fort borde vi andra också kunna det. Jag kommer verkligen att ge allt och fokusera så mycket som möjligt för att upprepa segern från i fjol. Mitt mål är aldrig att vara best of the rest, jag vill vara bäst och mäter mig därför mot Lukas, inte den som är tvåa, säger han.

Sugna på revansch
I tabellen skuggas Hugo Anderson av Emil Persson, som i sin tur har Edvin Hellsten närmast efter sig. Båda svarade för bra prestationer på Ring Knutstorp, även om Hellsten självklart hade hoppats på ett något bättre resultat med tanke på hans starka finalprestation på samma bana i fjol höst.

Hampus Ericsson är tabellfemma, en placering han trillade ner till sedan han som tvåa i det andra racet fått ett tidsstraff i samband med målgång och därmed slutade som besviken sexa i stället.

Besviken efter premiären var även fjolårstvåan Pontus Fredricsson, som efter en fin andraplats i det första heatet tvingades bryta det andra. Med sina 20 poäng är Fredricsson redan 34 poäng efter Lukas Sundahl.

Räkna med att både Ericsson och Fredricsson kommer rejält revanschsugna till Anderstorp.

Tidigare mästare tillbaka
Christoffer Bergström och Thomas Karlsson lyckades bäst i Masters Cup (klassen för amatörförare över 40 år) på Ring Knutstorp. Var sin seger och andraplats innebär att de delar ledningen i tabellen inför deltävlingen i Anderstorp.

Men i Småland ökar konkurrensen i klassen då veteranen Lars-Bertil Rantzow, 61 år, gör comeback efter att ha stått över fjolårssäsongen. Skåningen, som debuterade i Porsche Carrera Cup Scandinavia redan 2006, är tvåfaldig Masters Cup-mästare (2017 och 2019) och den förare som har flest racestarter, 153 stycken, i mästerskapet.

Comeback gör även norrmannen Roger Hermansen, som med sin nya Porsche 911 GT3 Cup (991 II) äntligen är tillbaka i mästerskapet igen. På grund av Corona tvingades han helt avstå fjolårssäsongen och säsongen 2019 avbröt han efter en krasch i Karlskoga.

Övriga förare i klassen är prins Carl Philip och Krister Andero. Den sistnämnde gjorde sitt livs tävling i Anderstorp förra året. Förutom att han tog sig vidare till den andra kvalomgången, Q2, klassvann han det första racet efter att ha tagit målflagg som fyra totalt!

Magnussen efter Ekblom
På Ring Knutstorp körde Fredrik Ekblom Porsche Sveriges gästbil i mästerskapet. På Scandinavian Raceway kliver en annan förare med stora, internationella meriter in i bilen med startnummer 911, dansken Jan Magnussen.

Den tidigare Formel 1-föraren gör sitt andra inhopp i mästerskapet. I fjol körde han deltävlingen på Drivecenter Arena i Fällfors.
– Mitt premiärinhopp i Porsche Carrera Cup Scandinavia gav tydlig mersmak. Jag var särskilt imponerad av organisationen och den sportsliga nivån så jag ser fram emot att delta igen. Att få komma tillbaka till serien på den klassiska Formel 1-banan i Anderstorp är såklart en extra krydda och det kommer att bli en riktigt spännande utmaning, säger Magnussen och tillägger:
– Jag ser fram emot att få en ny chans i Porsche Carrera Cup Scandinavia, samt förhoppningsvis att kunna kämpa för ett toppresultat!

Kan någon hota Annervi?
I nya Porsche Sprint Challenge Scandinavia vann titelfavoriten Marcus Annervi båda premiärracen i sin Porsche 718 Cayman GT4. Annervi var tämligen överlägsen, men i Anderstorp bjuds konkurrenterna, som återigen blir 20 till antalet, en ny chans att utmana 25-åringen från Halmstad.

På Ring Knutstorp var det Fredrik Danner som med dubbla andraplatser lyckades bäst bakom Annervi. Pallen blev det även för hans teamkollega i Eken Motorsport, Per ”Ploppen” Andersson, och Gustav Bard.

Bakom Annervi och Danner är det grymt jämnt i tabellen med fyra förare (Andersson, Bard, Kenneth Ahnelöv och Markus Lönnroth) inom en enda poäng.

Alla race live i Viaplay
Deltävlingen i Anderstorp är den första för säsongen som omfattar tre race, ett på fredag och två på lördag. Samtliga livesänds i Viaplay där också lördagens andra heat i Porsche Sprint Challenge visas.

Tävlingarna från Scandinavian Raceway kommenteras av Robin Nilsson, som den här gången kommer att ha ovan nämnde Fredrik Ekblom som expert vid sin sida.

Sändningstiderna i sin helhet:
Fredag 18 juni.
Kl 17.00: Race 1 Porsche Carrera Cup.

Lördag 19 juni.
Kl 11.00: Race 2 Porsche Carrera Cup.
Kl 14.00: Race 2 Porsche Sprint Challenge.
Kl 14.30: Race 3 Porsche Carrera Cup.

Tidsschema Scandinavian Raceway 18-19 juni.
Fredag 18 juni.
Kl 09.00: Test 1 Porsche Sprint Challenge
Kl 09.30: Test 1 Porsche Carrera Cup
Kl 11.45: Test 2 Porsche Sprint Challenge
Kl 12.15: Test 2 Porsche Carrera Cup
Kl 14.00: Kval Porsche Sprint Challenge
Kl 14.30: Kval (Q1, Q2) Porsche Carrera Cup
Kl 17.15: Race 1 Porsche Carrera Cup

Lördag 19 juni
Kl 10.30: Race 1 Porsche Sprint Challenge
Kl 11.15: Race 2 Porsche Carrera Cup
Kl 14.00: Race 2 Porsche Sprint Challenge
Kl 14.50: Race 3 Porsche Carrera Cup

Mästerskapsställning Porsche Carrera Cup Scandinavia.
1) Lukas Sundahl, Växjö, Sundahl-Pampas Racing, 54 poäng
2) Hugo Andersson, Täby, Steber Racing, 34
3) Emil Persson, Degerfors, Fragus Motorsport, 32
4) Edvin Hellsten, Hovås, Nova Racing, 28
5) Hampus Ericsson, Kumla, Fragus Motorsport, 22
6) Pontus Fredricsson, Skogås, Fragus Motorsport, 20
7) Anton Marklund, Boliden, Mtech Competition, 19
8) Patrick Rundquist, Uppsala, Steber Racing, 16
9) Thomas Karlsson, Falkenberg, Mtech Competition (M), 14
10) Christoffer Bergström, Stockholm, Sundahl-Pampas Racing (M), 14
11) Hampus Hedin, Västra Frölunda, Fragus Motorsport, 10
12) Krister Andero, Falköping, Prido Racing (M), 9
13) Carl Philip Bernadotte, Stockholm, Porsche Experienxe Racing (M), 5
(M)= Masters Cup

Masters Cup.
1) Thomas Karlsson, 45 poäng
2) Christoffer Bergström, 45
3) Krister Andero, 31
4) Carl Philip Bernadotte, 17

Teammästerskapet.
1) Sundahl-Pampas Racing, 95 poäng
2) Fragus Motorsport, 64
3) Mtech Competition, 64
4) Steber Racing, 50
5) Prido Racing, 31
6) Nova Racing, 28
7) Porsche Experience Racing, 17

Topp 10 Porsche Sprint Challenge Scandinavia
1) Marcus Annervi, Race Team Gelleråsen – by AFR, 54 poäng
2) Fredrik Danner, Eken Motorsport, 40
3) Per Andersson, Eken Motorsport, 27
4) Gustav Bard, Race Team Gelleråsen – by AFR, 26
5) Kenneth Ahnelöv, Race Team Gelleråsen – by AFR, 26
6) Markus Lönnroth, Race Team Gelleråsen – by AFR, 26
7) Janne Gustavsson, Stenhaga Motorsport, 19
8) Ludwig Ellhage, Stenhaga Motorsport, 12
9) Thomas Tedenström, Eken Motorsport, 12
10) Gustav Bergström, Mtech Competition, 12
21-06-15 Felix Rosenqvist missar REV Group Grand Prix
Felix Rosenqvist kommer inte att kunna delta i helgens INDYCAR-tävling på Road America, REV Group Grand Prix. Rosenqvist har, efter ytterligare undersökningar i sviterna efter lördagens krasch i Detroit, inte fått klartecken att starta av INDYCARs medicinska team.

Rosenqvist ersätts i helgens race av danske Kevin Magnussen.

Rosenqvist, som tog sin första INDYCAR-seger just på Road America förra året, fortsätter nu sin rehabilitering och mer information följer framgent.
21-06-15 Snabba ryck för Linus Lundqvist när ledartröjan ska försvaras
Nye mästerskapsledaren Linus Lundqvist står inför en snabb omställning när Indy Lights Presented by Cooper Tires återvänder till rampljuset igen i helgen, bara några dagar efter att motorerna tystnade över Detroit.

Utmaningen som nu väntar är en radikalt annan än den som senast stod i fokus. Den gropiga, tighta, och intensiva stadsbanan på Belle Isle ger plats för vidsträckta, öppna ytor när fältet slår läger på vackra Road America i Elkhart Lake, Wisconsin - den längsta banan på kalendern med sina 6.5 kilometer.
- Det är tvära kast just nu och det gäller att analysera förra helgen och sedan snabbt ställa om och fokusera på den här, säger Linus Lundqvist. Road America är en helt annan typ av bana än Detroit, så det är en ny spelplan igen i helgen. Jag har bara testat där en gång, men det är en väldigt snabb bana som bestraffar misstag hårt och belönar dig rejält när du gör rätt. Det är ett långt varv så det gäller att man sätter ihop det, särskilt i kvalet.

Lundqvist går in i helgens tävlingar som ledare av mästerskapet efter dubbla pallplatser senast i Detroit, men den 22-årige stockholmaren jagas hårt av amerikanerna David Malukas och Kyle Kirkwood - som bara är en respektive fyra poäng efter sin svenske rival.
- Det är jämnt i toppen och jag förväntar mig att det fortsätter på samma sätt, fortsätter Lundqvist. Vi har haft en bra bil överallt den här säsongen, men kanske framför allt på den här typen av traditionella banor, så jag känner mig trygg i var vi står. Jag ser ingen anledning till att vi inte ska kunna vara med där uppe nu också. Jag är redo!

Efter helgens tävlingar på Road America kommer precis halva Indy Lights-säsongen ha avverkats. Redan i morgon torsdag tar bilarna banan i besittning för två timmars tester, innan tävlingshelgen officiellt inleds med träning och kval på fredag.

På lördag körs det andra tidskvalet, samt Race 1, och på söndag avslutas begivenheterna med Race 2.

Träning, kval och race streamas LIVE direkt på Linus Lundqvists hemsida, www.linuslundqvistracing.se.

TIDSSCHEMA (SVENSK TID)
Indy Lights Presented by Cooper Tires
Rd. 5 | Road America (USA)

Torsdag 17 juni
Test 1: 19.00-20.00
Test 2: 23.20-00.20

Fredag 18 juni
Träning: 17.30-18.15
Kval 1: 21.30-22.00

Lördag 19 juni
Kval 2: 16.20-16.50
Race 1: 22.05

Söndag 20 juni
Race 2: 15.50

STARTLISTA
Se startlista här: https://www.indylights.com/teams-drivers

MÄSTERSKASPTABELL
Se aktuell poängställning här: https://www.linuslundqvistracing.se/2021-2/#standings

LIVESTREAMING & TIMING
www.linuslundqvistracing.se
www.indylights.com/results/live-timing https://www.indylights.com/results/live-timing
21-06-15 Dansk racingstjärna tillbaka i Porsche Carrera Cup Scandinavia
Den tidigare F1-föraren, ALMS- och IMSA-mästaren samt flerfaldige klassvinnaren på Le Mans – Jan Magnussen – är gästförare på Anderstorp 18–19 juni. Värmer upp inför årets Le Mans med inhopp i Skandinaviens ledande racingmästerskap.

Säsongspremiären av Porsche Carrera Cup Scandinavia på Ring Knutstorp bjöd på intensiv racing och briljant körning av den regerande och trefaldige mästaren Lukas Sundahl. Växjö-föraren tog kommandot i mästerskapet med dubbla pole position, dubbla snabbaste varv och dubbla segrar.

När den andra omgången körs på Anderstorp 18–19 juni hårdnar motståndet då den danske racingstjärnan Jan Magnussen gör sitt andra inhopp i serien via Porsche Sveriges gästförarprogram. Roskilde-föraren genomförde ett framgångsrikt gästspel på Drivecenter Arena förra sommaren och är nu åter redo att utmana startfältet i Skandinaviens ledande racingmästerskap.
– Mitt premiärinhopp i Porsche Carrera Cup Scandinavia ifjol gav tydlig mersmak. Jag var särskilt imponerad av organisationen och den sportsliga nivån så jag ser fram emot att delta igen, säger Jan Magnussen. Att få komma tillbaka till serien på den klassiska Formel 1-banan i Anderstorp är såklart en extra krydda och det kommer att bli en riktigt spännande utmaning.

Jan Magnussen är just nu även högaktuell inför satsningen på Le Mans 24-timmars tillsammans med sonen, den tidigare F1-föraren, Kevin Magnussen. Tävlingen i Porsche Carrera Cup Scandinavia blir därmed en viktig del av uppladdningen inför den 89:e upplagan av världens största endurance-tävling senare i sommar.
– Säsongen 2021 tävlar jag i LMP2-klassen i FIA World Endurance Championship och kör också 24-timmarsloppet i Le Mans med min son, Kevin, i augusti, fortsätter Magnussen. Jag kommer till Anderstorp direkt från 8-timmars i Portimào och efteråt reser jag till Spanien för att testa med Le Mans-programmet. Jag är glad att allt passar ihop och ser fram emot att få en ny chans i Porsche Carrera Cup Scandinavia, samt förhoppningsvis att kunna kämpa för ett toppresultat!

Magnussen har en imponerande racingkarriär bakom sig. Förutom fyra säsonger i Formel 1 med McLaren och Stewart Grand Prix har han tre VM-titlar i karting, en legendarisk mästerskapsseger i brittiska Formel 3 med hela 14 racesegrar på en säsong, fem klassegrar i 12-timmars på Sebring, fyra klassegrar i Le Mans 24-timmars och en klasseger i Daytona 24-timmars. Lägg till dubbla mästerskapssegrar i American Le Mans Series och IMSA SportsCar Championship.
– Jan Magnussen är en FIA Platinum Driver och en av de mest erfarna i världen inom GT-racing. Han är varmt välkommen tillbaka till mästerskapet, säger Raine Wermelin, Direktör, Porsche Sverige. Att vi får ha en tidigare Formel 1-förare i vår gästbil på Grand Prix-banan i Anderstorp ger extra gåshud åt många racingentusiaster, mig inkluderat.

Porsche Carrera Cup Scandinavia genomförs tills vidare som publikfria event p.g.a. pandemin. Samtliga deltävlingar sänds live på streamingtjänsten Viaplay. Nyheter och information publiceras löpande på www.carreracup.se och i mästerskapets sociala kanaler.
21-06-14 Uttalande från Felix Rosenqvist
Felix Rosenqvist har skrivits ut från DMC Detroit Receiving Hospital efter den våldsamma kraschen i lördagens Race 1 vid INDYCAR-tävlingen Chevrolet Detroit Grand Prix.

Efter helgens avslutande Race 2 på söndagen, där Arrow McLaren SP-kollegan Pato O'Ward tog hem segern, vill Felix Rosenqvist dela följande uttalande:


"Vilken otrolig körning av Pato idag. Han var fantastisk i omstarterna och det var häftigt att se honom slå sig fram genom fältet. Jag vill förstås helst slippa att se racen på TV, men det är speciellt att se din teamkamrat vinna och sedan tillägna racet till dig.

Det här är den värsta kraschen jag varit med om i min karriär, och jag är otroligt tacksam att jag inte ådragit mig några allvarliga skador. Jag mår bra men har väldigt ont, så det hade inte varit realistiskt att köra idag. Vi hade ett riktigt, riktigt starkt race innan olyckan, vilket gör det ännu svårare att ta, men Oliver (Askew, ersättningsförare) gjorde ett bra jobb i bilen idag. Mitt fokus ligger nu på att vila och återhämta mig fullt ut.

Sist, men absolut inte minst, vill jag verkligen tacka för det omhändertagande jag fått och den omtanke alla har visat. Till räddningsteamet på plats vid olyckan, till sjukhuset här i Detroit, till hela gänget i Arrow McLaren SP och till alla mina fans – tack."

Vidare uppdateringar beträffande Felix Rosenqvists rehabilitering och status inför nästa INDYCAR-lopp, REV Group Grand Prix på Road America den 18-20 juni, följer i ett senare läge.
21- 06- 13 Linus Lundqvist till totalledning efter palldubbel i Detroit
Linus Lundqvist körde hem dubbla pallplatser på gatorna i Detroit vid helgens tävlingar för Indy Lights Presented by Cooper Tires och övertar därmed ledningen i mästerskapstabellen.

Lundqvist var i fortsatt god form när Indy Lights-säsongen återupptogs efter ett månadslångt uppehåll, och backade upp sina två tidigare segrar med nya framgångar på den studsiga och tekniska stadsbanan på Belle Isle-banan i Detroit.

Lundqvist inledde med en andraplats i det första racet för helgen på lördagen, där han pressade den fyrfaldige amerikanska formelbilsmästaren Kyle Kirkwood hårt och till slut tog målflagg bara en halvsekund från segern. Lundqvist noterades också för loppets snabbaste varv.

Inför det avslutande racet på söndagen hade Lundqvist slagit till med pole position - hans första någonsin på en stadsbana, och den tredje så här långt under debutsäsongen i Indy Lights. 22-åringen tog också starten, men tvingades se sig passerad av Kirkwood på det andra varvet och skuggade sedan på nytt amerikanen över mållinjen på sin väg mot ännu en andraplats.

I och med helgens resultat övertar Lundqvist nu - med minsta möjliga marginal - ledartröjan i Indy Lights-tabellen. Tyresö-sonen återfinns en enstaka poäng före närmaste konkurrenten och teamkamraten i Global Racing Group with HMD Motorsports, David Malukas (USA), med Kirkwood som trea bara ytterligare tre poäng efter.
- Det har varit en riktigt bra helg, och jag är självklart väldigt glad över två andraplatser och en rejäl poängskörd, säger Linus Lundqvist. Samtidigt vill jag alltid vinna, och särskilt när jag startar från pole position, så det svider lite att vi inte lyckades ta hem åtminstone ett av racen. Teamet har gjort ett kanonjobb, som alltid, och det är en trevlig bonus att åka härifrån med ledning i mästerskapet - även om det fortfarande är långt kvar.

Indy Lights är tillbaka på banan igen om bara några dagar, när säsongen når sin mittpunkt på Road America i Wisconsin nästa helg (17-20 juni).

RESULTAT
Indy Lights Presented by Cooper Tires
Rd. 4 | Detroit (USA)
Race 1
1: Kyle Kirkwood (USA), 25 varv
2: Linus Lundqvist (SWE), +0.517s
3: Toby Sowery (GBR), +6.235s
4: Alex Peroni (AUS), +7.457s
5: David Malukas (USA), +12.073s

Se fullständigt resultat: https://mcusercontent.com/73c511cfcad65d2a124d92dea/images/1571f0e6-6417-3c1d-54e9-aef6cf919c5b.png

Race 2
1: Kyle Kirkwood (USA), 30 varv
2: Linus Lundqvist (SWE), +1.054s
3: David Malukas (USA), +1.470s
4: Toby Sowery (GBR), +1.995s
5: Devlin DeFrancesco (CAN), +3.080s
Se fullständigt resultat: https://mcusercontent.com/73c511cfcad65d2a124d92dea/images/a52592a3-001d-1195-ef7e-66129e5fec56.png

MÄSTERSKAPSTABELL
Indy Lights Presented by Cooper Tires
Topp 5 | Efter 8/20 race
1: Linus Lundqvist (SWE), 191 p.
2: David Malukas (USA), 190 p.
3: Kyle Kirkwood (USA), 187 p.
4: Toby Sowery (GBR), 146 p.
5: Devlin DeFrancesco (CAN), 130 p.
Se fullständig tabell: https://www.indylights.com/results/standings
21-06-13 Uppdatering om Felix Rosenqvist efter gårdagens olycka i Chevrolet Detroit Grand Prix
Felix Rosenqvist har under natten vårdats på DMC Detroit Receiving Hospital för vidare observation efter gårdagens våldsamma krasch i Chevrolet Detroit Grand Prix, säsongens sjunde race i NTT INDYCAR SERIES.

Rosenqvist har inte ådragit sig några livshotande eller allvarligare skador, var hela tiden vid medvetande i samband med kraschen, och är under omständigheterna vid gott mod.

Rosenqvist kommer emellertid inte att kunna starta söndagens Race 2 vid Chevrolet Detroit Grand Prix, där han istället ersätts av Oliver Askew i Vuse Arrow McLaren SP:s bil nummer #7.

Vidare uppdateringar beträffande Felix Rosenqvists rehabilitering och status inför nästa INDYCAR-lopp, REV Group Grand Prix på Road America den 18-20 juni, följer i ett senare läge.
21-06-10 Felix Rosenqvist redo att studsa tillbaka på Detroits gropiga gator
Med Indy 500 lagt till handlingarna är det dags att ställa siktet mot nästa fas av INDYCAR-säsongen för Felix Rosenqvist. I helgen väntar en viktig dubbel på gatorna i Detroit, där Arrow McLaren SP-svensken nu hoppas kunna ta ett omtag och lämna den senaste tidens motgångar bakom sig.

Rosenqvist kommer till stadsbanan i Detroit, ökänd för sin ojämna och gropiga beläggning, med gott mod - trots en skral resultatskörd så här långt under 2021.

Indy 500 var ett fartmässigt steg i rätt riktning, och när INDYCAR senast gästade Detroit 2019 (förra årets evenemang ställdes in på grund av COVID-19) slutade Rosenqvist fyra i ett av de två race som traditionsenligt utgör "The Dual in Detroit".

Med flertalet tunga segrar på just stadsbanor - däribland dubbla triumfer i den kinesiska Formel 3-klassikern Macau Grand Prix - är Rosenqvist nu tillbaka i ett element där han historiskt har trivts väl.
– Detroit är väl ungefär så långt man kan komma från Indy 500, och det är precis det som gör INDYCAR så kul, säger Felix Rosenqvist. Variationen i det här mästerskapet är verkligen fantastisk. Nu har vi något helt annat att se fram emot, och även om vi har haft en väldigt tung inledning på säsongen är det bara positiva tankar i teamet just nu. Vi jobbar på och vet att det kommer vända förr eller senare - jag hoppas att Detroit kan vara platsen där det sker.

Banan i Detroit mäter 3.7 km och består av en mix av snabba svängar och stadsbanetypiska 90-graderskurvor. Bästa omkörningstillfällena finns vid Kurva 3 och Kurva 7 i slutet av banans två längsta raksträckor.

Helgens INDYCAR-dubbel inleds med fri träning sent på fredag kväll, svensk tid. På lördag avgörs det första kvalet och racet, innan samma procedur upprepas på söndag för kval och race nummer två.

Båda loppen är 70 varv långa och värda lika många poäng i mästerskapet.

TIDSSCHEMA NTT INDYCAR SERIES | Rd. 7&8
Chevrolet Detroit Grand Prix
The Raceway at Belle Isle (USA)

Alla angivelser avser svensk tid
Fredag 11 juni
Fri träning: 23.00-00.15

Lördag 12 juni
Kval 1: 17.00-17.40
Race 1 (70 varv): 20.00

Söndag 13 juni
Kval 2: 15.15-15.55
Race 2 (70 varv): 18.40

TV (LIVE): V Sport Motor och Viaplay
TIMING: INDYCAR App / racecontrol.indycar.com
STARTLISTA: Ladda ner här: https://www.felixracing.se/wp-content/uploads/2021/06/indycar-entrylist-detroit-r1.pdf
BANAN: Layout och historik: https://www.indycar.com/Schedule/2021/IndyCar-Series/Belle-Isle-Race1

MÄSTERSKAPSSTÄLLNING
NTT INDYCAR SERIES | Efter 6/16 race
1: Alex Palou (ESP), Ganassi, 248 p.
2: Scott Dixon (NZL), Ganassi, 212 p.
3: Pato O'Ward (MEX), AMSP, 211 p.
4: Simon Pagenaud (FRA), Penske, 201 p.
5: Rinus VeeKay (NED), ECR, 191 p.

20: Felix Rosenqvist (SWE), AMSP, 82 p.

Se fullständig tabell https://www.indycar.com/Drivers
21-06-09 Dubbelseger för Hampus Rydman – igen…
Hampus Rydman fortsätter att dominera Ginetta GT5 Challenge. På Kinnekulle Ring segrade han på nytt, med Jesper Ramsberg som stark tvåa båda gångerna. Peter Wiborg utmanade om andraplatsen men i jakten på Jesper hamnade han utanför banan och tvingades senare bryta. I det andra loppet körde han i mål som trea men en bestraffning för felaktig start flyttade ner honom rejält i resultatlistan.

Douglas Dahlström var trea i förmiddagens tävling och tog därmed sin första pallplacering. Andreas Lundin följde tätt därefter med G40-debutanten och förre G20-vinnaren Joakim Strid som femma. Niklas Kristiansson var sexa, trots 10 sekunders tidstillägg, och klart bäst i Seniorklassen med Johan Thunholm närmast.

Det andra loppet blev smått kaotiskt när Roger Joleby körde ihop med Thunholm redan i första kurvan, varvid SC kallades ut. Innan dess hade Jesper Ramsberg tagit ledningen före Rydman men vid omstarten återställdes ordningen. Efter Wiborgs tidstillägg övertog Alexzander Kristiansson tredjeplatsen med Kevin Blomberg fyra och Andreas Lundin som femma. Niklas Kristiansson var åter överlägsen bland Seniorerna och den här gången följdes han närmast av Karl-Arne Källström. Fina körningar gjorde också Mikael Benjaminsson med en åttonde och en nionde plats totalt.

En av helgens förlorare var Anders Hedensjö som körde av i båda loppen, efter att ha varit närmast Kristiansson i Ginetta Senior. Sammanstötningen på första varvet i det avslutande racet fick ett efterspel där Joleby ansågs vållande och uteslöts från resultatlistan.

En månads uppehåll väntar innan det är dags för klassiska Västkustloppet i Falkenberg, den första svenska tävlingen på nästan två år där man planerar att kunna ta emot publik!

För mer information besök gärna vår hemsida: https://www.ginettasweden.se/
Alla resultatlistor hittar ni på: www.svenskracing.se
21-06-09 Solig Sportvagnspremiär på Kinnekulle Ring
Sportvagnsmästerskapet körde årets första tävling på Kinnekulle Ring tillsammans med SSK-Serien och Ginetta GT5 Challenge. Tävlingen kördes utan publik i ett strålande soligt väder.

Roadsport C, som består av Mazda MX-5 Cup, hade ett rekordstort startfält med 33 bilar, vilket var mer än vad banlicensen tillåter. De fick därför dela upp sitt heat. Uppdelningen bestämdes av kvalet där de 15 bästa körde i Grupp 1. Det blev en spännande kamp mellan David Malmberg och Petter Sångberg där Malmberg lyckades vinna med endast 0.2 sekunder före Sångberg. Det var Malmbergs första vinst i klassen någonsin. Ulf Andersson kom trea. I den andra gruppen vann Lennart Krüger före Andreas Eckemark och Per Fosselius. Som tack fick dessa tre förare köra sitt andra race ihop med Grupp 1. Det blev en ny härlig kamp mellan Malmberg & Sångberg där Malmberg återigen avgick med segern före Sångberg med Lars Olsson som trea. Tomas Henriksson vann den andra B-finalen före Daniel Nyman och Lars Hultman.

Verktygsboden Modsport I bjöd också på ett stort startfält och spännande race. Bo Johansson tog pole med sin nya Chevron GR8 före Jonas Jansson och Bengt Johansson. Det blev dock inte något mera kört för Johansson eftersom det tog eld i karossen efter en grenrörsläcka. Jonas Jansson vann det första racet 0.6 sekunder före Jan Brunstedt och John Erik Öberb. Det andra racet blev lite med utspritt och det var dessutom två förare som tilldömdes tjuvstart. Brunstedt vann till sist före Bo Johansson och Peter Eriksson. I Verktygsboden Modsport II vann Björn Axelsson före Toni Berggren och Kent Johansson. Det blev samma trio på pallen även i andra racet.

Dag Löfqvist vann Roadsport A före Henric Månsson och Björn Nyman. Andreas Ekvall vann Verktygsboden III före Jonas Jonsson och Håkan Månsson. I andra racet vann Månsson Roadsport A före Löfqvist och Gunnar Östlund. Gustav Larsson vann Verktygsboden Modsport III före Andreas Ekvall och Håkan Månsson. Jonas Jonsson vann Roadsport B före Jonas Gräf i båda racen.

I heatet för RS & Clubman fick vi se de nya bilarna från Wolf. Erik Stillman vann båda racen i RS före Simon Hultén, som körde var sin Wolf Thunder. Monika Arvidsson tog tredjeplatsen i första racet men körde tyvärr inte andra racet. I Clubman vann Magnus Andersson före Robert Persson och Robin Wachmann i båda racen.

Nästa tävling är Svenskt Sportvagnsmeeting på Ring Knutstorp som körs första helgen i juli.

För mer information besök gärna vår hemsida: http://www.spvm.se/
Alla resultatlistor hittar ni på: www.svenskracing.se
21-06-09 "Motor City" nästa stopp för Linus Lundqvist
Efter en månad på sidolinjen är Indy Lights tillbaka i ropet igen till helgen - och den här gången är det gatorna i Detroit som står för underhållningen för Linus Lundqvist och hans konkurrenter.

Säsongens fjärde deltävling tar mästerskapet passande nog till "Motor City", där den lika vackra som svårbemästrade Belle Isle-banan står redo att ställa morgondagens INDYCAR-stjärnor på allvarliga prov.

Känd för sin ojämna beläggning, med skiftande asfaltskaraktär och förrädiska gropar, är Detroit en unik utmaning på kalendern - en stadsbana som inte nödvändigtvis har speciellt mycket gemensamt med St. Petersburg, där det första gatloppet för säsongen avgjordes tidigare i år.

Linus Lundqvist körde den gången till sig en pallplats i vad som då markerade hans första stadsbanevisit på amerikansk mark, och har utöver det vunnit två gånger under de inledande tre racehelgerna på sin väg mot andra plats i Indy Lights-tabellen.

Lundqvist är för närvarande 11 poäng bakom Global Racing Group with HMD Motorsports-kollegan David Malukas (USA) i sammandragets topp.
- Detroit blir en spännande tävling, helt klart, säger Linus Lundqvist. Jag har sett mycket fram emot den här helgen. För det första är det en stadsbana, vilket jag alltid tycker är kul, och för det andra verkar den vara väldigt speciell med många rejäla ojämnheter och gropar. Jag tror att det kommer bli ganska annorlunda jämfört med St. Petersburg, så det gäller att gå in i den här helgen med ett öppet sinne och inte försöka dra för stora växlar av vad jag lärde mig där.

Belle Isle, belägen på den ö i Detroitfloden som givit banan dess namn, är i år tillbaka på Indy Lights-kalendern för första gången sedan 2012.

Det innebär att helgens evenemang markerar ny mark för hela fältet, med total avsaknad av relevant data att falla tillbaka på för teamen och förarna.
- Det är egentligen en helt ny tävling för alla, säger Linus Lundqvist. Det ser jag som positivt för mig. På de flesta andra banorna har jag en liten startsträcka jämfört med de andra eftersom de oftast varit där förut - så var det till exempel i St. Pete - men här har jag inte den nackdelen. Samtidigt förändrar det egentligen ingenting vad gäller min egen prestation; jag ska gå ut och göra mitt bästa, som alltid, så får vi helt enkelt se hur långt det räcker.

Indy Lights-tävlingarna i Detroit inleds med 40 minuters fri träning på fredag eftermiddag svensk tid. Senare på kvällen körs det första av helgens två kval, följt av det andra på lördag eftermiddag.

De två racen körs på lördag respektive söndag.

Kval och race streamas LIVE direkt på Linus Lundqvists hemsida, www.linuslundqvistracing.se.

TIDSSCHEMA (SVENSK TID)
Indy Lights Presented by Cooper Tires
Rd. 4 | Detroit (USA)

Fredag 11 juni
Träning: 15.50-16.30
Kval 1: 20.30-21.00

Lördag 12 juni
Kval 2: 15.30-15.50
Race 1: 18.10

Söndag 13 juni
Race 2: 16.35
21-06-07 Krasch och poäng i VM-debuten för syskonen Bäckman
Syskonen Andreas och Jessica Bäckman gjorde i helgen debut i VM-serien WTCR - FIA World Touring Car Cup. Jessica plockade sina första poäng i VM-serien.
- Det hade jag inte räknat med tanke på förutsättningarna, säger Jessica Bäckman.

Nürburgring Nordschleife även kallad "The Green Hell" är en av världens tuffaste banor. Formel 1 körde på denna långa 25 km bana från 1927 fram till 1976 då världsmästaren Niki Lauda var med om en svår olycka. Nu för tiden kör Formel 1 på Nürburgrings GP-slinga som är ca 4 km lång. Sedan 2018 har FIA WTCR kört på denna kända bana samma helg som Nürburgrings 24-timmars race.

Denna helg den 3-5 juni arrangerades säsongspremiären av WTCR, och världens främsta elitförare samlades för att göra upp om nya mästerskapspoäng. De svenska racingsyskonen Andreas och Jessica Bäckman tog plats i startfältet som debutanter i serien, tävlandes för det italienska teamet Target Competition. Tävlingshelgen bjöd på mixade väderförhållande och utmanande race.

Utmanade bana
Det var syskonens första race i deras nya Hyundai Elantra N TCR bilar på den utmanade banan och de visste på förhand att det skulle bli en tuff debuttävling i VM-serien.
- Banan är en av världens tuffaste banor och vi har inte kört på banan lika mycket som våra konkurrenter, så med tanke på detta var det positivt vilka framsteg vi gjorde under helgen, säger Andreas Bäckman.
- Även det ostadiga vädret på träningarna med växlande förhållanden var en stor utmaning och gjorde det inte lättare att komma in i den nya bilen och banan, säger Jessica Bäckman.

Första VM-poängen för Jessica
Jessica hade ett utmanande kval då hon drabbades av några tekniska bekymmer med bilen. Men till racen visade hon sin riktiga kapacitet och tog sina första VM poäng genom sin 14:e placering i Race 2.
- Efter de tekniska bekymren på kvalet är jag väldigt nöjd att jag lyckades ta mina första VM-poäng i säsongspremiären. Även glad att jag lyckades förbättra mina varvtider så pass mycket, det visar att de finns god kapacitet, det tar ett tag att lära sig den nya bilen, däcken och den här banan då den klassas som världens tuffaste bana. Så med tanke på förutsättningarna så gick helgen mycket bättre än vad jag hade räknat med, säger Jessica Bäckman.

Krasch men lovande fart för Andreas
Det var en utmanande helg även för Andreas men han visade bra fart under kval och race:
- Jag hade några missar på mitt kvalvarv men jag tycker ändå det var över förväntan att kvala in som 17:e och slå flera av världens bästa förare och som också har mer erfarenhet på denna bana, säger Andreas Bäckman.

Racen blev däremot mer stolpe ut för Andreas:
- I det första racet så fick jag en jättedålig start och var ut längst bak i starten. Men jag körde upp mig några placeringar och farten i bilen kändes bra. Till det andra racet gjorde vi en del justeringar på bilen för att göra den ännu snabbare, men tyvärr blev jag involverad i en startkrasch redan in i kurva 2 på det första varvet. Jag hann inte undvika en bil framför mig och bilen fick skador som gjorde att jag var tvungen att bryta racet. Så det var synd, men får komma igen till nästa tävling, säger Andreas Bäckman.

Härnäst väntar andra deltävlingen av WTCR-serien, 25-27 juni, på Estoril-banan i Portugal.

Andreas resultat
Fri träning 1 (Free Practice 1): 16:e plats
Fri träning 2 (Free Practice 2): 17:e plats
Tidskval (Qualifying): 17:e plats
Race 1: 20:e plats
Race 2: Bröt (DNF)

Jessicas resultat
Fri träning 1 (Free Practice 1): 18:e plats
Fri träning 2 (Free Practice 2): 19:e plats
Tidskval (Qualifying): 20:e plats
Race 1: 21:a plats
Race 2: 14:e plats
21-06-05 Conny Brorsson spräckte segernollan - toppar tabellen!
Conny Brorsson var helgens överraskning när V8 Thunder Cars säsongspremiär avgjordes på Ljungbyhed i helgen. Efter en tredjeplats i det första heatet slog han till med seger i ett mycket tufft och tätt andra heat. Visserligen fick Conny lite hjälp på traven när Dennis Strandberg och Andreas Nilsson fick problem – men farten visade att segern ändå inte var en tillfällighet. Men än värre än att ta den första segern smäller mästerskapsledningen.
– Att åka härifrån i mästerskapsledning är nästan det bästa, säger Conny. Det kändes som om min bil var snabbare än de andras och jag kunde pusha Dennis. Vi har fart nog för att vara med och slåss om pallplatserna framöver.

Tvåa i mästerskapet är regerande mästaren Dennis Strandberg. Efter seger i det första heatet såg Dennis ut att gå mot seger även i det andra men efter en incident med ledande Andreas Nilsson tvingades han bryta med brusten hjulupphängning fram.
– Jag försökte köra om Andreas på innern men det tog emot lite. När jag kom till kurva fyra var bilen enormt överstyrd och jag träffade en däckbarriär. Det har varit en helg med toppar och dala men det var skönt att vinna helgens första race, då lägger man ribban. Jag borde ha vunnit det andra också men vi kommer tillbaka.

Andreas Nilsson åker hem till Norrtälje som trea i tabellen. Det blev en andraplats och en fjärdeplats på poängkontot men han var inte helt nöjd. I det andra heatet ledde Andreas fram till incidenten med Dennis Strandberg.
– Strandberg dök på mig och vi gick ihop. Jag kom upp på banan som tvåa. Jag hade inte riktigt farten på rakan idag och fick kämpa hårt för placeringarna, säger Andreas. Under de omständigheterna är jag nöjd med resultaten i helgen. Vi har fått med oss många poäng från den här helgen.

Andreas Nilssons teamkamrat i Racebil.se, Tomas Åkerlund, ligger något överraskande på en fjärdeplats i tabellen efter att ha blivit trea i det andra heatet. Inte illa med tanke på att Tomas gör sin första hela säsong i klassen.
– Det har gått över förväntan, det var väl ingen som trodde att det skulle gå så här bra när vi åkte hit, säger han. Bollen studsade min väg, jag har ökat farten för varje pass och känt att jag skulle kunna hänga med, kanske inte i toppskiktet men strax under.

Danske Mikkel C satte skräck i konkurrenterna genom att ta pole position i båda heaten men när det väl skulle köras om det blev utdelningen mindre än förväntat. Mikkel halkade av banan på ett oljespill och tappade sin ledning till Dennis Strandberg och fick nöja sig med en andraplats. I det andra heatet tvingades Mikkel bryta tidigt med en trasig kardanaxel.
– Det var mycket som hände, det var förvirring i starten om det skulle vara en flagg- eller lampstart. Jag tappade placeringar, sedan gav transmissionen upp. Vi kommer tillbaka.

Om två veckor väntar årets andra deltävling i Skellefteå. Då ska Conny Brorsson försöka försvara sin mästerskapsledning – han är försiktigt optimistisk.
– Jag kan erkänna att banan är svår, men det är likadant för alla. Får vi till inställningarna på bilen kommer vi säkert att vara med bättre än förra året
21-06-03 Nent Group tecknar avtal med unikt racingmästerskap
Nordic Entertainment Group förstärker sitt motorsportutbud med världens enda racingmästerskap enbart för kvinnor – W Series.
I det fleråriga avtalet ingår även prestigefyllda DTM samt Ferrari Challenge och 24 timmars på Nürburgring.
– W Series är viktigt för att få en större bredd i racingen, och förhoppningsvis blir mästerskapet en språngbräda för kvinnor att ta sig ända till Formel 1, säger NENT Groups motorsportkommentator Janne Blomqvist.

Finlands Emma Kimiläinen och Norges Ayla Ågren är två av sammanlagt 17 förare som kommer att tävla i W Series på streamingtjänsten Viaplay.
Mästerskapet består av åtta race och körs för första gången även parallellt med Formel 1 på legendariska banor i såväl Europa som Nord- och Sydamerika, vilket betyder att förarna får en tydligare väg till toppen av racingvärlden.
– Det ska bli riktigt spännande att följa W Series som är en enhetsklass där alla tävlande kör samma material. Den regerande mästaren Jamie Chadwick, som tillhör Williams organisation, får hållas som en av förhandsfavoriterna medan Emma Kimiläinen tillhör de främsta utmanarna, säger Janne Blomqvist.
– Det är väldigt spännande att Viaplay visar W Series för en så bred publik. Det betyder att vi förare får visa vad vi kan och inspirera nya, unga talanger, säger Emma Kimiläinen.

Premiärracet körs på Le Castellet, Frankrike den 26 juni.

DTM i ny skepnad
NENT Groups rättighet sträcker sig över 2022, och i det nya motorsportavtal ingår även Ferrari Challenge, klassiska 24 timmars på Nürburgring samt det tyska standardvagnsmästerskapet DTM.
– Det är riktigt intressant att DTM kommer tillbaka på Viaplay, dock i en ny skepnad än tidigare, säger Blomqvist.
DTM har lämnat det så kallade silhuettreglementet för ett GT3-reglemente, som betyder en form av vassare standardbilar.
– Tidigare såg bilarna bara ut som en standardbil, men nu är det en racepreparad standadkaross vilket betyder att fler team har råd att vara med. Startfältet är emellertid fortsatt starkt där tidigare F1-föraren Alex Albon kommer köra Ferrari, och får anses vara favorit, säger Blomqvist.
I NENT Groups motorsporträttigheter ingår även ett flerårigt avtal med Formel 1, samt IndyCar, Formula 2, NASCAR, MotoGP, Porsche Supercup och Formula Renault Eurocup.

21-06-01 Porsche Carrera Cup Scandinavia får SM-status
Beslut från Svenska Bilsportförbundet – Porsche Carrera Cup Scandinavia tilldelas officiell status som Svenska Mästerskapen för GT-bilar från och med 2022.

Svenska Bilsportförbundets (SBF) förbundsstyrelse har beslutat att från och med 2022 återuppväcka det vilande SM-tecknet i racingklassen GT, samt tilldelar Porsche Carrera Cup Scandinavia officiell status som Svenska Mästerskapen för GT-bilar. Beslutet gäller inledningsvis tre säsonger fram till 2024.

Porsche Carrera Cup Scandinavia startade 2004 och är Skandinaviens ledande racingmästerskap. Serien är ett av elva Carrera Cup-mästerskap i världen och drivs av Porsche Sverige i samarbete med Porsche Motorsport.
– Porsche Carrera Cup Scandinavia är ett starkt mästerskap som i år genomför sin 18:e säsong, säger Michael Dreiser, Director Sales, Porsche Motorsport. Serien har haft en exceptionell utveckling sportsligt och medialt samt är väl integrerad med bilaffären. Det tillhör den allra högsta nivån av samtliga våra mästerskap. Tack till Svenska Bilsportförbundet för det förtroende ni visar.

Beslutet om SM-status sammanfaller med en rad spännande nyheter inför säsongen 2022. Bl.a. kommer mästerskapet att köras med en helt ny generation av Porsche 911 GT3 Cup (992). Tävlingskalendern får dessutom en uppdaterad struktur med banor anpassade för de snabbare bilarna och det tillkommer en tävling på någon av Europas F1-banor. Totalt blir det 15 race under säsongen.
– Att vi har en SM-serie med ett bilmärke som Porsche som inte bara internationellt utan även här i Sverige ser värdet i att använda motorsporten som en hörnsten i byggandet av image, kundupplevelse, varumärke och inte minst svensk bilsport ser jag som mycket positivt, säger Anna Nordkvist, VD, Svensk Bilsport.

SBF och Porsche Sverige samarbetar sedan tidigare genom Prins Carl Philips Racing Pokal och SM i virtuell racing, en relation som nu förstärks ytterligare.
– Jag har sedan jag tillträdde min tjänst inom Svensk Bilsport sett hur Porsche har arbetat för att utveckla serien och få den att växa. Det ska bli riktigt spännande att se vad som händer de kommande åren, fortsätter Nordkvist.

Porsche Sverige har genom åren växlat upp sitt engagemang för motorsporten kontinuerligt. Detta genom en mängd långsiktiga satsningar på svensk racing med bästa tänkbara sportsliga förutsättningar för tävlande på elitnivå.
– Vi är hedrade, säger Raine Wermelin, Direktör, Porsche Sverige. Svenska Bilsportförbundets beslut att tilldela Porsche Carrera Cup Scandinavia officiell status som Svenska Mästerskapen för GT-bilar är ett erkännande av mästerskapets utveckling och dess ställning inom motorsporten.
21-05-31 Bäckmans redo för WTCR debut på världens tuffaste bana
Landslagsförarna Bäckman är redo och laddade för debuten i VM-serien. Första deltävlingen i WTCR - FIA World Touring Car Cup går av stapeln nu till helgen på världens tuffaste bana Nürburgring Nordschleife, en ca 25 km lång bana med över 150 kurvor.
- Det kommer bli en tuff start på säsongen då vi inte har kört mycket i de nya bilarna ännu, säger Jessica Bäckman.

Denna helg den 3–5 juni körs premiären av FIA WTCR-serien på den klassiska Nürburgring Nordschleife-banan i Tyskland. Det blir syskonens debut i den prestigefyllda serien och även debuten i sina nya Hyundai Elantra N TCR bilar.
- Det känns riktigt spännande att säsongen äntligen drar igång nu. Det kommer att bli tufft att börja säsongen på en av de mest utmanande banorna på säsongen. Men jag ser mycket framemot helgen och känner mig riktigt laddad att ta mig an utmaningen, säger Andreas Bäckman.

WTCR-seriens uppbyggnad
Säsongen 2021 kommer att bestå av fem tävlingar i Europa och avslutas med tre tävlingar i Asien. Säsongstarten kommer att gå på en av världens tuffaste banor, Nürburgring Nordschleife, en ca 25 km lång bana med över 150 kurvor och avslutas på den välkända Macau banan, belägen nära Hong Kong. Varje deltävling är uppbyggt på två träningspass, ett tidskval samt två race. Poäng tilldelas till topp 5 i tidskvalen samt topp 15 i respektive race. Den föraren med mest poäng efter den sista deltävlingen i Asien kommer att ta hem förartiteln ”FIA Drivers Title” i WTCR serien.

Nürburgring - The Green Hell
Nürburgring Nordschleife även kallad "The Green Hell" är en av världens tuffaste banor. Formel 1 körde på denna långa 25 km bana från 1927 fram till 1976 då världsmästaren Niki Lauda var med om en svår olycka. Nu för tiden kör Formel 1 på Nürburgrings GP-slinga som är ca 4 km lång. Sedan 2018 har WTCR kört på denna kända bana samma helg som Nürburgrings 24-timmars race, vilket brukar vara ett publikhav av dess like innan Covid-19 med upp till 200 000 åskådare och en stor folkfest. 3-5 juni är det dags igen då WTCR körs samtidigt som Nürburgring 24-timmars race, och syskonen Bäckman är laddade.
- Efter det långa tävlingsuppehållet ser jag extra mycket framemot tävlingsdebuten i WTCR. Det kommer bli en tuff start inte minst att vi tävlar mot världens bästa förare, men även att vi tävlar med en helt ny bilmodell som vi inte kört så mycket med ännu. Det ska bli väldigt spännande och jag känner mig redo för utmaningen, säger Jessica Bäckman.

Tävlingen sänds LIVE på Eurosport
Hela denna säsong kommer alla tävlingar att live-sändas på både Eurosport 1 på TV och kan även streamas via Eurosport Player. De två fria träningarna sänds även LIVE på WTCR:s Facebook- och YouTube-sidor.

Tidsschema för helgens tävling (WTCR deltävling 1):
(alla tidsangivelser avser svensk tid)

Torsdag 3:e Juni
14:30 Fri träning 1 (Sänds LIVE på Eurosport Player & på FIA WTCR på Facebook och YouTube)
19:00 Fri träning 2 (Sänds LIVE på Eurosport Player & på FIA WTCR på Facebook och YouTube)

Fredag 4:e Juni
14:05 Tidskval (Sänds LIVE på Eurosport Player)

Lördag 5:e Juni
8:30 Repris av Tidskvalet (Sänds på Eurosport 1)
9:00 Race 1 (Sänds LIVE på Eurosport 1 & Eurosport Player)
10:20 Race 2 (Sänds LIVE på Eurosport 1 & Eurosport Player)
21-05-31 Felix Rosenqvist åtta varv från seger i Indy 500
Felix Rosenqvist ledde den 105:e upplagan av INDYCAR-klassikern Indy 500 när bara åtta av loppets 200 varv återstod att köra på söndagskvällen svensk tid, men tvingades till ett sent depåstopp och fick överge den dramatiska segerattacken.

Rosenqvist inledde loppet på 14:e plats bland 33 startande, och lyckades trots en tidig bestraffning (för fortkörning i depån) jobba sig hela vägen fram till tät när den enorma racingtävlingen - världens enskilt största idrottsevenemang - närmade sig sin upplösning.

Arrow McLaren SP-teamet försökte matcha Rosenqvist hela vägen in i mål utan ett sista depåstopp, i hopp om en avgörande gulflaggssituation, men loppet fortgick i fullt tempo och till slut hade manskapet på bil #7 inget annat val än att ta in svensken för påfyllning av bränsle.

Värnamo-sonen gjorde sitt sista bränslestopp med bara åtta varv kvar, från ledning, och anförde totalt 14 varv i årets upplaga av det berömda ovalloppet. Rosenqvist har därmed varit i ledning i samtliga sina tre Indy 500-starter i karriären så här långt.
- Så här nära mjölken (traditionell segerdryck) har jag aldrig varit tidigare, men det var en chansning på slutet som tyvärr inte gick hem, säger Felix Rosenqvist. Vi försökte sträcka ut den sista stinten och hoppas på en gulflagg, men den kom aldrig och till slut fick vi gå i depå. Där fick jag dessutom motorstopp, så där missade vi alla chanser till ett bra resultat.

Rosenqvist kom ut på banan igen, men med stor tidsförlust och klassificerades till slut på 27:e plats. Brasilianaren Helio Castroneves vann loppet och tog därmed sin fjärde seger i Indy 500.
- Vi hade en bra bil i klungan och jag kände att farten fanns där idag, avslutar Felix Rosenqvist. Det var tråkigt att det slutade som det slutade, men jag tar med mig mycket positivt från Indy 500 och Month of May. Teamet har gjort ett kanonjobb och vi var definitivt med i matchen hela vägen in, trots en del problem med växellådan i början av loppet. Nu får vi samla ihop oss i ett par dagar, och sedan är det fullt fokus på resten av säsongen.

Nästa INDYCAR-tävling avgörs på gatorna i Detroit den 12-13 juni.

RESULTAT
NTT INDYCAR SERIES | Rd. 6
105:e Indianapolis 500
Indianapolis Motor Speedway (USA)
1: Helio Castroneves (BRA), M.Shank, 200 varv
2: Alex Palou (ESP), Ganassi, +0.492s
3: Simon Pagenaud (FRA), Penske, +0.562s
4: Pato O'Ward (MEX), AMSP, +0.940s
5: Ed Carpenter (USA), ECR, +1.242s
---
27: Felix Rosenqvist (SWE), AMSP, +1 varv

Se fullständiga resultat https://mcusercontent.com/73c511cfcad65d2a124d92dea/files/ab6aa5f9-11f1-0b65-09b3-31b23a92718b/indycar_race_results.29.pdf

MÄSTERSKAPSSTÄLLNING
NTT INDYCAR SERIES | Efter 6/16 race
1: Alex Palou (ESP), Ganassi, 248 p.
2: Scott Dixon (NZL), Ganassi, 212 p.
3: Pato O'Ward (MEX), AMSP, 211 p.
4: Simon Pagenaud (FRA), Penske, 201 p.
5: Rinus VeeKay (NED), ECR, 191 p.

20: Felix Rosenqvist (SWE), AMSP, 82 p.

Se fullständig tabell https://www.indycar.com/Drivers
21-05-28 Joel Eriksson klar för racedebut i Formel E
Joel Eriksson kommer att göra sin debut i världsmästerskapet för elbilsracing, ABB FIA Formula E World Championship, när han kommer till start i Pueblas E-Prix i Mexiko nästa månad.

Eriksson ersätter ordinarie föraren Nico Müller hos det amerikanska teamet DRAGON / PENSKE AUTOSPORT för deltävlingen den 19-20 juni, och tar plats bredvid tidigare Formel 3-kollegan Sérgio Sette Câmara i stallets föraruppställning.

22-årige Eriksson blir därmed den blott andre svensken någonsin, efter Felix Rosenqvist, att tävla i Formel E - och den förste i mästerskapets nya era som officiellt världsmästerskap.
- Att få tävla i Formel E har varit en dröm sedan mästerskapet startade, och att äntligen få chansen känns nästan lite overkligt, säger Joel Eriksson. Vi har mycket jobb framför oss, men jag har ett erfaret team i ryggen och jag vet att de kommer göra allt för att jag ska komma in i det så smidigt som möjligt. Jag tror att vi kan vara med och slåss om VM-poäng om vi gör ett riktigt bra jobb nu under uppladdningen.

Eriksson har också anlitats som teamets officiella test- och reservförare för resten av säsongen, och fortsätter därmed i en roll han också hade i fjol.
- Jag är glad att få fortsätta samarbetet med Dragon, kommenterar Joel Eriksson. Vi tar vid där vi avslutade i fjol och jag ska göra mitt bästa för att stötta teamet och förarna mellan racen. Personalen i både Silverstone (England) och Los Angeles (USA) är väldigt motiverad och teamet har precis inlett ett nytt samarbete med Bosch som ger oss nya verktyg. Jag ser verkligen fram emot att få bidra till det på ett djupare plan.

Jay Penske, teamchef och ägare av DRAGON / PENSKE AUTOSPORT, är också fylld av tillförsikt inför Joel Erikssons utvidgade roll i teamet.
- Jag är glad att få välkomna Joel tillbaka till teamet, säger Penske. Han är en värdefull resurs för organisationen och har enorm potential i Formel E. Han kommer att leverera resultat åt oss både på banan i Puebla och bakom kulisserna. Jag ser fram emot vårt första race tillsammans.

Joel Eriksson kommer att köra teamets bil #6 i Mexiko om tre veckor.

21-05-24 Mycket regn vid RHK-premiären på Kinnekulle Ring
Den Racinghistoriska Cupen kunde starta årets säsong enligt plan på Kinnekulle Ring med SSK som arrangör. Drygt hundra bilar kom till start, vilket är en mycket bra premiärsiffra. Helgen inleddes med soligt och fint väder, men det blev gradvis sämre och under söndagens race regnade det mest hela tiden. Trots regnet var det relativt få incidenter.

Formel Vee
Formel Vee har övertagit manteln som RHK´s största klass från 1000cc Cupen. Alla Formel Vee-bilarna ryms inte i ett heat utan dubbelförgasarna körs ihop med Formel Ford.

Johan Lund startade första racet i pole i det 23 bilar starka fältet. Lund tog starten, men utmanades inledningsvis av Lars-Gunnar ”Vegas” Johansson. Lund lyckades skaka av sig sina förföljare och han vann första racet före Pontus Bencsik, som satte snabbaste varvtid. Richard ”Lillen” Persson kom trea. Anders Tjärnlund vann B-Klassen före Jan Lindqvist och Rasmus Bencsik.

Pontus Bencik försökte utnyttja sitt guldläge, när han startade andra racet från pole, men Lund lyckades klämma sig före under bron och ta ledningen direkt. Bencsik hängde som en igel bakom Lund ända till målet, men han kunde aldrig hitta någon lucka. Lund vann med endast 0.7 sekunder före Bencsik och Claudio Menchini. Jan Lindqvist vann B-klassen före Rasmus Bencsik och Magnus Rugsveen.

Nyare Standardbilar
Klassen för Standard och GT-bilar 1966-1971 över 1300cc bjöd på ett stort startfält och mycket dramatik. De hade mest regn av alla under sitt kval och detta drabbade Arvid Viktorsson mest i hans fina Opel GT. Han vattenplanade av vägen redan på andra varvet och han fick således ingen tid i kvalet och fick starta sist. Lars Weigl startade från pole. Han fick först uppvakning från Kenneth Nilsson, men han lyckades inte komma förbi. Det blev i stället Jari Konola som övertog ledningen med sin brutala Barracuda. Viktorsson kom ångande upp genom fältet och han nådde ända fram till Konola. Dessa två drog ifrån övriga fältet, men det slutade med att båda snurrade! Jonas E Pölda kunde därför vinna racet före Kenneth Nilsson och Lennart Bengtsson. Wåge Sörman startade andra racet från pole. Han ledde inledningsvis, men fick snart släppa ledningen till Konola, som vann före Sörman och Viktorsson.

Formel Ford
I Formel Ford-heatet fick vi se helgens enda startkrasch. Det var Roland Svensson som hamnade utanför banan och när han kom in igen krokade han ihop med sig Dick Österback och Lars-Erik ”Atte” Åkersten. Svensson kunde fortsätta, medan Österback och Åkersten tvingades bryta. Nicklas Nilsson ledde från start till mål, men han var ivrigt uppvaktad av Håkan Tagesson som tog andraplatsen. Stefan Lundgren kom trea. Johan Lund var bäst av Formel Vee med dubbelförgasare före Hans Hillebrink. I andra racet regnade det ganska ordentligt, vilket gynnade dubbelförgasarna som får köra med riktiga regndäck. Det började med att Tagesson tog ledningen från pole. Han visade sina rallytakter då han kämpade med att hålla sin ledning med sin breda körstil. Vädret blev dock en för svår motståndare för Tagesson när både Lund och Hillebrink surfade sig förbi på sina regndäck. Lund vann före Hillebrink. Tagesson kom trea totalt och han vann Formel Ford-klassen före Nilsson och Bengt Lofthammar.

Formula Slicks
Det blev ett märkligt race för Formula Slicks. Regnmolnen hängde tungt över depån när bilarna rullade ut till start och allt talade för att skyarna skulle öppna sig, varför alla utom Henrik Hansson valde att starta på regndäck. Konstigt nog valde regnet att ta paus just i denna stund. Banan var torr när starten gick. Björn Johansson tog starten, men tappade sedan ledningen till Magnus Ramsö, som i sin tur tappade till Sonny Johansson. Torgny Johansson och Michaela Månlycke brände sina regndäck på den torra banan och de kunde inte hänga med F3-bilarna. Sonny Johansson vann före Ramsö. Hansson fick nytta av sina slicks då han kunde köra om F2-bilarna och ta tredjeplatsen totalt med sin Sports 2000! Det måste vara första gången i världshistorien som en Sports 2000 kör fortare än F2? I andra racet var det ingen tvekan om däcksval, då var det regndäck som gällde! Som väntat var det regnspecialisten Sonny Johansson som tog hand om ledningen, men Torgny Johansson gjorde sitt livs bästa race i regnet och hängde med Sonny ända till målet och blev slagen med bara dryga sekunden. Ramsö slutade trea.

1000cc Cupen
Gustaf Stenquist startade från pole i 1000cc Cupen men det var Torbjörn Andersson som tog starten. Fältet blev utdraget och det blev ingen kamp om pallplatserna. Andersson vann före Stenquist och Lennart Nilsson. Det anmärkningsvärda var att Stenquist kör en E-bil! Kul att se att Niklas Enander gjorde comeback med världens äldsta tävlings-SAAB, en SAAB 92! Det blev exakt samma prispall även i andra racet.

GT
Bengt-Åke Bengtsson startade från pole i GT-klassen och han fick en lugn resa till segern. Bakom honom var det hårdare kamp om pallplatserna. Det blev till sist Anders Lotsengård som kom tvåa före Tommy Bencsik och Per Roxlin. Första racet kördes på torr bana, medan andra racet hade det värsta regnvädret på hela dagen! Det passade tydligen Jimmy Edvardsson bäst för han surfade sig fram till seger före Bengtsson och Roxlin!

Stora standardbilsheatet
Bengt-Åke Bengtsson startade från pole även i det stora standardbilsheatet, men det var Hans Beckert som tog starten. Beckert vann före debutanten Victor Roxlin och Uno Johansson. Johansson satte snabbaste tid och fick starta i pole i andra racet. Beckert vann även andra racet före Martin Andersson och Lars Göransson.

Nyaste standard och GT-heatet
Sist och även minst var heatet för de nyaste standard och GT-bilarna. Anders Berger surfade sig fram till pole och han lekte med konkurrenterna när han vann första racet före Claes Andersson och Tomas Hall. Robert Paulsson utmanade Berger inledningsvis, men generatorn gav upp och strömmen tog slut… Debutanten Benny Augustsson fick en jobbig resa med slicks i regnet och slutade många varv efter topptrion. Berger vann även andra racet, nu före Paulsson och Andersson.

Efter en lyckad premiär ser vi redan fram emot nästa tävling som är Velodromloppet i Karlskoga. Det blir tyvärr utan publik och andra festligheter, men förhoppningsvis en bra tävling ändå.

För mer information besök gärna vår hemsida: http://www.rhkswe.org/
Alla resultatlistor hittar ni på: www.svenskracing.se
21-05-13 Felix Rosenqvist kvalar in som 14:e man till Indianapolis 500 2021
Felix Rosenqvist kommer att starta den 105:e upplagan av Indianapolis 500 från 14:e plats på gridden efter att ha noterat en snitthastighet på 230.744 mph (371 km/h) över sina fyra flygande varv i lördagens kval till det beryktade ovalloppet.

Rosenqvist gjorde två kvalförsök under det sex timmar långa passet, varav det sista blev det snabbaste och cementerade ett utgångsläge från femte led när det legendariska racet flaggas iväg nästa söndag. Rosenqvist kommer att starta en placering före fjolårets Indy 500-segrare, Takuma Sato.

De andra två Arrow McLaren SP-bilarna kvalade in på 12:e (Pato O’Ward) respektive 24:e (Juan Pablo Montoya) plats.
– Det har varit en intressant dag, och det känns bra att ha säkrat upp en hygglig startposition till racet, säger Felix Rosenqvist. Jag var faktiskt förvånad över hur bra bilen kändes på det första försöket. Det var väldigt enkelt att göra de fyra varven – lite för enkelt – och vi hade alldeles för mycket downforce på bilen. Det var synd att vi inte vågade chansa lite mer och gå närmare gränsen där, när det fortfarande var relativt svalt och banan var som snabbast.

Rosenqvist återvände senare för ett andra, avslutande försök mot slutet av dagen, där han alltså förbättrade sig trots ett sämre väderläge.
– Vi valde att gå ut igen eftersom vi visste att vi hade mer potential, men ärligt talat var jag inte säker på att vi skulle förbättra oss, förklarar Felix Rosenqvist. Det blev ganska mycket varmare framåt eftermiddagen, men vi lyckades trimma ner bilen en hel del och det räckte för att åka fortare. Om vi hade haft den set-upen på bilen i det första försöket hade vi kanske kunnat ta oss in i Fast Nine. Nu blev det inte riktigt så, men ändå ett steg framåt för oss idag och jag har en bra känsla i bilen i racetrim. Från P14 har vi ett helt acceptabelt utgångsläge.

Indy 500 avgörs nästa söndag, den 30 maj.

RESULTAT: Kvalificering – Indy 500 https://www.felixracing.se/wp-content/uploads/2021/05/indycar-results-quals-day1.pdf

TIDSSCHEMA - ÅTERSTÅENDE PASS
NTT INDYCAR SERIES | Rd. 6
Indianapolis 500
Indianapolis Motor Speedway (USA)

Alla angivelser avser svensk tid
Söndag 23 maj
Fri träning 7 (Last Row/Fast Nine): 17.00-18.00
Kval (Last Row): 19.15-20.30
Kval (Fast Nine): 21.00-21.45
Fri träning 8: 23.00-01.00

Fredag 28 maj (Carb Day)
Fri träning 9: 17.00-19.00

Söndag 30 maj
105:e Indianapolis 500: 18.45

TV (LIVE): V Sport Motor och Viaplay
TIMING: INDYCAR App / racecontrol.indycar.com
STARTLISTA: Ladda ner här https://mcusercontent.com/73c511cfcad65d2a124d92dea/files/a1f3cb83-446b-b9b0-3219-bbf36cb4823f/indycar_entrylist_indianapolis_500.01.pdf
BANAN: Layout och historik https://www.indycar.com/Schedule/2021/IndyCar-Series/Indianapolis-500
21-05-21 Formel 1-bana i Europa, mer prispengar, ny bil och satsning på Porsche Approved Cup i Porsche Carrera Cup Scandinavia 2022
7-8 maj avgjordes årets första deltävling i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Nu presenterar mästerskapet sina planer för 2022! Ny bil, Porsche 911 GT3 Cup (992), kalender med en deltävling på en Formel 1-bana i Europa, speciell satsning på Porsche Approved Cup och en total prispott på 650.000 kr är några av nyheterna.
2022 introduceras nya Porsche 911 GT3 Cup (992) i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Förutom nya bilen är det dessutom redan klart att kalendern innehåller en deltävling på en Formel 1-bana i Europa, att det blir en speciell satsning på Porsche Approved Cup samt att det kommer finnas 650.000 kr att tävla om i mästerskapet.

Det går undan i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Både på och vid sidan av banan. Två veckor efter årets premiär offentliggör nu mästerskapet planerna för 2022, vilket får betraktas som synnerligen unikt i racingsammanhang och som självklart skapar en trygghet inte minst för mästerskapets alla kunder.

Tidigare i veckan presenterade Raine Wermelin, direktör Porsche Sverige, flera nyheter inför 2022 på ett digitalt möte för team och förare. Bland annat offentliggjordes en preliminär kalender som förutom tävlingar i Sverige och Norge också innehåller en deltävling på en Formel 1-bana någon stans i Europa.

2018 gästade det skandinaviska mästerskapet Nürburgring där man tävlade tillsammans med förarna i det tyska Carrera Cup-mästerskapet. Initiativet var mycket uppskattat.
– Nürburgring är ett alternativ för nästa säsong också, men vi tittar även på banor som Hockenheim, Red Bull Ring, Zandvoort, Spa och Silverstone, säger Thomas Johansson, sporting director för mästerskapet.
– Oavsett vilken bana och i vilket sammanhang det till slut blir kommer vi den här gången att köra två egna race. Det beror dels på att vi vill kunna erbjuda alla våra förare en plats, oavsett vilken generation Porsche 911 GT3 Cup de kör, nya (992) eller den vi tävlar med i dag (991 II).

Nytt Europaäventyr
Kalendern för 2022 omfattas av totalt sex deltävlingar och sammanlagt 15 race, det största antalet sedan säsongen 2013. Efter en roll-out på Mantorp Park i april månad väntar premiär på Gelleråsen Arena i Karlskoga 13-14 maj och Scandinavian Raceway i Anderstorp 17-18 juni. Drivecenter Arena i Fällfors är tillbaka i kalendern och avgörs 22-23 juli.

Därefter är det dags för Europaäventyret 12-13 augusti innan mästerskapet avslutas på Rudskogen Motorsenter i Norge 16-17 september och på Mantorp Park i månadsskiftet september/oktober.
– I Anderstorp, på Drivecenter Arena och i Norge kommer vi att köra tre race. I övriga deltävlingar blir det två, upplyser Johansson, som också påpekar att kalendern tills vidare är preliminär och att den så kommer att vara fram till dess att Formel 1-kalendern spikas i höst.

Porsche Mobil 1 Supercup är supportklass på F1-tävlingarna i Europa och de kan och vill Porsche Carrera Cup Scandinavia inte krocka med. Sändningarna av Formel 1 påverkar dessutom samarbetet med Viaplay, som kommer att sända från samtliga race i Porsche Carrera Cup Scandinavia även 2022. Det är redan klart.

650.000 kr i prispotten
I och med införandet av nya Porsche 911 GT3 Cup (992) med 510 hästkrafter görs en extra satsning på Porsche Approved Cup, mästerskapet i mästerskapet som 2022 kommer att gälla för de bilar som trafikerar Porsche Carrera Cup Scandinavia i år (991 II).

Porsche Sverige erbjuder förarna i Porsche Approved Cup en lägre startavgift vid anmälan senast den 10 december, däcksupport i form av kostnadsfria racedäck samt en egen prispott på 150.000 kr till segraren i cupen.

Därmed höjs den totala prissumman i mästerskapet från 500.000 kr till 650.000 kr. Precis som i år kommer topptrion i Porsche Carrera Cup Scandinavia även 2022 att dela på 350.000 kr (200.000 kr, 100.000 kr och 50.000 kr), och i teammästerskapet, där Porsche Approved Cup ingår, kan det segrande teamet kvittera ut 150.000 kr.
– Med satsningen på Porsche Approved Cup vill vi bland annat hålla uppe intresset för, och värdet på, bilarna. Vi vill också skapa ett ekonomiskt intressant elitracingalternativ och ett attraktivt inträde in i Porsche Carrera Cup Scandinavia, säger Raine Wermelin.

Målsättningen är att det jämte tolv nya bilar ska rulla 8-10 stycken Porsche GT3 Cup (991 II) i mästerskapet kommande säsong.
– För 2022 siktar i på 20-22 bilar totalt, den nivå vi var på innan pandemin. Till 2023 är målsättningen 24-26 bilar, säger Wermelin.

Preliminär kalender Porsche Carrera Cup Scandinavia 2022
21-22 april: Roll-out Mantorp Park
13-14 maj: Gelleråsen Arena, Karlskoga (Race 1-2)
17-18 juni: Scandinavian Raceway, Anderstorp (Race 3-4-5)
22-23 juli: Drivecenter Arena, Fällfors (Race 6-7-8)
12-13 augusti: TBD, F1-bana i Europa (Race 9-10)
16-17 september: Rudskogen Motorsenter, Norge (Race 11-12-13)
30 sept-1 okt: Mantorp Park, Mantorp (Race 14-15)
21-05-18 Ny design, ny energi för Felix Rosenqvist inför Indianapolis 500
Felix Rosenqvist bär med sig nytt hopp - och en ny design - in i årets stora höjdpunkt för NTT INDYCAR SERIES: den 105:e upplagan av klassiska Indianapolis 500.

Indy 500 är ett av motorsportens tre absolut tyngsta lopp, bredvid Monacos Grand Prix och Le Mans 24-timmars.

För att markera det speciella tillfället kommer Rosenqvist att bära ett nytt färgschema på sin #7 Vuse Arrow McLaren SP Chevrolet på Indianapolis Motor Speedway under de kommande tävlingsveckorna, designat av kläd- och livsstilsföretaget Undefeated.

Rosenqvist hoppas kunna lägga en bekymmersam säsongsupptakt bakom sig, och istället gå in med ny energi i årets viktigaste race - stärkt ändå av den positiva känslan från superspeedwayovalen i Texas i början av månaden.
- Indy 500 är en jättechans för oss, säger Felix Rosenqvist. Det är vår stora möjlighet att få den här säsongen tillbaka på banan, och jag är oerhört motiverad. Vi hade antagligen den snabbaste bilen i fältet på ovalen i Texas och den nya designen är dessutom väldigt snygg, vilket alltid är en bonus. Vi har en lång väg framför oss de närmaste veckorna, men det finns en stark energi i hela teamet. Vi är redo att ta oss an den här utmaningen.

Träningarna inför Indy 500 inleds idag tisdag, och fortsätter sedan under resten av veckan in mot helgens kvalificeringar - där det slutliga 33-bilsfältet ska formeras inför racet den 30 maj.

Indy 500 är normalt världens enskilt största idrottsevenemang med över 300 000 besökare på läktarna. På grund av coronapandemin begränsas antalet fans på tävlingsdagen i år till 40% av maximal kapacitet, motsvarande cirka 135 000 personer.

IDSSCHEMA
NTT INDYCAR SERIES | Rd. 6
Indianapolis 500 Indianapolis Motor Speedway (USA)

Alla angivelser avser svensk tid
Tisdag 18 maj
Fri träning 1: 16.00-18.00
Fri träning 2: 21.00-00.00

Onsdag 19 maj
Fri träning 3: 18.00-00.00

Torsdag 20 maj
Fri träning 4: 18.00-00.00

Fredag 21 maj (Fast Friday)
Fri träning 5: 18.00-00.00

Lördag 22 maj
Fri träning 6: 15.30-16.30
Kval: 18.00-00.00

Söndag 23 maj
Fri träning 7 (Last Row/Fast Nine): 17.00-18.00
Kval (Last Row): 19.15-20.30
Kval (Fast Nine): 21.00-21.45
Fri träning 8: 23.00-01.00

Fredag 28 maj (Carb Day)
Fri träning 9: 17.00-19.00

Söndag 30 maj
105:e Indianapolis 500: 18.45
TV (LIVE): V Sport Motor och Viaplay
TIMING: INDYCAR App / racecontrol.indycar.com
STARTLISTA: Ladda ner här https://mcusercontent.com/73c511cfcad65d2a124d92dea/files/a1f3cb83-446b-b9b0-3219-bbf36cb4823f/indycar_entrylist_indianapolis_500.01.pdf
BANAN: Layout och historik https://www.indycar.com/Schedule/2021/IndyCar-Series/Indianapolis-500

MÄSTERSKAPSSTÄLLNING
NTT INDYCAR SERIES | Efter 5/17 race
1: Scott Dixon (NZL), Ganassi, 176 p.
2: Alex Palou (ESP), Ganassi, 163 p.
3: Josef Newgarden (USA), Penske, 148 p.
4: Pato O’Ward (MEX), AMSP, 146 p.
5: Graham Rahal (USA), RLL, 137 p.

18: Felix Rosenqvist (SWE), AMSP, 71 p.

Se fullständig tabell https://www.indycar.com/Drivers
21-05-16 Indy 500 nästa för Felix Rosenqvist efter tung dag i GMR Grand Prix
Felix Rosenqvist hade ett race att glömma i helgens GMR Grand Prix på Indianapolis Motor Speedway och vänder nu blicken mot den stundande säsongshöjdpunkten Indy 500.

Rosenqvist kvalade in som bäste Arrow McLaren SP-förare till lördagens race, före ordinarie stallkamraten Pato O'Ward och den för helgen nytillkomne förre F1-stjärnan Juan Pablo Montoya, men fick trots det nöja sig med 13:e plats på gridden under en helg när farten aldrig riktigt fanns där.

Väl i loppet fick Rosenqvist förvisso en bra start och avancerade till utkanten av topp tio, men ett långsamt första depåstopp kostade värdefull tid och under den andra halvan av racet återfanns Arrow McLaren SP-trion i den bakre delen av resultatlistan.

Det blev till slut en 17:e plats i mål för Rosenqvists del, mindre än en sekund bakom O'Ward.
- Det här var ett riktigt dåligt race, säger Felix Rosenqvist. Vi hade helt enkelt ingen fart, och utan det kommer man heller inte framåt i fältet. Vi behöver göra en fundamental förändring på den här typen av banor, men det är bara att borra ner huvudet och jobba på. Som tur är väntar Indy 500 runt hörnet och där tror jag att vi har en betydligt bättre chans. Vi har en bra bil på ovalerna, så det ska bli väldigt intressant.

Redan kommande vecka körs träning och kval inför den 105:e upplagan av Indy 500, INDYCAR-seriens stora kronjuvel. Den världsberömda ovalklassikern avgörs sedan över sina traditionsenliga 500 miles (800 km) söndagen den 30 maj.

RESULTAT
NTT INDYCAR SERIES | Rd. 5
GMR Grand Prix
Indianapolis Motor Speedway (USA)
1: Rinus VeeKay (NED), ECR, 85 varv
2: Romain Grosjean (FRA), Dale Coyne, +4.951s
3: Alex Palou (ESP), Ganassi, +15.072s
4: Josef Newgarden (USA), Penske, +18.447s
5: Graham Rahal (USA), Rahal, +26.981s
---
17: Felix Rosenqvist (SWE), AMSP, +45.420s

MÄSTERSKAPSSTÄLLNING
NTT INDYCAR SERIES | Efter 5/16 race
1: Scott Dixon (NZL), Ganassi, 176 p.
2: Alex Palou (ESP), Ganassi, 163 p.
3: Josef Newgarden (USA), Penske, 148 p.
4: Pato O'Ward (MEX), AMSP, 146 p.
5: Graham Rahal (USA), RLL, 137 p.

18: Felix Rosenqvist (SWE), AMSP, 71 p.
21-05-15 Linus Lundqvist vinner från pole i Indianapolis
Linus Lundqvist körde hem säsongens andra Indy Lights-seger när han vann med eftertryck från pole position vid helgens tävlingar på klassiska Indianapolis Motor Speedway.

Lundqvist, som gjorde sitt livs första tävling på den anrika anläggningen i Indiana, USA, kom omedelbart upp i fart och toppade resultatlistan redan under torsdagens tester.

22-åringen fortsatte sedan att sätta tempot i det första tidskvalet på fredagen, där han slog till med pole position till det inledande av helgens två race.

Lundqvist kunde därefter konvertera sitt utgångsläge till en kontrollerad seger i Race 1, där han aldrig var passerad i ledningen och dessutom underströk sin fart med loppets snabbaste varv.

I Race 2 slutade Lundqvist sedan femma efter en avåkning i början av loppet.
- Racevinnare på Indianapolis Motor Speedway – det låter inte helt fel, säger Linus Lundqvist. Det var en perfekt start på helgen med både pole, seger och snabbaste varv i det första racet. Det andra loppet gick inte riktigt vår väg, men allt som allt har det förstås varit en väldigt positiv helg här under min första tävling någonsin på den här banan. Stort tack till teamet för ett bra jobb, ännu en gång!

Lundqvist befäster i och med helgens resultat sin andraplats i Indy Lights-tabellen, där han nu är 11 poäng bakom Global Racing Group with HMD Motorsports-kollegan David Malukas (USA) som vann det avslutande racet på lördagen.

Nästa deltävling för Indy Lights körs i Detroit den 12-13 juni.

RESULTAT
Indy Lights Presented by Cooper Tires
Rd. 3 | Indianapolis (USA)
Race 1
1: Linus Lundqvist (SWE), 30 varv
2: David Malukas (USA), +2.392s
3: Toby Sowery (GBR), +8.812s
4: Kyle Kirkwood (USA), +12.934s
5: Alex Peroni (AUS), +15.178s

Race 2
1: David Malukas (USA), 35 varv
2: Toby Sowery (GBR), +0.028s
3: Alex Peroni (AUS), +0.704s
4: Kyle Kirkwood (USA), +1.123s
5: Linus Lundqvist (SWE), +8.197s
MÄSTERSKAPSTABELL

Indy Lights Presented by Cooper Tires
Topp 5 | Efter 6/20 race
1: David Malukas (USA), 151 p.
2: Linus Lundqvist (SWE), 140 p.
3: Kyle Kirkwood (USA), 124 p.
4: Toby Sowery (GBR), 105 p.
5: Alex Peroni (AUS), 101 p.
21-05-14 WestCoast Racing satsar med trebilsteam i Formula Nordic
Ny säsong och ny satsning med tre bilar i Formula Nordic för WestCoast Racing 2021. Teamet fortsätter sin satsning att erbjuda ambitiösa juniorer en högklassig plattform att bygga sin motorsportkarriär.
Philip Victorsson, 15 år från Frillesås, fjolårets trea och race vinnare, startar sin andra säsong med WestCoast Racing som en av favoriterna till mästerskapet. Som teamkamrater får han två debutanter från karting, Wilmer Wallenstam, 14 år från Göteborg och Emma Wigroth, 16 år från Halmstad.

“WestCoast Racing har två nya förare i Wilmer och Emma som valt att ta steget till Formula Nordic. Precis som tidigare år ska det bli spännande att få vara en del i deras utveckling och karriär.” säger teamchefen Dick Jönsson Wigroth om teamets nytillskott.
“Philip Victorsson gör sitt andra år i klassen och vår förhoppning är att ha Philip med långt fram i mästerskapet”, avslutar Dick om teamets föraruppställning i 2021 års mästerskap.

Formula Nordic kommer efter tester på Mantorp Park, Gelleråsen, Falkenberg och senare Ring Knutstorp i Skåne att göra sin säsongspremiär premiär 18-19 juni på Drivecenter Arena i Fällfors utanför Skellefteå.

“Vi har en bra stämning i Formula Nordic. Vi ser klassen växa med flera debutanter i år och ett startfält på 10-15 bilar”, säger Dick som promotor för klassen.

Tävlingskalendern för Formula Nordic 2021 har 7 deltävlingar med final på Ring Knutstorp 8-9 oktober.

Tävlingskalender Formula Nordic 2021
18-19 Juni Drivecenter Arena
9-11 Juli Falkenberg
20-22 Augusti Gelleråsen Arena
4-5 September Scandinavian Raceway
17-18 September Rudskogen
1-3 Oktober Mantorp Park
8-9 Oktober Ring Knutstorp

Formula Nordic: www.formulanordic.se
21-05-12 Felix Rosenqvist inleder intensiva Indianapolis-veckor
NTT INDYCAR SERIES slår läger på Indianapolis Motor Speedway för ett fullspäckat schema som till slut mynnar ut i klassiska Indy 500 - men först väntar GMR Grand Prix på banans road course-version nu till helgen.

Felix Rosenqvist ger sig in i de intensiva veckorna i Indianapolis fast besluten att slå tillbaka. Oflyt i depån kostade Arrow McLaren SP-svensken två möjliga pallplatser senast på ovalen i Texas - men farten fanns definitivt där.

Nu väntar alltså nästa utmaning i form av GMR Grand Prix, som traditionsenligt öppnar maj månads aktiviteter på Indianapolis Motor Speedway med ett 85 varv långt race på banans road course-variant.
- Jag tog min första pole position i INDYCAR på den här banan, så det känns alltid bra att komma tillbaka, säger Felix Rosenqvist. Nu har vi haft en tuff start på den här säsongen, men vi fick väldigt lovande besked i Texas och förhoppningsvis kan vi bygga vidare på den känslan i Indy nu i helgen.

Helgens tävlingar körs över två dagar, fredag och lördag, med racestart på lördag kväll svensk tid. Direkt efter GMR Grand Prix kommer Felix Rosenqvist (och resten av fältet) att gå in i träningsveckan inför Indy 500.

TIDSSCHEMA
NTT INDYCAR SERIES | Rd. 5
GMR Grand Prix
Indianapolis Motor Speedway (USA)

Alla angivelser avser svensk tid
Fredag 14 maj
Fri träning 1: 15.30-16.15
Fri träning 2: 19.00-19.45
Kval: 22.30-23.45

Lördag 15 maj
Warm-up: 16.45-17.15
Race (85 varv): 20.45
21-05-11 "Hemmaplan" för Linus Lundqvist i Indianapolis
Efter en stark inledning har det blivit dags för Linus Lundqvist att vända hem - åtminstone på sätt och vis - när säsongens tredje deltävling i Indy Lights nu pockar på uppmärksamheten.

Med en seger och ytterligare två pallplatser på de första fyra racen har Lundqvist bevisligen hittat tillrätta snabbt i INDYCAR-seriens främsta supportklass, där han efter två tävlingshelger ligger tvåa totalt i förarsammandraget.

I helgen är det dags igen, när fältet nu beger sig till Indianapolis Motor Speedway - "The Racing Capital of the World" - och hjärtat av den amerikanska bilracingindustrin.

För Lundqvist är det inte bara ytterligare en chans att fylla på sitt guldkantade CV, utan dessutom att göra det på "hemmaplan". Tyresö-sonen är stationerad i närbelägna Carmel under racingsäsongen, bara en halvtimme från banan - och hans team Global Racing Group with HMD Motorsports finns också i den direkta närheten.
- Det ska bli kul att få tävla här hemma den här helgen, säger Linus Lundqvist. Jag spenderar nästan all min tid i och omkring Indianapolis, men jag har faktiskt aldrig kört på själva banan. Det blir första gången nu.

Indianapolis Motor Speedway är mest känd för sin världsberömda oval, där INDYCAR-klassikern Indy 500 avgörs, men helgens tävlingar körs på den så kallade road course-versionen som huvudsakligen sträcker sig över anläggningens innerplan.

Banan mäter knappt fyra kilometer, och bjuder på en intressant mix av långa raksträckor och både snabba och långsamma kurvor.
- Jag tror att banan kan passa oss bra, fortsätter Linus Lundqvist. Den är i alla fall på pappret ganska lik Barber, där jag vann i premiären, både vad gäller asfaltstruktur och jämnhet. Det var kul att köra på stadsbanan i St. Pete, men det är samtidigt skönt att vara tillbaka på en vanlig bana igen där vi vet lite mer vad vi kan förvänta oss. Förhoppningsvis kan vi vara med där uppe och slåss.

Indy Lights-tävlingarna i Indianapolis inleds redan under torsdagen med två testpass och den officiella fria träningen. Helgens första kval och race körs på fredag, följt av samma procedur på lördag när kval och race nummer två ska avhandlas.

Alla säsongens pass streamas LIVE direkt på Linus Lundqvists hemsida, www.linuslundqvistracing.se.

TIDSSCHEMA (SVENSK TID)
Indy Lights Presented by Cooper Tires
Rd. 3 | Indianapolis (USA)
Torsdag 13 maj
Test 1: 16.10-17.00
Test 2: 19.25-20.15
Fri träning: 22.00-22.45

Fredag 14 maj
Kval 1: 14.35-15.05
Race 1: 20.10

Lördag 15 maj
Kval 2: 14.55-15.25
Race 2: 18.45

STARTLISTA
Se startlista här: https://www.indylights.com/teams-drivers

MÄSTERSKASPTABELL
Se aktuell poängställning här: https://www.linuslundqvistracing.se/2021-2/#standings

LIVESTREAMING & TIMING
www.linuslundqvistracing.se
www.indylights.com/results/live-timing
21-05-08 Full pott för Sundahl i mästerlig start i Porsche Carrera Cup Scandinavia
Lukas Sundahl har gjort det igen – kört till sig maximala poäng i en premiärhelg i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Han gjorde det i Falkenberg i fjol och önskereprisen kom på Ring Knutstorp under lördagen. Den regerande mästaren vann inte bara båda premiärracen i mästerskapet. Med dubbla pole positions och snabbaste varv i båda racen såg han dessutom med att få med sig fyra extrapoäng hem till Växjö. – Det här var väl rätt bra. En perfekt start på säsongen, konstaterade han efteråt.

Lukas Sundahl, som jagar sin fjärde titel i Porsche Carrera Cup Scandinavia, vann båda premiärracen från pole position. I det första utmanades han av Pontus Fredricsson men efter en tajt första kurva kom ändå Sundahl ut i ledning.

Den behöll han hela vägen in i mål. Fredricsson blev tvåa och Hugo Andersson lyckades knipa tredjeplatsen trots att han med kraftig överstyrning på bilen uppvaktades hårt av både Edvin Hellsten och Emil Persson mot slutet.

I det andra heatet var det Hampus Ericsson som delade första startled med Lukas Sundahl, men inte heller han lyckades ta sig om. Ericsson fick inte till någon perfekt start och det utnyttjade Emil Persson som lyckades ta sig förbi. På det elfte varvet kontrade Ericsson emellertid och behöll sedan andraplatsen ända in i mål. Men väl där blev han av med den. Ericsson bestraffades med fem sekunders tidstillägg för att ha kört utanför banan och föll till sjätte plats, samma placering som han hade i race ett. Domslutet blev omdiskuterat och Ericssons team lämnade in en protest. Den avslogs.

I stället för Ericsson blev Emil Persson tvåa och Hugo Andersson körde till sig en ny tredjeplats.
– Jag är nöjd. En bra mycket starkare start än förra året, sa en glad Andersson, som med dubbla 17-poängare är tvåa bakom Sundahl i mästerskapstabellen efter premiären.
– Det kommer bli svårt att rå på honom, men fortsätter göra allt vi kan, säger Andersson.

Emil Persson, som gjorde sin andra deltävling i Porsche Carrera Cup Scandinavia, var självklart också belåten med öppningen på mästerskapet.
– Femma och tvåa. Jag är nöjd, målet var att ta så många poäng som möjligt, säger Persson, som bara är två poäng efter Andersson i tabellen.

Målet att få kliva upp på pallen hade även Edvin Hellsten. Göteborgaren var nära i båda racen, men fick nöja sig med fjärde och femte plats. Det är ett facit som räcker till fjärde plats i mästerskapet inför den andra deltävlingen som avgörs i Anderstorp 18-19 juni.

Porsche Sveriges gästbil kördes under premiärhelgen av Fredrik Ekblom. Den trefaldige STCC-mästaren bjöds på en tuff comeback. Sjunde plats i det första heatet följde han emellertid upp med en fjärdeplats i det andra där han bjöd på ett par fina omkörningar.

I Masters Cup, klassen för förare över 40 år, delade Christoffer Bergström och Thomas Karlsson på de båda segrarna och andraplatserna. Prins Carl Philip var trea i det första heatet, men tvingades bryta det andra där Krister Andero fick kliva upp på pallen i stället.

Porsche Carrera Cup Scandinavia.
Ring Knutstorp 7-8 maj 2021.
Race 1.
1. Lukas Sundahl, Sundahl-Pampas Racing, 21:37.292
2. Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport, +3.135
3. Hugo Andersson, Steber Racing, +7.437
4. Edvin Hellsten, Nova Racing, +8.202
5. Emil Persson, Fragus Motorsport, +8.445
6. Hampus Ericsson, Fragus Motorsport, +9.183
7. Fredrik Ekblom, Porsche Experience Racing, +18.425
8. Anton Marklund, Mtech Competition, +19.760
9. Christoffer Bergström (M), Sundahl-Pampas Racing, +20.050
10. Patrick Rundquist, Steber Racing, +22.784
11. Thomas Karlsson (M), Mtech Competition, +1:00.109
12. Carl Philip Bernadotte (M), Porsche Experience Racing, +1 Lap
13. Krister Andero (M), Prido Racing, +1 varv
14. Hampus Hedin, Fragus Motorsport, +5 varv

Race 2.
1. Lukas Sundahl, Sundahl-Pampas Racing, 36:13.865
2. Emil Persson, Fragus Motorsport, +2.780
3. Hugo Andersson, Steber Racing, +3.807
4. Fredrik Ekblom, Porsche Experience Racing, +5.383
5. Edvin Hellsten, Nova Racing, +5.623
6. Hampus Ericsson, Fragus Motorsport, +6.409
7. Anton Marklund, Mtech Competition, +6.767
8. Patrick Rundquist, Steber Racing, +7.628
9. Thomas Karlsson (M), Mtech Competition, +10.025
10. Hampus Hedin, Fragus Motorsport, +15.813
11. Christoffer Bergström (M), Sundahl-Pampas Racing, +56.448
12. Krister Andero (M), Prido Racing, +3 Laps
Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport, DNF
Carl Philip Bernadotte (M), Porsche Experience Racing, DNF

Mer resultat och tabeller – se www.carreracup.se
21-05-07 Porsche Carrera Cup Scandinavia: Dubbla pole positions för regerande mästaren i Porsche Carrera Cup-premiären
Lukas Sundahl visade klassen direkt när Porsche Carrera Cup Scandinavia säsongsstartade med kval på Ring Knutstorp under fredagen. Den regerande mästaren var snabbast i såväl Q1 som Q2 och från pole position i premiärhelgens båda race blir han svårslagen. – Tar han starten är det ingen som åker om honom om det är torrt, säger Per Sundahl, pappa till Lukas och teamchef i Sundahl-Pampas Racing.
Lukas Sundahl. Foto: Armin Hadzic

Lukas Sundahl kunde inte ha fått en bättre start i sin jakt på en fjärde titel i Porsche Carrera Cup Scandinavia än vad han fick i Skåne under gårdagen. 24-åringen från Växjö distanserade sina konkurrenter med god marginal i båda kvalomgångarna.
– Jag gjorde ett bra kval, även om det kändes som om det hade gått att åka ännu lite fortare i Q2. Där hade jag lite problem med bromsarna, berättade Sundahl som får Pontus Fredricsson och Hampus Ericsson bredvid sig i första led i lördagens båda race.

Fredricsson försökte verkligen utmana Sundahl i den första kvalomgången men nådde inte riktigt ända fram.
– Lukas är snabb alltså, men jag brukar kunna få till bra starter så det är det som gäller i morgon – att starta bättre än honom, säger Fredricsson, väl medveten om att hans chans till en seger är att ta sig om den regerande mästaren kanske redan i den första kurvan.

I race två starter Fredricsson först på femte plats. Då står hans teamkompis i Fragus Motorsport, Hampus Ericsson, bredvid Sundahl i första led.

Ericsson var riktigt vass i Q2. I Q1 blev det ”bara” en sjätteplats.
– Jag vet inte riktigt varför tiderna inte blev bättre i Q1, men i Q2 hittade jag rätt och fick till ett riktigt bra varv mot slutet. Jag låg en bit ner, men satsade allt på ett kort och det lönade sig, sa han.

Ett bra kval svarade Hugo Andersson för genom att bli trea och fyra.
– Mitt bästa efter Anderstorp 2019 där jag under lite speciella omständigheter var trea i båda omgångarna. Det kändes bra, tycker jag gjorde ett stabilt kval även om jag tog i lite för mycket i Q1 och hamnade utanför banan.

Tredjeplatsen i den första kvalomgången erövrade Andersson med minsta möjliga marginal. Han och Edvin Hellsten noterades nämligen för exakt samma tid, 57,951, men eftersom Andersson satte den först klassades han som trea.

Fjärdeplatsen i Q1 blev till en sjätteplats i Q2 för Hellsten.
Nykomlingen Emil Persson svarade också för en stark kvalprestation. I sitt andra Carrera Cup-kval någonsin (körde finalen just på Ring Knutstorp i fjol) blev han femma och trea.
– Jag är nöjd, tog mig till Q2 och det var kul. I morgon vill jag gärna bli bland de fem främsta, men visst vore det ännu roligare med pallen. Jag har bra läge för det i race två i morgon, säger han.

Premiärhelgens gästförare Fredrik Ekblom fick nöja sig med dubbla sjundeplatser i kvalet där Patrick Rundquist blev åtta två gånger om.
– Första gången i Q2, det var målet, konstaterade en nöjd Rundquist.

I Masters Cup var prins Carl Philip kvalsnabbast med sin tiondeplats i Q1. Närmast efter sig i listan hade han titelkonkurrenterna Thomas Karlsson och Christoffer Bergström.

Porsche Carrera Cup Scandinavia.
Ring Knutstorp 7 maj.
Kval, Q1:
1. Lukas Sundahl, Sundahl-Pampas Racing, 57.643
2. Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport, +0.288
3. Hugo Andersson, Steber Racing, +0.308
4. Edvin Hellsten, Nova Racing, +0.308
5. Emil Persson, Fragus Motorsport, +0.480
6. Hampus Ericsson, Fragus Motorsport, +0.513
7. Fredrik Ekblom, Porsche Experience Racing, +0.715
8. Patrick Rundquist, Steber Racing, +0.719
9. Anton Marklund, Mtech Competition, +0.870
10. Carl Philip Bernadotte (M), Porsche Experience Racing, +1.090
11. Thomas Karlsson (M), Mtech Competition, +1.209
12. Christoffer Bergström (M), Sundahl-Pampas Racing, +1.386
13. Hampus Hedin, Fragus Motorsport, +1.925
14. Krister Andero (M), Prido Racing, +2.360

Q2:
1. Lukas Sundahl, Sundahl-Pampas Racing, 57.495
2. Hampus Ericsson, Fragus Motorsport, +0.252
3. Emil Persson, Fragus Motorsport, +0.388
4. Hugo Andersson, Steber Racing, +0.487
5. Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport, +0.534
6. Edvin Hellsten, Nova Racing, +0.616
7. Fredrik Ekblom, Porsche Experience Racing, +0.643
8. Patrick Rundquist, Steber Racing, +0.783
21-05-06 Lukas Sundahl kör för fjärde titeln – prins Carl Philip jagar sin första – i Porsche Carrera Cup Scandinavia
• Tar Lukas Sundahl fjärde raka titeln i Porsche Carrera Cup Scandinavia eller kniper någon av utmanarna guldet? • Kan det bli en prins på tronen i Masters Cup?
• Vem blir den förste mästaren i nya succéklassen Porsche Sprint Challenge Scandinavia? Racingsäsongen 2021 är här. Premiär på Ring Knutstorp 7-8 maj.


Frågorna är många inför den 18:e upplagan av Porsche Carrera Cup Scandinavia, som i år blivit med supportklass i form av nya, populära Porsche Sprint Challenge Scandinavia.

Premiärtävlingen i Skåne är publikfri på grund av pandemin, men livesändningar på Viaplay säkerställer att racingfansen kan följa mästerskapet hela vägen från Ring Knutstorp till finalen på Mantorp Park i början på oktober.

Även Porsche Sprint Challenge Scandinavia kommer att sändas – omväxlande på YouTube och Viaplay.

Tuff konkurrens
Startfältet i Porsche Carrera Cup Scandinavia är starkt. Alla toppförare från i fjol är med och i år får de dessutom sällskap av värmlänningen Emil Persson, som blev trea i ett bejublat inhopp i finalen på Ring Knutstorp 2020.

Bredden på toppen ser ut att bli den bästa på många år. Regerande mästaren Lukas Sundahl från Växjö är givetvis favorit, men utmanarna är många. Sex stycken noga räknat!
– Jämfört med de tre senaste säsongerna ser konkurrensen i toppen tuffare ut i år, medger Sundahl vars målsättning är att bli först till fyra guld i mästerskapet.

I Porsche Carrera Cup Scandinavia kör man emellertid inte bara om titlar, heder och ära. För mästaren väntar en segercheck på 200.000 kr, tvåan får 100.00 kr och trean 50.000 kr.

Många utmanare
Pontus Fredricsson, Edvin Hellsten, Hugo Andersson och Hampus Ericsson placerade sig, i nämnd ordning, närmast bakom Sundahl i fjolårets mästerskapstabell.

De tre sistnämnda har alla gått ut och sagt att de kör för titeln i år och Fredricsson lär knappast ha några andra ambitioner.

Till Fredricsson, Hellsten, Andersson, Ericsson och Persson ska dessutom Patrick Rundquist adderas, Uppsalakillen som gjorde en stabil debutsäsong i mästerskapet 2020 och som på försäsongstesterna visat att han tagit nästa steg i sin utveckling.

Prins på tronen?
I fjol vann Magnus Öhman Masters Cup. I år står han över och en ny mästare ska koras. Kanske får vi se en prins på tronen i Porsche Carrera Cup-klassen för amatörförare över 40 år?
– Det är vad jag hoppas på såklart, säger prins Carl Philip.

Prinsen övertygade när han gjorde comeback förra säsongen. Han blev åttonde man totalt i mästerskapet och konkurrerade om titeln i Masters Cup, där han körde till sig tre klassegrar, ända in i finalen.
– Det var min bästa säsong hittills i Porsche Carrera Cup, konstaterar han.

Utan Öhman i anmälningslistan – åtminstone i inledningen av mästerskapet – är prins Carl Philip en av kandidaterna till årets Masters Cup-titel. Men konkurrens saknas såklart inte. Thomas Karlsson, Christoffer Bergström, Krister Anedro är tre heta titelkonkurrenter. Lars-Bertil Rantzow är visserligen inte anmäld till samtliga deltävlingar, men som startfältets mest rutinerade förare och dubbel Masters Cup-mästare kommer han med säkerhet att vara med och slåss om klassegrar de gånger han medverkar.

Ekblom i gästbilen
Porsche Sverige kommer även i år att krydda startfältet med en gästförare. Först ut i den omtalade gästbilen med startnummer 911 blir Fredrik Ekblom, en av Sveriges mest framgångsrika och rutinerade racerförare som under sin proffskarriär bland annat vann race i F3000, körde hem klassegrar i 24-timmars på Daytona och Nürburgring och tävlade i Indycar. Här hemma är Kumlasonen framförallt känd för tre titlar i STCC och en i TTA.

Ekbloms inhopp i Porsche Carrera Cup Scandinavia, hans första tävlingsframträdande sedan 2018, blir unikt. Efter en regeländring till den här säsongen blir han nämligen den förste gästföraren någonsin med rätt att ta poäng i mästerskapet. Både individuellt och i teammästerskapet. I det sistnämnda kommer gästförarna, tillsammans med prins Carl Philip, att representera Porsche Experience Racing.
– Jag ser fram emot det här inhoppet, men det blir svårt. Bilen är mycket snabbare och har mer motor än vad jag trodde. Man gör så gott man kan, sedan får man se var det landar, säger Ekblom.

Kamp i teammästerskapet
I fjol instiftades ett teammästerskap i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Steber Racing med Hugo Andersson och Patrick Rundquist tog hem pokalen och prissumman på 150.000 kr. Mästerteamet med bas i Falun vill självklart försvara sin titel, men får räkna med hård konkurrens.

I snacket inför pratas det minst lika mycket om nykomponerade Sundahl-Pampas Racing med Lukas Sundahl och Christoffer Bergström och fjolårets tvåa, Fragus Motorsport, med starka kvartetten Pontus Fredricsson, Hampus Ericsson, Emil Persson och Hampus Hedin.

I premiären på Ring Knutstorp, där EM- och VM-meriterade rallycrossföraren Anton Marklund gör comeback i mästerskapet, blir även Mtech Competition att räkna med. Som teamkollega har Marklund starke Masters Cup-föraren Thomas Karlsson.

En annan stark duo är som sagt Fredrik Ekblom-prins Carl Philip.

Succé för nya klassen
Porsche Sprint Challenge Scandinavia, officiell supportklass till Porsche Carrera Cup Scandinavia, är ny för året och intresset för den har varit enormt. Över 25 förare har anslutit till mästerskapet. 23 kommer till Ring Knutsorp och en av dem är 1984 års rallyvärldsmästare Stig Blomqvist. Motorsportikonen fyller 75 år senare i sommar och har därför förärats med startnummer 75.

Porsche Sprint Challenge Scaninavia är skapad för fabriksbyggda racerbilar från Porsche Motorsport med utgångspunkt från Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport.

Målgruppen är unga talanger och semi-professionella entusiaster.

Mycket Porsche i rutan
Porsche Carrera Cup Scandinavia kommer även den här säsongen att visas på Viaplay. Samtliga 14 race livesänds. Robin Nilsson, Janne Blomqvist och racingexperten Björn Wirdheim sköter kommenterandet.

Från premiären på Ring Knutstorp visas racen kl 11.00 respektive kl 14.30 lördagen den 8 maj.

Även Porsche Sprint Challenge Scandinavia når ut i rutan från Skåne. Premiärtävlingens andra race ska nämligen sändas på Porsche Carrera Cup Scandinavias YouTube-kanal kl 14.00 på lördag.

Startfältet i Porsche Carrera Cup Scandinavia 2021.
#1 Lukas Sundahl, Växjö, Sundahl-Pampas Racing
#5 Roger Hermansen, Norge, Hermansen Racing (M)
#9 Thomas Karlsson, Falkenberg, Mtech Competition (M)
#10 Krister Andero, Falköping, Prido Racing (M)
#11 Pontus Fredricsson, Skogås, Fragus Motorsport
#13 Carl Philip Bernadotte, Stockholm, Porsche Experienxe Racing (M)
#27 Edvin Hellsten, Hovås, Nova Racing
#28 Patrick Rundquist, Uppsala, Steber Racing
#31 Hampus Ericsson, Kumla, Fragus Motorsport
#39 Hugo Andersson, Täby, Steber Racing
#42 Christoffer Bergström, Stockholm, Sundahl-Pampas Racing (M)
#44 Hampus Hedin, Västra Frölunda, Fragus Motorsport
#45 Emil Persson, Degerfors, Fragus Motorsport
#51 Ole William Nærsnes, Norge, Jaffa Racing
#61 Lars-Bertil Rantzow, Båstad, R Competition (M)
#92 Anton Marklund, Boliden, Mtech Competition
#911 Fredrik Ekblom, Kumla, Porsche Experience Racing (G)
M= Masters Cup
G= Gästförare i premiären

Tidsschema Ring Knutstorp 7-8 maj.
Fredag 7 maj
Kl 09.30: Test Porsche Sprint Challenge
Kl 10.00: Test Porsche Carrera Cup
Kl 12.30: Test Porsche Sprint Challenge
Kl 13.00: Test Porsche Carrera Cup
Kl 15.30: Kval Porsche Sprint Challenge
Kl 16.10: Kval Porsche Carrera Cup

Lördag 8 maj
Kl 10.30: Race 1 Porsche Sprint Challenge
Kl 11.15: Race 1 Porsche Carrera Cup
Kl 14.00: Race 2 Porsche Sprint Challenge
Kl 14.50: race 2 Porsche Carrera Cup
21-05-04 Säsongspremiär för Skandinaviens ledande racingmästerskap
Porsche Carrera Cup Scandinavia inleder året med en historisk rekordjakt, en intressant titelfight och gästförare i världsklass. 2021 adderas även en ny supportklass till racehelgerna med Porsche.

Porsche Carrera Cup Scandinavia inleder traditionsenligt årets racingsäsong med premiärtävlingar på Ring Knutstorp utanför Helsingborg 7-8 maj. Skandinaviens ledande racingmästerskap avgörs som tidigare med 14 race vid 6 tävlingshelger.

Regerande mästaren Lukas Sundahl är den förste föraren att vinna mästerskapet tre gånger i följd (2018, 2019, 2020). I år satsar smålänningen hårdare än någonsin och har siktet inställt på ännu en mästartitel. Ett nytt rekord som i så fall skulle göra honom historisk som den ende föraren med fyra titlar.

Bland dem som gärna sätter stopp för Sundahls mästerskapsplaner finns fjolårets silver- och bronsmedaljörer Pontus Fredricsson och Edvin Hellsten, samt de unga talangerna i Driver Development Programme (DDP). Hampus Ericsson och Hugo Andersson är högintressanta efter att precis ha missat medaljplatserna säsongen 2020. DDP får dessutom ett intressant nytillskott i form av Patrick Rundquist.

Porsche Sveriges gästförarprogram är ett av de mest populära inslagen i serien med internationellt meriterade elitförare som utmanar det ordinarie startfältet. För att ytterligare spetsa till racingen är gästförarna från och med i år en officiell del av mästerskapet. De tävlande i Porsche Sveriges omtalade gästbil med startnummer 911 kommer således inte bara att kämpa om placeringar utan kör för poäng i förar- och teammästerskapet.

Enligt nuvarande plan kommer merparten av årets gästspel att göras av förare med erfarenhet från Formel 1 och Indycar, världens högst rankade racingmästerskap. Sedan tidigare är det klart att den mångfaldige svenska mästaren Fredrik Ekblom kör säsongspremiären. Ekblom har en lång lista med internationella meriter, bl.a. förarinsatser för racinglegendaren A.J. Foyt i Indycar.
– För 18:e gången är det dags för ett säkert vårtecken, säsongspremiären i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Med ett allt större intresse för serien är vi fler än någonsin som ser fram emot premiären, säger Raine Wermelin, Direktör, Porsche Sverige. Det blir spännande att under 2021 få följa alla de talanger som nu vill utmana Lukas Sundahl om mästartiteln.

En av de stora nyheterna till 2021 är utan tvekan Porsche Sprint Challenge Scandinavia. En ny officiell supportklass till Porsche Carrera Cup Scandinavia som kommer att köras på samma banor under fem av huvudklassens tävlingshelger.
– Porsche Sprint Challenge Scandinavia är en ambitiös satsning på återväxten i svensk racing och ett resultat av vår passion för motorsporten, fortsätter Wermelin. En professionellt uppbyggd supportklass under Carrera Cup som är öppen för såväl avancerade entusiaster som unga talanger på väg uppåt i karriären.

Fortsatta restriktioner p.g.a. pandemin innebär att Porsche Carrera Cup Scandinavia tills vidare körs utan publik. Den rådande situationen med stängda gränser innebär även att ett antal norska ekipage saknas i de två klasserna under årets första tävlingshelg. Man räknar trots detta med ca 14 bilar i Carrera Cup och 22 bilar i Sprint Challenge under premiären.

Upplev spänningen i Skandinaviens ledande racingmästerskap. Samtliga race i Porsche Carrera Cup Scandinavia sänds i Viaplay och V Sport Motor. Nyheter och information publiceras löpande på carreracup.se och i mästerskapets sociala kanaler.
21-05-03 Dubbla antiklimax för Felix Rosenqvist efter palljakt i Texas
Felix Rosenqvist fanns med i pall- och segerdiskussionen i båda helgens två INDYCAR-race på Texas Motor Speedway, men föll tillbaka i ett plågsamt antiklimax två dagar i rad.

Rosenqvist hade en bra känsla inför årets första ovaltävling efter lovande besked under försäsongen, och visade att förhoppningarna var välgrundade när han två gånger om slog sig fram kraftigt genom fältet och blandade sig i den yttersta tätstriden.

Rosenqvist tvingades gå en lång väg från 18:e respektive 17:e plats i fältet i helgens två race – ett resultat av att det inplanerade kvalet fick ställas in på grund av regn, och att startuppställningen istället baserades på läget i mästerskapstabellen.

Trots det tuffa utgångsläget, på en bana ökänt svår att köra om på, navigerade Rosenqvist effektivt sin Arrow McLaren SP-bil mot täten i båda racen.

I Race 1 – officiellt betitlat Genesys 300 – hade Värnamo-föraren jobbat sig fram hela vägen till andra plats, tätt bakom ledande Scott Dixon (som sedan också vann loppet), när saker och ting emellertid tog en frustrerande vändning i det sista, avgörande depåstoppet.

Rosenqvist kom lite för djupt in i sin depåbox (platsen där tankning och däckbyte utförs), vilket kostade tid, och tvingades sedan som salt i såren väja ut på gräset när landsmannen Marcus Ericsson tappade ett hjul precis framför.

Depåstrulet raserade racet, och Rosenqvist föll till en slutlig 13:e plats vid målflagg.
- Vi hade ett jättebra slagläge i det första racet, säger Felix Rosenqvist. Vi hade en bra strategi och tog oss upp hela vägen från 18:e till andra plats, vilket var fantastiskt. Vi var snabbast på banan i mitten av loppet, så det var otroligt tråkigt att det gick som det gick i det där sista depåstoppet. Jag tror att vi hade kunnat slåss om segern.

I det distansmässigt något längre Race 2 – Xpel 375 – var Rosenqvist på väg mot en snabb revansch. Svensken hade på nytt jobbat sig fram till tätklungan när han återigen hamnade i problem i det sista planerade stoppet. Denna gång var det höger bakhjul som lossnade på väg ut ur depån, och dagen var förstörd.
- Bilen var otroligt snabb i helgen, summerar Rosenqvist. Det finns mycket positivt, men just nu är det svårt att ta in det. Jag hade två klara chanser på pallen, och kanske ännu mer, den här helgen och vi fick inte med oss någonting.

Istället levererade teamkamraten Pato O’Ward (MEX) den första INDYCAR-segern för Arrow McLaren SP.
- Stort grattis till Pato för segern; det var viktigt för teamet, avrundar Rosenqvist. Jag vet hur stort det är att ta sin första INDYCAR-seger, och han förtjänar det. För vår del på bil #7 är det bara att skaka av sig det här och komma tillbaka starkare i Indianapolis.

Nästa INDYCAR-tävling är GMR Grand Prix, på road course-varianten av Indianapolis Motor Speedway, den 14-15 maj.

RESULTAT
NTT INDYCAR SERIES | Rd. 3&4
Texas Motor Speedway (USA)
Race 1 (Genesys 300)
1: Scott Dixon (NZL), Ganassi, 212 varv
2: Scott McLaughlin (NZL), Penske, +0.264s
3: Pato O'Ward (MEX), AMSP, +1.780s
4: Alex Palou (ESP), Ganassi, +2.856s
5: Graham Rahal (USA), Rahal, +6.604s
---
13: Felix Rosenqvist (SWE), AMSP, +12.947s

Se fullständiga resultat https://mcusercontent.com/73c511cfcad65d2a124d92dea/files/5617733a-3e71-4c4d-8b8d-b3cf58fd0ad2/indycar_officialraceresults.pdf

Race 2 (Xpel 375)
1: Pato O'Ward (MEX), AMSP, 248 varv
2: Josef Newgarden (USA), Penske, +1.244s
3: Graham Rahal (USA), Rahal, +5.644s
4: Scott Dixon (NZL), Ganassi, +6.038s
5: Colton Herta (USA), Andretti, +6.378s
---
16: Felix Rosenqvist (SWE), AMSP, +2 varv

Se fullständiga resultat https://mcusercontent.com/73c511cfcad65d2a124d92dea/files/8ff76416-82ab-466c-bc86-ad662c8aa890/indycar_race_results.27.pdf

MÄSTERSKAPSSTÄLLNING
NTT INDYCAR SERIES | Efter 4/17 race
1: Scott Dixon (NZL), Ganassi, 153 p.
2: Pato O’Ward (MEX), AMSP, 131 p.
3: Alex Palou (ESP), Ganassi, 127 p.
4: Josef Newgarden (USA), Penske, 116 p.
5: Graham Rahal (USA), RLL, 107 p.

16: Felix Rosenqvist (SWE), AMSP, 58 p.

Se fullständig tabell https://www.indycar.com/Drivers
21-04-29 Felix Rosenqvist hoppfull inför ovaldubbel i Texas
Knappt har motorerna svalnat efter gatloppet i St. Petersburg innan NTT INDYCAR SERIES växlar upp ytterligare med en intensiv dubbelhelg på Texas Motor Speedway – en efterlängtad sådan, för Felix Rosenqvist.

Arrow McLaren SP-svensken fick en värdefull första riktig genomkörare med sitt nya stall på gatorna i Florida i söndags, och hoppas nu kunna bygga vidare på den 12:e plats man åstadkom den gången.

Nästa stopp på kalendern är alltså Texas Motor Speedway; en ultrasnabb superspeedway-oval i Fort Worth utanför Dallas med en snitthastighet på 345 km/h.

Den respektingivande ovalen stod värd för förra årets INDYCAR-premiär, i ett race där Rosenqvist länge låg tvåa, satte snabbaste varv, och var på väg ikapp ledande Scott Dixon när han snöpligt kraschade i samband med en varvning bara tio varv från mål.
- Jag hade mitt starkaste ovalrace hittills i INDYCAR just i Texas förra året, även om det slutade som det gjorde, men framför allt hade vi ett väldigt positivt test där nu i vintras, säger Felix Rosenqvist. Det är den bästa känslan jag haft i den här bilen så här långt, så jag är förväntansfull. Teamet har alltid haft en bra bil på just ovalerna och jag är spänd på att se vad vi kan göra i vår första ovaltävling tillsammans.

Evenemanget i Texas är den första ”dubbeln” under 2021. Det innebär att två race ska köras istället för ett, och att det därmed står extra mycket på spel just den här helgen med dubbla poäng i potten.

Tävlingarna i Fort Worth inleds med fri träning på lördag kväll svensk tid. Ett par timmar senare körs det enda tidskvalet, i vilket förarna kommer att göra två sammanhängande flygande varv. Det första används för att formera startuppställningen till Race 1, och det direkt efterföljande andra varvet sätter gridden till Race 2.

Race 1, formellt betitlat Genesys 300, körs över 212 varv med start kl. 01.45 svensk tid natten mot söndag. Race 2 är något längre – 248 varv – och går under titeln Xpel 375. Det loppet drar igång kl. 23.15 på söndag kväll.

TIDSSCHEMA
NTT INDYCAR SERIES | Rd. 3&4
Genesys 300 / Xpel 375
Texas Motor Speedway (USA)

Alla angivelser avser svensk tid
Lördag 1 maj
Fri träning: 18.30-20.00
Kval: 22.00-23.00
Race 1 (Genesys 300): 01.45

Söndag 2 maj
Race 2 (Xpel 375): 23.15

TV (LIVE): V Sport Motor och Viaplay
TIMING: INDYCAR App / racecontrol.indycar.com
STARTLISTA: Genesys 300 / Xpel 375
BANAN: Layout och historik https://www.texasmotorspeedway.com/

MÄSTERSKAPSSTÄLLNING
NTT INDYCAR SERIES | Efter 2/17 race
1: Alex Palou (ESP), Ganassi, 67 p.
2: Will Power (AUS), Penske, 65 p.
3: Scott Dixon (NZL), Ganassi, 65 p.
4: Colton Herta (USA), Andretti, 62 p.
5: Simon Pagenaud (FRA), Penske, 54 p.

18: Felix Rosenqvist (SWE), AMSP, 27 p.

Se fullständig tabell https://www.indycar.com/Drivers
21-04-26 Felix Rosenqvist samlar värdefulla mil i St. Petersburg
Felix Rosenqvist fick en första riktig genomkörare för sitt nya team Arrow McLaren SP när han tog målflagg i Firestone Grand Prix of St. Petersburg, INDYCAR-säsongens andra deltävling, på söndagskvällen svensk tid.

Rosenqvist slutade gatloppet i Florida som 12:a, tillbakahållen av ett motigt kval och en 17:e plats på gridden, men fick åtminstone chansen att fullfölja ett helt race efter startkraschen på det första varvet i förra helgens premiär.

Rosenqvist kunde därmed samla värdefull erfarenhet inför fortsättningen, i ett överlag tufft race för Arrow McLaren SP där teamkamraten Pato O'Ward klassificerad på 19:e plats.
- Det var ett OK race, men inget speciellt, säger Felix Rosenqvist. Vi hade inte fart för mer den här helgen och jag tycker ändå att jag fick ut det mesta ur bilen i racet. Vi startade för långt bak och på en stadsbana som den här är det svårt att köra om. Det var ändå positivt att få göra en hel racedistans, gå igenom alla de momenten med teamet, och få komma igång med säsongen på riktigt.

INDYCAR-fältet drar nu direkt vidare till Texas Motor Speedway, säsongens första oval, där nästa deltävling äger rum redan om en vecka.

RESULTAT
NTT INDYCAR SERIES | Rd. 2
Firestone Grand Prix of St. Petersburg
St. Petersburg (USA)
1: Colton Herta (USA), Andretti, 100 varv
2: Josef Newgarden (USA), Penske, +2.493s
3: Simon Pagenaud (FRA), Penske, +6.149s
4: Jack Harvey (GBR), Meyer Shank, +8.083s
5: Scott Dixon (NZL), Ganassi, +8.949s
---
12: Felix Rosenqvist (SWE), AMSP, +18.563s

Se fullständiga resultat https://mcusercontent.com/73c511cfcad65d2a124d92dea/files/77453f90-6d40-4580-b0ae-0dafb47d4c72/indycar_race_results.25.pdf

MÄSTERSKAPSSTÄLLNING
NTT INDYCAR SERIES | Efter 2/17 race
1: Alex Palou (ESP), Ganassi, 67 p.
2: Will Power (AUS), Penske, 65 p.
3: Scott Dixon (NZL), Ganassi, 65 p.
4: Colton Herta (USA), Andretti, 62 p.
5: Simon Pagenaud (FRA), Penske, 54 p.
---
18: Felix Rosenqvist (SWE), AMSP, 27 p.

Se fullständig tabell https://www.indycar.com/Drivers
21-04-25 Linus Lundqvist på pallen på gatorna i St. Petersburg
Linus Lundqvist fick med sig en pallplats från en lärorik Indy Lights-helg på gatorna i St. Petersburg, Florida.
Lundqvist var en av bara tre förare i fältet som aldrig tidigare kört på den tekniska stadsbanan, men lyckades trots det utmana sina mer erfarna konkurrenter på ett sätt som till slut resulterade i ett besök på pallen.

Lundqvist fick nöja sig med en niondeplats i ett stökigt första race för helgen på lördagen, men slog sedan tillbaka med kraft när han klättrade från sjunde startruta till en slutlig tredjeplats i söndagens Race 2.

Tyresö-sonen bäddade för resultatet genom en riktig kanonstart som direkt tog honom upp till fjärde plats, och kunde sedan fullborda sitt avancemang med en omkörning på kanadensaren Devlin DeFrancesco efter en säkerhetsbilssituation.
- Det känns nästan som en seger att få med sig en pallplats härifrån, säger Linus Lundqvist. Det har varit en väldigt lärorik helg, mitt första besök här i St. Pete, och bara mitt andra stadslopp någonsin. Det krävs lite tid på den här typen av banor och jag är nöjd med hur jag tagit mig an det. Bilen är hel, farten har blivit bättre och bättre, och vi har tagit många värdefulla poäng. Att faktiskt få med sig en pokal från den här helgen, just här, betyder mycket.

Lundqvist lämnar St. Petersburg som tvåa i förarmästerskapet, bara tre poäng bakom Global Racing Group with HMD Motorsports-kollegan David Malukas (USA) som vann söndagens race före Kyle Kirkwood (USA).

Nästa deltävling för Indy Lights körs på road course-varianten av Indianapolis Motor Speedway om tre veckor.

RESULTAT
Indy Lights Presented by Cooper Tires
Rd. 2 | St. Petersburg (USA)
Race 1
1: Kyle Kirkwood (USA), 35 varv
2: Danial Frost (SGP), +1.382s
3: David Malukas (USA), +2.334s
4: Robert Megennis (USA), +6.788s
5: Alex Peroni (AUS), +9.161s
---
9: Linus Lundqvist (SWE), +15.317s

Se fullständigt resultat https://mcusercontent.com/73c511cfcad65d2a124d92dea/images/4b61e176-7ce2-4046-a769-4af301b9c21b.png

Race 2
1: David Malukas (USA), 40 varv
2: Kyle Kirkwood (USA), +0.682s
3: Linus Lundqvist (SWE), +13.053s
4: Danial Frost (SGP), +14.920s
5: Devlin DeFrancesco (CAN), +25.948s

Se fullständigt resultat https://mcusercontent.com/73c511cfcad65d2a124d92dea/images/39322ccd-0260-4c40-82b5-f41307ceab00.png

MÄSTERSKAPSTABELL
Indy Lights Presented by Cooper Tires
Topp 5 | Efter 4/20 race
1: David Malukas (USA), 94 p.
2: Linus Lundqvist (SWE), 91 p.
3: Kyle Kirkwood (USA), 86 p.
4: Devlin DeFrancesco (CAN), 70 p.
5: Danial Frost (SGP), 67 p.

Se fullständig tabell https://www.indylights.com/results/standings
21-04-21 Felix Rosenqvist fast besluten att slå tillbaka på gatorna i Florida
Premiären gick inte som planerat, men nu är det nya tag för Felix Rosenqvist – och omgående chans till revansch på beprövad jaktmark när NTT INDYCAR SERIES riktar ljuset mot det populära gatloppet i St. Petersburg, Florida.

Förra helgens besvikelse på Barber Motorsports Park, där Rosenqvist drogs in i en masskrasch redan på det första varvet, är ett minne blott. Med ny energi är den 29-årige smålänningen nu istället fullt fokuserad på att inleda säsongen på riktigt, på en plats förknippad med betydligt ljusare stunder.

Det var till exempel på den tekniska stadsbanan i St. Petersburg som Rosenqvist tog en uppmärksammad seger direkt under sin debuthelg i supportklassen Indy Lights 2016, och det var också där han senare stod för en lika spektakulär INDYCAR-debut 2019 – när han ledde stora delar av loppet och till slut blev fyra i mål.
- Jag har alltid trivts i St. Petersburg, säger Felix Rosenqvist. Det känns skönt att komma dit nu, efter helgen vi hade senast. Det är en perfekt plats att starta om på, om man så vill. Det är en helt annan bana än Barber och jag har haft några av mina största framgångar i karriären i just den här typen av stadslopp.

Helgens race, som sträcker sig över 100 varv runt en 2.9 km lång slinga i centrala St. Petersburg, markerar första gången som Rosenqvist får chans att prova sin för året nya Arrow McLaren SP-bil på en stadsbana.

Viss osäkerhet råder alltså, men teamkamraten Pato O’Ward slutade tvåa i St. Petersburg när banan stod värd för fjolårets final i oktober månad; en positiv indikation inför helgens besök.
- Vi kan inte testa på några stadsbanor under vintern eftersom de alltid byggs upp specifikt inför racen, så jag vet faktiskt inte hur känslan i bilen kommer att vara, resonerar Rosenqvist. Vi har precis som alla andra team försökt simulera det så gott vi kunnat nere på Sebring, som är så nära man kan komma, men det blir aldrig riktigt samma sak. Det ska bli intressant att se var vi står, men teamet var starka här förra året. Jag ser verkligen fram emot helgen.

INDYCAR-fältet tar banan i besittning för första gången i samband med ett inledande träningspass på fredag. Kvalet körs på lördag kväll svensk tid, medan racet drar igång 18.30 på söndag.

TIDSSCHEMA
NTT INDYCAR SERIES | Rd. 2
Firestone Grand Prix of St. Petersburg
St. Petersburg (USA)
Alla angivelser avser svensk tid
Fredag 23 april
Fri träning 1: 22.15-23.00

Lördag 24 april
Fri träning 2: 15.45-16.30
Kval: 19.45-21.00

Söndag 25 april
Warm-up: 15.05-15.35
Race (100 varv): 18.30

TV (LIVE): V Sport Motor och Viaplay
TIMING: INDYCAR App / racecontrol.indycar.com
STARTLISTA: Ladda ner här: http://www.imscdn.com/indycar_media/documents/2021-04-21/indycar-entrylist-st.%20pete.pdf
BANAN: Layout och historik: https://www.indycar.com/Schedule/2021/IndyCar-Series/St-Petersburg

MÄSTERSKAPSSTÄLLNING
NTT INDYCAR SERIES | Efter 1/17 race
1: Alex Palou (ESP), Ganassi, 53 p.
2: Will Power (AUS), Penske, 41 p.
3: Scott Dixon (NZL), Ganassi, 35 p.
4: Pato O'Ward (MEX), McLaren SP, 34 p.
5: Sebastien Bourdais (FRA), Foyt, 31 p.
---
21: Felix Rosenqvist (SWE), McLaren SP, 9 p.

Se fullständig tabell https://www.indycar.com/Drivers
21-04-21 Linus Lundqvist laddad för första stadsloppet i USA
Han kom, han såg, han segrade - men redan ett par dagar senare står Linus Lundqvist inför en ny stor utmaning i Indy Lights. I helgen är mästerskapet tillbaka i hetluften för säsongens andra deltävling; och den här gången är det gatorna i St. Petersburg, Florida, som står för underhållningen.

Lundqvist fick en sensationell start på årets racingsäsong när han vann direkt i premiären på Barber Motorsports Park i lördags. Segern, i kombination med en andraplats i helgens avslutande race en dag senare, placerade Tyresö-sonen överst i tabellens topp - och jakten på ett åtråvärt INDYCAR-stipendium har börjat.

Något segerfirande blev det emellertid aldrig tal om. Redan nu till helgen väntar nästa sammandrabbning i den amerikanska juniorracingserien, som nu slår läger på en helt annan typ av bana när årets första stadslopp ska avgöras i den pittoreska kuststaden St. Petersburg.
- Vi hade en magisk premiär, men nu är det dags att blicka framåt och göra jobbet igen, säger Linus Lundqvist. Jag vet att St. Pete blir en helt annan utmaning. Banan har i princip ingenting gemensamt med Barber, och min erfarenhet av stadslopp är begränsad. Faktum är att jag aldrig har varit på någon stadsbana här i USA över huvud taget.

Lundqvist, vars första och hittills enda bekantskap med en stadsbana kom i franska Pau i Euroformula Open 2019, känner sig likväl redo att axla helgens uppgift för sitt team Global Racing Group with HMD Motorsports.
Streets of St. Petersburg
- Det här är en av tävlingarna jag sett fram allra mest emot den här säsongen, fortsätter Linus Lundqvist. Pau är fortfarande den häftigaste banan jag har kört och det ska bli fantastiskt att få känna den adrenalinruschen mellan murarna igen. Dessutom har St. Pete fördelen att det faktiskt går att köra om där, så jag tror att vi kommer få se bra racing i helgen.

Stadsbanan i St. Petersburg - som i vanliga fall brukar inleda säsongen för Indy Lights (och INDYCAR) men som på grund av COVID-19 ej agerar premiärvärd i år - mäter 2.9 km och utgörs av en blandning av tighta 90-graderskurvor och ett antal relativt långa raksträckor.
- Det blir viktigt att göra så många varv som möjligt och försöka lära sig banan snabbt, avslutar Linus Lundqvist. Vi har bara en träning innan det är dags för kval, så det gäller verkligen att maximera tiden ute på banan. Jag kommer att börja lite på efterkälken jämfört med dem som varit där tidigare, men jag är redo för utmaningen. Det här ska bli väldigt, väldigt kul.

Träningen och båda kvalen inför helgens race körs på fredag. De två loppen avgörs sedan på lördag respektive söndag.

Alla säsongens pass streamas LIVE direkt på Linus Lundqvists hemsida, www.linuslundqvistracing.se.

Indy Lights-organisationen har bekräftat att omkörningshjälpmedlet push-to-pass, som inte var aktiverat under premiären, kommer att tas i bruk i St. Petersburg.

TIDSSCHEMA (SVENSK TID)
Indy Lights Presented by Cooper Tires
Rd. 2 | St. Petersburg (USA)

Fredag 23 april
Fri träning: 16.25-17.05
Kval 1: 19.25-19.55
Kval 2: 23.25-23.55

Lördag 24 april
Race 1: 21.20

Söndag 25 april
Race 2: 16.00


STARTLISTA
Se startlista här https://www.indylights.com/teams-drivers

LIVESTREAMING & TIMING
www.linuslundqvistracing.se
www.indylights.com/results/live-timing

UPPDATERINGAR & RESULTAT
www.linuslundqvistracing.se
21-04-20 Peter "Poker" Wallenberg kör Audi R8 LMS GT4 i Scandinavian GT4
Peter ”Poker” Wallenberg och 20-årige norrmannen Magnus Gustavsen kämpar gemensamt om ädelmetall i Scandinavian GT4. PRO/AM-duon kommer att tävla i en ny Audi R8 LMS GT4 från Audi Sport under teamnamnet Poker Racing for Charity - J-Tech.

Efter många år i olika GT-bilar har Peter "Poker" Wallenberg de senaste åren tävlat i STCC, både med CUPRA och Audi, under Racing for Charity-flagg.

Nu gör Poker skiftet tillbaka till GT-racing i en Audi R8. Bilen, som kommer att drivas av J-Tech på tävlingshelgerna, befinner sig just nu hos PWR Racing i Vikmanshyttan för att förberedas för årets säsong.
- Jag har haft fantastiskt roliga år i STCC och det gläder mig att se att årets STCC-startfält ser starkare ut än på många år. ? Senast jag tävlade i en GT-serie var tillsammans med Haglöf i en Lamborghini, då vann vi mästerskapet. Men det börjar bli några år sedan jag körde GT-bil, det blir en spännande utmaning att komma in i det igen. Från framhjulsdriven, liten touring car i STCC till större bakhjulsdriven bil i GT. Jag ser fram emot att komma igång med en ny säsong och testa vår nya bil, den ser riktigt vass ut. Sen känns det kul att få tävla tillsammans med en hungrig juniorförare, säger Peter ”Poker” Wallenberg.

Bildar duo med lovande juniorförare
Medföraren i den helt nya bilen blir 20-årige junioren Magnus Gustavsen som under fjolåret tävlade i STCC i en Audi RS3 LMS. Utöver tävlande i STCC har Magnus gjort en säsong i Formula Nordic-mästerskapet med en vinst och totalt två pallplatser under bältet.
- Jeg ser virkelig fram mot og starte sesongen i GT4. For meg er dette er riktig valg da jeg vil inn mot GT racing og føler at GT4 er perfekt for å bygge erfaring!

Det kommer til å være hard konkurranse å det blir viktig å lære fort å bruke erfaringen jeg har fått så langt i karrieren på en bra måte. Jeg tror at vi kommer til å være sterke å ambisjonene er høye! Jeg håper at vi kan være i toppen gjennom hele sesongen å at vi kan være med å fighte om tittelen tilslutt. Å få gjøre dette sammen med et så bra team føles veldig bra da dette legger grunnlaget for å få et bra resultat, säger Magnus Gustavsen.
21-04-19 Syskonen Bäckman klar för VM - WTCR
Syskonen Andreas och Jessica Bäckman från Boden presenterar idag sin storsatsning att de under 2021 tar steget upp till VM-serien WTCR – FIA World Touring Car Cup.
– Ett av mina största mål i karriären har varit att ta mig till TCR:s allra topp FIA WTCR och att jag nu kan meddela att jag nått det målet känns overkligt, säger Jessica Bäckman.

Andreas och Jessica Bäckman har trots sin ringa ålder till redan nått stora framgångar inom gokart, rallycross och racing. Under 2018 tävlade de båda i STCC och den brittiska motsvarigheten TCR UK, där Andreas bland annat tog sin allra första racingseger och slutade på en tredjeplats i mästerskapet. Jessica lyckades knipa en pallplats på Brands Hatch och blev därmed första kvinnan i TCR UK att ta en pallplats och slutade även fyra i mästerskapet. 2019 tog syskonen steget upp i Europa serien och tävlade även där 2020. Under åren har Andreas tagit flertal vinster och pole-positions i Europamästerskapet, medan Jessica har lyckats ta pallplatser i 4 olika TCR mästerskap. Hon skrev även historia som den första kvinnan någonsin att knipa en pallplats i TCR Europe 2019.

Nått deras stora mål - WTCR
Landslagsförarna Bäckman har inte varit blyga med att säga att de har haft som ett stort mål att ta sig till det tuffaste mästerskapet inom TCR, VM serien – WTCR. Nu kan de glatt meddela att de har nått målet. 2021 tävlar nämligen syskonen i WTCR tillsammans med det italienska teamet Target Competition, samma team som de tävlat med de senaste två säsongerna i TCR Europe. Bäckman fortsätter att tävla med samma bilmärke, Hyundai, men nytt för i år är att syskonen tävlar med den senaste TCR bilmodellen från Hyundai Motorsport – Hyundai Elantra N TCR.

WTCR seriens uppbyggnad
Säsongen 2021 kommer att bestå av fem tävlingar i Europa och avslutas med tre tävlingar i Asien. Säsongstarten kommer att gå på en av världens tuffaste banor, Nürburgring Nordschleife, en ca 25 km lång bana med över 100 kurvor och avslutas på den välkända Macau banan, belägen nära Hong Kong. Tävlingarna kommer att live-sändas på Eurosport samt Kanal 9. Varje deltävling är uppbyggt på två träningspass, ett tidskval samt två race. Poäng tilldelas till topp 5 i tidskvalen samt topp 15 i respektive race. Den föraren med mest poäng efter den sista deltävlingen i Asien kommer att ta hem förartiteln ”FIA Drivers Title” i WTCR serien.

Landslagsförarna kommer tillsammans göra upp om fem olika titlar denna säsong
Förutom förartiteln ”FIA Drivers Title” och teamtiteln ”FIA Teams Title” för bästa team som båda syskonen tävlar för, så kommer Jessica att göra upp om Junior titeln ”FIA Junior Title”. Det är en titel som förarna som är 24 år eller yngre i början av 2021 och utan erfarenhet från vare sig WTCR eller WTCC före 2019 får göra upp om. Båda syskonen kommer även att tävla om "Independent Cup" även kallad "WTCR Trophy" vilket innebär att de tävlar mot de förarna som inte har något fabriksstöd. Nytt för i år är även att de kommer att finnas en ”FIA Female Driver Title”, vilket även Jessica kommer att tävla om.

Första kvinnan genom tiderna i WTCR
WTCR framhäver kvinnor inom motorsporten och har därmed tagit fram "FIA Female Driver Title", detta med ett krav att det ska vara minst tre kvinnliga förare anmälda till serien. Jessica kommer i och med sin start att bli den första kvinnan genom tiderna att tävla i WTCR och hoppas på att fler kvinnor ställer upp i serien både för att framhäva att mer kvinnor tävlar i motorsport men även för att tävla om titeln "FIA Female Drivers Title".
- Ett av mina största mål i karriären har varit att ta mig till TCR:s allra topp WTCR och att jag nu kan meddela att jag nått målet är overkligt. Att jag dessutom är den första kvinnan någonsin är något jag alltid drömt om och hoppas kunna inspirera fler kvinnor att både börja och fortsätta med motorsport. Jag ska ge allt jag kan och längtar efter säsongstarten, säger Jessica Bäckman.

Första syskonen någonsin i WTCR
Förutom att Jessica blir den första kvinnan i WTCR så skriver dessutom syskonen historia tillsammans då de i och med sin start även kommer att bli de första syskonen någonsin att tävla i WTCR, vilket är unikt.
- Jag ser enormt mycket framemot att få ta nästa steg i min racingkarriär och få utvecklas ännu mer som förare. Att ta steget upp till WTCR har varit ett stort mål under en lång tid och jag känner mig mer redo än någonsin att ta detta steg tillsammans med vårt team Target Competition. Det kommer bli tufft då många av förarna har många års erfarenheter och även flera världsmästare står på startlinjen, men jag ser framemot utmaningen, säger Andreas Bäckman.

Andreas och Jessica Bäckman ser framemot att tävla mot de allra bästa touringcar-förarna i världen och dessutom tävla på flera av de tuffaste banorna i världen. Det blir en tuff säsong där syskonen ska ge allt de har och fortsätta utvecklas som förare. Säsongstarten går av stapeln 3-5 juni på Nürburgring Nordschleife i Tyskland.

WTCR Kalender 2021:
3-5 Juni - Nürburgring Nordschleife, Tyskland
26-27 Juni - Vila Real, Portugal
10-11 Juli - Motorland Aragón, Spanien
31 Juli - 1 Augusti - Adria, Italien
21-22 Augusti - Hungaroring, Ungern
16-17 Oktober - Inje Speedium, Sydkorea
6-7 November - Ningbo, Kina
19-21 November - Circuito Da Guia, Macau
21-04-19 Felix Rosenqvist blickar framåt efter premiärhelg att glömma
Felix Rosenqvist fick en tuff start på årets säsong i NTT INDYCAR SERIES när han drogs in i en masskrasch redan på det första varvet i söndagens premiär på Barber Motorsports Park.

Rosenqvist startade loppet - hans första för nya teamet Arrow McLaren SP - först på 22:a plats efter en snurrning i lördagens kval, och kom sedan bara ett par kurvor innan han föll offer för en kedjereaktion initierad av Penske-föraren Josef Newgarden.

Newgarden snurrade på toppen av ett krön och drog flera bilar med sig i tumultet, där Rosenqvist - chanslös att undvika kontakt - först slungades upp i luften och sedan in i barriären. 29-åringen klarade sig oskadd från smällen.
- Det här var en riktigt dålig start på säsongen, säger Felix Rosenqvist. Jag hade ingen chans att undvika själva kraschen på det första varvet, men det är ju tyvärr sådant som kan hända när man startar för långt bak. I slutändan var det jag själv som satte mig i den positionen genom misstaget på kvalet.

Trots omfattande skador på bilen lyckades Arrow McLaren SP så småningom få ut Rosenqvist på banan igen, i syfte att samla erfarenhet (och eventuella ströpoäng) inför framtiden.

Även om premiären i huvudsak gick Rosenqvist emot fanns det också ljusglimtar under helgen i Alabama. Svensken var till exempel femma på den fria träningen och känner att det finns en inneboende potential i bilen.
- Bilen är snabb, men just nu är jag inte riktigt bekväm med hur den beter sig, fortsätter Rosenqvist. Vi behöver jobba vidare med inställningarna, men när vi väl hittar rätt är jag övertygad om att vi kommer vara med där framme. Alla i teamet är positiva inför fortsättningen och det känns skönt att ha nästa race framför oss om bara några dagar.

INDYCAR-säsongen fortsätter redan kommande helg med stadsloppet i St. Petersburg, Florida.

RESULTAT
NTT INDYCAR SERIES | Rd. 1
Honda Indy Grand Prix of Alabama
Barber Motorsports Park (USA)
1: Alex Palou (ESP), Ganassi, 90 varv
2: Will Power (AUS), Penske, +0.401s
3: Scott Dixon (NZL), Ganassi, +2.988s
4: Pato O'Ward (MEX), McLaren SP, +3.974s
5: Sebastien Bourdais (FRA), Foyt, +10.696s
---
21: Felix Rosenqvist (SWE), McLaren SP, 62 varv

Se fullständiga resultat https://mcusercontent.com/73c511cfcad65d2a124d92dea/files/be0a9730-22d6-467e-8ac3-b0b7aeefb533/indycar_race_results.24.pdf

MÄSTERSKAPSSTÄLLNING
NTT INDYCAR SERIES | Efter 1/17 race
1: Alex Palou (ESP), Ganassi, 53 p.
2: Will Power (AUS), Penske, 41 p.
3: Scott Dixon (NZL), Ganassi, 35 p.
4: Pato O'Ward (MEX), McLaren SP, 34 p.
5: Sebastien Bourdais (FRA), Foyt, 31 p.
---
21: Felix Rosenqvist (SWE), McLaren SP, 9 p.

Se fullständig tabell https://www.indycar.com/Drivers
21-04-19 Linus Lundqvist vinner direkt i Indy Lights-debuten
Linus Lundqvist fick en drömstart på säsongen i Indy Lights när han omedelbart slog till med både pole position och seger vid helgens premiär på Barber Motorsports Park i Alabama, USA.

Lundqvist var i storform under hela premiärhelgen i INDYCAR-seriens främsta instegsklass, och satte tempot direkt från start på den fria träningen.

Den regerande Formula Regional Americas-mästaren fortsatte sedan på samma sätt i det första kvalet för säsongen, där han inte bara slog till med pole position utan också formligen krossade det gällande banrekordet med nästan en sekund.

Från pole position kunde Lundqvist sedan kontrollera premiärracet från början till slut och köra hem en ohotad seger, drygt fem sekunder före Global Racing Group with HMD Motorsports-kollegan Benjamin Pedersen (DEN).

Lundqvist är den blott andre svensken någonsin, efter INDYCAR-stjärnan Felix Rosenqvist, att vinna ett Indy Lights-race.
- Helt, helt otroligt att få vinna mitt allra första race i Indy Lights, utbrister Linus Lundqvist. Det var ett perfekt race och jag kunde inte ha drömt om en bättre start på säsongen.

Lundqvist slutade sedan tvåa, bakom andraårsföraren och teamkamraten David Malukas (USA), i helgens avslutande race på söndagskvällen svensk tid. Duon var där i en klass för sig, över halvminuten före tredjeplacerade Devlin DeFrancesco (CAN) i mål.

Resultaten innebär att Lundqvist lämnar premiären i Alabama med en tidig ledning i förarmästerskapet, 13 poäng före DeFrancesco.
- Det är svårt att vara annat än nöjd med en sådan här debut, summerar Linus Lundqvist. Stort tack till teamet som hjälpt mig att komma in i mästerskapet på ett så bra sätt. Vi har onekligen bra fart och det är väldigt skönt att få det här beskedet redan från start. Kul att få leda mästerskapet, även om det är lite väl tidigt att börja fokusera på det ännu.

Linus Lundqvist och resten av Indy Lights-fältet är tillbaka på banan redan kommande helg för säsongens andra deltävling, då på gatorna i St. Petersburg, Florida.

RESULTAT
Indy Lights Presented by Cooper Tires
Rd. 1 | Barber Motorsports Park (USA)

Race 1
1: Linus Lundqvist (SWE), 30 varv
2: Benjamin Pedersen (DEN), +5.351s
3: Devlin DeFrancesco (CAN), +5.981s
4: Toby Sowery (GBR), +7.721s
5: Alex Peroni (AUS), +12.533s
Se fullständigt resultat https://mcusercontent.com/73c511cfcad65d2a124d92dea/images/0da5b03d-9549-4aa6-81b3-8400503c1302.png

Race 2
1: David Malukas (USA), 35 varv
2: Linus Lundqvist (SWE), +6.389s
3: Devlin DeFrancesco (CAN), +32.132s
4: Toby Sowery (GBR), +33.143s
5: Kyle Kirkwood (USA), +33.549s

Se fullständigt resultat https://mcusercontent.com/73c511cfcad65d2a124d92dea/images/aa26c579-48d2-468c-a4b7-88eabb277afb.png

MÄSTERSKAPSTABELL
Indy Lights Presented by Cooper Tires
Topp 5 | Efter 2/20 race
1: Linus Lundqvist (SWE), 57 p.
2: Devlin DeFrancesco (CAN), 44 p.
3: David Malukas (USA), 40 p.
4: Benjamin Pedersen (DEN), 39 p.
5: Toby Sowery (GBR), 38 p.

Se fullständig tabell https://www.indylights.com/results/standings
21-04-15 Linus Lundqvist redo för efterlängtad Indy Lights-premiär
Regerande Formula Regional Americas-mästaren Linus Lundqvist inleder en avgörande säsong i jakten på den amerikanska racingdrömmen när den kritiska karriärklassen Indy Lights drar igång den här helgen.

Lundqvist tar klivet till Indy Lights - INDYCAR-seriens främsta supportklass - efter att ha dominerat Formula Regional Americas med 15 segrar på 17 race under en spektakulär debutsäsong i USA förra året.

I steget upp till nästa nivå höjs nu insatserna ytterligare. I potten för årets Indy Lights-mästare ligger minst tre garanterade starter i INDYCAR under 2022 - varav en i klassiska Indianapolis 500. De tre främsta i mästerskapet får dessutom varsitt test i INDYCAR innan årets slut.
- Det ska bli så otroligt kul att komma igång med den här säsongen, säger Linus Lundqvist (som tävlar för Global Racing Group with HMD Motorsports). Jag har fått en fantastisk möjlighet och ska verkligen göra allt för att ta vara på den. Indy Lights är det sista steget innan INDYCAR, och alla som kör här vill dit. Jag förväntar mig en rejäl fight - men jag känner mig också redo att ta den.

GUIDE: Indy Lights 2021
Den första av totalt tio deltävlingar på årets Indy Lights-kalender tar fältet tillbaka till Barber Motorsports Park i Alabama, där det enda officiella försäsongstestet också ägde rum så sent som i förra veckan.

Linus Lundqvist avfyrade ett tidigt varningsskott som etta respektive tvåa i de båda testpassen som kördes den gången, och gjorde dessutom rent hus på Barber - en snabb och fysiskt tuff bana över 3.8 kuperade kilometer - med en eftertrycklig trippelseger i Formula Regional Americas i fjol.

Den bakgrunden ger skäl till optimism för fältets ende svensk; som dock inte låter sig invaggas i någon falsk trygghet med bara dagar kvar till premiären.
- Vi hade ett bra test i förra veckan, och alla signaler är goda, avslutar Linus Lundqvist. Samtidigt har jag varit med tillräckligt länge för att veta att test är test. Det är först nu vi verkligen får se vad alla går för och var vi står. Det är svårt att köra om på Barber, så kvalet blir viktigt till att börja med. Vi får ta det pass för pass, men självklart vill jag vara med och slåss där uppe när det drar ihop sig.

Indy Lights-premiären inleds med fri träning under torsdagen. På fredag körs två stycken tidskval, som i sin tur avgör startuppställningen till helgens två race. De två loppen körs på lördag respektive söndag kväll svensk tid.

Alla säsongens pass streamas LIVE direkt på Linus Lundqvists hemsida, www.linuslundqvistracing.se.

TIDSSCHEMA (SVENSK TID)
Indy Lights Presented by Cooper Tires
Rd. 1 | Barber Motorsports Park (USA)
Torsdag 15 april
Fri träning: 22.30-23.15

Fredag 16 april
Kval 1: 18.00-18.30
Kval 2: 22.00-22.30

Lördag 17 april
Race 1: 19.15

Söndag 18 april
Race 2: 19.20

STARTLISTA
Se startlista här https://www.indylights.com/teams-drivers

LIVESTREAMING & TIMING
www.linuslundqvistracing.se https://www.linuslundqvistracing.se/
www.indylights.com/results/live-timing https://www.indylights.com/results/live-timing

UPPDATERINGAR & RESULTAT
www.linuslundqvistracing.se


21-04-14 Från noll till hundra – intensiv säsongsupptakt för Felix Rosenqvist i INDYCAR
Efter ett långt vinteruppehåll står Felix Rosenqvist nu redo att dra igång 2021 års upplaga av NTT INDYCAR SERIES – och det är full fart direkt från start i USA:s ledande formelbilsmästerskap.

Säsongen inleds med fyra raka race, fördelade över de närmaste tre veckosluten, med premiär på Barber Motorsports Park nu till helgen och direkt efterföljande tävlingar på gatorna i St. Petersburg (25 april) och på Texas Motor Speedway (där två race ska köras den 1-2 maj).

För Rosenqvists del innebär den hektiska säsongsupptakten ett tidigt elddop hos nya teamet Arrow McLaren SP, dit smålänningen anslutit inför den här säsongen bredvid fjolårsfyran Pato O’Ward.
- Det är en intensiv start på säsongen, men vi är här för att tävla och jag gillar det här upplägget med full fart från start, säger Felix Rosenqvist. Testerna under vintern har varit OK, men det har varit väldigt lite körtid och det är svårt att dra några egentliga slutsatser. Det ska bli kul att komma igång och att få en första riktig genomkörare med teamet och alla nya rutiner den här helgen.

Helgens INDYCAR-premiär bjuder på ett tätt schema fördelat över bara två dagar, med träning och kval på lördag och race på söndag kväll svensk tid.

Loppet på Barber Motorsports Park är ett av de fysiskt mest krävande på hela kalendern, med 90 tuffa varv att ta sig an runt den snabba och kuperade banan utanför Birmingham, Alabama.

Hela INDYCAR-säsongen sänds även i år live på Viaplay och V Play Motor.

TIDSSCHEMA
NTT INDYCAR SERIES | Rd. 1
Honda Indy Grand Prix of Alabama
Barber Motorsports Park (USA)

Alla angivelser avser svensk tid
Lördag 17 april
Fri träning 1: 17.00-17.45
Fri träning 2: 20.40-21.25
Kval: 23.55-01.00

Söndag 18 april
Warm-up: 17.30-18.00
Race (90 varv): 21.40

TV (LIVE): V Sport Motor och Viaplay
TIMING: INDYCAR App / racecontrol.indycar.com
STARTLISTA: Ladda ner här: https://mcusercontent.com/73c511cfcad65d2a124d92dea/files/8dc92596-f16b-48fe-81da-205eb20dfd1f/indycar_entrylist_barber.pdf
BANAN: Layout och historik: https://www.indycar.com/Schedule/2021/IndyCar-Series/Barber
21-04-14 Porsche inleder samarbete med Race Of Champions
Ett av världens mest omtalade och stjärnspäckade racingevent inviger en ny era på Pite Havsbad med tävlingsbilar och Official Car från Porsche. Premiärtävlingen på is sker redan kommande vinter.

Varje år samlar Race Of Champions (ROC) motorsportens största stjärnor i en unik man-mot-man-turnering. Under två intensiva dagar möts 20 tävlingsdeltagare för att ta reda på vem som verkligen är världens snabbaste tävlingsförare, och utse en slutgiltig mästare.

Sedan 1980-talet har ROC avgjorts på specialbyggda banor i världsmetropoler som London, Mexico City, Peking och Miami. Nästa år läggs ett nytt spännande namn till listan av arrangörsstäder när Piteå, närmare bestämt Pite Havsbad, blir ny hemmaarena för ROC. Samtidigt byts sommarvarma banor av asfalt och grus mot en formidabel förarutmaning i form av en gnistrande kall isracingbana på den djupfrysta Bottenviken.

Porsche Sverige inleder nu ett långtgående samarbete med arrangören av Race Of Champions och finns på så vis med från starten när ROC inviger en ny era på is.

I Race Of Champions World Final och Nations Cup kommer deltagarna bl.a. att tävla med Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport, en fabriksbyggd racerbil med mittmonterad 6-cylindrig boxermotor på 425 hk. Bilen är utvecklad av Porsche Motorsport och är samma bilmodell som används i det nya racingmästerskapet Porsche Sprint Challenge Scandinavia.

Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport kommer även att användas för ett Celebrity Race under ROC-eventet. Bilen erbjuder den perfekta kombinationen av prestanda och precision för alla typer av förare mellan avancerade entusiaster och professionella tävlingsförare.

Porsche är Official Car under ROC och tillhandahåller en exklusiv shuttle-service för tävlande och inbjudna gäster. Bilflottan som används för Official Car består till 100 procent av laddbara bilmodeller. Exempelvis de helelektriska sportbilarna Taycan och Taycan Cross Turismo, samt plug-in hybriderna Cayenne E-Hybrid och Panamera E-Hybrid.
– Race Of Champions är ett racingevent i världsklass, säger Raine Wermelin, Direktör, Porsche Sverige. Vi ser fram emot ett innehållsrikt samarbete där Porsche är med och utvecklar såväl nya tävlingsmoment som upplevelserna runt omkring arenan.

Samarbetet är en naturlig del av tillväxtstrategin för Porsche i Sverige. Engagemanget kring ROC innehåller även Porsche Experience med aktiviteter för befintliga och framtida kunder i direkt anslutning till tävlingsarenan.
– Med ett bredare modellprogram och bilar som helelektriska Porsche Taycan Cross Turismo riktar sig Porsche mot nya målgrupper och människor som njuter av en aktiv livsstil, fortsätter Wermelin.

Bland tidigare ROC-vinnare finns ett stort antal av motorsportens största stjärnor. Däribland 4-faldige Formel 1-världsmästaren Sebastian Vettel, niofaldige WRC-mästaren Sébastien Loeb och sjufaldige WRC-mästaren Sébastien Ogier.
– Porsche och Race Of Champions är en perfekt kombination och vi ser fram mot att bygga ett långsiktigt samarbete tillsammans, säger Fredrik Johnsson, VD och arrangör, Race Of Champions. Jag är övertygad om att de många världsstjärnor som deltar i ROC kommer att imponeras av Porsches bidrag till eventet både på och utanför tävlingsbanan.

På listan över flerfaldiga ROC-vinnare finns även svenska legendarer som rallyvärldsmästaren Stig Blomqvist (ROC-vinnare 1989, 1990) samt rallycrossvärldsmästaren och dubble DTM-mästaren Mattias Ekström, som har vunnit ROC hela tre gånger (2006, 2007 och 2009).
– Porsches satsning på elektrifiering ligger helt i linje med vår strategi, fortsätter Johnsson. I initiativet ”Champions on the road to sustainable transformation” samlar vi branschledare i syfte att skapa en positiv inverkan på miljö och klimat.
21-04-12 Performance Racing utökar V8TC Experience Car med ny bil
I fjol lanserade Performance Racing V8TC Experience Car, en möjlighet för den som vill att prova på en racehelg i V8 Thunder Cars. Satsningen blev en succé, bilen hyrdes ut till alla tävlingar utom en, och till årets säsong utökar nu Performance Racing satsningen med ytterligare en bil.
– Redan i fjol blev satsningen en stor framgång och det gick över förväntan med många glada och nöjda kunder, säger Anders Conradzon, Performance Racing. Inför årets säsong är bilen uppbokad till alla tävlingar och därför har vi köpt in ytterligare en bil till för att göra det möjligt för ännu fler att prova på V8 Thunder Cars.

Marcus Larsson är redan presenterad och kommer att köra på Anderstorp den 4-5 september. Fler förare står på tur att presenteras inom kort och med den nya bilen, en Ford Mustang som tidigare tillhörde Bryntesson Motorsport, blir det alltså ännu fler förare som får chansen att prova på V8 Thunder Cars under 2021.
– Tanken med V8TC Experience Car är att den som är intresserad enkelt ska få en möjlighet att uppleva V8 Thunder Cars från insidan utan att behöva dra på sig onödiga kostnader. Allt ingår, mekaniker, transport och depåplats, och man kan komma med hjälmen under armen till tävlingen.
– Med vårt koncept kan man få en mycket bättre känsla för vad det är som krävs för att köra en säsong i V8 Thunder Cars, fortsätter Anders. Det handlar inte bara om att få köra bilen, det är också stämningen i depån och att vara med en hel racehelg ger också möjlighet att knyta kontakter som kan behövas för att göra en egen satsning i framtiden.

Med en bil till i V8TC Experience Car-konceptet finns det alltså nya möjligheter för den som är intresserad att vara med i någon av årets deltävlingar.
– Båda bilarna är bokade på Gelleråsen och Anderstorp, så nu är det först till kvarn som gäller på de sista platserna. Det är bara att kontakta mig på 070-527 88 40 så är drömmen verklighet redan nu, skrattar Anders.
21-04-07 Linus Lundqvist näst snabbast i officiellt Indy Lights-test
Linus Lundqvist lämnade ett rejält styrkebesked inför den stundande Indy Lights-säsongen när han slutade etta respektive tvåa i mästerskapets två officiella testpass på Barber Motorsports Park, Alabama (USA), på tisdagen.

Det traditionsenliga så kallade "Spring Training"-testet, där hela Indy Lights-fältet samlas för första och enda gången innan premiären, visade att Lundqvist snabbt funnit sig tillrätta i INDYCAR-seriens främsta matarklass.

Tyresö-sonen satte omedelbart tempot under förmiddagspasset, två tiondelar före teamkamraten i HMD Motorsports with Global Racing Group, David Malukas (USA). Lundqvist lyckades samtidigt krypa ner under det gällande banrekordet för Indy Lights, satt i kvalet 2015 - ett kraftfullt varningsskott från den regerande Formula Regional Americas-mästaren.

I eftermiddagspasset slutade sedan Lundqvist tvåa, tiondelen bakom Malukas, med Andretti Autosport-duon Robert Megennis (USA) och Kyle Kirkwood (USA) som trea respektive fyra i det 13 man stora fältet.

På den sammantagna resultatlistan för dagen var Malukas snabbast, bara fyra hundradelar före Lundqvist.
- Det har varit ett väldigt positivt test här på Barber, säger Linus Lundqvist. Man ska aldrig dra för stora växlar av ett test, men jag tycker att signalerna definitivt är goda. Det känns verkligen som att vi har ett bra paket och att farten finns där både över en längre stint och i kvaltrim. Jag har trots allt inte haft så många dagar i bilen, så det är inspirerande att vara med där uppe redan nu. Jag är extremt sugen på att komma tillbaka hit nästa vecka och börja tävla!

Säsongspremiären för Indy Lights äger rum nästa vecka, den 15-18 april, på just Barber Motorsports Park.

21-03-31 Porsche Carrera Cup Scandinavia: Fredrik Ekblom gästförare i säsongspremiären!
En av Sveriges mest framgångsrika och rutinerade racerförare gästspelar i Skandinaviens ledande racingmästerskap. Ekblom hoppas ge sig in i tätstriden när serien inleds på Ring Knutstorp i maj.
– Jag är spänd inför tävlingen och ser fram emot att köra Porsche 911 GT3 Cup. Det är en snabb bil så jag hoppas att takterna sitter i, säger Fredrik Ekblom inför inhoppet som gästförare i Porsche Carrera Cup Scandinavia. 7-8 maj tävlar han i mästerskapets säsongspremiär på Ring Knutstorp.

Porsche Carrera Cup Scandinavia är tillbaka. Förberedelserna inför en ny säsong pågår för fullt och såväl förare som supporters kan se fram emot 14 spännande race på sex banor i Sverige och Norge. Serien inleds 7-8 maj på Ring Knutstorp.

Succén med internationellt meriterade gästförare som utmanar mästerskapets ordinarie startfält fortsätter. Genom åren har gästförarprogrammet rekryterat en rad förare från motorsportens stjärnhimmel. Bl.a. Formel 1-världsmästaren Jacques Villeneuve och racevinnande Indycar-föraren Felix Rosenqvist. Porsche Sverige presenterar idag ytterligare en spektakulär värvning. I årets säsongspremiär kommer den omtalade gästbilen med startnummer 911 att köras av mångfaldige svenske mästaren Fredrik Ekblom.
– Det här ska bli kul, säger Fredrik Ekblom. Jag är spänd inför tävlingen och ser fram emot att tävla med Porsche 911 GT3 Cup. Det är en snabb bil så jag hoppas att takterna sitter i.

Fredrik Ekblom tillhör de mest framgångsrika och rutinerade förarna i svensk motorsporthistoria med en karriär som spänner över 30 år. I Sverige är han framförallt känd för framgångarna i Touring Cars, med tre mästerskapssegrar i STCC och en titel i TTA-mästerskapet.
– Det är roligt att se hur Porsche Carrera Cup Scandinavia har vuxit. Jag har tittat på racen med glädje, fortsätter Ekblom. Jag skulle bli besviken om jag inte klarar topp-fem, men det är väldigt tuff konkurrens och jag kan lika gärna sluta på 15:e plats.

Fredrik Ekblom har även en lång internationell karriär som professionell racerförare bakom sig. På meritlistan finns bl.a. racesegrar i F3000, klassegrar i 24-timmars på Daytona och Nürburgring, fabriksförarkontrakt i American Le Mans Series och förarinsatser i Indycar.

Tidigt i karriären gjorde Fredrik Ekblom framgångsrika inhopp i Cup-tävlingar på internationell nivå med Porsche som resulterade i segrar på Spa-Francorchamps och Monza. Han har även tävlat i Porsche Supercup, den högsta nivån av märkets entypsmästerskap, som körs på samma banor som Formel 1 under Grand Prix-helgerna.
– Vi är glada att välkomna ett av de stora namnen inom svensk racing till årets säsongspremiär av Porsche Carrera Cup Scandinavia, säger Raine Wermelin, Direktör, Porsche Sverige. Fredrik Ekblom är en aktad och älskad racerförare som under sin långa motorsportkarriär konstant tillhört den yttersta eliten i de mästerskap han har tävlat i.
21-03-12 Racebil.se till start med Andreas Nilsson och Tomas Åkerlund
Andreas Nilssons team Racebil.se växlar upp inför årets V8 Thunder Cars-säsong. I år kommer man till start med två bilar, i den ena sitter förstås Andreas själv och i den andra kommer kompisen Tomas Åkerlund att återfinnas bakom ratten.
– Vi kände att vi ville satsa lite mer och ha ännu roligare, säger Andreas. Det blir enklare också, om man är fler och kan hjälpas åt med packning före och efter tävling.

Andreas körde bara en tävling i fjol, årets näst sista deltävling på Mantorp Park, och det blev en succé. Efter att ha vunnit kvalet smällde Andreas till med seger i det första heatet och följde sedan upp med en andraplats i det andra, hans bästa resultat någonsin.
– Vi ska göra vad vi kan för att vinna och målet är att stå på pallen hela tiden. Men vi kommer med en helt nybyggd bil och det kan ta en stund att komma in i den…

Tomas Åkerlund, 56 år och precis som Andreas hemmahörande i Norrtälje, började visserligen sent med motorsport, bara för tio år sedan, men har ändå hunnit med att köra en hel del rally i muskelpotenta WRC-bilar och har även erfarenhet av Ginetta. För två år sedan körde han V8 Thunder Cars-finalen på Mantorp Park och det gav mersmak.
– Det var kul, jag hade aldrig provat tidigare men jag kände att det här kan vi göra fler gånger. I år dök möjligheten upp och då hoppade jag på det här.
Tomas Åkerlund, Andreas Nilsson och Johan Rüden.

Precis som tidigare är det Andreas vapendragare Johan Rüden som är chefsmekaniker men i och med att teamet utökas med en bil letar man efter mekaniker.
– Skulle det hända något är det lite lite med en gubbe på två bilar. Vi har några bra mekar på gång. Det kommer att bli bra det här, säger Johan.

Säsongen för Racebil.se inleds med tester på Ljungbyhed om några veckor. Då hoppas teamet att få till inställningarna på bilarna och testa de nya stötdämparna från Öhlins. Premiärtävlingen körs också på Ljungbyheds Motorbana, den 5-6 juni, tillsammans med STCC, Formula Nordic och Radical. Tävlingarna kan följas på STCC+. För med information om STCC+, se www.stcc.se.
21-03-05 Dennis Strandberg och Snake Pit Garage redo försvara titeln
Dennis Strandberg är redo att försvara mästartiteln i V8 Thunder Cars från i fjol. Den 27-årige helsingborgaren tog hem mästerskapet i fjol tillsammans med sitt team, Snake Pit Garage efter en säsong fylld av tät och spännande racing och det finns bara ett mål i sikte för i år.
– Vi tänker försvara titeln, det finns inget annat. Vi siktar på att vinna och det kan nog bli bra och spännande racing även i år trots pandemin, säger Dennis.

Precis som i fjol är det pappa Conny och hans kompis Mats Johannesson som ser till att Dennis har en vinnarbil att ratta men teamet kommer att utöka bemanningen.
– Pappa och Mats har bett om en yngre mekaniker som orkar med att skruva, skrattar Dennis. Det ska vi väl ordna till så får de stå för själva tankeverksamheten. Det finns mycket kvar att lära för oss. Vi fick inte ut maxpotentialen ur vare sig mig eller bilen i fjol. Förhoppningsvis får vi till ett par ordentliga test innan säsongen startar så att vi får till inställningarna på bilen.

I år ingår V8 Thunder Cars för fullt i det så kallade STCC-paketet tillsammans med Formula Nordic, Radical och förstås huvudklassen STCC. Årets tävlingar kommer att kunna ses i STCC:s egna digitala plattform, STCC+.
– I dessa pandemitider när vi inte får ha publik så är det guld värt att kunna erbjuda direktsändningar under helgerna, säger Dennis. Det går att följa oss och det är ju det som bygger oss förare och serien, att vi kommer ut och syns. STCC är ett bra varumärke och klasserna som ingår i paketet är bra och på väg uppåt.

V8 Thunder Cars-säsongen startar den 5-6 juni på Ljungbyhed tillsammans med svensk racings kungaklass STCC, Formula Nordic och Radical. Tävlingarna kan ses på STCC+.
21-02-26 Arrow McLaren SP presenterar 2021 års INDYCAR-design
Felix Rosenqvist kommer att bära en ny, påfallande färgkombination i årets upplaga av NTT INDYCAR SERIES. Rosenqvists nya stall inför den här säsongen, Arrow McLaren SP, lanserade på fredagen sin grafiska profil för 2021 i en virtuell presentation på YouTube.

Rosenqvists #7 Vuse Arrow McLaren SP Chevrolet-bil sammanför den klassiska McLaren-färgen ”papaya” med längsgående metallicblå partier, medan fram- och bakvingarna subtilt accentueras av kontrasterande svarta ytor.
- När jag såg #7 Vuse Arrow McLaren SP Chevrolet-bilen för första gången blev jag helt tagen av hur snygg den var, säger Felix Rosenqvist. Om den är hälften så snabb som den ser ut har vi en bra säsong framför oss! Jag gillar verkligen det blåa i kombination med den klassiska papayafärgen, ett signum för McLaren.
- Jag ser fram emot den här säsongen överlag. Jag kan se hur hårt alla i teamet jobbar, och jag tror att vi är redo att ta ett stort steg mot toppen.

Felix Rosenqvist och Arrow McLaren SP kommer att visa upp sitt nya färgschema för första gången på banan i ett stundande privat test på Laguna Seca i Kalifornien nu på måndag (1 mars).

VIDEO: Se presentationsvideon här. https://www.youtube.com/watch?v=PKE8okZn_Gk
21-02-11 Nordisk förare debuterar i Alpine Academy
Renault Sport Academy byter namn till Alpine Academy och blir en del av Alpines motorsportverksamhet i anslutning till Alpines F1 Team. Den danske föraren Christian Lundgaard ingår i förarteamet.

Alpine F1 Team presenterar sina Academy-förare för 2021. Ungdomsprogrammet går in på sitt sjätte år med fem starka förarprofiler. Victor Martins är det senaste tillskottet till programmet och går sida vid sida med Christian Lundgaard, Guanyu Zhou, Oscar Piastri och Caio Collet som blir kvar i programmet ytterligare ett år.

Danske Christian Lundgaard, som bara är 19 år gammal, gör sin femte säsong med Academy-programmet - vilket gör honom till den förare som har varit med längst. Detta är Christians andra säsong i Formel 1-seriens ART Grand Prix, som är huvudsupportklass för F1. Under debuten imponerade han med två segrar och fyra pallplatser.

Guanyu Zhou går in på sitt tredje år i Formel 2 och som del i Alpine Academy och stannar hos UNI-Virtuosi Racing under 2021 efter att ha tagit sin första serieseger förra året i Ryssland. Därmed blev den nu 21-åriga Zhou den första kinesiska föraren att vinna ett internationellt formelbilslopp.

Den tredje förare i Formel 2 är Oscar – regerande FIA Formel 3 mästaren – som debuterar i klassen hos regerande mästarna PREMA Racing. I fjol säkrade 19-åringen Formel 3 titeln genom bland annat två segrar och fyra pallplatser.

Academy-uppställningen kompletteras med fjolårets Renault Eurocup mästare Victor och serietvåan Caio. De tidigare rivalerna tävlar nu sida vid sida hos MP Motorsport. Victor, som var en del av programmet redan 2018, återvänder till Academy efter sin seger i Eurocup.

Formel 2-säsongen 2021 börjar i Bahrain i slutet av mars - tillsammans med Formel 1-kalendern.

Alpine Academy Director, Mia Sharizman säger om den kommande säsongen.
”Akademin går in i en mycket viktig fas sedan vi startade programmet 2016. På pappret har vi i år en rad mycket erfarna förare med 17 segrar och två mästerskap tillsammans. Vi har tre mycket konkurrenskraftiga förare i Formel 2 i år - och de har alla bevisat att de kan vinna. Vi har höga förväntningar på Christian, som i år kan få köra i mästerskapet, efter att han visade stor potential förra säsongen.”

Laurent Rossi, vd för Alpine Cars, säger:
”Vi är stolta över att tillkännage akademiens sjätte säsong - och den första i regi av nya Alpine Racing. Att ha ett ungt förarprogram är en del av vårt DNA. Målet med akademin är att utveckla våra unga förare så att de kan få en plats i vårt F1-team - och i slutändan vinna mästerskap.
21-01-29 Felix Rosenqvist om försäsongsplanerna, samarbetet med AMSP, och mer
Säsongsupptakten för NTT INDYCAR SERIES 2021 är fortfarande en bit bort, med premiär på Barber Motorsports Park i mitten av april. Felix Rosenqvist tar stiltjen i akt att blicka fram emot det som väntar, när han inleder nästa fas av karriären i sin nya hemvist hos Arrow McLaren SP…

Q: Vi är mitt uppe i vinteruppehållet och det är fortfarande nästan tre månader kvar till premiär. Hur ser dina dagar ut just nu?
FRO: Det är fortfarande långt till första racet, men förberedelserna är igång för fullt! Första testen är på måndag och jag ser fram emot att köra. Största delen av min tid har ägnats åt fysisk träning och besök hos teamet i Indianapolis.

Q: På tal om det: hur fungerar arbetet med ditt nya team, Arrow McLaren SP, så här långt?
FRO: Det känns som att jag har kommit in i teamet på ett naturligt sätt. Vi har spenderat ganska mycket tid tillsammans sedan första testet i november. Det är ett gäng som vet hur man fokuserar när det gäller, men även hur man slappnar av och har kul mellan varven. Jag trivs väldigt bra, och det känns som att vi alla är lika hungriga att ta Arrow McLaren SP till nästa nivå.

Q: Vilka personer kommer du att jobba närmast med under säsongen?
FRO: Blair Perschbacher är chefsingenjör på #7-bilen, så han blir naturligt den person jag kommer ha mest kontakt med. Även min performance-ingenjör Mike Reggio är väldigt involverad i all kommunikation på den fronten, liksom min crew chief, Gary Frost.

Billy Vincent är den som pratar med mig på radion. Han har en övergripande funktion som team manager, och har därigenom ett nära samarbete med alla mekaniker och ingenjörer och knyter ihop den säcken med logistik o.s.v.

Chris Lawrence (Head of Simulation) kommer att vara med på alla simulatordagar innan varje race, så vi kommer också spendera mycket tid ihop.
21-01-19 Linus Lundqvist in på INDYCAR-arenan - klar för Indy Lights
Formula Regional Americas-mästaren tar viktigt karriärkliv
Skriver på för Global Racing Group with HMD Motorsports
INDYCAR-avancemang på spel i främsta matarklassen
Linus Lundqvist kommer att ta ett avgörande steg mot den amerikanska formelbilstoppen när han avancerar till Indy Lights Presented by Cooper Tires, INDYCAR-seriens främsta supportklass, under 2021.
Lundqvist är regerande mästare i den USA-baserade F3-serien Formula Regional Americas, där han förra året - under sin första säsong på den amerikanska racingscenen - vann 15 av 17 race på sin väg mot en eftertrycklig titel.

I och med mästerskapstriumfen belönades Tyresö-sonen också med ett stipendium från motorleverantören Honda Performance Development (HPD) som nu delvis möjliggör avancemanget till Indy Lights.

Lundqvist har skrivit på för den nya teamkonstellationen Global Racing Group with HMD Motorsports, som sammanför två tunga aktörer på den amerikanska juniorracingscenen: Global Racing Group - som Lundqvist själv tävlade för i Formula Regional Americas i fjol - och Indy Lights-meriterade HMD Motorsports.
- Det känns fantastiskt att äntligen kunna presentera den här satsningen och att nu skifta fokus mot banan och att försöka vinna det här mästerskapet, säger Linus Lundqvist. HMD Motorsports är ett av de mest tongivande teamen i Road to Indy, och att jobba med dem parallellt med mitt mästerskapsvinnande team från förra året ger mig det bästa av två världar.

Indy Lights är placerat högst upp på den INDYCAR-sanktionerade karriärstegen "Road to Indy", som årligen matar unga lovande förare upp genom ett seriesystem hela vägen mot kungaklassen.

Mästerskapets relevans demonstreras av det faktum att 23 av de 33 förarna i förra årets upplaga av Indianapolis 500 - kronjuvelen på INDYCAR-kalendern - passerat via Indy Lights.

De tre främsta i årets Indy Lights-mästerskap kommer att belönas med ett INDYCAR-test, medan mästaren garanteras minst tre starter i INDYCAR under 2022; däribland i Indianapolis 500.
- Vi är mycket glada att ha Linus med oss även 2021 och att tillsammans kunna ta det här steget till Indy Lights, säger Christian Pedersen, teamchef Global Racing Group. Linus har ett tydligt mål, och vi ser fram emot att hjälpa honom uppnå det. Samarbetet med HMD Motorsports understryker hur beslutsamma vi är att nå framgång i det här, och Linus kommer att bli en viktig del i en stark fyrbilssatsning.
- Linus fart under 2020 var helt enastående, tillägger HMD Motorsports-ägaren Henry Malukas. Låt oss säga att vi är glada att han kör för, och inte emot, oss den här säsongen.

2021 års Indy Lights-kalender omfattar totalt tio deltävlingar, samtliga inom ramarna för supportprogrammet till INDYCAR, och bjuder på en mix av traditionella banor, stadslopp och ovalrace. Det sistnämnda kommer att bli en helt ny erfarenhet för Linus Lundqvist.
- Vi på HPD är mycket glada att kunna stötta Linus i det här viktiga steget till Indy Lights, säger John Whiteman på HPD Honda. Vår intention med FR Americas-programmet är att möjliggöra för talangfulla förare att utvecklas och nå sina drömmar. Vi ser fram emot att följa Linus mot nya framgångar i INDYCAR-depån.

Dagens tillkännagivande följer efter att Lundqvist nyss avverkat två testdagar bakom ratten på sin Dallara-byggda Indy Lights-bil på Laguna Seca-banan i Kalifornien. 21-åringen kommer att genomföra ytterligare en handfull tester innan säsongspremiären på Barber Motorsports Park, Alabama, den 9-11 april.